Ministry of Finance
With Union Cabinet's recent approval Chennai Metro Rail Project Phase 2 as the ‘Central sector’ project, Central Government to finance almost 65 per cent of the estimated cost
05 OCT 2024 4:08PM by PIB Delhi
The Union Cabinet approved the Chennai Metro Rail Project Phase 2 as the ‘Central sector’ project recently at a total estimated cost of Rs. 63,246 crore.
So far, the project was being implemented as a ‘State sector’ project with responsibility of the project financing being primarily on the Government of Tamil Nadu to the extent of almost 90 per cent of the estimated project cost. The role of the Central Government was to finance 10 per cent of the project cost, excluding land cost and few other items as per the Metro Rail Policy 2017. However, the Central Government had also assisted the State Government in mobilisation of Rs. 32,548 crore as loans from bilateral and multilateral agencies to the State Government directly, out of which around Rs. 6,100 crore has been utilised so far.
With the recent approval, the Central Government now will be financing almost 65 per cent of the estimated cost of Chennai Metro Phase 2. This financing will include the entire required loan of Rs. 33,593 crore besides the equity and subordinate debt of Rs. 7,425 crore.
The balance 35 per cent of the estimated cost will be financed by the State Government.
The loans taken from multilateral and bilateral development agencies will be treated as the loans to the Central Government and will be provided directly to Chennai Metro Rail Limited (CMRL) from the Central Government's budget.
Before approval of the project by the Centre, the responsibility of providing or arranging the loan financing for the project was on the State Government.
The Union Cabinet’s approval has freed up budgetary resources of the State Government to finance other development activities to an extent of Rs. 33,593 crore.
In pursuance of the Union Cabinet’s approval, the Ministry of Finance will be approaching the bilateral and multilateral agencies, namely Japan International Cooperation Agency, Asian Development Bank, Asian Infrastructure Investment Bank and New Development Bank for renegotiating the loan and project agreements and related documents for:
1. treating the loans as the loans to the Central Government and not to the State Government,
2. changing the loan flow route from the respective agency to the Central Government and from the Central Government’s budget to CMRL directly as the pass-through assistance, in place of the existing route of the flow being from the respective agency to the State Government and from the State Government’s budget to CMRL,
3. designating Ministry of Housing & Urban Affairs acting through CMRL being the project executing agency in place of the State Government through CMRL being the project executing agency.
The process for these changes to the loan and project agreements and the related documents has been initiated, and will be completed expeditiously in coordination with the State Government.
The responsibility of repayment of the loan will be on the company. The repayment would normally start after a moratorium of at least five years, i.e., more or less after completion of the project. In the event of CMRL not being in a position to repay the loan, it would be the obligation of the State Government to provide financial support to the company to enable the repayment in those years.

শেল-থুম মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী মন্ত্রী মন্দলনা হন্দক্তা চেন্নাই মেত্রো রেল প্রোজেক্ত ফেস 2 অসি ‘সেন্ত্রেল সেক্তর’ প্রোজেক্ত ওইনা অয়াবা পীখিবগা লোয়ননা কেন্দ্র সরকারনা এস্তিমেৎ তৌখিবা শেনফমগী চাদা 65রোম শেল থাদরগনি
05 OCT 2024 4:08PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী মন্ত্রী মন্দলনা চেন্নাই মেত্রো রেল প্রোজেক্ত ফেজ 2বু লুপা করোর 63,246 কী অপুনবা এস্তিমেৎ তৌখিবা শেনফমগা লোয়ননা 2024গী ওক্তোবর 5দা "সেন্ত্রেল সেক্তর" প্রোজেক্ত ওইনা অয়াবা পীখি।
প্রোজেক্ত শেল থাদবগী থৌদাং অসি মরুওইনা তামিল নাদু সরকারনা লৌদুনা প্রোজেক্ত অদুগী এস্তিমেৎ তৌবা শেনফমগী চাদা 90গী চাংদা য়ৌহনবগা লোয়ননা হৌজিক ফাওবদা, প্রোজেক্ত অসি "স্তেত সেক্তর" প্রোজেক্ত অমা ওইনা ইমপ্লিমেন্ত তৌদুনা লাক্লি। মেত্রো রেল পোলিসী 2017গী মতুং ইন্না কেন্দ্র সরকারগী থৌদাংদি প্রোজেক্তকী শেনফমগী চাদা 10গী শেনফম পীবনি, মসিগী মনুংদা লমগী শেনফম অমসুং অতোপ্পা পোৎলম খরা য়াওদে। অদুম ওইনমক, কেন্দ্র সরকারনা রাজ্য সরকারদা লুপা করোর 32,548 গী শেনফম পুথোকপদা মতেং পাংখি মসিগী মনুংদা লুপা করোর 6,100 গী শেনফম হৌজিক ফাওবদা শীজিন্নখ্রে।
হন্দক্তা অয়াবা পীরকপগা লোয়ননা, কেন্দ্র সরকারনা হৌজিক্তি চেন্নাই মেত্রো ফেজ 2গী চাউরাক্না চাদা 65গী চাংদা শেল থাদগনি। ফাইনান্সিং অসিদা ইক্বিতী অমসুং সবওর্দিনেৎ দেত লুপা করোর 7,425গী মথক্তা লুপা করোর 33,593গী মথৌ তাবা লোন পুম্নমক য়াওগনি।
লেমহৌরিবা চাদা 35গী শেনফম অসি রাজ্য সরকারনা শেল থাদগনি।
মল্তিলেতরেল অমসুং বাইলেতরেল দিবেলপমেন্ত এজেন্সীশিংদগী লৌরিবা লোনশিং অসি কেন্দ্র সরকারগী লোনশিং ওইনা লৌগনি অমসুং কেন্দ্র সরকারগী বজেৎতগী চেন্নাই মেত্রো রেল লিমিতেদ (CMRL) দা হকথেংননা পীরগনি।
কেন্দ্রনা প্রোজেক্ত অসিবু অয়াবা পীদ্রিঙৈগী মমাংদা, প্রোজেক্ত অসিগীদমক লোন ফাইনান্সিং পীনবা নৎত্রগা শেম-শাবগী থৌদাং অসি রাজ্য সরকারদা লৈরম্মি।
কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলনা রাজ্য সরকারগী বজেৎকী রিসোর্সশিং লুপা করোর 33,593গী চাংদা অতোপ্পা চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিংদা শেল থাদনবা অয়াবা পীখ্রে।
কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলনা অয়াবা পীরবা মতুং ইন্না, শেল-থুম মন্ত্রালয়না বাইলেতরেল অমসুং মল্তিলেতরেল এজেন্সীশিং, হায়বদি জপান ইন্তর্নেস্নেল কোওপরেসন এজেন্সী, এসিয়ন দিবেলপমেন্ত বেঙ্ক, এসিয়ন ইনফ্রাস্ত্রকচর ইনভেস্তমেন্ত বেঙ্ক অমসুং ন্যু দিবেলপমেন্ত বেঙ্ককা লোন অমসুং প্রোজেক্ত এগ্রীমেন্তশিং অমসুং মখাদা পীরিবা অসিগা মরী লৈনবা দোকুমেন্তশিং অমুক হন্না ৱারী শানবগীদমক ৱারী শানগনি:
1. লোনশিং অসি কেন্দ্র সরকারনা পীবা লোনশিং ওইনা লৌবা অমসুং রাজ্য সরকারদা পীদবা লোনশিং ওইনা লৌদবা,
2. এজেন্সী অদুদগী কেন্দ্র সরকার অমসুং কেন্দ্র সরকারগী বজেৎতগী CMRLদা পীবা লোনগী ফ্লো রুত অদু হৌজিক লৈরিবা রুত অদুগী মহুত্তা এজেন্সী অদুদগী রাজ্য সরকারদা অমসুং রাজ্য সরকারগী বজেৎতগী CMRLদা পীবা লোনগী ফ্লো রুত অদু হোংদোকপা,
3. রাজ্য সরকারগী মহুৎ CMRLগী খুত্থাংদা প্রোজেক্ত একজিক্যুতিং এজেন্সী ওইবগী মহুৎ CMRLগী খুত্থাংদা প্রোজেক্ত একজিক্যুতিং এজেন্সী ওইনা থবক তৌরিবা হাউজিং অমসুং অর্বান এফিয়র্স মন্ত্রালয়বু মশক তাকপা।
লোন অমসুং প্রোজেক্ত এগ্রীমেন্তশিং অমসুং মরী লৈনবা দোক্যুমেন্তশিংদা অহোংবা পুরকপগী থৌওং হৌখ্রে, অমসুং রাজ্য সরকারগা লোয়ননা অথুবা মতমদা লোইশিনগনি।
লোন অদুগী শেনফম অদু শীংবা অসি কম্পেনী অদুগী থৌদাংনি। প্রোজেক্ত অদু লোইরবা মতুং চহি মঙাগী মোরাতোরিয়মগী মতুংদা, হায়বদি চাউরাক্না প্রোজেক্ত অদু লোইরবা মতুংদা শেল শীংদোকপা অসি নোর্মেল ওইনা হৌগনি। করিগুম্বা CMRL না লোন অদু শীংবা ঙমদ্রবদি চহিশিং অদুদা শেলগী মতেং পীবা অসি রাজ্য সরকারগী থৌদাংনি।