National Human Rights Commission
NHRC's Two-Week Online Short-Term Internship Concludes
Acting Chairperson, Smt. Vijaya Bharathi Sayani encourages interns to become Human Rights Defenders and address the concerns of the weaker sections of society
77 students from across India attended
03 OCT 2024 2:10PM by PIB Delhi
The two-week online short-term internship program, organized by the National Human Rights Commission (NHRC), has concluded. It commenced on 17th September, 2024. 77 students from various universities and regions of the country, including remote areas completed it. The online format enabled the participation of students without incurring any expenses related to travel or accommodation in Delhi.
Addressing the valedictory session, Smt. Vijaya Bharathi Sayani, Acting Chairperson, NHRC encouraged the interns to evolve into Human Rights Defenders for promoting and protecting the rights of the weaker sections of society. She urged them to understand the challenges faced by vulnerable groups and be proactive in addressing their concerns. Highlighting the NHRC’s mandate, she reiterated that the Commission is committed to organizing such internship programs to sensitize students about the importance of protecting basic human rights.
Before this, congratulating the interns on their successful completion of their internship, Shri Bharat Lal, Secretary General, NHRC expressed the hope that the interns would internalize the knowledge gained during the internship and make the best use of it in promoting and protecting human rights. He asked the interns to get inspiration from the life and works of great human rights defenders like Mahatma Gandhi, Nelson Mandela and Martin Luther King, who dedicated their lives to the selfless service of the people. He encouraged the participants to reflect on the positive changes they could bring to society by practicing the human rights values and principles learnt during the internship.
Shri Devendra Kumar Nim, Joint Secretary, NHRC, presented the internship report during the session and announced the winners of the book review, group research project presentation, and declamation competition. The ceremony concluded with a vote of thanks by Lt. Col. Virender Singh, Director, NHRC.
The NHRC is mandated to protect and promote human rights throughout India. To expand its outreach and awareness initiatives, the Commission conducts internship programs in both online and offline modes. Through these programs, the NHRC continues to strengthen its commitment to educating and empowering the next generation of human rights defenders.

ଜାତୀୟ ମାନବାଧିକାର ଆୟୋଗ
ଏନଏଚଆରସିର ଦୁଇ ସପ୍ତାହର ଅଳ୍ପକାଳୀକ ଇଣ୍ଟର୍ନସିପ୍ ସମ୍ପନ୍ନ
କାର୍ଯ୍ୟବାହୀ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଶ୍ରୀମତୀ ବିଜୟା ଭାରତୀ ସୟାନୀ ପ୍ରଶିକ୍ଷାର୍ଥୀମାନଙ୍କୁ ମାନବାଧିକାରର ରକ୍ଷକ ହେବା ସହ ସମାଜର ଦୁର୍ବଳ ବର୍ଗଙ୍କ ଚିନ୍ତା ଦୂର କରିବା ଦିଗରେ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କଲେ
ସମଗ୍ର ଦେଶରୁ ୭୭ ଜଣ ଛାତ୍ର ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସାମିଲ ହେଲେ
03 OCT 2024 2:10PM by PIB Bhubaneshwar
ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ମାନବାଧିକାର ଆୟୋଗ (ଏନଏଚଆରସି) ଦ୍ୱାରା ଆୟୋଜିତ ଦୁଇ ସପ୍ତାହର ଅନଲାଇନ ଅଳ୍ପକାଳୀକ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସମ୍ପନ୍ନ ହୋଇଯାଇଛି ।୧୭ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୨୦୨୪ରେ ଏହା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା । ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଏବଂ ଦୂରଦୂରାନ୍ତର ତଥା ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ଅଞ୍ଚଳର ୭୭ ଜଣ ଛାତ୍ର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସାମିଲ ହୋଇଥିଲେ । ଅନଲାଇନ ମାଧ୍ୟମରେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ହୋଇଥିବାରୁ ପ୍ରଶିକ୍ଷର୍ଥୀମାନଙ୍କୁ ଏଥିରେ ଭାଗ ନେବାକୁ ଦିଲ୍ଲୀ ଯାତ୍ରା କରିବା କିମ୍ବା ଅନ୍ୟ ସମ୍ବନ୍ଧିତ ଖର୍ଚ୍ଚର ଭାର ବହନ କରିବାକୁ ପଡ଼ିନଥିଲା ।
ଉଦଯାପନୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ଉଦବୋଧନ ଦେଇ ଏନଏଚଆରସିର କାର୍ଯ୍ୟବାହୀ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଶ୍ରୀମତୀ ବିଜୟା ଭାରତୀ ସୟାନୀ ସମାଜର ଦୁର୍ବଳ ବର୍ଗଙ୍କ ଅଧିକାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ରକ୍ଷା ଲାଗି ପ୍ରଶିକ୍ଷାର୍ଥୀମାନଙ୍କୁ ମାନବାଧିକାର ରକ୍ଷକ ଭାବେ କାମ କରିବାକୁ ଯୋଗ୍ୟ ହେବାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ । ଦୁର୍ବଳ ବର୍ଗର ଲୋକଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ ଆସୁଥିବା ବିଭିନ୍ନ ସମସ୍ୟାକୁ ବୁଝିବା ଏବଂ ଏସବୁର ଦୂର କରିବା ଦିଗରେ କାମ କରିବାକୁ ସେ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ । ଏନଏଚଆରସିର ଲକ୍ଷ୍ୟ ବାବଦରେ ସେ କହିଥିଲେ, ଆୟୋଗ ମାନବାଧିକାର ରକ୍ଷାର ମହତ୍ତ୍ୱ ବାବଦରେ ଛାତ୍ରମାନଙ୍କୁ ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ବନାଇବାକୁ ଏଭଳି ଇଣ୍ଟର୍ନସିପ୍ ଆୟୋଜନ ସକାଶେ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ ।
ଏହା ପୂର୍ବରୁ ଏନଏଚଆରସିର ମହାସଚିବ ଶ୍ରୀ ଭରତ ଲାଲ ପ୍ରଶିକ୍ଷାର୍ଥୀମାନଙ୍କୁ ସଫଳତାପୂର୍ବକ ଇଣ୍ଟର୍ନସିପ୍ ଶେଷ କରିଥିବାରୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ । ଇଣ୍ଟର୍ନସିପ୍ ଅବସରରେ ମିଳିଥିବା ଜ୍ଞାନକୁ ବ୍ୟବହାର କରି ମାନବାଧିକାରର ସର୍ବୋତ୍ତମ ସୁରକ୍ଷା ଦିଗରେ ତାହାର ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ସେ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ । ଲୋକଙ୍କର ନିସ୍ୱାର୍ଥ ସେବା ସକାଶେ ଜୀବନକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥିବା ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀ, ନେଲସନ୍ ମାଣ୍ଡେଲା ଏବଂ ମାର୍ଟିନ ଲୁଥର କିଙ୍ଗଙ୍କ ଭଳି ମାନବାଧିକାର ରକ୍ଷକଙ୍କ ଜୀବନୀ ଓ କାର୍ଯ୍ୟରୁ ପ୍ରେରଣା ନେବାକୁ ସେ ପ୍ରଶିକ୍ଷାର୍ଥୀମାନଙ୍କୁ କହିଥିଲେ । ଇଣ୍ଟର୍ନସିପ୍ ଅବସରରେ ଶିଖା ଯାଇଥିବା ମାନବାଧିକାର ମୂଲ୍ୟ ଏବଂ ସିଦ୍ଧାନ୍ତକୁ ପାଳନ କରି ସମାଜରେ ଆଣିହେଉଥିବା ସକରାତ୍ମକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ବାବଦରେ ବିଚାର କରିବାକୁ ସେ ପ୍ରଶିକ୍ଷାର୍ଥୀମାନଙ୍କୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ ।
ଏନଏଚଆରସିର ସଂଯୁକ୍ତ ସଚିବ ଶ୍ରୀ ଦେବେନ୍ଦ୍ର କୁମାର ନିମ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅବସରରେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ରିପୋର୍ଟ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା, ପୁସ୍ତକ ସମୀକ୍ଷା, ଗ୍ରୁପ୍ ରିସର୍ଚ୍ଚ ପ୍ରୋଜେକ୍ଟ ଉପସ୍ଥାପନ ଆଦିର ବିଜେତାଙ୍କ ନାମ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ । ସମାରୋହର ଉଦଯାପନ ଲେଫ୍ଟନାଣ୍ଟ କର୍ଣ୍ଣେଲ ବୀରେନ୍ଦ୍ର ସିଂହଙ୍କ ଧନ୍ୟବାଦ ଜ୍ଞାପନ ସହ ହୋଇଥିଲା ।
ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ମାନବାଧିକାର ଆୟୋଗ ସମଗ୍ର ଭାରତରେ ମାନବାଧିକାର ରକ୍ଷା ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି । ଏହାର ସଚେତନତା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ବିସ୍ତାର ପାଇଁ ଏହା ଉଭୟ ଅନଲାଇନ ଓ ଅଫଲାଇନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରୁଛି । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମାଧ୍ୟମରେ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢ଼ିର ମାନବାଧିକାର କର୍ମୀ ମାନଙ୍କୁ ମାନବାଧିକାର ଶିକ୍ଷାରେ ସଶକ୍ତ କରିବାକୁ ଏନଏଚଆରସିର ପ୍ରଚେଷ୍ଟାରେ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ସ୍ପଷ୍ଟ ।