ত্রাইবেল এফিয়র্স মন্ত্রালয়
পি.এম.না মহাত্মা গান্ধীগী মকোক নুমিৎ ওক্তোবর 2, 2024দা ঝারখন্দগী হজারীবাগতা ধর্তী আবা জনজাতীয় গ্রাম উতকর্শ অভিয়ান হৌদোকখ্রে
অভিয়ান অসিনা লুপা করোর 79,156কী বজেৎকা লোয়ননা এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্তশিংদা লৈরিবা ত্রাইবেল মেজোরিতী ভিলেজ 63,000 হেনবদা সেচুরেসন ফংহন্নবা পান্দম থম্মি
মন্ত্রালয় 17কী অপুনবা খোঙথাংশিংগী খুত্থাংদা মথংগী চহি 5দা অভিয়ান অসিগী মখাদা স্কিম ইন্তর্ভেন্সন 25দা মীৎয়েং থম্মি
পি.এম.না অনৌবা একলব্যা 40সু শঙ্গাখি অমসুং লুপা করোর 2834রোম ওইবা স্কুল 25গী উরেপ-উয়ুং তমখি
পি.এম.না পি.এম. জনমনগী মখাদা লুপা করোর 1365রোমগী প্রোজেক্তশিং শঙ্গাখি অমসুং উরেপ-উয়ুং তমখি; 1387 kmগী লম্বী, অঙ্গনৱাদি 120, মলতি পর্পস সেন্তর 250 অমসুং স্কুল হোস্তেল 10 শারগনি
02 OCT 2024 6:55PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি ঝারখন্দগী হজারীবাগতগী মহাত্মা গান্ধীগী মপোক কুমওনগী থৌরমদা ধর্তী আবা জনজাতীয় গ্রাম উতকর্শ অভিয়ান (DAJGUA) হৌদোকখ্রে। স্কীম অসিগী অপুনবা শেনফম লুপা করোর 79,156 নি (সেন্ত্রেল শেয়র: লুপা করোর 56,333 অমসুং স্তেত শেয়র: লুপা করোর 22,823) । ঝারখন্দগী গবর্নর, শ্রী সন্তোশ গাংৱার; কেন্দ্রগী ত্রাইবেল এফিয়র্স মন্ত্রী, শ্রী জুয়েল ওরাম; কেন্দ্রগী নুপী অমসুং অঙাং চাউখৎ থৌরাংগী মন্ত্রী, শ্রীমতি অন্নপূর্না দেবী; কেন্দ্রগী ত্রাইবেল এফিয়র্সকী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী দুর্গদাস উইকে; কেন্দ্রগী ঙাকশেল মন্ত্রী শ্রী সঞ্জয় সেথ; অমসুং কেন্দ্র অমসুং রাজ্য সরকারগী মকোক থোংবা ওফিসরশিংনা থৌরম অদুদা শরুক য়াখি। (প্রেস রিলিজ: https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2061094)
অভিয়ান অসিনা রাজ্য/য়ু.তি. 30গী ত্রাইবেল মেজোরিতীগী খুঙ্গংশিং অমসুং এস্পিরেস্নেল ব্লোকশিংদা লৈরিবা জিলা 549 অমসুং ব্লোক 2,911দা লৈরিবা ত্রাইবেল মীওই করোর 5 হেন্না কান্নবা ফংলবা খুঙ্গং 63,843 রোম কভর তৌগনি। ধর্ত আবা জনজাতীয় গ্রাম উতকর্শ অভিয়াননা সোসিএল ইনফ্রাস্ত্রকচর, হকশেল, এজুকেসন, পুন্সি মহিংদা লৈরিবা ক্রিতিকেল গেপশিংগী সেচুরেসন ফংহন্নবা পান্দম থম্লি। মসি ভারত সরকারগী লাইন মিনিস্ত্রী 17না থবক পায়খৎলিবা থবক থৌরম 25গী খুত্থাংদা চৎনহনগনি।
স্কিম অসি সেপ্তেম্বর 18, 2024দা মন্ত্রীমন্দলনা অয়াবা পীখি (প্রেস রিলিজ: https://pib.gov.in/PressReleaseIframePage.aspx? PRID=2055995)। 2023গী নবেম্বর 15দা জনজাতী গৌরব দিবসকী থৌরমদা প্রধান মন্ত্রীনা হৌদোকখিবা পি.এম.-জনমনগী মহৈ অমসুং মাইপাকপগী মতুং ইন্না মসি থৌরাং তৌখ্রে। লুপা করোর 24,104 গী বজেৎ থাদদুনা, স্কিম অসিনা পার্তিক্যুলর্লী ভলনরেবল ত্রাইবেল গ্রুপ (PVTG) পোপুলেসন্দা মীৎয়েং থম্মি। হৌখিবা থা 10দা, লুপা করোর 10,000গী প্রোজেক্তশিং অয়াবা পীরদুনা, ইন্তরভেন্সন খুদিংমক্তা চাউনা খুমাং চাউশিল্লে। হন্দক্তা, 2024গী সেপ্তেম্বর 17দা, প্রধান মন্ত্রীনা পি.এম.-জনমনগী মখাদা শাবা লোইরবা য়ুম 40,000গী গ্রুহা প্রবেসকীদমক শোশিং খুৎশিন্নখি অমসুং ওরিশাগী ভুবনেশ্বরদা পাংথোকপা থৌরম অমদা বেনিফিসরী 50,000দা অহানবা ইন্সতোলমেন্ত পীখি। (স্কিম অসিগী কেবিনেৎ এপ্রুব তৌবগী প্রেস রিলিজ)
প্রধান মন্ত্রীনা একলব্য স্কুল 40 শঙ্গাখি অমসুং চাউরাক্না লুপা করোর 2,834গী শেনফমগা লোয়ননা অনৌবা EMRS. 25গী উরেপ উয়ুংসু তমখি। মহাক্না প্রধান মন্ত্রী জনজাতী অদিবাসী য়োজনা মহা অভিয়ান (পি.এম.-জনমন) গী মখাদা লুপা করোর 1,365 গী প্রোজেক্তশিং শঙ্গাখি অমসুং উরেপ উয়ুং তমখি। মসিদা কিলোমীতর 1387গী লম্বীশিং, অঙ্গনৱাদি 120, মল্তি পর্পজ সেন্তর 250 অমসুং স্কুল হোস্তেল 10 য়াওরি। মখোয়শিং অসি পি.এম.-জনমনগী মখাদা রুরেল দিবেলপমেন্ত, ৱুমেন অমসুং চাইল্দ দিবেলপমেন্ত, স্কুল এজুকেসন অমসুং লিতরেসী দিপার্তমেন্ত অমসুং ত্রাইবেল এফিয়র্স মন্ত্রালয়না পুন্না শাবনি।
অনৌবা EMRS 40 শঙ্গাখিবগা লোয়ননা, অনৌবা স্কিম অসিগী EMRS পুন্না 74 শঙ্গাখ্রে। স্কিম অসি প্রধান মন্ত্রীগী মীৎয়েং শানবা লুচিং মখাদা 2018দা হৌদোকখিবনি। স্কিম অসিগী মখাদা, 50% নৎত্রগা মসিদগী হেনবা STগী মীশিং লৈবা ব্লোক খুদিংমক্তা অমসুং ত্রাইবেল মীওই 20,000 নৎত্রগা মসিদগী হেনবা মীওইশিংদা EMRC অমা লৈগনি, মসি নবোদয় বিদ্যলয়গা মান্নগনি। স্কুল 288 (2018গী মমাংদা) হান্ননা অয়াবা পীরবা অদুগা পুন্না স্কুল 728 লিংখৎকনি। EMRCকী শাবগী শেনফম অসি মথংশিৎনা লমদম অমসুং চীংগী লমশিংদা লুপা করোর 38 অমসুং লুপা করোর 48দা হেনগৎহনখ্রে। 2016কী মার্চ ফাওবদা সরকারনা স্কুল 728 খুদিংমক মথৌ তৌহন্নবা পান্দম থম্লি। মসিদা ত্রাইবেলগী মহৈরোয় লাখ ৩.৫রোমদা ক্বালিতী এজুকেসন ফংহল্লগনি। লুপা করোর 1000গী শেনফম স্কিম অসিগী মখাদা (2021-2026গীদমক) লুপা করোর 28919.72 গী এলোকেসন তৌখ্রে। তীচিং অমসুং নন-তীচিং স্তাফ 38,000 হেন্না তাঙ্কক নাইনা লৌশিনগনি। মসিগী মনুংদা তীচিং অমসুং নন-তীচিং স্তাফ 9000দি লৌশিনখ্রে। হৌখিবা চহি 10 অসিদা, মখাদা উৎলিবা অসিগুম্বা স্কুলশিং অসি মশিং য়াম্না হেনগৎলক্লি।
স্কিম/ইন্তর্ভেন্সন
2013-14
2024-25
বজেৎকী আউৎলে
লুপা করোর 278.76
(সম্বিধানগী সেক্সন 275 (1) গী মখাদা কম্পোনেন্ত অমা ওইনা)
লুপা করোর 6399.00
(তোখাইবা সেন্ত্রেল সেক্তর স্কিম)
সেঙ্কসন তৌখিবা স্কুলশিং
167
708
ফঙ্কস্নেল স্কুলশিং
123
474
রিকরিং কোস্ত
চহিদা মহৈরোয় অমদা লুপা 42,000
চহিদা মহৈরোয় অমদা লুপা 1,09,000
কেপিতেল কোস্ত
লুপা করোর 12.00 (তম্পাক)
লুপা করোর 16 (চীং, NE, LWE)
লুপা করোর 37.80 (তম্পাক)
লুপা করোর 48 (চীং, NE, LWE)
এনরোলমেন্তশিং
34365
1,23,847 (2023-24)
হৌখিবা চহি 5দা স্কুল 170 (2019-20দগী সেপ্তেম্বর 2024 ফাওবা) শাবা লোইশিনখ্রে অমসুং হৌজিক ফাওবদা স্কুল 240 হেন্না শাবা হৌরে। ইলেক্ত্রোনিক্স অমসুং ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়না স্কুল 328দা স্মার্ত ক্লাসশিং লিংখৎলি। মহৈরোয়শিং, স্কুলশিং, ওজাশিংগী দেতাবেজ অমা থম্নবা অমসুং কন্সত্রক্সন অমসুং ফাইনান্সিএল প্রোগ্রেস য়েংশিন্নবা EMRS MIS পোর্তেল শেমখ্রে।
(ইভেন্তকী ভিদিও লিঙ্ক: https://www.youtube.com/live/ZNl8CdHPthk?feature=shared)

Ministry of Tribal Affairs
PM launches Dharti Aaba Janjatiya Gram Utkarsh Abhiyan from Hazaribagh, Jharkhand on 2nd October 2024, birth anniversary of Mahatma Gandhi
Abhiyan aims at saturation of more than 63,000 tribal majority villages in Aspirational Districts with a budget of Rs. 79,156 cr
Focus on 25 scheme interventions under the Abhiyan in the next 5 years, through coordinated efforts of 17 Ministries
PM also inaugurates 40 new Eklavya Schools and lays foundation stone of 25 schools, worth Rs. 2834 cr
PM further inaugurates and lays foundation stone of projects worth Rs. 1365 cr under PM-JANMAN; 1387 km roads, 120 Anganwadis, 250 Multi Purpose Centres and 10 school hostels to be built
02 OCT 2024 6:55PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi launched the Dharti Aaba Janjatiya Gram Utkarsh Abhiyan (DAJGUA), on the occasion of the birth anniversary of Mahatma Gandhi, from Hazaribagh, Jharkhand today. The scheme has a total outlay of Rs.79,156 crores (Central Share: Rs.56,333 crore and State Share: Rs. 22,823 crore). Hon’ble Governor, Jharkhand, Shri Santosh Gangwar; Union Minister of Tribal Affairs, Shri Jual Oram; Union Minister of Women and Child Development, Smt Annpurna Devi; Union MoS for Tribal Affairs, Sh. Durgadas Uikey; Union MoS for Defence, Shri Sanjay Seth; and senior officers from Central and State Government graced the occasion. (Press Release: https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2061094)
The Abhiyan will cover around 63,843 villages benefitting more than 5 crore tribal people in 549 districts and 2,911 blocks spread across all tribal majority villages and aspirational blocks in 30 States/UTs. Dharti Aaba Janjatiya Gram Utkarsh Abhiyan envisions saturation of critical gaps in social infrastructure, health, education, livelihood, through 25 interventions implemented by 17-line ministries of Govt of India by convergence and outreach; and ensures holistic and sustainable development of tribal areas and communities.
The scheme received Cabinet approval on 18th September 2024. (Press Release: https://pib.gov.in/PressReleaseIframePage.aspx?PRID=2055995). It has been planned based on the learning and success of PM-JANMAN, which was launched by the Prime Minister on Janjatiya Gaurav Divas on 15th November, 2023. With a budget outlay of Rs. 24,104 crores, the scheme focuses on the Particularly Vulnerable Tribal Groups (PVTG) population. In the last 10 months, remarkable strides have been made in almost all interventions with sanction of projects worth Rs 10,000 crores. Recently, on 17th September, 2024 the Prime Minister handed over keys for Gruha Pravesh of 40,000 completed houses constructed under PM-JANMAN and released 1st instalment to 50,000 beneficiaries during an event in Bhubaneswar, Odisha. (Press Release on Cabinet Approval of the scheme
The Prime Minister also inaugurated 40 Eklavya schools and laid the foundation stone of 25 new EMRSs amounting to around Rs 2,834 cr. He also inaugurated and laid foundation stone of projects worth Rs 1,365 cr under the Pradhan Mantri Janjati Adivasi Nyaya Maha Abhiyan (PM-JANMAN), including 1387 km roads, 120 Anganwadis, 250 Multi Purpose Centres and 10 school hostels, which are being constructed under PM-JANMAN by the concerned Ministries of Rural Development, Women and Child Development, Department of School Education and Literacy, and the Ministry of Tribal Affairs.
With the inauguration of 40 new EMRS, a total of 74 new EMRSs have been completed under the new scheme, which was launched under the visionary leadership of the Prime Minister in 2018, when the Government of India decided to set up 440 Eklavya Schools. Under the scheme, each block with 50% or more ST population and 20,000 or more tribal persons will have an EMRS, to be at par with Navodaya Vidyalayas. With 288 schools already sanctioned (before 2018), a total of 728 schools will be set up. The construction cost of EMRS has been enhanced to Rs. 38 cr and Rs. 48 cr in plain and hilly areas respectively. By March 2026, Govt has set the target of making all 728 schools functional, wherein about 3.5 lakh tribal students will have quality education. An amount of Rs. 28919.72 crores has been allocated under the scheme (for 2021-26). More than 38,000 teaching and non-teaching staff will be recruited in a phased manner, of which 9000 teaching and non-teaching staff have been recruited already. In the last 10 years, there has been a manifold increase in such schools as can be seen below.
Scheme/Intervention
2013-14
2024-25
Budget Outlay
Rs. 278.76 Crore
(As a component under Article 275 (1) of Constitution
Rs. 6399.00 crore
(Separate Central Sector Scheme)
Sanctioned Schools
167
708
Functional Schools
123
474
Recurring Cost
Rs. 42,000 per student per annum
Rs. 1,09,000 per student per annum
Capital Cost
Rs. 12.00 crore (Plain)
Rs. 16 crores (Hilly, NE, LWE)
Rs. 37.80 crore (plain),
Rs. 48 crore (Hilly, NE, LWE)
Enrolments
34365
1,23,847 (2023-24)
In the last 5 years, construction has been completed in 170 schools (2019-20 to September 2024) and construction in over 240 schools is under progress as on date. In 328 schools, smart classes are being set up by the Ministry of Electronics and Information. Technology. EMRS MIS Portal has been created to maintain a database of students, schools, teachers and for reviewing construction and financial progress.
(Video Link for the Event: https://www.youtube.com/live/ZNl8CdHPthk?feature=shared)