ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ଦିବସ ୨୦୨୪ରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
ପାଖାପାଖି ୧୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ବିଭିନ୍ନ ପରିମଳ ଓ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଓ ଶୁଭାରମ୍ଭ
‘‘ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତର ୧୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ତ୍ତି ଅବସରରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତାକୁ ଜନ ଆନ୍ଦୋଳନରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ ୧୪୦ କୋଟି ଭାରତୀୟଙ୍କ ଅତୁଟ ମନୋବଳକୁ ମୁଁ ଅଭିବାଦନ ଜଣାଉଛି’’
‘‘ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ହେଉଛି ଏହି ଶତାବ୍ଦୀରେ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ବଡ ଏବଂ ସଫଳ ଜନ ଆନ୍ଦୋଳନ’’
‘‘ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ମିଶନ ଦେଶର ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନ ରେ ଯେଉଁ ପ୍ରଭାବ ପକାଇଛି ତାହା ଅମୂଲ୍ୟ’’
"ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ମିଶନ ଯୋଗୁଁ ମହିଳାଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସଂକ୍ରାମକ ରୋଗ ଯଥେଷ୍ଟ ହ୍ରାସ ପାଇଛି"
"ସ୍ୱଚ୍ଛତାର ବଢୁଥିବା ସମ୍ମାନ ଯୋଗୁଁ ଦେଶରେ ଲୋକଙ୍କ ମାନସିକରେ ବ୍ୟାପକ ପରିବର୍ତ୍ତନ"
"ବର୍ତ୍ତମାନ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ସମୃଦ୍ଧିର ଏକ ନୂଆ ମାର୍ଗ ପାଲଟିଛି"
"ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ମିଶନ ଗତିଶୀଳ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ନୂଆ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେଇଛି"
"ସ୍ୱଚ୍ଛତା ମିଶନ ଗୋଟିଏ ଦିନର ରୀତିନୀତି ନୁହେଁ ବରଂ ଏକ ଆଜୀବନ ରୀତିନୀତି "
"ଅପରିଷ୍କାର ପ୍ରତି ଘୃଣା ଆମକୁ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ପ୍ରତି ଅଧିକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଏବଂ ଦୃଢ କରିପାରେ"
‘‘ଆସନ୍ତୁ ଶପଥ ନେବା ଯେ ଆମେ ଯେଉଁଠି ରହୁଛୁ, ଆମ ଘର ହେଉ, ପଡ଼ୋଶୀ ହେଉ କିମ୍ବା କର୍ମକ୍ଷେତ୍ର, ଆମେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ବଜାୟ ରଖିବୁ’’
02 OCT 2024 12:52PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ମିଶନ ଶୁଭାରମ୍ଭର ୧୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ତ୍ତି ଅବସରରେ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀସ୍ଥିତ ବିଜ୍ଞାନ ଭବନରେ ଅକ୍ଟୋବର ୨ ତାରିଖ ୧୫୫ତମ ଗାନ୍ଧୀ ଜୟନ୍ତୀ ଅବସରରେ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ଦିବସ ୨୦୨୪ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଅମୃତ ଏବଂ ଅମୃତ ୨.୦, ଜାତୀୟ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଗଙ୍ଗା ମିଶନ ଏବଂ ଗୋବର ଧନ ଯୋଜନା ସମେତ ୯୬୦୦ କୋଟି ରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କାର ଅନେକ ପରିମଳ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ପ୍ରକଳ୍ପର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଏବଂ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି । ସ୍ୱଚ୍ଛତା ହିଁ ସେବା ୨୦୨୪ର ଥିମ୍ ହେଉଛି 'ସ୍ୱଭାବ ସ୍ୱଚ୍ଛତା, ସଂସ୍କାର ସ୍ୱଚ୍ଛତା'।
ଏହି ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପୁଜ୍ୟ ବାପୁ ଏବଂ ଲାଲ ବାହାଦୁର ଶାସ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଜୟନ୍ତୀ ପାଳନ କରିବା ସହ ମା' ଭାରତୀଙ୍କ ପୁତ୍ରମାନଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରିଥିଲେ । ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ମହାନ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାମୂହିକ ଢଙ୍ଗରେ ସାକାର କରିବା ପାଇଁ ଆଜିର ଅବସର ପ୍ରେରଣାର ଉତ୍ସ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସେ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ଭାବନାରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଛନ୍ତି ତଥାପି ଅକ୍ଟୋବର ୨ ତାରିଖରେ ସେ ସଙ୍ଗେ ସଙ୍ଗେ ଭାବପ୍ରବଣ ଅଛନ୍ତି । ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ଅଭିଯାନର ୧୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ତ୍ତି ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ମିଶନର ଯାତ୍ରା କୋଟି କୋଟି ଭାରତୀୟଙ୍କ ଅତୁଟ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାର ପ୍ରତୀକ । ବିଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ଆନ୍ଦୋଳନ ଦ୍ୱାରା ମିଳିଥିବା ଉଚ୍ଚ ଜନସମର୍ଥନ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକ ଏହାକୁ ନିଜର ମିଶନରେ ପରିଣତ କରିଛନ୍ତି - ଯାହା କି ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନର ଏକ ଅଂଶ । ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତର ୧୦ ବର୍ଷର ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ମିଶନକୁ ଏକ ବିଶାଳ ଜନ ଆନ୍ଦୋଳନରେ ପରିଣତ କରିବା ରେ ସଫେଇମିତ୍ର, ଧାର୍ମିକ ନେତା, ଆଥଲେଟ୍, ସେଲିବ୍ରିଟି, ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବୀ ଅନୁଷ୍ଠାନ ଏବଂ ଗଣମାଧ୍ୟମର ପ୍ରୟାସକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ଶ୍ରମଦାନ ଆକାରରେ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ଦିଗରେ ଭାରତର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଏବଂ ଭାରତର ପୂର୍ବତନ ଓ ବର୍ତ୍ତମାନର ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଅବଦାନକୁ ମଧ୍ୟ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଦେଶକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଇଥିବାରୁ ସେମାନଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗ୍ରାମ, ସହର ଏବଂ କଲୋନୀରେ ଆଜି ହେଉଥିବା ଅନେକ ସ୍ୱଚ୍ଛତା କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ରାଜ୍ୟର ମନ୍ତ୍ରୀ, ନେତା ଏବଂ ପ୍ରତିନିଧିଙ୍କ ସକ୍ରିୟ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ସ୍ୱଚ୍ଛତା ପଖୱାଡାର ଏହି ସଂସ୍କରଣରେ କୋଟି କୋଟି ଲୋକ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ହିଁ ସେବା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ ସୂଚନା ଦେଇ କହିଥିଲେ ଯେ ସେବା ପକ୍ଷର ୧୫ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ୨୭ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଥିଲା ଯେଉଁଥିରେ ୨୮ କୋଟି ଲୋକ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ । ଭାରତକୁ ସ୍ୱଚ୍ଛ ରଖିବା ପାଇଁ ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତର ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜ୍ଞାପନ କରିଥିଲେ ।
ଆଜିର ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ କୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ସହ ଜଡିତ ପ୍ରାୟ ୧୦,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । 'ମିଶନ ଅମୃତ' ଅଧୀନରେ ଅନେକ ସହରରେ ଜଳ ଓ ନର୍ଦ୍ଦମା ବିଶୋଧନ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ସ୍ଥାପନ କରାଯିବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ନମାମି ଗଙ୍ଗେ ହେଉ କିମ୍ବା ଜୈବିକ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁକୁ ବାୟୋଗ୍ୟାସରେ ପରିଣତ କରିବାର ଗୋବରଧନ ପ୍ରକଳ୍ପ ହେଉ, ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ଅଭିଯାନକୁ ନୂତନ ଉଚ୍ଚତାରେ ପହଞ୍ଚାଇବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । "ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ମିଶନ ଯେତେ ସଫଳ ହେବ, ଆମ ଦେଶ ସେତେ ଅଧିକ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ହେବ", ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ।
ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ମିଶନ ୧୦୦୦ ବର୍ଷ ପରେ ମଧ୍ୟ ସ୍ମରଣୀୟ ରହିବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ, ଯେତେବେଳେ ଭାରତ ଉପରେ ଏକ ଅଧ୍ୟୟନ କରାଯିବ । "ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ମିଶନ ହେଉଛି ଚଳିତ ଶତାବ୍ଦୀର ସର୍ବବୃହତ ଏବଂ ସଫଳ ଜନ ଆନ୍ଦୋଳନ ଯେଉଁଥିରେ ଲୋକଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଏବଂ ଜନନେତୃତ୍ୱ ରହିଛି" ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ମିଶନ ଲୋକଙ୍କ ପ୍ରକୃତ ଶକ୍ତି ଏବଂ ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ତାଙ୍କ ନିକଟରେ ପ୍ରକାଶ କରିଛି । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ତାଙ୍କ ପାଇଁ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଜନଶକ୍ତିର ଅନୁଭୂତିର ପର୍ବ ପାଲଟିଛି। ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ ହେବା ସମୟରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକ କିପରି ହାତ ମିଳାଇଥିଲେ, ବିବାହ ହେଉ କି ସାର୍ବଜନୀନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ହେଉ କିମ୍ବା ଅନ୍ୟ କୌଣସି ସ୍ଥାନରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତାର ବାର୍ତ୍ତା ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଭାବରେ ପ୍ରସାରିତ ହୋଇଥିଲା ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନେ ପକାଇଥିଲେ । ଶୌଚାଳୟ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ବୃଦ୍ଧା ମା' ଗୋରୁ ବିକ୍ରି କରିଥିବା, କିଛି ମହିଳା ମଙ୍ଗଳସୂତ୍ର ବିକ୍ରି କରିଛନ୍ତି, କିଛି ଲୋକ ଜମି ବିକ୍ରି କରିଛନ୍ତି, କିଛି ଅବସରପ୍ରାପ୍ତ ଶିକ୍ଷକ ପେନସନ୍ ଦାନ କରିଛନ୍ତି, କିଛି ଅବସରପ୍ରାପ୍ତ ସେନା କର୍ମଚାରୀ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଅଭିଯାନ ପାଇଁ ଅବସରର ଲାଭ ଦାନ କରିଛନ୍ତି। ଯଦି ମନ୍ଦିର କିମ୍ବା କୌଣସି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସମାନ ଦାନ ଦିଆଯାଇଥାନ୍ତା, ତେବେ ଖବରକାଗଜରେ ଏହା ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଶୀର୍ଷକ ହୋଇଥାନ୍ତା ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶ ଜାଣିବା ଦରକାର ଯେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକ ଅଛନ୍ତି, ଯେଉଁମାନଙ୍କ ମୁହଁ ଟିଭିରେ ଦେଖାଯାଇନଥିଲା କିମ୍ବା ଖବରକାଗଜରେ ସେମାନଙ୍କ ନାମ ପ୍ରକାଶିତ ହୋଇନଥିଲା, ଯେଉଁମାନେ ଏହି ମିଶନକୁ ସଫଳ କରିବା ପାଇଁ ନିଜର ଅର୍ଥ ଏବଂ ମୂଲ୍ୟବାନ ସମୟ ଦାନ କରିଥିଲେ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ସବୁ ଉଦାହରଣ ଭାରତର ଚରିତ୍ରକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି। ଏକକ ବୃବହୃତ ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ ବ୍ୟବହାର ବନ୍ଦ କରିବା ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ ଦେବା ସମୟରେ ଅନେକ ଲୋକ ଦୋକାନକୁ ଯିବା ସମୟରେ ଝୋଟ ଓ କପଡ଼ା ବ୍ୟାଗ୍ ବ୍ୟବହାର କରିବାର ପରମ୍ପରାକୁ ବଜାୟ ରଖିଥିଲେ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏକକ ବ୍ୟବହୃତ ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ ଉତ୍ପାଦନରେ ନିୟୋଜିତ ଉଦ୍ୟୋଗ ମାନଙ୍କ ସହିତ ହାତ ମିଳାଇ ଏହି ପଦକ୍ଷେପକୁ ସମର୍ଥନ କରିଥିବାରୁ ସେ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଛନ୍ତି । ଏହି ପଦକ୍ଷେପକୁ ସମର୍ଥନ କରୁଥିବା ରାଜନୈତିକ ଦଳଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ସେ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଛନ୍ତି।
ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ଆକାରରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତାର ବାର୍ତ୍ତା ପ୍ରଚାର କରିବାରେ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତର ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ଶିଳ୍ପର ଅବଦାନକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏଭଳି କାର୍ଯ୍ୟ କେବଳ ଥରେ ନୁହେଁ ବରଂ ଗୋଟିଏ ପିଢ଼ିରୁ ଅନ୍ୟ ପିଢ଼ିକୁ କରାଯିବା ଉଚିତ ବୋଲି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ସେ ତାଙ୍କ ମନ୍ କି ବାତ୍ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ପ୍ରସଙ୍ଗକୁ ପ୍ରାୟ ୮୦୦ ଥର ଉଠାଇବାର ଉଦାହରଣ ଦେଇଥିଲେ ଯେଉଁଠାରେ ଲୋକମାନେ ଏହାକୁ ସାମ୍ନାକୁ ଆଣିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଜି ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଦିଗରେ ଲୋକଙ୍କ ପ୍ରୟାସକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରି କହିଥିଲେ, "ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମ ସମୟରେ ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଦିଗରେ ମାର୍ଗ ଦେଖାଇଥିଲେ", ସେ ଭାରତର ସ୍ୱାଧୀନତା ପରଠାରୁ ପୂର୍ବ ସରକାରମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସ୍ୱଚ୍ଛତା ପ୍ରତି ଅବହେଳା ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉଠାଇଥିଲେ । ଯେଉଁମାନେ ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀଙ୍କୁ ନିଜର ରାଜନୈତିକ ଫାଇଦା ଏବଂ ଭୋଟ୍ ବ୍ୟାଙ୍କ ପାଇଁ ବ୍ୟବହାର କରୁଥିଲେ ସେମାନେ ଏବେ ତାଙ୍କ ଆଗ୍ରହର ବିଷୟକୁ ଭୁଲିଯାଇଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ଅପରିଷ୍କାରତା ଏବଂ ଶୌଚାଳୟର ଅଭାବକୁ ଜାତୀୟ ସମସ୍ୟା ଭାବରେ ବିବେଚନା କରାଯାଏ ନାହିଁ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ଫଳରେ ସମାଜରେ ଏ ନେଇ କୌଣସି ଆଲୋଚନା ହୋଇନଥିଲା ଏବଂ ମଇଳା ଜୀବନର ଏକ ଅଂଶ ପାଲଟିଯାଇଥିଲା ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ। ଲାଲକିଲ୍ଲାପ୍ରାଚୀରରୁ ଏହି ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉଠାଇବା ପରେ ସମାଲୋଚନାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବାକୁ ପଡ଼ିଥିବା କଥା ମଧ୍ୟ ସେ ମନେ ପକାଇଥିଲେ। ଶୌଚାଳୟ ଏବଂ ସାନିଟାରୀ ପ୍ୟାଡ୍ ବିଷୟରେ କହିବା ତାଙ୍କର ଦାୟିତ୍ୱ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ସେ କହିଛନ୍ତି, "ସାଧାରଣ ନାଗରିକଙ୍କ ଜୀବନକୁ ସହଜ କରିବା ହେଉଛି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ପ୍ରଥମ ପ୍ରାଥମିକତା"। ଏହାର ଫଳାଫଳ ଆଜି ଦେଖିବାକୁ ମିଳିପାରେ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ଦଶ ବର୍ଷ ତଳେ ଶୌଚାଳୟ ଅଭାବରୁ ଭାରତର ୬୦ ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ଲୋକ ଖୋଲାରେ ମଳତ୍ୟାଗ କରିବାକୁ ବାଧ୍ୟ ହୋଇଥିଲେ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ମାନବିକ ମର୍ଯ୍ୟାଦା ବିରୋଧୀ ଏବଂ ଦେଶର ଗରିବ, ଦଳିତ, ଆଦିବାସୀ ଏବଂ ପଛୁଆ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ପ୍ରତି ଅପମାନଜନକ, ଯାହା ଗୋଟିଏ ପିଢ଼ିରୁ ଅନ୍ୟ ପିଢ଼ି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଜାରି ରହିଛି । ଶୌଚାଳୟ ଅଭାବରୁ ମା', ଭଉଣୀ ଓ ଝିଅଙ୍କ ଦୁଃଖ ବିଷୟରେ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିବା ସହ ସେମାନଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ନିରାପତ୍ତା ପ୍ରତି ବିପଦ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ଖୋଲାରେ ମଳତ୍ୟାଗ ଯୋଗୁଁ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଥିବା ଆବର୍ଜନା ପିଲାଙ୍କ ଜୀବନ ପ୍ରତି ବିପଦ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ସହ ଶିଶୁ ମୃତ୍ୟୁର ଏକ ପ୍ରମୁଖ କାରଣ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ଏଭଳି ଦୟନୀୟ ପରିସ୍ଥିତିରେ ଦେଶ ପାଇଁ ଚାଲିବା କଷ୍ଟକର ବୋଲି ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସେମାନେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି ଯେ ପରିସ୍ଥିତି ପୂର୍ବଭଳି ଚାଲିବ ନାହିଁ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ସରକାର ଏହାକୁ ଏକ ଜାତୀୟ ଏବଂ ମାନବିକ ଆହ୍ୱାନ ଭାବରେ ବିବେଚନା କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏହାର ସମାଧାନ ପାଇଁ ଏକ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏଠାରେ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ମିଶନର ବିହନ ବୁଣାଯାଇଥିଲା । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ କିଛି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ କୋଟି କୋଟି ଭାରତୀୟ ଚମତ୍କାର କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି। ଦେଶରେ ୧୨ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଶୌଚାଳୟ ନିର୍ମାଣ ହୋଇଛି ଏବଂ ଶୌଚାଳୟ ର ପରିସର ପୂର୍ବରୁ ୪୦ ପ୍ରତିଶତରୁ କମ୍ ଥିବା ବେଳେ ଶତ ପ୍ରତିଶତରେ ପହଞ୍ଚିଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ।
ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ମିଶନର ପ୍ରଭାବ ଦେଶର ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନ ଉପରେ ଅମୂଲ୍ୟ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଖାଦ୍ୟ ନୀତି ଗବେଷଣା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ୱାଶିଂଟନ, କାଲିଫର୍ଣ୍ଣିଆ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଏବଂ ଓହିଓ ଷ୍ଟେଟ ୟୁନିଭର୍ସିଟିର ବୈଜ୍ଞାନିକଙ୍କ ମିଳିତ ଦ୍ୱାରା କରାଯାଇଥିବା ଏକ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ପତ୍ରିକାର ଏକ ଅଧ୍ୟୟନକୁ ଉଦ୍ଧୃତ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହା ସାମ୍ନାକୁ ଆସିଛି ଯେ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ମିଶନ ପ୍ରତିବର୍ଷ ୬୦ରୁ ୭୦ ହଜାର ପିଲାଙ୍କ ଜୀବନ ରକ୍ଷା କରୁଛି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଡବ୍ଲ୍ୟୁଏଚଓ ଅନୁଯାୟୀ, ୨୦୧୪ରୁ ୨୦୧୯ ମଧ୍ୟରେ ୩ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନ ବଞ୍ଚିଯାଇଥିଲା, ଯାହା ଡାଇରିଆ କାରଣରୁ ଚାଲିଯାଇଥାନ୍ତା। ୟୁନିସେଫ୍ ରିପୋର୍ଟକୁ ଉଦ୍ଧୃତ କରି ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଘରେ ଶୌଚାଳୟ ନିର୍ମାଣ ଯୋଗୁଁ ବର୍ତ୍ତମାନ ୯୦ ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ମହିଳା ସୁରକ୍ଷିତ ଅନୁଭବ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ମିଶନ ଯୋଗୁଁ ମହିଳାଙ୍କ ଠାରେ ସଂକ୍ରମଣ ଜନିତ ରୋଗ ମଧ୍ୟ ଯଥେଷ୍ଟ ହ୍ରାସ ପାଇଛି । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ବିଦ୍ୟାଳୟରେ ଝିଅମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପୃଥକ ଶୌଚାଳୟ ନିର୍ମାଣ ଯୋଗୁଁ ଡ୍ରପଆଉଟ୍ ହାର ହ୍ରାସ ପାଇଛି। ୟୁନିସେଫ୍ ର ଅନ୍ୟ ଏକ ଅଧ୍ୟୟନକୁ ଉଦାହରଣ ଦେଇ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା କାରଣରୁ ପ୍ରତିବର୍ଷ ଗ୍ରାମର ପରିବାରମାନେ ହାରାହାରି ୫୦ ହଜାର ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ କରୁଛନ୍ତି, ଯାହା ପୂର୍ବରୁ ରୋଗ ଭଲ କରିବା ପାଇଁ ପକେଟ୍ ଖର୍ଚ୍ଚ ବାବଦରେ ଖର୍ଚ୍ଚ ହେଉଥିଲା।
ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ମିଶନ ଦ୍ୱାରା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ଜନସଚେତନତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୋରଖପୁରରେ ମସ୍ତିଷ୍କ ଜ୍ୱର କାରଣରୁ ଶିଶୁ ମୃତ୍ୟୁର ଉଦାହରଣ ଦେଇଥିଲେ ଯାହାକୁ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଥିଲା ।
ସ୍ୱଚ୍ଛତାର ସମ୍ମାନ ବୃଦ୍ଧି ଦେଶରେ ଏକ ବିରାଟ ମାନସିକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ସେ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ମିଶନ ଦ୍ୱାରା ଆସିଥିବା ଚିନ୍ତାଧାରାରେ ହୋଇଥିବା ପରିବର୍ତ୍ତନ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସଫେଇ କାର୍ଯ୍ୟରେ ନିୟୋଜିତ ଲୋକଙ୍କ ଉଦାହରଣ ଦେଇଥିଲେ ଯେଉଁମାନଙ୍କୁ ପୂର୍ବରୁ ଅବହେଳିତ ଦେଖାଯାଉଥିଲା । ଯେତେବେଳେ ସଫେଇ କର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ ସମ୍ମାନ ମିଳିଲା, ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ଦେଶକୁ ବଦଳାଇବାରେ ସେମାନଙ୍କ ଭୂମିକା ପାଇଁ ଗର୍ବ ଅନୁଭବ କଲେ। ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ଅଭିଯାନ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ସଫେଇ ମିତ୍ରଙ୍କ ପାଇଁ ଗୌରବ ଆଣିଛି", ସଫେଇ ମିତ୍ରମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସମ୍ମାନଜନକ ଜୀବନ ଏବଂ ନିରାପତ୍ତା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ସେପ୍ଟିକ୍ ଟ୍ୟାଙ୍କରେ ମାନୁଆଲ ଏଣ୍ଟ୍ରି ଯୋଗୁଁ ଉପୁଜିଥିବା ସମସ୍ୟାକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ପ୍ରୟାସ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏ ଦିଗରେ ସରକାର ଘରୋଇ ଓ ସରକାରୀ କ୍ଷେତ୍ର ସହ ମିଶି କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି ବୋଲି ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ। ଆମେ ପେସାଦାର ଏବଂ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ଉତ୍ସାହିତ କରୁଛୁ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ଅଭିଯାନର ବ୍ୟାପକ ପରିସର ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା କେବଳ ଏକ ସ୍ୱଚ୍ଛତା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ନୁହେଁ ଏବଂ ଆଜି ସ୍ୱଚ୍ଛତା ସମୃଦ୍ଧିର ଏକ ନୂତନ ମାର୍ଗ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି ।
ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ଅଭିଯାନ ମଧ୍ୟ ଦେଶରେ ବ୍ୟାପକ ପରିମାଣରେ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି ଏବଂ ଗତ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ କୋଟି କୋଟି ଶୌଚାଳୟ ନିର୍ମାଣ ଦ୍ୱାରା ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ର ଉପକୃତ ହୋଇଛି ଏବଂ ଅନେକ ଲୋକଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ଦିଆଯାଇଛି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗ୍ରାମରେ ରାଜମିସ୍ତ୍ରୀ, ପାଣିପାଇପ୍‍ମିସ୍ତ୍ରୀ, ଶ୍ରମିକ ଭଳି ଅନେକ ଲୋକ ନିୟୋଜିତ ଅଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ୟୁନିସେଫ୍ ଆକଳନ କରିଛି ଯେ ଏହି ମିଶନ ଯୋଗୁଁ ପ୍ରାୟ ୧.୨୫ କୋଟି ଲୋକ କୌଣସି ନା କୌଣସି ରୂପରେ ନିଯୁକ୍ତି ପାଇଛନ୍ତି । ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ଅଭିଯାନର ଏକ ନୂତନ ପିଢ଼ିର ମହିଳା ରାଜମିସ୍ତ୍ରୀ ଏକ ବିରାଟ ଫଳାଫଳ ଏବଂ ଆମର ଯୁବପିଢ଼ି ମଧ୍ୟ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ମାଧ୍ୟମରେ ଉନ୍ନତ ଚାକିରି ଏବଂ ଉନ୍ନତ ସୁଯୋଗ ପାଉଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ କ୍ଲିନ୍ ଟେକ୍ ସହ ଜଡ଼ିତ ପାଖାପାଖି ୫ ହଜାର ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ପଞ୍ଜୀକୃତ ହୋଇଛି। ଜଳ ଓ ପରିମଳ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବର୍ଜ୍ୟରୁ ସମ୍ପଦ, ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ସଂଗ୍ରହ ଓ ପରିବହନ, ଜଳର ପୁନଃବ୍ୟବହାର ଓ ବାରମ୍ବାର ବ୍ୟବହାର କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅନେକ ନୂଆ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ଏହି ଦଶନ୍ଧି ଶେଷ ସୁଦ୍ଧା ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ୬୫ ଲକ୍ଷ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ହେବ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ମିଶନ ଏଥିରେ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ ବୋଲି ଆକଳନ କରାଯାଇଥିଲା।
"ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ଅଭିଯାନ ଭାରତରେ ଗତିଶୀଳ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେଇଛି", ପରିବାରରୁ ଉତ୍ପାଦିତ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ମୂଲ୍ୟବାନ ସମ୍ପଦରେ ପରିଣତ ହେଉଛି ବୋଲି ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ରାସ୍ତା ନିର୍ମାଣରେ ବ୍ୟବହୃତ ହେଉଥିବା କମ୍ପୋଷ୍ଟ, ବାୟୋଗ୍ୟାସ୍, ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଏବଂ କୋଇଲା ଭଳି ସାମଗ୍ରୀ ଘରୋଇ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁରୁ ଉତ୍ପାଦନ କରାଯାଉଛି। ଗ୍ରାମୀଣ ଏବଂ ସହରାଞ୍ଚଳରେ ପରିବର୍ତ୍ତନର ପ୍ରମୁଖ ଚାଳକ ହୋଇଥିବା ଗୋବରଧନ ଯୋଜନାର ସଫଳତା ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଏବଂ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଗୋବରଧନ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଗ୍ରାମଗୁଡିକରେ ଶହ ଶହ ବାୟୋଗ୍ୟାସ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି ଯେଉଁଠାରେ ପଶୁ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁକୁ ବାୟୋଗ୍ୟାସରେ ପରିଣତ କରାଯାଉଛି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଶହ ଶହ କମ୍ପ୍ରେସଡ୍‍ ବାୟୋଗ୍ୟାସ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି। ଆଜି ଅନେକ ନୂତନ ସିବିଜି ପ୍ଲାଣ୍ଟ ଉଦ୍ ଘାଟିତ ହୋଇଛି ଏବଂ ଏହି ପଦକ୍ଷେପକୁ ଆହୁରି ବିସ୍ତାର କରିବା ପାଇଁ ନୂତନ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରାଯାଇଛି।
ଭବିଷ୍ୟତର ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଅର୍ଥନୀତି ଏବଂ ସହରୀକରଣରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ହେଉଥିବା ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ଦ୍ରୁତ ସହରୀକରଣ ଏବଂ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ଉତ୍ପାଦନର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଦକ୍ଷ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ପରିଚାଳନା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ରଣନୀତି ବୃଦ୍ଧି ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ନିର୍ମାଣକ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାର ବିକାଶ ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯାହା ଶୂନ୍ୟ କିମ୍ବା ସର୍ବନିମ୍ନ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ନିଷ୍କାସନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରୁଥିବା ହାଉସିଂ କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସ ଗୁଡିକ ପାଇଁ ପୁନଃବ୍ୟବହାର ସାମଗ୍ରୀ ଏବଂ ଡିଜାଇନ୍ ର ବ୍ୟବହାରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରେ । ବ୍ୟବହାର ପୂର୍ବରୁ ଯେପରି ଜଳର ଅପବ୍ୟବହାର ନ ହୁଏ ଏବଂ ବର୍ଜ୍ୟ ଜଳର ବିଶୋଧନ ହୁଏ ସେଥିପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରିବା ଉପରେ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ନମାମି ଗଙ୍ଗେ ମିଶନକୁ ନଦୀ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ପାଇଁ ଏକ ମଡେଲ ବୋଲି ବର୍ଣ୍ଣନା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଗଙ୍ଗା ନଦୀ ଆଜି ଯଥେଷ୍ଟ ସ୍ୱଚ୍ଛ ରହିଛି । ଅମୃତ ମିଶନ ଏବଂ ଅମୃତ ସରୋବର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଯଥେଷ୍ଟ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିଛି ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ, ବିଶୋଧନ ଏବଂ ନଦୀ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ପାଇଁ ନୂତନ ଜ୍ଞାନକୌଶଳରେ ନିରନ୍ତର ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପର୍କ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ସ୍ୱଚ୍ଛ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସ୍ଥଳୀ ଏବଂ ଐତିହ୍ୟ ସ୍ଥଳଗୁଡିକ ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କ ଅଭିଜ୍ଞତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିପାରିବେ । ପର୍ଯ୍ୟଟନସ୍ଥଳୀ, ଧର୍ମାନୁଷ୍ଠାନ ଓ ଐତିହ୍ୟ ସ୍ଥଳୀଗୁଡ଼ିକୁ ପରିଷ୍କାର ଓ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ କରିବା ଜରୁରୀ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ବିଗତ ଏକ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ହୋଇଥିବା ଅଗ୍ରଗତି ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, "ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତର ଏହି ଦଶ ବର୍ଷମଧ୍ୟରେ ଆମେ ବହୁତ କିଛି ହାସଲ କରିଛୁ, କିନ୍ତୁ ଆମର ମିଶନ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇନାହିଁ । ପ୍ରକୃତ ପରିବର୍ତ୍ତନ ସେତେବେଳେ ହୋଇଥାଏ ଯେତେବେଳେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକ ସ୍ୱଚ୍ଛତାକୁ ନିଜର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ଏବଂ ଦାୟିତ୍ୱ ଭାବରେ ଗ୍ରହଣ କରନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ଅଭିଯାନ ପ୍ରତି ସରକାରଙ୍କ ଅତୁଟ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କ ନିରନ୍ତର ଅଂଶଗ୍ରହଣ ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସ୍ୱଚ୍ଛତାର ମିଶନ ଏକ ଦିନର ରୀତିନୀତି ନୁହେଁ ବରଂ ଏକ ଆଜୀବନ ରୀତିନୀତି ଏବଂ ଏହାକୁ ପିଢ଼ି ପିଢ଼ି ଆଗକୁ ଆଣିବା ଆବଶ୍ୟକ । ସ୍ୱଚ୍ଛତା ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କ ପ୍ରବୃତ୍ତି ହେବା ଉଚିତ ଏବଂ ଏହା ପ୍ରତିଦିନ କରାଯିବା ଉଚିତବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି । ଭାରତ ପ୍ରକୃତରେ ସ୍ୱଚ୍ଛ ନ ହେବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅଟକି ନ ଯିବାକୁ ସେ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢ଼ିର ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ।
ଜିଲ୍ଲା, ବ୍ଲକ, ଗାଁ ଓ ସ୍ଥାନୀୟ ସ୍ତରରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଅଭିଯାନ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରି ରାଜ୍ୟ ସରକାରମାନେ ସେମାନଙ୍କ ଉଦ୍ୟମକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ । ଜିଲ୍ଲା ଓ ବ୍ଲକରେ ସବୁଠାରୁ ସ୍ୱଚ୍ଛ ବିଦ୍ୟାଳୟ, ଡାକ୍ତରଖାନା ଓ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ପାଇଁ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଆୟୋଜନ କରିବାକୁ ସେ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ପୌରପାଳିକାଗୁଡ଼ିକ ଉତ୍ତମ ଭାବେ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ କରାଯାଇଥିବା ସର୍ବସାଧାରଣ ଶୌଚାଳୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଉଚିତ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ବ୍ୟବସ୍ଥା ପୁରୁଣା ଅଭ୍ୟାସକୁ ଫେରିବ ନାହିଁ। ପରିମଳ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ଏହାର ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବାକୁ ସେ ସ୍ଥାନୀୟ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ସମସ୍ତ ନାଗରିକଙ୍କୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ ଯେ ସେମାନେ ଘରେ, ନିଜ ପଡ଼ୋଶୀ ରେ କିମ୍ବା ସେମାନଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟସ୍ଥଳରେ ଯେଉଁଠାରେ ଥାଆନ୍ତୁ ସେଠାରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ବଜାୟ ରଖିବାପାଇଁ ଶପଥ ନିଅନ୍ତୁ । "ଯେପରି ଆମେ ଆମର ପୂଜାସ୍ଥଳୀଗୁଡ଼ିକୁ ପରିଷ୍କାର ରଖିଥାଉ, ଆମକୁ ଆମ ଆଖପାଖରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ପ୍ରତି ସମାନ ଭକ୍ତି ଭାବନା ଜାଗ୍ରତ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ", ସେ ବିକଶିତ ଭାରତ ଅଭିମୁଖେ ଯାତ୍ରାରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତାର ଭୂମିକା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ଅଭିଭାଷଣ ଶେଷ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ ପାଇଁ ଆସ୍ଥା ପ୍ରକଟ କରିବା ସହ ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀଙ୍କ ନୀତିକୁ ନୂତନ ଶକ୍ତି ଓ ଉତ୍ସାହର ସହ ଅନୁସରଣ କରି ତାଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରିବାକୁ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ।
ଏହି ଅବସରରେ କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ନିର୍ମାଣ ଓ ସହରାଞ୍ଚଳ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ମନୋହର ଲାଲ ଖଟ୍ଟର, କେନ୍ଦ୍ର ଜଳଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରୀ ସିଆର୍ ପାଟିଲ, କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ନିର୍ମାଣ ଓ ସହରାଞ୍ଚଳ ବ୍ୟାପାର ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ତୋଖନ ସାହୁ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ଜଳଶକ୍ତି ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଡ. ରାଜଭୂଷଣ ଚୌଧୁରୀ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୯୬୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ପରିମଳ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ସହ ଜଡିତ ଅନେକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଓ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଥିଲେ । ଏଥିରେ ଅମୃତ ଓ ଅମୃତ ୨.୦ ଅଧୀନରେ ସହରାଞ୍ଚଳ ଜଳ ଓ ନର୍ଦ୍ଦମା ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ବଢ଼ାଇବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ୬୮୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ପ୍ରକଳ୍ପ, ସ୍ୱଚ୍ଛ ଗଙ୍ଗା ପାଇଁ ଜାତୀୟ ମିଶନ ଅଧୀନରେ ଗଙ୍ଗା ଅବବାହିକା ଅଞ୍ଚଳରେ ଜଳର ଗୁଣବତ୍ତା ଏବଂ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ପରିଚାଳନାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ପାଇଁ ୧୫୫୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କାର ୧୦ଟି ପ୍ରକଳ୍ପ ଏବଂ ଗୋବରଧନ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ୧୩୩୨ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ୧୫ଟି କମ୍ପ୍ରେସଡ ବାୟୋଗ୍ୟାସ୍ (ସିବିଜି) ପ୍ଲାଣ୍ଟ ପ୍ରକଳ୍ପ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ହେବ।
ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ଦିବସ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଭାରତର ଏକ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ପରିମଳ ଉପଲବ୍ଧି ଏବଂ ନିକଟରେ ଶେଷ ହୋଇଥିବା ସ୍ୱଚ୍ଛତା ହିଁ ସେବା ଅଭିଯାନରେ ଥିବା ସଫଳତାକୁ ଦର୍ଶାଯାଇଛି । ଏହି ଜାତୀୟ ପ୍ରୟାସର ପରବର୍ତ୍ତୀ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ମଞ୍ଚ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବ। ଏଥିରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ୱଚ୍ଛତାର ଭାବନାକୁ ଭାରତର କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ ପହଞ୍ଚାଇବା କୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ସ୍ଥାନୀୟ ସରକାରୀ ସଂସ୍ଥା, ମହିଳା ଗୋଷ୍ଠୀ, ଯୁବ ସଂଗଠନ ଏବଂ ସମୁଦାୟ ନେତୃବୃନ୍ଦଙ୍କ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ମଧ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ହେବ ।
ସ୍ୱଚ୍ଛତା ହିଁ ସେବା ୨୦୨୪ର ବିଷୟବସ୍ତୁ 'ସ୍ୱଭାବ ସ୍ୱଚ୍ଛତା, ସଂସ୍କାର ସ୍ୱଚ୍ଛତା' ସ୍ୱଚ୍ଛତା, ଜନସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ପରିବେଶ ନିରନ୍ତରତା ପ୍ରତି ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ରେ ପୁଣି ଥରେ ଦେଶକୁ ଏକଜୁଟ କରିଛି । ସ୍ୱଚ୍ଛତା ହିଁ ସେବା ୨୦୨୪ ଅଧୀନରେ ୧୭ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଲୋକଙ୍କ ଭାଗିଦାରୀରେ ୧୯.୭୦ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଛି। ପାଖାପାଖି ୬.୫ ଲକ୍ଷ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଲକ୍ଷ୍ୟ ୟୁନିଟରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରାଯାଇଛି । ପାଖାପାଖି ୧ ଲକ୍ଷ ସଫେଇମିତ୍ର ସୁରକ୍ଷା ଶିବିର ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ ୩୦ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ସଫେଇ ମିତ୍ର ଉପକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି। ସେହିପରି ଏକ ପେଡ୍ ମା' କେ ନାମ ଅଭିଯାନରେ ୪୫ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ବୃକ୍ଷରୋପଣ କରାଯାଇଛି।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi participates in Swachh Bharat Diwas 2024
Lays foundation stone and launches several sanitation and cleanliness projects worth about Rs 10,000 crore
“As we mark Ten Years of Swachh Bharat, I salute the unwavering spirit of 140 crore Indians for making cleanliness a 'Jan Andolan'”
“Clean India is the world's biggest and most successful mass movement in this century”
“Impact that the Swachh Bharat Mission has had on the lives of common people of the country is priceless”
“Number of infectious diseases among women has reduced significantly due to Swachh Bharat Mission”
“Huge psychological change in the country due to the growing prestige of cleanliness”
“Now cleanliness is becoming a new path to prosperity”
“Swachh Bharat Mission has given new impetus to the circular economy”
“Mission of cleanliness is not a one day ritual but a lifelong ritual”
“Hatred towards filth can make us more forceful and stronger towards cleanliness”
“Let us take an oath that wherever we live, be it our home, our neighbourhood or our workplace, we will maintain cleanliness”
02 OCT 2024 12:52PM by PIB Delhi
Marking the completion of 10 years of the launch of one of the most significant mass movements for cleanliness - the Swachh Bharat Mission, the Prime Minister, Shri Narendra Modi today participated in Swachh Bharat Diwas 2024 program on the occasion of 155th Gandhi Jayanti on 2nd October in Vigyan Bhawan, New Delhi. Shri Modi launched and laid the foundation stone for several sanitation and cleanliness projects worth over Rs 9600 crore including projects under AMRUT and AMRUT 2.0, National Mission for Clean Ganga and GOBARdhan Scheme. The theme for Swachhata Hi Seva 2024 is ‘Swabhav Swachhata, Sanskaar Swachhata’.
Addressing the occasion, the Prime Minister noted the birth anniversaries of Pujya Bapu and Lal Bahadur Shastri ji and paid his respects to the sons of Maa Bharti. Shri Modi underlined that today’s occasion is a source of inspiration to realize the dreams of Mahatma Gandhi and other great personalities in a collective manner.
The Prime Minister said that he is filled with a sense of duty yet he is emotional at the same time on the 2nd of October. Marking the completion of 10 years of Swachh Bharat Abhiyan, the Prime Minister said, “The journey of Swachh Bharat Mission is a symbol of the unwavering commitment of crores of Indians.” He highlighted the high public support garnered by this movement in the last 10 years and said that every citizen of the country made it their own mission - a part of their lives. On the milestone of 10 years of Swachh Bharat, the Prime Minister praised the efforts of safaimitras, religious leaders, athletes, celebrities, NGOs and the media among others in transforming the Swachh Bharat Mission into a huge public movement. He also noted the contributions of the President of India and the Vice President of India, both former and present, towards Swachh Bharat in the form of Shramdaan, and thanked them for inspiring the nation. The Prime Minister highlighted the numerous cleanliness activities taking place today in villages, cities, and colonies, and also noted the active participation of state ministers, leaders and representatives. He informed that crores of people have taken part in the Swachhta hi Seva program in this edition of Swachhta Pakhwada, he said in the 15 days of Seva Pakhwada, more than 27 lakh programs were organized all over the country witnessing the participation of 28 crore people. Stressing the need for continuous efforts to keep India clean, the Prime Minister expressed gratitude towards every citizen of India.
Marking today’s important milestone, the Prime Minister highlighted that projects worth about Rs. 10,000 crore related to cleanliness have been started. He added that as part of ‘Mission Amrit’, water and sewage treatment plants would be set up in many cities. The Prime Minister underlined that be it the Namami Gange or the GobarDhan project of converting organic waste to biogas, will propel Swachh Bharat Mission to new heights. “The more successful the Swachh Bharat Mission is, the more our country will shine”, exclaimed Shri Modi.
The Prime Minister underscored that the Swachh Bharat Mission will be remembered even after 1000 years when a study on India will be conducted. “Swachh Bharat mission is this century’s biggest and most successful people's movement with people's participation and people's leadership”, exclaimed Shri Modi. He added that this mission had revealed the true energy and potential of the people to him. Shri Modi remarked that for him, cleanliness had become a festival of realization of people's power. The Prime Minister recollected how lakhs of people joined hands when the Swachhta Abhiyan was started, be it marriage or a public function or any other place, the message of cleanliness was spread effectively. He said there were instances where old mothers had sold their cattle to build a toilet, some women had sold their mangalsutra, few people had sold their land, some retired teachers had donated their pension, some retired army personnel had donated their retirement benefits for the mission of cleanliness. The Prime Minister remarked that if the same donation was given to a temple or in any function, then it would have been a major headline in newspapers. He added that the country should know that there are lakhs of people, whose face was never shown on TV or their name was never published in the newspaper, who had donated their money and valuable time to make this mission successful. Shri Modi said that all these instances reflect the character of India. Shri Modi highlighted that many people reignited the tradition of using jute and cloth bags while going to shop when he gave the clarion call to stop the usage of single-use plastic. He added that he was thankful to the people along with the industries involved in production of single-use plastic for joining hands and supporting the initiative. He also thanked the political parties which supported the initiative.
The Prime Minister noted the contributions of India’s film industry in the last 10 years in propagating the message of cleanliness in the form of films and underlined that such work should be carried out not just once but from one generation to the other. He gave the example of raising the issues of cleanliness around 800 times in his Mann Ki Baat program where people brought it to the forefront.
The Prime Minister noted the efforts of the people towards cleanliness today and said, “The path towards cleanliness was shown by Mahatma Gandhi during the freedom struggle”, as he raised the issue of neglect towards Swachhta by previous governments since India’s independence. He said those who used Mahatma Gandhi for their political benefits and vote bank have now forgotten his subject of interest. He said that filth and lack of toilets were never considered as a national issue. As a result, said the Prime Minister, there were no discussions about it in society and dirt became a part of life. He also recalled facing criticism after raising this issue from the ramparts of the Red Fort. He said, “Prime Minister’s first priority is to make the lives of common citizens easier”, as he underlined his responsibility to talk about toilets and sanitary pads. He added that its results can be witnessed today.
Pointing out that more than 60 percent of India’s population was compelled to defecate in the open due to a lack of toilets until ten years ago, the Prime Minister said that it was against human dignity and disrespectful towards the country’s poor, dalits, tribals and backward communities which continued from one generation to the other. Shri Modi noted the sufferings of mothers, sisters and daughters due to the lack of toilets and also pointed out the threats to their health and safety. He said that the filth caused by open defecation had endangered the lives of children and was a major cause of child mortality.
Remarking that it was difficult for the nation to continue in such a pitiful situation, Shri Modi said that they decided that things will not continue as they are. He added that this Government considered it a national and human challenge and launched a campaign to solve it and this was where the seed of Swachh Bharat Mission was sown. He further added that within no time, crores of Indians did wonders. The Prime Minister highlighted that more than 12 crore toilets were built in the country and the scope of toilet coverage reached 100 percent from previously less than 40 percent.
The Prime Minister underlined that the impact of Swachh Bharat Mission on the lives of common people of the country was priceless. Quoting a recent study from a famous international journal conducted jointly by scientists from International Food Policy Research Institute Washington, University of California and Ohio State University, Shri Modi said that it has come to light that Swachh Bharat Mission is saving the lives of 60 to 70 thousand children every year. He added that according to WHO, between 2014 and 2019, 3 lakh lives were saved, which would have been lost due to diarrhea. Quoting UNICEF reports, he underlined that due to the construction of toilets in the house, now more than 90 percent of women felt safe and the diseases caused by infection in women had also reduced considerably due to Swachh Bharat Mission. Shri Modi further added that due to the construction of separate toilets for girls in lakhs of schools, the dropout rate had reduced. Quoting another study by UNICEF, he noted that due to cleanliness, an average of 50 thousand rupees was being saved every year by families in villages which earlier was spent as out of pocket expenditure to cure diseases.
Highlighting the public awareness brought about by the Swachh Bharat Mission, the Prime Minister gave the example of child deaths in Gorakhpur due to brain fever that were addressed with emphasis on cleanliness.
The Prime Minister underlined that the rise in the prestige of cleanliness has brought about a huge psychological change in the country. He mentioned the change in thinking brought by the Swachh Bharat Mission and gave the example of people involved in cleaning work who were looked down upon earlier. “When the cleaners got respect, they too felt proud of their role in changing the country. Swachh Bharat Abhiyan has brought pride to lakhs of Safai Mitras”, the Prime Minister remarked noting the government’s commitment to a dignified life and safety for Safai Mitras. Shri Modi endeavoured to eliminate the problems arising due to manual entry in septic tanks and informed that the government is working together with the private and public sectors in this regard. “We are also encouraging professionals and startups”, he added.
Highlighting the widely expanding scope of Swachh Bharat Abhiyan, Shri Modi remarked that it was not just a cleanliness program and today cleanliness was creating a new path to prosperity.
He added that Swachh Bharat Abhiyan was also creating employment on a large scale in the country and in the past years, many sectors have benefited from the construction of crores of toilets and many people were employed. He further added that many people like masons, plumbers, labourers were employed in villages. Shri Modi noted that UNICEF estimates that about 1.25 crore people were employed in one form or another due to this mission. He highlighted that a new generation of women masons was a huge outcome of Swachh Bharat Abhiyan and our youth were also getting better jobs and better opportunities through clean-tech. He added that currently about 5 thousand start-ups related to clean-tech were registered. Shri Modi emphasized that many new opportunities were being created in the water and sanitation sector, be it waste to wealth, collection and transportation of waste, reuse and recycling of water. He added that it was estimated that by the end of this decade, 65 lakh new jobs would be created in this sector and Swachh Bharat Mission would definitely play a significant role in this.
“Swachh Bharat Mission has given a significant boost to the circular economy in India”, the Prime Minister said highlighting that waste generated from households is now being converted into valuable resources. He said that compost, biogas, electricity, and materials like charcoal used in road construction are being produced from household waste. The Prime Minister spoke on the success of the Gobardhan Yojana, which has been a key driver of change in rural and urban areas alike and informed that hundreds of biogas plants have been installed across villages under the Gobardhan Yojana where animal waste is being converted into biogas. He further added that hundreds of Compressed Biogas plants have also been set up nationwide. Today, several new CBG plants were inaugurated, and new projects were also laid out to further expand this initiative.
Addressing future challenges, PM Modi emphasized the importance of adapting to the fast-paced changes in the economy and urbanization. He stressed enhancing strategies to ensure efficient waste management to counter rapid urbanization and waste generation. He also stressed the need for the development of technologies in construction that promote the use of recycled materials and designs for housing complexes that ensure zero or minimal waste discharge. Shri Modi emphasized making efforts to ensure water is not misused and wastewater is treated before use. Terming the Namami Gange Mission as a model for river cleanliness, the Prime Minister said that Ganga river is significantly cleaner today. He noted Amrit Mission and Amrit Sarovar initiatives bringing about substantial change and underscored the importance of continued investment in new technologies for water conservation, treatment, and river cleanliness. PM Modi highlighted the link between cleanliness and tourism, noting that clean tourist destinations and heritage sites can enhance the visitor experience. He said that it is vital to keep our tourist spots, places of faith, and heritage sites clean and well-maintained.
Reflecting on the progress made over the last decade, the Prime Minister remarked, “We have achieved much in these ten years of Swachh Bharat, but our mission is not yet complete. True change happens when every citizen embraces cleanliness as their duty and responsibility.” Prime Minister Modi reaffirmed the government’s unwavering commitment to the Swachh Bharat Mission and called for the continued participation of every citizen to achieve a cleaner India. He said that the mission of cleanliness is not a one-day ritual but a lifelong ritual and must be brought forward from generation to generation. Cleanliness should be an instinct of every citizen and it should be done every day”, the Prime Minister said. He exhorted the children of the next generation to not stop until India becomes truly clean.
The Prime Minister also called upon state governments to intensify their efforts by implementing cleanliness initiatives at the district, block, village, and local levels. He suggested conducting competitions for the cleanest schools, hospitals, and offices across districts and blocks. He said that municipalities must ensure well-maintained public toilets and that the cleanliness systems do not revert to old practices. He also urged local bodies to prioritize sanitation infrastructure and its upkeep. PM Modi encouraged all citizens to take a pledge to maintain cleanliness wherever they are, whether at home, in their neighborhood, or at their workplace. “Just as we keep our places of worship clean, we must instill the same sense of devotion to cleanliness in our surroundings”, he said, highlighting the role of cleanliness in the journey toward Viksit Bharat. Concluding the address, the Prime Minister expressed confidence in achieving the objectives and exhorted the citizens to pay tributes to Mahatma Gandhi by following his principles with new energy and enthusiasm.
Union Minister for Housing and Urban Affairs, Shri Manohar Lal Khattar, Union Minister for Jal Shakti, Shri C R Patil, Union Minister of State for Housing and Urban Affairs, Shri Tokhan Sahu and Union Minister of State for Jal Shakti, Dr Raj Bhushan Choudhary were present on the occasion.
Background
During the programme, the Prime Minister launched and laid the foundation stone for several projects related to sanitation and cleanliness, worth over Rs 9600 crore. It will include projects worth over Rs 6,800 crore, aimed at enhancing urban water and sewage systems under AMRUT and AMRUT 2.0, 10 projects worth over Rs 1550 crore focused on improving water quality and waste management in Ganga basin areas under National Mission for Clean Ganga and 15 Compressed Biogas (CBG) Plant projects worth over Rs 1332 crore under GOBARdhan Scheme.
The Swachh Bharat Diwas program showcases India's decade-long sanitation achievements and those in the recently concluded Swachhata Hi Seva campaign. It will also set the stage for the next phase of this national endeavour. It will also include nationwide participation from local government bodies, women’s groups, youth organizations and community leaders ensuring the spirit of Sampoorna Swachhata reaches every corner of India.
The theme for Swachhata Hi Seva 2024, ‘Swabhav Swachhata, Sanskaar Swachhata’, has once again united the nation in its commitment to cleanliness, public health, and environmental sustainability. Under Swachhata Hi Seva 2024, over 19.70 lakh programs have been completed with public participation of more than 17 crore people. Transformation of around 6.5 lakh Cleanliness Target Units has been achieved. Nearly 1 lakh SafaiMitra Suraksha Shivirs have also been organized, benefitting over 30 lakh Safai Mitras. Further, over 45 lakh trees have been planted under the Ek Ped Maa ke Naam campaign.