Ministry of Health and Family Welfare
Union Health Ministry Releases Revised Operational Guidelines and Training Manual of Non-Alcoholic Fatty Liver Disease
India has taken the lead in recognising NAFLD as a major Non-Communicable Disease: Union Health Secretary
“NAFLD is rapidly emerging as a major public health concern, closely linked with metabolic disorders such as obesity, diabetes and cardiovascular diseases”
“The release of these documents will provide a framework for health workers at all levels, from community health workers to medical officers”
27 SEP 2024 12:21PM by PIB Delhi
The Union Health Ministry released the revised Operational Guidelines and Training Module of Non-Alcoholic Fatty Liver Disease, here today. These documents are designed to improve patient care and outcomes related to NAFLD through informed, evidence-based practices.
Addressing the session, Shri Apurva Chandra, Union Health Secretary said that “India has taken the lead in recognising NAFLD as a major NCD”. He said, “NAFLD is rapidly emerging as a major public health concern, closely linked with metabolic disorders such as obesity, diabetes and cardiovascular diseases. Out of 10, one to three people can have NAFLD which highlights the impact of the disease.”
Shri Chandra highlighted that “the release of revised operational guidelines and training modules reflects the importance being given by the Union Health Ministry to curb the disease.” He said these documents will provide a framework for health workers at all levels, from community health workers to medical officers. He also emphasized the importance of continuum of care for people who have been diagnosed with NCDs and underlined the need for lifestyle modification for reducing the prevalence of NAFLD.
Speaking on the occasion, Smt. Punya Salila Srivastava, Officer on Special Duty, Union Health Ministry said that “these guidelines need to reach the grassroot level workers so that the disease is detected early and the burden of NAFLD is reduced.” She said that the release of training module is a significant addition to India’s efforts to build capacities amongst Healthcare professionals to tackle the rising burden of NCDs in India.
Dr S K Sarin, Director, Institute of Liver and Biliary Sciences (ILBS) said that the release of the two documents is a momentous step whose results will be reflected in the next few years. He noted that many non-communicable diseases (NCDs) such as diabetes, heart disease, and cancer are linked to liver health, underscoring the importance of maintaining a healthy liver.
Non-Communicable Diseases (NCDs) are accounting for more than 66% of death in the country. NCDs are strongly associated and causally linked with major behaviour risk factors such as tobacco use (smoking & smokeless), alcohol use, poor dietary habits, insufficient physical activity, and air pollution.
Non-Alcoholic Fatty Liver Diseases (NAFLD) is emerging as an important cause of liver disease in India. It could be assuming a silent epidemic with community prevalence ranging from 9% to 32%, depending on age, gender, area of residence and socioeconomic status. In other words, we are saying that out of 10 persons 1 to 3 persons will be having Fatty liver or related disease.
India contributes high numbers for NCDs globally and one of the core causes of metabolic diseases is in liver. Realizing the growing burden and urgent need to address it, India became the first country to integrate the NAFLD in the National Programme for Prevention and Control of NCDs in 2021.
Considering the recent evidence-based interventions in the field of NAFLD, there was a dire need to revise the guidelines with updated information for prevention, control and management to equip the medical care providers and help in prevention and control of NAFLD.
The guidelines focus on health promotion and early detection which are important for ensuring that patients with NAFLD receive timely and appropriate care. It also advocates for a multidisciplinary approach, integrating the efforts of healthcare providers from various discipline to offer a holistic care to individual affected by NAFLD.
The effective management of NAFLD requires not only a sound understanding of the disease condition but also a capacity to implement evidence-based interventions at all level of healthcare. The Training Module for NAFLD is developed to complement Operational Guidelines and help in building capacity of healthcare professionals with knowledge and skills necessary to identify, manage, prevent NAFLD particularly at primary level. The module covers a wide range of topic including epidemiology, risk factors, screening, diagnostic protocol and standardized treatment guidelines. It also reinforces the importance of early detection, patient education, lifestyle modification and integrated care strategies to improve health outcomes.
Shri Jaideep Kumar Mishra, Addl. Secy and Financial Adviser, Health Ministry; Smt. L S Changsan, Addl. Secy, Health Ministry; Smt. Latha Ganpathy, Joint Secretary, Health Ministry and senior officers from the Union Health Ministry were present in the meeting. Representatives from all 36 States/UTs, development partners and experts from WHO, ILBS, AIIMS, CMC Vellore, JIPMER, SGPGIMS, PGIMER and RML Hospital also joined the meeting virtually.

হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রালয়না নন-অল্কোহোলিক ফেতী লিভর লায়নাগী রিভাইজ ওপরেস্নেল গাইদলাইন্স অমসুং ত্রেনিং মেনুএল ফোঙখ্রে
ভারতনা NAFLD বু মরুওইবা নন-কম্ম্যুনিকেবল লায়না অমা ওইনা শকখঙবদা মাঙজিল থারি: কেন্দ্রগী হেল্থ সেক্রেতরী
“NAFLD য়াম্না থুনা অচৌবা পব্লিক হেল্থ কন্সর্ন অমা ওইরক্লি, মশা নোয়বা, দাইবেতিস, অমসুং কার্দিওভাস্কুলর লায়না অসিনচিংবা মেতাবোলিক দিসওর্দরশিংগা মরী লৈনৈ”
“দোকুকেমন্তশি অসি ফোঙদোকপনা কম্ম্যুনিতী হেল্থ ৱর্করশিংদগী হৌরগা মেদিকেল ওফিসরশিং ফাওবদা লৈরিবা থাক পুম্নমক্কী হেল্থ ৱর্করশিংগী ফ্রেমৱর্ক অমা ফংহনগনি”
27 SEP 2024 12:21PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রালয়না ঙসি মফমসিদা নন-অল্কোহোলিক ফেতী লিভর লায়নাগী রিভাইজ ওপরেস্নেল গাইদলাইন্স অমসুং ত্রেনিং মেনুএল ফোঙখ্রে‍। দোকুমেন্তশিং অসি মরম খঙনা, খুদম চাংদমদা য়ুম্ফম ওইরগা পায়খৎপা থৌওংশিংগী খুত্থাঙদা NAFLD গা মরী লৈনবা পেসেন্ত কেয়র অমসুং আউতকমশিং ফগৎহন্নবা শেম্বনি‍।
মীফম অদুদা ঙা ঙাংলদুনা, শ্রী অপুর্ব চন্দ্র, কেন্দ্রগী হেল্থ সেক্রেতরীনা হায়খি “ভারতনা NAFLD বু মরুওইবা NCD অমা ওইনা শকখঙবদা মাঙজিল থারি”‍। “NAFLD য়াম্না থুনা অচৌবা পব্লিক হেল্থ কন্সর্ন অমা ওইরক্লি, মশা নোয়বা, দাইবেতিস, অমসুং কার্দিওভাস্কুলর লায়না অসিনচিংবা মেতাবোলিক দিসওর্দরশিংগা মরী লৈনৈ‍। মীওই ১০গী মনুংদা অমদগী অহুম ফাওবা NAFLD নারকপা য়াগী ওইথোকপা লৈবনা লায়না অসিনা পীরিবা শাফু অসি তাক্লি,” হায়না মহাক্না হায়খি‍।
“ওপরেস্নেল গাইদলাইন্স অমসুং ত্রেনিং মোদ্যুল্স ফোঙদোক্লিবসিদা লায়না অসি লাকশিন্বদা কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রালয়না পীরিবা মরুওইবা মীৎয়েঙ অসিগী মমি তারি,” হায়না শ্রী চন্দ্রনা হায়খি‍। দোকুকেমন্তশি অসি ফোঙদোকপনা কম্ম্যুনিতী হেল্থ ৱর্করশিংদগী হৌরগা মেদিকেল ওফিসরশিং ফাওবদা লৈরিবা থাক পুম্নমক্কী হেল্থ ৱর্করশিংগী ফ্রেমৱর্ক অমা ফংহনগনি হায়না মহাক্না হায়খি‍। NCDs নারে হায়না খঙলবা মীওইশিংগীদমক লায়েং মখা চত্থবগী মরুওইবা ৱাফমশিং মহাক্না থমখি অমসুং NAFLD নাবগী চাং হন্থরক্নবা পুন্সি মহিং শেমদোকপগী তঙায় ফদবা ৱাফমশিংসু ফোঙদোকখি‍।
থৌরমদুদা ৱা ঙাংলদুনা, কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রালয়গী ওফিসর ওন স্পিসিএল দ্যুতী শ্রীমতী পুন্য সালিলা স্রিভাস্তবনা “লায়না অসি ঙন্না খঙদোক্নবা অমসুং NAFLDগী পোৎলুম হন্থহন্নবা গাইদলাইনশিং অসি গ্রাসরুত থাক্কী ৱর্করশিংদা য়ৌহন্বা মথৌ তাই” হায়খি‍। ত্রেনিং মোদ্যুল ফোঙলিবা অসি ভারত্তা NCDs নাবগী চাং হেনগৎলক্লিবা অসি লাকশিন্বদা হেল্থকেয়র প্রোফেস্নেলশিংগী কেপাসিতী হেনগৎহন্নবা ভারতনা হোৎনরিবা থৌরাংশিংদা মশক থোক্না হাপচিল্লকপা অমনি হায়না মহাক্না হায়খি‍।
দোক্তর এস কে সারিন, দাইরেক্তর, ইন্সতিত্যুৎ ফোর লিভর এন্দ বিলিয়রী সাইন্সেস (ILBS) না দোকুমেন্ত অনি ফোঙলিবা অসি য়াম্না মরুওইবা মীৎকুপ অমনি, অদুগা মসিগী মহৈ লাক্কদৌরিবা চহি খরসিদা উবা ফংগদনি হায়খি‍। দাইবেতিস, থম্মোয়গী লায়না, অমসুং কেন্সরনচিংবা নন-কম্ম্যুনিকেবল দিজীজ (NCDs) কয়া অসি লিভা মশা মউ ফনা লৈবগা মরী লৈনৈ হায়রদুনা মহাক্না লিভর মশা ফনা থম্বগী মরুওইবা ৱাফমশিং ফোঙদোকখি‍।
নন-কম্ম্যুনিকেবল দিজীজশিং (NCDs) অসিনা লৈবাকসিদা মী শিবগী ৬৬% ওইরি‍। NCDs অসি হিদাক মনা শীজিন্নবা (মৈখু অমসুং মৈখু চেন্দবা), য়ু থকপা, মচি ওইবা চীঞ্জাক চাদবা, হকচাঙ নীংথিনা লেঙ ওত্তবা, অমসুং নুংশিৎ মোৎপনচিংবা মরুওইবা মীওইবগী লীচৎ শাজৎকী রিস্ক ফেক্তরশিংগা য়াম্না অকন্বা মরী লৈনৈ‍।
নন-অল্কোহোলিক ফেত্তী লিভর দিজীজ (NAFLD) অসি ভারত্তা লিভর নাবগী মরুওইবা মরম অমা ওইরক্লি‍। মসিই চহি মতাঙ, নুপা-নুপী, লৈফম, অমসুং খুন্নাই-শেন্মিৎলোনগী থাক্কী মখা পোন্না ৯% দগী ৩২% ফাওবগী কম্ম্যুনিতী প্রিভেলেন্স রেত লৈদুনা অরোন্বা লাইচৎ অমনি হায়না লৌবসু য়াই‍। অতোপ্পা লোন্দাদা, মী ১০গী মনুংদা ১দগী ৩ ফাওবদি ফেতী লিভর নৎত্রগা মরী লৈনবা লায়না নারকপা য়াই‍।
ভারত্তা মালেমগী ওইনা NCDs মশিং য়াম্না নাবা থেংনরি অমসুং মেতাবোলিক লায়নাশিংগী মরুওইবা মরমশিংগী মনুংদা অমদি লিভর অসিনি‍। মসিগী হেনগৎলক্লিবা পোৎলুম অমসুং থুনমক পাম্বৈ পুথোক্নবগী মরুওইবা অদু খঙলদুনা, ভারতনা NAFLD বু নেস্নেল প্রোগ্রাম ফোর প্রিভেন্সন এন্দ কন্ত্রোল ওফ NCDs তা ২০২১দা পুনশিন্দুনা অসুম্না তৌবা অহান্বা লৈবাক ওইখি‍।
NAFLD গী লমদা ইকুই কুইদ্রিবা খুদম চাংদমদা য়ুম্ফম ওইবা ইন্তরভেন্সন্দা মীৎয়েঙ থম্লগা, মেদিকেল কেয়র প্রোভাইদরশিংনা শীজিন্নগদবা অমসুং NAFLD ঙাকথোকপা অমসুং লাকশিন্বদা মতেঙ ওইগদবা ঙাকথোকপা, লাকশিন্বা অমসুং লায়েংবগী অপদেত তৌরবা ইনফোর্মেসনগা লোয়ননা গাইদলাইন অসিবু নৌনা শেমদোকপগী মথৌ শাথিনা তাখি‍।
গাইদলাইন অসিনা NAFLD নারিবা মীওইশিংদা মতম চানা অমসুং চুনবা লায়েং ফংহন্বদা মরুওইরিবা হেল্থ প্রমোসসন অমসুং ঙন্না খঙদোকপদা মীৎয়েঙ থম্লি‍‍। মসিনা তোঙান তোঙানবা দিসিপ্লিন্দগী হেল্থকেয়র প্রোভাইদরশিংনা হোৎনরিবশিং পুনশিন্দুনা NAFLD নারিবা মীওইশিংদা মপুং ফাবা লায়েং পীননবা মল্তিদিসিপ্লিনরী থৌওং অমদা চঙশিন্নবা ৱাফমসু থম্লি‍।
NAFLD মওং চুম্না লায়েংবদা লায়নাগী ফীভম নীংথিনা খঙবখক নত্তনা অনা লায়েংগী থাক খুদিংদা খুদম-চাংদমদা য়ুম্ফম ওইবা ইন্তরভেন্সনশিং শীজিন্নবগী মতিংসু লৈগদবনি‍। NAFLDগী ত্রেনিং মোদ্যুল অসি ওপরেস্নেল গাইদলাইন্দা চৈঙাক ওইনবা অমসুং মরুওইনা প্রাইমারী থাক্তা NAFLD খঙদোক্নবা, লায়েংনবা, ঙাকথোক্নবা মথৌ তাবা ৱাখল লৌশিং অমসুং স্কিল ফংহন্দুনা হেল্থকেয়র প্রোফেস্নেলশিংগী কেপাসিতী হেনগৎহন্বদা মতেঙ ওইগনি‍। মোদ্যুল অসিনা ইপিদেমিওলোজী, রিস্ক ফেক্তর, স্ক্রীনিং, দাইগ্নোস্তিক, প্রোতোকোল, অমসুং স্তেন্দর্দাইজ ত্রীতমেন্ত গাইদলাইনশিং য়াওনা হীরম কয়া পাক চাউনা কোনশিল্লি‍। মসিনা হেল্থ আউতকম ফগৎহন্নবগীদমক ঙন্না খঙদোকপা, পেসেন্ত এজুকেসন, পুন্সি মহিং শেমদোকপা, অমসুং পুনশিল্লবা লায়েংবগী মওং মতৌগী হেন্না মপাঙ্গলসু হেন্না কনখৎহনগনি‍।
শ্রী জয়দীপ কুমার মিশ্রা, এদিস্নেল সেক্রতরী অমসুং ফাইনেন্সিএল এদভাইজর, হকশেল মন্ত্রালয়; শ্রীমতী এল এস চংসন, এদিস্নেল সেক্রেতরী, হকশেল মন্ত্রালয়; শ্রীমতী লথা গনপথী, জোইন্ত সেক্রেতরী, হকশেল মন্ত্রালয়, অমসুং কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রালয়গী মকোক থোংবা ওফিসরশিংসু থৌরমদুদা শরুক য়াখি‍। স্তেত/য়ু.তি. ৩৬মক্তগী মীহুৎশিং, WHO, ILBS, AIIMS, CMC ভেল্লর, JIPMER, SGPGIMS, PGIMER অমসুং RML হোস্পিতালদগী দিভেলপমেন্ত পার্ত্নরশিং অমসুং অখঙ অহৈশিংসু মীফমদুদা ভর্চুএল ওইনা শরুক য়াখি‍।