Ministry of Youth Affairs and Sports
Union Ministers Dr. Mansukh Mandaviya and Smt. Raksha Khadse Felicitates Chess Olympiad Champions; Encourages Them to Inspire Youth towards Nation-Building
Government is committed to creating an ecosystem that encourages and nurtures talent across all sports disciplines – Dr. Mandaviya
26 SEP 2024 5:35PM by PIB Delhi
Union Minister of Youth Affairs & Sports and Labour & Employment, Dr. Mansukh Mandaviya, along with Union Minister of State for Youth Affairs & Sports, Ms. Raksha Khadse, felicitated the Indian chess team who bagged two gold medals at the 45th FIDE Chess Olympiad in Budapest in New Delhi today. The event celebrated the remarkable achievements of the chess teams, whose victories have brought immense pride and joy to the nation.
During his interaction with chess players, Dr. Mansukh Mandaviya highlighted India's rich connection with chess, noting that the game originated in India and is an integral part of the country’s cultural and intellectual heritage. "By winning on the global stage, you have not only made the entire nation proud but have also honoured the legacy of our traditional heritage," he remarked.
Dr. Mandaviya emphasized that India's strength lies not just in its manpower but in its brainpower, too. "The Government of India is committed to creating an ecosystem that encourages and nurtures talent across all sports disciplines. We want our athletes to feel motivated to showcase their talent on the world stage and bring laurels to the nation", he mentioned.
He reaffirmed the government’s focus on sports development, announcing that India aims to be among the top five nations in the world in sports by 2024. He added, "As India marches towards becoming a developed nation, our sporting achievements will be a crucial aspect of our global identity", Union Minister said.
Urging the medallists to be active ambassadors of the youth, Dr. Mandaviya encouraged them to share their stories of hard work, resilience, and dedication with the next generation. "I call upon you to visit schools, colleges, and other institutions to inspire our youth. Channel their energy towards nation-building and guide them with your journey. You are both youth icons and youth ambassadors, and it is your responsibility to motivate the next generation to adopt the spirit of ‘Nation First.’"
He further encouraged the athletes to participate in the Ministry’s Viksit Bharat Ambassador - Yuva Connect Programme, which is being held at various educational institutions across India. "This initiative is designed to channel the youth's energy for realizing the Prime Minister’s vision of a Viksit Bharat by 2047. I urge you to actively participate in this program and contribute to shaping the future of our country."
Union Minister also engaged in a friendly chess match with Gukesh Dommaraju, the young chess prodigy and rising star of the game.
India marked a significant milestone in chess history after clinching two gold medals from the event – gold in the open category won by the men’s team and a gold in the women’s category.
At the 45th Chess Olympiad, the men and women defeated Slovenia and Azerbaijan respectively in the final rounds to clinch the titles. In the Open section, Team India won 10 out of 11 matches, drawing only once against the previous edition’s Champion – Team Uzbekistan. India topped the table with 21 points. In the women’s section, Team India won 9 out of 11 matches, with one draw against Team USA and one loss to Team Poland. India topped the table with 19 points.
Four Indian players also won individual gold medals for their exceptional performances: Gukesh D. on Board 1 and Arjun Erigaisi on Board 3 in the Open section, along with Divya Deshmukh on Board 3 and Vantika Agrawal on Board 4 in the Women's section.
In a heartwarming note, the chess champions expressed their immense gratitude, sharing that just yesterday, they had met and interacted with Prime Minister Narendra Modi, and today, they were honoured by Union Ministers. They said this has deeply motivated and inspired them to continue working hard and making the nation proud with their future achievements.

নহারোল অমসুং শান্ন-খোৎনবগী মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী মন্ত্রীশিং দা. মনসুখ মন্দাবিয়া অমসুং শ্রীমতি রক্ষা খদসেনা চেস ওলিম্পিয়দ চেম্পিয়নশিং ইকাই খুম্নবা উৎপগা লোয়ননা ওকখ্রে; জাতি শেমগৎনবগী মাইকৈদা নহারোলশিংবু ইথিল পীনবা মখোয়বু পুক্নিং থৌগৎখ্রে
সরকরনা স্পোর্তসকী লম পুম্নমক্তা তেলেন্ত পুক্নিং থৌগৎনবা অমসুং য়োকখৎনবা ইকোসিস্তেম অমা শেমগৎনবা ফিরেপ লৌখি- দা. মন্দাবিয়া
26 SEP 2024 5:35PM by PIB Imphal
য়ুথ এফিয়র্স অমসুং স্পোর্তস অমদি লেবর অমসুং এমপ্লোইমেন্তকী কেন্দ্রগী মন্ত্রী, দা. মনসুখ মন্দাবিয়ানা কেন্দ্রগী য়ুথ এফিয়র্স অমসুং স্পোর্তসকী রাজ্য মন্ত্রী শ্রীমতি রক্ষা খদসেগা লোয়ননা ঙসি ন্যু দিল্লীদা বুদাপেস্ততা পাংথোকপা 45শুবা FIDE চেস ওলিম্পিয়দতা গোল্দ মেদল অনি ফংলবা ভারতকী চেস তীমবু ইকাই খুম্নবা উৎপগা লোয়ননা ওকখ্রে। থৌরম অসিদা মখোয়গী মায় পাকপশিংনা লৈবাক অসিদা চাউথোকচবা অমসুং নুংঙাইবা পোকহল্লিবা চেস তীমশিংগী শিংথানিংঙাই ওইরবা মায় পাকপশিং নুংঙাইবা ফোংদোকখি।
চেস শান্নরোয়শিংগা ৱারী শানবদা, দা মনসুখ মন্দাবিয়ানা ভারতকী চেসকা লৈরিবা অফবা মরী অদু পল্লদুনা চেসকী হৌরকফম অসি ভারত্তনি অমসুং মসি লৈবাক অসিগী কলচরেল অমসুং ইন্তেলেকচুএল হেরিতেজকী মরু ওইবা শরুক অমনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি, "গ্লোবেল স্তেজতা মায়পাকপগা লোয়ননা, অদোম্না লৈবাক পুম্ববু চাউথোকচবা পোকহনবতা নত্তনা ঐখোয়গী ত্রেদিস্নেল হেরিতেজকী লেগেসীবুসু ইকাই খুম্নবা উৎলি।"
ভারতকী মপাঙ্গল অসি মাগী মেনপাৱরতা নত্তনা মাগী ব্রেনপাৱরদসু লৈ হায়না মন্দাবিয়ানা অকনবা ৱাফম থমখি। "স্পোর্তস দিসিপ্লিন পুম্নমক্তা তেলেন্তশিংবু পুক্নিং থৌগৎপা অমসুং য়োকখৎপা ইকোসিস্তেম অমা শেম্নবা ভারত সরকারনা ৱাশক্লি। ঐখোয়না ঐখোয়গী শান্নরোয়শিংনা মালেমগী থাক্তা মখোয়গী হৈশিংবা উৎনবা অমসুং লৈবাক অসিদা মীংচৎশিং পুরক্নবা পুক্নিং থৌগৎপা পাম্মি।"
মহাক্না স্পোর্তস দিবেলপমেন্তদা সরকারনা মীৎয়েং থম্লিবা অদু অমুক হন্না ফোংদোকখি। মহাক্না ভারতনা 2024 ফাওবদা স্পোর্তসকী লমদা মালেমগী খ্বাইদগী ফবা লৈবাক মঙাগী মনুংদা অমা ওইনবা পান্দম থম্লি হায়না ফোংদোকখি। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি, "ভারতনা চাউখৎলবা লৈবাক অমা ওইবগী মায়কৈদা চংশিল্লকপগা লোয়ননা ঐখোয়গী স্পোর্তসকী মায়পাকপশিং অসি ঐখোয়গী মালেমগী ওইবা শক্তমগী মরুওইবা শরুক অমা ওইরগনি।"
মেদল ফংলবশিংবু নহারোলশিংগী এক্তিব এম্বেসেদর ওইনবা তকশিনখি। মন্দাবিয়ানা মখোয়বু মখোয়গী কন্না হোৎনবগী, অখাং কনবা অমসুং কত্থোকপগী ৱারীশিং অসিবু মথংগী মীরোলদা শন্দোক্নবা পুক্নিং থৌগৎখি। "ঐহাক্না অদোমবু ঐখোয়গী নহাশিংবু পুক্নিং থৌগৎনবা স্কুলশিং, কোলেজশিং অমসুং অতোপ্পা ইন্সতিত্যুসনশিংদা চৎনবা হায়জরি। মখোয়গী ইনর্জী অসি লৈবাক শেমগৎপদা শীজিন্নবা অমসুং অদোমগী খোঙচৎ অসিনা মখোয়বু লমজিংনবা হায়জরি। য়ুথ আইকোনশিং অমসুং য়ুথ এম্বেসেদরশিং অনিমক অদোমনি, অমসুং 'নেসন ফার্স্ত'কী স্পিরিৎ অসি চেন্নবা মথংগী মীরোলবু পুক্নিং থৌগৎপা অসি অদোমগী থৌদাংনি।"
ভারত শিনবা থুংনা তোঙান তোঙানবা এজুকেস্নেল ইন্সতিত্যুসনশিংদা পাংথোক্লিবা মন্ত্রালয়গী ভিকসিৎ ভারত এম্বেসেদর - য়ুভা কনেক্ত প্রোগ্রামদা শরুক য়ানবা মহাক্না শান্নরোয়শিংদা পুক্নিং থৌগৎখি। “2047 ফাওবগী মনুংদা ভিকসিৎ ভারতকী প্রধান মন্ত্রীগী মঙলানবু মঙফাওনহন্নবা নহাশিংগী ইনর্জী অসি চেনেল্লাইজ তৌনবা খোঙথাং অসি পায়খৎলি। ঐহাক্না অদোমবু প্রোগ্রাম অসিদা থৌদাং লৌনবা অমসুং ঐখোয়গী লৈবাক্কী তুংলমচৎ শেমগৎপদা শরুক য়াবা হায়জরি।"
কেন্দ্রগী মন্ত্রীনা গেম অসিগী নহা ওইরিবা শান্নরোয় অমসুং গেম অসিগী হৌগৎলক্লিবা স্তার, গুকেশ দোমমারাজুগা লোয়ননা ফ্রেন্দলী চেস অমদা শরুক য়াখি।
ভারতনা ইভেন্ত অসিদগী গোল্দ মেদল অনি লৌদুনা শান্নরোয়শিংগী পুৱারীদা মশক থোকপা মাইলস্তোন অমা ওইখি -নুপাগী তীমনা ওপন কেতেগোরীদা গোল্দ অমসুং নুপীগী কেতেগোরীদাগোল্দ অমা।
45শুবা চেস ওলিম্পিয়দতা, নুপা অমসুং নুপীগী শান্নরোয়শিংনা স্লোভেনিয়া অমসুং আজারবাইজানবু মথংশিৎনা ফাইনেল রাউন্দদা মায়থীবা পীদুনা চেসকী তাইতলশিং লৌখি। ওপন সেক্সনদা, তীম ইন্দিয়ানা মেৎচ 11গী মনুংদা 10দা মায় পাকখি, মমাংগী এদিসনগী চেম্পিয়ন - তীম উজবেকিস্তানগী মায়োক্তা অমখক্তং দ্রো চৎখি। ভারতনা পোইন্ত 21গা লোয়ননা তেবলগী মকোক্তা লৈরি। নুপীগী সেক্সনদা, তীম ইন্দিয়ানা মেৎচ 11গী মনুংদা 9দা মায় পাকখি। USAকী তীমগা অমদা দ্রো ওইখি অমসুং তীম পোলেন্দগা অমা পোখি। ভারতনা পোইন্ত 19গা লোয়ননা তেবলগী মকোক্তা লৈরি।
ভারতকী শান্নরোয় মরিনা মখোয়গী অখন্নবা পর্ফোমেন্সকীদমক ইন্দিভিজুএল গোল্দ মেদলসু ফংখি: ওপন সেক্সনদা বোর্দ 1দা গুকেশ দি. অমসুং বোর্দ 3দা অর্জুন ইরিগাইসি, লোয়ননা নুপীগী সেক্সনদা বোর্দ 3দা দিব্য দেশমুখ অমসুং বোর্দ 4দা ভান্তিকা আগরৱাল।
নুংঙাইবা ৱাফম অমদা, ঙরাং খক্তা মখোয়না প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীগা উনদুনা ৱারী শানখি অমসুং ঙসি মখোয়বু কেন্দ্রগী মন্ত্রীশিংনা ইকায় খুম্নবা উৎপীরি হায়না ফোংদোক্লদুনা চেস চেম্পিয়নশিংনা মখোয়গী তৌবিমল খঙবা ফোংদোকখি। মখোয়না হায়খি মদুদি মসিনা মখোয়বু মখা তানা কন্না হোৎননবা অমসুং মখোয়গী তুংলমচৎকী মায় পাকপশিংনা লৈবাক্কী চাউথোকচবা ওইহন্নবা পুক্নিং থৌগৎলি।