কমর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী মন্ত্রালয়
মেক ইন ইন্দিয়ানা চহি ১০ ফারকপগী সেলেব্রেত তৌরি: অওন্বা পুরকপা গ্রোথকী দেকেদ অমা
ভারতকী মেনুফেকচরিংগী য়াওলনা ইনোভেসন, ইনভেস্তমেন্ত অমসুং সেল্ফ-রিলাইন্সতা মীৎয়েঙ থমদুনা খোঙজেল য়াঙখৎলক্লি
25 SEP 2024 3:52PM by PIB Imphal
সেপ্তেম্বর ২৫, ২০১৪দা হৌদোকখিবা ‘মেক ইন ইন্দিয়া’ থৌরাং ভারতপু মালেমগী মেনুফেকচরিং হব অমা ওইরক্নবা মপাঙ্গল হাপ্তুনা লাকপগী শিংথানিংঙাই ওইবা দেকেদ অমা মপুং ফারে‍। প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী মীৎয়েঙ শান্বা লুচিং মখাদা, প্রোগ্রাম অসিনা দোমেস্তিক মেনুফেকচরিং হেনগৎহনবা, ইনোভেসন পুরকপা, স্কিল দিভেলপমেন্তকী ফীভম ফগৎহন্বা, অমসুং ফোরেন ইনভেস্তমেন্ত পুরকপদা মরুওইবা শক্লোন অমা লৌদুনা লাকখি‍।
চহি ১০ ইনোৎ হাপ্তুনা লাকখিবা: চাউরাকপা শক্তম অমা
ফোরেন দাইরেক্ত ইইনভেস্তমেন্ত (FDI): ২০১৪দগী হৌরগা, ভারতনা USD ৬৬৭.৪ বিলিয়নগী অপুন্বা FDI ইনফ্লোগা লোয়ননা (২০১৪-২৪), মমাঙগী দেকেদতগী (২০০৪-১৪) ১১৯% হেনগৎলকপা উবা ফংখি‍। চঙলক্লিবা ইনভেস্তমেন্ত অসি স্তেত ৩১ অমসুং সেক্তর ৫৭তা লাক্তুনা খেন্নবা মখল কয়াগী ইন্দস্ত্রীশিংদা চাউখৎপা পুরক্লি‍। স্ত্রেতেজিকেল্লী মরুওইবা সেক্তর খরখক নত্তনা অয়াম্বা সেক্তরশিং ওতোমেতিক রুতকী মখাদা ১০০% FDIগীদমক থোঙ হাংদুনা থম্লি‍। হৌখিবা দেকেদ (২০১৪-২৪) অসিদা মেনুফেকচরিং সেক্তরদা লাকখিবা FDI ইকুইতী ইনফ্লো USD ১৬৫.১ বিলিয়ন য়ৌদুনা, মমাঙদী দেকেদতা (২০০৪-১৪)দা USD ৯৭.৭ বিলিয়ন লাকখিবগা চাংদম্নবদা ৬৯% হেনগৎলকপা উখি‍।
প্রদক্সন লিঙ্ক ইন্সেন্তিব (PLI) স্কীম: ২০২০দা হৌদোকখিবা PLI স্কীম অসিনা লুপা করোর লাখ ১.৩২ (USD ১৬ বিলিয়ন) গী ইনভেস্তমেন্ত পুরকখি অমসুং মেনুফেকচরিং আউতপুত্তা মশক থোক্না হেনগৎহন্দুনা জুন ২০২৪ ফাওবদা লুপা করোর লাখ ১০.৯০ (USD ১৩০ বিলিয়ন) য়ৌখি‍। থৌরাং অসিনা মরম ওইরগা হকথেংননা অমসুং নাকোইননা থমক লাখ ৮.৫ হেন্না ফংহনখি‍।
এক্সপোর্ত অমসুং এমপ্লোইমেন্ত: ভারতকী মর্চেন্দাইজ এক্সপোর্ত FY ২০২৩-২৪দা USD ৪৩৭ বিলিয়ন হেন্দোকখি‍। PLI স্কীম্না মরম ওইরগা অহেন্বা লুপা করোর লাখ ৪গী এক্সপোর্ত জেনেরেত তৌদুনা মপান্দা পোৎ থাদোকপগী চাংসু মশক থোক্না ৱাংখৎখি, অদুগা মেনুফেকচরিং সেক্তরদা লৈরিবা অপুন্বা থবক পীবগী চাং ২০১৭-১৮দা মিলিয়ন ৫৭ ওইরম্বদগী ২০২২-২৩দা মিলিয়ন ৬৪.৪ য়ৌখি‍।
ইজ ওফ দুইং বিজিনেস: ভারতনা বিজিনেসকী ফীভম ফগৎহন্নবা লেপ্লিবা খোঙফম অসি ৱর্ল্দ বেঙ্ককী ইজ ওফ দুইং বিজিনেস রিপোর্ত্তা ২০১৪দা ১৪২শুবা রেঙ্কতা লৈরম্বদগী ২০১৯দা ৬৩শুবা রেঙ্কতা খঙহেন হেনগৎলকখিবা অসিনা তাক্লি‍। কম্প্লাইএন্স ৪২,০০০ হেন্না হন্থহনখ্রে, অমসুং প্রোভিজন ৩,৭০০ হেন্না দিক্রিমিনেলাইজ তৌখ্রে‍। লোক সভানা জুলাই ২৭, ২০২৩দা অমসুং রাজ্য সভানা ওগস্ত ২, ২০২৩দা পাস তৌখিবা জন বিস্বাস (এমেন্দমেন্ত ওফ প্রোভিজন্স) এক্ত, ২০২৩না কেন্দ্র এক্ত ৪২দা লৈরম্বা প্রোভিজন ১৮৩ দিক্রিমিনেলাইজ তৌখ্রে‍।
মরুওইবা রিফোর্মশিং
সেমিকন্দক্তর ইকোসিস্তেম দিভেলপমেন্ত: লুপা করোর ৭৬,০০০গী ওইগদবা সেমিকোন ইন্দিয়া প্রোগ্রাম্না কেপিতেল সপ্পোর্ত অমসুং তেক্নোলোজিকেল কোলাবোরেসন্দা মতেং পাংদুনা সেমিকন্দক্তর অমসুং দিসপ্লে মেনুফেকচরিংদা খোঙহৌ হাপ্নবা পান্দম থম্লি‍। ভারতনা ফেবখক্তদা নত্তনা পেকেজিং, দিসপ্লে ৱাইয়র, OSATs, সেন্সর, অমসুং অতৈ অতৈ য়াওনা সেমিকন্দক্তর ইকোসিস্তেমগী সেগমেন্ত খুদিংদা ঙাক্লৌ পীনবা থৌশিলশিং শেমগৎলে‍।
নেস্নেল সিঙ্গল ৱিন্দো সিস্তেম (NSWS): সেপ্তেম্বর ২০২১দা হৌদোকখিবা প্লেতফোর্ম অসিনা ইনভেস্তরশিংগী এক্সপিরিএন্স লায়থোকহল্লি, মন্ত্রালয়/দিপার্তমেন্ত ৩২ অমসুং স্তেত/য়ু.তি. ২৯গী ক্লিয়রেন্সশিং পুনশিল্লি অমসুং থুনা অয়াবা পীবা য়াহল্লি‍।
PM গতিশক্তি: লৈঙাক্কী তোঙান তোঙানবা মন্ত্রালয়/দিপার্তমেন্তশিংগী পোর্তেলশিংগী GIS তা য়ুম্ফম ওইবা প্লেতফোর্ম, PM গতি শক্তি নেস্নেল মাস্তর প্লান (NMP), ওক্তোবর ২০২১দা হৌদোকখি‍। মসি মল্দিমোদেল ইনফ্রাস্ত্রকচরগী ইন্তিগ্রেতেদ প্লান্নিংগা মরী লৈনবা দেতাদা য়ুম্ফম ওইবা ফিরেপ লৌবদা মতেঙ ওইনবা ত্রান্সফোর্মেতিব এপ্রোচ অমা ওইদুনা লোজিস্তক্কী শেঞ্জং হন্থহল্লি‍।
নেস্নেল লোজিস্তিক্স পোলিসী (NLP): লোজিস্তিক্কী শেঞ্জং হন্থহন্নবা অমসুং ইফিসিএন্সী হেনগৎহন্নবা পান্দম থমদুনা ২০২২দা হৌদোকখিবা NLP অসি ভারতকী পোত্থোকশিংবু মালেমগী ওইনা হেন্না চাংদম্নবা য়াবা ওইহন্বদা মরুওইবা থৌদাং লৌরি‍।
ইন্দস্ত্রিএল কোরিদোরশিং অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচর: নেস্নেল ইন্দস্ত্রিএল কোরিদোর দিভেলপমেন্ত প্রোগ্রামগী মখাদা ইন্দস্ত্রিএল কোরিদোর ১১ শেমগৎখিবদা লুপা করোর ২৮,৬০২ রোমগী ওইগদবা অনৌবা প্রোজেক্ত ১২ অয়াবা পীখিবা উখ্রে‍। হায়রিবা কোরিদোরশিং অসিনা মালেমগী থাক্কী ইনফ্রাস্ত্রকচর ফংহন্দুনা ভারতপু চাংদম্নবা য়াবগী থাক হেনগৎহল্লে‍।
ৱন-দিস্ত্রিক্ত-ৱন-প্রদক্ত (ODOP): ভারত পুম্বদা ইন্দিজিনস পোত্থোক অমসুং ক্রাফ্তসমেনসিন য়োকখত্তুনা, ODOP থৌরাং অসিনা, অসিগুম্বা তোপ তোপ্পা পোত্থোকশিং অসিগী ফম্পাক পীনবগীদমক স্তেত ২৭তা য়ুনিতী মোলশিং শেমগৎপগা লোয়ননা লম-লমগী শেন্মিৎলোন চাওখৎহন্বদা মতেঙ ওইরি‍।
স্তার্তঅপ ইন্দিয়া: ইনোভেসন মখোঙ শোম্বিনবা অমসুং ইনভেস্তমেন্ত পুক্নিং থৌগৎনবা অকন্বা ইকোসিস্তেম অমা শেমগৎনবগী পান্দমগা লোয়ননা লৈঙাক্না জনুৱারী ১৬, ২০১৬দা স্তার্তঅপ ইন্দিয়া থৌরাং হৌদোকখি‍। স্তার্তঅপ ইন্দিয়া থৌরাংগী মখাদা লৈঙাক্না লেপ্পা লৈতনা হোৎনবনা জুন ৩০, ২০২৪ ফাওবদা শকখঙলবা স্তার্তঅপ মশিং ১,৪০,৮০৩দা হেনগৎলক্তুনা হকথেংননা থবক লাখ ১৫.৫ পীখ্রে‍।
ভারত লৈঙাক্না, অচৌবা অমসুং ইচঙ থৌবা শেন্মিৎলোনগী এনভাইরনমেন্ত অমা পুরক্তুনা দোমেস্তিক অমসুং ফোরেন ইনভেস্তমেন্ত অনিমক হেনগৎহন্নবা মপুং ফাবা অমসুং মমায় কয়া লোংবা থৌওং অমা পায়খৎখ্রে‍। গুদ্স এন্দ সর্ভিস তেক্স (GST) অমসুং কোর্পোরেত তেক্স হন্থহন্বনচিংবা মশক নাইবা রিফোর্মশিংদগী হৌরগা ইজ ওফ দুইং বিজিনেসকী ফীভম ফগৎহন্নবা পান্দম থম্বা থৌরাংশিং অমসুং FDI মওং মরিল নাইহন্নবা থৌশিলশিং ফাওবদা, খোঙথাঙ খুদিং হেন্না ইনভেস্তমেন্ত-ফ্রেন্দলী ওইবা ইকোসিস্তেম অমা শেমগৎনবগী মায়কৈদা থাংজিল্লি‍। ফেজ মেনুফেকচরিং প্রোগ্রাম (PMP), পব্লিক প্রোক্যুরমেন্ত ওর্দর, অমসুং ক্বালিতী কন্ত্রোল ওর্দরশিং (QCOs)নচিংবা থৌরাংশিংনা দোমেস্তিক মেনুফেকচরিং হেনগৎহন্বা অমসুং পোত্থোক্কী ক্বালিতী ফগৎহন্বদা মীৎয়েঙ থম্লি‍।
আত্মনিরভর ভারত পেকেজ অমসুং নেস্নেল ইনফ্রাস্ত্রকচর পাইপলাইন (NIP) অমসুং নেস্নেল মোনিতাইজেসসন পাইপলাইন (NMP)গী মখাদা তৌখিবা তার্গেতেদ ইনভেস্তমেন্তকী খুত্থাঙদা COVID-19 না পীখিবা শিংনবা কয়াদা লৈঙাক্না ইচঙ থৌনা পায়খৎখিবা থৌরাংশিংনা থেংনখিবা খুদোংথিবদুবু চাওখৎনবগী খুদোংচাবা ওন্থোকখি‍। ইন্দিয়া ইন্দস্ত্রিএল লেন্দ বেঙ্ক (IILB), ইন্দস্ত্রিএল পার্ক রেতিং সিস্তেম (IPRS), অমসুং নেস্নেল সিঙ্গল ৱিন্দো সিস্তেম (NSWS) নচিংবা তুলশিংনা মখা তানা ইনভেস্তরশিংগী থৌওংশিং মওং মরিল নাইহনখি‍। মসিগী মথক্তা তোঙান তোঙানবা মন্ত্রালয়শিংদা লৈরিবা প্রোজেক্ত দিভেলপমেন্ত সেলশিংনা (PDCs) ইনভেস্তমেন্ত প্রপোজেলশিং ফাস্ত-ত্রেক তৌদুনা, ভারতপু মালেমগী অমসুং লমদমসিগী ইনভেস্তরশিংগী পুক্নিং চিংশিন্নিংঙাই ওইবা লমথুংফম অমা ওইহল্লি‍। পায়খৎখিবা থৌরাংশিং অসিনা মপুং ওইনা মেনুফেকচরিং অমসুং ইনোভেসনগী মচিন তুমখৎলক্লিবা মফম অমা ওইনা ভারতকী খোঙফম চেৎশিনহল্লি‍।
ভারতনা চাওখৎপগী মথঙগী দেকেদতা খোঙ থাংজিল্লকপগা লোয়ননা, মেক ইন ইন্দিয়া ২.০না সস্তেনেবিলিতী, ইনোভেসন, অমসুং সেল্ফ রিলাইন্স হেন্না খুমাঙ চাওশিলহন্বদা মীৎয়েঙ থম্লি‍। রিনিউএবল ইনর্জী, গ্রীন তেক্নোলোজীশিং, অমসুং এদভান্স মেনুফেকচরিংদা স্ত্রেতেজিক ইন্তরভেন্সন পীদুনা, থৌরাং অসিনা ভারতকী পোত্থোকশিংবু মালেমগী খ্বায়দগী ৱাংবা স্তেন্দর্দ ফংবা ঙমহল্লি‍।

Ministry of Commerce & Industry
Make in India Celebrates 10 Years: A Decade of Transformational Growth
India's Manufacturing Revolution Gathers Momentum with Focus on Innovation, Investment, and Self-reliance
25 SEP 2024 3:52PM by PIB Delhi
The ‘Make in India’ initiative, launched on 25th September 2014, completes a landmark decade of empowering India to become a global manufacturing hub. Under the visionary leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the program has played a pivotal role in boosting domestic manufacturing, fostering innovation, enhancing skill development, and facilitating foreign investment.
10 Years of Impact: A Snapshot
Foreign Direct Investment (FDI): Since 2014, India has attracted a cumulative FDI inflow of USD 667.4 billion (2014-24), registering an increase of 119% over the preceding decade (2004-14). This investment inflow spans 31 States and 57 sectors, driving growth across diverse industries. Most sectors, except certain strategically important sectors, are open for 100% FDI under the automatic route. FDI equity inflows into the manufacturing sector over the past decade (2014-24) reached USD 165.1 billion, marking a 69% increase compared to the previous decade (2004 -14), which saw inflows of USD 97.7 billion.
Production Linked Incentive (PLI) Scheme: The PLI Schemes introduced in 2020 have resulted in ₹1.32 lakh crore (USD 16 billion) in investments and a significant boost in manufacturing output of ₹10.90 lakh crore (USD 130 billion) as of June 2024. Over 8.5 lakh jobs have been created directly and indirectly due to the initiative.
Exports & Employment: India’s merchandise exports surpassed USD 437 billion in FY 2023-24. Exports have surged, with an additional ₹4 lakh crore generated due to the PLI schemes, while total employment in the manufacturing sector increased from 57 million in 2017-18 to 64.4 million in 2022-23.
Ease of Doing Business: India’s commitment to improving business conditions is evident in its sharp rise from 142nd rank in 2014 to 63rd rank in 2019 in the World Bank’s Doing Business Report. Over 42,000 compliances have been reduced, and 3,700 provisions has been decriminalized. The Jan Vishwas (Amendment of Provisions) Act, 2023, passed by Lok Sabha on 27th July 2023 and Rajya Sabha on 2nd August 2023, which has decriminalized 183 provisions across 42 Central Acts.
Key Reforms
Semiconductor Ecosystem Development: Semicon India Program, worth ₹76,000 crore, aims to provide an impetus to semiconductor and display manufacturing by facilitating capital support and technological collaborations. India has developed policies to support every segment of the semiconductor ecosystem, not just focusing on fabs but also including packaging, display wires, OSATs, sensors, and more.
National Single Window System (NSWS): Launched in September 2021, this platform simplifies the investor experience, integrating clearances from 32 Ministries/ Departments and 29 States/UTs, facilitating rapid approvals.
PM Gatishakti: PM Gati Shakti National Master Plan (NMP), a GIS based platform with portals of various Ministries/Departments of Government, was launched in October, 2021. It is a transformative approach to facilitate data-based decisions related to integrated planning of multimodal infrastructure, thereby reducing logistics cost.
National Logistics Policy (NLP): Aimed at reducing logistics costs and increasing efficiency, the NLP, launched in 2022, is key to making Indian products more globally competitive.
Industrial Corridors & Infrastructure: The development of 11 industrial corridors under the National Industrial Corridor Development Programme has seen the approval of 12 new projects with a projected investment of ₹28,602 crore. These corridors enhance India’s competitiveness by providing world-class infrastructure.
One-District-One-Product (ODOP): Promoting indigenous products and craftsmanship across India, the ODOP initiative has fostered local economic development, with Unity Malls being set up in 27 states to provide platforms for these unique products.
Startup India: The Government with intent to build a strong ecosystem for nurturing innovation and encouraging investments launched the Startup India initiative on 16th January 2016. Sustained efforts by the Government under the Startup India initiative have led to an increase in the number of recognised startups to 1,40,803 as on 30th June 2024, which have created over 15.5 lakh direct jobs.
Government of India has undertaken a comprehensive and multi-faceted approach to boost both domestic and foreign investments, fostering a robust and dynamic economic environment. From landmark reforms such as the Goods and Services Tax (GST) and the reduction in corporate tax, to far-reaching measures aimed at improving ease of doing business and streamlining FDI policies, every step is geared towards creating a more investment-friendly ecosystem. Initiatives like the Phased Manufacturing Programme (PMP), public procurement orders, and Quality Control Orders (QCOs) are focused on driving domestic manufacturing and enhancing product quality.
The Government’s proactive response to the challenges posed by COVID-19, through the Atmanirbhar Bharat packages and targeted investments under the National Infrastructure Pipeline (NIP) and National Monetization Pipeline (NMP), has turned adversity into an opportunity for growth. Tools such as the India Industrial Land Bank (IILB), Industrial Park Rating System (IPRS), and the National Single Window System (NSWS) further streamline processes for investors. Additionally, Project Development Cells (PDCs) in various Ministries ensure that investment proposals are fast-tracked, making India a more attractive destination for global and domestic investors. These efforts collectively reinforce India's position as a burgeoning hub for manufacturing and innovation.
As India moves into its next decade of growth, Make in India 2.0 focuses on furthering sustainability, innovation, and self-reliance. With strategic interventions in renewable energy, green technologies, and advanced manufacturing, the initiative is ensuring that Indian products meet the highest global standards.