বিত্ত মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় বিত্তমন্ত্ৰী শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমণে আজি নতুন দিল্লীত এন পি এছ বাৎসল্যৰ শুভাৰম্ভ কৰে
বিকশিত ভাৰত@২০৪৭ সৃষ্টিৰ ক্ষেত্ৰত প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ দৃষ্টিভংগী পূৰণৰ দিশত এন পি এছ বাৎসল্য এক গুৰুত্বপূৰ্ণ অংশীদাৰ : শ্ৰীমতী সীতাৰমণ
এন পি এছ বাৎসল্য আঁচনি হৈছে সৰ্বাংগীণ অৰ্থনৈতিক উন্নয়নৰ দিশত চৰকাৰৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ : কেন্দ্ৰীয় বিত্ত ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰী পংকজ চৌধুৰী
শেহতীয়া সংস্কাৰসমূহে পেঞ্চন কভাৰেজৰ পৰিসৰ সম্প্ৰসাৰিত কৰিছে, যাৰ লক্ষ্য হৈছে অধিক সামগ্ৰীৰ জৰিয়তে অধিক অন্তৰ্ভুক্তি ব্যৱস্থা সৃষ্টি কৰা : ডি এফ এছ সচিব
এন.পি.এছ. বাৎসল্য হৈছে সকলোৰে বাবে সামাজিক সুৰক্ষা প্ৰদানৰ সামগ্ৰিক উদ্দেশ্যৰ অধীনত চৰকাৰৰ দূৰদৰ্শী দৃষ্টিভংগী : পি.এফ.আৰ.ডি.এ. অধ্যক্ষ
কেন্দ্ৰীয় বিত্তমন্ত্ৰীয়ে এন পি এছ বাৎসল্যত ছাবস্ক্ৰাইব কৰাৰ বাবে অনলাইন প্লেটফৰ্ম মুকলি কৰাৰ লগতে এই আঁচনিৰ পুস্তিকাও মুকলি কৰে
18 SEP 2024 8:15PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় বিত্ত আৰু কৰ্পোৰেট পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমণে আজি নতুন দিল্লীত নাবালকৰ বাবে এখন পেঞ্চন আঁচনি ৰাষ্ট্ৰীয় পেঞ্চন ব্যৱস্থা বাৎসল্য (এন পি এছ বাৎসল্য) মুকলি কৰে। ২০২৪ চনৰ ২৩ জুলাইত ২০২৪-২৫ বৰ্ষৰ কেন্দ্ৰীয় বাজেটত কেন্দ্ৰীয় বিত্তমন্ত্ৰীয়ে এন পি এছ বাৎসল্য ঘোষণা কৰিছিল।
কেন্দ্ৰীয় বিত্ত ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰী পংকজ চৌধুৰী; বিত্তীয় সেৱা বিভাগৰ সচিব (ডি এফ এছ) শ্ৰী নাগাৰাজু মাদ্দিৰালা আৰু ভাৰতীয় পেঞ্চন পুঁজি নিয়ামক প্ৰাধিকৰণৰ (পিএফআৰডিএ)ৰ অধ্যক্ষ শ্ৰী দীপক মোহান্তিৰ উপৰি ডিএফএছ আৰু পিএফআৰডিএৰ জ্যেষ্ঠ বিষয়াসকল, স্কুলীয়া ছাত্ৰ-ছাত্ৰী, তেওঁলোকৰ পিতৃ-মাতৃ আৰু অন্যান্য সন্মানীয় অতিথিসকল উপস্থিত থাকে।
একেসময়তে সমগ্ৰ দেশৰ ৭৫টা স্থানত এন.পি.এছ. বাৎসল্যৰ শুভাৰম্ভ অনুষ্ঠানৰ আয়োজন কৰা হৈছিল, য’ত নাবালক গ্ৰাহকক ২৫০টাতকৈও অধিক পি আৰ এন বিতৰণ কৰা হৈছিল। সকলো স্থানতে বিদ্যালয়লৈ যোৱা শিশুসকলে উৎসাহেৰে এই অনুষ্ঠানত অংশগ্ৰহণ কৰে।
এই অনুষ্ঠানতে কেন্দ্ৰীয় বিত্তমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে এনপিএছ বাৎসল্যৰ ছাবস্ক্ৰাইব লোৱাৰ বাবে এটা অনলাইন প্লেটফৰ্মও মুকলি কৰে আৰু আঁচনিখনৰ পুস্তিকা এখনো মুকলি কৰে।
শ্ৰীমতী সীতাৰমণে এনপিএছ বাৎসল্য আঁচনিৰ বিশেষত্বসমূহৰ বিৱৰণ থকা এখন পুস্তিকাও মুকলি কৰে।
শ্ৰীমতী সীতাৰমণ আৰু শ্ৰী চৌধুৰীয়ে দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ পৰা অহা নাবালক গ্ৰাহকসকলক স্থায়ী অৱসৰ একাউণ্ট নম্বৰ (পিআৰএএন) কাৰ্ড বিতৰণ কৰে।
উদ্বোধনী অনুষ্ঠানৰ মূল ভাষণত কেন্দ্ৰীয় বিত্তমন্ত্ৰী শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমণে কয় যে বিকশিত ভাৰত@২০৪৭ সৃষ্টিৰ ক্ষেত্ৰত এই আঁচনিখন প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোডীৰ দৃষ্টিভংগী পূৰণৰ দিশত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ উপাদান হ’ব।
শ্ৰীমতী সীতাৰমণে কয় যে এন পি এছ বাৎসল্য হৈছে সকলো নাগৰিকৰ বাবে দীৰ্ঘম্যাদী বিত্তীয় পৰিকল্পনা আৰু নিৰাপত্তাৰ প্ৰসাৰৰ বাবে চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টাৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ। গ্ৰাহকৰ ভৱিষ্যত সুৰক্ষিত কৰাৰ উপৰি, এন.পি.এছ. বাৎসল্য পৰিয়ালৰ বৃদ্ধ আৰু যুৱ সদস্যসকলক আৱৰণ প্ৰদান কৰি আন্তঃপ্ৰজন্মৰ সমতাৰ নীতিৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি গঢ় লৈ উঠিছে।
এন পি এছ বাৎসল্য আঁচনিয়ে যুৱ গ্ৰাহকসকলৰ মাজত সঞ্চয়ৰ অভ্যাস গঢ়ি তুলিব আৰু চক্ৰবৃদ্ধি হাৰৰ শক্তিৰ জৰিয়তে বৃহৎ সম্পদ জমা কৰিব পৰা যাব বুলি ধাৰণা কৰা হৈছে। কেন্দ্ৰীয় বিত্তমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে এই আঁচনিখনে মানুহৰ বৃদ্ধ বয়সত মৰ্যাদাপূৰ্ণ জীৱন প্ৰদান কৰিব।
অটল পেঞ্চন যোজনাৰ সফলতাক প্ৰশংসা কৰি কেন্দ্ৰীয় বিত্তমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয়, “২০১৫ চনত ইয়াৰ আৰম্ভণিৰ পৰাই ৬.৯০ কোটি লোকে অটল পেঞ্চন যোজনাত চাবস্ক্ৰাইব কৰিছে আৰু ৩৫,১৪৯ কোটি টকাৰ পুঁজি সংগ্ৰহ কৰা হৈছে।”
এন পি এছ আঁচনিৰ আৰম্ভণিৰ পৰাই প্ৰতিযোগিতামূলক ৰিটাৰ্ণত আলোকপাত কৰি শ্ৰীমতী সীতাৰমণে কয়, “চৰকাৰী খণ্ডৰ বাবে এন পি এছে ইয়াৰ আৰম্ভণিৰ পৰাই গড়ে ৯.৫% চক্ৰবৃদ্ধি বাৰ্ষিক বিকাশৰ হাৰ (চি এ জি আৰ) ৰিটাৰ্ণ দিছে।”
তদুপলক্ষে অনুষ্ঠানত দিয়া ভাষণত কেন্দ্ৰীয় বিত্ত ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত পংকজ চৌধুৰীয়ে কয় যে এন পি এছ বাৎসল্য আঁচনি সৰ্বাংগীন অৰ্থনৈতিক উন্নয়নৰ দিশত চৰকাৰৰ এক উল্লেখযোগ্য পদক্ষেপ আৰু এই আঁচনি ৰূপায়ণৰ সৈতে জড়িত সকলো প্ৰতিষ্ঠানকে সৰ্বাধিক কভাৰেজ আৰু সংপৃক্ততা নিশ্চিত কৰিবলৈ আহ্বান জনায়।
এই উপলক্ষে দিয়া ভাষণত ডি এফ এছৰ সচিব শ্ৰী নাগাৰাজু মাদ্দিৰালাই এন পি এছ আঁচনিৰ ফলপ্ৰসূ ৰূপায়ণ আৰু প্ৰসাৰৰ বাবে বেংককে ধৰি অন্যান্য অংশীদাৰসকলৰ সহযোগিতামূলক দৃষ্টিভংগীৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্বাৰোপ কৰে।
শ্ৰী মাদ্দিৰালাই কয় যে অনানুষ্ঠানিক খণ্ডৰ অধিক শ্ৰমিকক পেঞ্চনৰ ক্ষেত্ৰত অন্তৰ্ভুক্ত কৰাৰ প্ৰচেষ্টা চলোৱা হৈছে। অৱসৰ পৰিকল্পনাৰ গুৰুত্ব আৰু পেঞ্চন আঁচনিত অংশগ্ৰহণৰ সুবিধাসমূহৰ বিষয়ে সজাগতা সৃষ্টিৰ বাবে ডি এফ এছৰ দ্বাৰা পেঞ্চনৰ দিশলৈ লক্ষ্য কৰি ব্যাপক বিত্তীয় শিক্ষা আৰু সাক্ষৰতা অভিযান ৰূপায়ণ কৰা হয়।
শ্ৰী মাদ্দিৰালাই কয়, ‘ভাৰতত পেঞ্চন খণ্ড এক গুৰুত্বপূৰ্ণ সন্ধিক্ষণত আছে। শেহতীয়া সংস্কাৰে পেঞ্চন কভাৰেজৰ পৰিসৰ সম্প্ৰসাৰিত কৰিছে, যাৰ লক্ষ্য হৈছে অধিক সংখ্যক উপায়েৰে অধিক সামগ্ৰী আগবঢ়াই অধিক অন্তৰ্ভুক্তি ব্যৱস্থা সৃষ্টি কৰা। আমি সংস্কাৰ অব্যাহত ৰাখিব লাগিব আৰু গ্ৰাহকৰ মতামত তথা উদ্বেগ গ্ৰহণ কৰি অধিক অন্তৰ্ভুক্তি আৰু বহনক্ষম পেঞ্চন ব্যৱস্থা গঢ়ি তোলাৰ চেষ্টা কৰিছোঁ।”
উন্মোচনী অনুষ্ঠানত দিয়া ভাষণত পিএফআৰডিএৰ অধ্যক্ষ ড০ দীপক মোহান্তিয়ে কয়, “সকলোৰে বাবে সামাজিক সুৰক্ষা প্ৰদানৰ সামগ্ৰিক লক্ষ্যৰ অধীনত চৰকাৰৰ দূৰদৰ্শী চিন্তাধাৰাৰ দৃষ্টিভংগীয়েই আজি এনপিএছ বাৎসল্য মুকলি কৰা হৈছে। ই আমাক চক্রবৃদ্ধি সুতৰ শক্তিক বুজিবলৈ সক্ষম কৰে, যাৰ ফলত সময়ৰ লগে লগে আমাৰ নৱ প্রজন্মৰ আর্থিক ভৱিষ্যত সুৰক্ষিত কৰাৰ বাবে যথেষ্ট পৰিমাণৰ সম্পদ সঞ্চয়ৰ সম্ভাৱনা আছে৷”
পেঞ্চনৰ ক্ষেত্ৰত আগতীয়া আৰম্ভণি হৈছে এক ফলপ্ৰসূ মুখ্য সুবিধা : কম কম পৰিমাণৰ পুঁজি জমা কৰি চক্ৰবৃদ্ধি সুতৰ শক্তি ব্যৱহাৰেৰ যথেষ্ট পৰিমাণৰ পুঁজি লাভ কৰিব পাৰে। মানুহৰ প্ৰায়ে বিভিন্ন বিত্তীয় অগ্ৰাধিকাৰ থাকে আৰু জীৱনৰ পিছৰ কালছোৱালৈকে অৱসৰৰ পৰিকল্পনাৰ কথা সদায় বিবেচনা নকৰিবও পাৰে যাৰ ফলত প্ৰায়ে বৃদ্ধ বয়সৰ উপাৰ্জন অপৰ্যাপ্ত হয়। সেয়েহে আগতীয়াকৈ সঞ্চয় আৰু বিনিয়োগৰ সংস্কৃতি গঢ়ি তোলাৰ বাবে এক পেঞ্চন আঁচনিৰ প্ৰয়োজনীয়তা অনুভৱ কৰা হৈছিল।
এন.পি.এছ. বাৎসল্যৰ যোগ্যতা নিম্নলিখিত ধৰণৰ ঃ
1. সকলো নাবালক (বয়স ১৮ বছৰৰ তলৰ)।
2. নাবালকৰ নামত একাউণ্ট খুলি পিতৃ-মাতৃ বা অভিভাৱকৰ দ্বাৰা সেইটো পৰিচালিত কৰিব পাৰিব। নাবালক ইয়াৰ হিতাধিকাৰী হ’ব।
3. পিএফআৰডিএৰ দ্বাৰা নিয়ন্ত্ৰিত বিভিন্ন উপস্থিতি কেন্দ্ৰ, যেনে- আগশাৰীৰ বেংক, ইণ্ডিয়া পোষ্ট, পেঞ্চন নিধি আৰু অনলাইন প্লেটফৰ্ম (ই-এনপিএছ)ৰ জৰিয়তে আঁচনিখন মুকলি কৰিব পাৰি।
4. গ্ৰাহকে বছৰি নূন্যতম ১০০০/- টকা বৰঙণি আগবঢ়াব লাগিব। সৰ্বাধিক অৰিহণাৰ কোনো সীমা নাই।
5. পিএফআৰডিএই গ্ৰাহকসকলক একাধিক বিনিয়োগৰ বিকল্প প্ৰদান কৰিব। গ্ৰাহকে বিপদাশংকা আৰু আকাংক্ষিত ৰিটাৰ্ণৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি চৰকাৰী ছিকিউৰিটি, কৰ্পৰেট ঋণ আৰু ইকুইটিত বিভিন্ন অনুপাতত বিনিয়োগ কৰিব পাৰে।
6. প্ৰাপ্তবয়স্ক হোৱাৰ পিছত, আঁচনিখন সহজে সাধাৰণ এনপিএছ একাউণ্টলৈ ৰূপান্তৰ কৰিব পাৰি।

Ministry of Finance
Union Finance Minister Smt. Nirmala Sitharaman launches NPS Vatsalya in New Delhi today
NPS Vatsalya is an important constituent towards fulfilling vision of the Prime Minster, Shri Narendra Modi, in creating Viksit Bharat@2047: Smt. Sitharaman
NPS Vatsalya scheme is a significant step by the Government towards inclusive economic development: MoS Finance Shri Pankaj Chaudhary
Recent reforms have expanded scope of pension coverage, aiming to create a more inclusive system through more products: DFS Secretary
NPS Vatsalya is Government’s forward-thinking approach, under the overarching objective of provision of social security for all: PFRDA Chairman
Union Finance Minister also launched an online platform for subscribing to NPS Vatsalya and released the scheme brochure
Smt. Sitharaman and Shri Chaudhary also distributed PRAN cards to minor subscribers from different parts of the country
18 SEP 2024 8:15PM by PIB Delhi
Union Minister for Finance and Corporate Affairs Smt. Nirmala Sitharaman launched the National Pension System Vatsalya (NPS Vatsalya) scheme, ‘a pension scheme for minors’ at New Delhi, today. The NPS Vatsalya was announced by the Union Finance Minister in the Union Budget 2024-25 on 23rd July, 2024.
Union Minister of State for Finance Shri Pankaj Chaudhary; Shri Nagaraju Maddirala, Secretary, Department of Financial Services (DFS); and Shri Deepak Mohanty, Chairman Pension Fund Regulatory Authority of India (PFRDA) were also present besides senior officials from DFS and PFRDA along with school children, their parents and other esteemed guests.
The launch of NPS Vatsalya was simultaneously organised at 75 locations throughout the country, with distribution of over 250 PRAN to minor subscribers. At all the locations, school-going children enthusiastically attended the event.
During the event, Union Finance Minister also launched an online platform for subscribing to NPS Vatsalya, released the scheme brochure.
Smt. Sitharaman also released a brochure, detailing the features of the NPS Vatsalya scheme.
Smt. Sitharaman and Shri Chaudhary also distributed permanent retirement account number (PRAN) cards to minor subscribers who had come from different parts of the country.
In her keynote address at the launch, Union Finance Minister Smt. Nirmala Sitharaman said that the scheme will be an important constituent towards fulfilling vision of the Prime Minister, Shri Narendra Modi, in creating Viksit Bharat@2047.
Smt. Sitharaman said that NPS Vatsalya is a significant step in Government’s endeavour to promote long-term financial planning and security for all the citizens. Besides securing the future of subscribers, NPS Vatsalya is based on the principle of intergenerational equity by providing cover to older and young members of the family.
It is envisaged that NPS Vatsalya scheme will inculcate the habit of savings among young subscribers and large wealth can be accumulated through power of compounding. The Union Finance Minister emphasised that the scheme will allow dignified life to people in their old age.
Commending the success of Atal Pension Yojana, the Union Finance Minister said, “Since its inception in 2015, 6.90 crore people have subscribed to the Atal Pension Yojana and the corpus worth Rs 35,149 crore has been accumulated.”
Underling the competitive returns in NPS scheme since its inception, Smt. Sitharaman said, "For the Government Sector, NPS, on average, has given returns of 9.5% Compound Annual Growth Rate (CAGR) since its inception.”
In his address on the occasion, Union Minister of State for Finance Shri Pankaj Chaudhary said that NPS Vatsalya scheme is a significant step by the Government towards inclusive economic development and all the institutions involved in scheme implementation were urged to ensure maximum coverage and saturation of the scheme.
In his address on the occasion, Shri Nagaraju Maddirala, Secretary, DFS, underscored the imperative of collaborative approach by stakeholders including banks for effective implementation and outreach of the NPS Scheme.
Shri Maddirala said that efforts are being made to include more workers from the informal sector into the pension fold. Comprehensive financial education and literacy campaigns by DFS targeted towards pensions are implemented to raise awareness about the importance of retirement planning and the benefits of participating in pension schemes.
Shri Maddirala said, “The pension sector in India is at a crucial juncture. Recent reforms have expanded the scope of pension coverage, aiming to create a more inclusive system by offering more products through higher number of channels. We endeavour to build a more inclusive and sustainable pension system by keep reforming and be receptive of subscriber feedback and concerns.”
In his address at the launch, Dr. Deepak Mohanty, Chairperson, PFRDA, said, “It is the Government’s forward-thinking approach, under the overarching objective of provision of social security for all, that NPS Vatsalya is launched today. It enables us to tap into the power of compound interest, potentially leading to substantial wealth accumulation over time securing the financial future of our younger generation.”
In the matter of pension an early start is a head start: small amounts squirreled away could yield substantial corpus by harnessing the power of compounding. People often have various financial priorities and may not always consider retirement planning until later in life which often results in inadequate old age income. Thus, there was a felt need for a pension scheme inculcating a culture of early saving and investment.
Eligibility for NPS Vatsalya as follows:
1. All minor citizens (age below 18 years).
2. Account can be opened in the name of minor and operated by parent or guardian. Minor will be the beneficiary.
3. Scheme can be opened through various Points of presence regulated by PFRDA such as major banks, India Post, Pension Funds and Online platform (e-NPS).
4. Subscriber to make a minimum contribution of Rs 1000/- per annum. There is no limit on the maximum contribution.
5. PFRDA will provide multiple investment choices to subscribers. Subscribers can take exposure in government securities, corporate debt, and equity in different proportions based on risk appetite and desired returns.
6. On attaining the age of majority, the plan can be converted seamlessly into a normal NPS account.