প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ৱার্ল্দ ফুদ ইন্দিয়া প্রোগ্রামদা পীখিবা পাউজেল
19 SEP 2024 12:13PM by PIB Imphal
ৱার্ল্দ ফুদ ইন্দিয়া ২০২৪ পাঙথোকপগী মতাংদা তাবদা নুংঙাইবা ফাউজৈ। মালেমগী তোঙান-তোঙানবা মফমশিংদগী লেঙবীরক্তুনা শরুক য়াবীরিবশিংগী মফমদা ইকাইখুম্নবা অমসুং য়াইফ পাউজেল পীজরি।
লৈবাক কয়াদগী শরুক য়ারবনা ৱার্ল্দ ফুদ ইন্দিয়া ২০২৪বু মালেমগী ফুদ ইন্দস্ত্রী, একাদেমিয়া অমসুং রিসর্চতগী লৈরিবা খ্বাইদগী ৱাখল ফরবা মীওইশিংনা হেনগৎলক্লিবা খুদোংচাবা লান্থোক্নবা অমসুং অমনা অমদগী হৈশিংবশিং লান্থোক্ননবগী অচুম্বা মফম অমা ওইরে হায়বা তাক্লে।
ভারত্তা তোঙান-তোঙানবা চীঞ্জাক্কী চৎনবী লৈ। ভারতকী চীঞ্জাক্কী ইকোসিস্তেম অসিগী য়াঙলেন শরূদি লৌমীশিংনি। হাওর-হাওরবা অমসুং মচি ওইবা চীঞ্জাক কয়াগী হৌরকপফমদি লৌমীশিংনি। মখোয়গী হোৎনবা কনবা মতৌবু ঐখোয়না অনৌবা থৌশিল অমসুং নীংথিনা চলাইদুনা মতেং পাংলি।
অনৌবা য়ুগ অসিদা, প্রোগ্রেসিব ওইবা লৌউশিংউগী থৌরাং, মপাঙ্গল লৈরবা এদমিনিস্ত্রেতিব ফ্রেমৱার্কশিং অমসুং অনৌবা তেক্নোলোজী কয়াগা লোইননা ঐখোয়না ভারতপু অনৌবা, তুং কোইনা চৎপা অমসুং অশোই অঙাম য়াওদবা চীঞ্জাক্কী সেক্তর অমা পুরক্তুনা মালেমগী বেঞ্চমার্ক অমা ওইহন্নবা হোৎনরি।
হৌখিবা চহি ১০ রোম অসিদা ঐখোয়না চীঞ্জাক প্রোসেসিং তৌনবা সেক্তর অসিবু অহোংবা পুরক্নবা তোঙান-তোঙানবা রিফোর্ম কয়া হৌদোকখ্রে। মলতি দাইমেন্সনেল ওইবা থৌরাংশিং হায়বদি ফুদ প্রোসেসিংদা ১০০% এফ.দি.আই., প্রধান মন্ত্রী কিসান সম্পদ য়োজনা, মাইক্রো ফুদ প্রোসেসিং এন্তর্প্রাইজ, ফুদ প্রোসেসিং ইন্দস্ত্রীশিংগী প্রদক্সন লিঙ্ক ইন্সেন্তিব স্কিম, মপাঙ্গল লৈরবা সপ্লাই চেন অমসুং লৈবাক শীনবা থুংবদা থবক পীনবা হোৎনরি।
ঐখোয়গী মঙলানগী মরুওইবা শরুক অমা হায়রবদি অপীকপা এন্তর্প্রাইজশিংবু শক্তি পীবনি। ঐখোয়না ঐখোয়গী এম.এস.এম.ই.শিংবু চাউখৎহনবা পাম্মি অমসুং মালেমগী ভেল্যু চেনগী মরুওইবা শরুক অমা ওইহনবা পাম্মি অমসুং মসিগা লোইননা, নুপীশিংবু মাইক্রো ওন্ত্রপ্রিনর ওইহনবা পাম্লি।
অসিগুম্বা তানফম অসিদা, ৱার্ল্দ ফুদ ইন্দিয়া হায়বসি ঐখোয়না মালেমগা লোইননা বি২বি ইন্তরেক্সন অমসুং একজিবিসনশিং, রিভর্স বাইয়র-সেল্লর মিত, অমসুং লৈবাক, রাজ্য অমসুং সেক্তর স্পেসিফিক সেসনশিংগা লোইননা থবক পায়খৎমিন্ননবা মতীক চাবা ফম্বাক অমা ওইরি।
মসিগী মথক্তা, ফুদ সেফতী স্তেন্দার্দ ওথোরিতী ওব ইন্দিয়া –ফসাইগা লোইননা দব্ল্যু.ঐচ.ও., এফ.এ.ও. অমসুং তোঙান-তোঙানবা মতীক লৈবা দোমেস্তিক ইন্সতিত্যুতশিংগা লোইননা ফুদ সেফতী, ক্বালিতী স্তেন্দার্দ অমসুং খ্বাইদগী প্রেক্তিস পায়খৎনবা গ্লোবেল ফুদ রিগুলেতর সম্মিত পাঙথোক্লি।
মখা তানা, ঐহাক্না থাজৈ মদুদি ফুদ সেফতী হেনগৎনবা অমসুং চীঞ্জাক মাঙবা হন্থনবা, পাম্বীশিংদা য়ুম্ফম ওইবা প্রোতিনশিংনা মচি ওইবা চীঞ্জাক হেনগৎনবা অমসুং তুং কোইনা চৎপা হেনগৎনবা অমসুং সার্কুলার ওইবা শেন্মিৎলোন শেমগৎনবা ফুদ ইরাদিএসনগুম্বা মরুওইবা তোপিকশিং উৎকনি।
ঐখোয়না মাঙজিল থানা চঙশিন্দুনা তুং কোইনা চৎপা য়াবা, অশোই অঙাম য়াওদবা, মচি ওইবা চীঞ্জাক মরাং কায়না ফংবা মালেম অমগী মঙলান মঙফাওনহন্নবা চঙশিল্লসি।

Prime Minister's Office
Text of Prime Minister Shri Narendra Modi’s message at World Food India Program
19 SEP 2024 12:13PM by PIB Delhi
It is a pleasure to learn about the organisation of World Food India 2024. Greetings and best wishes to all the participants who have come from various parts of the world.
The participation of several nations showcases World Food India 2024 as a vibrant platform for the brightest minds from global food industry, academia and research to make the most of increasing opportunities, share and engage in a two-way learning from each other's experiences.
India has a vibrant and diverse food culture. The backbone of Indian food ecosystem is the farmer. It is farmers who have ensured the creation of nutritious and delicious traditions of culinary excellence. We are supporting their hard work with innovative policies and focused implementation.
In the modern era, through progressive agricultural practices, strong administrative frameworks and cutting-edge technologies, our effort is to ensure that India sets global benchmarks for innovation, sustainability and safety in the food sector.
During the last 10 years, we have introduced wide-ranging reforms to transform the food processing sector. Through multi-dimensional initiatives such as 100% FDI in food processing, Pradhan Mantri Kisan Sampada Yojana, formalisation of Micro Food Processing Enterprises, Production Linked Incentive scheme for food processing industries, we are creating a strong ecosystem of modern infrastructure, robust supply chains and employment generation across the country.
An important part of our vision is to empower small enterprises. We want our MSMEs to flourish and become an integral part of the global value chain and at the same time, encourage women to become micro entrepreneurs.
At such a juncture, World Food India is an ideal platform for us to work with the world through B2B interactions and exhibitions, Reverse Buyer-Seller meets, and country, state and sector-specific sessions.
Additionally, the organisation of Global Food Regulators Summit by the Food Safety and Standards Authority of India - FSSAI will bring together global regulators including WHO, FAO and several prestigious domestic institutes to discuss a wide gamut of issues such as food safety, quality standards and best practices.
Further, I am sure that important topics such as food irradiation to enhance food safety and reduce food wastage, plant-based proteins to promote nutrition and sustainability, as well as the circular economy will be showcased.
Let us march ahead and realize the dream of building a sustainable, safe, inclusive and nutritious world.