প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা উত্তর প্রদেশকী গ্রেতর নোইদাদা সেমিকোন ইন্দিয়া 2024 হৌদোকখ্রে
“ভারতকী সেমিকন্দক্তর সেক্তর অসি ইন্দস্ত্রীদা অওনবা পুরক্নবা অনৌবা এদভান্সমেন্তশিংগা লোয়ননা রিভোল্যুসন অমা পুরক্নবা লম্বীদা চংশিল্লি”
“ঙসিগী ভারতনা মালেমদা থাজবা পোকহল্লি… চিপ্স দাউন চৎপা মতমদা ভারত্তা থাজবা থম্বা য়াগনি”
“ভারতকী সেমিকন্দক্তর ইন্দস্ত্রী অসিদা মাইকৈ অনিমক্তা ইনর্জী ফ্লোশিং লাক্লিবা স্পেসিএল দাইওদশিং য়াওরি”
“ভারত্তা দাইমেন্সনেল পাৱর অহুম লৈ মমিং ওইনা পল্লবদা হৌজিক লৈরিবা রিফোর্মিস্ত গভর্নমেন্ত, লৈবাক্কী চাউখৎলক্লিবা মেন্যুফেকচরিং বেজ অমসুং তেক্নোলোজীকেল ত্রেন্দশিং খঙবা লৈবাক্কী এস্পিরেস্নেল মার্কেৎ”
“ভারত্তা লাস্ত-মাইল দেলিভরী তৌনবা অপীকপা চিপ অসিনা অচৌবা থবকশিং তৌরি”
“ঐখোয়গী মঙলানদি মালেমদা লৈরিবা দিভাইস খুদিংমক্তা ভারত্তা শাবা চিপ অমা য়াওহনবনি”
“ভারতনা গ্লোবেল সেমিকন্দক্তর ইন্দস্ত্রী শাহৌ পীবদা মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌরগনি”
“ঐখোয়গী পান্দম অসি ইলেক্ত্রোনিক মেন্যুফেকচরিংগী 100% ভারত্তা তৌবনি”
“মোবাইল পুথোকপা, ইলেক্ত্রোনিক্স, নত্ত্রগা সেমিকন্দক্তরশিং ওইরবসু ঐখোয়গী মীৎয়েংদি ময়েক শেংই – ঐখোয়না অৱাবা তারবা মতমদা তোক্তবা নত্ত্রগা লেপ্পা তৌদনা মাংদা চংশিনবা মালেম অমা শেমগৎপা পাম্মি”
11 SEP 2024 1:49PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি উত্তর প্রদেশকী গ্রেতর নোইদাদা লৈবা ইন্দিয়া এক্সপো মার্ত্তা সেমিকোন ইন্দিয়া 2024 হৌদোকখ্রে। শ্রী মোদীনা থৌরম অদুদা উৎখিবা একজিবিসন অদু য়েংখি। সেপ্তেম্বর 11দগী 13 ফাওবা নুমিৎ হুমনিগী কনফরেন্স অসিদা ভারত অসি সেমিকন্দক্তরশিংগী মালেমগী হব অমা ওইহন্নবা পান্দম থম্লিবা ভারতকী সেমিকন্দক্তর স্ত্রেতেজী অমসুং পোলিসী উৎকনি।
থৌরম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা সেমিগী মেম্বর পুম্নমক্তা থাগৎপা ফোংদোক্লদুনা হায়খি মদুদি মালেমগী সেমিকন্দক্তর ইন্দস্ত্রীগা মরী লৈনবা থৌরম অমা পাংথোকপা ভারত অসি মালেমগী নিপানশুবা লৈবাক ওইরি। ভারত্তা লৈনবগীদমক্তা মসি অচুম্বা তানফমনি। অদোম্না অচুম্বা মফমদা অচুম্বা তানফমদা লৈরি," হায়না পি.এম. মোদীনা অকনবা ৱাফম থমখি। "21শুবা চহিচাগী ভারত্তা, চিপশিং অসি অমুক্তা হনবা তৌদ্রি"। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি, ঙসিগী ভারতনা মালেমদা থাজবা পীরি মদুদি, "করিগুম্বা চিপশিং দাউন চৎলবদি, অদোম্না ভারত্তা থাজবা থম্বা য়াগনি।"
সেমিকন্দক্তর ইন্দস্ত্রী অমসুং ইনর্জীনা মাইকৈ অমদা খক্তা চৎলিবা দাইওদকী মরক্তা লৈনরিবা মরী অদু পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ভারতকী সেমিকন্দক্তর ইন্দস্ত্রী অসি মাইকৈ অনিমক্তা ইনর্জী থাদোকপা অখন্নবা দাইওদশিং য়াওরি। মহাক্না হায়খি মদুদি ইন্দস্ত্রীশিংনা শেল থাদদুনা ভেল্যু শেম্বা মতমদা, অমরোমদা সরকারনা স্তেবল ওইবা পোলিসীশিং অমসুং ইজ ওফ দুইং বিজিনেস ফংহল্লি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ভারতনা সেমিকন্দক্তর ইন্দস্ত্রীদা শীজিন্নরিবা ইন্তিগ্রেতেদ সর্কিৎকা মান্নবা ইন্তিগ্রেতেদ ইকোসিস্তেম অমা পীরি অমসুং ভারতকী দিজাইনরশিংগী য়াম্না খন্ন-নৈনরিবা তেলেন্ত অদু পনখি। দিজাইনিংগী মালেমদা ভারতনা শরুক তম্মিবা অসি চাদা 20 ওইরি অমসুং লেপ্তনা হেনগৎলক্লি হায়না পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রী মোদীনা হায়খি মদুদি ভারতনা তেক্নিসিয়ন, ইঞ্জিনীয়র অমসুং R&D এক্সপর্ত 85,000গী সেমিকন্দক্তর ৱার্কফোর্স অমা শেমগৎলি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি “ভারতনা মহৈরোয়শিং অমসুং প্রোফেস্নেলশিংবু ইন্দস্ত্রী রেদী ওইহনবা মীৎয়েং থম্লি” হায়রদুনা ভারতকী রিসর্স ইকোসিস্তেমদা অনৌবা মাইকৈ অমসুং ইনর্জী পীনবা পান্দম থম্লিবা আনুসন্ধন নেস্নেল রিসর্স ফাউন্দেসনগী অহানবা মীফম অদু মহাক্না নিংশিংখি। মহাক্না লুপা ত্রিলিয়ন 1গী অখন্নবা রিসর্স ফন্দ অমগী মতাংদসু পনখি।
প্রধান মন্ত্রী মোদীনা হায়খি মদুদি অসিগুম্বা খোঙথাংশিং অসিনা সাইন্স সেক্তরদা সেমিকন্দক্তরশিং অমসুং ইন্নোভেসনশিংগী স্কোপ হেনগৎহনগনি অমসুং সেমিকন্দক্তর ইনফ্রাস্ত্রকচরদা সরকারনা মীৎয়েং চংলিবা অসিগী মতাংদসু পনখি। ভারত্তা দাইমেন্সনেল পাৱর অহুম লৈ মমিং ওইনা পল্লবদা হৌজিক লৈরিবা রিফোর্মসিস্ত সরকার, লৈবাক অসিগী চাউখৎলক্লিবা মেন্যুফেকচরিং বেজ অমসুং তেক্নোলোজিগী চৎনবীশিং খঙবা লৈবাক অসিগী এস্পিরেস্নেল মার্কেত অসি শন্দোক্না তাক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি 3D পাৱরগী অসিগুম্বা বেজ অসি অতোপ্পা মফমদা ফংবদা অৱাভা ওই।
ভারতকী এস্পিরেস্নেল অমসুং তেক্নোলোজী-ওরিএন্তেদ সোসাইতীগী অখন্নবা মশক অদু পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ভারত্তা চিপশিংগী ৱাহন্থোক অসি তেক্নোলোজী খক্তদা অকক্নবা ওইদে অদুবু মসিনা প্রজা করোর কয়াগী এস্পিরেসনশিং মপুং ফাহন্নবগী মেদিয়ম অমা ওইরি। ভারত অসি অসিগুম্বা চিপশিংগী অচৌবা কঞ্জুমর অমনি হায়না পল্লদুনা, পি.এম. মোদীনা হায়খি মদুদি মালেমগী খ্বাইদগী ফবা দিজিতেল পব্লিক ইনফ্রাস্ত্রকচর অসি মসিনা য়ুম্ফম ওইদুনা শেমগৎখি। পি.এম. মোদীনা হায়খি, "মসিগী অপীকপা চিপ অসিনা ভারত্তা লাস্ত মাইলগী দেলিভরী ফংহন্নবা অচৌবা থবক কয়া পায়খৎলি।" মালেমগী খ্বাইদগী মপাঙ্গল কল্লবা বেঙ্কিং সিস্তেমশিং মথৌ পাংথোকপা ঙমহনখিদবা কোরোনাভাইরসকী অৱাবা অদু নীংশিংলদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি ভারত্তা বেঙ্কশিং লেপ্পা লৈতনা মথৌ তৌখি। ভারতকী UPI ওইরো, রুপে কার্দ ওইরো, দিজি লোকর ওইরো নত্রগা দিজি য়াত্রা ওইরো, দিজিতেল প্লেৎফোর্ম ময়াম অসি ভারতকী মীয়ামগী পুন্সিগী শরুক অমা ওইরে।" আত্মনির্ভর ওইনবা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ভারতনা সেক্তর খুদিংমক্তা মেনুফেকচরিং হেনগৎহল্লি, গ্রীন ত্রাঞ্জিসন পাক-শন্না পাংথোক্লি অমসুং দেতা সেন্তরশিংগী দিমান্দসু হেনগৎলক্লি। “ভারতনা মালেমগী সেমিকন্দক্তর ইন্দস্ত্রীদা অচৌবা থৌদাং অমা লৌগদৌরি,” হায়না মহাক্না মখা তাখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি অরিবা হায়নবা অমা লৈরি - "মখোয়না পাম্বা মফমদা চিপশিং অদু থাদোক্কদবনি" হায়বসিনা হায়বদি করিগুম্বা অমা থোক্লবদি মদু থাদোক্কদবনি অদুবু ঙসিগী নহা ওইরিবা অমসুং আশা লৈবা ভারতনা মসিগী ৱাখল্লোন অসি ঙাক্না চৎনদ্রে। মহাক্না হায়খি মদুদি "ভারতকী অনৌবা মন্ত্র অসি ভারত্তা পুথোকপা চিপশিংগী মশিং হেনগৎহনবনি।" সেমিকন্দক্তর মেনুফেকচরিং প্রমোৎ তৌনবা সরকারনা লৌখৎলিবা খোঙথাং কয়া পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি সরকারনা সেমিকন্দক্তর মেনুফেকচরিং ফেসিলিতীশিং লিংখৎনবগীদমক চাদা 50গী শেন-থুমগী তেংবাং পীরি লোয়ননা রাজ্য সরকারশিংনসু খোঙথাং অসিদা মরুওইবা থৌদাং লৌরি। অসিগুম্বা পোলিসীশিং অসিনা মরম ওইদুনা, ভারতনা য়াম্না অতেনবা মতমগী মনুংদা লুপা ত্রিলিয়ন 1.5 হেনবগী ইনভেস্তমেন্ত লাকহনখ্রে অমসুং অতোপ্পা প্রোজেক্ত কয়া অমসু পাইপলাইনদা লৈরি হায়না মহাক্না হায়খি। শ্রী মোদীনা সেমিকোন ইন্দিয়া প্রোগ্রামগী মপুং ফাবা থৌরাংগী মতাংদসু পনখি, মসিনা ফ্রন্ত-এন্দ ফেবশিং, দিসপ্লে ফেবশিং, সেমিকন্দক্তর পেকেজিং অমসুং সপ্লাই চেনগী অতৈ মরুওইবা পোৎলমশিংগীদমক্তা শেলগী তেংবাং পীরি। "ঐখোয়গী মঙলানদি মালেমগী খুৎলাই খুদিংমক্তা ভারতনা পুথোকপা চিপ অমা য়াওহনবনি," হায়না মহাক্না চহি অসিদা লাল কিলাদগী ফোংদোকখিবা অদু নীংশিংখি। সেমিকন্দক্তরগী পাৱরহাউস অমা ওইনবগীদমক ভারতনা তৌবা য়াবা পুম্নমক পাংথোক্নবা মহাক্না অমুক হন্না থাজবা ফোংদোকখি।
সেমিকন্দক্তর ইন্দস্ত্রীগীদমক মথৌ তাবা মরুওইবা মিনরেলশিং ফংহন্নবা সরকারনা মীৎয়েং চংলিবা অদুগী মতাংদসু প্রধান মন্ত্রীনা পনখি। লৈবাক অসিদা পোৎথোক পুথোকপা হেনগৎহন্নবা অমসুং মপান লৈবাক্তগী পোৎলমশিং ফংহন্নবা নৌনা লাউথোকখিবা ক্রিতিকেল মিনরেল মিসনগী মতাংদসু মহাক্না পনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ভারতনা কস্তম দ্যুতীগী অয়াবা পীবা অমসুং মরুওইবা মিনরেলশিংগী মাইনিংগী লিলামদা খোঙজেল য়াংনা থবক তৌরি। শ্রী মোদীনা ইন্দিয়ন ইন্সতিত্যুৎ ওফ স্পেস সাইন্সতা সেমিকন্দক্তর রিসর্স সেন্তর অমা IITশিংগা খুৎশম্নদুনা ঙসিগী হাই-তেক চিপশিং পুথোকপদা নত্তনা নেক্স-জেনরেসনগী চিপশিংসু পুথোক্নবা থৌরাং তৌরি হায়নসু ফোংদোকখি। ইন্তর্নেস্নেল কোল্লাবোরেসনশিংগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা "ওইল দিপ্লোমেসী"গী মতাংদা পনখি অমসুং হায়খি মদুদি ঙসিদি মালেম অসি "সিলিকোন দিপ্লোমেসী"গী চহিচা অমদা চংশিল্লি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ভারত অসি ইন্দো-পেসিফিক ইকনোমিক ফ্রেমৱার্ক্কী সপ্লাই চেন কাউন্সিলগী ভাইস চেয়র ওইনা খনখ্রে অমসুং QUAD সেমিকন্দক্তর সপ্লাই চেন ইনিসিএতিবকী মরুওইবা পার্তনর অমনি। মসিগী মথক্তা, জপান অমসুং সিঙ্গাপুরগুম্বা লৈবাকশিংগা লোয়ননা য়ানা ৱারোলশিং খুৎয়েক পীনখ্রে অমসুং সেমিকন্দক্তর সেক্তরদা ভারতনা য়ুনাইতেদ স্তেৎসকা লোয়ননা মরী হেন্না চেৎশিলহল্লি হায়না মহাক্না মখা তাখি।
সেমিকন্দক্তরশিংদা ভারতনা মীৎয়েং থম্লিবা অসিগী মতাংদা ৱাহং হংলিবা মীওইশিংদা প্রধান মন্ত্রীনা দিজিতেল ইন্দিয়া মিসনগী মায় পাকপগী মতাংদা নৈননবা হায়খি। দিজিতেল ইন্দিয়া মিসনগী পান্দমদি লৈবাক অসিদা ত্রান্সপরেন্ত, ইফেক্তিব অমসুং লিকেজ ফ্রী গভর্নান্স অমা পীবনি অমসুং মসিগী মল্তিপ্লাইয়র ইফেক্ত অসি ঙসিদি উবা ফংলে হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। দিজিতেল ইন্দিয়াগী মায় পাকপগীদমক, ভারত্তা মোবাইল হেন্দসেৎশিং অমসুং দেতা হোংনা য়ৌহন্নবা মথৌ তাবা রিফোর্মশিং অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচরশিং পায়খৎলে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। মহাক্না হায়খি মদুদি ভারত অসি চহি তরাগী মমাংদা মোবাইল ফোনশিং ইম্পোর্ত তৌবদা খ্বাইদগী চাউবা লৈবাক অমা ওইরম্মি অদুগা ঙসিদি মালেমদা মোবাইল ফোনশিং পুথোকপা অমসুং থাদোকপদা অনিশুবা খ্বাইদগী চাউবা লৈবাক ওইরে। মহাক্না ভারতকী খোঙজেল য়াংনা খুমাং চাউশিল্লক্লিবা, মরুওইনা 5G হেন্দসেৎকী কৈথেলগী মতাংদা পনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি হৌজিক্তি ভারত অসি মালেমগী ওইনা 5G হেন্দসেৎকী অনিশুবা খ্বাইদগী চাউবা কৈথেল ওইরে, মসি 5G রোল আউৎ তৌখিবগী শুপ্নগী চহি অনিগী মনুংদা ফংবা ঙমখি।
ভারতকী ইলেক্ত্রোনিক্স সেক্তরগী মমল হৌজিক্তি দোল্লর বিল্লিয়ন 150 হেনখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক অসিগী ইলেক্ত্রোনিক্স সেক্তর অসি দোল্লর বিল্লিয়ন 500দা হেনগৎহন্নবা অমসুং চহি তরা অসিগী লোইশিল্লকপদা থবক মিলিয়ন 6 শেমগৎনবা অচৌবা পান্দম অমা থমখি। মহাক্না হায়খি মদুদি চাউখৎপা অসিনা ভারতকী সেমিকন্দক্তর সেক্তরদা হকথেংননা কান্নবা পীগনি। :ঐখোয়গী পান্দমদি ইলেক্ত্রোনিক মেনুফেকচরিংগী 100% ভারত্তা তৌহনবনি। ভারতনা সেমিকন্দক্তর চিপশিং অমসুং ফিনিশ প্রদক্ত পুথোক্কনি," হায়না মহাক্না মখা তাখি।
প্রধান মন্ত্রী মোদীনা অকনবা ৱাফম থমখি, "ভারতকী সেমিকন্দক্তর ইকোসিস্তেম অসি ভারতকী শীংনবশিং খক্তা নত্তনা মালেমগী শীংনবশিংদসু সোল্যুসন অমনি।" দিজাইনগী লমদগী লৌরকপদা, প্রধান মন্ত্রীনা "সিঙ্গল পোইন্ত ওফ ফেলিয়র"গী মেতাফোর অমা পনখি অমসুং দিজাইনগী মহৈরোয়শিংনা মরুওইনা সিস্তেম অসিনা কম্পোনেন্ত অমখক্তদা মখা পোল্লিবা অসিনা মরম ওইদুনা অশোয়বা অসিদগী লাপথোক্নবা তাকপীরি হায়না শন্দোক্না হায়খি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি হায়রিবা প্রিন্সিপল অসি সপ্লাই চেনশিংদা চপ মান্ননা চৎনৈ। মহাক্না হায়খি, কোবিদ ওইগেরা নত্ত্রগা লান ওইগেরা, সপ্লাই চেনগী অৱাবা লৈতবা ইন্দস্ত্রী অমত্তা লৈখিদে। রেসিলিয়েন্ত সপ্লাই চেনগী মরুওইবা অদু পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা সেক্তর পুম্নমক্তা রেসিলিয়েন্ত শেমগৎপদা ভারতনা লৌরিবা মরুওইবা থৌদাং অদুদা চাউথোকচবা ফোংদোকখি, মসিনা সপ্লাই চেনশিং ঙাকথোক্নবা মালেমগী মিসন অসিদা লৈবাক অসি মরুওইবা প্লেয়র অমা ওইহল্লি।
তেক্নোলোজী অমসুং দেমোক্রেতিক ভেল্যুশিংগী মরক্তা লৈনরিবা মরী অদুগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি তেক্নোলোজীগী পোজিতিব পৱার অসি দেমোক্রেতিক ভেল্যুশিংগা পুনশিন্নবা মতমদা হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহল্লি। তেক্নোলোজীদগী দেমোক্রেতিক ভেল্যুশিং লৌথোকপদা অথুবা মতমদা অশোয়বা লাক্কনি হায়নসু মহাক্না পনখি। শ্রী মোদীনা খুদোংচাদবা মতমদসু মথৌ পাংথোকপা ঙম্বা মালেম অমা শেমগৎনবা ভারতনা মীৎয়েং চংলিবা অদু অমুক হন্না ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি, "মোবাইল মেন্যুফেকচরিং, ইলেক্ত্রোনিক্স, নৎত্রগা সেমিকন্দক্তর ওইগেরা, ঐখোয়গী মীৎয়েং অসি ময়েক শেংই। ঐখোয়না খুদোংচাদবা মতমদসু তোকপা নৎত্রগা লেপহনবা লৈতবা অদুবু মাংলোমদা চংশিল্লি মালেম অমা শেমগৎপা পাম্মি।" মহাক্কী ৱারোল লোইশিল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা মালেমগী থবকশিংবু মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা ভারতনা তৌবা ঙম্বদা থাজবা ফোংদোকখি অমসুং মিসন অসিদা শরুক য়ারিবা স্তেকহোল্দর পুম্নমক্তা য়াইফ-পাউজেল পীখি।
উত্তর প্রদেশকী মুখ্য মন্ত্রী শ্রী যোগী অদিত্যনাথ, ইলেক্ত্রোনিক্স অমসুং ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজীগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী অশ্বিনী বৈষ্ণব, ইলেক্ত্রোনিক্স অমসুং ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজীগী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী জিতিন প্রসাদ, সেমিগী প্রসিদেন্ত অমসুং CEO শ্রী অজিৎ মনোচা, তাতা ইলেক্ত্রোনিক্সকী প্রসিদেন্ত অমসুং CEO দা রনধির থাকুর, NXP সেমিকন্দক্তর্সকী CEO, শ্রী কর্ত সিভর্স, রেনেসাসকী CEO, শ্রী হিদেতোশি শিবাতা অমসুং IMECগী CEO, শ্রী লুক ভেন দেন হোভেনা থৌরম অসিদা শরুক য়াখি।
বেকগ্রাউন্দ
সেমিকন্দক্তর দিজাইন, মেনুফেকচরিং অমসুং তেক্নোলোজী দিবেলপমেন্তকীদমক ভারতপু মালেমগী হব অমা ওইনা থম্নবা প্রধান মন্ত্রীগী মীৎয়েং ওইরি। ভিজন অসিগী মখাদা সেমিকোন ইন্দিয়া 2024 অসি সেপ্তেম্বর 11দগী 13 ফাওবা 'শেপিং দি সেমিকন্দক্তর ফ্যুচর' হায়বা থীমগা লোয়ননা পাংথোক্লগনি। নুমিৎ অহুমগী কনফরেন্স অসিদা ভারতপু সেমিকন্দক্তরশিংগী মালেমগী হব অমা ওইহন্নবা পান্দম থম্লিবা ভারতকী সেমিকন্দক্তর স্ত্রেতেজী অমসুং পোলিসী উৎকনি। মসিদা মালেমগী সেমিকন্দক্তরগী অচৌবা লুপশিংগী মকোক থোংবা লুচিংবশিংনা শরুক য়াগনি অমসুং মালেমগী লুচিংবশিং, কম্পনীশিং অমসুং সেমিকন্দক্তর ইন্দস্ত্রীগী এক্সপর্তশিং পুনশিনগনি। কনফরেন্স অসিদা একজিবিস্তর 250 অমসুং স্পিকর 150 হেন্না শরুক য়াগনি।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurates SEMICON India 2024 in Greater Noida, Uttar Pradesh
“India’s semiconductor sector is on the brink of a revolution, with breakthrough advancements set to transform the industry”
“Today's India inspires confidence in the world… When the chips are down, you can bet on India”
“India's semiconductor industry is equipped with special diodes where energy flows in both directions”
“India holds a three-dimensional power namely the present reformist government, the country’s growing manufacturing base and the nation’s aspirational market which is aware of the technological trends”
“This small chip is doing big things to ensure last-mile delivery in India”
“Our dream is that every device in the world will have an Indian-made chip”
“India is set to play a major role in driving the global semiconductor industry”
“Our goal is that 100% of electronic manufacturing should happen in India”
“Whether it is mobile manufacturing, electronics, or semiconductors, our focus is clear—we want to build a world that doesn’t stop or pause in times of crisis but keeps moving forward”
11 SEP 2024 1:49PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated SEMICON India 2024 at India Expo Mart in Greater Noida, Uttar Pradesh today. Shri Modi took a walkthrough of the exhibition showcased on the occasion. The three-day conference from 11 to 13th September will showcase India’s semiconductor strategy and policy which envisions making India a global hub for semiconductors.
Addressing the gathering, the Prime Minister expressed gratitude to all members of SEMI saying that India is the eighth country in the world to organize an event related to the global semiconductor industry. “This is the right time to be in India. You are at the right place at the right time”, PM Modi emphasized, “In 21st-century India, the chips are never down.” He further added that the India of today assures the world, “When the chips are down, you can bet on India.”
Highlighting the connection between the semiconductor industry and a diode where energy traverses only in one direction, the Prime Minister said that India’s semiconductor industry is equipped with special diodes where energy flows in both directions. He explained that while industries invest and create value, the government on the other hand provides stable policies and Ease of Doing Business. The Prime Minister said that India provides an integrated ecosystem drawing parallels with an integrated circuit used in the semiconductor industry and highlighted the much-discussed talent of India’s designers. Informing that India’s contribution to the world of designing is 20 percent and is growing continuously, PM Modi said that India is creating a semiconductor workforce of 85,000 technicians, engineers and R&D experts. “India is focused on making its students and professionals industry ready”, the Prime Minister remarked, recalling the first meeting of the Anusandhan National Research Foundation which aims to give new direction and energy to India’s research ecosystem. He also mentioned a special research fund of Rs 1 trillion.
Prime Minister Modi underlined that such initiatives are bound to increase the scope of semiconductors and innovations in the science sector and also highlighted the government’s emphasis on semiconductor infrastructure. Explaining that India holds a three-dimensional power namely the present reformist government, the country’s growing manufacturing base and the nation’s aspirational market which is aware of the technological trends, the Prime Minister said that this base of 3D power is difficult to find elsewhere.
Highlighting the uniqueness of India’s aspirational and tech-oriented society, the Prime Minister said that the meaning of chips in India is not just limited to technology but is a medium to fulfill the aspirations of crores of citizens. Underlining that India is a huge consumer of such chips, PM Modi emphasized that the world’s finest digital public infrastructure was built upon it. “This small chip is doing big things to ensure last-mile delivery in India”, PM Modi said. Recalling the coronavirus crisis when the strongest banking systems of the world collapsed, Shri Modi said that banks in India were running continuously. “Be it India's UPI, Rupay Card, Digi Locker or Digi Yatra, multiple digital platforms have become a part of the everyday life of the people of India”, he noted. To become self-reliant, the Prime Minister said that India is increasing manufacturing in every sector, making green transition on a large scale and the demand for data centers is also increasing. “India is set to play a big role in driving the global semiconductor industry”, he added.
The Prime Minister said there is an old saying - ‘Let the chips fall where they may’, that means whatever is going on...let it go on like that but today's young and aspirational India does not follow this sentiment, he added, saying that “India's new mantra is increasing the number of chips produced in India”. Pointing out the numerous steps taken by the government to promote semiconductor manufacturing, Shri Modi highlighted that the government is offering 50% financial support for setting up semiconductor manufacturing facilities, with state governments also playing a key role in this effort. Because of these policies, he said, India has attracted investments worth more than Rs 1.5 trillion in a very short time and many more projects are in the pipeline. Shri Modi also shed light on the comprehensive approach of the Semicon India Program which provides financial support for front-end fabs, display fabs, semiconductor packaging and other critical components of the supply chain. “Our dream is that every device in the world will have an Indian-made chip,” he recalled declaring from the Red Fort this year. He reiterated India’s ambition to do whatever it takes to become a semiconductor powerhouse.
The Prime Minister also discussed the government’s focus on securing critical minerals needed for the semiconductor industry and mentioned the recently announced Critical Mineral Mission to boost domestic production and overseas acquisition. He underlined that India is working rapidly on customs duty exemptions and mining auctions for critical minerals. Shri Modi further revealed plans to establish a Semiconductor Research Center at the Indian Institute of Space Sciences, in collaboration with IITs, to produce not only high-tech chips for today but also next-generation chips. Talking about international collaborations the Prime Minister recalled ‘Oil Diplomacy’ and said that the world today is moving forward to an era of ‘Silicon Diplomacy.’ Prime Minister informed that India has been chosen as Vice Chair of the Indo-Pacific Economic Framework’s Supply Chain Council and is a key partner in the QUAD Semiconductor Supply Chain Initiative. Additionally, agreements have been signed with countries like Japan and Singapore, and India is deepening its cooperation with the United States in the semiconductor sector, he added.
The Prime Minister also urged those who question India’s focus on semiconductors to study the success of the Digital India Mission. He noted that the Digital India Mission aimed to provide the country with a transparent, effective and leakage-free governance and its multiplier effect can be experienced today. For the success of Digital India, the Prime Minister said that necessary reforms and infrastructure were initiated to make mobile handsets and data affordable in India. He noted that India was one of the largest importers of mobile phones a decade ago while today, it is the world’s second-largest producer and exporter of mobile phones. He cited India’s rapid progress, particularly in the 5G handset market and stated that India is now the second-largest market for 5G handsets globally, just two years after the rollout of 5G.
With India’s electronics sector now valued at over $150 billion, the Prime Minister outlined a larger goal to grow the country’s electronics sector to $500 billion and create 6 million jobs by the end of this decade. He said that this growth will directly benefit India’s semiconductor sector. “Our goal is that 100% of electronic manufacturing should happen in India. India will make semiconductor chips and the finished product too”, he added.
Prime Minister Modi emphasized, “India’s semiconductor ecosystem is a solution not just for India’s challenges but also for global challenges”. Drawing from the field of design, the Prime Minister referenced a metaphor—‘single point of failure’ and explained that design students are taught to avoid this flaw mainly due to the system's dependence on just one component. He added that this principle applies equally to supply chains. “Whether it was Covid or war, there hasn’t been a single industry to remain unaffected by supply chain disruptions,” he remarked. Stressing the importance of a resilient supply chain, the Prime Minister expressed pride in India’s central role in building resilience across sectors, positioning the country as a key player in the global mission to safeguard supply chains.
Speaking about the relationship between technology and democratic values, the Prime Minister said that the positive power of technology is amplified when it is combined with democratic values. He also cautioned that the withdrawal of democratic values from technology results in harm in quick time. Shri Modi reaffirmed India’s focus on creating a world that remains functional even in times of crisis, saying, “Whether it is mobile manufacturing, electronics, or semiconductors, our focus is clear—we want to build a world that doesn’t stop or pause in times of crisis but keeps moving forward.” Concluding the address, the Prime Minister expressed confidence in India’s ability to strengthen global efforts and extended his best wishes to all stakeholders involved in this mission.
Chief Minister of Uttar Pradesh, Shri Yogi Adityanath, Union Minister for Electronics and Information Technology, Shri Ashwini Vaishnaw, Union Minister of State for Electronics and Information Technology, Shri Jitin Prasad, President and CEO of SEMI, Shri Ajit Manocha, President and CEO of Tata Electronics, Dr Randhir Thakur, CEO of NXP Semiconductors, Mr Kurt Sievers, CEO of Renesas, Mr Hidetoshi Shibata and CEO of IMEC, Mr Luc Van Den Hove were present on the occasion among others.
Background
It has been the vision of the Prime Minister to position India as a global hub for semiconductor design, manufacturing and technology development. Under this vision, SEMICON India 2024 is being organized from 11 to 13th September with the theme “Shaping the Semiconductor Future”. The three-day conference will showcase India’s semiconductor strategy and policy which envisions making India a global hub for semiconductors. It will witness the participation of top leadership of global semiconductor giants and will bring together global leaders, companies and experts from the semiconductor industry. More than 250 exhibitors and 150 speakers are taking part in the conference.