মন্ত্রীমন্দল
কেবিনেতনা হাইদ্রো ইলেক্ত্রিক প্রোজেক্তশিংগীদমক্তা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপদা চংবা শেলগী বজেত্তরী সপোর্ত পীনবা স্কীম অদুবু শেমদোক্নবগী অয়াবা পীখ্রে
FY 2024-25দগী FY 2031-32 ফাওবদা লুপা করোর 12461গী শেন্থং অসি থবক ওইনা পাইখৎলগনি
11 SEP 2024 8:10PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ময়াই তাংবল লৌদুনা ফমখিবা কেন্দ্র কেবিনেতনা লুপা করোর 12461গী শেন্থং কাইথোক্তুনা হাইদ্রো ইলেক্ত্রিক প্রোজেক্ত (HEP)শিংগীদমক্তা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপদা চংবা শেলগী বজেত্তরী সপোর্ত পীনবা স্কীম অদুবু শেমদোক্নবগী অয়াবা পীখ্রে। স্কীম অসি FY 2024-25 দগী FY 2031-32 ফাওবা থবক ওইনা পাইখৎলগনি।
ভারত সরকারনা হাইদ্রো পাৱর দেবেলপমেন্ত অপনবা পীরিবা ইশুশিং খদুম ওইনা অথাপ্পা মফম ওইবা, চিংগী লম ওইবা, ইনফ্রাস্ত্রকচর ৱাৎপনচিংবশিং অসিনা মরম ওইরগা মায়োক্নরিবা অৱাবশিং অদুবু কোকহন্নবা থৌশিল-থৌরাংগী অনৌবা থৌরাং কয়া অমা পাইখৎলি। হাইদ্রো পাৱরবু য়োকখৎনবা অমসুং মসিবু হেন্না ওইথোকপা য়াবা অমা ওইহন্নবা, কেবিনেতনা 2019গী মার্চতা, অচৌবা হাইদ্রো পাৱর প্রোজেক্তশিংবু রিন্যুৱেবল ইনর্জী সোর্সশিং ওইনা লাউথোকপা, হাইদ্রো পাৱর পর্চেজ ওব্লিগেশনশিং (HPOশিং), তারিফ হেনগৎহন্দুনা তারিফতা শেমদো-শেমজিনগী পাম্বৈশিং, স্তোরেজ HEPদা ঈশিং-ঈচাউ শেন্ননবগীদমক্তা বজেতকী ওইবা তেংবাং অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচরশিং শেমগৎপদা হায়বদি লম্বি-থোংশিং শেমগৎপদা চংবা শেলগীদমক্তা বজেতকী ওইবা তেংবাং পীবনচিংবগুম্বা পাম্বৈশিং অসিগী অয়াবা পীখ্রে।
অথাপ্পা প্রোজেক্কী মফমশিংদা হাইদ্রো ইলেক্ত্রিক প্রিজেক্তশিংবু হেন্না য়াংনা শেমগৎনবগী অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচর ফগৎহন্নবা, হান্নগী স্কীম অদুদা মখাদা পীরিবশিং অসি শেমদোকখ্রে:
ক) লম্বি-থোংশিং শেম্বা-শাবা খক্তা নত্তনা অতোপ্পা হিরম মরি অমশু য়াওহন্দুনা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপদা চংবা শেলগীদমক্তা বজেতকী ওইবা মতেং পীবগী ঙমখৈ অদু খরা চাউথোকপা, হায়বদি, (i) রাজ্য/কেন্দ্রগী ত্রান্সমিসন য়ুতিলিতীগী পুলিং সবস্তেসনগী অপগ্রেদেশন য়াওনা পাৱর হাউসতগী খ্বাইদগী নকপা পুলিং পোইন্ত ফাওবা ত্রংআন্সমিসন লাইন তিংবা (ii) রোপৱেশিং (iii) রেলৱে সাইদিং অমসুং (iv) কম্যুনিকেশন ইনফ্রাস্ত্রকচর হায়রিবশিং অসি শশেমগৎ-শাগৎপদা চংবা শেল অসিশু বজেত্তা য়াওহনবা। প্রোজেক্ত অদু ফাওবা চৎলিবা হান্নদগী লৈরিবা লম্বি/থোংশিংবু শেমজিনবশু স্কীম অসিগী মখাদা কেন্দ্রগি ওইবা তেংবাংগীদমক্তা এলিজিবল ওই।
খ) স্কীম অসিদা চাউরাক্না 31350 MWকী অপুনবা জেনরেশন কেপাসিতী লৈ, মসিগী অপুনবা শেন্থং লুপা করোর 12,461 নি, মসি FY 2024-25 দগীনা FY 2031-32 ফাওবা ইমপ্লিমেন্ত তৌরগনি।
গ) স্কীম অসি ত্রান্সপরেন্ত বেসিসতা পীখিবা প্রাইভেত সেক্তর প্রোজেক্তশিং য়াওনা 25 MWগী কেপাসিতীদগী হেনবা হাইদ্রো পাৱর প্রোজেক্তশিং পুম্নমক্তা চৎনগনি। স্কীম অসিকেপ্তিব মর্চেন্ত PSPশিং য়াওনা পমপদ স্তোরেজ প্রোজেক্তশিং (PSPশিং) পুম্নমক্তশু চৎনগনি, অদুবু হায়রিবশিং অসি ত্রান্সপরেন্ত বেসিসতা পীবা ওইগদবনি। স্কীম অসিগী মখাদা চাউরাক্না 15,000 MWকী ক্যুমুলেতিব কেপাসিতী লৈবা PSPশু সপোর্ত তৌগনি।
ঘ) 30.06.2028 ফাওবা অহানবা অচৌবা পেকেজগী লেতর ওফ এৱার্দ পীখ্রবা প্রোজেক্তশিং অদুবু স্কীম অসিগী মখাদা এলিজিবল ওই হায়না লৌরগনি।
ঙ) ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপদা চংবা শেলগীদমক্তা পীবআ বজেতকী সপোর্তকী লিমিৎ অদু 200 MW ফাওবগী প্রোজেক্তশিংগীদমক্তা MW অমদা লুপা করোর ১ অমসুং 200 MW হেনবা প্রোজেক্তশিংগীদমক্তা লুপা করোর ২০০গা লোইন-লোইননা 200 MWদগী হেনলিবা MW অমদা লুপা করোর ০.৭৫ ওইগনি। অখন্নবা কেসশিংদা বজেতকী ওইবা সপোর্তকী লিমিৎ অদু MW অমদা লুপা করোর ১.৫ ফাওবা হেনগৎপা য়াই, হায়রিবা অসিগীদমক্তা মতিক চাবা মরম লৈগদবনি।
চ) ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপগী চংবা বজেতকী ওইবা মতেং অদু DIB/PIBনা শেমগৎকদৌরিবা ইনফ্রাস্ত্রকচর অদুগী মমল অদু লেপ্লবা মতুংদা অমসুং পীরিবা গাইদলাইনশিং অদুগী মতুং ইন্না মরি লৈনবা ওথোরিতীনা অয়াবা পীরবা মতুংদা পীগনি।
খুদোংচাবশিং:
মসিগী রিভাইস তৌরবা স্কীম অসিনা হাইদ্রো ইলেক্ত্রিক প্রোজেক্তশিং য়াংনা দেবেলপ তৌবদা, অথাপ্পা অমসুং চিংগী মফমশিংদা লৈবা প্রোজেক্তশিংদা লৈবা ইনফ্রাস্ত্রকচর ফগৎহনবদা মতেং পাংগনি অমসুং লমদম অদুগী মীওইশিংদা দাইরেক্ত এমপ্লোইমেন্ত ময়াম অমা পীরগনি, মসিগা লোইন-লোইননা ত্রান্সপোর্তেশন, তুরিজম, অপিকপা বিজনেসকী খুত্থাংদা ইন্দাইরেক্ত এমপ্লোইমেন্ত/এন্ত্রপ্রেনরগী ওইবা খুদোচাবশিংশু পীরগনি। মসিনা হাইদ্রো পাৱর সেক্তরদা অনৌবা ইনভেস্তমেন্তশিং তৌনবা পুক্নিং থৌগৎলগনি অমসুং অনৌবা প্রোজেক্তশিং মতম চানা লোইশিনবদা মতেং পাংলগনি।

Cabinet
Cabinet approves Modification of the scheme of Budgetary Support for the cost of Enabling Infrastructure for Hydro Electric Projects
An outlay of Rs.12461 crore to be implemented from FY 2024-25 to FY 2031-32
11 SEP 2024 8:10PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has approved the proposal of the Ministry of Power for modification of the scheme of budgetary support for the cost of Enabling Infrastructure for Hydro Electric Projects (HEP) with a total outlay of Rs.12461 crore. The scheme would be implemented from FY 2024-25 to FY 2031-32.
The Government of India has been taking several policy initiatives to address the issues impeding Hydro Power development, viz., remote locations, hilly areas, lack of infrastructure etc. To promote the hydro power sector and to make it more viable, the Cabinet in March, 2019, approved measures, namely declaring large hydro power projects as Renewable Energy sources, Hydro Power Purchase Obligations (HPOs), tariff rationalization measures through escalating tariff, budgetary support for flood moderation in storage HEP and budgetary support for the cost of enabling infrastructure, i.e., construction of roads and bridges.
For the faster development of Hydro Electric Projects and improvement of infrastructure in the remote project locations, the following modifications have been made in the earlier scheme:
a) To widen the ambit of the Budgetary Support for cost of Enabling Infrastructure by including four more items apart from construction of roads and bridges i.e., the cost incurred for the construction of: (i) transmission line from power house to the nearest pooling point including upgradation of pooling substation of State /Central Transmission Utility (ii) ropeways (iii) railway siding, and (iv) communication infrastructure. The strengthening of existing roads/bridges leading to the project will also be eligible for central assistance under this scheme.
b) The scheme has a total outlay of Rs.12,461 crore for cumulative generation capacity of about 31350 MW to be implemented from FY 2024-25 to FY 2031-32.
c) The scheme will be applicable to all Hydro Power Projects of more than 25 MW capacity including the private sector projects which have been allotted on a transparent basis. This scheme will also be applicable to all Pumped Storage Projects (PSPs) including Captive/Merchant PSPs, provided that the project has been allotted on a transparent basis. A cumulative PSP capacity of about 15,000 MW would be supported under the scheme.
d) The projects whose Letter of Award of first major package is issued upto 30.06.2028 would be considered under this scheme.
e) The limit of Budgetary Support for the cost of Enabling Infrastructure has been rationalized to Rs.1.0 crore/MW for projects up to 200 MW and Rs.200 crore plus Rs.0.75 crore per MW exceeding 200 MW, for projects above 200 MW. For exceptional cases the limit of budgetary support may go upto Rs.1.5 Crore/MW provided sufficient justification exists.
f) The Budgetary Support for cost of Enabling Infrastructure will be provided after appraisal of the cost of Enabling Infrastructure by the DIB/PIB and approval of the Competent Authority as per extant guidelines.
Benefits:
This revised scheme would help in faster development of hydro electric projects, improve infrastructure in the remote and hilly project locations and would provide large number of direct employment to the local people along with indirect employment / entrepreneurial opportunities through transportation, tourism, small-scale business. It would encourage fresh investments into hydro power sector and incentivize timely completion of new projects.