Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses second International Conference on Green Hydrogen
“The time for action is here and now”
“India was among the first G20 nations to fulfill its Paris commitments on green energy”
“Green Hydrogen is emerging as a promising addition to the world’s energy landscape”
“National Green Hydrogen Mission is giving an impetus to innovation, infrastructure, industry and investment”
“ New Delhi G-20 Leaders’ Declaration adopted five high-level voluntary principles on Hydrogen that are helping in the creation of a unified roadmap”
“Important for domain experts to lead the way and work together in such a crucial sector”
“Let us work together to accelerate the development and deployment of Green Hydrogen,”
11 SEP 2024 11:02AM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the International Conference on Green Hydrogen via video message today.
The Prime Minister began his address by extending a warm welcome to all dignitaries at the 2nd International Conference on Green Hydrogen and said that the world is going through a crucial transformation. He emphasized the growing realization that climate change is not just a matter of the future but its impact can be felt now. “The time for action is here and now”, Shri Modi exclaimed. He noted that energy transition and sustainability have become central to global policy discourse.
Underlining the nation’s commitment towards creating a cleaner and greener planet, the Prime Minister informed that India was among the first G20 nations to fulfill its Paris commitments on green energy. He said these commitments were fulfilled 9 years ahead of the target of 2030. Throwing light on the advancements in the past 10 years, the Prime Minister said that India’s installed non-fossil fuel capacity increased nearly 300% and solar energy capacity got over a 3,000% boost.Shri Modi underlined that we are not resting on these achievements and the nation remains focused on strengthening existing solutions while also looking at new and innovative areas, saying this is where the of Green Hydrogen comes into the picture.
“Green Hydrogen is emerging as a promising addition to the world’s energy landscape”, the Prime Minister remarked, adding that it can help in decarbonizing industries which are difficult to electrify. He gave examples of refineries, fertilizers, steel, heavy-duty transportation and several other sectors that would benefit from it. PM Modi also suggested that Green Hydrogen can be used as a storage solution for surplus renewable energy. Reflecting on the National Green Hydrogen Mission launched in 2023, the Prime Minister outlined India’s goals to make it a global hub for the production, utilization and export of Green Hydrogen. “The National Green Hydrogen Mission is giving an impetus to innovation, infrastructure, industry and investment”, PM Modi said. He highlighted the investments in cutting-edge research and development, partnerships between industry and academia and encouragement for start-ups and entrepreneurs of the domain. He also touched upon the great potential for the development of a green jobs eco-system and highlighted the government’s effort towards skill development for the nation’s youth in this sector.
Noting the global concerns of climate change and energy transition, the Prime Minister said that the answers to such concerns should be global as well. He stressed the critical need for International partnerships to promote Green Hydrogen’s impact on decarbonization and stated that scaling up production, minimizing costs and building infrastructure can happen faster through cooperation. He also expressed the need to jointly invest in research and innovation to push technology further. Recalling the G20 Summit held in India in September 2023, the Prime Minister highlighted the special focus on Green Hydrogen and underlined that The New Delhi G-20 Leaders’ declaration adopted five high-level voluntary principles on Hydrogen that are helping in the creation of a unified roadmap. “All of us must remember - the decisions we make now will decide the lives of our future generations”, he added.
Prime Minister Modi today called for greater global cooperation in advancing the Green Hydrogen sector and urged the domain experts and the scientific community to lead the way. “In such a crucial sector, it is important for domain experts to lead the way and work together,” he said, emphasizing the need for collective expertise to address the challenges facing the Green Hydrogen industry. The Prime Minister also encouraged scientists and innovators to propose public policy changes that would further support the sector. Shri Modi posed critical questions to the global scientific community, asking, “Can we improve the efficiency of electrolysers and other components in Green Hydrogen production? Can we explore the use of seawater and municipal wastewater for production?" He highlighted the need to address these challenges, particularly in using Green Hydrogen for public transport, shipping, and inland waterways. “Exploring such topics together will greatly help the green energy transition across the world," the Prime Minister stated, expressing confidence that forums like the 2nd International Conference on Green Hydrogen would drive meaningful exchanges on these issues.
Reflecting on humanity's history of overcoming challenges, the Prime Minister said, “Each time, we overcame adversities through solutions that were collective and innovative.” He emphasized that the same spirit of collective action and innovation would guide the world toward a sustainable future. “We can achieve anything when we are together,” Shri Modi remarked, urging global efforts to accelerate the development and deployment of Green Hydrogen. Concluding the address, the Prime Minister extended his best wishes to all participants of the 2nd International Conference on Green Hydrogen. “Let us work together to accelerate the development and deployment of Green Hydrogen,” he said, reinforcing the need for collaboration in building a greener and more sustainable world.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
সেউজ হাইড্ৰজেন সন্দৰ্ভত দ্বিতীয় আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সন্মিলনত ভাষণ প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ
“এতিয়াই ইয়াত কাম কৰাৰ সময়”
“সেউজ শক্তিৰ ক্ষেত্ৰত পেৰিছৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পূৰণ কৰা প্ৰথম জি-২০ ৰাষ্ট্ৰসমূহৰ ভিতৰত ভাৰত অন্যতম”
“সেউজ হাইড্ৰজেন বিশ্বৰ শক্তিৰ পৰিৱেশত এক আশাব্যঞ্জক সংযোজন হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে”
“ৰাষ্ট্ৰীয় সেউজ হাইড্ৰজেন মিছনে উদ্ভাৱন, আন্তঃগাঁথনি, উদ্যোগ আৰু বিনিয়োগক এক গতি প্ৰদান কৰিছে”
“ নতুন দিল্লী জি-২০ নেতা ঘোষণাপত্ৰত হাইড্ৰজেনৰ সন্দৰ্ভত পাঁচটা উচ্চ পৰ্যায়ৰ স্বেচ্ছামূলক নীতি গ্ৰহণ কৰা হৈছে যিয়ে এক ঐক্যবদ্ধ ৰোডমেপ তৈয়াৰ কৰাত সহায় কৰিছে”
“এনে এটা গুৰুত্বপূৰ্ণ খণ্ডৰ বিশেষজ্ঞসকল আগবাঢ়ি অহা আৰু একেলগে কাম কৰাটো গুৰুত্বপূৰ্ণ”
“আহক আমি একেলগে কাম কৰি সেউজ হাইড্ৰ’জেনৰ বিকাশ আৰু নিয়োগ ত্বৰান্বিত কৰোঁ”
11 SEP 2024 11:02AM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি ভিডিঅ’ বাৰ্তাৰ জৰিয়তে সেউজ হাইড্ৰ’জেন সম্পৰ্কীয় আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সন্মিলনত ভাষণ আগবঢ়ায়৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সেউজ হাইড্ৰজেন সম্পৰ্কীয় দ্বিতীয় আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সন্মিলনত সকলো গণ্যমান্য ব্যক্তিক উষ্ম আদৰণি জনাই ভাষণৰ আৰম্ভণিতে কয় যে বিশ্বই এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পৰিৱৰ্তনৰ মাজেৰে পাৰ হৈ গৈছে। তেওঁ জলবায়ু পৰিৱৰ্তন কেৱল ভৱিষ্যতৰ কথা নহয়, ইয়াৰ প্ৰভাৱ এতিয়া অনুভৱ কৰিব পৰা যায় বুলি ক্ৰমাৎ উপলব্ধি কৰাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। “এতিয়াই ইয়াত কাম কৰাৰ”, শ্ৰী মোদীয়ে কয়। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে শক্তিৰ পৰিৱৰ্তন আৰু বহনক্ষমতা বিশ্ব নীতিৰ বক্তৃতাৰ কেন্দ্ৰীয় বিষয় হৈ পৰিছে।
স্বচ্ছ আৰু সেউজ গ্ৰহ সৃষ্টিৰ দিশত দেশৰ দায়বদ্ধতাক আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জনাইছে যে ভাৰত সেউজ শক্তিৰ ক্ষেত্ৰত পেৰিছৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পূৰণ কৰা প্ৰথম জি-২০ ৰাষ্ট্ৰসমূহৰ ভিতৰত অন্যতম। তেওঁ কয় যে ২০৩০ চনৰ লক্ষ্যতকৈ ৯ বছৰ আগতেই এই প্ৰতিশ্ৰুতিসমূহ পূৰণ কৰা হৈছে।বিগত ১০ বছৰৰ অগ্ৰগতিৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ভাৰতত স্থাপন কৰা অজীৱাশ্ম ইন্ধনৰ ক্ষমতা প্ৰায় ৩০০% বৃদ্ধি পাইছে আৰু সৌৰশক্তিৰ ক্ষমতা ৩,০০০শতাংশৰো অধিক বৃদ্ধি পাইছে৷ শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে আমি এই কৃতিত্বসমূহতে ক্ষান্ত হোৱা নাই আৰু দেশে নতুন আৰু উদ্ভাৱনীমূলক ক্ষেত্ৰসমূহো চোৱাৰ লগতে বৰ্তমানৰ সমাধানসমূহ শক্তিশালী কৰাত মনোনিৱেশ কৰি আছে৷ তেওঁ কয় যে এইখিনিতে সেউজ হাইড্ৰজেনৰ ছবিখন আহি পৰে।
“সেউজ হাইড্ৰজেন বিশ্বৰ শক্তিৰ পৰিৱেশত এক আশাব্যঞ্জক সংযোজন হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে” বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ই বিদ্যুতীকৰণ কৰা কঠিন উদ্যোগসমূহক কাৰ্বন নিৰ্গমণ কৰাত সহায় কৰিব পাৰে। তেওঁ শোধনাগাৰ, সাৰ, তীখা, গধুৰ পৰিবহণ আৰু ইয়াৰ দ্বাৰা লাভৱান হ’ব পৰা আন কেইবাটাও খণ্ডৰ উদাহৰণ দাঙি ধৰে৷ প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে সেউজ হাইড্ৰজেনক উদ্বৃত্ত নবীকৰণযোগ্য শক্তিৰ সংৰক্ষণ সমাধান হিচাপে ব্যৱহাৰ কৰিব পৰা যাব বুলিও পৰামৰ্শ আগবঢ়ায়। ২০২৩ চনত আৰম্ভ হোৱা ৰাষ্ট্ৰীয় সেউজ হাইড্ৰজেন অভিযানৰ কথা চিন্তা কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাৰতক সেউজ হাইড্ৰজেনৰ উৎপাদন, ব্যৱহাৰ আৰু ৰপ্তানিৰ বাবে বিশ্ব কেন্দ্ৰ হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ লক্ষ্যৰ ৰূপৰেখা দাঙি ধৰে। “ৰাষ্ট্ৰীয় সেউজ হাইড্ৰজেন মিছনে উদ্ভাৱন, আন্তঃগাঁথনি, উদ্যোগ আৰু বিনিয়োগক এক গতি প্ৰদান কৰিছে”, প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে কয়। তেওঁ অত্যাধুনিক গৱেষণা আৰু উন্নয়নৰ বিনিয়োগ, উদ্যোগ আৰু শিক্ষাৰ মাজত অংশীদাৰিত্ব আৰু ডমেইনৰ ষ্টাৰ্ট-আপ আৰু উদ্যোগীসকলৰ বাবে উৎসাহৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। তেওঁ সেউজ চাকৰিৰ পৰিৱেশ ব্যৱস্থাৰ বিকাশৰ বৃহৎ সম্ভাৱনাৰ কথাও উল্লেখ কৰি এই খণ্ডত দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ দক্ষতা বিকাশৰ দিশত চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে।
জলবায়ু পৰিৱৰ্তন আৰু শক্তি পৰিৱৰ্তনৰ বৈশ্বিক উদ্বেগ লক্ষ্য কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এনে উদ্বেগৰ উত্তৰো বৈশ্বিক হ’ব লাগে। তেওঁ কাৰ্বন নিৰ্গমণ হ্ৰাসৰ ওপৰত সেউজ হাইড্ৰ’জেনৰ প্ৰভাৱক প্ৰসাৰিত কৰিবলৈ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় অংশীদাৰিত্বৰ জটিল প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে আৰু কয় যে উৎপাদন বৃদ্ধি, খৰচ কম কৰা আৰু আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণ সহযোগিতাৰ জৰিয়তে দ্ৰুতগতিত হ’ব পাৰে। তেওঁ প্ৰযুক্তিক আৰু অধিক আগুৱাই নিবলৈ গৱেষণা আৰু উদ্ভাৱনত যৌথভাৱে বিনিয়োগ কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাও প্ৰকাশ কৰে। ২০২৩ চনৰ ছেপ্টেম্বৰ মাহত ভাৰতত অনুষ্ঠিত জি-২০ শীৰ্ষ সন্মিলনৰ কথা সোঁৱৰাই প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সেউজ হাইড্ৰজেনৰ ওপৰত বিশেষ গুৰুত্ব দিয়াৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি কয় যে নতুন দিল্লী জি-২০ নেতাসকলৰ ঘোষণাত হাইড্ৰজেনৰ ওপৰত পাঁচটা উচ্চ পৰ্যায়ৰ স্বেচ্ছামূলক নীতি গ্ৰহণ কৰা হৈছে যি এক ঐক্যবদ্ধ ৰোডমেপ। “আমি সকলোৱে মনত ৰাখিব লাগিব-আমি এতিয়া যি সিদ্ধান্ত লওঁ, সেই সিদ্ধান্তই আমাৰ ভৱিষ্যত প্ৰজন্মৰ জীৱন নিৰ্ধাৰণ কৰিব”, তেওঁ লগতে কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে আজি সেউজ হাইড্ৰ’জেন খণ্ডক আগুৱাই নিয়াৰ ক্ষেত্ৰত বিশ্বজুৰি অধিক সহযোগিতাৰ আহ্বান জনাই এই খণ্ডৰ বিশেষজ্ঞ আৰু বৈজ্ঞানিক সমাজক আগভাগ ল’বলৈ আহ্বান জনায়। সেউজ হাইড্ৰজেন উদ্যোগে সন্মুখীন হোৱা প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ সৈতে মোকাবিলা কৰিবলৈ সামূহিক বিশেষজ্ঞতাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি তেওঁ কয় যে এনে এটা গুৰুত্বপূৰ্ণ খণ্ডত ইয়াৰ বিশেষজ্ঞসকলে নেতৃত্ব দিয়া আৰু একেলগে কাম কৰাটো গুৰুত্বপূৰ্ণ। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিজ্ঞানী আৰু উদ্ভাৱকসকলক ৰাজহুৱা নীতিৰ পৰিৱৰ্তনৰ প্ৰস্তাৱ আগবঢ়াবলৈও উৎসাহিত কৰে যিয়ে এই খণ্ডটোক আৰু অধিক সহায় কৰিব। শ্ৰী মোদীয়ে বিশ্ব বৈজ্ঞানিক সমাজৰ সন্মুখত জটিল প্ৰশ্ন উত্থাপন কৰি প্ৰশ্ন কৰে, “সেউজ হাইড্ৰ’জেন উৎপাদনত আমি ইলেক্ট্ৰ’লাইজাৰ আৰু অন্যান্য উপাদানৰ কাৰ্যক্ষমতা বৃদ্ধি কৰিব নোৱাৰো নে? আমি উৎপাদনৰ বাবে সাগৰীয় পানী আৰু পৌৰসভাৰ বর্জ্য পানীৰ ব্যৱহাৰৰ বিষয়ে অন্বেষণ কৰিব নোৱাৰো নে?" তেওঁ এই প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ সৈতে মোকাবিলা কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত, বিশেষকৈ ৰাজহুৱা পৰিবহণ, জাহাজ আৰু আভ্যন্তৰীণ জলপথৰ বাবে সেউজ হাইড্ৰজেন ব্যৱহাৰ কৰাৰ ক্ষেত্ৰত আলোকপাত কৰে।"এনে বিষয়সমূহ একেলগে অন্বেষণ কৰিলে সেউজ শক্তিৰ পৰিৱৰ্তনত বহুখিনি সহায় হ'ব সেউজ হাইড্ৰজেনৰ ওপৰত দ্বিতীয় আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সন্মিলনৰ দৰে মঞ্চই এই বিষয়সমূহৰ ওপৰত অৰ্থপূৰ্ণ বিনিময়ৰ সূচনা কৰিব বুলি আস্থা প্ৰকাশ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়।
প্ৰত্যাহ্বান নেওচি মানৱতাৰ ইতিহাসৰ বিষয়ে চিন্তা কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, “প্ৰতিবাৰেই আমি সামূহিক আৰু উদ্ভাৱনীমূলক সমাধানৰ জৰিয়তে প্ৰতিকূলতাক জয় কৰিছিলো।” তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে সামূহিক কাৰ্য্য আৰু উদ্ভাৱনৰ একে মনোভাৱেই বিশ্বক বহনক্ষম ভৱিষ্যতৰ দিশত পথ প্ৰদৰ্শন কৰিব। সেউজ হাইড্ৰজেনৰ বিকাশ আৰু নিয়োগ ত্বৰান্বিত কৰাৰ বাবে বৈশ্বিক প্ৰচেষ্টাক আহ্বান জনাই শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে আমি একেলগে থাকিলে যিকোনো কামেই সম্ভৱ কৰি তুলিব পাৰো। ভাষণৰ সামৰণিত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সেউজ হাইড্ৰজেন সম্পৰ্কীয় দ্বিতীয় আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সন্মিলনৰ সকলো অংশগ্ৰহণকাৰীলৈ শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰে। সেউজ আৰু অধিক বহনক্ষম পৃথিৱী গঢ়ি তোলাৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাৰ প্ৰয়োজনীয়তাক আৰু অধিক শক্তিশালী কৰি তেওঁ কয়, “আহক আমি একেলগে কাম কৰি সেউজ হাইড্ৰজেনৰ বিকাশ আৰু ইয়াৰ ব্যৱহাৰ ত্বৰান্বিত কৰোঁ।”