প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰালয়
ৰাজস্থানত ভাৰত-মাৰ্কিন যুটীয়া সামৰিক অনুশীলন যুদ্ধ অভ্যাস আৰম্ভ
09 SEP 2024 2:45PM by PIB Guwahati
ভাৰত-মাৰ্কিনৰ যুটীয়া সামৰিক অনুশীলন যুদ্ধ অভ্যাস-২০২৪ৰ বিংশ সংস্কৰণ আজিৰে পৰা ৰাজস্থানৰ মহাজন ফিল্ড ফায়াৰিং ৰেঞ্জৰ বিদেশী প্ৰশিক্ষণ ন’ডত আৰম্ভ হৈছে। ৯ ছেপ্টেম্বৰৰ পৰা ২২ ছেপ্টেম্বৰ, ২০২৪লৈ অনুষ্ঠিত হ’বলগীয়া এই অনুশীলন ২০০৪ চনৰ পৰা বছৰি ভাৰত আৰু আমেৰিকাৰ মাজত পৰ্যায়ক্ৰমে অনুষ্ঠিত হৈ আহিছে।
এই সংস্কৰণত সৈন্যৰ শক্তি আৰু সঁজুলিৰ ক্ষেত্ৰত যুটীয়া অনুশীলনৰ পৰিসৰ আৰু গুৰুত্ব যথেষ্ট বৃদ্ধি পাইছে। ৬০০জনীয়া ভাৰতীয় সেনাৰ দলটোক ৰাজপুট ৰেজিমেণ্টৰ এটা বেটেলিয়নৰ লগতে অন্যান্য অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰ আৰু সেৱাৰ জোৱানে প্ৰতিনিধিত্ব কৰিছে৷ একেধৰণৰ শক্তিৰে গঠিত আমেৰিকাৰ দলটোক প্ৰতিনিধিত্ব কৰিব আমেৰিকান সেনাৰ আলাস্কাস্থিত ১১নং এয়াৰবৰ্ণ ডিভিজনৰ ১-২৪ বেটেলিয়নৰ সৈনা বাহিনীয়ে।
ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ চনদৰ সপ্তম অধ্যায়ৰ অধীনত কেতবোৰ পৰিস্থিতিত সন্ত্ৰাসবাদ বিৰোধী অভিযান চলাবলৈ দুয়োপক্ষৰ যুটীয়া সামৰিক সামৰ্থ্য বৃদ্ধি কৰাটোৱেই এই অনুশীলনৰ লক্ষ্য। অনুশীলনত অৰ্ধমৰুভূমিৰ পৰিৱেশত সম্পাদিত কাৰ্য্যকলাপৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হ’ব।
অনুশীলনৰ সময়ত আখৰা কৰিবলগীয়া কৌশলগত অনুশীলনসমূহৰ ভিতৰত আছে সন্ত্ৰাসবাদী কাৰ্য্যৰ বিৰুদ্ধে যুটীয়াভাৱে প্ৰত্যুত্তৰ দিয়া, যৌথ পৰিকল্পনা আৰু বাস্তৱ ক্ষেত্ৰত সন্ত্ৰাসবাদ বিৰোধী অভিযানৰ অনুকৰণ কৰা সংযুক্ত ক্ষেত্ৰ প্ৰশিক্ষণৰ অনুশীলন আদি।
যুদ্ধ অভ্যাসে যৌথ অভিযান চলোৱাৰ কৌশল, কৌশল আৰু পদ্ধতিৰ ক্ষেত্ৰত উভয় পক্ষই উত্তম পদ্ধতিসমূহ ভাগ-বতৰা কৰিবলৈ সক্ষম হ’ব। ইয়াৰ জৰিয়তে দুয়োখন সেনাবাহিনীৰ মাজত আন্তঃকাৰ্য্যক্ষমতা, বনহ’মি আৰু সতীৰ্থতা বিকশিত কৰাত সহায়ক হ’ব। এই যৌথ অনুশীলনে প্ৰতিৰক্ষা সহযোগিতা বৃদ্ধি কৰিব, যাৰ ফলত দুয়োখন বন্ধুত্বপূৰ্ণ ৰাষ্ট্ৰৰ মাজত দ্বিপাক্ষিক সম্পৰ্ক আৰু অধিক বৃদ্ধি পাব।

Ministry of Defence
INDIA- USA JOINT MILITARY EXERCISE YUDH ABHYAS -2024 COMMENCES IN RAJASTHAN
09 SEP 2024 2:45PM by PIB Delhi
The 20th edition of India-USA Joint Military Exercise YUDH ABHYAS-2024 commenced today, at Foreign Training Node in Mahajan Field Firing Ranges, Rajasthan. The exercise is scheduled to be conducted from 9th to 22nd September 2024. Exercise YUDH ABHYAS has been held annually since 2004, alternating between India and the USA.
This edition marks a significant increase in the scope and complexity of the joint exercise in terms of troop strength and equipment. The Indian Army contingent comprising 600 personnel is being represented by a battalion of the RAJPUT Regiment along with personnel from other arms and services. The US contingent comprising of similar strength will be represented by the troops of 1-24 Battalion of the Alaska based 11th Airborne Division of the US Army.
Aim of the Joint Exercise is to enhance joint military capability of both sides to undertake counter terrorism operations in a sub conventional scenario under Chapter VII of the United Nations Charter. The exercise will focus on operations in the semi-desert environment.
Tactical drills to be rehearsed during the exercise include joint response to a terrorist action, joint planning and combined field training exercises that simulate real-world counter-terrorism missions.
Exercise YUDH ABHYAS will enable both sides to share best practices in tactics, techniques and procedures of conducting joint operations. It will facilitate developing inter-operability, bonhomie and camaraderie between the two armies. The joint exercise will also enhance defence cooperation, further augmenting bilateral relations between the two friendly nations.