রাস্ত্রপতিগী লোইশঙ
দিস্ত্রিক জুদিসিয়ারিগী নেসনেল কনফরেন্স লোইশিনবা থৌরমদা ভারতকী রাস্ত্রপতি শরুক য়াখ্রে
মীওই করোর কয়াগী ৱাখলদা জিলা থাক্কী কোর্তশিংনা জুদিসিয়ারিগী মশক তাক্লি
য়ৈথোকপগী চৎনবী শেমদোক্নবা পায়খৎপা য়াবা থবকশিং পায়খৎকদবনি
01 SEP 2024 7:16PM by PIB Imphal
ঙসি নিউ দিল্লিদা ভারতকী সুপ্রিম কোর্তনা শীনবা দিস্ত্রিক জুদিসিয়ারগী নুমিৎ নিনীগী কনফরেন্স লোইশিনবা থৌরমদা প্রধান মন্ত্রীগী রাস্ত্রপতি শ্রীমতি দ্রৌপতি মুর্মু শরুক য়াখ্রে। থৌরম অদুদা রাস্ত্রপতিনা সুপ্রিম কোর্তকী ফিরাল অমসুং ইন্সিগনিয়া মাইখুম হাংদোকখি।
থৌরম অদুদা তিনখিবা মীয়ামদা ৱা ঙাংবদা, রাস্ত্রপতিনা হায়খি ভারতকী সুপ্রিম কোর্ত হেক লিংখৎপদগী মালেমদা খ্বাইদগী চাউবা গনতন্ত্র চৎপা লৈবাক অমগী জুদিসিয়েলগী থবকশিংদা মমল নাইদ্রবা থবক অমা পাংথোক্তুনা লাক্লি। সুপ্রিম কোর্তনা মরম ওইদুনা ভারতকী ৱায়েন-কাংলোন অসি য়াম্না ইকায়খুম্নরি। ভারতকী জুদিসিয়ারিগা মরী লৈনবা হৌজিক অমসুং হৌখ্রবা মতমগী মীওইশিং থাগৎপা ফোঙদোকচরি। কোর্ত লিংখৎপা চহি ৭৫ মপুংফারকপগা লোয়ননা, সুপ্রিম কোর্তনা থৌরম কয়া পাংথোকপা অসিনা ঐখোয়গী জুদিসিয়েলগী থবকশিংদা মীয়ামনা থাজবা হেনগৎলক্লে অমসুং হেন্না নকশিনহল্লে।
রাস্ত্রপতিনা হায়খি থাজবা অমসুং অচুম্বগীদমক লেপ্পা হায়বসি ঐখোয়গী চৎনবীগী শরুক অমনি। লৈবাক অসিগী মীয়াম্না জজ খুদিংমক ঈশ্বরনি হায়না খল্লি। ঐখোয়গী লৈবাক্কী জজ খুদিংমক অমসুং জুদিসিয়েল ওফিসার খুদিংমক্না ধর্মা, অচুম্বা অমসুং অচুম্বা ৱায়েনদা ইকায়খুম্নবা উৎকদবনি। জিলাগী থাক্তা, মসিগী থৌদাং অসি জুদিসিয়ারিগী মৈরানি। মীওই করোর কয়াগী ৱাখলদা জিলা থাক্কী কোর্তশিংনা জুদিসিয়ারিগী মশক তাক্লি। মরম অদুনা, ৱাখল মমুৎ তানা অমসুং নিংথিজনা দিস্ত্রিক কোর্তশিংগী খুৎথাংদা মীয়ামদা অচুম্বা ৱায়েন ফংহনগদবনি অমসুং শেন য়াম্না চঙহন্দবা অসি ঐখোয়গী জুদিসিয়ারি মাইপাকপগী য়ুম্ফমনি।
রাস্ত্রপতিনা হায়খি হৌখিবা চহি খর অসিদা জিলাগী থাক্তা জুদিসিয়ারিগী ইনফ্রাস্ত্রকচর, খুদোংচাবশিং, ত্রেনিং অমসুং হুমেন রিছোর্স শিংথানিঙাই ওইনা হেনগৎলক্লে। অদুবু হায়রিবা হিরমশিং অসিদা পায়খৎকদবা থবক কয়া লৈরি। অওনবা পুরক্নবা হিরম খুদিংমক্তা মখা তানা য়াংনা চাউখৎহনগদবনি। কেসশিং পন্দুনা লৈবা অসি জুদিসিয়ারিগী মাঙদা তারিবা অচৌবা শিংনবা অমনি। চহি ৩২ হেন্না পন্দুনা লৈরক্লবা কেসশিংগী মরুওইবা ৱাফমশিং য়েংশিনবা দরকার ওইরে।
মহাক্না মখা তানা হায়খি অখন্নবা লোক অদালত য়াম্না তোইনা পাংথোক্কদবনি। মসিনা পন্দুনা লৈরিবা কেসশিং লোইশিনবদা মতেং পাংগনি। মসিগী খুদোংচাদবা অসিদা মরুওইবা মীৎয়েং থমদুনা মরী লৈনবশিংনা পাম্বৈ অমা পুথোক্কদবনি। কনফরেন্স অসিগী সেসন অমদা কেস মেনেজমেন্তগা মরী লৈনবা ৱাফম কয়া খন্নখিবদা হরাওই। খন্ন-নৈখিবা অদুনা অফবা ফলশিং পুরক্কনি হায়বগী থাজবা লৈরি।
রাস্ত্রপতিনা হায়খি পঞ্চায়তশিং অমসুং ম্যুনিসিপালিতিশিংগী খুৎথাংদা লৈকায়গী থাক্তা লেজিসলেতিপ অমসুং ইজুক্যুতিপকী শক্তি অমসুং থৌদাংশিং ঐখোয়গী সংবিধান্না পীরি। মসি লৈকায়গী থাক্তা অচুম্বা ৱায়েন ফংহন্নবা থবক অমনি হায়না ঐখোয়না খনবা য়ারোইদরা। লমদম অমগী লোলশিংদা অমসুং লমদম অমগী ফিবমদা অচুম্বা ৱায়েন ফংহন্নবা পায়খৎলিবা থবকশিং অসিনা মীওই খুদিংমক্কী থোংজিলদা অচুম্বা ৱায়েন ফংহনবদা মতেং পাংলগনি।
রাস্ত্রপতিনা হায়খি মরী লৈনবশিং পুন্না থবক পায়খৎমিন্নদুনা খুদোংচাদবশিং কোকহনবা দরকার ওইবা শিংনবা কয়া ঐখোয়গী জুদিসিয়ারিগী মাঙদা লৈরি। শাখিশিং অমসুং প্রমানগা মরী লৈনবা ৱাফমশিংগী পাম্বৈশিং পুথোক্নবা জুদিসিয়ারি, সরকার অমসুং পুলিস পুন্না থবক তৌমিন্নগদবনি।
রাস্ত্রপতিনা হায়খি ফম্লানবগুম্বা তমখিবা ক্রাইম অমগী কোর্তকী ৱারেপশিং মীরোল অমগী মতুংদা পীরকপা মতমদা, ৱায়েনবগী থবক অসি মতিক চাদে হায়না মীচম মীয়াম্না ফাওই। ফত্তবা থবকশিং পাংথোকখ্রবা মতুংদা শেন পায়বা মীওইশিং অকিবা লৈতনা অমসুং মনিংতম্না কোইচৎ চৎপা অসি ঐখোয়গী খুন্নাইগী পুন্সিদা অৱাবা মশক অমনি। শেন পায়বা মীওইশিংগী ক্রাইমশিংগী চৈথেং ফংলবা মীওইশিং, করিগুম্বা মখোয় লায়রবা মীওই ওইরবদি মখোয়না ক্রাইম খর চৎথখিবগুম কিনা লৈগনি।
রাস্ত্রপতিনা হায়খি খুঙ্গংশিংগী লায়রবা মীওইশিং কোর্ততা চৎপা কি। তঙাইফদবা মতম খক্তদা মখোয় কোর্তকী ৱায়েন কাংলোনগী থবক্কী শরুক অমা ওইরকই। অচুম্বা ফংনবা কেস থেংনবা অসিনা মখোয়গী পুন্সি হেন্না ৱাহনগনি হায়না খনবদগী মখোয়না অরানবা কয়া খাংদুনা তুমিন্না লৈথোকই। মখোয়গী ওইনা, অমুক্তং খুঙ্গংদগী কোর্ত ফাওবা চৎপা অসি অচৌবা ৱাখল অমসুং শেন-থুমগী পোৎলুম অমনি। অসিগুম্বা ফিবম অমদা, কেস য়ৈথোকপগী চৎনবীনা মরম ওইদুনা লায়রবা মীওইশিংনা ফংলবা চৈনা অদু মীওই অয়াম্বনা খঙদে। ফিবম অসিদা অহোংবা পুরক্নবা পায়খৎপা য়াবা থবকশিং পায়খৎকদবনি।
রাস্ত্রপতিনা হায়খি জেলদা লৈরিবী নুপীশিংনা পোকপা অঙাংশিংগী মখোয়গী শাংলবা পুন্সি লৈরি। হায়রিবা অঙাংশিং অদুগী হকশেল অমসুং লাইরিক লাইশুগী লমদা খুদোংচাবা হেন্না ফংহন্নবা ঐখোয়না মরুওইনা লৌগদবনি। লেমহেনবা অঙাংশিং অসি মখোয়গী পুন্সিগী অঙনবা শরুক ঙাক্তনি। মখোয়দা হিংনবা কান্নবা স্কিলশিং পীদুনা, মখোয়গী ৱাখল খনবা অমসুং পুক্নিং-ৱাখলগী হকশেলগী ফিবম ফগৎহন্নবা থবকশিং পায়খৎকদবনি অমসুং মখোয়দা লেম্না আইনগী মতেং পীগদবনি।
ভারতিয়া নাগরিক সুরক্ষা সনহিতাগী প্রোবিজন থবক ওইনা চৎনবা হৌনবা সুপ্রিম কোর্তনা ওর্দর থোকখিবদা রাস্ত্রপতিনা হরাওবা ফোঙদোকখি। এক্ত অসিগী মখাদা, অহানবা ওইনা ক্রাইম চৎথবা মীওইশিং, মখোয়না ফংলিবা খ্বাইদগী য়াম্বা জেলদা লৈনবা মতমগী শরুক অহুম থোকপগী শরুক অমা বেলদা লৈনবগী প্রোবিজন অমা য়াওরে। অনৌবা কাংলোন অসিনা ৱায়েন কাংলোনগী অনৌবা যুগ অমদা ঐখোয়গী জুদিসিয়ারিনা থবক পাংথোক্লগনি হায়বগী থাজবা রাস্ত্রপতিনা থমখি।

President's Secretariat
President of India graces valedictory session of the National Conference of District Judiciary
District-level courts determine the image of the judiciary in the minds of crores of citizens
Every possible measure should be taken to change the Culture of Adjournment
01 SEP 2024 7:16PM by PIB Delhi
The President of India, Smt. Droupadi Murmu graced the valedictory session of the two-day National Conference of District Judiciary, organised by the Supreme Court of India, in New Delhi today (September 1, 2024). She also unveiled the flag and insignia of the Supreme Court on the occasion.
Addressing the gathering, the President said that since its establishment, the Supreme Court of India has made an invaluable contribution as a vigilant sentinel of the judicial system of the world's largest democracy. Indian jurisprudence has a very respectable place because to the Supreme Court. She appreciated the contribution of all present and past people associated with the Indian Judiciary. She was happy to note that on the completion of 75 years of its establishment, the Supreme Court has organized many programs that have increased people's trust and attachment towards our judicial system.
The President said that the feeling of faith and reverence towards justice has been a part of our tradition. She referred to her address on a previous occasion and reiterated that people consider every judge in the country as God. Every judge and judicial officer of our country has the moral responsibility to respect dharma, truth and justice. At the district level, this moral responsibility is the lighthouse of the judiciary. The district-level courts determine the image of the judiciary in the minds of crores of citizens. Therefore, providing justice to the people through the district courts with sensitivity and promptness and at a low cost is the basis of the success of our judiciary.
The President said that in recent years there have been significant improvements in the availability of infrastructure, facilities, training and human resources of the judiciary at the district level. But, a lot remains to be done in all these areas. She was confident that rapid progress would continue on all dimensions of reform.
The President said that pendency and backlog of cases is a big challenge before the judiciary. She stressed the need to ponder upon the serious issue of cases remaining pending for as long as over 32 years.
She emphasised that programmes such as special Lok Adalat week should be organised more frequently. This will help in tackling the pendency of cases. All stakeholders have to find a solution by giving priority to this problem. She was happy to note that many aspects related to case management were discussed in one of the sessions of this conference. She expressed confidence that these discussions will yield practical results.
The President said that our Constitution provides for the power and responsibilities of the Legislative and Executive bodies at the local level through Panchayats and Municipalities. She asked if we could think of a justice system at the local level equivalent to these. She stated that making arrangements to provide justice in the local language and local conditions can help in achieving the ideal of taking justice to everyone's doorstep.
The President said that there are many challenges before our judiciary which will require coordinated efforts by all stakeholders to resolve them. For example, the judiciary, government and police administration should work together to find solutions to issues related to evidence and witnesses.
The President said that when court decisions in a heinous crime like rape come after a generation has passed, the common man feels that the judicial process lacks sensitivity. She stated that it is a sad aspect of our social life that, in some cases, people with resources continue to roam around fearlessly and freely even after committing crimes. Those who suffer from their crimes live in fear as if those poor people have committed some crime.
The President said that the poor people from villages are afraid to go to court. They become a participant in the justice process of the court only under great compulsion. Often they tolerate injustice silently because they feel that fighting for justice can make their lives more miserable. For them, going away from the village to the court even once becomes a cause of great mental and financial pressure. In such a situation, many people cannot even imagine the pain that poor people experience due to the culture of adjournment. Every possible measure should be taken to change this situation.
The President said that the children of women who are in prison, have their entire lives lying ahead. Our priority should be to assess and improve what is being done for their health and education. She stated that juvenile delinquents are also in the early stages of their lives. Taking measures to improve their thinking and mental health, providing them with useful skills for living, and providing them free legal aid should also be our priority.
The President was happy to note that the Supreme Court has ordered the implementation of the provision of the Bharatiya Nagarik Suraksha Sanhita with retrospective effect. Under this, there is a provision to release first-time accused and those who have served one-third of the prescribed maximum imprisonment period, on bail. She expressed confidence that by implementing the new system of criminal justice with this promptness, our judiciary will usher in a new era of justice.
Click here to see the President's address in Hindi