National Human Rights Commission
National Human Rights Commission in partnership with University of Manipur organized a 2-day ‘training programme on human rights in India’
More than 100 students, faculty members and jurists attended the programme and discussed various dimensions of human rights
Shri Bharat Lal, Secretary General in his valedictory address emphasized Constitutional values - equality, justice, liberty and fraternity
He appealed to students to consider rights and duties together, and bring a culture of non-violence and respecting human rights of fellow human beings
31 AUG 2024 5:19PM by PIB Delhi
The University of Manipur, in collaboration with the National Human Rights Commission (NHRC), successfully concluded a ‘Two-Day Training Programme on Human Rights in India’ on 30th August 2024. The programme, hosted at the Court Hall, Manipur University, witnessed the participation of over 100 legal experts, academicians, Human Rights Defenders, and students.
The programme was concluded with the valedictory address delivered by Shri Bharat Lal, Secretary General of the NHRC. In his address, Shri Lal emphasized the importance of the true meaning of Preamble, Fundamental Rights, and Directive Principles of State Policy. He also spoke on constitutional and legal recourse available to citizens for securing justice, especially Article 32 in seeking justice. He reiterated the government's responsibility in upholding civil, political, cultural, and socio-economic rights.
Shri Lal stressed the need to foster fraternity among people as enshrined in the Constitution, urging reliance on constitutional and legal provisions rather than violence to achieve justice. He asserted that upholding Human Rights must be an internal commitment, not an externally imposed duty.
Shri Bharat Lal emphasized that the Preamble, the soul of the Constitution, encapsulates the core ideals of equality, justice, liberty, and fraternity. He asserted that any form of violence is fundamentally a violation of Human Rights, highlighting that war, terrorism, and violence are among the greatest threats to human life and dignity. In his address, Shri Lal urged students and teachers alike to actively promote peace and respect for human rights of all human beings emphasizing that these efforts are essential for securing prosperity and a bright future for the younger generation.
He also highlighted the NHRC's recent camp sitting in Guwahati, where 25 cases of alleged Human Rights violations in Manipur were addressed. Shri Lal reaffirmed the NHRC's commitment to protecting and promoting Human Rights for all, calling for collective resolve and sustained efforts to ensure that respecting Human Rights becomes a way of life. He concluded by encouraging partnerships to improve lives and ensure dignity for everyone.
The programme featured eight key sessions addressing critical aspects of human rights. The event brought together over 100 participants, including legal experts, academicians, and Human Rights activists. On its first day, Prof. Rameshchandra Borpatragohain, former Dean, opened the sessions with an overview of Human Rights principles and practices, followed by Dr. N. Pramod Singh, Associate Professor Dhanamajuri University, who discussed the role of Human Rights institutions in India. Hon'ble Justice Kh. Nobin Singh explored the intersection of Human Rights and the Criminal Justice System, while Shri Keisham Pradipkumar, Hon'ble Chairperson MCPCR, addressed child rights challenges in Manipur. Mrs Sobita Mangsatabam, Secretary of Women Action for Development, highlighted the role of NGOs in gender justice, and Mr Meihoubam Rakesh, Director of Human Rights Law Network, Manipur, examined constitutional safeguards on arrest and detention. Mr. Rinku Khumukcham, Chief Editor of Imphal Times, discussed the role of media in promoting and protecting human rights.
This programme marks a significant step in advancing Human Rights education and advocacy in the North-East, with continued commitment from NHRC to fostering respect and understanding of Human Rights. NHRC continues to work with renewed vigour in partnership with Central and various state governments, their parastatal organizations, academic institutions, NGOs, human rights defenders, especially youth and women to protect and promote human rights and treating every human being with respect and dignity, as a way of life.

নেস্নেল হ্যুমেন রাইতস কম্মিসন
নেস্নেল হ্যুমেন রাইতস কমিসন্না মনিপুর য়ুনিভর্সিতীগা খুৎশম্নদুনা নুমিৎ 2গী ওইবা ‘ভারত্তা হ্যুমেন রাইতসকী মতাংদা ত্রেনিং প্রোগ্রাম’ অমা শিনখ্রে
মহৈরোইশিং, ফেকলতী মেম্বরশিং অমসুং জুরিস্তশিং মীওই 100 হেন্না থৌরম অদুদা শরুক য়াখি অমসুং হ্যুমেন রাইতসকী তোঙান-তোঙানবা মাইকৈ কয়া অমগী মতাংদা খন্নখি
সেক্রেতরী জেনরেল, শ্রী ভারত লালনা মহাক্কী ভেলিদিক্তরী এদ্রেসতা কনস্তিত্যুস্নেল ভেল্যুশিং- ইক্বালিতী, জস্তিস, লিবর্তী অমসুং ফ্রেতর্নিতীগী মতাংদা মরু ওইবা ৱাফম কয়া থমখি
মহাক্না মহৈরোইশিংদা হকশিং অমসুং থৌদাংশিংবু পুন্না কন্থমিন্ননবা, অমসুং অহিমসাগী চৎনবী অমা পুরকপা অমসুং ঐখোয় মীওইবা খুনাইশিং অসিগী হকশিংবু ইকাইখুম্নবীনবা আপীল তৌখি
31 AUG 2024 5:19PM by PIB Imphal
মনিপুর য়ুনিভর্সিতীনা নেস্নেল হ্যুমেন রাইতস কমিসন (NHRC)গা খুৎশম্নদুনা 2024গী ওগস্ত 30দা ‘ভারত্তা হ্যুমেন রাইতসকী মতাংদা নুমিৎ নিনিগী ওইবা ত্রেনিং প্রোগ্রাম’ অমা মাইপাক্না লোইশিনখ্রে। থৌরম অদু মনিপুর য়ুনিভর্সিতীগী কোর্ত হোলদা পাংথোকখি, মসিদা লিগেল এক্সপর্তশিং, একাদেমিসিয়ানশিং, হ্যুমেন রাইতস দিফেন্দরশিং অমসুং মহৈরোইশিং য়াওনা মীওই 100 হেনবনা শরুক য়াখি।
থৌরম অদু NHRCগী জেনরেল সেক্রেতরী, শ্রী ভারত লালনা ভেলিদিক্তরী এদ্রেস পীবগা লোইননা লোইশিনখি। শ্রী লালনা মহাক্কী এদ্রেস অদুদা প্রিয়েম্বল, ফন্দামেন্তেল রাইতস, অমসুং দাইরেক্তিব প্রিন্সিপলস ওফ স্তেত পোলিসীগী অশেংবা ৱাহন্থোক অদুগী মরু ওইবা অদুগী মতাংদা পনখি। মহাক্না বিচার ফংনবগীদমক্তা নাগ্রিকশিংদা পীরিবা কনস্তিত্যুশন অমসুং আইনগী ওইবা রিসোর্সশিং, মরু ওইনা বিচার পাম্বগী মতাংদা আর্তিকল 32 অসিগী মতাংদশু ঙাংখি। মহাক্না সিভিল, পোলিতিকেল, কলচরেল অমসুং সোসিয়ো-ইকোনোমিক রাইতশিং ঙাক-শেন্দুনা থম্বদা সরকারগী থৌদাং অদুগী মতাংদা হন্না-হন্না পনখি।
শ্রী লালনা কনস্তিত্যশন য়াওরিবা অসিগী মতুং ইন্না মীশিংগী মরক্তা ফ্রেতর্নিতী শাগৎপগী তঙাইফদবা অদুগী মতাংদা য়াম্না মরু ওইনা পনদুনা বিচার ফংনবগীদমক্তা হিংশাগী থবক তৌবগী মহুত্তা কনস্তিত্যুশন অমসুং আইনগী ওইবা প্রোভিজনশিং অদুগী মতেং লৌনবা তকশিনখি। মহাক্না মীওইবগী হকশিং অসিবু ঙাক-শিন্দুনা থম্বা হায়বসি নুংগী ওইবা ফিরেপ অমা ওইনা লৌগদবনি, মপান্থোংগী ওইবা তৌদা য়াদবা থৌদাং অমা ওইনা লৌরোইদবনি হায়না মহাক্না হায়খি।
শ্রী ভারত লালনা কনস্তিত্যুশন অসিগী থৱাই ওইরবা প্রিয়েম্বল অসিদা ইক্বালিতী, জস্তিস, লিবর্তী অমসুং ফ্রেতর্নিতী মপুং ওইবা আইদিয়লশিং অদু য়াওই। মহাক্না হায়খি মদুদি মখল অমত্তগী তশেংনা হায়রগদি হিংশা খুদিংমক মইওইবগী হকপু খোংগাওনবনি, লোইননা লান, তেরোরিজম অমসুং হিংশা অসিনা মীওইবগী পুনশি অমসুং দিগ্নিতীদা খ্বাইদগী চাউবা শিংনবশিংগী মনুংদা অমনি। শ্রী লালনা মহাক্কী এদ্রেসতা মহৈরোইশিং অমসুং ওজাশিং অনিমক্না হকথেংননা শান্তিবু য়োকখৎকদবানি অমসুং মীওইবা জাতি পুম্বগী হকশিংবু ইকাইখুম্নগদবনি, মসিগী থবকশিং অসিনা নহা ওইরিবা তুংগী মীরোলগীদমক্তা নুংঙাই-য়াইফবা অমসুং য়াম্না অফবা তুংলমচৎ অমা শেম্বীরম্নবগীদমক্তা য়াম্না মরু ওই হায়না য়াম্না মরু ওইনশু পনখি।
মহাক্না গুৱাহাতিদা হন্দক্তা পাংথোকখিবা NHRC কেম্প অদুবুশু পনখি, মদুদা মনিপুরগী মীওইবগী হক খোংগাওনবগী কেস 25 য়েংশিনখি। শ্রী লালনা মীপুম খুদিংমক্কী হ্যুমেন রাতশিং ঙাক-শেন্নবা অমসুং য়োকখৎনবা NHRCগী ফিরেপ অদুগী মতাংদা অমুক্কশু হন্না থাজবা পীরকখি, মীওইবগী হকশিংবু ইকাইখুম্নবীবা হায়বসিনা পুনশিগী মচৎ অমা ওইনা ওইনবা ঐখোয় পুম্নমক্না অমত্তা ওইনা অচেৎপা ফিরেপ অমগা লোইননা অমসুং লেপ্তনা হোৎনমিন্নবা হায়খি। মহাক্না মীপুম খুদিংমক্কী পুনশিবু ফগৎহন্নবা অমসুং ইজৎ লৈনা হিংনবা ময়াম পুন্না খুৎশম্নদুনা থবক তৌমিন্ননবা হায়রদুনা ৱারোইশিন তাখি।
থৌরম অদুদা মীওইবগী হক্কী মরু ওইবা মওং-মতৌ অদুবু নৈনবা মরু ওইবা সেসন নিপান য়াওই। থৌরম অদুদা লিগেল এক্সপর্তশিং, একাদেমিসিয়ানশিং, অমসুং হ্যুমেন রাইতস এক্তিবিস্তশিং য়াওনা পার্তিসিপেন্ত 100 হেন্না শরুক য়াখি। থৌরম অদুগী অহানবা নিমিত্তা, হান্নগী দীন, প্রোফেসর রামেসচন্দ্র বোরপাত্রাগোহেন্না হ্যুমেন রাইতসকি প্রিন্সিপলশিং অমসুং প্রক্তিসশিং অদুগী মতাংদা শম্লপ্পা অমগা লোইননা হৌদোকখি, মথংদা ধনমঞ্জুরি য়ুনিভর্সিতীগী এসোসিয়েত প্রোফেসর, দা. এন. প্রমোদ সিংনা ভারত্তা হ্যুমেন রাইতসনা লৌরিবা থৌদাংশিং অদুগী মতাংদা খন্নখি। ইকাইখুম্নরবা জস্তিস, কে.ঐচ. নোবিন সিংনা হ্যুমেন রাইতস অমসুং ক্রিমিনেল জস্তিস সিস্তেমগী ইন্তরসেক্সন অদুবু থিজিনখি, অদুগা ইকাইখুম্নরবা MCPCR চিয়রপার্সন, শ্রী কৈশাম প্রদিপকুমারনা মনিপুরদা চাইল্দ রাইতশিংগী মতাংদা থেংনরিবা শিংনবশিং অদুবু য়েংশিনখি। ৱিমেন এক্সন ফোর দেবেলপমেন্তকী সেক্রেতরী, শ্রীমতি সোবিতা মাসাতাবমনা জেন্দর জস্তিসকী মতাংদা NGOশিংনা লৌরিবা থৌদাং অদুগী মতাংদা পনখি, অমসুং মনিপুরগী হ্যুমেন রাইতস লো নাতৱার্ক্কী দাইরেক্তর, শ্রী মৈহৌবম রাকেশনা ফাবা আমসুং পুনবদা কনস্তিত্যুশন্না পীরিবা ইশা ঙকথোকচনবগী পীরিবা হকশিং অদুবু য়েংশিনখি। ইম্ফাল তাইমসকী চীফ এদিতর, শ্রী রিঙ্কু খুমুকচমনা মীওইবগী হকশিং য়োকখৎপা অমসুং ঙাক-শেনবদা মীদিয়ানা লৌরিবা থৌদাংশিং অদুগী মতাংদা খন্নখি।
মসিগী থৌরাম অসি মীওইবগী হকশিংবু ইকাইখুম্নবীবা অমসুং মমুৎ তানা খঙনবা হোৎনবদা NHRCনা লেপ্তনা লৌরক্লিবা ফিরেপশিং আদুগা লোইননা, নোর্থ-ইস্ততা হ্যুমেন রাইতস এজুকেশন অমসুং এদভোকেসী খুমাং চাউশিনহনবদা য়াম্না মরুওইবা খোংথাং অমা ওই। NHRCনা কেন্দ্র অমসুং রাজ্য সরকার কয়া অমগা লোইননা, মখোয়গী পেরাসেতল ওর্গনাইজেশনশিং, একাদেমিক ইনস্তিত্যুশনশিং, NGOশিং, হ্যুমেন রাইতস দিফেন্দরশিং, মরু ওইনা নহাশিং অমসুং নুপী ওইবীশিংগা খুৎশম্নদুনা অনৌবা পাঙ্গল-থৌনা অমগা লোইননা পুনশিরোলগী শরুক অমা ওইনা মীওইবগী হকশিংবু ঙাক-শেনবা অমসুং য়োকখৎপা অমসুং মীওইবা জাতি পুম্নমকপু ইকাইখুম্নদুনা অমসুং ইজৎ লৈনা তৌবীনবা লেপ্তনা থবক তৌরি।