Prime Minister's Office
PM chairs 44th PRAGATI Interaction
PM reviews seven key projects spread across 11 states and UTs worth more than Rs. 76,500 crore
Delay in projects not only leads to cost escalation but also deprives public of the intended benefits of the project: PM
PM said that “Ek ped Maa ke Naam” campaign can help safeguard the environment while undertaking project development
PM reviewed AMRUT 2.0 and advised Chief Secretaries to personally monitor the works under the scheme
PM said that States should make plans keeping in mind the growth potential and future needs of cities
PM reviewed public grievances related to Jal Jeevan Mission and also discussed about continuing working on the Mission Amrit Sarovar
28 AUG 2024 6:58PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi earlier today chaired the meeting of the 44th edition of PRAGATI, the ICT-based multi-modal platform for Pro-Active Governance and Timely Implementation, involving Centre and State governments. This was the first meeting in the third term.
In the meeting, seven significant projects were reviewed, which included two projects relating to road connectivity, two rail projects and one project each of the Coal, Power and Water Resources sectors. The cost of these projects totalled more than Rs. 76,500 crore and relate to 11 States and UTs viz., Uttar Pradesh, Uttarakhand, Jharkhand, Maharashtra, Rajasthan, Gujarat, Odisha, Goa, Karnataka, Chhattisgarh and Delhi.
Prime Minister emphasized the fact that every official in the government, at Central or State level, must be sensitized about the fact that delay in projects not only leads to cost escalation but also deprives the public of the intended benefits of the project.
Prime Minister said that the “Ek ped Maa ke Naam” campaign can help safeguard the environment while undertaking project development.
During the interaction, Prime Minister also reviewed AMRUT 2.0 and public grievances related to Jal Jeevan Mission. These projects together inter-alia address water issues in urban and rural areas. Prime Minister emphasised that water is a basic human need and quality disposal of grievances at district level as well as state level must be ensured by the state governments. Adequate Operation and Maintenance mechanism of Jal Jeevan projects is critical for its success and Prime Minister suggested involvement of women self help groups where possible and skilling of youth in Operation and Maintenance works. The Prime Minister reiterated conduct of the Water Resource Survey at district level and emphasised source sustainability.
Prime Minister advised Chief Secretaries to personally monitor the works under AMRUT 2.0 and States should make plans keeping in mind the growth potential and future needs of cities. He said that while making drinking water plans for cities, peri-urban areas should also be kept in mind because with time these areas also get incorporated into the city limits. Reforms in urban governance, comprehensive urban planning, urban transport planning, and municipal finance are critical needs of the hour, given the rapid urbanization in the country. He added that one needs to take benefit of initiatives such as PM Surya Ghar Muft Bijli Yojana to meet the growing energy needs of cities. Prime Minister also recalled that many of these aspects of urbanization and drinking water had been discussed in the Chief Secretaries Conference and the commitments given must be reviewed by Chief Secretaries themselves.
Prime Minister further asked the Chief Secretaries and Secretaries of Government of India to continue working on the Mission Amrit Sarovar programme. He said that water catchment area of Amrit Sarovars should be kept clean and desilting of these water bodies should be taken up as per requirement with the involvement of Village Committee.
Up to the 44th edition of PRAGATI meetings, 355 projects having a total cost of Rs. 18.12 lakh crore have been reviewed.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
৪৪ তম প্ৰগতি (PRAGATI) সন্মিলনত অধ্যক্ষতা প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ
১১খন ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলত ৭৬,৫০০ কোটিকৈ অধিক ব্যয়ৰ বিস্তৃত সাতটা গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰকল্পৰ পৰ্যালোচনা প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ
প্ৰকল্প সম্পূৰ্ণ হোৱাত পলম হোৱাৰ ফলত ব্যয় বৃদ্ধি হোৱাই নহয়, প্ৰকল্পটোৰ উদ্দেশ্যপ্ৰণোদিত সুবিধাৰ পৰাও জনসাধাৰণ বঞ্চিত হয়: প্ৰধানমন্ত্ৰী
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে “এক পেড় মা কে নাম” অভিযানে প্ৰকল্প উন্নয়নৰ কাম হাতত লোৱাৰ লগতে পৰিৱেশ সুৰক্ষাত সহায় কৰিব পাৰে
অম্ৰুট ২.০ (AMRUT 2.0) পৰ্যালোচনা কৰি মুখ্য সচিবসকলক আঁচনিৰ অধীনত হোৱা কামসমূহ ব্যক্তিগতভাৱে নিৰীক্ষণ কৰিবলৈ পৰামৰ্শ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ৰাজ্যসমূহে চহৰসমূহৰ বিকাশৰ সম্ভাৱনা আৰু ভৱিষ্যতৰ প্ৰয়োজনীয়তাক মনত ৰাখি পৰিকল্পনা কৰিব লাগে
জল জীৱন মিছনৰ সৈতে জড়িত ৰাজহুৱা অভিযোগসমূহ পৰ্যালোচনা কৰাৰ লগতে মিছন অমৃত সৰোবৰৰ কাম অব্যাহত ৰখাৰ বিষয়েও আলোচনা প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ
28 AUG 2024 6:58PM by PIB Guwahati
আজি প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে কেন্দ্ৰ আৰু ৰাজ্য চৰকাৰক সংযোগ কৰা সক্ৰিয় শাসন আৰু সময়োপযোগী ৰূপায়ণৰ বাবে আইচিটি ভিত্তিক বহুমুখী মঞ্চ PRAGATI ৰ ৪৪ সংখ্যক সন্মিলনৰ অধ্যক্ষতা কৰে। এয়া আছিল তেওঁৰ তৃতীয় কাৰ্যকালৰ প্ৰথমখন প্ৰগতি বৈঠক।
বৈঠকৰ সময়ত কয়লা, শক্তি, আৰু জলসম্পদ খণ্ডৰ দুটা পথ সংযোগ প্ৰকল্প, দুটা ৰেল প্ৰকল্প, আৰু এটাকৈ প্ৰকল্প সামৰি লোৱা সাতটা ডাঙৰ প্ৰকল্পৰ পৰ্যালোচনা কৰা হয়। এই প্ৰকল্পসমূহৰ মুঠ ব্যয় ৭৬,৫০০ কোটি টকাতকৈ অধিক আৰু ইয়াৰ প্ৰভাৱ ১১খন ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলত পৰে: উত্তৰ প্ৰদেশ, উত্তৰাখণ্ড, ঝাৰখণ্ড, মহাৰাষ্ট্ৰ, ৰাজস্থান, গুজৰাট, ওড়িশা, গোৱা, কৰ্ণাটক, ছত্তীশগড়, আৰু দিল্লী।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জোৰ দি কয় যে কেন্দ্ৰীয় বা ৰাজ্যিক পৰ্যায়তেই হওক প্ৰতিজন চৰকাৰী বিষয়াই বুজিব লাগিব যে প্ৰকল্পত পলম হ’লে খৰচ বৃদ্ধি হোৱাই নহয়, জনসাধাৰণে উদ্দেশ্যপ্ৰণোদিত সুবিধা লাভ কৰাত বাধা দিয়ে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে "এক পেড় মা কে নাম" অভিযানে প্ৰকল্প বিকাশৰ দিশত আগুৱাই নিয়াৰ সমান্তৰালভাৱে পৰিৱেশ সুৰক্ষাত অৰিহণা যোগাব পাৰে।
এই আদান-প্ৰদানৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে AMRUT 2.0 আৰু জল জীৱন অভিযানৰ সৈতে জড়িত জনঅভিযোগসমূহ পৰ্যালোচনা কৰে, যি দুয়োটাই চহৰ আৰু গ্ৰাম্য অঞ্চলৰ পানীৰ সমস্যাসমূহৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ পানী এক মৌলিক মানৱ প্রয়োজন বুলি গুৰুত্ব আৰোপ কৰি জিলা আৰু ৰাজ্য উভয় পর্যায়তে ফলপ্রসূ অভিযোগ নিষ্পত্তিৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে৷ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আলোকপাত কৰে যে জল জীৱন প্ৰকল্পৰ সফলতাৰ বাবে এক শক্তিশালী অপাৰেচন এণ্ড মেইণ্টেনেন্স ব্যৱস্থা অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। তেওঁ সম্ভৱ হ’লে মহিলাৰ আত্মসহায়ক গোটসমূহক জড়িত কৰাৰ পৰামৰ্শ দিছিল আৰু যুৱক-যুৱতীসকলক ‘অপাৰেচন আৰু মেইণ্টেনেন্স’ৰ কামত প্ৰশিক্ষণ দিয়াৰ পৰামৰ্শ দিছিল। ইয়াৰ উপৰিও প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জিলা পৰ্যায়ত জলসম্পদ জৰীপৰ প্ৰয়োজনীয়তা পুনৰবাৰ উল্লেখ কৰি জলসম্পদৰ বহনক্ষমতা নিশ্চিত কৰাৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মুখ্য সচিবসকলক ব্যক্তিগতভাৱে আমৰাট ২.০ প্ৰকল্প ৰূপায়ণৰ তদাৰক কৰিবলৈ পৰামৰ্শ দিয়ে আৰু ৰাজ্যসমূহক বৰ্তমানৰ বৃদ্ধি আৰু চহৰসমূহৰ ভৱিষ্যতৰ প্ৰয়োজনীয়তা দুয়োটাকে মনত ৰাখি পৰিকল্পনা কৰিবলৈ আহ্বান জনায়। তেওঁ জোৰ দি কয় যে খোৱাপানীৰ পৰিকল্পনাত পেৰি-আৰ্বান অঞ্চল অৰ্থাৎ মহানগৰীয়া বসতিস্থলসমূহক আগুৰি থকা বা কাষৰীয়া অনগৰীয়া প্ৰাকৃতিক দৃশ্যৰ কথা বিবেচনা কৰা উচিত, কিয়নো এই অঞ্চলসমূহ সময়ৰ লগে লগে প্ৰায়ে চহৰৰ সীমাৰ অংশ হৈ পৰে। দেশৰ দ্ৰুত নগৰায়নৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি নগৰ শাসনৰ সংস্কাৰ, ব্যাপক নগৰ আৰু পৰিবহণ পৰিকল্পনা, আৰু পৌৰসভাৰ বিত্তীয় সাহায্য অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। তেওঁ চহৰসমূহৰ বৰ্ধিত শক্তিৰ চাহিদাক মোকাবিলা কৰিবলৈ পিএম সূৰ্য্য ঘৰ মুফট বিজলী আঁচনিৰ দৰে পদক্ষেপৰ লাভ উঠাৰ গুৰুত্বৰ ওপৰতো আলোকপাত কৰে। ইয়াৰ উপৰিও প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সোঁৱৰাই দিয়ে যে এই নগৰায়ন আৰু খোৱাপানীৰ বহু বিষয়ৰ ওপৰত মুখ্য সচিব সন্মিলনত আলোচনা কৰা হৈছিল, আৰু তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে মুখ্য সচিবসকলে দিয়া প্ৰতিশ্ৰুতিসমূহ পুনৰীক্ষণ কৰিব লাগে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাৰত চৰকাৰৰ মুখ্য সচিব আৰু সম্পাদকসকলক মিছন অমৃত সৰোৱৰ কাৰ্যসূচীত প্ৰচেষ্টাত অটল থাকিবলৈ আহ্বান জনায়। তেওঁ অমৃত সৰোবৰসকলৰ বাবে বিশুদ্ধ পানী জলাশয় ৰক্ষণাবেক্ষণৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে আৰু প্ৰয়োজন অনুসৰি এই জলভাগসমূহ গেদমুক্ত কৰাৰ পৰামৰ্শ দিয়ে, গাঁও সমিতিসমূহৰ সক্ৰিয় অংশগ্ৰহণেৰে।
উল্লেখ্য যে ৪৪ সংখ্যক সংস্কৰণৰ প্ৰগতি বৈঠকৰ ভিতৰত মুঠ ৩৫৫টা প্ৰকল্পৰ পৰ্যালোচনা কৰা হৈছে, যাৰ মুঠ ব্যয় ১৮.১২ লাখ কোটি টকা।