Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address in the 113th Episode of ‘Mann Ki Baat’ on 25.08.2024
25 AUG 2024 11:41AM by PIB Delhi
My dear countrymen, Namaskar. All my family members are welcome once again in Mann Ki Baat.
Today, once again, we will touch upon the accomplishments of the Country and the collective efforts of the country men. A lot is happening in Bharat of the 21st century that is strengthening the foundation of a developed Bharat. For instance, on the 23rd of August, the countrymen celebrated the first National Space Day. I do believe that all of you must have celebrated this Day; once again celebrating the success of Chandrayan-3. Last year, on this day, Chandrayan -3 had made a successful landing on the southern part of the moon at the Shiv-Shakti point. India became the first nation of the world to achieve this pride filled accomplishment.
Friends, the youth of the Nation has also benefitted a lot by the Space Sector reforms, that’s why in today’s Mann ki Baat I thought... why not speak to some of our young friends associated with the space sector. A team from Spacetech Start-Up GalaxEye is connecting with me now. This Start-up was launched by the alumni of IIT -Madras. Suyash, Daniel, Rakshit, Kishan and Praneet, all of them are now connected with us on the phone line. Come lets know about the experiences of these youngsters.
Prime Minister: Hello!
All Youngster: Hello!
Prime Minister: Namaste ji!
All Youngster: Namaskar Sir!
Prime Minister: Well friends, I feel very happy to see that your friendship during IIT-Madras is still going strong. This is the reason that you thought of starting GalaxEye together. I also want to know about that subject too. Tell us about that. Also tell us how the country is going to be benefitted with your technology.
Suyash: Yes Sir my name is Suyash... as you said, we all met, all of us met at IIT-Madras. We all studied there during different years, did our engineering. And at that time we thought about a project named Hyperloop, that’s what we wanted to do together. During that time we started a team named Avishkar Hyperloop, we took that to America as well. That year, ours was the only team from Asia that went there and waved our National flag there. And we were among the top 20 teams out of around 1500 teams from around the world.
Prime Minister: Well, before listening anymore, let me first congratulate you for this.
Suyash: Many many thanks to you. Our friendship forged deep during that achievement and built our confidence to take up difficult and tough projects like this one. During that time after looking at SpaceX and what you opened up, privatization in the space sector in 2020 in that landmark decision... we got pretty excited about that. And I would like to invite Rakshit to speak on what we are building up and what its uses are.
Rakshit: Ji, my name is Rakshit and I will answer about how we are going to be benefitted with this technology.
Prime Minister: Rakshit, where in Uttarakhand are you from?
Rakshit: Sir, I am from Almorha.
Prime Minister: So you are a Baal Mithhaai wala
Rakshit: Yes Sir, Yes Sir, Baal Mithhaai is our Favourite.
Prime Minister: You know Lakshya Sen, he regularly treats me with baal mithhaai. Yes Rakshit, tell me.
Rakshit: So this technology of ours can see through the clouds in the Universe even during the night, so daily we can click a clear image of our country from any corner of the country. And that data we will use to work in the development of two areas; the first is, to make India very safe; we will daily monitor our Borders, our oceans and Seas. We will monitor the enemy’s activities and provide the intelligence to our Armed forces. And the second is to strengthen the farmers of Bharat. So we have already developed a product for the Prawn farmers of Bharat that can measure the water quality of their ponds from Space at one tenth of the current cost. And in future we wish to generate the best quality satellite images for the world in the fight against global issues like Global warming; we wish to provide the best quality satellite data to the world.
Prime Minister: This means your team will echo the essence of Jai Jawan as well as Jai Kisan too.
Rakshit: Yes sir, absolutely.
Prime Minister: Friends, you are doing such good work, I would also like to know about the magnitude of the precision of this technology.
Rakshit: Sir we can reach a resolution of less than 50 cm and. We’ll be able to image approximately more than 300 square km area at one time.
Prime Minister: So, I feel that when our countrymen will hear this, they will feel very proud. But I would like to ask one more question.
Rakshit: Yes, Sir
Prime Minister: The Space ecosystem is becoming very vibrant. Now, what changes are being observed by your team?
Kishan: My name is Kishan. After the start of Galax eye we have seen the coming in of IN-SPACE. Also we have seen lots of policies coming like the ‘geo-spatial data policy’ and India Space Policy. Also from the last 3 years we have seen many changes coming... along with many processes, a lot of infrastructure and many facilities of ISRO are available in a very nice way like we can go to ISRO and do testing of our hardware. This can now be done in a very easy way. 3 years ago these processes were not there and this has been very helpful for us and also for many more startups. Also because of recent FDI policies and availability of these facilities many start-ups are getting enough incentive and such start-ups can very easily and in a very nice way develop, in the field where usually development is very costly and time consuming. Since the advent of current policies and INSPACE things have been easy for start-ups. My friend Daniel Chawda would like to speak on this.
Prime Minister: Daniel, tell me.
Daniel: Sir, we have observed one more thing, we have seen a change in the thinking of engineering students. Previously they preferred going abroad to pursue higher studies and work there in the space domain, but now since a very good Space ecosystem is developing very well in India, they want to come back to India to be part of this eco system... So this is a very good feedback we have received and in our own company some people have returned and started working because of this.
Prime Minister: I feel that the aspects you two Kishan & Daniel have touched upon, I definitely feel many people might not have noticed, how reform in one field has multiple effects... Many people are benefitted... and as per your description, because you are from this field, you must have noticed and also observed that the youth of the country desires to try their future in this field here itself, and utilise their talent. Yours is a very good observation.
One more question I would like to ask is, what message would you like to give to those youth who want to achieve success in start-ups and the Space sector.
Pranit: Sir, I am Pranit speaking and I will answer the question.
Prime Minister: Yes Pranit, tell me.
Pranit: Sir, I would like to say two things from my experience of a few years. Firstly if we want to establish a start-up, then this is the opportunity because today India has the fastest growing economy in the world, which means that we have a lot of opportunities...
Pranit: ...like at the age of 24 I feel proud thinking that next year we will launch our own satellite. Based on that, our government will take a few major decisions and we have made a small contribution in this. To get to work for such projects of National Impact, this is such industry and such a time, given that today now the space industry is commencing. So, i would like to tell my young friends this is the opportunity not just for impact but also for self financial growth and to solve a global problem. So we talk to each other that when we were young we used to say that we will become actor, sportsmen when we grow up... things like that, but now if we listen to somebody saying that I want to become an entrepreneur, work in the Space industry after growing up, this is an extremely proud moment that we are playing a small part in this whole transformation.
Prime Minister: Friends, Pranit, Kishan, Daniel, Rakshit and Suyush, in a way, your start-up is as strong as your friendship. That’s why you are doing such wonderful work. I had the opportunity to visit IIT-Madras a few years ago and I myself experienced the excellence of that institute. Also for IIT, there is a feeling of respect in the whole world and their passouts, when they work for India, definitely contribute something good. Many good wishes to all of you and other startups working in the Space sector. I really liked talking to all five of you. Thanks a lot friends.
Suyush: Thank you So much!
My dear countrymen, this year from Red Fort, I have urged one Lakh Youth who are not from a Political background to connect with the political system. This point of mine has garnered tremendous response. We thus come to know that a large number of our youth are eagerly ready to enter politics. All they are looking for is the right opportunity and apt guidance. I have also received letters from youth across the country on this subject. Enormous response is being received on social media as well. People have sent me many kinds of suggestions. Some youth have written in their letters that it is truly inconceivable for them. On account of the absence of a political legacy on part of their grandfather or parents they could not enter politics despite wanting to. Some youth have written that they possess a good experience of working at the ground level. Hence they can be helpful in solving people’s problems. Some youth have also written that dynastic politics crushes new talent. Some youth have mentioned that such efforts will lend more strength to our democracy. I thank each & everyone for sending in suggestions on the subject. I hope that now with our collective efforts, youth who do not possess a political background will also be able to come forward in Politics...their experience and their fervour will prove useful for the country.
Friends, even during the freedom struggle, many such people had come forward, who did not have any political background. They took the plunge for the sake of India’s Freedom. Once more, we require the same spirit to attain the goal of Vikasit Bharat. I shall urge all my young friends to positively join this campaign. This step of yours will be transformative in terms of your future and the country’s future.
My dear countrymen, this time, the campaign HAR GHAR TIRANGA and POORA DESH TIRANGA attained its full height. Amazing pictures connected with the campaign from all over the country have come to the fore. We saw the Tricolour fluttering atop houses, as well as at schools, colleges and Universities. Some people had the Tricolour adorn their shops, offices... people also did the same on their Desktops, Mobiles and Vehicles. When people join hands to express a sentiment, it thus lends unparalled glory to any campaign. The visuals that you are watching right now on your TV screens are from Reasi in Jammu and Kashmir.
A Tiranga rally, bearing a 750 metre long Flag was organized ... this rally was taken out on the Chenab Railway Bridge, the tallest in the world. Whoever viewed these pictures, their hearts swooned with delight. We all saw captivating pictures of the Tiranga Yatra on the Dal Lake in Srinagar. A yatra with a 600 feet long Tiranga was carried out in East Kameng District in Arunachal Pradesh. On similar lines, in other States of the country as well, people of all ages participated in such Tiranga Yatras. You too must have experienced that Independence Day now is turning into a social festival. People festoon their homes with Tricolour strands. Women connected with Self Help Groups craft lakhs of flags.
On ecommerce platforms, items coloured in the hues of the tricolour witness a surge in sales. On the occasion of Independence Day, all three colour of our flag were visible in every nook & corner across the country... on land, sea & air! On the website of HAR GHAR TIRANGA, more than five crore selfies were posted. This campaign wove the entire country into a thread of togetherness and this exactly is what EK BHARAT SHRESTH BHARAT is.
My dear countrymen, you must have seen many films based on the bond of love between human beings and animals. But these days, a real story is coming up in Assam. In a tiny village Barekuri in the Tinsukia district of Assam, people belonging to the Moran community reside. And in the same village dwell the Hoolock Gibbons... there they are called “Holo Bandar”. Hoolock Gibbons have made this village their abode. You will be surprised to know- the people of this village share a deep bond with the Hoolock Gibbons. Villagers adhere to their traditional values in the present times as well. That’s why they left no stone unturned to strengthen their bonds with the gibbons. When they realised that Gibbons love bananas a lot, they started growing bananas on their farms. Besides, they decided that they would perform rituals connected with the birth and death of Gibbons, exactly as they would have performed for their near and dear ones. They have also named the Gibbons. Recently, the Gibbons were facing hardships on account of electric wires passing through, in the vicinity. In this scenario, the villagers put forth the problem to the government and a quick solution was found out too. I have been told that now these Gibbons also pose for pictures.
Friends, in terms of love towards animals, our young friends from Arunachal Pradesh too are second to none. Some of our young friends in Arunachal have started using the 3-D printing technology. Do you know why? Because they want to protect wild animals from being hunted for their horns and tusks... Under the leadership of Nabam Bapu and Likha Nana, the team undertakes 3-D printing of various parts of animals. Be it horns or teeth, all of those are crafted through 3-D printing. They are then made into items such as apparel and headgear. This is an amazing alternative which makes use of Bio-degradable material.
No amount of praise for such fabulous efforts is enough. I would like to say that more and more start-ups should come forward in this field so that our animals stay protected and traditions continue.
My dear countrymen, in Jhabua, Madhya Pradesh something splendid is taking place, that you should certainly know about. There, our sanitation worker brothers and sisters have performed a marvellous task. These brothers and sisters have shown us the essence of the message of WASTE to WEALTH turn into reality. In a park at Jhabua, this team has created wonderful artworks out of garbage. For this endeavour of theirs, they collected plastic waste, used bottles, tyres and pipes from the neighbourhood. Included in this artwork are helicopters, cars and cannons. Beautiful hanging flower pots too have been crafted. Here, used tyres have been turned into creating comfortable benches. This team of sanitation workers have adhered to the Mantra of Reduce, Reuse and Recycle. Owing to their efforts, the park has started appearing remarkably beautiful. Apart from local residents, people living in neighbouring districts too are reaching there to have a look.
Friends, I am happy to note that today, many start-ups in our country too are involving themselves in efforts with an aim to promote the environment. There is a team called e-conscious, that is using plastic waste to craft out eco friendly products. This idea struck them on seeing litter spread around at our tourist places, especially in hilly areas. A team comprising of like-minded people have begun a startup named Ecokaari. They produce myriad beautiful items out of plastic waste.
Friends, Toy Recycling is another such field where we can work together. You too are aware of the fact that whereas many children get bored of their toys within no time, there are children as well for whom such toys are a pipedream. Toys that your children no longer play with... you can give them away to spaces, where they continue being useful. That too, is a good path towards protecting the environment. When we strive together, it will certainly strengthen the environment, taking the country forward.
My dear countrymen, just a few days ago, on the 19th of August, we celebrated the festival of Rakshabandhan. On that very day, World Sanskrit Day was celebrated globally. Even today, a special inclination towards Sanskrit can be observed within the country and equally the world over. In many countries of the world, a variety of research and experimentation is being carried out in the realm of the Sanskrit language. Before I move further, I am playing a short audio clip for you
###AUDIO CLIP###
Friends, this audio is connected with a European country Lithuania. Vytis Vidunas a professor there has embarked upon a unique endeavour... He has named it SANSKRIT ON THE RIVERS. A group comprising a few people came together on the banks of the Neris river and performed recitation of the Vedas and the Gita there. Such endeavours have been continuing there over the past few years. You too, should try and bring forward such efforts which promote the Sanskrit Language.
My dear countrymen, fitness is extremely important in our lives. To be fit, we have to keep paying attention to our diet, our lifestyles... everything. In order to make people aware on Fitness, the Fit India campaign was launched. For the sake of staying healthy, people are embracing Yoga, irrespective of age or class. People have started according a place to superfood millets, also know as Shrianna, in their thalis. The objective behind all these efforts is precisely to ensure that every member of the family stays fit and healthy.
Friends our family, our society and our country....including their future, depends on the health of our children... and for the sake of their health, it’s imperative that they keep receiving adequate nutrition. Children’s nutrition is a priority for the country. In fact, we pay attention towards their nutrition during the entire year but there is one particular month that is dedicated to focus, especially on this matter. For this, every year, Nutrition Month is celebrated from the 1st of September to the 30th of September.
In order to enhance awareness on nutrition, Nutrition Fairs, Anaemia camps, home visits for newborn babies, seminars, webinars... many such means are made use of. At numerous places, under the aegis of Anganwadi, Mother and child committees have been established. This committee tracks malnutritioned children, pregnant women and newborn babies... it continuously keeps monitoring them, ensuring arrangements for their nutrition. Last year, the Poshan Abhiyan was linked with the New Education Policy. Through the campaign Poshan Bhi, Padhai Bhi, balanced development of the children has been focussed upon.
You too should certainly connect yourselves with campaigns pertaining to awareness about nutrition. A tiny effort on your part, will help a lot in the fight again malnutrition.
My dear countrymen, that’s all this time in Mann Ki Baat. Conversing with you in Mann Ki Baat always fills me up with a lot of joy. It feels like I am sharing my thoughts with my family members in an informal manner...that I am connecting with your hearts! Your feedback, your suggestions are extremely valuable for me. Many festivals are round the corner. For them, I extend many greetings to all of you.
There is the festive occasion of Janmashtami as well. In the beginning of next month Ganesh Chaturthi too is there. The festival of Onam also is about to arrive. I extend my greetings on Milad-Un –Nabi also.
Friends, this month on the 29th is Telugu Bhasha Diwas, as well. Its truly an amazing language. I extend good wishes to Telugu speakers across the world on Telugu Bhasha Diwas.
Prapanch Vyaaptanga Unn
Telugu Variki
Telegu Bhasha Dinotsav Shubhaakaankshalu
Friends I shall urge you once again to take precaution in the rainy season...and along with that be part of the Catch the Rain Movement...I would also like to remind all of you the EK PED MAAN KE NAAM campaign.. Plant more and more trees and urge others also to do so. In the next few days the Paralympics are about to begin in Paris. Our divyang brothers and sisters have reached there. 140 crore Indians are cheering for our athletes and players. You too also encourage our players with #Cheer4bharat”. We will again connect next month and discuss a lot of subjects. Till then, I take leave of you.
Many thanks, Namaskar.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
২৫.০৮.২০২৪ দা শন্দোকখিবা মন কি বাতকী ১১৩শুবা তাঙ্কক্তা ফোঙদোকখিবা প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোল
25 AUG 2024 11:41AM by PIB Imphal
ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং, খুরুমজরি। ঐগী ইমুং-মনুংগী মীওই খুদিংমক মন কি বাত্তা অমুক হন্না তরাম্না ওকচরি।
ঙসি, অমুক হন্না, ঐখোয়না লৈবাক্কী মাইপাকপশিং অমসুং লৈবাক্কী মীয়ামগী অপুনবা থবকশিং খন্নগনি। চাউখৎলবা ভারত অমগী য়ুম্ফম মপাঙ্গল কনখৎহল্লিবা ২১শুবা চহিচাগী ভারত্তা থৌদোক কয়া থোক্লে। খুদম ওইনা, ওগস্ত ২৩দা লৈবাক মীয়াম্না অহানবা নেসনেল স্পেস দে থৌরম পাংথোক্লে। চন্দ্রয়ান-৩ মাইপাকপগী অমুক হন্না হরাওবা ফোঙদোকপা ওইনা অদোম্না নুমিৎ অসিগী থৌরম পাংথোক্কনি হায়না ঐনা থাজৈ। হৌখিবা চহিদা, নুমিৎ অসিদা, সিব-শক্তি পোইন্ত ওইনা খঙনবা থাগী খা মেরুগী শরুক্তা চন্দ্রয়ান-৩ মাইপাক্না তাখি। মসিগী চাউথোকচবনা পীক থল্লবা মাইপাকপা অসি পুরকপা ঙম্বা মালেমগী অহানবা লৈবাক ভারতনা ওইরে।
মরুপশিং,
স্পেসগী লমদা অওনবা কয়া পুরকপদগী লৈবাক অসিগী নহারোল কয়া কান্নবা ফংলে, মরম অদুনা ঙসিগী মন কি বাত অসিদা ঐনা খনখি, স্পেস সেক্তরদা থবক তৌরিবা ঐখোয়গী নহা ওইরিবা মরুপ খরগা করিগীদমকৱারি শান্নরোইদৌরিবনো। স্পেসতেক স্তার্দ-অপ গেলেক্সিআইগী কাংবু অমা হৌজিক ঐগা পাউ ফাওনরে। মসিগী স্তার্দ-অপ অসি আই.আই.তি-মাদ্রাসগী মহৈরোয়শিং সুয়াস, দনিয়েল, রক্ষিৎ, কিসন অমসুং প্রানিতনা লিংখৎপনি, মখোয় হৌজিক ফোন লাইন্দা লৈরে। নহারোলশিং অসিনা পায়খৎলিবা থবকশিংগী মরমদা ঐখোয় খঙলসি।
প্রধান মন্ত্রী : হেল্লো !
নহারোলশিং : হেল্লো !
প্রধান মন্ত্রী : খুরুমজরি!
নহারোলশিং : খুরুমজরি সার!
প্রধান মন্ত্রী: য়াম্না ফরে মরুপশিং, আই.আই.তি মাদ্রাসদা তম্লিঙৈগী নখোয়গী মরুপ-মপাংগী মরী অদু হৌজিক ফাওবা চেৎনা লৈবা উবদা ঐ য়াম্না হরাওই। মরম অসিদগী নখোয়না অপুনবা ওইনা গেলেক্সিআই লিংখৎনবা খনখিবনি। ঐশু হিরম অসিদা খঙবা পাম্মী। মসিগী মরমদা ঐখোয়দা খর তাকউ। অদোমগী তেক্নোলোজি অদুনা কমদৌনা লৈবাক অসিদা কান্নবা পীগনি হায়বগী মতাংদা ঐখোয়দশু খঙহল্লু।
সুয়াস: সার, ঐগী মিং সুয়াস কৌই.. অদোম্না তাকপীখিবা অদুগুম্না, ঐখোয় আই.আই.তি মাদ্রাসদা থেংনখি। ঐখোয় খুদিংমক তোঙান-তোঙানবা চহিশিংদা তমখি, ঐখোয় ইঞ্জিনিয়ারিং তমখি। মতম অদুদা ঐখোয়না হায়পরলুপ কৌবা প্রোজেক অমগী মরমদা খনখি, মরম অদুনা ঐখোয় পুন্না থবক তৌমিন্নবা পামখি। মতম অদুদা ঐখোয়না অভিস্কার হায়পরলুপ কৌবা কাংবু অমা থবক হৌখি, মদু ঐখোয়না অমেরিকা ফাওবা পুখি। চহি অদুদা, ঐখোয়গী কাংবু অসি মফম অদুদা চৎখিবা এসিয়াগী অমতা ঙাইরবা তিমনি অমসুং মফম অদুদা ঐখোয়গী জাতিগী ফিরাল পাইহনখি। মালেম শীনবা থুংবগী তিম ১৫০০গী মনুংদা ঐখোয়গী তিম অদু মকোক থোঙবা তিম ২০গী মনুংদা চনখি।
প্রধান মন্ত্রী : য়াম্না ফরে, মখা তানা তাদ্রিঙৈদা, মসিগীদমক ঐনা অহানবদা অদোম থাগৎপা ফোঙদোকচরি।
সুয়াস : অদোম থাগৎচরি। মাইপাকপা অদুদগী ঐখোয়গী মরুপ-মপাংগী মরী হেন্না চেৎশীনহনখি অমসুং অসিগুম্বা অরুবা প্রোজেকশিং পায়খৎনবা ঐখোয়দা থাজবা পীখি। স্পেসএক্সগী মরমদা খঙলবা মতুংদা অমসুং স্পেস সেক্তর প্রাইভেতাইজ তৌনবা ২০২০দা অদোম্না অচৌবা ৱারেপ অমা লৌরবা মতুংদা… মসিগী মরমদা ঐখোয় য়াম্না হরাওখি। ঐখোয়না করি শেমগৎলিবা অমসুং মসিগী শীজিন্নফমশিংগী মতাংদা ৱা ঙাংনবা ঐনা রক্ষিৎতা হায়জরি।
রক্ষিৎ : সার, ঐগী মিং রক্ষিৎ কৌই অমসুং মসিগী তেক্নোলোজি অসিনা কমদৌনা ঐখোয়দা কান্নবা পীগনি হায়বগী পাউখুম ঐ পীজগে।
প্রধান মন্ত্রী : রক্ষিৎ, অদোম উত্তরখন্দগী করম্বা মফমদগীনো ?
রক্ষিৎ : সার, ঐ অলমোহারদগীনি।
প্রধান মন্ত্রী : অদুদি অদোম বাল মিথাই ৱালা অমনি।
রক্ষিৎ : হোই সার, হোই, বাল মিথাই অসি ঐখোয়গী পামজবনি।
প্রধান মন্ত্রী : অদোম লক্ষ্য সেন খঙইদনা, মহাক্না ঐঙোন্দা বাল মিথাই চাং নাইনা পীজখি। ফরে, রক্ষিৎ হায়য়ু।
রক্ষিৎ : ঐখোয়গী তেক্নোলোজি অসিনা নুমিদাংগী মতমদা ফাওবা য়ুনিভর্স অসিদা লৈচিল ফাওদুনা উবা ঙমগনি, মরম অদুনা লৈবাক অসিগী মতম অমদগী হেক্তা ঐখোয়গী লৈবাক্কী অশেংবা শক্তম অমা ঐখোয়না নুমিৎ খুদিংগী নম্বা য়াগনি। মদুগী দেতা অদুনা চাউখৎ-থৌরাংগী হিরম অনিদা ঐখোয়না চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিংদা শীজিন্নগনি; অহানবদা ঐখোয়গী ভারত অশোই-অঙাম লৈহল্লোই; ঐখোয়গী ঙমখৈশিং, ঐখোয়গী সমুদ্রশিং ঐখোয়না নুমিৎ খুদিংগী য়েংশিনগনি। ঐখোয়না য়েক্নবশিংগী থবকশিং য়েংশিনগনি অমসুং ঐখোয়গী আর্মদ ফোর্সশিংদা ইন্তিলিজেন্স পীগনি। অনিশুবদা, মসিনা ভারতকী লৌমীশিংগী ফিবম ফগৎহনগনি। হৌজিক চঙলিবা শেনফমগী শরুক তারা থোকপগী শরুক অমা চঙনা লৌমীশিংগী পুখ্রিশিংগী ঈশিংগী মগুন ওন্নবা ভারতকী খজিং য়োকপা লৌমীশিংগী পোৎথোক অমা ঐখোয়না মমাংদা পুথোকখ্রে। তুংদা, ঐখোয়না মালেমগী শাবা হেনগৎলকপা থেংননবা খ্বাইদগী শেংনবা সেতেল্লাইত মমিশিং পুথোক্নবা ঐখোয়না পান্দম থম্লি অমসুং ঐখোয়না মালেমদা খ্বাইদগী ফবা সেতেল্লাইত দেতা ফংহন্নবা পান্দম থম্লি।
প্রধান মন্ত্রী : মসিতা তাক্লি মদুদি নখোয়গী কাংবু অসিদা জয় জয়ান অমসুং জয় কিষানগী মমি অমা তারে হায়বা।
রক্ষিৎ : হোই সার, অশেংবনি।
প্রধান মন্ত্রী : মরুপশিং, অদোম্না অসিগুম্বা অফবা থবক পায়খৎলি, মসিগী তেক্নোলোজি অসিগী মপাঙ্গল অদু ঐ খঙবা পাম্মী।
রক্ষিৎ: সার, ঐখোয়না সেন্তিমিতর ৫০ মখাগী রিজোলুসন ফাওবা নম্বা ঙমগনি। ঐখোয়না মতম অমদা চাউরাক্না ইসক্বার কিলোমিতর ৩০০ হেনবগী মমি পুথোকপা ঙমগনি।
প্রধান মন্ত্রী : মরম অদুনা, মসি তারিবা ঐখোয়গী ইরৈচাশিংনা চাউথোকচবা ফাওগনি। অদুবু ঐনা অতোপ্পা ৱাহং অমা হংনিংলি।
রক্ষিৎ : হোই সার
প্রধান মন্ত্রী : স্পেস ইকোসিস্তেম অসি য়াম্না ফরে। হৌজিক, অদোমগী কাংবুনা করি অহোংবশিং উবা ফংলবগে?
কিসন : ঐগী মিং কিসন কৌই । গেলেক্সি আই থবক হৌরবা মতুংদা ঐখোয় ইন-স্পেসতা লাকখি। ঐখোয়না ‘জিও-স্পাসিএল দেতা পোলিসি’ অমসুং ইন্দিয়া স্পেস পোলিসগুম্বা পোলিসি কয়া থেংনরে। হৌখিবা চহি অহুমদা ঐখোয়না অহোংবা কয়া উবা ফংলে…থবক কয়াগা লোয়ননা, ইনফ্রাস্ত্রকচর কয়া লৈরে অমসুং ঐখোয়না ইসরোদা চৎপা মতমদা ইসরোগী খুদোংচাবা কয়া থেংনরে অমসুং ঐখোয়গী হার্দৱায়ারগী চাংয়েং পাংথোক্লে। মসি হৌজিক য়াম্না লাইনা পাংথোকপা য়ারে। চহি অহুমগী মমাঙদা হায়রিবা খুদোংচাবশিং মফম অসিদা লৈরমদে অমসুং খুদোংচাবা অশিনা ঐখোয়দা মতেং য়াম্না ওইরে অমসুং স্তার্দ-অপ কয়াশু লৈরে। হন্দক এফ.দি.আই থৌশিল কয়া লৈরক্লে অমসুং হায়রিবা খুদোংচাবশিং অসিনা স্তার্দ-অপ কয়া মতেং ফজনা ফংলে অমসুং অসিগুম্বা স্তার্দ-অপশিং য়াম্না লাইনা চাউখৎপা ঙম্লে অমসুং মসি মহৌশানা শেন য়াম্না চঙবা অমসুং মতম য়াম্না চঙবা ঙাক্তনি। হৌজিক চৎনরিবা থৌশিলশিং অমসুং ইনস্পেস লাকপদগী স্তার্দ-অপশিং লাইনা থবক তৌবা ঙম্লে। হিরম অসিগী মতাংদা ঐগী মরুপ দনিয়েলনা ঙাংগনি।
প্রধান মন্ত্রী : দনিয়েল, হায়য়ু।
দনিয়েল : সার, ঐখোয়গী ইঞ্জিনিয়ারিং মহৈরোয়শিংগী ৱাখল্লোন্দা অহোংবা অমা লাকপা ঐখোয়না উরে। মমাংদা মখোয়না অৱাংবা থাক্কী মহৈ তম্নবা মপান্দা চৎপা অমসুং মফম অদুদা স্পেসকী লমদা থবক তৌবা পামখি, অদুবু হৌজিক ভারত্তা অফবা স্পেস ইকোসিস্তেম অমা লৈরকপদগী, মখোয়না ভারত্তা লাক্লগা মসিগী ইকোসিস্তেম অসিদা থবক তৌবা পাম্লে… মসি ঐখোয়না খঙবা ফিদবেক অমনি অমসুং ঐখোয়গী কম্পেনিদা মপান্দগী হল্লকপা মীওই খর থবক শুবা হৌরে।
প্রধান মন্ত্রী : কিসন অমসুং দনিয়েল অনিনা পুখৎলক্লিবা ৱাফমশিং ঐ খঙলে, হিরম অমদা অওনবা পুরকপা অসিনা কমদৌনা হিরম কয়াদা কান্নবা পীবগে হায়বা… মীওই কয়া কান্নবা পীবগে হায়বা মীওই কয়া খঙদ্রি হায়বা ঐনা খল্লি.. অমসুং অদোম্না ফোঙদোকপগী মতুংইন্না, অদোম্না হিরম অসিদা থবক তৌবদগী, অদোম শোইদনা খঙলমগনি অমসুং হিরম অসিদা লৈবাক অসিগী নহারোলশিং মখোয়গী তুংগী হোৎনিংবা অমসুং মখোয়গী হৈথোই-শিংথোইবা অদু শীজিন্নবা পাম্লে হায়বা খঙলে। নখোয়না উরিবা অদু য়াম্না ফৈ।
ঐনা অতোপ্পা ৱাহং অমগা হংবা পাম্লী, মদুদি স্তার্দ-অপশিং অমসুং স্পেস সেক্তরদা মাইপাকপা পাম্বা নহারোলশিংদা অদোম্না করি পাউজেল পীনিংবগে।
প্রানিত: সার, ঙাংজরিবসি প্রানিতনি অমসুং ঐনা ৱাহংগী পাউখম পীগনি।
প্রধান মন্ত্রী : হোই, প্রানিত ঐঙোন্দা পাউখুম পীয়ু।
প্রানিত : সার, চহি খর অসিদা ঐনা খঙজবা ৱাফম অনি ঐনা হায়নিংই। অহানবদা করিগুম্বা ঐখোয়না স্তার্দ-অপ অমা লিংখৎপা পাম্লবদি, হৌজিক অসি খুদোংচারবা মতমনি, মরমদি হৌজিক মালেমদা খ্বাইদগী য়াংনা চাউখৎলক্লিবা ইকোনোমি ভারত্তা লৈরি, মসিনা তাক্লি মদুদি ঐখোয়দা খুদোংচাবা কয়া মরাংকাইনা লৈরিবা হায়বা…
প্রানিত : … চহি ২৪ শুরকপদা মথং চহিদা ঐখোয়না ইশাগী সেতেল্লাইত থাগৎকনি হায়না ঐনা খল্লি। মসিদা, ঐখোয়গী সরকারনা মরুওইবা ৱারেপ খর লৌগনি অমসুং মসিদা ঐখোয়না অপীকপা মতেং অমা পাংগনি। লৈবাক্কী ওইনা কান্নবা পীগদবা অসিগুম্বা প্রোজেকশিংদা থবক তৌনবা, অসিগুম্বা ইন্দস্ত্রি অমসুং অসিগুম্বা মতমদা, হৌজিক স্পেস ইন্দস্ত্রি থবক হৌরে। মরম অদুনা, মসি ইশাগী শেন-থুমগী ফিবম ফগৎনবা অমসুং মালেমগী খুদোংচাদবা অমা কোকহন্নবা খুদোংচাবনি হায়না ঐগী নহারোল মরুপশিংদা ঐনা হায়নিংই। ঐখোয়না নহা ওইরিঙৈদা অমগা অমগা ৱারি শান্নবা মতমদা ঐখোয়না ঐখোয় চাউরক্লবা মতমদা এক্তর ওইগনি, শান্নরোয় ওইগনি.. অদু ওইগনি হায়না ঙাংনখি, অদুবু হৌজিক ঐখোয়না কনাগুম্বা অমনা হায়বা তাবা মতমদা ঐনা ওন্ত্রেপ্রেনিউয়র ওইগনি, ঐ চাউরক্লগা স্পেস ইন্দস্ত্রিদা থবক তৌগনি হায়বা তারে, মসিগী অচৌবা অওনবা অসিগী অপীকপা শরুক অমা ঐখোয়না ওইবা ঙম্বা অসি য়াম্না চাউথোকচনিঙাই ওইবা মিকুপ অমনি।
প্রধান মন্ত্রী : মরুপশিং, প্রানিত, কিসন, দনিয়েল, রক্ষিৎ অমসুং সুয়াস, অদোমগী স্তার্দ-অপ অসি নখোয়গী মরুপ-মপাংগী মরীগুম মপাঙ্গল য়াম্না কল্লে। মরম অদুনা নখোয়না অসিগুম্বা অঙকপা থবক পাংথোক্লিবনি। চহি খরগী মমাঙদা ঐ আই.আই.তি মাদ্রাসতা চৎপগী খুদোংচাবা অমা ফংখি অমসুং ঐ ইশামক ইন্সতিতুৎ অদুগী অফবা উবা ফংলে। আই.আই.তি অমসুং মসিদগী থোক্লকপা মহৈরোয়শিং মালেম শীনবা থুংনা ইকায়খুম্নরি। মখোয়না ভারতকীদমক থবক তৌবা মতমদা, শোইদনা অফবা খর পাংথোক্কনি। নখোয়গী ময়ামগী মফমদা অমসুং স্পেস সেক্তরদা থবক তৌরিবা অতোপ্পা স্তার্দ-অপশিংদা য়াইফ-পাউজেল পীজরি। নখোয় মঙাগা ৱারি শান্নবা অসি ঐ তশেংনা নুংঙাই। মরুপশিং থাগৎচরি।
সুয়াস : অদোম ঙমখৈ লৈতনা থাগৎচরি!
ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং,
চহি অসিদা লাল কিলাদগী, রাজনিতিগা শম্নদ্রিবা নহারোল লাখ অমা রাজনিতিদা পুশিন্নবা ঐনা তকশিনখ্রে। মসিগী ৱাফম অসিদা অকনবা পাউখুম কয়া লাকখি। মশিং য়াম্লবা ঐখোয়গী নহারোলশিং রাজনিতিদা চঙনবা খৌরাংনা ঙাইরি হায়বা ঐখোয় খঙলে। মখোয়না অচুম্বা খুদোংচাবা অমসুং ফজনা লমজিংবা ঙাইরি। হিরম অসিদা লৈবাক শীনবা থুংবগী নহারোলশিংদগী ঐনা চিথি কয়াশু ফংলে। সোসিএল মেদিয়াদশু অঙকপা পাউখুম ফংলে। মীয়াম্না ঐঙোন্দা পাউতাক কয়া পীরকখি। মখোয়না অসিগুম্না ইরক্কনি হায়বগী থাজবগী ৱাংমদা নহারোল খরনা মখোয়গী চিথিশিং ইরকখি। মখোয়না রাজনিতিদা চঙনিংলবসু মখোয়গী মপা-মপুশিং নত্ত্রগা মমা-মপা রাজনিতি য়াওরমদবদগী মখোয় রাজনিতি চঙবা ঙমদবদগী মরমদা ইরকখি। নহারোল খরনা মখোয় মীয়ামগা লোয়ননা থবক তৌমিন্নবগী অফবা লৌশিং লৈবগী মতাংদা ইরকখি। মরম অদুনা মীয়ামগী অৱাবশিং কোকহনবদা মখোয় কান্নগনি। শাগৈগী রাজনিতিগী মখোয়গী অনৌবা হৈথোই-শিংথোইবা মাঙহল্লে হায়না নহারোল খরনা ইরকখি। অসিগুম্বা থবকশিংনা ঐখোয়গী গনতন্ত্র হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহনগনি হায়না নহারোল খরনা ইরকখি। রাজনিতি য়াওদ্রিবা নহারোলশিং রাজনিতি য়াওবা য়াগনি, মখোয়গী লৌশিং অমসুং মখোয়না পামজবা অদুনা লৈবাক্কী ওইনা কান্নগনি হায়না ঐনা থাজবা থম্লি।
মরুপশিং,
নিংতম ইহৌ মনুংদা ফাওবা, রাজনিতি য়াওদবা অসিগুম্বা মীওই কয়া চোঙথোরকখি। ভারত নিংতম্নবা মখোয়না থবক কয়া পাংথোকখি। অমুক হন্না, বিকসিত ভারতকী পান্দম ফংনবা ঐখোয়না চপ মান্নবা থৌনা অদু দরকার ওইরে। মসিগী খোঙজং অসিদা থৱায় য়াওনা শরুক য়ানবা ঐনা ঐগী নহা ওইরিবা মরুপশিংদা তকশিল্লি। অদোমগী খোঙথাংশিং অদুনা অদোমগী তুংলমচৎ অমসুং লৈবাক্কী তুংলমচৎতা অওনবা পুরক্কনি।
ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং,
হন্দকশু, হর ঘর তিরঙ্গা অমসুং পুরা দেস তিরঙ্গ কেম্পেনশিং মপুংফানা পাংথোকখি। লৈবাক শীনবা থুংনা কেম্পেন পাংথোকপগী ফজরবা শক্তম কয়া মাঙদা থোক্লকখি। য়ুমশিং, স্কুলশিং, কলেজশিং অমসুং য়ুনিভর্সিতিশিংগী মথক্তা মচু অহুমগী ফিরালশিং পাইবা ঐখোয়না উরে। মীওই খরনা মখোয়গী দুকানশিং, ওফিসশিংদা মচু অহুমগী ফিরাল পাইহনখি, মীওই খরনা মখোয়গী দেক্সতোপশিং, মোবাইলশিং অমসুং গারিশিংদা পাইহনখি। মীয়াম্না অসিগুম্বা ৱাখল্লোন অমা ফোঙদোক্নবা শরুক য়াবা মতমদা, মসিনা কেম্পেন অসি লাম্বা লৈতনা মাইপাকপা ওইহল্লে। হৌজিক অদোমগী তি.ভি স্কৃন্দা অদোম্না উরিবা শক্তমশিং অসি জম্মু অমসুং কাস্মিরগী রিয়াসিদগীনি। মালেমদা খ্বাইদগী ৱাংবা চেনাব রেলৱে ব্রিজদা মিতর ৭৫০ শাংবা ফিরালগী তিরঙ্গা রেল্লি অমা পাংথোকখি। মসিগী শক্তমশিং উরুবা মীওইশিং মখোয়গী থম্মোয়দা অপেনবা পোকখি। শ্রীনগরগী দাল পাত্তা তিরঙ্গা যাত্রা পাংথোকপগী পুক্নিং হুরবা শক্তমশিং ঐখোয় উরে। অরুনাচল প্রদেসকী ইস্ত কামেং জিলাদা ফিত ৬০০ শাংবা মচু অহুমগী ফিরালগী যাত্রা অমা পাংথোকখি। মসিগা চপ মান্নবা মওংশিংদা, লৈবাক অসিগী রাজ্যশিংদা চহি মতাং কয়াগী মীওইশিংনা তিরঙ্গা যাত্রাশিং শরুক য়াখি। হৌজিক নিংতম্বা নুমিৎ অসি কুহ্মৈ অমা ওইনা পাংথোক্নবা অদোমশু উরে। মীয়াম্না মখোয়গী য়ুমশিং মচু অহুমগী ফিরালনা লৈতেংলে। নুপীশিংগী সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংনা ফিরাল লাখ কয়া তুরে।
ই-কম্মর্স প্লেতফোর্মশিংদা, মচু অহুম য়েকপা পোৎলমশিং য়োনবা হেনগৎলকপা উরে। নিংতম্বা নুমিৎ থৌরমদা, লৈবাক অসিগী কাচিন কোয়া খুদিং… কংফাল, সমুদ্র অমসুং অতিয়াদা মচু অহুমগী ঐখোয়গী ফিরাল উবা ফংলে। হর ঘর তিরঙ্গাগী ৱেবসাইত্তা সেলফি করোর মঙা হেন্না থাগৎলকখি। মসিগী কেম্পেন অসিনা লৈবাক শীনবা থুংনা অপুনবা লংলা অমনা পুনশিল্লে অমসুং মসি এক ভারত শ্রেস্থ ভারত অদুমক্নি।
ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং,
মীওইবা অমসুং শা-উচেকশিংগী মরক্তা নুংশিনবগী ফিল্ম কয়া অদোম য়েংলম্লগনি। হৌজিক অসামদা অশেংবা ৱারি অমা লৈরে। অসামগী তিনসুকিয়া জিলাগী বারেকুরি খুঙ্গংদা, মোরান ফুরপকী মীওইশিং খুন্দারি। হায়রিবা খুঙ্গং অসিদা হুলোক গিবোনশিং লৈরি। মখোয় মফম অদুদা “হালো বন্দর” হায়না খঙনৈ। মসিগী খুঙ্গং অসি হুলোক গিবনশিংগী লাইরৈবাক্নি। খুঙ্গং অসিগী মীয়াম অমসুং য়োং অসিগী মরক্তা অচেৎপা মরী অমা লৈনবা অদু খঙবদা অদোম অঙকপা ফাওগনি। খুঞ্জাশিং হৌজিক ফাওবা মখোয়গী থায়নগী চৎনবীশিংগা লোয়ননা হিংলি। মরম অদুনা মখোয়গা গিবনশিংগা লৈনবা মরী হেনগৎহন্নবা মখোয়না পায়খৎপা য়াবা থবকশিং পায়খৎলি। গিবনশিং লফোই য়াম্না পাম্মী হায়বা মখোয়না খঙবদগী, মখোয়গী ইংখোলশিংদা মখোয়না লফু পাম্বী কয়া থাখি। মসিগী মথক্তা, মখোয়গী ইমুং-মনুংগী নুংশিরবা মীওইশিং লৈখিদবা মতমদা লাইনিংগী থৌরমশিংগুম, গিবনশিং পোকপা অমসুং শিবা মতমদা মখোয়না লাই-তিনগী থৌরমশিং পাংথোক্নবা মখোয়না ৱারেপ লৌরে। হন্দক, মখোয়গী লৈফম ময়া নক্না ইলেক্ত্রিক তারাশিং পুবদগী গিবনশিং খুদোংচাদবা কয়া থেংনখি। ফিবম অসিদা, খুঞ্জাশিংনা অৱাবা অসি সরকারদা খঙহনখি অমসুং মদু কোক্নবা অথুবা পাম্বৈ অমা ফংখি। হায়রিবা গিবনশিং অদু ফোতো নম্নবা পোজ তৌখি হায়বা ঐ খঙলে।
মরুপশিং,
শা-উচেকশিং নুংশিবদা অরুনাচল প্রদেসকী ঐখোয়গী নহারোলশিং অসি কনাগুম্বশিংদগী তাবা নত্তে। অরুনাচল প্রদেসকী ঐখোয়গী নহারোল খর ৩-দি প্রিন্তিং তেক্নোলোজি শীজিন্নবা হৌরে। করি মরমগীনো হায়বা অদোম খঙবরা? শাশিং মখোয়গী মচি লৌনবা শা তানবা থিংবা মখোয়না পামখি। নাবম বাপু অমসুং লিখা নানাগী লমজিং মখাদা, তোঙান-তোঙানবা শাশিংগী কয়াৎশিং কাংবু অসিনা ৩-দি প্রিন্ত তৌরে। শাশিংগী মচিশিং নত্ত্রগা ময়াশিং ৩-দি প্রিন্ত তৌরে। মখোয়না মদু ফিরোল অমসুং কোক্তা উনবা পোৎলমশিংদা শীজিন্নরে। মসিদা মখোয়না মশা মরোমদোম তুমজবা ঙম্বা পোৎলমশিং শীজিন্নবা অসি অঙকপা অমনি। অসিগুম্বা থবকশিং অসি থাগৎপগী লোইবা নাইরোই। হিরম অসিদা অহেনবা স্তার্দ-অপ কয়া থোক্লক্কনি অমসুং ঐখোয়গী শা-উচেকশিং ঙাক-শেনগনি অমসুং চৎনবীশিং মখা চৎথগনি হায়না ঐনা হায়জরি।
ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং,
মধ্য প্রদেসকী জবুয়াদা অদোম্না শোইদনা খঙনিংগদবা অঙকপা থবক অমা পাংথোক্লি। মফম অদুদা ঐখোয়গী সেনিতেসন শিন্মীশিংনা অঙকপা থবক অমা পাংথোক্লি। হায়রিবা ইনাওশিং অমসুং ইচলশিং অসিনা অমোৎপদগী শেন ওন্থোকপা হায়বা ৱাখল্লোন অদু তশেংনা থবক ওইনা পাংথোক্লে। জাবুয়াদা লৈবা পার্ক অমদা, কাংবু অসিনা অমোৎপশিংদগী অঙকপা ফংলবা কলাগী পোৎলমশিং শেমগৎলে। মখোয়গী থবক অসিগীদমক, মখোয়না প্লাস্তিক ফত্তবা, শীজিন্নদ্রবা বোত্তলশিং, তয়ারশিং অমসুং পাইপশিং খোমজিনখি। মখোয়না শেমগৎখিবা কলাগী পোৎলমশিংগী মনুংদা হেলিকোপ্তরশিং, কারশিং অমসুং কেন্ননশিং য়াওখি। ফজরবা লৈগী গমলাশিংশু শেমখি। মফম অদুদা, অমনবা তয়ারশিং নুংঙাইরবা ফম্ফমশিং ওইনা শেমখি। মসিগী সেনিতেসনগী শিন্মী কাংবু অসিনা রিদক্স, রিয়ুজ অমসুং রিসাইকলগী লাইৱা অদু থবক ওইনা পাংথোক্লে। মসিগী মথক্তা, লৈকায়গী মীয়াম অমসুং অনকপা জিলাশিংগী মীওইশিং য়েংবা লাক্নরে।
মরুপশিং,
ঙসি ঐখোয়গী লৈবাক্কী স্তার্দ-অপ কয়া ইনভাইরোনমেন্ত ফগৎনবা পান্দমগা লোয়ননা মখোয় মশামক শরুক য়াবা উবদা ঐ হরাওই। ফত্তবা প্লাস্তিক শীজিন্নদুনা মহৌশাগী ফিবমদা অকায়বা পীদবা পোৎলমশিং শাবা ই-কন্সসিয়স কৌবা কাংবু অমা লৈরে। ঐখোয়গী লমকোয়ফমশিং মরুওইনা চীংগী মফমশিংদা অমোৎপশিং চাইদুনা লৈবা উবদা মখোয়দা মসিগী অনৌবা ৱাখল অসি লাকখিবনি। ৱাখল মান্নবা কাংবু অমা শেমদুনা ইকোকারি কৌবা স্তার্দ-অপা অমা থবক হৌরকখি। মখোয়না ফত্তবা প্লাস্তিক্তগী ফজরবা পোৎলম কয়া পুথোকখি।
মরুপশিং,
শান্নপোৎশিং রিসাইক্লিং তৌবা অসি ঐখোয় পুন্না থবক তৌমিন্নবা য়াবা হিরম অমনি। মখোয়গী শান্নপোৎশিং পামদ্রবা অঙাং কয়া লৈরি অমসুং অদুগা হায়রিবা শান্নপোৎশিং অদু ফংলবদি হায়না মঙ মঙজরিবা অঙাং কয়া অমসু লৈরি। অদোমগী অঙাংশিংনা শান্নবীদ্রবা শান্নপোৎশিং অদু মখোয় মখা তানা শান্নবা পাম্লিবা মফমশিংদা অদোম্না পীথোকখিবা য়াই। মসিনা মহৌশাগী অকোয়বগী ফিবম ঙাক-শেনবদা অফবা লম্বী অমা ওইগনি। ঐখোয়না পুন্না থবক তৌমিন্নবা মতমদা, মসিনা শোইদনা ঐখোয়গী ইনভাইরোনমেন্ত ফগৎহনগনি অমসুং লৈবাক অসি চাউখৎকনি।
ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং,
হৌখিবা ওগস্ত ১৯দা ঐখোয়না রক্ষবন্ধন কুহ্মৈ পাংথোকখ্রে। নুমিৎ অদুদা, মালেম শীনবা থুংনা মালেমগী সংস্কৃত নুমিৎ পাংথোকখি। ঙসি ফাওবা, লৈবাক মনুং অমসুং মালেম শীনবা থুংনা অখন্নবা ওইনা সংস্কৃত পাম্নবা উবা ফংলি। মালেমগী লৈবাক কয়াদা, সংস্কৃত লোলগী মরমদা থিজিনবা অমসুং চাংয়েং কয়া পাংথোক্লি। ঐ মখা তাদ্রিঙৈদা, ঐনা অদোমগীদমক অতেনবা খোঞ্জেল মতেক অমা তাহনগে।
### ওদিও মতেক অমা ###
মরুপশিং,
মসিগী খোঞ্জেল মতেক অসি য়ুরোপকী লৈবাক লিথুঅনিয়াগা মরী লৈনৈ। লৈবাক অদুগী প্রোফেসার বাইতিস বিদুনাসনা মসি মহাক্না সংস্কৃত ওন দি রিভরস হায়না মমিং থোনখি। মীওই খর নেরিস তুরেলগী মপান্দা পুনখি অমসুং মফম অদুদা বেদা অমসুং গীতা পাথোকখি। অসিগুম্বা থবকশিং অসি হৌখিবা চহি খরগী মমাঙদগী পাংথোক্তুনা লাক্লি। অদোমশু, সংস্কৃত লোল চাউখৎনবা অসিগুম্বা থবকশিং অসি পাংথোক্নবা হোৎনবীয়ু।
ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং,
হকচাং ফনা থম্বা হায়বসি ঐখোয়গী পুন্সিদা য়াম্না মরুওই। হকচাং ফনবা, ঐখোয়গী চীঞ্জাকশিং, ঐখোয়গী পুন্সি মহিং, খুদিংমক ঐখোয়না পুক্নিং চঙগদবনি। মীয়াম হকচাং ফনা লৈবগী মরমদা ৱাখল তাহন্নবা, ফিত ইন্দিয়া কেম্পেন হৌদোক্লে। হকচাং ফনা লৈনবা, চহি অমসুং ক্লাস থিদনা মীয়াম্না য়োগ শান্নরি। মীয়াম্না শ্রীঅন্ন হায়না খঙনবা সুপরফুদ মিল্লেতশিং চাবা হৌরে। মসিগী পান্দমদি ইমুং অমগী মীওই খুদিংমক হকচাং ফনা লৈহনবনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী ইমুং, ঐখোয়গী খুন্নাই অমসুং ঐখোয়গী লৈবাক… মখোয়গী তুংলমচৎ য়াওনা, ঐখোয়গী অঙাংশিং মশা ফবগী মখা পোল্লি অমসুং মখোয় মশা ফনা লৈনবা, মখোয়দা অফবা চীঞ্জাক পীজবা হায়বসি তঙাইফদে। অঙাংশিংদা মচি ওইবা চীঞ্জাক পীজবা হায়বসি লৈবাক অসিগী মরুওইবা অমনি। ঐখোয়না অঙাংশিংগী মচি ওইবা চীঞ্জাক্কীদমক চহি চুপ্পা পুক্নিং চঙলবসু, হিরম অসিগী মতাংদা মীৎয়ং চঙনবা অকক্নবা থা অমা কৎথোক্লি। মসিগীদমক চহি খুদিংগী সেপ্তেম্বর ১ দগী সেপ্তেম্বর ৩০ ফাওবা অসি ন্যুত্রিসন মন্থ হায়না থৌরম পাংথোক্লি। মচি ওইবা চীঞ্জাক্কী মরমদা ৱাখল তাবা হেনগৎনবা, মচি ওইবা চীঞ্জাক্কী মেলাশিং, এনেমিয়া কেম্পশিং, পোকপতা ঙাইরিবা অঙাংশিংদা য়ুমদা চৎপা, সেমিনারশিং, ৱেবিনারশিং পাংথোক্লি। মফম কয়াদা, অঙ্গনৱাদি ৱার্করশিংগী মীৎয়েং মখাদা মমা অমসুং অঙাংশিংগী কম্মিতিশিং শেম্লে। হায়রিবা কম্মিতিশিং অসিনা মচি ওইবা চীঞ্জাক চাবা ৱাৎলবা অঙাংশিং, মীরোবীশিং অমসুং পোকপা কুইদ্রিবা অঙাংশিং খোঙ্গুল লীরি অমসুং মখোয় লেপ্তনা য়েংশিল্লি অমসুং মখোয়দা মচি ওইবা চীঞ্জাক ফংহন্নবা থৌরাং তৌরি। হৌখিবা চহিদা পোসান অভিয়ান অসি অনৌবা ইজুকেসন পোলিসিগা শম্নহল্লে। পোসান ভি, পরাই ভি কেম্পেনগী মখাদা, অঙাংশিংদা মচি ওইবা চীঞ্জাক ফংহন্নবা মীৎয়েং চঙলে। মচি ওইবা চীঞ্জাক্কী মরমদা ৱাখল তানবা অদোম ইশামক অসিগুম্বা কেম্পেনশিংদা শোইদনা শরুক য়াগদবনি। অদোমগী মাইকৈদগী অপীকপা থবক মচা অমা শরুক য়াবা অদুনা মচি ওইবা চীঞ্জাক চাবা ফংদবগী অৱাবা কোকহন্নবা হোৎনবদা চাউনা মতেং পাংগনি।
ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং,
মসিনি ঙসিগী মন কি বাতকী ৱাফমশিং। মন কি বাত্তা অদোমগা ৱারি শান্নবা অসি ঐঙোন্দা হরাওবা ফাওহল্লি। ইচম চম্বা মওং অমদা ঐগী ইমুং-মনুংগী মীওইশিংদা ঐগী পুক্নিংগী ৱা ফোঙদোকপনি হায়না ঐনা খল্লি… অদোমগী থম্মোয়শিংগা ঐগা শম্নরি। অদোমগী পাউতাকশিং অমসুং ৱাখল্লোনশিং ঐঙোন্দা য়াম্না মরুওই। হৌজিক কুহ্মৈ কয়া পরেং লেংদুনা লৈরে। কুহ্মৈশিং অদুগীদমক, ঐনা মীয়ামগী মফমদা ঐগী য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
জন্মঅস্থামী কুহ্মৈ লাক্লে। মথং থাগী হৌরকপদা গনেস চতুর্থি কুহ্মৈশু লৈরে। ওনাম কুহ্মৈশু লাক্লে। মিলাদ-উন-নবিগীদমক ঐনা ঐগী য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
মরুপশিং,
থা অসিগী ২৯দা তেলুগু ভাসা দিবস থৌরম পাংথোক্কনি। লোল অসি তশেংনা অঙকপা লোল অমনি। তেলুগু ভাসা দিবস লাকপদা মালেম শীনবা থুংনা লৈরিবা তেলুগু ঙাংবা মীওইশিংদা ঐনা য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
প্রাপঞ্চ ব্যাপতঙ্গা উন্ন
তেলুগু বরিকি
তেলুগু ভাসা দিনউৎসব সুভাকাক্ষালু
মরুপশিং,
নোংজু থা অসিদা চেকশিন থৌরাং লৌখৎনবা ঐনা অদোমগী মফমদা অমুক হন্না হায়জরি অমসুং অদোম্না এক পের মা কি নাম কেম্পেন অসি নিংশিংনবা ঐনা অদোমগী মফমদা নিংশংলি… উ য়াম্না থাবীয়ু অমসুং অতৈশু উ থানবা তকশিনবীয়ু। নুমিৎ খরনিগী মতুংদা, পেরিসতা পেরালেম্পিক্সসু হৌরগনি। ঐখোয়গী দিবয়াং ইনাওশিং অমসুং ইচলশিং মফম অসিদা থুংখ্রে। ঐখোয়গী শান্নরোয়শিংগীদমক ভারতমচা করোর ১৪০ না পুক্নিং থৌগৎলি। অদোম্না ঐখোয়গী শান্নরোয়শিং #Cheer4bharat গা লোয়ননা পুক্নিং থৌগৎপীয়ু। ঐখোয় মথংগী থাদা অমুক উনরসি অমসুং হিরম কয়াদা খন্ন-নৈনরসি। মতম অদু ফাওবা, ঐনা অদোমগা কাইনরসি।
থাগৎচরি, খুরুমজরি!