কমর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী মন্ত্রালয়
সিদনীদা ত্রেক মঙাদা ইন্দিয়া-ওস্ত্রিলিয়া CECA নেগোসিএসনশিংগী 10শুবা রাউন্ পাংথোকখ্রে
25 AUG 2024 9:40AM by PIB Imphal
ইন্দিয়া-ওস্ত্রেলিয়া CECA নেগোসিএসনগী 10শুবা রাউন্দ অসি 2024গী ওগস্ত 19-22দা সিদনীদা গুদশিং, সর্ভিসশিং, দিজিতেল ত্রেদ, গভর্নমেন্ত প্রোক্যুর্মেন্ত, রুল্স ওফ ওরিজিন অমসুং এগ্রিক তেক্কী লমশিংদা পাংথোকখি। লেমহৌরিবা প্রোভিজনশিং অসিদা ক্লেরিতী অমসুং অন্দরস্তেন্দিং লৈহন্নবা হায়রিবা ত্রেক খুদিংমক্কী মতাংদা কন্না খন্ন-নৈনখি।10শুবা রাউন্দ অসি লোইশিনখিবা 9শুবা রাউন্দদগী চাউরাক্না থা 5গী গেপ লৈরবা মতুংদা পাংথোকখি। অদুম ওইনমক, হায়রিবা ত্রেকশিং অসিগী মতুং ইন্না অমসুং অতোপ্পা ত্রেকশিং অসিগী মতুং ইন্না য়ান্নবা অমা পুরক্নবগীদমক রাউন্দ অনি অসিগী মরক্তা ইন্তরসেসন মীফমশিং পাংথোকখি।
ভারতকী মীহুৎ কাংবুবু ভারত সরকারগী কম্মর্স দিপার্তমেন্তকী চীফ নেগোসিএতর অমসুং এদিস্নেল সেক্রেতরী শ্রী রাজেশ আগরৱালনা লুচিংখি অমসুং ওস্ত্রেলিয়াগী DFATদা চীফ নেগোসিএতর অমসুং ফার্স্ত এসিস্তেন্ত সেক্রেতরী শ্রী রবি কেৱালরামনা ওস্ত্রেলিয়াগী মীহুৎ কাংবুবু লুচিংখি। মীফম অদুদা অমনা অমগী প্রপোজেলশিং অমসুং য়ান্নবা পুরক্নবগী লম্বীদা হেন্না ফজনা খঙমিন্নদুনা খেন্নবা অদু হন্থহন্নবা কুপ্না খন্ন-নৈনখি অমসুং ৱারী শানখি। নাকল অনিমক্না দোমেস্তিক সেন্সিতিবিতীশিংবু ৱাখলদা থমদুনা বেলেন্স ওইবা ৱারোইশিন অমা পুরক্নবা হোৎনখি।
নেগোসিএৎ তৌরিবা ত্রেক মঙামক্কী খন্ন-নৈনবগী ফলশিং চীফ নেগোসিএতরশিংগী জোইন্ত মীফমদা পাউদমখি অমসুং মসিনা মখোয়গী তুংগী থবকশিংদা অহেনবা লমজিং-লমতাক পীখি। ত্রেক মঙাগী মখাদা অমনা অমগী প্রপোজেলশিং অদু ময়েক শেংনা খঙমিন্নদুনা নাকল অনিমক্কী ত্রেক লীদশিংনা ভারত্তা পাংথোক্কদৌরিবা মথংগী রাউন্দগী মমাংদা ভর্চুএল মোদকী খুত্থাংদা ইন্তরসেসনগী খুত্থাংদা ৱারী শানবগীদমক এক্সন প্লান শেমগনি হায়না ৱারেপ লৌখি।
মসিগী মথক্তা, চীফ নেগোসিএতরশিংনা ভারত অমসুং ওস্ত্রেলিয়াগী মরক্তা লৈরিবা নাকল অনিগী ওইবা ললোন-ইতিক অমসুং ইনভেস্তমেন্তকী মরীশিং অমুক হন্না য়েংশিনখি অমসুং দিসেম্বর 29, 2022দা চৎনখিবা ভারত-ওস্ত্রেলিয়া ECTA গী পোজিতিব ইফেক্তশিংদা য়ুম্ফ ওইদুনা ভারত অমসুং ওস্ত্রেলিয়াগী মরক্তা ইকনোমিক পার্তনরশিপ মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা ৱাফম ফোংদোকখি। নাকল অনিমক্না CECA নেগোসিএসন অসিনা নাকল অনিমক্কী ওইনা মগুন লৈরবা কান্নবা অমসুং বেলেন্স ওইবা ফল ফংহন্নবা হোৎনখি।
CECA নেগোসিএসনগী খুত্থাংদা ভারত অমসুং ওস্ত্রেলিয়াগী মরক্তা শেন্মিৎলোনগী মতেং পীনবা হেনগৎহন্নবা অমসুং ইনভেস্তমেন্তশিং হেনগৎহন্নবা ওইথোকপা য়াবশিং থিজিনবা, AIBCগী নেস্নেল চেয়র, জোদী মেককে, CEO গ্রেন ত্রেদ ওস্ত্রেলিয়া, পেত ওশানাসী অমসুং অতোপ্পশিংগা লোয়ননা ভারত-ওস্ত্রেলিয়া CECA নেগোসিএসনগী 10শুবা রাউন্দগী নাকলদা ওস্ত্রেলিয়ানা শিনবা রাউন্দ তেবল মীফম অমদা কান্নরবা খন্ন-নৈনবশিং পাংথোকখি। সিদনীদা লৈবা ভারতকী CG সু খন্ন-নৈনবদা শরুক য়াখি। ইন্দিয়া-ওস্ত্রেলিয়া এগ্রি তেক ফোরম (IAATF) গী অহানবা মীফম অসি 2024গী সেপ্তেম্বর 23দা ন্যু দিল্লীদা ওস্ত্রেলিয়ানা নৌনা শেমখিবা ফোরম অমা ওইরিবা ভারতকী লৌউ-শিংউগী স্তেকহোল্দরশিং হায়বদি ইন্দস্ত্রী, রিসর্স ইন্সতিত্যুসনশিং অমসুং সরকারগা লোয়ননা লৌউ-শিংউ অমসুং মহৈ-মরোং থাবদা তেক্নোলোজী ত্রান্সফর অমসুং লৌউ-শিংউগী সেক্তরশিংদা লৌশিং শেয়র তৌবদা মীৎয়েং থমদুনা থবক পায়খৎপগী খুদোংচাবশিং থিদোক্তুনা নাকল অনিমক্তা কান্নরবা মরী অমা শেমগৎনবগীদমক পাংথোক্নবা মখোয়না থৌরাং তৌরি হায়না ওস্ত্রেলিয়াগী মায়কৈদগী খঙহনখি।
ওস্ত্রেলিয়াদা লৌউ-শিংউ অমসুং এগ্রিতেক পায়খৎলিবা রিসর্চকী থবক-থৌরমশিং খঙদোক্নবা ভারতকী মীহুৎ কাংবু অসিনা সিদনী য়ুনিভর্সিতী অমসুং সিকাদা ইন্নোবেসন সেন্তরদসু চৎখি।
ওস্ত্রেলিয়া অসি ভারতকী মরু ওইবা ললোন-ইতিক অমসুং স্ত্রেতেজিক পার্তনর অমনি। লৈবাক অনিমক অসি লৈবাক 14গী ইন্দো-পেসিফিক ইকনোমিক ফোরম ফোর প্রোস্পরিতী (IPEF) অমসুং ত্রাইলেতরেল সপ্লাই চেন রেসিলিয়েন্স ইনিসিএতিব (SCRI) গী শরুক অমনি। মসিনা লমদম অসিদা সপ্লাই চেন রেসিলিয়েন্স মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি হায়না পানরি।
ইন্দিয়া-ওস্ত্রেলিয়া CECA নেগোসিএসনগী মথংগী রাউন্দগী ৱারী শানবগী থৌরম নবেম্বর 2024দা পাংথোক্কনি।

Ministry of Commerce & Industry
10th Round of India-Australia CECA Negotiations held on five tracks in Sydney
25 AUG 2024 9:40AM by PIB Delhi
10th Round of India-Australia CECA Negotiations was held from 19-22 August 2024 in Sydney in the areas of Goods, Services, Digital Trade, Government Procurement, Rules of Origin and Agri tech. Intense discussions were held on each of these tracks bringing in clarity and understanding for convergence in the remaining provisions. The 10th Round was held after a gap of around 5 months from the concluded 9th Round. However intersessional meetings were held between these two rounds to bring in convergence on all these tracks as well as under other remaining tracks.
The Indian delegation was led by Shri Rajesh Agrawal, the Chief Negotiator and Additional Secretary, Department of Commerce, GOI, and the Australian delegation was led by Shri Ravi Kewalram, the Chief Negotiator and First Assistant Secretary in DFAT, Australia. The meeting saw intensive discussions and negotiations to narrow down the differences through better understanding of each other’s proposals and the way to bring in convergence. Efforts were made by both the sides keeping in mind the domestic sensitivities for reaching a balanced outcome.
All the five negotiating tracks reported the outcomes of their discussions to the Joint meeting of the Chief Negotiators which provided them further guidance to steer their future work. It was decided that given the clear understanding of each other’s proposals under the five tracks, track leads from both the sides would work out action plan for negotiations through virtual mode intersessionally before the next round, likely to be held in India.
In addition, the Chief Negotiators reviewed the bilateral trade and investment relations between India and Australia and underscored commitment to strengthen and enhance the economic partnership between India and Australia through building up on the positive effects of India-Australia ECTA, which entered into force on 29 December 2022. Both the sides made efforts to ensure that the CECA negotiation delivers meaningful benefits and balanced outcome for both sides.
Exploring the feasibility of deepening the cause of economic cooperation between India and Australia through CECA negotiations and thereby promoting investments, fruitful discussions were held with AIBC National Chair, Jodi McKay, CEO Grain Trade Australia Pat O’Shannasy and others in a round table meeting organized by Australia on the sidelines of the 10th Round of India-Australia CECA negotiations. CG of India in Sydney also participated in the discussions. It was also brought to light by the Australian side that they are proposing to hold the first meeting of the India-Australia Agri Tech Forum (IAATF), a newly constituted forum by Australia, in New Delhi on 23 September 2024, with the Indian agricultural stakeholders namely industry, research institutions and Government for building on mutually beneficial relationship by exploring opportunities for focused activity around technology transfer and knowledge sharing in agriculture and horticulture sectors.
The Indian delegation also visited the University of Sydney and Cicada Innovation Centre to understand the research activities being carried out by Australia in agriculture and agritech.
Australia is an important trade and strategic partner of India. Both the countries are part of the 14 country Indo Pacific Economic Forum for Prosperity (IPEF) and Trilateral Supply Chain Resilience Initiative (SCRI) which is expected to strengthen the supply chain resilience in the region.
The next Round of India-Australia CECA negotiations is likely to be held in November 2024.