উপ-রাস্ত্রপতিগী লোইশঙ
উপ রাস্ত্রপতিনা গান্ধীনগরগী নেস্নেল য়ুনিভর্সিতী ওফ ফোরেন্সিক সাইন্সতা থমখিবা ৱারোল
23 AUG 2024 4:42PM by PIB Imphal
ঙসি অদোমগা পুনবা অদুগা য়ুনিভর্সিতী অসিদা অহানবা লাকচবা নুমিৎ অসি ঐহাক্কী তসেংনা লাইবক ফবনি। মীওইবা খুন্নাইগী মীশিংগী শরুক তরুক থোকপগী অমা লৈরিবা লৈবাক অসিদা রাজ্যগী থাক্তা পায়খৎপা ইনোভেতিব ওইবা খোঙথাং অমা ওইবনা মরম ওইরগা ঐহাক্না মফমসিদা লাক্কে খনবসি য়াম্না কুইরবনি। মসিগুম্বা প্রিমিয়র ইন্সতিত্যুসন অসিনা মশাবু লৈবাক্কী ঙমখৈ লান্নবা মমিং শেমখ্রে অমসুং ফোরেন্সিক সাইন্সকী হীরমগী লমজিং মৈরা অমশু ওইরি অমসুং মখোয়না য়ৌবগী চাং অসি ক্রিমিনেল ফাবদগী হেন্দোকখ্রবনি।
লৌশিং তানবদা পুক্নিং চিংশিনবা অমসুং লৌশিং অসিনা নেস্নেল সেক্যুরিতী, জস্তিস অমসুং দিবেলপমেন্ততা হকথেংননা ইথিল পীবা তুংগী ৱাখল্লোন লৈবা একাদমিক কম্ম্যুনিতীদা ৱা ঙাংবা অসি য়াম্না নুংঙাইবা অমনি। ঐখোয় পুম্নমক্না খঙনরিবা মওংদা, ফোরেন্সিক সাইন্স অসি তেক্নিকেলগী লমখক্তগী নত্তে। মসি অচুম্বা অমসুং অচুম্বা ৱায়েলগী য়ুম্ফম্নি।
মসিনা করি থাজবা পীবগে? মসিনা প্রমান্না ৱাখল্লোন্দগী হেল্লি অমসুং অচুম্বা হায়বসিনা তসেংবা মায় পাকপনি হায়বা খঙহল্লি। ফোরেন্সিক সাইন্সকী ইম্পেক্ত লৈত্রিঙৈ মতমদা ক্রিমিনেল জস্তিস সিস্তেমগী ফিবম করি ওইরমগদগে হায়বদু খল্লু। অচুম্বা ৱায়েল হায়বসি মায়থীরম্মিবনি।
অদুবু হৌজিক্তি মদু নত্ত্রে। ফোরেন্সিক সাইন্সনা অরানবা মীওইবু চৈরাক ফংহল্লে অমসুং মরাল লৈতবশিংবু কনবীরে। মসিগী ইন্সতিত্যুসন অসিনা, মসিগী মতমগা চুনবা অফবা ফেসিলিতীশিং, খ্বাইদগী নৌবা রিসর্সশিং, অমসুং কৎথোক্লবা স্কোলরশিংগা লোয়ননা, ফোরেন্সিক এক্সপর্তশিংগী মথংগী চারোন-শুরোনবু চাউখৎহল্লি। মখোয়শিং অসি ঐখোয়গী খুন্নাইদা অচুম্বগী ঙাক-শেনবশিং ওইনা থবক তৌগনি অমসুং করিগুম্বা অচুম্বা লৈত্রবদি ক্রিমিনেল জস্তিস সিস্তেম কাইথরগনি খঙবীয়ু, মরম অদুনা ফোরেন্সিক সাইন্সকী লমদা লৈরিবা মীওইশিং অসিনা মরাল লৈবশিংবু চৈরাক শোইদনা ফংহনবা ঙম্লবনি।
য়ুনিভর্সিতী অসিগী মরুওইবা অসি একাদমিক এক্সেলেন্সকী ৱাংমদা লৈরি। মসি ঐখোয়গী লৈবাক অসিনা অচুম্বা ৱায়েল-পথাপ ঙাক্না চৎপগী ইথিল পীবগী খুদম্নি। তশেংনমক্কীদি, অদোম আইনগী মহৈরোইশিংনি।
য়ুনিভর্সিতী অসিনা ঐখোয়গী সংবিধানগী প্রিএম্বলবু মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা হোৎনরি। অমসুং মসিগী মায়থোং অহুম অসিমক মীওইবা অমসুং মীওইবগী পুন্সিগী মরুওইবা অমনি। ঐহাক্কী নহা ওইরিবা মরূপশিং, মফম অসিদা পীরিবা লৌ অমসুং হৈ-শিংবশিং অসিনা প্রোফেস্নেলশিংবু ক্রাইম ইনভেস্তিগেসন, নেস্নেল সেক্যুরিতী অমসুং সিবিল দিস্প্যুত্তা লাক্লিবা অরুবা শিংনবশিং থেংনবা ঙমহন্নবা শেমগৎলি।
খ্বাইদগী মরুওইরিবদি, অদোমগী দোমেন অসি য়াম্না মরু ওই মরমদি মসিনা ঐখোয়গী নাগরিকশিংগী আইনগী কাঙলোনদা থাজবা হেনগৎহল্লি। ৱায়েল-পথাপকী অশোইবনা খুন্নাইদা য়াম্না পুক্নিং হন্থহল্লি। অমসুং ফোরেন্সিক সাইন্স শীজিন্নদনা, জস্তিস পীবা ঙম্লোই।
ফোরেন্সিক সাইন্স অসি অরানবা তৌবশিংবু চৈরাক পীবখক নত্তে। মসিদি মদুদগী য়াম্না হেনবা থবক পাংথোক্লি।
অরানবা তৌবশিং তশেংনা অৱাবা ফংগনি। লোয়ননা মসিনা মীওই অমবু মরাল লৈতে হায়না উৎপশু ঙম্মি। মরাল লৈতাবা মীওইগী তেংথাখোল তাবা ঙমদবা খুন্নাই অদুনা কৈদৌনুংদা চাউখৎপা ঙম্লোই।
অদোম্না য়ুম্বীনি। অদোম্না ফোরেন্সিক সাইন্সকী লান্মীশিংনি। য়ুম্ফম অমসুং খুদম পীদনা চিনহাইদা চৎপগী মরাল লৈরে লাওথোক্লবা মরাল লৈতবা মীওইশিংগী অদোম্না য়ুম্বী ওইরিবনি।
লমন শিংগে খল্লিবা মীওইশিংনা মখোয়গী অপাম্বা অদু অদোমগী মহৈনা পাংথোকপা ঙমহল্লোই। মরূপশিং, মসি ঐখোয়গী মালেমগী অঙকপা মশকশিং খঙদোক্নবা, ঐখোয়গী কম্ম্যুনিতীশিং ঙাক-শেন্দুনা থম্নবা অমসুং ঐখোয়গী লৈবাক্কী চাউখৎপগী খোঙচৎ শেমগৎনবা হোৎনরিবা মল্তিফেসেতেদ দিসিপ্লিন অমনি। ফোরেন্সিক সাইন্সনা ঐখোয়দা ভাবনা শাগৎপা ৱারোলদগী হেন্না ময়েক লারবা ৱাফমশিং লৈ হায়না থাজহল্লি।
ঙাংলিবা শাক্ষীশিং অসি য়াম্না মরু ওই। অদুগা শিগদবা মীওই অমনা অচুম্বা ৱা ঙাংলি হায়না লৌনবনা মরম ওইদুনা মহাক্কী চিনহাইনা মীওই অমবু শিবগী চৈরাক পীবা ফাওবা য়াহল্লি। অতোপ্পা কয়ানা থাজরবশু মসিনা হেন্না চুম্না লৌনদবশু নত্তে।
অদোমগী হৈ শিংবা মতৌনা কান্নবা য়াম্না পুরক্কনি অমসুং মরাল লৈতবশিংবু কনবীবা অমসুং মরাল লৈবশিংবু ফাদোক তাহনবা ঙমগনি। ফোরেন্সিক সাইন্সনা অচুম্বা খঙদোকপা ঙম্নবা খুৎলায় পীরি। অচুম্বা অসি খঙদোকপদা করিগুম্বা মতমদা য়াম্না ৱানা থোকপশু য়াওরিবনি।
মসিবু খঙদোক্নবা হোৎনবদা য়াম্না কন্না হোৎনবগী মথৌ তাই। তেক্নোলোজিগী খুমাং চাওশিল্লকপনা মরম ওইদুনা, মরুওইনা দিসরপসিব তেক্নোলোজিশিং অসিনা মরম ওইদুনা, অচুম্বা ৱাফমশিং অসি মশক থোকপা ৱেব অমনা থুদুনা থমহল্লি। অদোম্না অচুম্বা অমা থোরকপদা মতেং পাংই।
ফোরেন্সিক এভিদেন্সকী অচুম্বা অমসুং থাজবা য়াবা অসিনা মালেম শিনবা থুংনা লৈরিবা মোদর্ন লিগেল সিস্তেমগী তঙাইফদবা শরুক অমা ওইহল্লি। মতম খরগী মমাংদা ঐনা তাকখি। অহানবদদি ঈ খক্তনা মপুং ফাবা ওইরমদে।
অদুগা মখোয়না মসি মীওইবগী ঈ ওইগদবনি হায়খি। মদুদগী মখোয়না হায়খি, ও, মসিনা RS নেগেতিবগা মান্নগদবনি। ফরে।
হৌজিক্তি DNA লৈরে, অমসুং মসিদগী হেনবশু অদোম্না খঙলে। মসিনা আইনগী কাঙলোনবু মপাঙ্গল কনখৎহল্লি। ঐহাক্না হায়নীংবদি মসিনা অরোইবদা আইনগী কাঙলোনবু মপাঙ্গল কনখৎহল্লি হায়বসিনি।
মরমদি আইনগী কাঙলোন অমনা অচুম্বদা য়ুম্ফম ওইদ্রবদি মদু তুং কোইনা চৎপা ঙম্লোই। অমসুং অচুম্বা অদুদি পুথোক্কদবনি। অমসুং অচুম্বা ৱাফমশিং অসি মীখা পোন্না লৈবা মীওইশিংনা খঙবা ঙম্লোই।
মখোয় অসি য়াম্না ৱাখল লৈরবা মীওইশিংনি। মখোয় অসি ফল অমা নৎত্রগা ৱারোইশিন অমদা য়ুম্ফম ওই। মসিগী থৌওং অসিদা, অঙকপা অমসুং অঙকপা মওংদা, ফোরেন্সিক সাইন্সনা শিংনবশিং পুম্নমক মুত্থৎলি অমসুং অরোইবদা মপাঙ্গল কনখৎহনবা ৱারোইশিন অমদা য়ৌবদা মতেং পাংলি।
মসিদি দিমোক্রে সিগী ভেল্যুশিংগী হৌরকফম্নি। ঐহাক্কী নহা ওইরিবা মরূপশিং, সাইবর সেক্যুরিতীগী লমদা নুমিৎ খুদিংগী পেরাদাইম চেঞ্জ থোক্লি। মসি ইন্সতিত্যুসন, খুন্নাই অমসুং মীওই অমদা শিংনবা অমা ওইহল্লি।
ফোরেন্সিক সাইন্সনা অনৌবা দিমেন্সন অমা লৌরে। সাইবরগী খুদোংচাদবশিং অসি হেন্না কুপশিল্লকপনা, এক্সপোনেন্সিএল ওইরকপনা, সাইবর ক্রাইম থিজিনবা অমসুং ঐখোয়গী দিজিতেল ইনফ্রাস্ত্রকচর ঙাকথোকপা ঙম্বা ফোরেন্সিক এক্সপর্তশিংগী মথৌ তাবা অসি হান্নদগী হেন্না হেনগৎলক্লি।
ভারত অসি চাউখৎলক্লিবা লৈবাক অমনি। চাউখৎপগী মতৌ অসি থিংবা ঙম্লোই, অমসুং দিজিতেলাইজেসনগী লমদনা হেন্না থিংবা ঙম্লোই। নুপা অমসুং নুপীমচাশিং, ঐখোয়না মালেমগী ওইবা দাইরেক্ত ত্রান্সসেক্সনশিংগী 50% হেন্না পাংথোক্লি। মীওই অমনা ইন্তর্নেৎ শিজিন্নবগী চাং অসি য়ু.এস. অমসুং চাইনা পুন্না শিজিন্নবদগী হেল্লি।
চহিদা শরুক অহুম থোক্না লৌমী মিলিয়ন 100দি দাইরেক্ত ত্রান্সফরদগী কান্নবা ফংগনি, মরম অদুনা সেক্যুরিতী অসি য়াম্না মরু ওই। অদোমগী এক্সপর্তিস অসিনা সিস্তেম অসিবু তংদু লৈতাহন্দনবা হোৎনরিবা হুরানবশিংদগী ঙাকথোক্লি। ঐহাক্কী নহা ওইরিবা মরূপশিং, লম অসিদা পায়খৎলিবা থবকশিং অসি ঐখোয়গী নেস্নেল সেক্যুরিতী ঙাক-শেনবদা, সেনসিতিব ইনফোর্মেসন ঙাক-শেনবদা অমসুং দিজিতেল সিস্তেমদা মীয়াম্না থাজবা থম্নবগীদমক য়াম্না মরু ওই।
হৌজিক ফাওবদা, ঐখোয়না অতৈ লৈবাকশিংদগী মপুং ফানা মাংজিল থানা চংশিল্লি। অদুবু খুদোংচাদবশিং অসি নুমিৎ খুদিংগী থোক্লক্লি, অমসুং মরম অদুনা অদোম্না চেকশিন্না লৈগদবনি। মতম অসিদা ঐহাক্না প্রি-সোক্রেতসকী মতমগী ফিলোসোফর, হেরাক্লিতসনা হায়রম্বা অদু নীংশিংলকই, পুন্সিদা লেংদনা লৈবা অসিদি অহোংবখক্নি। মীওই অমখক্তনা চপ মান্নবা তুরেল অমদা অনিরক চঙবা য়ারোই, মরমদি মীওই অমখক্তসু চপ মান্নদে অমসুং তুরেল অমখক্তসু চপ মান্নদে হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। চহি লিশিং কয়াগী মমাংদা হেরাক্লিতসনা খল্লম্বদগী য়াম্না থুনা লাক্লিবা অহোংবশিং অসি অদোম্না য়েংশিনবা তাই। ঐহাক্কী নহা ওইরিবা মরূপশিং, মালেম অসিনা ক্লাইমেৎ চেঞ্জ অমসুং ইকোলোজিকেল দিগ্রেদেসনগী শিংনবশিংগা লান্থেংনরিবা অসিদা, ফোরেন্সিক সাইন্সনা তোঙান-তোঙানবা রোলশিং, তোঙান-তোঙানবা অফবা রোলশিং লৌবা য়াই।
মসিনা পোলুসনগী হৌরকফমশিং মশক খঙদোকপদা, ৱাইল্দলাইফ পোচিং থিদোকপদা অমসুং ইনভাইরনমেন্তকী কাংলোনশিং ঙাক্না চৎপদা য়েংশিনবদা মতেং পাংগনি। ঐহাক্না মতম শাংনা হায়দুনা লাক্লি, মহৌশাগী রিসোর্সশিংবু লান্না শীজিন্নবা, ঐখোয়না মসি ৱাখল খন্থদনা পাংথোক্লি, ঐখোয়না ঐখোয়গী পুন্সিবু খুদোং থীজহল্লি। ঐখোয়না হিংবা য়াবা অতৈ গ্রহ অমত্তা লৈতে হায়বসি ঐখোয়না নীংশিংদ্রে।
ঐখোয়গী তুংগী চারোন-শুরোনগীদমক ঐখোয়না গ্রহ অসিবু ঙাক-শেনগদবনি। হায়রিবা গ্রহ অসি অসুম্না লৈহন্নবা অমসুং ফগৎহন্নবা মীওইবগী ইনর্জী পুম্নমক পুন্সিনবা মথৌ তাই। ফোরেন্সিক সাইন্সনা মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌবা য়াই।
এনভাইরনমেন্তকী অশোক-অপন থোকহল্লিবা মরমশিং সাইন্তিফিক ওইবা মওংদা খঙদোকপা ঙম্বা অসি য়াম্না মরু ওই। করিগীনো হায়বদু খঙলবা মতমদা অদোম্না মসিবু থেংনবা য়াই। মসি লানহৌরিবশিংবু পাউখুম পীনবা অমসুং তুংগী চারোন-শুরোনগীদমক্তা ঐখোয়গী নেস্নেল রিসোর্সশিং ঙাক্তুনা থম্নবগীদমক তঙাইফদবা অমনি।
মরূপশিং, ঐহাক ইং 1989দা পার্লিয়ামেন্তকী মীহুৎ ওইনা অমসুং ইং 1990দা মন্ত্রী ওইনা ৱাশক লৌখি। মতম অদুদা ভারতকী শেন্মিৎলোন অসি লন্দন অমসুং পেরিসকী শহরশিংগা মান্নরম্মি। অদোম্না মসি থাজরোই। লন্দনগী শহর খক্তগা। অদুগা ঐখোয়না কদায়দা লৈবগে? হৌখিবা চহি 10 অসিদা ঐখোয়না হৌজিক মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা মঙাশুবা ইকোনোমী ওইরে। অদুগা চহি অনিগী মনুংদা খ্বাইদগী চাউবা অহুমশুবা ইকোনোমী ওইবগী লম্বীদা লৈরে। অমসুং অসিগুম্বা ফিভম অসিদা ভারতনা চাউখৎপা অমসুং চাউখৎপা লেপ্তনা চত্থরকপগা লোয়ননা ঐখোয়না থেংনরিবা শিংনবশিং অসি হেন্না লুবা ওইরক্লি।
অৱাবা কয়া অসি মনুং অমসুং মপান্দা থোক্লক্লি। ঐখোয়গী নেস্নেলিজমবু ইকাই খুম্নদবা মীওই কয়া ঐখোয়না থেংনরি। অসিগুম্বা অচৌবা লৈবাক অসিগী নাগরিক ওইবগা লোইননা ঐখোয়গী তঙাইফদবা থৌদাংদি রাজনিতীগী নত্ত্রগা মশাগী কান্নবদগী হেন্না লৈবাক্কী কান্নবশিংবু খ্বাইদগী ৱাংবা মফমদা থমবনি।
লৈবাক অসিদা খুদোংচাদবশিংদগী কান্নবা লৌনবা হোৎনরিবা মীওইশিং লৈ। ঐহাক্কী নহা ওইরিবা মরূপশিং, অফবা উকিল, মন্ত্রী, ফোরেন সর্বিসকী মেম্বরশিং ওইরিবা ওথোরিতী লৈবা মীওইশিং, মসি কয়া য়াম্না নুংঙাইতবা ফিভম্নো। য়ুম্লোন্নরিবা লৈবাক অমদা থোকখিবা অদু লৈবাক অসিদা থোকপা য়াব্রা? থোকহল্লোইদবনি।
অসিগুম্বা মীওইশিংগী মফমদা ঐখোয়না তুমিন্না লৈথোক্লোইদবনি। নহাক্কী ৱাখল্লোন অদু খঙহনগদবনি। মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা গনতন্ত্র অসিবু থুগাইগে খল্লিবা মসিগুম্বা ফত্তবা ৱারোলশিং অসি লাল্লে তাক্নবা অদোম্না সোসিএল মীদিয়াগী মতেং লৌগদবনি।
ঐখোয়না মখোয়শিং অসিবু ন্যুত্রেলাইজ তৌগদবনি। মরূপশিং, অদোমগী হৈশিংবশিংনা তেরোরিজম অমসুং ওর্গানাইজ ক্রাইম থেংনবদা অমসুং অকোইবগী ফিভম শোকহনবা অমসুং সাইবরগী খুদোংথীবশিং থেংনবদা মতেং পাংগনি। অমসুং অদোমগী হৈ-শিংবশিংগী মথৌ তাবা অসি হেনগৎলক্লি।
অদোম্না মপান্দা চত্তুনা মসিগী স্কিল অসি লৈবাক অসিদা নত্তনা মপান্দাসু মথৌ তারে হায়বা উবা তাই। ঐহাক্না হান্না হায়খিবগুম্না ফোরেন্সিক সাইন্সকী থবকশিং অসিনা ক্রিমিনেল জস্তিস সিস্তেমদা তেরোরিস্তশিং অমসুং ক্রাইমিনেলশিং ফাবদা মতেং পাংই। ঐহাক্না ইকাই খুম্নরবা ইন্সতিত্যুসন অসিগী মহৈরোইশিং অমসুং ফেকল্তীদা রিসর্স অমসুং ইন্নোবেসনদা মগুন লৈনবা লেপ্পা লৈতনা হোৎননবা হায়জরি।
অদোম্না ফোরেন্সিক সাইন্সকী হীরমদা শরুক তম্লিবা অসি মালেমগী থাক্তা য়ৌবা ঙমহনবতা নত্তনা ভারতনা নীংথিনা চাউখৎলক্লিবা ওইবনা, মসিগী অনৌবা বেঞ্চমার্ক শেমগদবনি। ঐখোয়গী মাঙদা করি লৈবগে খনবগী মথৌ তাদ্রে। অনিশুবা থাক্তা লৈরিবশিংদগী ঐখোয়না কা হেন্না মাঙজিল থাবা তাবনি।
অমসুং ঐহাক্কী নুংশিরবা মরূপশিং, মসি হীরম কয়াদা থোক্লি। মালেমগী লৈবাক কয়ানা ভারতনা থেংনরিবা অসিগুম্না দিসরপ্তিব তেক্নোলোজীগা থেংনরিবা লৈবাক কয়া লৈতে। ঐহাক্না মতাংসিদা কা হেন্না ঙাঙবা পামদে অদুবু ক্বান্তম কম্প্যুতরগী মতাংদা খল্লু। গ্রীন হাইদ্রোজেন মিসন। অমসুং ঐখোয়না দিসরপ্তিভ তেক্নোলোজীগী মতাংদা ৱা ঙাংবদা, ঐখোয়গী লৈবাক অসি মেছিন লর্নিং, ব্লোকচেন অমসুং 6Gগী কম্মর্সিএল এক্সপ্লোইতেসনদা মীৎয়েং থম্বা লৈবাক অমনি। মসি 2025দগী চৎনবা হৌরগনি। মরম অদুনা হীরম খুদিংমক্তা ভারতনা হেনগৎলকপা তাবনি।
ঐহাক অমসুং অতোপ্পশিংনা হেনগৎলক্লি হায়রিবসি করিনো? অশোনবা মঙা ওইবদগী ঐখোয়না অচৌবা মঙা ওইরে। ঐহাক্না ঐহাক্কী মিৎয়েং অদু থাজবা ঙম্লমদে। ঐহাক্না 1989 অমসুং 1990দা মন্ত্রী ওইরিঙৈদা মসিগী ৱাখল্লোন অসি লৈরম্লোই। মতম অদুদা ঐখোয়গী ফোরেন এক্সচেঞ্জ অসি য়ু.এস. দোল্লর বিল্লিয়ন 1গী অকোয়বদা লৈরম্মি।
স্বিতজর্লেন্দদগী সনা নোংথক্তা পুদুনা লাকপা তারম্মি অমসুং বেঙ্ক অনিদা থম্লম্মি। হৌজিক ঐখোয়গী ফোরেন এক্সচেঞ্জ অসি বিল্লিয়ন 660 হেনখ্রে অমসুং চয়োল অমগী মনুংদা ঐখোয়না য়ু.এস. দোল্লর বিল্লিয়ন 6দগী 7 ফাওবা হাপচিনবা ঙম্লে। ভারতকী দিজিতেলাইজেসননা মালেম অসি মহৌশানা মান্নবা ফোর্মেৎ অমদা থম্লে হায়না ৱার্ল্দ বেঙ্কনা হায়রি।
ঐখোয়না চহি 6 অসিদা মহৌশানা চহী 4দগী হেন্না চঙবা ঙমদবা থবকশিং পাংথোক্লে। ইন্তর্নেস্নেল মোনিতরী ফন্দনা ভারত অসি ইনবেস্তমেন্ত অমসুং খুদোংচাবা ফংনবগী অফবা মফম অমা ওইনা শকখঙই। মালেমগী খ্বাইদগী পাম্নবা মফম অমনি হায়রি। মালেমগী শিংনবা, অরুবা লমদম অমসুং এয়র পেকেতশিং লৈরবসু, অমসুং অচৌবা শেন্মিৎলোনশিংনা অৱাবা মাইয়োক্নবা মতমদা চাউখৎলিবা শেন্মিৎলোন অসি ঐখোয়খক্তনি।
চন্দ্রয়ান-3না লুনার সাউথ পোলদা মায় পাক্না লেন্দ তৌখিবগা লোয়ননা, মসি পাংথোকপা ঙম্বা ভারত অসি অমত্তা ঙাইরবা লৈবাক অমা ওইবগা লোয়ননা ঐখোয়না স্পেসতা পুৱারীসু শেমখ্রে। অৱাংবা থাক্কী তেক্নোলোজীগী তোঙান-তোঙানবা ঙমখৈশিংদা ঐখোয়না মাংজিল থারি।
মমাংদা অমুক্তা থোকখিদ্রিবা মওংদা ভারতনা হৌজিক চাউখৎলক্লিবা অসিগী মরকসিদা, ঐহাক্কী নহা ওইরিবা মরুপশিং, অদোম্না ইশাবু সবজেক্ত অসিগী মহৈরোই অমনি হায়না উবখক নত্তনা লমজিং মৈরা পায়দুনা চৎলিবা মীওইনি হায়না উজগদবনি। লৈবাক অসিগী লৈঙাকপা অমসুং চাউখৎপগী হীরমদা অদোম্না অতোপ্পা সেক্তরশিংদগী হেন্না কনবা স্তেকহোলদরনি হায়না ঐহাক্তি খল্লি। ভারতনা নীং খা তম্বগী চহি চাম্মা মপুং ফারকপা মতমদা, ইং 2047দা, ভারতপু চাউখৎপা লৈবাক অমা ওইহন্নবা হোৎনবদা অদোম্না খ্বাইদগী চাউবা শাফু পীগদৌরিবনি।
অদোম্না মসিগী অচৌবা খোঙচৎ অসিগী দ্রাইভর ওইরি অমসুং মসি 2047দা মায় পাক্কনি হায়না ঐহাক্না থাজবা থম্লি। অদুনা ঐহাক্কী নহা ওইরিবা মরূপশিং, ঐখোয়গী লৈবাক অসিনা থেংনরিবা খুদোংচাদবশিং অসিদা অদোমগী হৈশিংবশিং শীজিন্নৌ। খুন্নাই পুম্নমক্তা কান্নবা পীরগদবা প্রেক্তিকেল সোলুসনশিং শেম্নবা সরকারগী এজেন্সীশিং অমসুং ইন্দস্ত্রীগা খুৎশম্নদুনা থবক তৌমিন্নগদবনি।
ঐহাক্না ঐহাক্কী নহা ওইরিবা মরুপশিংদা সরকারগী থবকশিংদা য়াওননবা হায়জরি। কোচিং সেন্তরশিংদা হেক্তা চৎকনু। অতোপ্পা লমশিংদা খুদোংচাবশিং অসি য়াম্না চাউই, হেন্না পোত্থোক পুথোকপা ঙম্মী, অদুনা মসিগুম্বা সাইলোদগী লাপথোকউ।
মখোয়না অদোমগী হৈশিংবা অমসুং লৌশিংবু চাংয়েং তৌগনি অমসুং মখোয়না অদোমবু ইন্নোবেসন অমসুং রিসর্সতা পুক্নিং থৌগৎকনি। খুদম ওইনা ফোরেন্সিক সাইন্স লৌসি। হীরম অসিগী এক্সপর্ত নৎত্রগা লৌশিং লৈবা মীওই অমনা সরকারগী থবক অমা করিগীদমক চংশিনগদৌরিবনো? মদুগী মতাংদা খল্লু।
গবর্নমেন্ত সর্বিসতা লৈরিবা ঐখোয়গী খুদোংচাবশিং অদু খল্লসি। ঐহাক্না হীরম অসিগী মহৈরোই অমসুং প্রোফেস্নেল খুদিংমক্তা ইথিক্স অমসুং ইন্তিগ্রিতীগী খ্বাইদগী ৱাংবা স্তেন্দর্দশিং ঙাক্না চৎনবা আপিল তৌরি মরমদি অদোমগী ইথিক্স হন্থবনা তেরোরিস্ত অমবু নান্থোকহনবদা মতেং পাংবা য়াই অমসুং মরাল লৈবা মীওই অমবু ফাদোক তাহনবা য়াই। মতম পুম্নমক্তা অচুম্বা অদুনা অদোমগী থবকপু লমজিংবীয়ু অমসুং নাকল অমত্তা য়েংদনা অচুম্বা ৱায়েল ফংহনবীয়ু।
ইথিকেল দাইল্যুসনশিংনা ফোরেন্সিক স্কিলশিংবু য়াম্না ফত্তবা ওইহনবা ঙম্মি, শেন্নবা ঙমদবা য়াম্না ফত্তবা পোৎলম ওইহনবা ঙম্মি। মরম অদুনা ফোরেন্সিক এনালাইসিসকী লাইনিং লাইশোলদা মতম পুম্নমক্তা অচেৎপা থাজবা থমগদবনি। ফেকল্তী অমসুং রিসর্চ তৌরিবশিংদা ঐনা অদোমবু সাইন্সপু খুমাং চাউশিলহন্নবা অমসুং তুংলমচৎকী ৱাখল্লোনশিং পুথোক্নবা হোৎনরিবা অসিগীদমক থাগৎপা ফোংদোকচরি।
অদোমগী থবক্না হেন্না অচুম্বা অমসুং চপ মান্নবা খুন্নাই অমগী য়ুম্ফম ওইরি অমসুং মসিগীদমক্তা লৈবাক অসিনা অদোমবু থাগৎচরি। ঐহাক্কী নহা ওইরিবা মরূপশিং, ঐহাক্না মালেম শীনবা থুংনা চৎলুরে। ভারতকীদমক মীয়াম্না থম্লিবা ইকায়খুম্নবা অদু ঐনা উখি।
ঐহাক্না থেংনরকপা মীওই খুদিংদা ভারত হায়বা মিং অসিনা ইথিল পীবগী মতৌ ঐহাক্না উরক্লে। চহি চা কয়াগী মমাংদা ভারত ওইরম্বা, বিশ্বগুরু ওইরম্বা ভারত অসি ঐখোয়না য়াম্না থুনা অমুক হন্না উবা ফংলি। ঐখোয় পুন্না সাইন্সনা মপাঙ্গল কনবা, ঙাকশেল লৈবা অমসুং চাউখৎপা ভারত অমগী লমজিং লমতাক ওইগদবা তুংলমচৎ অমা শেমগৎলসি।
ঐহাক্কী মফমদা অদোমগী তাঙলবা মতম পীবগীদমক্তা পুম্নমকপু থাগৎচরি। অদোমগী পুন্সি অমসুং কেরিয়রদা মায় পাকপা ওইয়ু হায়না ঐহাক্না য়াইফ পাউজেল পীজরি।
পুম্নমকপু থাগৎচরি।

Vice President's Secretariat
Text of Vice-President's Address at National University of Forensic Sciences, Gandhinagar
23 AUG 2024 4:42PM by PIB Delhi
Indeed a privilege to be before you today and my first one to this university. But I had thought about it for a very, very long time because it was the first innovative step taken at a state level in a country that is home to one-sixth of humanity. This premier institution has established itself beyond frontiers of the nation and is a beacon of excellence in the field of forensic sciences and the reach goes much beyond criminal jurisprudence.
It is a delight to address vibrant, forward-thinking academic community dedicated to the pursuit of knowledge and that knowledge directly impacts national security, justice and development. Forensic science, as we all know, is not merely a technical field. It is cornerstone of truth and justice.
What does it ensure? It ensures that evidence speaks louder than opinions and facts are triumph for speculation. Imagine the state of criminal justice system when we did not have the impact of forensic science. Justice was casualty.
Not any longer. Forensic science makes it sure the guilty is punished and the innocent is saved. This institution, with its state-of-the-art facilities, cutting-edge research, and dedicated scholars, is nurturing the next generation of forensic experts who will serve as the guardians of truth in our society and mind you if truth does not prevail criminal justice system collapses and therefore those in the field of forensic science ultimately you help pin down the one who should be suffering ultimate culpability.
The importance of this university goes beyond its academic excellence. It is a symbol of our nation's commitment to upholding justice in all objectivity. As a matter of fact, you are students of law in some sense.
This university is working towards glorifying our preamble of the Constitution. And all three facets of that are fundamental to humanity and human existence. My young friends, the knowledge and skills imparted here equip professionals to tackle complex challenges in crime investigation, national security and civil disputes.
Most importantly, your domain is critical because it enhances the faith of our citizens in the rule of law. Miscarriage of justice is a very demoralising factor for society. And without application of forensic science, miscarriage of justice is not avoidable.
Forensic science is more than just a tool to bring perpetrators to justice. People take it. It is much beyond that.
Perpetrators of justice do really suffer. But this also helps in establishing innocence as well. And a society that cannot listen to the cry of an innocent person is a society that is bound to slide down.
You are the bulwark. You are the warriors of forensic science. You are bulwarks between an innocent person being held guilty on oral testimony that is prejudiced and motivated.
Your skills come to the agent and to the surprise of those who seek to wreak vengeance. Friends, it is a multifaceted discipline that goes to unlocking the mysteries of our world, safeguarding our communities and shaping the course of our nation's development. It is forensic science that makes us believe facts are stranger than fiction.
Some of the crimes of dastardly nature when a person faces acquisition and he is innocent. And when the entire society rises in one voice that the guilty must be punished, the innocent's last hope is forensic science. From investigating environmental disasters to authenticating critical documents, from analysing crucial evidence to uncovering the truth in complex legal proceedings, forensic science plays a pivotal role in our daily lives and in the larger tapestry of our nation's progress. You will not have the occasion to see the times I saw as a lawyer.
Oral testimony was all-important. And a dying declaration would result in the death of a person because a dying person was supposed to be speaking nothing but the truth. And this was not withstanding the perception to the contrary in the people at large.
Your expertise came to rescue earlier and your extremely penetrating, incisive technology will now save the innocent and take the guilty to the gallows. Forensic science provides the tool to uncover the truth. Sometimes truth is very difficult to uncover.
It takes a lot to discover it. Because of the technological advancements, particularly disruptive technologies, truth comes to be shrouded in a mysterious web. You help a truth come up and shine.
The accuracy and reliability of forensic evidence has made it an indispensable part of the modern legal system worldwide. I indicated a while ago. First, blood was good enough.
Then they said it should be human blood. Then they said, oh, it should match RS negative. Fine.
Now DNA, and now much more, you know it. It strengthens the rule of law. I would go to the extent of saying it finally strengthens the rule of law.
Because a rule of law cannot exist firmly unless it is firmed up on truth. And truth is something which has to be discovered. And discovery of the truth cannot take place through persons who are subjectively minded.
They are heavily opinionated. They are fixed to an outcome or a conclusion. In this scenario, shrouded in mystery and clouded, forensic science dispels all doubts and helps us reach a conclusion that is firmed up finally.
This is the fountainhead of democratic values. My young friends, in the field of cyber security paradigm shift is taking place day by day. It is turning out to be a challenge to institutions, to society and individuals.
Forensic science has taken on a new dimension. As cyber threats become more sophisticated, exponential, the need for forensic experts who can investigate cyber crimes and protect our digital infrastructure has never been greater.
India is a country that is on the rise. The rise is unstoppable, and more so in the field of digitization. Boys and girls, we account for more than 50% of global direct transactions. Our internet usage per capita is more than that of the US and China taken together.
Hundred million farmers thrice a year benefit from direct transfer, and therefore security is all important. It is your expertise that helps them keep away from cheats, those who seek to destabilise the system. The work, my young friends, that is being done in this domain is crucial for safeguarding our national security also, protecting sensitive information and maintaining public trust in the digital system.
So far, we have been absolutely ahead of other nations. But challenges are emanating every day, and therefore you will have to be on your toes. I remember at this time what a great philosopher in pre-Socrates era said, Heraclitus, the only constant in life is change. He reflected that the same person can never enter the same river twice, because neither the person is the same nor the river is the same. You have to take care of change which is much faster than Heraclitus imagined thousands of years ago. My young friends, in a world grappling with challenges of climate change and ecological degradation, forensic science can play diverse roles, diverse affirmative roles.
It can help identify the sources of pollution, track wildlife poaching and monitor compliances with environmental regulations. I have been saying for a long time, reckless exploitation of natural resources we are unmindful when we do so, that we are threatening our own existence. We forget that we do not have another planet to live on.
We will have to keep this planet safe for our future generations. It requires convergence of all human energy to see that this planet remains what it is and improves. Forensic science can play a major role.
The ability to scientifically determine the cause of environmental damage which is critical. You can tackle it when you only know the cause. It is essential for holding violators accountable and preserving our national resources for future generations.
Friends, it was in 1989 I was elected to Parliament and in 1990 a minister. Then the size of the Indian economy was just that of or equivalent of a city of London and Paris. You will not believe it. Just a city of London. And where we are? In the last ten years we have gone to a situation now as the fifth largest global economy on the way to becoming the third largest just in two years, if not earlier. And in this scenario as India continues to grow and evolve the challenges we face become increasingly complex.
Unfortunately some of the challenges are emanating from within and without. We find people fail to respect our nationalism. It is our bounden duty as citizens of this great country to keep national interests uppermost much higher than political or self-interest.
There are people quick to capitalise on disturbance in this country. What a pain my young friends, people in authority who are great lawyers, have been ministers, have been members of foreign service. Say what happened in a neighbouring country can happen in this country? Not a chance.
Such people must not be dealt with by your silence. You must open your mind. You must take to social media to see that such narratives that are sinister reflect pernicious design to destabilise the largest function of democracy on the planet.
We have to neutralise them. Friends your skills will help combating terrorism and organised crime also in addressing environmental degradation and cyber threats. And the need for your skill is on the rise.
You have to get out and see that this skill is needed not only in the country but outside also. Forensic science employment as I said earlier helps the criminal justice system to nab terrorists and criminals. I urge the students and faculty of this esteemed institution to continually strive for excellence in research and innovation.
Your contributions to forensic science should not only meet global standards but set new benchmarks as India's continual rise is exponential and trajectory is geometric. We no longer have to think who is ahead of us. We have to be far ahead of the second one in the line.
And that my good friends is taking place in several fields. Not many countries in the world are grappling with disruptive technologies as India is grappling. I don't want to make much reference to it but just imagine quantum computing. Green hydrogen mission. And when we talk of disruptive technologies, ours is a country that is focusing on machine learning, blockchain and commercial exploitation of 6G will take place from 2025 onwards. So in every field India has to be on the rise.
And what is this rise that I and others speak of? From being fragile 5, we are big 5. I can't believe my eyes. I could never dream of this in 1989 and 1990 when I was a minister. That was the time when our foreign exchange was fluctuating around 1 billion US dollars.
And the gold had to be physically airlifted for Switzerland to be placed in two banks. And now our foreign exchange is in excess of 660 billion and in a single week we can add 6 to 7 billion US dollars. The World Bank for a change says digitization of India has put the world in a format where it can emulate.
We accomplished in 6 years what normally is not possible in more than 4 decades. The International Monetary Fund recognizes India as a bright spot of investment and opportunity. A favourite global destination. The only economy that in spite of global headwinds, difficult terrain and air pockets is on the rise while large economies are struggling.
With the successful landing of Chandrayaan 3 on the Lunar South Pole India being the only country to do so, we have created history in space as well. Across various frontiers of cutting edge technology we are frontrunners.
In this backdrop of unprecedented and exponential progress of Bharat, my young friends, you must look at yourself not just as students of your own subject but as a torchbearer of India's future. According to me each of you is far more seriously a stakeholder in governance of this country and rise of this country than any other sector. The Marathon March of 2047 for Viksit Bharat when India attains the Centennial of Independence you are the most important propellers.
You are drivers of this great march and I am sure it will fructify in 2047 in Viksit Bharat if not earlier. So my young friends apply your expertise to the pressing challenges facing our nation. Collaborate with government agencies and industry to create practical solutions that benefit society as a whole.
I advise my young friends and to you to other young friends don't be in the groove of getting into government service. Don't rush to coaching centres. Don't get into those silos because opportunities in other areas are enormous, more productive.
They will test your skill and knowledge and they will spur you to innovation and research. Take for instance forensic science. Why would an expert or knowledgeable person in this field run after a governmental job? Think about it.
Let us desilo our opportunities in government service. I appeal to every student and professional in this field to uphold the highest standards of ethics and integrity because your dilution of ethics can help escape a terrorist and can send an innocent man to jail, gallows. Always let truth guide your work and ensure that justice is served without bias and compromise.
Ethical dilutions can make forensic skills monstrous, unmanageable monstrous in outreach. So ever be committed to the sanctity of forensic analysis. To the faculty and researchers I commend you for your tireless efforts in advancing science and for nurturing the minds of tomorrow.
Your work is laying the foundation for a more just and equitable society and for that the nation is deeply grateful. My young friends, I have no doubt I have been across the globe. I have seen the respect people have for India.
The very name India strikes a different kind of surcharge in the people I meet. We are on a fast recovery to seeing India that was Bharat centuries ago, that is Vishwaguru. Together let us build a future where science serves as the guiding light for a strong, secure and prosperous India.
I am indeed privileged to make such a demand on your time. I wish you the very best in your life and career.
Thank You.