লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী শিবরাজ সিংহ চৌহান্না পতনাদা ঙসি লৌমীশিংগা লোয়ননা খন্ন-নৈনবশিং পাংথোকখ্রে
লৌমীশিংগী ইনকম শরুক অনি হেনগৎহন্নবা লৌমীশিংগীদমক ফোর্ম্যুলা 6 লৈ: শ্রী শিবরাজ সিংহ চৌহান
বিহারগী তেলেন্ত অসি মালেমদা শীংথানরি, তেলেন্ত অসি নীংথিনা শীজিন্নবনা বিহারবু ভারতকী লুচিংবা ওইহনবতা নত্তনা ভারতপুসু মালেমগী লুচিংবা ওইহনগনি: শ্রী চৌহান
23 AUG 2024 3:29PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ-থৌরাং অমসুং খুঙ্গং চাউখৎ থৌরাং মন্ত্রী, শ্রী শিবরাজ সিংহ চৌহান্না ঙসি বিহারগী পতনাদা লৌমীশিংগা ৱারী শানখ্রে। শ্রী চৌহান্না হায়খি মদুদি লৌউ-শিংউ অসি ভারতকী শেন্মিৎলোনগী মপাঙ্গলনি অমসুং লৌমীশিং অসি মাগী থৱায়নি। মহাক্না লৌমীশিংগী সেবা তৌবগী থবক অসি পীখিবা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীবু মহাক্না থাগৎপা ফোংদোকখি অমসুং লৌমীশিংগী সেবা তৌবসি শ্রী চৌহানগীদমক্তা ঈশ্বরবু ইকায় খুম্নবগা পাঙ্খক্নি হায়খি। লৈবাক অসিগী লৌমীশিংগী য়াইফ-থৌরাংগীদমক ঐখোয়না হোৎনগনি।
কেন্দ্রগী মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি প্রধান মন্ত্রী শ্রী মোদীনা লাল কিলাদগ হায়খি মদুদি মহাক্না শরুক অহুম হেন্না য়াংনা থবক তৌরগনি অমসুং মহাক্না লৈবাক অসিগী লৌমীশিংগী য়াইফনবা হোৎনগনি। শ্রী চৌহান্না বিহার সরকার, মুখ্য মন্ত্রী, উপ মুখ্য মন্ত্রী অমসুং লৌউ-শিংউগী বিভাগশিংবু মখোয়না লৌউ-শিংউগী য়াইফনবা লেপ্পা লৈতনা হোৎনরিবা অসিদা থাগৎপা ফোংদোকখি। শ্রী চৌহান্না হায়খি মদুদি ঙসি মহাক্না স্তোলশিং, শঙ্গোম অফম্বা, চেং, খোহি, চুজাক, চা উখি অমসুং পুম্নমক অসি য়াম্না ফজৈ। বিহারগী লৌমীশিংদা মহাক্না ইকাই খুম্নবা উৎখি। কেন্দ্রগী মন্ত্রীনা মখা তারদুনা হায়খি মদুদি ঐখোয়গী লম মরাং কায়না লৈতে, চাদা 91দি মার্জিনেল ফার্মরশিংনি, অদুবু লৌমীশিংনা শীংথানীংঙাই ওইবা থবকশিং তৌরি।
কেন্দ্রগী মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি প্রধান মন্ত্রীনা লৌউ-শিংউদা শেন্থোক শরুক অনি হেনগৎহন্নবা কেম্পেন অমা হৌদোকখ্রে অমসুং মহাক্না থবক পায়খৎলিবা লৌমীশিংগীদমক্তা ফোর্ম্যুলা 6 লৈ, মসিদা পোত্থোক হেনগৎহন্নবা থবক তৌরিবা অসিগীদমক অফবা মরু মথৌ তাই। পোত্থোক পুথোকপা অসি অফবনি অদুবু মসিদগী হেন্না ওইথোকপা য়াবা লৈ। উহৈ, মনা-মশিং, সিরিএল, হৱায়, অমসুং ওইল সীদকী অফবা মরুশিং অসি য়াম্না মরু ওই। প্রধান মন্ত্রীনা লৌমীশিংদা মহৈ-মরোং 65গী ময়াৎ 109 পুথোকখিবদা মহাক্না নুংঙাইবা ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি চেংগী মখল অমা লৈরি মদুদা ঈশিং চাদা 30 হেন্না চংদে। মিল্লেৎসকী মখল অমা লৈরি মদুগী মহৈ-মরোং অসি নুমিৎ 70দা মপুং মরৈ ফাই। ক্লাইমেৎ ফ্রেন্দলী ওইরবা, তেম্পরেচরগী চাং ৱাংখৎলকপদসু অফবা মহৈ-মরোং ফংবা ঙম্বা মহৈ-মরোংশিং লৈ। মহাক্না ICARগা ৱারী শানগনি, মসিনা মরম ওইদুনা লৌমীশিংদা মহৈ-মরোং ফংহল্লগনি। শ্রী চৌহান্না হায়খি মদুদি মহৈ-মরোং পুথোকপগী মমল হন্থহনবা অসি মহাক্কী অনিশুবা ৱারেপনি, লৌমীশিংনা প্রধান মন্ত্রী কিসান সম্মান নিধিদগী মতেং য়াম্না ফংলি, KCCদগী ফর্তিলাইজরগীদমক মমল হোংনা লোন ফংলি। অহুমশুবা ৱারেপদি মহৈ-মরোংগী অচুম্বা মমল ফংহনবনি। কেন্দ্রগী মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি বিহারগী মখানা অসি থোইদোক হেন্দোক্না মমিং লৈরি অমসুং মখানা অসি এক্সপোর্তকী মগুন লৈ অমসুং মসি এক্সপোর্ত তৌরকপা মতমদা লৌমীশিংনা হেন্না কান্নবা ফংলি। কেন্দ্রগী মন্ত্রীনা থাজবা পীখি মদুদি মহাক্না মসিগা মরী লৈনবা ওফিস অমা বিহারদা লাক্নবা হোৎনগনি।
কেন্দ্রগী মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি লৌউ-শিংউগী দাইভর্সিফিকেসন অসি সরকারগী রোদমেপতা য়াওরি অমসুং ত্রেদিস্নেল মহৈ-মরোংশিংগা লোয়ননা, শেল হেন্না ফংহনগদবা মহৈ-মরোংশিংবু প্রমোৎ তৌবদা ঐখোয়না থৌরাং অমত্তা লেপহল্লোই। মহাক্না হায়খি মদুদি মহাক্না ফুদ প্রোসেসিংগী মতাংদসু ৱারী শানগনি। বিহারগী তেলেন্ত অসি মালেমদা শীংথানীংঙাই ওইরি। মসিগী তেলেন্ত অসিবু চুম্না শীজিন্নবনা বিহারবু ভারতকী লুচিংবা ওইহনবতা নত্তনা ভারতপু মালেমগী লুচিংবা ওইহনগনি।
শ্রী চৌহান্না হায়খি মদুদি অনৌবা ৱাখল্লোনশিংগা লোয়ননা ঐখোয়না মসি লৌউ-শিংউদা মতৌ করম্না শীজিন্নবা য়াগনি। ঐখোয়না কেমিকেল ফর্তিলাইজরশিং কয়াম কুইনা শীজিন্নগনি? মসিনা ফর্তিলিতী কেপাসিতীসু হন্থহল্লি অমসুং পুথোকপা অসিনা হকচাংদা অকায়বা পী। হৌজিক্কী মতমসিদা তিনথ্রোকশিং লৈখিদ্রে। মখোয়শিং অসি মেন্যুর হাপচিন্দুনা মুত্থৎখ্রে। লৈমায়গী ফিৎ 50-60গী মখাদা লৈবা তিনথ্রোকশিংনা লৈমায়দা চংলকই অমসুং থোরকই, মসিনা লম অদুবু লৈহাও ফনা থম্বা ঙম্মি। প্রধান মন্ত্রীগী লুচিং মখাদা নেচরেল ফার্মিংগী মিসন অমা হৌরে। মসিনা পোত্থোক হন্থহল্লোই, অদুবু হেনগৎহনগনি।
শ্রী চৌহান্না হায়খি মদুদি মথংদদি মহাক্না ফিল্দশিংদা থৌরমশিং পাংথোক্কনি অমসুং প্রেক্তিকেল প্রোব্লেমশিংসু য়েংশিনগনি। লৌমীশিং য়াওদনা মালেম অসি মথৌ তৌবা ঙম্লোই। লেমহৌরিবা পোৎলমশিং অসি ফেক্তরীদা শেমগনি অদুবু নহাক্না গেহু অমসুং চেং অসি কদাইদগী ফংগনি? ঐখোয় পুম্নমক্না পুন্না থবক তৌমিন্নগনি।

Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Union Minister Shri Shivraj Singh Chouhan holds discussions with farmers today in Patna
There are 6 formulas for farmers to double the income of farmers: Shri Shivraj Singh Chouhan
Bihar’s talent is amazing in the world, proper use of this talent will not only make Bihar the leader of India but will also make India the leader of the world: Shri Chouhan
23 AUG 2024 3:29PM by PIB Delhi
Union Agriculture & Farmers Welfare and Rural Development Minister, Shri Shivraj Singh Chouhan today held a discussion with farmers in Patna, Bihar. Shri Chouhan said that Agriculture is the backbone of the Indian economy and farmers are its soul and express gratitude to the Prime Minister Shri Narendra Modi who has given him the task of serving farmers and serving farmers is like worshipping God for Shri Chouhan. We will try our best to ensure the welfare of the farmers of the country.
Union Minister said that the Prime Minister Shri Modi has said from the Red Fort that he will work three times faster and he will try our best to do the welfare of the farmers of the country. Shri Chouhan congratulated the Government of Bihar, the Chief Minister, the Deputy Chief Minister and the Agriculture Department as they are constantly engaged in the work of welfare of farming. Shri Chouhan said that today he had seen the stalls, makhana, rice, honey, maize, tea and everything is amazing. He saluted the farmers of Bihar. The Union Minister further said that we do not have large pieces of land, 91 percent are marginal farmers but still farmers are doing wonders.
Union Minister said that the Prime Minister has started a campaign to double the income in farming and he have 6 formulas for the farmers on which he is working are increasing production, for which good seeds are necessary. Production is good but there is more possibility. Good seeds of fruits, vegetables, cereals, pulses and oilseeds are essential. He is happy that the Prime Minister has dedicated 109 species of 65 crops seeds to the farmers. He informed there is a variety of rice which requires 30% less water, there is a variety of millet whose crop is ready in 70 days. There are seeds which are climate friendly, they give good production even in rising temperatures. He will talk to ICAR so that seeds are available to the farmers here.Shri Chouhan informed that reducing the cost of production is his second resolution, farmers get a lot of help from the Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi, cheap loans for fertilizers are available from KCC. The third resolution is to get the right price for the produce. The Union Minister said that the makhana of Bihar is making a splash and Makhana of export quality is being produced and when these are exported, the farmer benefited more. Union Minister assured that he will try to get an office related to this to come to Bihar.
Union Minister said that the diversification of agriculture is in the roadmap of the government and along with traditional crops, we will leave no stone unturned in promoting crops that give more money. He added that he would also like to talk about food processing. The talent of Bihar is amazing in the world. The right use of this talent will not only make Bihar the leader of India, but will make India the leader of the world.
Shri Chouhan said that how else can we use it in farming, with new ideas. How long we will use chemical fertilizers? This also reduces the fertility capacity and the production also has adverse effects on the body. These days earthworms have disappeared. They have been eliminated by adding manure. Earthworms go 50-60 feet under the ground and come up, this keeps the land fertile. A mission of natural farming is starting under the leadership of the Prime Minister. This will not reduce production, but will increase it.
Shri Chouhan said that next time he will organize programs in the fields itself, and will also look at practical problems. The world cannot function without farmers. The rest of the things will be made in the factory but where will you get the wheat and rice from? We will all work together.