প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পোলেন্দগী প্রধান মন্ত্রীগা লোয়ন্না পুন্না পাংথোকখিবা পাউগী মীফম অমদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা প্রেসতা ফোঙদোকখিবা ৱারোল
22 AUG 2024 4:40PM by PIB Imphal
ইকায়খুম্নরবা, প্রধান মন্ত্রী দোনাল্দ তুস্ক,
লৈবাক অনিগী মীহুৎ কাংবু,
মেদিয়াগী মরুপ-মপাংশিং,
খুরুমজরি,
ৱারসোগুম্বা ফজরবা সহর অমদা তরাম্না ওকপা অমসুং মরুপ-মপাং ওইবা ৱাহৈশিং ফোঙদোকপগীদমক ঐগী থম্মোয়দগী ঐনা প্রধান মন্ত্রী তুস্ক থাগৎপা ফোঙদোকচরি। অদোম চহি কয়াগী মমাঙদগী ভারতকী অফবা মরুপ অমা ওইদুনা লাক্লি। ভারত অমসুং পোলেন্দগী মরুপ-মপাং ওইবা মরী হেন্না ফগৎহন্নবা হোৎনবদা অদোম্না মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি।
মরুপশিং,
ঙসি অসি ভারত অমসুং পোলেন্দগী মরক্তা লৈনরিবা মরীশিংগী অখন্নবা অমনি। ঙসি, চহি ৪৫গী মতুংদা, ভারতকী প্রধান মন্ত্রী অমা পোলেন্দা লাক্লে। ঐগী অহুমশুবা তার্ম হৌরকপদা মসিগী খুদোংচাবা অসি ঐনা ফংলে। মসিগী খুদোংচাবা অসিগীদমক ঐনা পোলিস সরকার অমসুং লৈবাক অসিগী মীয়ামদা ঐনা তৌবীমল খঙবা উৎচরি। য়ুক্রেনগী লাল মনুংদা চপতুনা লৈখ্রবা ভারতমচাশিং পুথোরক্নবা ২০২২দা অদোম্না উৎখিবা থৌজাল অদু ঐখোয় ভারতমচাশিংনা কৈদৌঙৈদা কাউবা ঙম্লোই।
মরুপশিং,
চৎলিবা চহি অসিদা ঐখোয়না দিপ্লোমেতিক মরী লৈনরকপা চহি ৭০ মপুংফারকপগী থৌরম পাংথোক্লি। থৌরম অসিদা ঐখোয়না লৈবাক অনিগী মরক্তা লৈনরিবা মরী অসি স্ত্রাতেজিক পার্তনরশিপ অমদা ওন্থোক্নবা ৱারেপ লৌরে। ভারত অমসুং পোলেন্দগী মরক্তা লৈনরিবা মরী অসি গনতন্ত্রগী গুনশিং অমসুং আইন্দা য়ুম্ফম ওইবা লৈঙাক্তা য়ুম্ফম ওইবনি। লৈনরিবা মরী অসিদা অনৌবা মাইকৈ অমা তাক্নবা ঙসি ঐখোয়না তোঙান-তোঙানবা থবকশিং মশক খঙদোক্লে। গনতন্ত্র চৎপা লৈবাক অনি ওইনা ঐখোয়গী সংসদশিংগী মরক্তা চৎথোক-চৎশিন তৌনবা পুক্নিং থৌগৎলি। মপুংফানা শেন-থুমগী মতেং পীনবা ঙম্নবা প্রাইভেত সেক্তরশিং শরুক য়াহন্নবা ঐখোয়না থবক পায়খৎকনি। পোলেন্দ অসি ফুদ প্রোসেসিংগী লমদা মালেমদা মাঙজিল থারিবা লৈবাকশিংগী মনুংদা অমনি। ভারত্তা শেমগৎলিবা অচৌবা ফুদ পার্কশিংদা পোলেন্দগী কম্পেনিশিং শরুক য়াবা ঐখোয়না পাম্মী। ভারত্তা খোঙজেল য়াংনা সহর শেমগৎলকপা মরমনা ঈশিং শেংদোকপা, মপং ওইবা অমোৎপশিং লোইশিনবা, অর্বান ইনফ্রাস্ত্রকচরগুম্বা হিরমশিংদা ঐখোয়না মতেং পীন্নবা অনৌবা খুদোংচাবা কয়া লৈরে। ক্লিন কোএল তেক্নোলোজি, গ্রিন হায়দ্রোজেন, রিন্যুএবল ইনর্জি, আর্তিফিসিএল ইন্তিলিজেন্স অসি ঐখোয়গী লৈবাক অনিনা মরুওইনা লৌরিবা হিরমশিংনি। মেক ইন ইন্দিয়া অমসুং মেক ফোর দি ৱার্ল্দদা পোলেন্দগী কম্পেনশিং শরুক য়ানবা ঐখোয়না হায়জরি। ফিনতেক, ফার্মা অমসুং স্পেসকী লমদা ভারতনা শিংথাবা য়াবা থবক কয়া মাইপাক্না পাংথোক্লে। হায়রিবা হিরমশিং অসিদা ঐখোয়না খঙলিবশিং পোলেন্দগা শরুক য়ামিন্নবদা ঐখোয় হরাওগনি। ঙাক-শেনগী লমদা চেৎনা মতেং পাংনবা অসি ঐখোয় অমনা অমবু থাজনবগী খুদম অমনি। হিরম অসিদা লৈবাক অমগা অমগা মতেং পীনবা হেনগৎহনগদবনি। অনৌবা থবক পায়খৎপা অমসুং হৈথোই-শিংথোইবা অসি ঐখোয়গী লৈবাক অনিগী নহারোলশিং মশক তাক্নবা খুদমশিংনি। হৈথোই-শিংথোইরবা শিন্মীশিং য়াইফনবা অমসুং চৎথোক-চৎশিন হেনগৎহন্নবা লৈবাক অনিনা সোসিএল সেকুরিতি এগ্রিমেন্ত অমা য়ানরে।
মরুপশিং,
মালেমগী ফম্বাক্তা ভারত অমসুং পোলেন্দ য়াম্না নকশিনন্না চৎমিন্নরি। মালেম্না হৌজিক মায়োক্নরিবা খুদোংচাদবশিং অসিগী য়েংলগা য়ুনাইতেদ নেসন্স অমসুং মালেমগী লুপশিং শেমদোকপা হায়না লৈবাক অনিনা য়ানরে। তেরোরিজম অসি ঐখোয়গী লৈবাকশিংগী অচৌবা শিংনবা ওইরি। মীওইবা খুন্নাইগী য়াইফবদা থাজবা থম্লিবা ভারত অমসুং পোলেন্দগুম্বা লৈবাকশিংনা হেন্না মতেং পীনবা দরকার ওই। অইং-অশাগী খল হোংলকপা অসি ঐখোয়না চপ মান্ননা মরুওইনা লৌরিবা ৱাফম অমনি। ঐখোয়গী তৌবা ঙম্বশিং পুনশিন্দুনা মহৌশাগী অকোয়গী ফিবম ফবা তুংলমচৎ অমা শেমগৎনবা ঐখোয় পুন্না থবক তৌগনি। জনুৱারি ২০২৫ দা পোলেন্দ য়ুরোপিয়ান য়ুনিয়নগী প্রসিদেন্ত ওইরগনি। অদোমগী মতেংগা লোয়ননা ভারত-ই.য়ু মরীশিং হেন্না মপাঙ্গল কনখৎকনি হায়না ঐনা থাজবা থম্লি।
মরুপশিং,
হৌজিক য়ুক্রেন অমসুং নোংচুপ এসিয়াদা মুক্নরিবা অসিদা ঐখোয়না নুংনাংবা ফাওরি। লানফম ময়াইদা করিগুম্বা ৱাথোক অমতা ৱারোইশিন পুরকপা ঙম্লোই হায়না ভারতনা থাজৈ। মুক্নবা অমা লাকপদা মতমদা মরাল লৈতবা মীচম মীয়ামগী পুন্সি মাঙবা অসি অপুনবা মীওইবা খুন্নাইগী অচৌবা শিংনবনি। অথুবা মতমদা শান্তি অমসুং তুংদু লৈতাবা পুরক্নবা ৱারি শান্নবা অমসুং কুতনিতিগী থবকশিংদা ঐখোয়না মপুংফানা শৌগৎলি। মসিগীদমক, লৈবাক অসিগা মরুপ-মপাং ওইবা লৈবাকশিংগা লোয়ননা পাংবা য়াবা মতেং পাংনবা ভারতনা থৌরাং তৌদুনা লৈরি।
মরুপশিং,
পোলেন্দদা ইন্দোলোজি অমসুং সংস্কৃতকী য়াম্না লীরবা অমসুং ইনাকখুল্লবা চৎনবী অমা লৈরি। ভারতকী সভেত্য অমসুং লোলশিংদা থৱায় য়াওবা অসিনা ঐখোয়গী মরীগী অচেৎপা য়ুম্ফম অমা ওইরি। ঙরাং ঐনা ঐখোয়গী মীগা-মীগা লৈনবা অচেৎপা মরীশিংগী ময়েক লারবা খুদম অমা উবা ফংলে। “দোব্রি মহারাজ” অমসুং কোলহাপুরগী মহারাজগী মেমোরিএলশিংদা ইকায়খুম্নবা উৎনবগী খুদোংচাবা অমা ঐ ফংলে। ঙসি ফাওবা পোলেন্দগী মীয়াম্না মহাক্কী থৌজাল অমসুং মীনুংশি অদু ইকায়খুম্নবা উৎপদা ঐ হরাওই। ঐখোয়না ভারত অমসুং পোলেন্দগী মরক্তা নৱানগর জামসাহেব য়ুথ একচেঞ্জ প্রোগ্রাম হৌরগনি। চহি খুদিংগী পোলেন্দগী নহারোল ২০ ভারত্তা লাক্কনি।
মরুপশিং,
মহাক্না তরাম্না ওকপা অমসুং মরুপ-মপাং ওইবা কয়া অসিগীদমক ঐনা অমুক হন্না প্রধান মন্ত্রী তুস্ক থাগৎপা ফোঙদোকচরি। ঐখোয়গী মরী অসি অনৌবা থাক অমদা পুখৎনবা ঐনা অমুক হন্না ঐগী থাজবা পীরি। অদোম ঙমখৈ লৈতনা থাগৎপা ফোঙদোকচরি।

Prime Minister's Office
English translation of Prime Minister Shri Narendra Modi's Press Statement at the Joint Press Conference with Prime Minister of Poland
22 AUG 2024 4:40PM by PIB Delhi
Your Excellency, Prime Minister Donald Tusk,
Delegates of both countries
Friends of Media,
Namaskar.
I would like to express my heartfelt thanks to Prime Minister Tusk for the warm welcome, great hospitality, and friendly words in the beautiful city of Warsaw.
You have been a good friend of India for a long time. You have made a huge contribution in strengthening the friendship between India and Poland.
Friends,
Today holds special significance in the relations between India and Poland.
Today, after forty-five years, an Indian Prime Minister has visited Poland.
I have got this good fortune at the beginning of my third term.
On this occasion, I express my special gratitude to the Government of Poland and the people here.
We Indians can never forget the benevolence you showed in evacuating Indian students trapped during the Ukraine conflict in 2022.
Friends,
This year we celebrate 70 years of our diplomatic relations.
On this occasion, we have decided to reshape our relation into a Strategic Partnership.
The relations between India and Poland are based on shared values ​​such as democracy and rule of law.
Today we have identified several initiatives to give a new direction to our relations.
As two democratic countries, exchanges between our parliaments should be encouraged.
Efforts will be made to connect the private sector to broaden economic cooperation.
Poland is among the world leaders in food processing.
We want Polish companies to join the Mega Food Parks being built in India.
In India rapid urbanization is opening up new opportunities for our cooperation in areas such as water treatment, solid waste management, urban infrastructure.
Clean Coal Technology, Green Hydrogen, Renewable Energy, Artificial Intelligence are also our common priorities.
We invite Polish companies to join Make in India and Make for the World.
India has achieved many accomplishments in areas such as Fin Tech, Pharma, space.
We would be happy to share our experience in these areas with Poland.
Close cooperation in the field of defence is a symbol of our deep mutual trust.
Mutual cooperation in this area will be strengthened.
Innovation and talent are the mark of youth power of both our countries.
For the welfare of the skilled workforce, skilled workers, and to promote mobility, a Social Security Agreement has been agreed upon between the two parties.
Friends,
India and Poland are also moving ahead in close coordination on the international stage.
We both agree that to meet the global challenges, reform in the United Nations and international institutions is the need of the hour.
Terrorism is a big challenge for us.
More such cooperation is required between countries like India and Poland which believe in humanity.
Similarly, climate change is a matter of shared priority for us.
We will combine our strengths to work for a green future.
Poland will assume the presidency of the European Union in January 2025.
I am confident that your support will strengthen relations between India and EU.
Friends,
The ongoing conflicts in Ukraine and West Asia are a matter of deep concern for all of us.
This is India’s firm belief that no problem can be solved on the battlefield.
In any crisis, the loss of lives of innocent people has become the biggest challenge for the whole of humanity.
We support dialogue and diplomacy for the early restoration of peace and stability.
For this, India, along with its friendly countries, is ready to provide all possible support.
Friends,
Poland has a very old and rich tradition of Indology and Sanskrit.
A strong foundation of our relations has been laid by a deep interest in Indian civilization and languages.
Yesterday I saw a direct and vibrant example of our deep people-to-people ties.
I had the privilege of paying my tributes to the monuments built in the memory of the "Dobre Maharaja” of Indian poles and the Maharaja of Kolhapur.
I am glad that even today the people of Poland respect his philanthropy and generosity.
To immortalize his memory, we are going to start the Jam Saheb of Nawanagar Youth Exchange Program between India and Poland.
Every year 20 youth from Poland will be taken on a tour to India.
Friends,
I once again express my gratitude to Prime Minister Tusk and his friendship.
And, I reiterate my commitment to take our relations to a new level.
Thank you very much.
DISCLAIMER - This is the approximate translation of Prime Minister's remarks. Original remarks were delivered in Hindi.