ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପୋଲାଣ୍ଡ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସହ ମିଳିତ ସାମ୍ବାଦିକ ସମ୍ମିଳନୀରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ପ୍ରେସ୍ ବିବୃତି
22 AUG 2024 4:40PM by PIB Bhubaneswar
ମହାମହିମ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଡୋନାଲ୍ଡ ଟସ୍କ,
ଉଭୟ ଦେଶର ପ୍ରତିନିଧି
ଗଣମାଧ୍ୟମର ବନ୍ଧୁମାନେ,
ନମସ୍କାର
ୱାର୍ସା ଭଳି ଏକ ସୁନ୍ଦର ସହରରେ ଭବ୍ୟ ସ୍ୱାଗତ, ସୁନ୍ଦର ଆତିଥ୍ୟ ଏବଂ ବନ୍ଧୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଶବ୍ଦ ପାଇଁ ମୁଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଟସ୍କଙ୍କୁ ହୃଦୟରୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି । ଆପଣ ଦୀର୍ଘ ଦିନ ଧରି ଭାରତର ଜଣେ ଭଲ ବନ୍ଧୁ ଅଟନ୍ତି । ଭାରତ ଏବଂ ପୋଲାଣ୍ଡ ମଧ୍ୟରେ ବନ୍ଧୁତାକୁ ସୁଦୃଢ କରିବାରେ ଆପଣଙ୍କର ଅବଦାନ ଅତୁଳନୀୟ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତ ଏବଂ ପୋଲାଣ୍ଡ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପର୍କରେ ଆଜିର ବିଶେଷ ମହତ୍ତ୍ୱ ରହିଛି । ଆଜି ୪୫ ବର୍ଷ ପରେ ଜଣେ ଭାରତୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପୋଲାଣ୍ଡ ଗସ୍ତ କରିଛନ୍ତି। ମୋର ତୃତୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକାଳ ଆରମ୍ଭରେ ମୋତେ ଏହି ସୌଭାଗ୍ୟ ମିଳିଛି । ଏହି ଅବସରରେ ମୁଁ ପୋଲାଣ୍ଡ ସରକାର ଏବଂ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ବିଶେଷ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି । ୨୦୨୨ରେ ୟୁକ୍ରେନ୍ ସଂଘର୍ଷରେ ଫସିଥିବା ଭାରତୀୟ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ଉଦ୍ଧାର କରିବାରେ ଆପଣ ଯେଉଁ ଉଦାରତା ଦେଖାଇଛନ୍ତି ତାହା ଆମେ ଭାରତୀୟମାନେ କେବେ ବି ଭୁଲିପାରିବୁ ନାହିଁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଚଳିତ ବର୍ଷ ଆମେ ଆମର କୂଟନୈତିକ ସମ୍ପର୍କର ୭୦ତମ ବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ କରୁଛୁ । ଏହି ଅବସରରେ ଆମେ ସମ୍ପର୍କକୁ ଏକ ରଣନୈତିକ ଭାଗିଦାରୀରେ ପରିଣତ କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛୁ। ଭାରତ ଓ ପୋଲାଣ୍ଡ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପର୍କ ଗଣତନ୍ତ୍ର ଏବଂ ଆଇନର ଶାସନ ଭଳି ମିଳିତ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଉପରେ ଆଧାରିତ । ଆଜି ଆମେ ସମ୍ପର୍କକୁ ଏକ ନୂତନ ଦିଗ ଦେବା ପାଇଁ ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ଚିହ୍ନଟ କରିଛୁ । ଦୁଇ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଦେଶ ଭାବରେ ଆମ ସଂସଦ ମଧ୍ୟରେ ଆଦାନ ପ୍ରଦାନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯିବା ଉଚିତ୍ । ଅର୍ଥନୈତିକ ସହଯୋଗକୁ ବ୍ୟାପକ କରିବା ପାଇଁ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ସାମିଲ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯିବ। ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପୋଲାଣ୍ଡ ବିଶ୍ୱର ଅନ୍ୟତମ ଅଗ୍ରଣୀ ଦେଶ । ଆମେ ଚାହୁଁଛୁ ପୋଲାଣ୍ଡ କମ୍ପାନୀ ଭାରତରେ ନିର୍ମାଣ ହେଉଥିବା ମେଗା ଫୁଡ୍ ପାର୍କରେ ଯୋଗ ଦିଅନ୍ତୁ । ଭାରତରେ ଦ୍ରୁତ ସହରୀକରଣ ସହିତ ଜଳ ବିଶୋଧନ, କଠିନ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ପରିଚାଳନା, ସହରୀ ଭିତ୍ତିଭୂମି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମର ସହଯୋଗ ପାଇଁ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି । ସ୍ୱଚ୍ଛ କୋଇଲା ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ସବୁଜ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ, ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି, ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ ମଧ୍ୟ ଆମର ମିଳିତ ପ୍ରାଥମିକତାର ବିଷୟ । ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଏବଂ ମେକ୍ ଫର୍ ଦି ୱାର୍ଲ୍ଡରେ ସାମିଲ ହେବା ପାଇଁ ଆମେ ପୋଲାଣ୍ଡ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକୁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରୁଛୁ । ଫିନ୍ ଟେକ୍, ଫାର୍ମା, ମହାକାଶ ଭଳି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ ଅନେକ ସଫଳତା ହାସଲ କରିଛି। ପୋଲାଣ୍ଡ ସହିତ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମର ଅଭିଜ୍ଞତା ବାଣ୍ଟିବାକୁ ଆମେ ଆନନ୍ଦିତ ହେବୁ । ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଘନିଷ୍ଠ ସହଯୋଗ ଆମର ଗଭୀର ପାରସ୍ପରିକ ବିଶ୍ୱାସର ପ୍ରତିଫଳନ । ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ପାରସ୍ପରିକ ସହଯୋଗ ସୁଦୃଢ଼ ହେବ। ଉଦ୍ଭାବନ ଏବଂ ପ୍ରତିଭା ଉଭୟ ଦେଶର ଯୁବ ଶକ୍ତିର ପରିଚୟ । ଦକ୍ଷ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ, କୁଶଳୀ ଶ୍ରମିକଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ଏବଂ ଗତିଶୀଳତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା ଚୁକ୍ତି ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହୋଇଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତ ଓ ପୋଲାଣ୍ଡ ମଧ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମଞ୍ଚରେ ଘନିଷ୍ଠ ସମନ୍ୱୟ ରକ୍ଷା କରି ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛନ୍ତି। ବୈଶ୍ୱିକ ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଜାତିସଂଘ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଅନୁଷ୍ଠାନରେ ସଂସ୍କାର ସମୟର ଆବଶ୍ୟକତା ବୋଲି ଆମେ ଉଭୟ ସହମତ । ଆତଙ୍କବାଦ ଆମ ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ। ଭାରତ ଓ ପୋଲାଣ୍ଡ ଭଳି ମାନବିକତାରେ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଥିବା ଦେଶକୁ ଏଭଳି ଅଧିକ ସହଯୋଗର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି। ସେହିଭଳି ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ମଧ୍ୟ ଆମ ପାଇଁ ଏକ ମିଳିତ ପ୍ରାଥମିକତାର ବିଷୟ। ଆମେ ଆମର ଉଭୟ ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ମିଶାଇ ଏକ ସବୁଜ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ କାମ କରିବୁ । ୨୦୨୫ ଜାନୁଆରୀରେ ପୋଲାଣ୍ଡ ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘର ସଭାପତି ଦାୟିତ୍ୱ ଗ୍ରହଣ କରିବ । ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଆପଣଙ୍କ ସହଯୋଗ ଭାରତ ଏବଂ ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପର୍କକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ୟୁକ୍ରେନ୍ ଓ ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆରେ ଚାଲିଥିବା ସଂଘର୍ଷ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଗଭୀର ଚିନ୍ତାର ବିଷୟ। ଭାରତ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ କ୍ଷେତ୍ରରେ କୌଣସି ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ । ଯେକୌଣସି ସଙ୍କଟରେ ନିରୀହ ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନ ଯିବା ସମଗ୍ର ମାନବ ଜାତି ପାଇଁ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ପାଲଟିଛି। ଶାନ୍ତି ଓ ସ୍ଥିରତାର ଯଥାଶୀଘ୍ର ପୁନରୁଦ୍ଧାର ପାଇଁ ଆମେ ଆଲୋଚନା ଏବଂ କୂଟନୀତିକୁ ସମର୍ଥନ କରୁଛୁ । ଏଥିପାଇଁ ଭାରତ ନିଜର ବନ୍ଧୁ ରାଷ୍ଟ୍ରମାନଙ୍କ ସହ ଯଥାସମ୍ଭବ ସହଯୋଗ କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଅଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ପୋଲାଣ୍ଡରେ ଇଣ୍ଡୋଲୋଜି ଏବଂ ସଂସ୍କୃତର ବହୁତ ପୁରୁଣା ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧ ପରମ୍ପରା ରହିଛି । ଭାରତୀୟ ସଭ୍ୟତା ଏବଂ ଭାଷା ପ୍ରତି ଗଭୀର ଆଗ୍ରହ ଦ୍ୱାରା ଆମ ସମ୍ପର୍କର ଏକ ମଜଭୁତ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଥିଲା । ଗତକାଲି ମୁଁ ଆମର ଲୋକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପର୍କର ଏକ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଏବଂ ଜୀବନ୍ତ ଉଦାହରଣ ଦେଖିଲି | ଭାରତୀୟ ପୋଲାଣ୍ଡ "ଡୋବ୍ରେ ମହାରାଜା" ଏବଂ କୋହ୍ଲାପୁରର ମହାରାଜାଙ୍କ ସ୍ମୃତିରେ ନିର୍ମିତ ସ୍ମାରକୀଗୁଡ଼ିକରେ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ମୋତେ ମିଳିଥିଲା । ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଆଜି ବି ପୋଲାଣ୍ଡର ଲୋକମାନେ ତାଙ୍କର ପରୋପକାର ଏବଂ ଉଦାରତାକୁ ସମ୍ମାନ ଦିଅନ୍ତି । ତାଙ୍କ ସ୍ମୃତିକୁ ଅମର କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ଭାରତ ଓ ପୋଲାଣ୍ଡ ମଧ୍ୟରେ ଜାମ୍ ସାହେବର ନବନଗର ଯୁବ ବିନିମୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ଯାଉଛୁ । ପ୍ରତିବର୍ଷ ପୋଲାଣ୍ଡର ୨୦ ଜଣ ଯୁବକଙ୍କୁ ଭାରତ ଯାତ୍ରାରେ ନିଆଯିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଟସ୍କ ଏବଂ ତାଙ୍କ ବନ୍ଧୁତାକୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି । ଏବଂ ଆମ ସମ୍ପର୍କକୁ ଏକ ନୂତନ ସ୍ତରକୁ ନେବା ପାଇଁ ମୁଁ ମୋର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଦୋହରାଉଛି । ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ।

Prime Minister's Office
English translation of Prime Minister Shri Narendra Modi's Press Statement at the Joint Press Conference with Prime Minister of Poland
22 AUG 2024 4:40PM by PIB Delhi
Your Excellency, Prime Minister Donald Tusk,
Delegates of both countries
Friends of Media,
Namaskar.
I would like to express my heartfelt thanks to Prime Minister Tusk for the warm welcome, great hospitality, and friendly words in the beautiful city of Warsaw.
You have been a good friend of India for a long time. You have made a huge contribution in strengthening the friendship between India and Poland.
Friends,
Today holds special significance in the relations between India and Poland.
Today, after forty-five years, an Indian Prime Minister has visited Poland.
I have got this good fortune at the beginning of my third term.
On this occasion, I express my special gratitude to the Government of Poland and the people here.
We Indians can never forget the benevolence you showed in evacuating Indian students trapped during the Ukraine conflict in 2022.
Friends,
This year we celebrate 70 years of our diplomatic relations.
On this occasion, we have decided to reshape our relation into a Strategic Partnership.
The relations between India and Poland are based on shared values ​​such as democracy and rule of law.
Today we have identified several initiatives to give a new direction to our relations.
As two democratic countries, exchanges between our parliaments should be encouraged.
Efforts will be made to connect the private sector to broaden economic cooperation.
Poland is among the world leaders in food processing.
We want Polish companies to join the Mega Food Parks being built in India.
In India rapid urbanization is opening up new opportunities for our cooperation in areas such as water treatment, solid waste management, urban infrastructure.
Clean Coal Technology, Green Hydrogen, Renewable Energy, Artificial Intelligence are also our common priorities.
We invite Polish companies to join Make in India and Make for the World.
India has achieved many accomplishments in areas such as Fin Tech, Pharma, space.
We would be happy to share our experience in these areas with Poland.
Close cooperation in the field of defence is a symbol of our deep mutual trust.
Mutual cooperation in this area will be strengthened.
Innovation and talent are the mark of youth power of both our countries.
For the welfare of the skilled workforce, skilled workers, and to promote mobility, a Social Security Agreement has been agreed upon between the two parties.
Friends,
India and Poland are also moving ahead in close coordination on the international stage.
We both agree that to meet the global challenges, reform in the United Nations and international institutions is the need of the hour.
Terrorism is a big challenge for us.
More such cooperation is required between countries like India and Poland which believe in humanity.
Similarly, climate change is a matter of shared priority for us.
We will combine our strengths to work for a green future.
Poland will assume the presidency of the European Union in January 2025.
I am confident that your support will strengthen relations between India and EU.
Friends,
The ongoing conflicts in Ukraine and West Asia are a matter of deep concern for all of us.
This is India’s firm belief that no problem can be solved on the battlefield.
In any crisis, the loss of lives of innocent people has become the biggest challenge for the whole of humanity.
We support dialogue and diplomacy for the early restoration of peace and stability.
For this, India, along with its friendly countries, is ready to provide all possible support.
Friends,
Poland has a very old and rich tradition of Indology and Sanskrit.
A strong foundation of our relations has been laid by a deep interest in Indian civilization and languages.
Yesterday I saw a direct and vibrant example of our deep people-to-people ties.
I had the privilege of paying my tributes to the monuments built in the memory of the "Dobre Maharaja” of Indian poles and the Maharaja of Kolhapur.
I am glad that even today the people of Poland respect his philanthropy and generosity.
To immortalize his memory, we are going to start the Jam Saheb of Nawanagar Youth Exchange Program between India and Poland.
Every year 20 youth from Poland will be taken on a tour to India.
Friends,
I once again express my gratitude to Prime Minister Tusk and his friendship.
And, I reiterate my commitment to take our relations to a new level.
Thank you very much.
DISCLAIMER - This is the approximate translation of Prime Minister's remarks. Original remarks were delivered in Hindi.