কঞ্জ্যুমর এফিয়র্স, ফুদ প্রোসেসিং অমসুং পাব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন মন্ত্রালয়
ফুদ এন্দ কঞ্জ্যুমর এফ্যার্স মন্ত্রীনা ফ্যার প্রাইস সোপ ৬০বু জন পোসন কেন্দ্রশিংদা ওন্থোক্নবা পাইলোত হৌদোকখ্রে
এফ.পি.এস. সহায় এপ্লিক্লেসন, মেরা রাসন এপ ২.০, ক্বালিতী মেনেজমেন্ত সিস্তেম, ক্বালিতী মেনুএল হেন্দবুক, কন্ত্রেক্ত মেনুএল এফ.সি.আই. অমসুং লেবোরেতরী ৩গী এন.এ.বি.এল. এক্রেদিতেসনসু হৌদোকখ্রে
জন পোসন কেন্দ্রশিংনা ফ্যার প্রাইস সোপ দীলরশিংদা শেন্দোং হেন্না অমসুং কঞ্জ্যুমরশিংদা মচি ওইবা মচল মরাঙ কায়না য়াওবা চীঞ্জাক ফংহনগনি: শ্রী জোসী
20 AUG 2024 3:45PM by PIB Imphal
কঞ্জ্যুমর এফ্যার্স, ফুদ এন্দ পব্লিক দিস্ত্রিব্যুসনগী, অমসুং নিউ এন্দ রিনিউএবল ইনর্জীগী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রীী প্রহলাদ ভেঙ্কতেস জোসীনা ফ্যার প্রাইস সোপ ৬০বু জন পোসন কেন্দ্রশিংদা ওনথোক্নবগী পাইলোত হৌদোকখ্রে‍। ঙসি মফমসিদা পাথোকপা থৌরম অদুদা, মহাক্না এফ.পি.এস. সহায় এপ্লিক্লেসন, মেরা রাসন এপ ২.০, ক্বালিতী মেনেজমেন্ত সিস্তেম, ক্বালিতী মেনুএল হেন্দবুক, কন্ত্রেক্ত মেনুএল এফ.সি.আই. অমসুং লেবোরেতরী ৩গী এন.এ.বি.এল. এক্রেদিতেসনসু হৌদোকখি‍।
থৌরমদুদা ৱা ঙাঙলদুনা, কেন্দ্র মন্ত্রীনা ঙসি হৌদোকখিবা প্রোগ্রাম ৬ মক্না ফুদ সিক্যুরিতী ইকোসিস্তেম মপাঙ্গল কলহন্বতা নত্তনা, সিস্তেম অসিদা ত্রান্সপেরেন্সী পুরক্কনি, অকন্বা ক্বালিতী কন্ত্রোল লৈহনগনি, মচি ওইবা মচল ৱাৎপগী ৱাফম লৈহল্লরোই অমসুং লীকেজ লৈহল্লোই হায়খি‍।
গুজরাত, রাজস্থান, তেলঙ্গনা অমসুং উত্তর প্রদেশকী ফ্যার প্রাইস সোপ ৬০বু জন পোসন কেন্দ্রদা ওন্থোকপগী পাইলোত হৌদোকপগী থৌরমদুদা, জন পোসন কেন্দ্রনা ভারত পুম্বদা লৈরিবা ফ্যার প্রাইস সোপ (এফ.পি.এস.)শিংগী শেন্থোক্কী চাং হেনগৎহন্নবগী দিমান্দ ফংহল্লগনি‍। কেন্দ্রশিং অসিনা কঞ্জ্যুমরশিংদা মচি ওইবা মচল মরাঙ কায়না য়াওবা চীঞ্জাক মখল কয়া ফংহনগনি লোয়ননা এফ.পি.এস. দীলরশিংদা অহেন্বা শেন্থোক লম্বী অমসু পীগনি‍। কেন্দ্র লৈঙাক্কী অহান্বা নুমিৎ ১০০গী প্রোগ্রামগী শরুক অমা ওইনা পায়খৎলিবা জন পোসন কেন্দ্র অসিদা ন্যুত্রিসন কেতগরীগী পোৎলম ৫০% থম্নবা অদুগা লেমহৌরিববা মফমদুনা ইমুং মনুংগী শীজিন্ননবা পোৎলমশিং থম্নবগী খুদোংচাবা লৈগনি‍। কেন্দ্র মন্ত্রীনা ফ্যার প্রাইস সোপ দীলরশিংগসু ৱারী ৱাতায় শানখি‍।
ইকায়খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রীগী লমজিং মখাদা, লৈবাক অসিনা ভিক্সিত ভারত ২০৪৭গী পান্দমগী মায়কৈদা ইচঙ থৌনা চঙশিল্লি হায়না শ্রী জোসীনা ফোঙদোকখি‍। ভারত লৈঙাক্কী দিপার্তমেন্ত ওফ ফুদ এন্দ পব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন্না লৌখৎলিবা থৌরাং অসিনা অসিগুম্বা অওনবশিং অসি পুরক্নবগী পাম্বৈ ওইগনি‍। লৈবাকসিগী ফুদ সিক্যুরিতীগী পাক চাওবা হেনগৎহন্নবগীদমক প্রধান মন্ত্রী গরিব কল্য়ান অন্ন য়োজনা (পি.এম.জি.কে.এ.ৱাই.) চাউরাক্না লুপা লাখ করোর ১২গী শেন্ফমগা চহি মঙা অমগা শাংদোকখ্রে হায়বা ৱাফমসু মহাক্না থমখি‍। ৱন নেসন ৱন রাসন্না হান্নদগৌ হৌনা লৈবাক শিন্বা থুংনা অপন্বা লৈতবা ত্রাঞ্জেক্সন পীদুনা লৈরে হায়নসু মহাক্না মখা তাখি‍।
দিপার্তমেন্ত অসিনা দিজিতেলাইজেসনগী লমদা ইচঙ থৌনা পায়খৎলিবা থৌরাংশিং অসিনা বেনিফিসরীশিংদা য়ুজর-সেন্ত্রিক সর্ভিসশিং ফগৎহল্লে হায়না কেন্দ্র মন্ত্রীনা হায়খি‍। এফ.পি.এস. সহায় এপ্লিক্লেসন, মেরা রাসন এপ ২.০, ক্বালিতী মেনেজমেন্ত সিস্তেম, ক্বালিতী মেনুএল হেন্দবুক, কন্ত্রেক্ত মেনুএল এফ.সি.আই. অমসুং লেবোরেতরী ৩গী এন.এ.বি.এল. এক্রেদিতেসন হৌদোকখিবসিনা দিজিতেলাইজেসনগী থৌরাংদা মখা তানা ইনোৎ হাপকনি হায়না হায়খি‍। শ্রী জোসীনা দিপার্তমেন্ত অসিনা পব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন সিস্তেমদা মখা তানা ইনোভেসন অমসুং মপুং ওইনা ফগৎহন্নবা স্তেকহোল্দরশিংদগী সজেসন তরাম্না ওক্লি হায়না মখা তাখি‍।
এস.আই.দি.বি.আই.না শেমগৎপা, এফ.পি.এস.-সহায় অসি এফ.পি.এস. দীলরশিংদা পেপরলেস, প্রজেন্স-লেস, কোলেতরেল-ফ্রী, কেস ফ্লো-বেজ ফাইনান্সিং পীননবা শেম্বা ওন-দিমান্দ ইনভোইস বেজ ফাইনান্সিং (আই.বি.এফ.) এপ্লিকেসন অমনি‍। মেরা রাসন এপ ২.০ মোবাইল এপ অসি লৈবাক পুম্বদা লৈরিবা বেনিফিসরীশিংগীদমক অহেন্বা ভেল্যু এদেদ ফীচরশিংগা লোয়ননা হৌদোকখিবনি‍। দিপার্তমেন্ত ওফিসিএলশিংনসু (কেন্দ্র অমসুং স্তেত অনিমক্কী) রাসন কার্দ অমসুং পি.দি.এস.কা মরী লৈনবা মরুওইবা ইনফোর্মেসনশিং চঙবা য়াগনি‍।
ক্বালিতী মেনেজমেন্ত সিস্তেম অসিনা দি.এফ.পি.দি. অমসুং এফ.সি.আই.গী ক্বালিতী কন্ত্রোল লেবশিং পুনশিন্নবা দিজিতেল এপ্লিকেসন অমনি‍। দিজিতেল ক্যু.এম.এস. অসিনা প্রোকরমেন্ত, স্তোরেজ অমসুং দিস্ত্রিব্যুসনগী থাক্তা রিএল তাইমদা মরুওইবা ত্রাঞ্জেক্সন পুম্নমক কেপচর তৌবা ঙম্বা ক্বালিতী কন্ত্রোল লেবশিংগী মরুওইবা তুল অমনি‍। দি.এফ.পি.দি.না সেন্ত্রেল পুল ফুদগ্রেনশিংগী অকন্বা ক্বালিতী স্তেন্দর্দশিং ঙাক্না চৎহন্নবা শীজিন্নগদবা তোঙান তোঙানবা থৌওংশিং, স্তেন্দর্দশিং, রোদমেপ অমসুং খুজিল থৌরাংশিংগী মরিক চুম্বা দেস্ক্রিপ্সন অমা পীরিবা মপুং ফাবা হেন্দবুক ওফ ক্বালিতী কন্ত্রোল অমা শেম্লে‍।
ফুদ কোর্পোরেসন ওফ ইন্দিয়া (এফ.সি.আই.)গী কন্ত্রেক্ত মেনুএলসু হৌদোকখি‍। এফ.সি.আই.গী কন্ত্রেক্ত মেনুএল অসি চরক চহিংনবা পুম্নমক লৌথোক্নবা, হিদান্নবা লৈহন্নবা অমসুং কন্ত্রেক্তশিংদা অরোন অথুপ লৈহন্দনবা লমজিং পথাপ ওইহন্নবা মীৎয়েঙ থম্লি‍। মসিগী পান্দমদি এফ.সি.আই. তেন্দরশিংদা শরুক য়াবগী চাং হেনগৎহন্নবনি‍। এন.এ.বি.এল. লেবশিংগী এক্রেদিতেসন অসি কস্তমরনা থাজবা অমসুং পেন্বা হেনগৎহন্বগা লোয়ননা তেস্তিং অমসুং কেলিব্রেসন সর্ভিসশিংদা ক্বালিতী অমসুং রিলাইএবিলিতী লৈহন্দুনা, মালেমগী স্তেন্দর্দশিং ইন্দুনা চৎপদা দিপার্তমেন্ত লেবোরেতরীশিংগীদমক মরুওই‍।

Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution
Food and Consumer Affairs Minister launches pilot for transformation of 60 Fair Price Shops into Jan Poshan Kendras
FPS Sahay application, Mera Ration app 2.0, Quality Management System, Quality Manual Handbook, Contract Manual FCI and NABL Accreditation of 3 Laboratories also launched
Jan Poshan Kendras to provide better income to Fair Price Shop dealers and nutrition-rich food items to consumers: Shri Joshi
20 AUG 2024 3:45PM by PIB Delhi
The Union Minister of Consumer Affairs, Food and Public Distribution and New and Renewable Energy, Shri Pralhad Venkatesh Joshi launched pilot for transformation of 60 Fair Price Shops into Jan Poshan Kendra. On the occasion, he also launched FPS Sahay application, Mera Ration app 2.0, Quality Management System, Quality Manual Handbook, Contract Manual FCI and NABL Accreditation of 3 Laboratories here today.
While addressing the event, the Union Minister said that all the 6 programmes launched will further strengthen food security ecosystem while bringing in transparency, ensuring strict quality control, curb malnutrition and also prevent leakages in the system.
During the launch of the Pilot for transformation of 60 Fair Price Shops in Gujarat, Rajasthan, Telangana and Uttar Pradesh into Jan Poshan Kendra, Shri Joshi said that the Jan Poshan Kendra provides solution to the demand of Fair Price Shop (FPS) dealers across India to raise their income level. The Kendras will offer a diverse range of nutrition-rich food items to consumer as well as provide an additional source of income to the FPS dealers. The Jan Poshan Kendra which was taken up as part of the first 100 days programme of the Central Government will have provision for storing 50% products under the category of nutrition while the rest for keeping other household items. The Union Minister also interacted with fair price shop dealers.
Shri Joshi remarked that under the guidance of Hon’ble Prime Minister, the country is dynamically moving towards the goal of Viksit Bharat 2047. The initiatives by Department of Food and Public Distribution, Government of India will act as a catalyst for such transformation. He enumerated that Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana (PMGKAY) has been extended for another five years with an estimated financial outlay of around Rs 12 lakh crore to increase the ambit of food security in the country. One Nation One Ration Card is already facilitating seamless transactions across the country.
The Union Minister said that proactive efforts in digitalization by the Department have resulted in improvement of user-centric services to the beneficiaries. The launch of Mera Ration App 2.0, Quality Management System, Quality Manual, Contract Manual, FPS Sahay Application and NABL Accreditation of Laboratories will further give impetus to digitalization efforts. Shri Joshi further said that the Department is open to suggestions across stakeholders for bringing in further innovation and overall improvement in the Public Distribution System.
Developed by SIDBI, “FPS-Sahay,” is an on-demand Invoice Based Financing (IBF) application designed to offer completely paperless, presence-less, collateral-free, cash flow-based financing to FPS dealers. Mera Ration App 2.0 mobile app is launched with more value added features for the beneficiaries across the nation. Department Officials (both Central and State) on their part will also have access to vital information related to ration cards and PDS.
Quality Management System is a digital application for integration of Quality Control labs in DFPD & FCI. The digital QMS is a vital tool for the Quality Control Labs is able to capture all key transactions on real time during the stages of procurement, storage and distribution. DFPD has formulated a comprehensive Handbook of Quality Control that gives a precise description of the various procedures, standards, roadmap and policies to be adopted for ensuring strict quality standards of central pool foodgrains.
The Contract Manual of Food Corporation of India (FCI) was also inaugurated. The contract manual of FCI is envisaged as the guiding principle for removing all ambiguities, ensuring competitiveness and bringing utmost transparency in contracts. The premise is to maximizing participation in FCI tenders. Accreditation of NABL Labs is crucial for the Department laboratories for compliance with international standards, ensuring quality and reliability in testing and calibration services along with enhanced customer confidence and satisfaction.