Ministry of Earth Sciences
India shines at the 17th International Earth Sciences Olympiad
17 AUG 2024 11:02AM by PIB Delhi
The Indian student team has bagged multiple prestigious medals at the 17th edition of the International Earth Sciences Olympiad (IESO) held in Beijing, China, from August 08-16, 2024. The four-membered Indian team comprising students from Gujarat, Kerala, Chhattisgarh, and Rajasthan have won three gold and bronze each and two silver medals across three competition categories (Theory and Practical, Earth System Project, and International Team Filed Investigation).
Dr Jitendra Singh, Hon’ble Minister of State (Independent Charge), Ministry of Earth Sciences and Ministry of Science and Technology, MoS PMO, Department of Atomic Energy, Department of Space, Personnel, Public Grievances and Pensions, congratulated the Indian team and expressed appreciation for bringing the coveted academic laurel to the country.
“The International Earth Science Olympiad is one of the most successful student-centric programs facilitated under the REACHOUT (Research, Education, Training and Outreach) scheme of the Ministry of Earth Sciences. We are proud of our young earth science wizards and achievers”, said Dr M Ravichandran, Secretary to the Government of India, Ministry of Earth Sciences (MoES) congratulating the winners.
Pictures: The team of students from India at the 17th International Earth Sciences Olympiad (IESO) held in China from August 08-16, 2024 (left) and Indian officials (including Dr Jagvir Singh, Scientist G & Adviser: third from left, Ministry of Earth Sciences) with the jury.
IESO, established in 2003 at the International Geoscience Education Organization Council Meeting in Calgary, Canada, is an annual competition for secondary school students from across the globe. It aims to generate awareness of earth sciences through teamwork, collaboration, exchanging ideas, and competition. “The overall vision is to generate interest of the young in various fields of earth system sciences, with a focus on promoting awareness and solution-centric discussions around climate change, environmental challenges and natural disasters”, said Dr Jagvir Singh, Scientist G & Adviser, MoES. He was one of the Observers at the 17th IESO.
India has participated in the IESO since 2007 and hosted its 10th edition in Mysore. This year, the 17th IESO witnessed teams from 35 countries, of which 32 made it to the finals. Competitions were across four categories: Theory and Practical, Earth Science Project, International Team Field Investigation, and Data Mining.
To encourage the participation of Indian students (of grades 9 to 12), the MoES supports the Indian National Earth Science Olympiad (INESO) held in various schools across India. The INESO is a national-level prelude to the IESO, Facilitated annually by the Geological Society of India in collaboration with MoES and select educational bodies in the country. The topics for assessment for students include geology, meteorology, oceanography, and environmental sciences. Top-performing participants from INESO get to represent India at the IESO, which also receives support from the MoES.
The MoES supports the INESO and IESO as part of the REACHOUT scheme under the PRITHVI (PRITHvi Vigyan) scheme approved by the Union Cabinet in January 2024. The scheme's goal is to improve understanding of Earth system sciences through research and development activities and to provide reliable services to the country.

আর্থ সাইন্স মন্ত্রালয়
ভারতনা ১৭শুবা ইন্তর্নেসনেল আর্থ সাইন্সেস ওলিম্পিএদতা ঙান্থোইখ্রে
17 AUG 2024 11:02AM by PIB Imphal
ভারতকী মহৈরোই কাংবুনা চাইনাগী বৈজিংদা ওগস্ত ০৮-১৬, ২০২৪ ফাওবা পাঙথোকপা ইন্তর্নেসনেল আর্থ সাইন্সেস ওলিম্পিএদ (আই.ই.এস.ও.)গী ১৭শুবা তাংকক্তা তোঙান-তোঙানবা তক্মান কয়া লৌরকখ্রে। গুজরাত, কেরলা, ছতিশগর, অমসুং রাজস্থানদগী মহৈরোই মীহুৎ মরিনা শাবা ভারতকী তীম অসিদা ভারতকী তিম অসিনা শনাগী অমসুং শেঞ্জেংগী তক্মান অহুম অহুম অমসুং লুপাগী তক্মান অনি কম্পিতিসনগী কাংলুপ অহুম (থিয়রি অমসুং প্রেক্তিকেল, আর্থ সিস্তেম প্রোজেক্ত, অমসুং ইন্তর্নেসনেল তীম ফীল্দ ইনভেস্তিগেসন)দা লৌরকখি।
দা. জিতেন্দ্র সিংহ, ইকাইখুম্নজরিবা রাজ্যগী (ইন্দিপেন্দেন্ত চার্জ), আর্থ সাইন্সেস মন্ত্রী অমসুং সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়, এম.ও.এস. পি.এম.ও, দিপার্ত্মেন্ত ওব এতোমিক এনর্জী, দিপার্ত্মেন্ত ওব স্পেস, পার্সনেল, পব্লিক গ্রিভান্সেস অমসুং পেন্সননা ভারতকী কাংবুবু থাগৎপা ফোংদোকখি অমসুং লৈবাক অসিদা অসিগুম্বা মমল লৈরবা একাদেমিক্কী ওইবা মিংচৎ অসি পুরকপগীদমক শিংথাখি।
"ইন্তর্নেসনেল আর্থ সাইন্স ওলিম্পিএদ অসি মহৈরোইশিংগী ওইবা আর্থ সাইন্স মন্ত্রালয়গী মখাদা পাঙথোকপা রিচআউত (রিসর্চ, এজুকেসন, ত্রেনিং, অমসুং আউৎরিচ)কী মখাদা পাঙথোকপা খ্বাইদগী মায় পাকপা থৌরমশিংগী মনুংদা অমনি। ঐখোয়না ঐখোয়গী নহা ওইরিবা আর্থ সাইন্স ৱিজার্দ অমসুং এচিভরশিং অসিগীদমক চাউথোকচৈ", হায়না দা. এম রবিচন্দ্রন, ভারত সরকারগী আর্থ সাইন্সেস মন্ত্রালয়গী সেক্রেতরী অসিনা মায় পাক্লক্লবশিংবু হরাওবা ফোংদোকখি।
পিকচরঃ চাইনাদা ওগস্ত ০৮-১৬, ২০২৪ ফাওবা পাঙথোকপা ১৭শুবা ইন্তর্নেসনেল আর্থ সাইন্সেস ওলিম্পিএদতা ভারতকী মহৈরোইগী কাংবু (ওই) অমসুং ভারতকী ওফিসিএল (দা. জগবির সিংহ, সাইন্তিস্ত জি অমসুং এদভাইজরঃ ওইদগী অহুমশুবা, আর্থ সাইন্স মন্ত্রালয়) অমসুং জুরীগা লোইননা।
২০০৩ দা কাল্গেরী, কানাদাদা পাঙথোকপা ইন্তর্নেসনেল জিওসাইন্স এজুকেসন ওর্গানাইজেসন কাউন্সিল মীতিংদা লিংখৎখিবা আই.ই.এস.ও. ওসি মালেমগী মফম কয়াদা লৈবা সেকেন্দরী স্কুলগী মহৈরোইশিংগী চহিগী ওইনা পাঙথোকপা অথোই অহেন তান্নবা অমনি। মসিনা তীমৱার্ক, কোলাবোরেসন, ৱাখল্লোন লান্নবা অমসুং অথোই অহেন তান্নবগী খুত্থাংদা মীয়াম ভাপ তাহন্নবা পান্দম থম্লি। "মসিগী মপুং ওইবা মঙলান্দি ক্লাইমেত চেঞ্জ, এনভাইরোন্মেন্তেল চেলেঞ্জ অমসুং মহৌশাগী ওইবা অমাং অতাদা য়ুম্ফম ওইদুনা পাম্বৈ পুথোক্নবা অমসুং ভাপ তাহন্নবা হোৎনদুনা আর্থ সিস্তেম সাইন্সকী তোঙান-তোঙানবা হীরমশিংদা নহাশিংদা অপাম্বা পোকপা হেনগৎহনবনি", হায়না দা. জগবির সিংহ, সাইন্তিস্ত জি অমসুং এদভাইজর, এম.ও.ই.এস.না ফোংদোকখি। মহাকসু ১৭শুবা আই.ই.এস.ও.গী ওবজার্বরশিংগী মরক্তা অমনি।
ভারতনা ২০০৭ দগী হৌদুনা আই.ই.এস.ও.দা শরুক য়ারক্লি অমসুং মসিগী ১০শুবা তাংকক অদু মৈসুরদা পাঙথোকখি। চহি অসিগী ১৭শুবা আই.ই.এস.ও.দা লৈবাক ৩৫দগী তিমশিং লাকখি, মসিদগী ৩২না ফাইনেল য়ৌখি। তোঙান-তোঙানবা কাংলুপ মরিদা অথোই অহেন তান্নখিঃ থিয়রী অমসুং প্রেক্তিকে, আর্থ সাইন্স প্রোজেক্ত, ইন্তর্নেসনেল তীম ফীল্দ ইনভেস্তিগেসন, অমসুং দেতা মাইনিং।
ভারতকী মহৈরোইশিং (গ্রেদ ৯দগী ১২)না শরুক য়াবা হেনগৎনবগীদমক এম.ও.ই.এস.না ইন্দিয়ন নেসনেল আর্থ সাইন্স ওলিম্পিএদ (ইনেসো) ভারতকী তোঙান-তোঙানবা স্কুলশিংদা পাঞথোক্লি। ইনেসো হায়বসি জাতিগী থাক্তা লৈবা আই.ই.এস.ও.গা মান্নবা থৌরম অমনি। চহি খুদিংগী ভারতকী জিওলোজিকেল সোসাইতীনা এম.ও.ই.এস. অমসুং খনগৎলবা লৈবাক অসিগী এজুকেসনেল বোদীশিংগা খুৎশম্নদুনা চহি খুদিংগী পাঙথোক্লি। মহৈরোইশিং খনগৎপগী তোপিকশিংদা জিওলোজী, মেতিওরোলোজী, ওসিনোগ্রাফী, অমসুং এনভাইরোন্মেন্তেল সাইন্স য়াওরি। ইনেসোদগী মাঙজিল থানা পারফোরমেন্স পীখিবশিংনা ভারতপু আই.ই.এস.ও.দা শরুক য়াবগী খুদোংচাবা পীরি, মসিদা এম.ও.ই.এস.তগী মতেংসু ফংলি।
এম.ও.ই.এস.না ইনেসো অমসুং আই.ই.এস.ও.বু রিচআউত স্কিমগী শরুক অমা ওইনা পৃথিবী (পৃথ্বি বিগ্যান) স্কিমগী মখাদা কেন্দ্রগী কেবিনেতনা জনুৱারী ২০২৪দা অয়াবা পীদুনা শৌগৎলি। স্কিম অসিগী পান্দমি রিসর্চ অমসুং দিবেলপমেন্ত এক্তিবিতীগী খুত্থাংদা অমসুং লৈবাক অসিদা রিলাইএবল সর্ভিস পীনবা আর্থ সিস্তেম সাইন্সেস ভাপ তাহন্নবা হোৎনবনি।