স্তেতিস্তিক্স অমসুং প্রোগ্রাম ইম্প্লিমেন্তেসন মন্ত্রালয়
নই দিল্লীদা ওগস্ত 12, 2024দা 28শুবা কনফরেন্স ওফ সেন্ত্রেল এন্দ স্তেৎ স্তেতিস্তিকেল ওর্গনাইজেসন্স (CoCSSO)গী হৌদোকপগী সেসন পাংথোকখ্রে
থিম: ৱারেপ লৌবা – স্তেৎ স্তেতিস্তিকেল সিস্তেমশিং মপাঙ্গল কনকৎহন্নবগীদমক দেতা শীজিন্নবা
12 AUG 2024 1:26PM by PIB Imphal
স্তেতিস্তিক্স অমসুং প্রোগ্রাম ইমপ্লিমেন্তেসন মন্ত্রালয় (MoSPI)না ঙসিদগী হৌদুনা নই দিল্লীগী জানপথকী দা. অম্বেদকর ইন্তর্নেস্নেল সেন্তরদা ওগস্ত 12-13, 2024 ফাওবা পাংথোক্কদবা 28শুবা কনফরেন্স ওফ সেন্ত্রেল এন্দ স্তেৎ স্তেতিস্তিকেল ওর্গনাইজেসন্স (CoCSSO) শিনখ্রে।
মসিদা কেন্দ্রগী মন্ত্রালয়শিং/বিভাগশিং, রাজ্য/য়ু.তি. সরকারশিং, ৱর্ল্দ বেঙ্ক, UN এজেন্সীশিং অমসুং অতৈ স্তেকহোল্দরশিংগী মীহুৎশিংনা শরুক য়াখি। কনফরেন্স অসিনা কোল্লাবোরেতিব এপ্রোচ অমদা ইন্দিয়ন স্তেতিস্তিকেল সিস্তেমগী ইফিসিএন্সী হেনগৎহন্নবগীদমক কেন্দ্র অমসুং রাজ্যগী স্তেতিস্তিকেল ওর্গনাইজেসনশিংগী মরক্তা খন্ন-নৈনবা অমসুং কোওর্দিনেসন হেনগৎহন্নবা ইন্সতিত্যুস্নেল প্লেৎফোর্ম অমা পীরি। কনফরেন্স অসিগী খন্ন-নৈন্নবগী থিম অসি “ৱারেপ লৌবা – স্তেৎ স্তেতিস্তিকেল সিস্তেমশিং মপাঙ্গল কনকৎহন্নবগীদমক দেতা শীজিন্নবা” হায়বা অসিনি মসিনা আইদিয়াশিং, খ্বাইদগী ফবা প্রেক্তিসশিং এক্সচেঞ্জ তৌবদা মতেং পাংনবা, কম্মন ইন্তরেস্তকী হীরমশিংদা খন্ন-নৈন্নবা অমসুং মাংদা চংশিন্নবা পান্দম থম্মি।
স্তেতিস্তিক্স অমসুং প্রোগ্রাম ইমপ্লিমেন্তেসন মন্ত্রালয়গী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী (ইন্দিপেন্দেন্ত চার্জ), প্লান্নিং মন্ত্রালয়গী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী (ইন্দিপেন্দেন্ত চার্জ) অমসুং কলচর মন্ত্রালয়গী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী রাও ইন্দ্রজিৎ সিংহনা 2024গী ওগস্ত 12দা কনফরেন্স অসি হৌদোকখি। মহাক্কী হৌদোকপগী ৱারোলদা মহাক্না কনফরেন্স অসিগী মরুওইবা ফোংদোকখি। কনফরেন্স অসিদা নেস্নেল স্তেতিস্তিক সিস্তেমগী মরী লৈনবা স্তেকহোল্দর পুম্নমক্না গভর্নান্সকী প্রোসেসতা দেতাগী ক্বালিতী, মতম চানা পীবা অমসুং মরী লৈনবা হেনগৎহন্নবগীদমক সিস্তেম অসি মতৌ করম্না মাংলোমদা পুখৎপা য়াবগে হায়বগী মতাংদা খন্ননবা ফোরম অমদা পুনশিনখি। শেন্মিৎলোনগী গ্রোথ ওনবদা পান্দম থমদুনা থবক পায়খৎনবগীদমক্তা দেতাগী প্রাক্তিকেল সিগ্নিফিকেন্সকী মতাংদসু মহাক্না ফোংদোকখি। কেন্দ্র অমসুং রাজ্য/য়ু.তি. সরকারশিংগী স্তেতিস্তিক্স সিস্তেমদা ওফিসরশিংনা পাংথোক্লিবা থবকশিংবু থাগৎপা ফোংদোক্লদুনা, মহাক্না মখোয়বু গভর্নান্স সিস্তেমগী নৎ অমসুং বোল্তশিং ওইনা লৌখি। মহাক্না কেন্দ্র অমসুং রাজ্য সরকারগী এজেন্সীশিংদা প্রধান মন্ত্রীগী ভিজিৎ ভারত@2047গী মঙলান ফংনবা পুন্না থবক তৌমিন্ননবা হায়খি।
ঙসি কনফরেন্স অসিগী হৌদোকপগী মীফমদা ফোংখিবা "ভারতকী নুপী অমসুং নুপা, 2023"গী 25শুবা ইশু অদু রিলিজ তৌখি। মসিগী মপুং ফাবা অমসুং ময়েক শেংবা দোক্যুমেন্ত অসিনা লৈবাক শিনবা থুংনা নুপী অমসুং নুপাগী হৌজিক লৈরিবা ফীভমগী হোলিস্তিক ওইবা ভ্যু অমা পীরি। মসিদা মীশিং, এজুকেসন, হেল্থ, ইকনোমিক পার্তিসিপেসন, অমসুং ৱারেপ লৌবদা শরুক য়াবা য়াওনা হীরম কয়াদা মরুওইবা দেতা পীরি।
ভারতকী নুপী অমসুং নুপা, 2023না জেন্দর, অর্বান-রুরেল দিভাইদ অমসুং জিওগ্রাফিক রিজনগী মতুং ইন্না দিসএগ্রিগেতেদ দেতা ফংহল্লি। মসিনা নুপী অমসুং নুপাগী তোঙান-তোঙানবা কাংলুপশিংগী ফীভমগী মতাংদা ময়েক শেংনা খঙবা ঙমহল্লি। পব্লিকেসন অসিনা লৈবাক অসিগী মরুওইবা মাইপাকপা কয়া অমা উৎলি।
রিপোর্ত অসিগী মরুওইবা মগুনশিংগী মরক্তা মেতর্নেল মোর্তেলিতী রেত (MMR) অসি 2004-06দা মীওই লাখ অমদা 254 ওইরম্বা অদুদগী 2018-20দা মীওই লাখ অমদা 97দা হন্থহনখিবগী মায় পাকপা অদু য়াওরি। অন্দর-5 মোর্তেলিতী রেত অসিসু 2015দা 43 ওইরম্বদগী 2020দা 32 ওইদুনা মশক থোক্না হন্থরক্লি।
পব্লিকেসন অসিনা লেবর ফোর্স পার্তিসিপেসন রেত (LFPR) গী হেনগৎলকপগী মতাংদা ময়েক শেংনা উৎলি, 2017-18 অমসুং 2022-23গী মরক্তা নুপাগী LFPR অসি 75.8%দগী 78.5% অমসুং নুপীগী LFPR না 23.3%দগী 37%দা হেনগৎলে। লৈবাক অসিদা স্তার্ত-অপশিংগী 47.6%দি য়ামদ্রবদা নুপী দাইরেক্তর অমনা লুচিংলি, মসিনা ওন্তপ্রিনোর্শিপকী লমদা নুপীশিংগী ইথিল হেনগৎলক্লিবা অদু উৎলি হায়না পব্লিকেসন অদুদা পাউদমখি।
নেস্নেল স্তেতিস্তিক্স কম্মিসনগী চেয়রমেন, প্রোফেসর রাজীব লক্ষ্মন কারান্দিকরনা শরুক য়ারিবশিংদা ৱা ঙাংলদুনা স্তেকহোল্দরশিংনা দেতাগীদমক হেনগৎলক্লিবা দিমান্দ অদু ফংনবগীদমক কেন্দ্র অমসুং রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংগা হেন্না কোওর্দিনেসন তৌবগী তঙাই ফদবা অদু পনখি। মহাক্না ৱারেপ লৌবদা স্তেতিস্তিক্স শীজিন্ননবগীদমক্তা হেন্না ফবা দেতাগী ক্বালিতী অমসুং ইন্তর-ওপরেবল দেতা সেৎশিং ফংবদা লাইনা খুদোংচাবা পীবগী তঙাইফদবা অদু পনখি।
MoSPIগী সেক্রেতরী, দা. সৌরভ গার্গনা মহাক্কী ৱারোলদা, দাইনামিক ওইনা হোংলক্লিবা দেতাগী মথৌ তাবশিং ফংহন্নবা ক্বালিতী লৈবা দেতা ফংহন্নবা মন্ত্রালয় অসিনা পায়খৎলিবা রিফোর্ম ইনিসিএতিবশিং অদু পনখি। কনফরেন্স অসিনা কেন্দ্র অমসুং রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংগী মরক্তা লৈরিবা স্তেতিস্তিক কোওর্দিনেসন মেকানিজম অসি অমুক্কা হন্না মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি হায়না মহাক্না আশা তৌখি। মন্ত্রালয়গী অনৌবা খোংথাংশিং হায়বদি সিঙ্গল স্তোপ দেতা রেপোজিস্তরী অমা ওইনা ই-সনখিয়িকী পোর্তেল, দেতাদা য়ুম্ফম ওইবা পোলিসী ইনসাইৎশিং লৌনবা MoSPIদা রিসর্স অমসুং এনালাইসিস য়ুনিৎ, দেতা ইন্নোভেসন লেব, দেতা য়ুজরশিংগী কনফরেন্স অসিনচিংবশিং মহাক্না পনখি। মহাক্না পেরিওদিক লেবর ফোর্স সর্ভে (PLFS) অমসুং মথংগী ইকনোমিক সেন্সস পাংথোকপা অসিনচিংবা সর্ভেশিং অসি হেনগৎহন্নবা মন্ত্রালয়গী থৌরাংগী মতাংদসু পনখি। শরুক য়ারিবা পুম্নমকপু তরাম্না ওক্লদুনা মহাক্না স্তেকহোল্দর পুম্নমকপু মরুওইনা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা কেপাসিতী বিল্দিং হেনগৎহনবা, সব-স্তেৎ/দিস্ত্রিক্ত থাক্তা মেক্রো-ইকনোমিক এগ্রেগেৎশিং শেমগৎপা, MoSPI অমসুং রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংগী স্তেতিস্তিক এজেন্সীশিংগী মরক্তা কোওর্দিনেসনগী ইন্সতিত্যুস্নেল মেকানিজম হেনগৎহনবা অসিনচিংবগী মতাংদা ৱাখল্লোনশিং পীনবা তকশিনখি। কনফরেন্স অসিগী বেকগ্রাউন্দ অমসুং পান্দমশিং শন্দোক্না তাক্লদুনা মহাক্না স্তেৎশিং/য়ু.তি.শিংনা মরু ওইবা থৌদাং লৌগদবা হেন্না মপাঙ্গল কনবা নেস্নেল স্তেতিস্তিক সিস্তেমগীদমক লিঙ্কেজশিং শেমগৎপা অমসুং সিয়র ইন্তরেস্তশিংগী লমশিংদা লিঙ্ক দিবেলপ তৌবগী মথৌ তাবা অদু পনখি। মথক্তা পনখ্রিবা অসিগা লোয়ননা মহাক্না কনফরেন্স অসিগীদমক থৌরাং তৌরিবা প্লেনরী অমসুং ব্রেকআউত সেসনশিংগী মরু ওইবা অদু লেপখি।
কেপাসিতী বিল্দিং কম্মিসন (CBC) গী চেয়রমেন, শ্রী আদিল জৈনুলভাইনা মহাক্কী প্রি-রেকোর্দ তৌরবা ৱারোলদা মতমগী অহোংবা মথৌ তাবশিংগী মতুং ইন্না অমসুং মালেমগী খ্বাইদগী ফবা থৌওংশিংগা চুনবা মওংদা হ্যুমেন রিসোর্স কেপাসিতীশিং ফগৎহন্নবা CBC গী খোঙথাংশিং অদু পনখি। স্তেতিস্তিক্সকী পর্সনেলশিংগী হৈশিংবা হেনগৎহন্নবা CBCনা MoSPI গা পুন্না থবক তৌমিন্নবা অমসুং মসিগীদমক্তা থৌরাং তৌরিবা থৌরাংগী মতাংদসু মহাক্না পনখি। কেন্দ্র অমসুং রাজ্য/য়ু.তি. সরকারশিংগী শরুক য়ারিবশিং পুম্নমকপু CBCনা শেমগৎলিবা স্তেতিস্তিক্সতা মরী লৈনবা অখন্নবা কোর্সশিংদা শরুক য়ানবা মহাক্না পুক্নিং থৌগৎখি।
নুমিৎ অনিগী কনফরেন্স অসিদা কেন্দ্র সরকার অমসুং রাজ্য/য়ু.তি. সরকারশিংগী মরক্তা অপুনবা পুক্নিং চিংশিনগদবা হিরম কয়াদা খন্ন-নৈনবগী থৌরাং তৌরি। মখোয়শিং অদুদি লৌউ-শিংউ অমসুং শা-শন, সস্তেনেবল দিবেলপমেন্ত গোলশিং, সেম্পল সর্ভে, নেস্নেল অমসুং রিজনেল একাউন্তশিং, রাজ্যশিংগী স্তেতিস্তিকেল মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা সপ্পোর্ত অমসুং মসিগী প্রপোজ তৌরিবা রিভেম্প, ইন্তর্নেল ক্বালিতী এসেসমেন্ত ফ্রেমৱার্ক, কঞ্জুমর প্রাইস ইন্দেক্স, ইন্দস্ত্রীএল প্রদক্সনগী ইন্দেক্স, সোসিএল স্তেতিস্তিক্স, কেপাসিতী বিল্দিং, ইকনোমিক সেন্সস অমসুং ইন্তরপ্রাইস সর্ভে, এনভাইরনমেন্ত স্তেতিস্তিক্স, ক্বালিতী IT ইনিসিএতিবশিং, দেতা অমসুং মেতা দেতা স্তেন্দর্দশিং, মেম্বর্স ওফ পার্লিয়ামেন্ত লোকেল এরিয়া দিবেলপমেন্ত স্কিম, ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং প্রোজেক্ত মোনিতরীগী অনৌবা ইনিসিএতিবশিং, দেতা দিস্সিমেনিসন অসিনচিংবনি।

Ministry of Statistics & Programme Implementation
Inaugural session of 28th Conference of Central and State Statistical Organizations (CoCSSO) held on 12th August 2024 in New Delhi
Theme: Use of Data for Decision Making- Strengthening State Statistical Systems
12 AUG 2024 1:26PM by PIB Delhi
Ministry of Statistics and Programme Implementation (MoSPI) is organizing 28th Conference of Central and State Statistical Organizations (CoCSSO) during 12th-13th August, 2024 at Dr. Ambedkar International Centre, Janpath, New Delhi which has commenced today.
It is being attended by the representatives of Central Ministries/Departments, State/UT Governments, World Bank, UN agencies and other stakeholders. This Conference provides an institutional platform for discussion and improved coordination between the Central and State Statistical organizations for enhancing the efficiency of the Indian Statistical System in a collaborative approach. The theme of discussion of the conference, "Use of Data for Decision Making: Strengthening State Statistical Systems," aims to facilitate exchange of ideas, best practices, discussion on issues of common interest and the way forward.
Rao Inderjit Singh, Union Minister of State (Independent Charge) of the Ministry of Statistics and Programme Implementation; Union Minister of State (Independent Charge) of the Ministry of Planning and Union Minister of State in the Ministry of Culture, inaugurated the Conference on 12th August, 2024. In his inaugural address, he highlighted the importance of the conference in the federal set up as it brings together all concerned stakeholders of national statistical system at a forum for discussion as to how the system can be taken forward for improving the quality, timeliness and relevance of data in the process of governance. He also highlighted the practical significance of data for targeted intervention for measuring the growth of the economy. While appreciating the work done by officers in statistical system across Central and State/UT Governments, he regarded them as the Nuts and Bolts of the system of governance. He urged the Central and State Government agencies to closely work together for attaining the Prime Minister’s vision of ‘Vikisit Bharat@2047’.
The 25th issue of the publication, Women and Men in India, 2023, was released during the inaugural session of the conference today. This comprehensive and insightful document offers a holistic view of the current status of women and men across the country, presenting crucial data on various topics, including Population, Education, Health, Economic Participation, and Decision-Making Involvement, among others.
Women and Men in India, 2023 provides data disaggregated by gender, urban-rural divide, and geographical region, offering a nuanced understanding of the status of different groups of women and men. The publication highlights several significant achievements of the nation.
Key highlights of the report include the successful reduction of the Maternal Mortality Ratio (MMR) from 254 per lakh live births in 2004-06 to 97 per lakh live births in 2018-20. The Under-5 Mortality Rate has also seen a notable decrease, from 43 in 2015 to 32 in 2020.
The publication sheds light on the increase in the Labour Force Participation Rate (LFPR), with male LFPR rising from 75.8% to 78.5% and female LFPR from 23.3% to 37% between 2017-18 and 2022-23. It has been reported in the publication that 47.6% of start-ups in the country are led by at least one woman director, underscoring the growing influence of women in the entrepreneurial landscape.
Prof. Rajeeva Laxman Karandikar, Chairman, National Statistical Commission, while addressing the participants highlighted the need of greater coordination of Centre and States/UTs in order to cater the increasing demand for data by stakeholders. He highlighted the need of ease of access to better quality of data and inter-operable data sets for use of statistics in decision making.
Dr. Saurabh Garg, Secretary, MoSPI in his address, indicated the ongoing reform initiatives of the Ministry for availability of quality data to meet the dynamically changing data requirements. He hoped that the conference will re-vitalize the existing statistical coordination mechanism between Centre and States/UTs especially when it is much needed for quick actions towards statistical reforms for a better and more robust National Statistical System. He mentioned some of the recent initiatives of the Ministry viz. e-Sankhiyiki portal as a single stop data repository, Research and Analysis Unit in MoSPI for deriving data based policy insights, Data Innovation Lab, Data Users’ conferences, etc. He also indicated about the plan of Ministry to increase the frequency of surveys like Periodic Labour Force Survey (PLFS) and conducting the next Economic Census. While welcoming all the participants, he urged all the stakeholders especially the States/UTs for suggestions on augmenting capacity building, developing sub-state/district level estimates of macro-economic aggregates, greater institutional mechanism of coordination between MoSPI and States/UTs statistical agencies, etc . While highlighting the background and objectives of the conference, he underscored the greater need of developing linkages and shared areas of interest for more robust National Statistical System with pivotal role to be played by Staes/UTs. With the above, he set the tone for the plenary and breakout sessions planned for the conference.
Shri Adil Zainulbhai, Chairman, Capacity Building Commission (CBC) in his pre-recorded address, highlighted the initiatives of CBC towards improving the human resource capabilities in more holistic way as per the changing needs of the time and also in tune with the best global practices. He also indicated about the tie up of CBC with MoSPI for enhancing the skills of the statistical personnel and about the envisaged plan of action for that. He encouraged all the participants from Central and State/UT governments to take part in upcoming specialized statistics related courses being prepared by CBC.
The two day conference is scheduled to have discussions on a wide range of subjects of common interest between Central Government and State/UT Governments such as Agriculture and Livestock, Sustainable Development Goals, Sample Surveys, National & Regional Accounts, Support for Statistical Strengthening of States and its proposed revamp, Internal Quality Assessment Framework, Consumer Price Index, Index of Industrial Production, Social Statistics, Capacity Building, Economic Census & Enterprise Surveys, Environment Statistics, Quality IT initiatives, Data & Meta Data Standards, Members of Parliament Local Area Development Scheme, New initiatives in Infrastructure & Project Monitoring, data dissemination etc.