মন্ত্রীমন্দল
মন্ত্রী-মন্দলনা লিগনোসেল্ল্যুলোসিক বাইওমাস অমসুং অতৈ রিন্যুএবল ফীদস্তোক শীজিন্নদুনা এদভান্স বাইওফ্যুএল প্রোজেক্তশিংদা শেলগী তেংবাং পীনবগীদমক “প্রতান মন্ত্রী JI-VAN য়োজনা” অমেন্দমেন্ত তৌবদা অয়াবা পীখ্রে
09 AUG 2024 10:21PM by PIB Imphal
বাইওফ্যুএলগী লমদা খ্বাইদগী নৌবা দিবেলপমেন্তশিংগা লোয়ননা ইনভেস্তমেন্ত হেন্না লাকহন্নবা, প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ময়াই তাংবল লৌদুনা ফমখিবা কেন্দ্রগী মন্ত্রী-মন্দলনা ঙসি মোদিফাই তৌরবা প্রধান মন্ত্রী JI-VAN য়োজনা অয়াবা পীখ্রে।
শেমদোক্লবা স্কিম অসিনা স্কিম অসি চহি মঙা (5) দা হায়বদি 2028-29 ফাওবা চৎনহন্নবা মতম শাংদোক্লে অমসুং মাগী স্কোপ অসিদা লিগনোসেল্ল্যুলোসিক ফীদস্তোকশিংদগী পুথোকপা এদভান্স বাইওফ্যুএলশিং হায়বদি লৌউ-শিংউ অমসুং ফোরেস্ত্রী রেসিদ্যুশিং, ইন্দস্ত্রীএল ৱেস্ত, সিন্থেসিস (সিন) গ্যাস, অলগে অসিনচিংবা য়াওরি। 'বোল্ত ওন' প্লান্তশিং অমসুং 'ব্রাউনফিল্দ প্রোজেক্তশিং'সু মখোয়গী এক্সপিরিয়েন্স শীজিন্নবা অমসুং মখোয়গী ভাইএবিলিতী হেনগৎনবা ইলিজিবল ওইগনি।
তেক্নোলোজী কয়ামরুম অমসুং ফীদস্তোক কয়ামরুম প্রমোৎ তৌনবা সেক্তর অসিদা অনৌবা তেক্নোলোজীশিং অমসুং ইন্নোভেসনগী ওইবা প্রোজেক্ত প্রপোজেলশিংদা মরু ‌‌‌ওইনা লৌরি।
স্কিম অসিনা লৌমীশিংদা মখোয়গী লৌউ-শিংউগী লেমহৌরিবা পোৎলমশিংগীদমক্তা শেল পীবা, এনভাইর্নমেন্তেল পোলুসন কোকহনবা, লোকেলগী থবক ফংহন্নবা খুদোংচাবশিং ফংহনবা অমসুং ভারতকী ইনর্জী সেক্যুরিতী অমসুং মশা-মরোমদোম লেপচবদা মতেং পাংনবা পান্দম থম্লি। মসিনা এদভান্স বাইওফ্যুএল তেক্নোলোজীশিং শেমগৎপদা মতেং পাংই অমসুং মেক ইন ইন্দিয়া মিসনবু প্রমোৎ তৌই। মসিনা 2070 ফাওবদা নেৎ-জিরো GHG ইমিসনশিংগী ভারতকী অচৌবা পান্দম ফংহনবদা মতেংসু পাংলি।
ভারত সরকারগী প্রধান মন্ত্রী JI-VAN য়োজনাগী খুত্থাংদা এদভান্স বাইওফ্যুএলশিং প্রমোৎ তৌনবা ফিরেপ অসিনা ইনর্জী সেক্তর সস্তেনেবল অমসুং মরোমদোম লেপচবা ঙমহন্নবা কত্থোকপগী মমি তারি।
বেকগ্রাউন্দ:
সরকারনা ইথানোল ব্লেন্দদ পেত্রোল (EBP) প্রোগ্রামগী মখাদা পেত্রোলদা ইথানোল ব্লেন্দ তৌনবা প্রমোৎ তৌরি। মসিদা পব্লিক সেক্তর ওইল মার্কেতিং কম্পনীশিংনা ইথানোলগা ব্লেন্দ তৌরবা পেত্রোল য়োল্লি। EBP প্রোগ্রামগী মখাদা পেত্রোলগা লোয়ননা ইথানোল ব্লেন্দিং তৌবা অসি ইথানোল সপ্লাই ইয়র (ESY) 2013-14 দা লিতর করোর 38দগী ESY 2022-23দা লিতর করোর 500 হেনগৎখি। ব্লেন্দিং পর্সেন্তেজ অসি 1.53% দগী 12.06%দা হেনগৎখি। জুলাই, 2024দা ব্লেন্দিং পর্সেন্তেজ অসি 15.83% য়ৌখ্রে অমসুং হৌজিক চত্থরিবা ESY 2023-24দা অপুনবা ব্লেন্দিং পর্সেন্তেজ অসি 13% হেনখ্রে।
OMCশিংনা ESY 2025-26গী লোইশিল্লকপদা ব্লেন্দিং তার্গেৎ 20% য়ৌবা ঙমখি। ব্লেন্দিংগী 20%গী পান্দম ফংনবা হোৎনবদা ESY 2025-26 গী মনুংদা ইথানোল লিতর করোর 1100 হেন্না মথৌ তাগনি হায়না পানরি। মসিগীদমক ইথানোল দিস্তিল্লেসন কেপাসিতী লিতর করোর 1750 অসি ব্লেন্দিংগী মথৌ তাবশিং থুংহন্নবা অমসুং অতোপ্পা শীজিন্নফমশিং (পোতেবল, কেমিকেল, ফার্মাস্যুতিকেল অসিনচিংবা) ফংনবা ইনস্তোল তৌবগী মথৌ তাই।
ইথানোল ব্লেন্দিংগী পান্দমশিং ফংনবা সরকারনা অতোপ্পা সোর্সশিং হায়বদি 2শুবা জেনরেসন (2G) ইথানোল (এদভান্স বাইওফ্যুএল) দা মীৎয়েং থম্লি। সেল্ল্যুলোসিস অমসুং লিগনোসেল্ল্যুলোসিস য়াওবা অহেনবা বাইওমাস/এগ্রিকলচরেল ৱেস্ত, ইন্দস্ত্রিএল ৱেস্ত অসিনচিংবা অসি এদভান্স বাইওফুএল তেক্নোলোজি শিজিন্নদুনা ইথানোলদা ওন্থোকপা য়াই।
লৈবাক অসিদা 2G ইথানোল কেপাসিতী পুক্নিং থৌগৎনবা অমসুং সেক্তর অসিদা ইনভেস্তমেন্ত লাকহন্নবগীদমক, “প্রধান মন্ত্রী JI-VAN (জৈব ইন্ধন- ভাতাবরন অনুকোল ফসল অৱাশেশ নিভরন) য়োজনা” অসি মার্চ 7, 2019দা 2G বাইও-ইথানোল প্রোজেক্তশিংদা শেলগী তেংবাং পীনবগীদমক নোতিফাই তৌখি।
স্কিম অসিগী মখাদা ইন্দিয়ন ওইল কোর্পোরেসন লিমিতেদনা হরিয়ানাগী পানিপত্ততা অহানবা 2G ইথানোল প্রোজেক্ত শঙ্গাখিবা অসি প্রধান মন্ত্রীনা ওগস্ত 10, 2022দা লৈবাক মীয়ামদা কত্থোকখি। BPCL, HPCL অমসুং NRL না মথংশিৎনা বরগর (ওরিশা), বাথিন্দা (পঞ্জাব) অমসুং নুমালিগর (অসম) দা লিংখৎলিবা অতোপ্পা 2G কম্মর্সিএল প্রোজেক্তশিংসু লোইশিল্লক্লি।

Cabinet
Cabinet approves Amendment in “Pradhan Mantri JI-VAN Yojana” for providing financial support to Advanced Biofuel Projects using lignocellulosic biomass and other renewable feedstock
09 AUG 2024 10:21PM by PIB Delhi
To keep pace with the latest developments in the field of biofuels and to attract more investment, the Union Cabinet, chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, today approved the modified Pradhan Mantri JI-VAN Yojana.
The modified scheme extends timeline for implementation of scheme by Five (5) year i.e. till 2028-29 and includes advanced biofuels produced from lignocellulosic feedstocks i.e. agricultural and forestry residues, industrial waste, synthesis (syn) gas, algae etc. in its scope. “Bolt on” plants & “Brownfield projects” would also now be eligible to leverage their experience and improve their viability.
To promote multiple technologies and multiple feedstocks, preference would now be given to project proposals with new technologies and innovations in the sector.
The scheme aims to provide remunerative income to farmers for their agriculture residue, address environmental pollution, create local employment opportunities, and contribute to India's energy security and self-reliance. It also supports the development of advanced biofuel technologies and promotes the Make in India Mission. It also helps in achieving India’s ambitious target for net-zero GHG emissions by 2070.
The Government of India's commitment to promoting advanced biofuels through the Pradhan Mantri JI-VAN Yojana reflects its dedication to a sustainable and self-reliant energy sector.
Background:
The Government has been promoting blending of ethanol in petrol under the Ethanol Blended Petrol (EBP) Programme wherein Public Sector Oil Marketing Companies (OMCs) sell petrol blended with ethanol. Under EBP Programme, the blending of ethanol with petrol increased from 38 crore litres in Ethanol Supply Year (ESY) 2013-14 to more than 500 crore litres in ESY 2022-23 with corresponding increase in blending percentage from 1.53% to 12.06%. The blending percentage has touched 15.83% in the month of July, 2024 and cumulative blending percentage has crossed 13% in the ongoing ESY 2023-24.
OMCs are on course to achieve the 20% blending target by the end of ESY 2025-26. It is estimated that over 1100 crore litres of ethanol will be required during ESY 2025-26 to achieve 20% blending for which 1750 crore litres of ethanol distillation capacity needs to be installed to meet the blending requirement and for other uses (potable, chemical, pharmaceutical etc.).
To meet the ethanol blending targets, the Government is also focusing on alternate sources like 2nd Generation (2G) Ethanol (Advanced biofuels). Surplus biomass /agricultural waste which has cellulosic and lignocellulosic content, industrial waste etc. can be converted to ethanol using advanced biofuel technology.
To encourage 2G ethanol capacity in the country and attract investment in this sector, “Pradhan Mantri JI-VAN (Jaiv Indhan- Vatavaran Anukool fasal awashesh Nivaran) Yojana” was notified on 07.03.2019 for providing financial assistance to 2G Bio-ethanol projects.
Under the scheme, the first 2G Ethanol Project set up by Indian Oil Corporation Limited at Panipat, Haryana has been dedicated to the nation by the Hon’ble Prime Minister on 10th August 2022. The other 2G commercial projects being set up by BPCL, HPCL and NRL at Bargarh (Odisha), Bathinda (Punjab) and Numaligarh (Assam) respectively, are also nearing completion.