লো অমসুং জস্তিস মন্ত্রালয়
ভর্চুএল কোর্ত
09 AUG 2024 12:37PM by PIB Imphal
ভারতকী সুপ্রিম কোর্তকী ই-কমিতিগী খোঙথাং অমা ওইরিবা ভর্চুএল কোর্তশিং অসি কন্সেপ্ত অমনি। মসিগী পান্দমদি কোর্ত্তা লিতিগেন্ত নৎত্রগা এদভোকেত অমা লৈহন্দুনা ভর্চুএল প্লেৎফোর্ম অমদা কেসশিং য়েংশিনবনি। মসিগী ৱাখল্লোন অসি কোর্তকী রিসোর্সশিং কান্নবা মওংদা শীজিন্ননবা অমসুং লিতীগেন্তশিংদা ৱাথোকশিং লোইশিন্নবা মতিক চাবা পাম্বৈ অমা পীনবগীদমক্তা শেমগৎপনি। হৌজিক্কী ওইনা, ভর্চুএল কোর্তশিংনা ত্রাফিক অমসুং চলানগী কেসশিংখক্তদা মরি লৈনবা কেসশিং য়েংশিল্লি, মসিনা লিতিগেসনগী শেনফম হন্থহনবতা নত্তনা ত্রাফিক অমসুং চলানগী কেসশিং কোকহন্নবা থৌওংসু লাইথোকহল্লে। ভর্চ্যুএল কোর্ত 28 না কেস করোর 5.26 (5,26,53,142) হেন্না য়েংশিনখ্রে অমসুং কেস লাখ 56 (56,51,204) হেন্না ওনলাইন জেনরেল ফাইন লুপা করোর 1,50,000 হেন্না লৌখ্রে। 30.06.2024 ফাওবদা লুপা করোর 579.40গী শেনফম ফংখ্রে। ভারত শিনবা থুংনা ভর্চ্যুএল কোর্তশিংগী খুত্থাংদা য়েংশিল্লিবা কেসশিংগী অকুপ্পা মরোলশিং এনেক্সর-Iদা পীরি। 30.06.2024 ফাওবদা, রাজ্য/য়ু.তি. 21, মিং ওইনা পল্লবদা দিল্লী (2), হরিয়ানা, চন্দীগর, গুজরাত (2), তামিল নাদু, কর্নাতকা, কেরলা (2), মহারাস্ত্র (2), অসাম, ছত্তিসগর, জম্মু অমসুং কাশ্মীর (2), উত্তর প্রদেশ, ওদিশা, মেঘালয়, হিমাচল প্রদেশ, উত্তরাখন্দ (2), মধ্য প্রদেশ, ত্রিপুরা, ৱেস্ত বেঙ্গল, রাজস্থান অমসুং মনিপুর (2) অসিদা মসিগুম্বা কোর্ত 28 লৈখ্রে। অদুবু, ভর্চুএল কোর্তশিং লিংখৎপা অসি এদমিনিস্ত্রেতিব ওইবা ৱাফম অমনি অমসুং মসি মরী লৈনবা হায় কোর্তকী থৌদাং অমসুং লমগী মখাদা লৈ। ৱাফম অসিদা সেন্ত্রেল গবর্নমেন্তকী হকথেংননা থৌদাং অমত্তা লৈতে।
ই-কোর্ত প্রোজেক্ত ফেজ-IIIগী মখাদা, মপাঙ্গল লৈবা দিজিতেল ইনফ্রাস্ত্রকচর অমা শেমগৎনবগীদমক মরী লৈনবা হাই কোর্তশিংগী জুরিসদিক্সনগী মখাদা অহেনবা ভর্চুএল কোর্ত 1150 লিংখৎনবগী প্রোভিজন লৈ। মসিগীদমক লুপা কোতি 1,000গী এলোকেসন পীগনি। কোর্তশিংদা পেনদেন্সীগী ইসু অসি থেংনবদা মতেং পাংনবা লুপা করোর 413.08 থাদরে।
এনেক্সর – I
ভর্চুএল কোর্তকী অকুপ্পা মরোল-30.06.2024
মথং মনাও
মমিং
ফংখিবা
প্রোসদিং চত্থখিবা
কন্তেস্ত তৌখিবা
শেল থীখ্রবা চল্লান
চল্লানগী শেমফম
1
অসম ত্রাফিক বিভাগ
1,46,396
1,46,394
457
28,690
1,88,28,902
2
ছতিসগর ত্রাফিক বিভাগ
768
757
-
75
1,23,300
3
গুজরাত ত্রাফিক বিভাগ
12,42,576
11,94,181
2,223
97,990
7,63,12,266
4
হরিয়ানা ত্রাফিক বিভাগ
16,72,062
16,19,164
5,781
88,279
7,48,92,151
5
হিমাচল প্রদেশ ত্রাফিক বিভাগ
3,41,139
2,47,566
421
11,194
1,59,68,205
6
জম্মু ত্রাফিক বিভাগ
5,11,706
4,67,206
3,148
99,981
6,39,74,795
7
কর্নাতকা ত্রাফিক বিভাগ
60,304
60,269
173
52,034
46,19,97,290
8
কশ্মির ত্রাফিক বিভাগ
7,98,559
7,98,559
90,305
1,48,757
8,23,77,656
9
কেরলা (পুলিস বিভাগ)
14,81,024
14,76,145
3,328
1,46,773
7,87,71,217
10
কেরলা ত্রান্সপোর্ত বিভাগ
9,86,498
9,79,303
4,746
1,48,240
19,58,68,157
11
মধ্য প্রদেশ ত্রাফিক বিভাগ
4,18,526
4,02,171
390
18,024
1,63,83,802
12
মহারাস্ত্রা ত্রান্সপোর্ত বিভাগ
56,569
55,108
20
2,125
28,78,505
13
মনিপুর ভর্চুএল কোর্ত (ত্রাফিক)
1
-
-
-
14
মনিপুর ভর্চুএল কোর্ত (ত্রান্সপোর্ত)
1
-
-
-
15
মেঘালয় ত্রাফিক বিভাগ
519
439
-
40
30,100
16
নোতিস ব্রাঞ্চ দিল্লী ত্রাফিক বিভাগ
1,94,11,249
1,91,65,326
93,672
18,34,274
1,31,43,08,956
17
ওরিশা ত্রাফিক CTC-BBSR কম্মিস্নরেত
5,54,252
5,02,939
952
33,048
3,12,96,001
18
পুনে ত্রাফিক বিভাগ
6,079
6,055
23
630
1,18,100
19
রাজস্থান ত্রাফিক বিভাগ
37,712
33,952
2,468
12,030
84,72,671
20
তমিল নাদু ত্রাফিক বিভাগ
2,11,314
1,68,848
1,542
99,720
92,67,59,190
21
ত্রিপুরা ত্রাফিক বিভাগ
3,393
3,390
5
1,118
2,51,200
22
উত্তর প্রদেশ ত্রাফিক বিভাগ
1,71,86,990
1,39,66,214
75,751
9,18,416
52,03,10,541
23
উত্তরাখন্দ ত্রাফিক বিভাগ
21,332
18,443
58
1,358
15,56,101
24
উত্তরাখন্দ ত্রান্সপোর্ত বিভাগ
5,139
4,430
11
265
3,91,700
25
ভর্চুএল কোর্ত চন্দিগর
5,17,576
5,17,576
651
37,859
3,64,35,511
26
ভর্চুএল কোর্ত দিল্লী (ত্রাফিক)
66,10,708
65,25,720
1,23,288
18,40,327
1,77,54,83,752
27
ভর্চুএল কোর্ত গুজরাত (ত্রান্সপোর্ত)
1,85,196
1,75,403
866
21,512
8,57,35,405
28
নোংচুপ বেঙ্গল ত্রাফিক বিভাগ
1,85,554
1,78,463
837
8,445
45,07,952
অপুনবা
5,26,53,142
4,87,14,021
4,11,116
56,51,204
5,79,40,33,426
মমাংগী
5,08,99,608
4,69,94,627
3,94,169
54,72,772
5,61,09,43,942
ৱাফম অসি লো অমসুং জস্তিসকী রাজ্য মন্ত্রী (ইন্দিপেন্দেন্ত চার্জ); পার্লিয়ামেন্তরী এফিয়র্স মন্ত্রালয়গী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী অর্জুন রাম মেঘ্বালনা ঙসি লোক সভাদা অইবা পাউখুম ওইনা পীখিবনি।

Ministry of Law and Justice
Virtual Courts
09 AUG 2024 12:37PM by PIB Delhi
The Virtual Courts, an initiative of eCommittee, Supreme Court of India is a concept, aimed at doing away with the presence of a litigant or lawyer in the court and for adjudication of cases on a virtual platform. This concept has been evolved to efficiently utilize court resources and to provide litigants with an effective avenue to settle disputes. Currently, the virtual courts are handling cases pertaining only to traffic challan cases, which have not only reduced the costs of litigation but have also simplified the procedure for redressal of traffic challan cases. Over 5.26 crore cases (5,26,53,142) have been handled by 28 virtual courts and in more than 56 lakhs (56,51,204) cases, online fines of more than Rs. 579.40 crore have been realized till 30.06.2024. The detailed breakup of cases dealt through virtual courts across India is at Annexure- I. As on 30.06.2024, there are 28 such courts in 21 States / UTs viz. Delhi (2), Haryana, Chandigarh, Gujarat (2), Tamil Nadu, Karnataka, Kerala (2), Maharashtra (2), Assam, Chhattisgarh, Jammu and Kashmir (2), Uttar Pradesh, Odisha, Meghalaya, Himachal Pradesh, Uttarakhand (2), Madhya Pradesh, Tripura, West Bengal, Rajasthan and Manipur (2). However, it is pertinent to mention here that the establishment of Virtual Courts is an administrative matter that falls strictly within the purview and domain of the concerned High Court. The Central Government has no direct role in the matter.
Under the eCourts Project Phase-III, there is a provision of the establishment of an additional 1150 Virtual Courts under the jurisdiction of respective High Courts for creating a robust digital infrastructure for which an allocation of Rs. 413.08 crore has been made to assist the courts in tackling the pendency issue.
Annexure I
Statistics of Virtual Courts-30.06.2024
S.No.
Establishment_Name
Received
Proceeding Done
Contested
Paid Challans
Challan Amount
1
ASSAM TRAFFIC DEPARTMENT
1,46,396
1,46,394
457
28,690
1,88,28,902
2
CHHATTISGARH TRAFFIC DEPARTMENT
768
757
-
75
1,23,300
3
GUJARAT TRAFFIC DEPARTMENT
12,42,576
11,94,181
2,223
97,990
7,63,12,266
4
HARYANA TRAFFIC DEPARTMENT
16,72,062
16,19,164
5,781
88,279
7,48,92,151
5
HIMACHAL PRADESH TRAFFIC DEPARTMENT
3,41,139
2,47,566
421
11,194
1,59,68,205
6
JAMMU TRAFFIC DEPARTMENT
5,11,706
4,67,206
3,148
99,981
6,39,74,795
7
KARNATAKA TRAFFIC DEPARTMENT
60,304
60,269
173
52,034
46,19,97,290
8
KASHMIR TRAFFIC DEPARTMENT
7,98,559
7,98,559
90,305
1,48,757
8,23,77,656
9
KERALA (POLICE DEPARTMENT)
14,81,024
14,76,145
3,328
1,46,773
7,87,71,217
10
KERALA TRANSPORT DEPARTMENT
9,86,498
9,79,303
4,746
1,48,240
19,58,68,157
11
MADHYA PRADESH TRAFFIC DEPARTMENT
4,18,526
4,02,171
390
18,024
1,63,83,802
12
MAHARASHTRA TRANSPORT DEPARTMENT
56,569
55,108
20
2,125
28,78,505
13
MANIPUR VIRTUAL COURT (TRAFFIC)
1
-
-
-
14
MANIPUR VIRTUAL COURT (TRANSPORT)
1
-
-
-
15
MEGHALAYA TRAFFIC DEPARTMENT
519
439
-
40
30,100
16
NOTICE BRANCH DELHI TRAFFIC DEPARTMENT
1,94,11,249
1,91,65,326
93,672
18,34,274
1,31,43,08,956
17
Odisha Traffic CTC-BBSR Commissionerate
5,54,252
5,02,939
952
33,048
3,12,96,001
18
PUNE TRAFFIC DEPARTMENT
6,079
6,055
23
630
1,18,100
19
RAJASTHAN TRAFFIC DEPARTMENT
37,712
33,952
2,468
12,030
84,72,671
20
TAMIL NADU TRAFFIC DEPARTMENT
2,11,314
1,68,848
1,542
99,720
92,67,59,190
21
TRIPURA TRAFFIC DEPARTMENT
3,393
3,390
5
1,118
2,51,200
22
UTTAR PRADESHTRAFFIC DEPARTMENT
1,71,86,990
1,39,66,214
75,751
9,18,416
52,03,10,541
23
UTTARAKHAND TRAFFICDEPARTMENT
21,332
18,443
58
1,358
15,56,101
24
UTTARAKHAND TRANSPORT DEPARTMENT
5,139
4,430
11
265
3,91,700
25
VIRTUAL COURT CHANDIGARH
5,17,576
5,17,576
651
37,859
3,64,35,511
26
VIRTUAL COURT DELHI (TRAFFIC)
66,10,708
65,25,720
1,23,288
18,40,327
1,77,54,83,752
27
VIRTUAL COURT GUJARAT (TRANSPORT)
1,85,196
1,75,403
866
21,512
8,57,35,405
28
WEST BENGAL TRAFFIC DEPARTMENT
1,85,554
1,78,463
837
8,445
45,07,952
Total
5,26,53,142
4,87,14,021
4,11,116
56,51,204
5,79,40,33,426
Previous
5,08,99,608
4,69,94,627
3,94,169
54,72,772
5,61,09,43,942
This information was given by the MINISTER OF STATE (INDEPENDENT CHARGE) OF THE MINISTRY OF LAW AND JUSTICE; AND MINISTER OF STATE IN THE MINISTRY OF PARLIAMENTARY AFFAIRS, SHRI ARJUN RAM MEGHWAL in a written reply in the LOK SABHA today.