রোদ ত্রান্সপোর্ত অমসুং হাইৱে মন্ত্রালয়
লম্বীগী এক্সিদেন্ত অমসুং চেকশিন থৌরাংশিং
07 AUG 2024 1:08PM by PIB Imphal
মন্ত্রালয়না স্তেত/য়ু.তি.শিংগী পুলিস দিপার্তমেন্তশিংদগী ফংলকপা দেতাদা য়ুম্ফম ওইরগা চহিগী ওইনা “রোদ এক্সিদেন্তস ইন ইন্দিয়া” ফোঙই‍। রিপোর্ত অসিগী মতুং ইন্না, থাপালোন চহি ২০১৮ দগী ২০২২ ফাওবদা লৈবাকসিদা থোকখিবা রোদ এক্সিদেন্ত, মী শিখিবা অমদি অশোক অপন নংখিবশিংগী অপুন্বা মশিং মখাগী তেবল অসিদা পীরি:-
চহি
অপুন্বা রোদ এক্সিদেন্ত মশিং
মী শিখিবা অপুন্বা মশিং
অশোক অপন নংখিবা অপুন্বা মশিং
২০১৮
৪,৭০,৪০৩
১,৫৭,৫৯৩
৪,৬৪,৭১৫
২০১৯
৪,৫৬,৯৫৯
১,৫৮,৯৮৪
৪,৪৯,৩৬০
২০২০
৩,৭২,১৮১
১,৩৮,৩৮৩
৩,৪৬,৭৪৭
২০২১
৪,১২,৪৩২
১,৫৩,৯৭২
৩,৮৪,৪৪৮
২০২২
৪,৬১,৩১২
১,৬৮,৪৯১
৪,৪৩,৩৬৬
চহি ২০১৮ দগী ২০২২ ফাওবদা লৈবাকসিদা থোকখিবা রোদ এক্সিদেন্ত, মী শিখিবা অমদি শোকখিবগী স্তেত-স্তেতশিংগী ওইবা অপুন্বা মশিং এনেক্সচর – ১, এনেক্সচর – ২, অমসুং এনেক্সচর – ৩দা মথঙশিৎনা পীরি‍।
লৈবাকসিদা নেস্নেল হায়ৱেশিং অমসুং নেস্নে এক্সপ্রেসৱেশিং শেমগৎ শাগৎপা অমদি শেমজিন শাজিনবগী থবক রোদ ত্রান্সপোর্ত অমসুং হায়ৱেজ মন্ত্রালয়দা শিন্নৈ‍। স্তেত/য়ু.তি.শিংগী পুলিস দিপার্তমেন্তশিংদগী ফংলকপা দেতাশিংদা য়ুম্ফম ওইরগা, ইং ২০২২দা লৈবাকসিদা নেস্নেল হায়ৱেশিংদা (এক্সপ্রেসৱেশিং য়াওরগা) থোকখিবা রোদ এক্সিদেন্ত অমসুং মী শিখিবগী অপুন্বা মশিং মখাদা পীরি:-
কাঙলুপ
লম্বী পুম্নমক
নেস্নেল হায়ৱেশিং (এক্সপ্রেসৱেশিং য়াওরগা)
নেস্নেল হায়ৱেশিং (এক্সপ্রেসৱেশিং য়াওরগা)গী % শেয়র
রোদ এক্সিদেন্ত মশিং
৪,৬১,৩১২
১,৫১,৯৯৭
৩২.৯৪
মী শিখিবা মশিং
১,৬৮,৪৯১
৬১,০৩৮
৩৬.২২
মন্ত্রালয়না এজুকেসন, ইঞ্জিনিয়রিং (লম্বী অমদি গারী অনিমক), এনফোর্সসমেন্ত অমসুং ইমর্জেন্সী কেয়রদা য়ুম্ফম ওইরগা লম্বীদা অশোয় অঙাম থোকপগী হন্থহন্নবগীদমক মমায় কয়া লোংবা থৌরাং অমা শেম্ল‍ে‍। মসিগী মতুং ইন্না, এনেক্সচর – ৪দা পীরিবা অসিগুম্না লম্বীদা অশোয় অঙাম য়াওহন্দনবা মন্ত্রালয়না থৌরাং মখল মখা কয়া পায়খৎলে‍।
এনেক্সচর-১
ইং ২০১৮-২০২২গী ওইনা স্তেত-স্তেতশিংদা থোকখিবা রোদ এক্সিদেন্তকী অকুপ্পা ৱারোল
সেরিএল মশিং
স্তেত/য়ু.তি.
২০১৮
২০১৯
২০২০
২০২১
২০২২
অন্ধ্র প্রদেশ
২৪,৪৭৫
২১,৯৯২
১৯,৫০৯
২১,৫৫৬
২১,২৪৯
অরুনাচল প্রদেশ
২৭৭
২৩৭
১৩৪
২৮৩
২২৭
অসাম
৮,২৪৮
৮,৩৫০
৬,৫৯৫
৭,৪১১
৭,০২৩
বিহার
৯,৬০০
১০,০০৭
৮,৬৩৯
৯,৫৫৩
১০,৮০১
ছত্তিসগর
১৩,৮৬৪
১৩,৮৯৯
১১,৬৫৬
১২,৩৭৫
১৩,২৭৯
গোৱা
৩,৭০৯
৩,৪৪০
২,৩৭৫
২,৮৪৯
৩,০১১
গুজরাত
১৮,৭৬৯
১৭,০৪৬
১৩,৩৯৮
১৫,১৮৬
১৫,৭৫১
হরিয়ানা
১১,২৩৮
১০,৯৪৪
৯,৪৩১
৯,৯৩৩
১০,৪২৯
হিমাচল প্রদেশ
৩,১১০
২,৮৭৩
২,২৩৯
২,৪০৪
২,৫৯৭
১০
ঝার্খন্দ
৫,৩৯৪
৫,২১৭
৪,৪০৫
৪,৭২৮
৫,১৭৫
১১
কর্নাতকা
৪১,৭০৭
৪০,৬৫৮
৩৪,১৭৮
৩৪,৬৪৭
৩৯,৭৬২
১২
কেরলা
৪০,১৮১
৪১,১১১
২৭,৮৭৭
৩৩,২৯৬
৪৩,৯১০
১৩
মধ্য প্রদেশ
৫১,৩৯৭
৫০,৬৬৯
৪৫,২৬৬
৪৮,৮৭৭
৫৪,৪৩২
১৪
মহারাস্ত্র
৩৫,৭১৭
৩২,৯২৫
২৪,৯৭১
২৯,৪৭৭
৩৩,৩৮৩
১৫
মনিপুর
৬০১
৬৭২
৪৩২
৩৬৬
৫০৮
১৬
মেঘালয়
৩৯৯
৪৮২
২১৪
২৪৫
২৪৬
১৭
মিজোরম
৫৩
৬২
৫৩
৬৯
১৩৩
১৮
নগালেন্দ
৪৩০
৩৫৮
৫০০
৭৪৬
৪৮৯
১৯
ওরিসা
১১,২৬২
১১,০৬৪
৯,৮১৭
১০,৯৮৩
১১,৬৬৩
২০
পঞ্জাব
৬,৪২৮
৬,৩৪৮
৫,২০৩
৫,৮৭১
৬,১৩৮
২১
রাজস্থান
২১,৭৪৩
২৩,৪৮০
১৯,১১৪
২০,৯৫১
২৩,৬১৪
২২
সিক্কিম
১৮০
১৬২
১৩৮
১৫৫
২১১
২৩
তামিল নাদু
৬৭,২৭৯
৬২,৬৮৫
৪৯,৮৪৪
৫৫,৬৮২
৬৪,১০৫
২৪
তেলঙ্গনা
২২,২৩০
২১,৫৭০
১৯,১৭২
২১,৩১৫
২১,৬১৯
২৫
ত্রিপুরা
৫৫২
৬৫৫
৪৬৬
৪৭৯
৫৭৫
২৬
উত্তরাখন্দ
১,৪৬৮
১,৩৫২
১,০৪১
১,৪০৫
১,৬৭৪
২৭
উত্তর প্রদেশ
৪২,৫৬৮
৪২,৫৭২
৩৪,২৪৩
৩৭,৭২৯
৪১,৭৪৬
২৮
ৱেস্ত বেঙ্গল
১২,৭০৫
১২,৬৫৮
১০,৮৬৩
১১,৯৩৭
১৩,৬৮৬
২৯
অন্দমান অমসুং নিকোবর ঈথৎ
২৫৪
২৩০
১৪১
১১৫
১৪১
৩০
চান্দিগর
৩১৬
৩০৫
১৫৯
২০৮
২৩৭
৩১
দদ্রা অমসুং নগর হবেলি *
৮০
৬৮
১০০
১৪০
১৯৬
৩২
দামন অমসুং দিউ
৭৬
৬৯
৩৩
দিল্লী
৬,৫১৫
৫,৬১০
৪,১৭৮
৪,৭২০
৫,৬৫২
৩৪
জম্মু অমসুং কাস্মির $
৫,৯৭৮
৫,৭৯৬
৪,৮৬০
৫,৪৫২
৬,০৯২
৩৫
লদাখ
২৩৬
৩৭৪
৩৬
লক্সদ্বীপ
৩৭
পুদুচেরী
১,৫৯৭
১,৩৯২
৯৬৯
১,০৪৯
১,১৮১
অপুন্বা (ভারত পুম্বগী)
৪,৭০,৪০৩
৪,৫৬,৯৫৯
৩,৭২,১৮১
৪,১২,৪৩২
৪,৬১,৩১২
• * ২০২০ দগী ২০২২ ফাওবগী দামন অমসুং দিউগী দেতা য়াওরে‍।
• $ ২০১৮ দগী ২০২০ ফাওবগী লদাখগী দেতা য়াওরে‍।
এনেক্সচর-২
ইং ২০১৮-২০২২ ফাওবদা স্তেত-স্তেতশিংদা থোকখিবা রোদ এক্সিদেন্তনা মরম ওইরগা শিখিবা মীশিং
সেরিএল মশিং
স্তেত/য়ু.তি.
২০১৮
২০১৯
২০২০
২০২১
২০২২
অন্ধ্র প্রদেশ
৭,৫৫৬
৭,৯৮৪
৭,০৩৯
৮,১৮৬
৮,২৯৩
অরুনাচল প্রদেশ
১৭৫
১২৭
৭৩
১৫৭
১৪৮
অসাম
২,৯৬৬
৩,২০৮
২,৬২৯
৩,০৩৬
২,৯৯৪
বিহার
৬,৭২৯
৭,২০৫
৬,৬৯৯
৭,৬৬০
৮,৮৯৮
ছত্তিসগর
৪,৫৯২
৫,০০৩
৪,৬০৬
৫,৩৭১
৫,৮৩৪
গোৱা
২৬২
২৯৭
২২৩
২২৬
২৭১
গুজরাত
৭,৯৯৬
৭,৩৯০
৬,১৭০
৭,৪৫২
৭,৬১৮
হরিয়ানা
৫,১১৮
৫,০৫৭
৪,৫০৭
৪,৭০৬
৪,৯১৫
হিমাচল প্রদেশ
১,২০৮
১,১৪৬
৮৯৩
১,০৫২
১,০৩২
১০
ঝার্খন্দ
৩,৫৪২
৩,৮০১
৩,০৪৪
৩,৫১৩
৩,৮৯৮
১১
কর্নাতকা
১০,৯৯০
১০,৯৫৮
৯,৭৬০
১০,০৩৮
১১,৭০২
১২
কেরলা
৪,৩০৩
৪,৪৪০
২,৯৭৯
৩,৪২৯
৪,৩১৭
১৩
মধ্য প্রদেশ
১০,৭০৬
১১,২৪৯
১১,১৪১
১২,০৫৭
১৩,৪২৭
১৪
মহারাস্ত্র
১৩,২৬১
১২,৭৮৮
১১,৫৬৯
১৩,৫২৮
১৫,২২৪
১৫
মনিপুর
১৩৪
১৫৬
১২৭
১১০
১২৭
১৬
মেঘালয়
১৮২
১৭৯
১৪৪
১৮৭
১৬২
১৭
মিজোরম
৪৫
৪৮
৪২
৫৬
১১৩
১৮
নগালেন্দ
৩৯
২৬
৫৩
৫৫
৭৩
১৯
ওরিসা
৫,৩১৫
৫,৩৩৩
৪,৭৩৮
৫,০৮১
৫,৪৬৭
২০
পঞ্জাব
৪,৭৪০
৪,৫২৫
৩,৮৯৮
৪,৫৮৯
৪,৭৫৬
২১
রাজস্থান
১০,৩২০
১০,৫৬৩
৯,২৫০
১০,০৪৩
১১,১০৪
২২
সিক্কিম
৮৫
৭৩
৪৭
৫৬
৯২
২৩
তামিল নাদু
১৮,৩৯২
১৮,১২৯
১৪,৫২৭
১৫,৩৮৪
১৭,৮৮৪
২৪
তেলঙ্গনা
৬,৬০৩
৬,৯৬৪
৬,৮৮২
৭,৫৫৭
৭,৫৫৯
২৫
ত্রিপুরা
২১৩
২৩৯
১৯২
১৯৪
২৪১
২৬
উত্তরাখন্দ
১,০৪৭
৮৬৭
৬৭৪
৮২০
১,০৪২
২৭
উত্তর প্রদেশ
২২,২৫৬
২২,৬৫৫
১৯,১৪৯
২১,২২৭
২২,৫৯৫
২৮
ৱেস্ত বেঙ্গল
৫,৭১১
৫,৭৬৭
৫,১২৮
৫,৮০০
৬,০০২
২৯
অন্দমান অমসুং নিকোবর ঈথৎশিং
১৯
২০
১৪
২০
১৯
৩০
চান্দিগর
৯৮
১০৪
৫৩
৯৬
৮৩
৩১
দদ্রা অমসুং নগর হবেলি *
৫৪
৪৯
৬৪
৭৬
৯০
৩২
দামন অমসুং দিউ
৩৫
২৮
৩৩
দিল্লী
১,৬৯০
১,৪৬৩
১,১৯৬
১,২৩৯
১,৪৬১
৩৪
জম্মু অমসুং কাস্মির $
৯৮৪
৯৯৬
৭২৮
৭৭৪
৮০৫
৩৫
লদাখ
৫৬
৬২
৩৬
লক্সদ্বীপ
৩৭
পুদুচেরী
২২৬
১৪৭
১৪৫
১৪০
১৮১
অপুন্বা (ভারত পুম্বগী)
১,৫৭,৫৯৩
১,৫৮,৯৮৪
১,৩৮,৩৮৩
১,৫৩,৯৭২
১,৬৮,৪৯১
• * ২০২০ দগী ২০২২ ফাওবগী দামন অমসুং দিউগী দেতা য়াওরে‍।
• $ ২০১৮ দগী ২০২০ ফাওবগী লদাখগী দেতা য়াওরে‍।
এনেক্সচর-৩
ইং ২০১৮-২০২২ ফাওবদা স্তেত-স্তেতশিংদা থোকখিবা রোদ এক্সিদেন্তনা মরম ওইরগা অশোক অপন নংখিবা মশিং
সেরিএল মশিং
স্তেত
২০১৮
২০১৯
২০২০
২০২১
২০২২
অন্ধ্র প্রদেশ
২৩৪৫৬
২৪৬১৯
১৯৬৭৫
২১০৪০
২১৩৪০
অরুনাচল প্রদেশ
৩২৩
৩০৯
১৮৫
৩৪৭
১৮৬
অসাম
৭৩৭৫
৭৪৭৩
৫২৬৯
৫৭৬৩
৫৬৩৭
বিহার
৬৬৭৯
৭২০৬
৭০১৬
৭৯৪৬
৭০৬৮
ছত্তিসগর
১২৭১৫
১৩০৯০
১০৫০৫
১০৬৮৩
১১৬৯৫
গোৱা
১৫৪৯
১৪৪৮
৮৮০
৮৪৩
১০৯১
গুজরাত
১৭৪৬৭
১৬২৫৮
১২০০২
১৩৬৯০
১৫০৮৯
হরিয়ানা
১০০২০
৯৩৬২
৭৬৫৯
৮১২১
৮৫১৯
হিমাচল প্রদেশ
৫৫৫১
৪৯০৪
৩২২৩
৩৪৫৪
৪০৬৩
১০
ঝার্খন্দ
৩৯৭৫
৩৮১৮
৩২৯৫
৩২২৭
৩৭৪৭
১১
কর্নাতকা
৫১৫৬২
৫০৪৪৭
৩৯৪৯২
৪০৭৫৪
৪৮১৫৪
১২
কেরলা
৪৫৪৫৮
৪৬০৫৫
৩০৫১০
৩৬৭৭৫
৪৯৩০৭
১৩
মধ্য প্রদেশ
৫৪৬৬২
৫২৮১৬
৪৬৪৫৬
৪৮৯৫৬
৫৫১৬৮
১৪
মহারাস্ত্র
৩১৩৬৫
২৮৬২৮
১৯৯১৪
২৩০৭১
২৭২৩৯
১৫
মনিপুর
১০৪২
১০৫৫
৬৬৩
৫০৪
৮১৭
১৬
মেঘালয়
২০৫
২২২
২২০
২৬৩
৩১০
১৭
মিজোরম
৮০
৫৬
৬৮
৬৫
১০৭
১৮
নগালেন্দ
৩৩৫
২৪৬
২৮৬
৩৮০
২৯১
১৯
ওরিসা
১১৭৯৪
১১১৭৭
৮৮২২
৯৭৮২
১০৩০২
২০
পঞ্জাব
৩৩৮৪
৩৮১২
২৯০৪
৩০৭২
৩৩২৪
২১
রাজস্থান
২১৫৪৭
২২৯৭৯
১৬৭৬৯
১৯৩৪৪
২২২৯৩
২২
সিক্কিম
৩৭০
৩১৮
২১৮
২৪৪
৩৫৪
২৩
তামিল নাদু
৬৯৮৩৪
৬৩১৩২
৪৭৬১৮
৫৫৯৯৬
৬৭৭০৩
২৪
তেলঙ্গনা
২৩৬১৩
২১৯৯৯
১৮৬৬১
২০১০৭
২০২০৯
২৫
ত্রিপুরা
৭৪১
৮১৬
৪৭০
৫৪৭
৫৪১
২৬
উত্তরাখন্দ
১৫৭১
১৪৫৭
৮৫৪
১০৯১
১৬১৩
২৭
উত্তর প্রদেশ
২৯৬৬৪
২৮৯৩২
২২৪১০
২৪৮৯৭
২৮৫৪১
২৮
ৱেস্ত বেঙ্গল
১১৯৯৭
১১৭৬১
৯৭১৫
১০৪৫৪
১২৮৪৩
২৯
অন্দমান অমসুং নিকোবর ঈথৎশিং
২৬০
২০৭
১৪৫
৯৭
১৩৬
৩০
চান্দিগর
৩০০
২৭৫
১৪৮
১৭২
২০৩
৩১
দদ্রা অমসুং নগর হবেলি *
৬৬
১০৫
১১৯
১৭১
২৭৩
৩২
দামন অমসুং দিউ
৯৪
৭৪
৩৩
দিল্লী
৬০৮৬
৫১৫২
৩৬৬২
৪২৭৩
৫২০১
৩৪
জম্মু অমসুং কাস্মির $
৭৮৪৫
৭৫৩২
৫৮৯৪
৬৯৭২
৮৩৭২
৩৫
লদাখ
২৪২
৩৪৬
৩৬
লক্সদ্বীপ
৩৭
পুদুচেরী
১৭২৭
১৬১৯
১০১৯
১০৯৯
১২৮২
অপুন্বা
৪,৬৪,৭১৫
৪,৪৯,৩৬০
৩,৪৬,৭৪৭
৩,৮৪,৪৪৮
৪,৪৩,৩৬৬
• * ২০২০ দগী ২০২২ ফাওবগী দামন অমসুং দিউগী দেতা য়াওরে‍।
• $ ২০১৮ দগী ২০২০ ফাওবগী লদাখগী দেতা য়াওরে‍।
এনেক্সচর-৪
লম্বীদা অশোয় অঙাম য়াওহন্দনবা মন্ত্রালয়না পায়খৎপা মখল মখা কয়াগী থৌরাংশিংগী অকুপ্পা ৱারোলশিং:-
1. এজুকেসন:
1. মন্ত্রালয়না লম্বীদা অশোয় অঙাম য়াওহন্দনবগী মতাঙদা মীয়ামদা পাক শন্না খঙহন্নবা অমদি থবক থৌরম কয়া পায়খৎননবগীদমক তোঙান তোঙানবা এজেন্সীশিংদা শেলগী তেংবাং পীননবা রোদ সেফ্তী এদভোকেসন স্কীম পায়খৎলি‍।
2. লম্বীদা অশোয় অঙাম য়াওহন্দনবগীদমক মীয়ামদা পাক শন্না শন্দোক্নবা অমসুং চেকশিন থৌরাং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবগীদমক চহি খুদিংগী নেস্নেল রোদ সেফ্তী মন্থ/ৱীক পাঙথোকপা‍।
3. লৈবাক শিন্বা থুংনা স্তেত/দিস্ত্রিক্তকী থাক্তা ইন্সতিত্যুৎস ওফ দ্রাইভিং ত্রেনিং এন্দ রীছর্চ (আই.দি.তি.আর.শিং), রীজনেল দ্রাইভিং ত্রেনিং সেন্তরশিং (আর.দি.তি.সি.শিং)অমসুং দ্রাইভিং ত্রেনিং সেন্তরশিং (দি.তি.সি.শিং) লিখৎনবা মন্ত্রালয়না স্কীম অমা পায়খৎলি‍।
1. ইঞ্জিনিয়রিং:
২.১ রোদ ইঞ্জিনিয়রিং:
1. থাক পুম্নমক্তা হায়বদা দিজাইন, শেমগৎ শাগৎৎপা, মথৌ তৌবা অমদি শেন্নবনচিংবদা থর্দ পার্তী ওদিতরশিং/ অখঙ অহৈশিংগী খুত্থাঙদা নেস্নেল হায়ৱে (এন.ঐচ.) পুম্নমক্কী রোদ সেফ্তী এদিত (আর.এস.এ.) তৌবা তঙায় ফদবা ওইহনখ্রে‍।
2. এন.ঐচ.শিংদা লৈরিবা ব্লেক স্পোতশিং/ এক্সিদেন্ত স্পোতশিং মশক খঙদোকপা অমদি শেমদোকপদা মরুওইবা মীৎয়েঙ চঙলি‍।
3. আর.এস.এ. অমসুং অতৈ রোদ সেফ্তীগী মরী লৈনবা থবকশিং য়েংশিন্ননবা মন্ত্রালয়গী মখাদা লৈবা লম্বী পায়রিবা এজেন্সীশিংগী রীজনেল ওফিস খুদিংদা রোদ সেফ্তী ওফিসর (আর.এস.ও.) হাপ্লে‍। আর.ও. খুদিংমক্কী আর.এস.ও.শিংনা শুকশোয় শোয়দনা চহিদা অনিরক নেস্নেল হায়ৱেগী রোদ ৱর্দিনেস সর্তিফিকেৎ থাগৎলক্কদবনি‍।
4. লৈবাক পুম্বদা লম্বীগী এক্সিদেন্তশিং রিপোর্ত তৌরক্নবা, য়েংশিন্নবা অমদি থিজিন্নবা সেন্ত্রেল রিপোজিতরী অমা শেমগৎনবগীদমক ইলেক্ত্রোনিক দিতেল্দ এক্সিএন্ত রিপোর্ত (ই-দার) চলাইরি‍।
5. গারী থৌরিবশিংনা লায়না উবা ঙমহন্নবা অমদি লমজিং লমতাক পীননবা এক্সপ্রেসৱেশিং অমসুং নেস্নেল হায়ৱেশিংদা সাইনেজশিং থেৎননবা চৎন-পথাপশিং মন্ত্রালয়না থোকখ্রে‍।
6. কেন্দ্র লৈঙাক্না মতম মতমগী ওইনা পীরিবা লম্বীগী মওং মতৌ, শেমগৎ-শাগৎপা অমদি য়েংশিনবগী স্তেন্দর্দ ইন্দবগী মতাঙদা মোতোর ভেহিকল্স এক্ত, ১৯৮৮দা প্রোভিজনশিং হাপখ্রে‍।
1. ভেহিকল ইঞ্জিনিয়রিং:
গারীশিং হেন্না শাফবা ওইহন্নবা, মখাগীশিং অসি য়াওনা, মখল মখাগী থৌরাং কয়া মন্ত্রালয়না পায়খৎলে:-
1. দ্রাইভরগী নাকলদা গারীগী মমাঙদা ফম্লিবা পেসেঞ্জরগী এয়রবেগ অমা শোয়দনা হাপ্নবা ৱাফম‍।
2. মোতোর সাইকলদা তোংদুনা নৎত্রগা পুদুনা চৎলিবা চহি মরি মখাগী অঙাংশিংগী চেকশিন থৌরাংগা মরী লৈনবা কাঙলোনশিং পীখ্রে‍। মসিদা সেফ্তী হার্নেস, ক্রাস হেল্মেত শীজিন্নবা অমদি খোঙজেল ৪০ kmph তগী হেলহন্দনবা ৱাফম য়াওরি‍।
3. মখাদা পীরিবা সেফ্তী তেক্নোলোজীশিং শোয়দনা হাপ্নবা ৱাফমশিং:
M১ কাঙলুপগী গারীশিংগী:
• দ্রাইভর অমসুং কো-দ্রাইভরগী সীত বেল্ত রিমাইন্দর (এস.বি.আর.)‍।
• সেন্ত্রেল লোক্কিং সিস্তেমগী মেনুএল ওভররাইদ
• খোঙজেল কা হেন্না য়াঙবগী ৱার্নিং সিস্তেম‍।
M অমসুং N কাঙলুপকী গারী পুম্নমক্কী:
• রিভর্সস পার্কিং এলর্ত সিস্তেম
1. L [কাংখোঙ মরিদগী হন্থনা পান্বা মোতোর গারীশিং অমদি ক্বাদ্রিসাইকল য়াওরগা], M [পেসেঞ্জর পুবদা শীজিন্নবা য়ামদ্রবদা কাংখোঙ মরি পান্বা মোতোর গারীশিং) অমদি N [BIS স্তেন্দর্দতা পীরিবা ফীভমগী মখা পোন্না, পোৎ পুননবা, অমদি পোৎ পুবগী মথক্তা মীসু তোংবা য়াবা য়ামদ্রবদা কাংখোঙ মরি পান্বা মোতোর গারীশিং) ক্লাসকী অকক্নবা গারী খরদা শোয়দনা এক্তি-লোকিং ব্রেকিং সিস্তেম (এ.বি.এস.) য়াওহন্বা‍।
2. কাংখোঙ অনি পান্বা, কাংখোঙ অহুম পান্বা, ক্বাদ্রিসাইকল, ফাইয়র তেন্দরশিং, এম্বুলেন্সশিং অমসুং পুলিস গারীশিং নত্তনা ত্রান্সপোর্ত গারী পুম্নমক্তা স্পীদ লিমিতিং ফংসন/ স্পীদ লিমিতিং দিভাইসশিং শোয়দনা য়াওহন্নবা ৱাফম‍।
3. ওতোমেতেদ খুৎশু-খুৎলায়শিং শীজিন্নদুনা গারীশিংগী ফিতনেস তেস্তিংগী থৌওংশিং অমদি এ.তি.শিংনা ফিতনেস সর্তিফিকেত পীবগী থৌওং তাক্লিবা ওতোমেতেদ তেস্তিং স্তেসনশিং মশক খঙদোক্নবা, কাঙলোন নাইনা থম্নবা অমসুং পাননবা চৎন-কাঙলোনশিং ফোঙদোকখ্রে‍। চৎন-কাঙলোনশিং অসি মখা তানা ৩১.১০.২০২২ অমসুং ১৪.০৩.২০২৪ শেমদোকখ্রে‍।
4. ইন্সেন্তিব/দিসইন্সেন্তিবতা য়ুম্ফম ওইরগা অমদি অরিবা, ফীভম ফত্ত্রবা অমসুং পোলুসন থোকহল্লবা গারীশিং লৌথোকখিনবা ইকোসিস্তেম অমা শেম্নবগীদমক ভেহিকল স্ক্রেপিং পোলিসী শেম্লে‍।
5. ওতোমেতেদ সিস্তেম অমগী খুত্থাঙদা গারীশিংগী ফিতনেস চাংয়েং তৌননবা কেন্দ্রগী তেংবাংগা লোয়ননা স্তেত/য়ু.তি. খুদিংদা মোদেল ইন্সপেক্সন অমসুং সর্তিফিকেসন সেন্তর অমমম লিংখৎনবা স্কীম অমা‍।
6. পেসেঞ্জর কারশিংগী সেফ্তী রেতিংগী ৱাখল্লোন হৌদোক্নবা অমদি কঞ্জ্যুমরশিংবু মমুৎ তানা খঙলগা ফিরেপ লৌজনবা মপাঙ্গল হাপ্নবগীদমক ভারত নিউ কার এসেসমেন্ত প্রোগ্রাম (বি.এন.সি.এ.পি.)গা মরী লৈনবা চৎন-কাঙলোনশিং ফোঙলে‍।
7. ওরিজিনেল ইকুইপমেন্ত মেনুফেকচরররশিং (ও.ই.এম.) অমদি বস বোদী বীল্দরশিংনা বস পুথোকপগী লমদা মান্নবা মফম ফংহনবগা মরী লৈনবা চৎন-কাঙলোনশিং ফোঙলে‍।
8. ওক্তোবর ১, ২০২৫দা নৎত্রগা মসিগী তুংদা পুথোকপা, N২ (গ্রোস ভেহিকল ৱেত তন ৩.৫ হেন্বা অদুবু তন ১২.০দগীদি হেন্দবা পোৎ-চৈ পুনবা গারীশিং) অমদি N৩ (গ্রোস ভেহিকল ৱেত তন ১২.০ হেন্বা পোৎ-চৈ পুনবা গারীশিং) কাঙলুপকী গারীশিংগী কেবিনশিংদা এয়র কন্দিস্নিং সিস্তেম অমা শোয়দনা হাপ্নবা ৱাফম থমখ্রে‍।
1. এনফোর্সমেন্ত:
1. চৎনরিবা দি মোতোর ভেহিকল্স (এমেন্দমেন্ত) এক্ত, ২০১৯না, ত্রাফিক রুল্স ইলহন্নবা অমদি থুগাইবা হেন্না পুক্নিং থৌগত্তনবা অকন্বা চৈরাকশিং অমসুং তেক্নোলোজী শীজিন্নদুনা অকন্বা মওংদা থবক পায়খৎনবা ৱাফমশিং পীরি‍।
2. মন্ত্রালয়না ইলেক্ত্রোনিক মোনিতরিং এন্দ এনফোর্সমেন্ত ওফ রোদ সেফ্তীগী চৎন-কাঙলোনশিং থোকখ্রে‍। চৎন-কাঙলোনশিং অসিনা নেস্নেল হায়ৱেশিং, স্তেত হায়ৱেশিং অমদি ভারতকী মিলিয়ন প্লস সিতীশিং অমদি নেস্নেল ক্লীন এয়র প্রোগ্রাম (এন.সি.এ.পি.)গী মখাদা লৈবা সিতীশিংগী মরুওইবা জংসনশিংগী হায় রিস্ক অমসুং হায় দেন্সিতী কোরিদোরশিংদা ইলেক্ত্রোনিক এনফোর্সমেন্ত দিভাইসশিংথম্নবগী মচা খায়বা ৱাফমশিং তাক্লি‍।
3. মন্ত্রালয়না জুন ১০, ২০২৪দা স্তেত অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতরী পুম্নমক্তা মোতোর ভেহিকল এক্ত, ১৯৮৮ ইলহন্নবা তেক্নোলোজিকেল ইন্তরভেন্সনগী লমদা পাউতাক অমা পীখ্রে‍।
2. ইমর্জেন্সী কেয়র:
1. এক্সিদেন্ত থোকফমদা অফবা ৱাখল্লোন্দা, মশানা য়ানিংনা অমদি মনা মথুম নৎত্রগা শেল-থুম ফংগনি হায়বগী ৱাখল তৌদনা মেদিকেল নৎত্রগা নন-মেদিকেল মতেং পীরিবা নৎত্রগা অদুগুম্বা ভিক্তিম অদুবু লায়েংশঙদা পুবিরিবা গুদ সমরিতনশিং ঙাকথোক্নবা পাম্বৈ থম্লে‍।
2. মন্ত্রালয়না হিত এন্দ রন মোতোর এক্সিদেন্তকী ভিক্তিমশিংগী কম্পেন্সেসন (শাথিনা শোকপগী লুপা ১২,৫০০দগী লুপা ৫০,০০০দা অমদি শিবগী লুপা ২৫,০০০ দগী লুপা ২,০০,০০০দা) হেনগৎহল্লে‍।
3. মপুং ফানা লোইশিল্লবা নেস্নেল হায়ৱেশিংগী কোরিদোরদা লৈরিবা তোল প্লাজাশিংদা পেরামেদিকেল স্তাফ/ইমর্জেন্সী মেদিকেল তেক্নিক্সিয়ন/ নর্স য়াওবা এম্বুলেন্সশিং থম্নবগী ৱাফম নেস্নেল হায়ৱেজ ওথোরিতী ওফ ইন্দিয়ানা থমখ্রে‍।
4. মন্ত্রালয়না নেস্নেল হেল্থ ওথোরিতী (এন.ঐচ.এ.)গা লোয়ননা, চান্দিগর অমসুং অসামদা লম্বীগী এক্সিদেন্তকী ভিক্তিমশিং শেল তিংদনা লায়েংবগী পাইলোত প্রোগ্রাম অমা পায়খৎলে‍।
ৱাফম অসি ঙসি রাজ্য সসভাদা রোদ ত্রান্সপোর্ত এন্দ হায়ৱেজকী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী নিতিন গারকরীনা অইবা পাউখুম ওইনা পীদুনা ফোঙদোকখিবনি‍।

Ministry of Road Transport & Highways
Road Accidents and Safety Measures
07 AUG 2024 1:08PM by PIB Delhi
The ministry publishes “Road Accidents in India” annually based on data received from Police Departments of States/ UTs. As per the report, the total number of road accidents, fatalities and persons injured in the country from calendar year 2018 to 2022 is given in the table below : -
Year
Total No. of Road Accidents
Total No. of Fatalities
Total No. of Persons Injured
2018
4,70,403
1,57,593
4,64,715
2019
4,56,959
1,58,984
4,49,360
2020
3,72,181
1,38,383
3,46,747
2021
4,12,432
1,53,972
3,84,448
2022
4,61,312
1,68,491
4,43,366
State-wise details of total number of road accidents, fatalities and persons injured in the country from calendar year 2018 to 2022 are annexed as per Annexure – I, Annexure – II and Annexure – III respectively.
Ministry of Road Transport & Highways is mandated with the task of constructing and maintaining National Highways and National Expressways in the country. Based on the data received from Police Department of States/ UTs, total number of road accidents and fatalities on National Highways (including Expressways) in the country for the calendar year 2022 is given below: -
Category
All Roads
National Highways (Including Expressways)
% Share of National Highways (including Expressways)
No. of Road Accidents
4,61,312
1,51,997
32.94
No. of Fatalities
1,68,491
61,038
36.22
Ministry has formulated a multi-pronged strategy to address the issue of road safety based on Education, Engineering (both of roads and vehicles), Enforcement and Emergency Care. Accordingly, various initiatives have been taken by the Ministry for road safety as detailed at Annexure-IV.
Annexure-I
State-wise details of Road Accidents for the Calendar Year 2018-2022
S. No.
States/UTs
2018
2019
2020
2021
2022
1
Andhra Pradesh
24,475
21,992
19,509
21,556
21,249
2
Arunachal Pradesh
277
237
134
283
227
3
Assam
8,248
8,350
6,595
7,411
7,023
4
Bihar
9,600
10,007
8,639
9,553
10,801
5
Chhattisgarh
13,864
13,899
11,656
12,375
13,279
6
Goa
3,709
3,440
2,375
2,849
3,011
7
Gujarat
18,769
17,046
13,398
15,186
15,751
8
Haryana
11,238
10,944
9,431
9,933
10,429
9
Himachal Pradesh
3,110
2,873
2,239
2,404
2,597
10
Jharkhand
5,394
5,217
4,405
4,728
5,175
11
Karnataka
41,707
40,658
34,178
34,647
39,762
12
Kerala
40,181
41,111
27,877
33,296
43,910
13
Madhya Pradesh
51,397
50,669
45,266
48,877
54,432
14
Maharashtra
35,717
32,925
24,971
29,477
33,383
15
Manipur
601
672
432
366
508
16
Meghalaya
399
482
214
245
246
17
Mizoram
53
62
53
69
133
18
Nagaland
430
358
500
746
489
19
Odisha
11,262
11,064
9,817
10,983
11,663
20
Punjab
6,428
6,348
5,203
5,871
6,138
21
Rajasthan
21,743
23,480
19,114
20,951
23,614
22
Sikkim
180
162
138
155
211
23
Tamil Nadu
67,279
62,685
49,844
55,682
64,105
24
Telangana
22,230
21,570
19,172
21,315
21,619
25
Tripura
552
655
466
479
575
26
Uttarakhand
1,468
1,352
1,041
1,405
1,674
27
Uttar Pradesh
42,568
42,572
34,243
37,729
41,746
28
West Bengal
12,705
12,658
10,863
11,937
13,686
29
Andaman & Nicobar Islands
254
230
141
115
141
30
Chandigarh
316
305
159
208
237
31
Dadra & Nagar Haveli *
80
68
100
140
196
32
Daman & Diu
76
69
33
Delhi
6,515
5,610
4,178
4,720
5,652
34
Jammu & Kashmir $
5,978
5,796
4,860
5,452
6,092
35
Ladakh
236
374
36
Lakshadweep
3
1
1
4
3
37
Puducherry
1,597
1,392
969
1,049
1,181
Total (All India)
4,70,403
4,56,959
3,72,181
4,12,432
4,61,312
• Includes data of Daman & Diu for the Year 2020 to 2022.
• $ Includes data of Ladakh for the Year 2018 to 2020.
Annexure-II
State-wise details of fatalities due to Road Accidents for the Calendar Year 2018-2022
S. No.
States/UTs
2018
2019
2020
2021
2022
1
Andhra Pradesh
7,556
7,984
7,039
8,186
8,293
2
Arunachal Pradesh
175
127
73
157
148
3
Assam
2,966
3,208
2,629
3,036
2,994
4
Bihar
6,729
7,205
6,699
7,660
8,898
5
Chhattisgarh
4,592
5,003
4,606
5,371
5,834
6
Goa
262
297
223
226
271
7
Gujarat
7,996
7,390
6,170
7,452
7,618
8
Haryana
5,118
5,057
4,507
4,706
4,915
9
Himachal Pradesh
1,208
1,146
893
1,052
1,032
10
Jharkhand
3,542
3,801
3,044
3,513
3,898
11
Karnataka
10,990
10,958
9,760
10,038
11,702
12
Kerala
4,303
4,440
2,979
3,429
4,317
13
Madhya Pradesh
10,706
11,249
11,141
12,057
13,427
14
Maharashtra
13,261
12,788
11,569
13,528
15,224
15
Manipur
134
156
127
110
127
16
Meghalaya
182
179
144
187
162
17
Mizoram
45
48
42
56
113
18
Nagaland
39
26
53
55
73
19
Odisha
5,315
5,333
4,738
5,081
5,467
20
Punjab
4,740
4,525
3,898
4,589
4,756
21
Rajasthan
10,320
10,563
9,250
10,043
11,104
22
Sikkim
85
73
47
56
92
23
Tamil Nadu
18,392
18,129
14,527
15,384
17,884
24
Telangana
6,603
6,964
6,882
7,557
7,559
25
Tripura
213
239
192
194
241
26
Uttarakhand
1,047
867
674
820
1,042
27
Uttar Pradesh
22,256
22,655
19,149
21,227
22,595
28
West Bengal
5,711
5,767
5,128
5,800
6,002
29
Andaman & Nicobar Islands
19
20
14
20
19
30
Chandigarh
98
104
53
96
83
31
Dadra & Nagar Haveli *
54
49
64
76
90
32
Daman & Diu
35
28
33
Delhi
1,690
1,463
1,196
1,239
1,461
34
Jammu & Kashmir $
984
996
728
774
805
35
Ladakh
56
62
36
Lakshadweep
1
0
0
1
2
37
Puducherry
226
147
145
140
181
Total (all India)
1,57,593
1,58,984
1,38,383
1,53,972
1,68,491
• Includes data of Daman & Diu for the Year 2020 to 2022.
• $ Includes data of Ladakh for the Year 2018 to 2020.
Annexure-III
State-wise details of Injuries due to Road Accidents for the Calendar Year 2018-2022
S. No.
State
2018
2019
2020
2021
2022
1
Andhra Pradesh
23456
24619
19675
21040
21340
2
Arunachal Pradesh
323
309
185
347
186
3
Assam
7375
7473
5269
5763
5637
4
Bihar
6679
7206
7016
7946
7068
5
Chhattisgarh
12715
13090
10505
10683
11695
6
Goa
1549
1448
880
843
1091
7
Gujarat
17467
16258
12002
13690
15089
8
Haryana
10020
9362
7659
8121
8519
9
Himachal Pradesh
5551
4904
3223
3454
4063
10
Jharkhand
3975
3818
3295
3227
3747
11
Karnataka
51562
50447
39492
40754
48154
12
Kerala
45458
46055
30510
36775
49307
13
Madhya Pradesh
54662
52816
46456
48956
55168
14
Maharashtra
31365
28628
19914
23071
27239
15
Manipur
1042
1055
663
504
817
16
Meghalaya
205
222
220
263
310
17
Mizoram
80
56
68
65
107
18
Nagaland
335
246
286
380
291
19
Odisha
11794
11177
8822
9782
10302
20
Punjab
3384
3812
2904
3072
3324
21
Rajasthan
21547
22979
16769
19344
22293
22
Sikkim
370
318
218
244
354
23
Tamil Nadu
69834
63132
47618
55996
67703
24
Telangana
23613
21999
18661
20107
20209
25
Tripura
741
816
470
547
541
26
Uttarakhand
1571
1457
854
1091
1613
27
Uttar Pradesh
29664
28932
22410
24897
28541
28
West Bengal
11997
11761
9715
10454
12843
29
Andaman & Nicobar Islands
260
207
145
97
136
30
Chandigarh
300
275
148
172
203
31
Dadra & Nagar Haveli *
66
105
119
171
273
32
Daman & Diu
94
74
33
Delhi
6086
5152
3662
4273
5201
34
Jammu & Kashmir $
7845
7532
5894
6972
8372
35
Ladakh
242
346
36
Lakshadweep
3
1
1
6
2
37
Puducherry
1727
1619
1019
1099
1282
Total
4,64,715
4,49,360
3,46,747
3,84,448
4,43,366
• Includes data of Daman & Diu for the Year 2020 to 2022.
• $ Includes data of Ladakh for the Year 2018 to 2020.
Annexure-IV
Details of various initiatives taken by the Ministry to address the issue of Road Safety: -
1. Education:
1. Ministry administers Road Safety Advocacy Scheme to provide financial assistance to various agencies for raising awareness about road safety and for administering road safety programs.
2. Observance of National Road Safety Month/Week every year for spreading awareness and strengthening road safety.
3. Ministry administers a scheme for setting up of Institutes of Driving Training & Research (IDTRs), Regional Driving Training Centres (RDTCs) and Driving Training Centres (DTCs) at state/district level across the Country.
1. Engineering :
2.1 Road engineering:
1. Road Safety Audit (RSA) of all National Highways (NHs) has been made mandatory through third party auditors/ experts at all stages i.e. design, construction, operation and maintenance etc.
2. High priority is accorded to identification and rectification of black spots /accident spots on NHs.
3. Road Safety Officer (RSO) has been designated at each Regional Office of road owning agencies under the Ministry to look after RSA and other road safety related works. RSO of each RO has been mandated to submit road worthiness certificate of National Highway under their jurisdiction biannually.
4. Ministry administers the electronic Detailed Accident Report (e-DAR) Project to establish a central repository for reporting, management and analysis of road accidents data across the Country.
5. Ministry has issued guidelines for the provision of signages on Expressways and National Highways to offer improved visibility and intuitive guidance to the drivers.
6. Provisions have been made in the Motor Vehicles Act, 1988 for failure to comply with standards for the road design, construction and maintenance, as prescribed by the Central Government from time to time.
1. Vehicle engineering:
Ministry has taken various initiatives to make vehicles safer, including the following:-
1. Mandatory provision of an airbag for the passenger seated on the front seat of a vehicle, next to the driver.
2. Prescribed norms related to safety measures for children below four years of age, riding or being carried on a motor cycle. It also specifies use of a safety harness, crash helmet and restricts speed to 40kmph.
3. Mandatory provisions for fitment of following listed safety technologies: -
For M1 category vehicles:
• Seat Belt Reminder (SBR) for driver and co-driver.
• Manual Override for central locking system
• Over speed warning system.
For all M and N category vehicles:
• Reverse Parking Alert System
1. Mandated Anti-Lock Braking System (ABS) for certain classes of L [Motor vehicle with less than four wheels and includes a Quadricycle], M [Motor vehicles with at least four wheels used for carrying passengers] and N [Motor vehicles with at least four wheels used for carrying goods which may also carry persons in addition to goods, subject to conditions stipulated in BIS standards] categories.
2. Mandated speed limiting function/speed limiting device in all transport vehicles, except for two wheelers, three wheelers, quadricycles, fire tenders, ambulances and police vehicles.
3. Published the rules for recognition, regulation and control of Automated Testing Stations, which define the procedure for fitness testing of vehicles through automated equipment and the procedure for grant of fitness certificate by ATSs. The rules have been further amended on 31.10.2022 and 14.03.2024.
4. Formulated the Vehicle Scrapping Policy based on incentives/dis-incentives and for creating an ecosystem to phase out old, unfit and polluting vehicles.
5. A Scheme to set up one model Inspection & Certification Centre in each State/UT with Central assistance for testing the fitness of vehicles through an automated system.
6. Published rules regarding the Bharat New Car Assessment Program (BNCAP) to introduce the concept of safety rating of passenger cars and empower consumers to take informed decisions.
7. Published rules regarding prescribed level playing field in the area of manufacturing of buses by Original Equipment Manufacturers (OEMs) and Bus Body Builders.
8. Mandated vehicles, manufactured on or after 1st October, 2025, shall be fitted with an air-conditioning system for the cabin of vehicles of N2 (goods vehicle with gross vehicle weight exceeding 3.5 tonnes but not exceeding 12.0 tonnes) and N3 (goods vehicle with gross vehicle weight exceeding 12.0 tonnes) category.
1. Enforcement:
1. The Motor Vehicles (Amendment) Act, 2019 as stands implemented provides for strict penalties for ensuring compliance and enhancing deterrence for violation of traffic rules and strict enforcement through use of technology.
2. Ministry has issued rules for Electronic Monitoring and Enforcement of Road Safety. The rules specify the detailed provisions for placement of electronic enforcement devices on high risk & high density corridors on National Highways, State Highways and critical junctions in Million plus cities in India and cities under National Clean Air Programme (NCAP).
3. Ministry on 10th June, 2024 has issued an advisory to all the States and Union territories on technological interventions for ensuring compliance with Motor Vehicle Act, 1988.
2. Emergency care:
1. Ministry has for the protection of Good Samaritan, who in good faith, voluntarily and without expectation of any reward or compensation renders emergency medical or non-medical care or assistance at the scene of an accident to the victim or transports such victim to the hospital.
2. Ministry has enhanced compensation of victims of Hit and Run motor accidents (from Rs. 12,500 to Rs. 50,000 for grievous hurt and from Rs. 25,000 to Rs. 2,00,000 for death).
3. The National Highways Authority of India has made provisions for ambulances with paramedical staff/Emergency Medical Technician/Nurse at toll plazas on the completed corridor of National Highways.
4. Ministry along with National Health Authority (NHA), has implemented a pilot program for providing cashless treatment to victims of road accidents in Chandigarh and Assam.
This information was given by the Union Minister for Road Transport and Highways, Shri Nitin Gadkari in a written reply in the Rajya Sabha today.