হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
অঙাংশিংদা তিক থাবগী অনৌবা পাউ
শেনবা চহি 2023-24 দা লৈবাক অসিগী ফুল ইম্মুনাইজেসন কভরেজ 93.5% লৈখি
06 AUG 2024 2:43PM by PIB Imphal
তিকা থাবগী চাং য়াম্না নেম্বা মফমশিংদা চিৎথহৌবা অঙাংশিং অমসুং মীরোলবীশিং শোইদনা তিকা থানবা মিসন ইন্দ্রধনু অমসুং ইন্তেনসিফাইদ মিসন ইন্দ্রধনুস পায়খৎলি। শেনবা চহি 2023-24 দা লৈবাক অসিদা 93.5% তিকা থাখি(পাউ ফংফম: হেল্থ মেনেজমেন্ত ইনফোর্মেসন সিস্তেম)। শেনবা চহি 2023-24 দা রাজ্যশিংদা তিকা থাবখিবগী চাং এন্নেক্সরদা পীরি।
মীওই খুদিংমক তিকা থানবগী থৌরমগী মখাদা, তিকা থাবগী মতমগী মতুংইন্না, চহি 2 ফাওবগী মনুংদা লৈবা তিকা থাবা য়ারবা অঙাংশিংদা তিকা থারে। তিকা থাবগী চাং য়াম্না নেম্বা মফমশিংদা চিৎথহৌবা অঙাংশিং অমসুং মীরোলবীশিং শোইদনা তিকা থানবা মিসন ইন্দ্রধনু অমসুং ইন্তেনসিফাইদ মিসন ইন্দ্রধনুস পায়খৎলি।
মোদেল ইম্মুনাইজেসন সেন্তরশিং শেমগৎনবা ভারত সরকারনা রাজ্যশিং/য়ু.তিশিংগী পুক্নিং থৌগৎলি। দরকার ওইবগী মতুংইন্না রাজ্যশিংনা তিকা থাবগী কেম্পশিং পাংথোক্লি। উত্তর প্রদেস, বিহার, চান্দিগর অমসুং লাদাখতা মোদেল ইম্মুনাইজেসন সেন্তরশিং মাংজৌননা থবক তৌবা হৌখ্রে।
এন্নেক্সর
শেনবা চহি 2023-24 গী ফুল ইম্মুনাইজেসন কভরেজ(এফ আই সি) চাদা
রাজ্য/য়ু.তি
2023-2024
ভারত
93.5
অন্দমান অমসুং নিকোবর ইথৎশিং
79.79
অন্ধ্র প্রদেস
101.26
অরুনাচল প্রদেস
79.41
অসাম
85.40
বিহার
83.54
চান্দিগর
96.97
ছতিসগর
96.54
দিল্লি
105.03
গৱা
91.26
গুজরাত
95.95
হরিয়ানা
91.71
হিমাচল প্রদেস
84.87
জে অমসুং কে
108.66
ঝারখন্দ
97.28
কর্নাতকা
98.44
কেরলা
85.40
লাদাখ
91.99
লাক্ষদ্বিপ
108.79
মধ্য প্রদেস
93.19
মহারাস্ত্রা
101.04
মনিপুর
82.93
মেঘালয়
96.71
মিজোরম
101.10
নাগালেন্দ
62.18
ওরিসা
82.02
পুদুচেরি
59.62
পঞ্জাব
93.96
রাজস্থান
76.63
সিক্কিম
65.47
তামিল নাদু
85.13
তেলঙ্গানা
106.13
দাদ্রা অমসুং নাগর হাভেলি অমসুং দমন অমসুং দিয়ু
48.03
ত্রিপুরা
98.00
উত্তর প্রদেস
99.41
উত্তরখন্দ
93.72
নোংচুপ বেঙ্গল
98.01
ৱাফম অসি ঙসি রাজ্য সভাদা অইবা ওইনা পীখিবা পাউখুম অমদা হেল্থ অমসুং ফেমিলি ৱেলিফিয়ারগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী প্রতাপ্রাউ যাদবনা ফোঙদোকখিবনি।

Ministry of Health and Family Welfare
Update on Immunization of Children
The National Full Immunization coverage for the Financial Year 2023-24 is 93.5%
Mission Indradhanush and Intensified Mission Indradhanush are special catch-up campaigns conducted at regular intervals to ensure vaccination of the left out and dropped-out children and pregnant women in areas of low immunization coverage
06 AUG 2024 2:43PM by PIB Delhi
The National Full Immunization coverage for FY 2023-24 is 93.5%. (Source Health Management Information System). The state-wise Full Immunization Coverage for FY 2023-24 is placed in Annexure.
Under the Universal immunization program, all eligible children up to the age of 2 years are administered vaccination doses as per the immunization schedule. Mission Indradhanush (MI) and Intensified Mission Indradhanush (IMI), are special catch-up campaigns conducted at regular intervals to ensure vaccination of the left out and dropped-out children and pregnant women in the areas of low immunization coverage.
The Government of India encourages States/UTs to have model Immunization centers. Immunization camps are also conducted in the states as per the requirements. The model Immunization centers are already operational in the States of Uttar Pradesh, Bihar and in the Union Territories of Chandigarh and Ladakh.
Annexure
Percentage Full Immunization coverage (FIC) for FY 2023-24
STATE/UT
2023-2024
India
93.5
Andaman & Nicobar Islands
79.79
Andhra Pradesh
101.26
Arunachal Pradesh
79.41
Assam
85.40
Bihar
83.54
Chandigarh
96.97
Chhattisgarh
96.54
Delhi
105.03
Goa
91.26
Gujarat
95.95
Haryana
91.71
Himachal Pradesh
84.87
Jammu And Kashmir
108.66
Jharkhand
97.28
Karnataka
98.44
Kerala
85.40
Ladakh
91.99
Lakshadweep
108.79
Madhya Pradesh
93.19
Maharashtra
101.04
Manipur
82.93
Meghalaya
96.71
Mizoram
101.10
Nagaland
62.18
Odisha
82.02
Puducherry
59.62
Punjab
93.96
Rajasthan
76.63
Sikkim
65.47
Tamil Nadu
85.13
Telangana
106.13
The Dadra And Nagar Haveli And Daman And Diu
48.03
Tripura
98.00
Uttar Pradesh
99.41
Uttarakhand
93.72
West Bengal
98.01
Source: HMIS
The Union Minister of State for Health and Family Welfare, Shri Prataprao Jadhav stated this in a written reply in the Rajya Sabha today.