গৃহ মন্ত্ৰালয়
অৱসৰপ্ৰাপ্ত অগ্নিবীৰলৈ নিযুক্তি
06 AUG 2024 4:32PM by PIB Guwahati
০১-০৭-২০২৪ তাৰিখে কেন্দ্ৰীয় সশস্ত্ৰ আৰক্ষী বাহিনী (চি.এ.পি.এফ.) আৰু অসম ৰাইফলমেন (এ.আৰ.) সন্দৰ্ভত বাহিনী অনুসৰি অনুমোদিত শক্তি আৰু বৰ্তমানৰ শক্তিৰ বিৱৰণ তলত দিয়া ধৰণৰ -
বাহিনীসমূহ
অনুমোদিত ক্ষমতা
বৰ্তমানৰ ক্ষমতা
অসম ৰাইফলছ (এআৰ)
৬৫,৫৩৬
৬২,৫৭৫
সীমান্ত সুৰক্ষা বাহিনী (বিএছএফ)
২,৬৫,৮০৮
২,৫৫,৬৬৩
কেন্দ্ৰীয় ঔদ্যোগিক সুৰক্ষা বাহিনী (চি.আই.এছ.এফ.)
১,৮৬,৯২৪
১,৫১,৯২৫
কেন্দ্ৰীয় সংৰক্ষিত আৰক্ষী বাহিনী (চিআৰপিএফ)
৩,৩০,৮৫১
২,৯৮,০৩৩
ইণ্ডো তিব্বত সীমান্ত আৰক্ষী (আইটিবিপি)
৯৮,৮৫৮
৯০,০০০
সশস্ত্ৰ সীমা বল (এছএছবি)
৯৭,৭৭৪
৯১,৯২২
মুঠ
১০,৪৫,৭৫১
৯,৫০,১১৮
খালী পদবোৰ পূৰণ কৰাটো এটা ধাৰাবাহিক প্ৰক্ৰিয়া। মন্ত্ৰালয়ে ইউপিএছচি, এছএছচি আৰু সংশ্লিষ্ট বাহিনীৰ জৰিয়তে খালী পদসমূহ পূৰণ কৰাৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰি আহিছে আৰু সেয়া অব্যাহত ৰাখিব। উল্লেখযোগ্য যে ২০২৩ চনৰ এপ্ৰিলৰ পৰা ২০২৪ চনৰ ফেব্ৰুৱাৰীৰ ভিতৰত ৬৭,৩৪৫ জন লোকক নিয়োগ কৰা হৈছে। তদুপৰি ৬৪,০৯১টা খালী পদৰ বাবে জাননী জাৰি কৰা হৈছে আৰু সেয়া নিযুক্তিৰ বিভিন্ন পৰ্যায়ত আছে।
তদুপৰি, চৰকাৰে চি.এ.পি.এফ. আৰু এ.আৰ.ত খালী পদবোৰ দ্ৰুততাৰে পূৰণ কৰাৰ বাবে নিম্নলিখিত পৰৱৰ্তী পদক্ষেপবোৰ গ্ৰহণ কৰিছে:
1. কনিষ্টবল (সাধাৰণ কৰ্তব্য) পদৰ বাবে বাৰ্ষিক নিযুক্তি যাৰ বাবে কৰ্মচাৰী বাছনি আয়োগৰ (এছ.এছ.চি.) সৈতে বুজাবুজিৰ চুক্তি স্বাক্ষৰকৰা হৈছে।
2. সাধাৰণ কৰ্তব্য পদত নিযুক্তিৰ সমন্বয়ৰ বাবে, কনিষ্টবল (সাধাৰণ কৰ্তব্য), উপ-পৰিদৰ্শক (জি ডি) আৰু সহকাৰী কমাণ্ডেণ্ট (সাধাৰণ কৰ্তব্য)ক লৈ দীৰ্ঘকালীন ভিত্তিত এটা নোডেল বাহিনী মনোনীত কৰা হৈছে।
1. সকলো কেন্দ্ৰীয় সশস্ত্ৰ আৰক্ষী বাহিনী আৰু অসম ৰাইফলছক সময়সীমাৰ ভিতৰত অনা-সাধাৰণ কৰ্তব্য কেডাৰৰ খালী পদসমূহৰ বিৰুদ্ধে নিযুক্তি দিয়াৰ নিৰ্দেশনা জাৰি কৰা হৈছে।
2. পদোন্নতিমূলক খালী পদসমূহ পূৰণৰ বাবে বিভাগীয় পদোন্নতি সমিতিৰ (ডিপিচি) সময় মতে বৈঠক অনুষ্ঠিত কৰা।
1. নিযুক্তি ত্বৰান্বিত কৰিবলৈ চিকিৎসা পৰীক্ষাৰ বাবে লোৱা সময় হ্ৰাস কৰা হৈছে।
1. পৰ্যাপ্ত সংখ্যক প্ৰাৰ্থী যাতে পোৱা যায় তাৰ বাবে কনিষ্টবল/জিডিৰ প্ৰাৰ্থীৰ চমু তালিকাভুক্তিৰ বাবে কাট অফ নম্বৰ হ্ৰাস কৰা হৈছে (বিশেষকৈ সেই শ্ৰেণীবোৰত য'ত হ্ৰাস দেখা গৈছে)।
চিআইএছএফ আৰু বিএছএফকে ধৰি কেন্দ্ৰীয় সশস্ত্ৰ আৰক্ষী বাহিনী আৰু অসম ৰাইফলছত কনিষ্টবল (সাধাৰণ কৰ্তব্য)/ৰাইফলমেন পদত নিযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত প্ৰাক্তন অগ্নিবীৰসকলৰ বাবে ১০% খালী পদ সংৰক্ষণ কৰাৰ সিদ্ধান্ত লোৱা হৈছে। লগতে, বয়সৰ উৰ্ধতম সীমাত শিথিলতা আৰু শাৰীৰিক দক্ষতা পৰীক্ষাৰ পৰা ৰেহাইৰ বাবে এক ব্যৱস্থা কৰা হৈছে।
সকলো বাহিনীৰ কনিষ্টবল (সাধাৰণ কৰ্তব্য)/ৰাইফলমেন (সাধাৰণ কৰ্তব্য)ৰ নিযুক্তি নিয়মত প্ৰয়োজনীয় সংশোধন কৰা হৈছে। প্ৰাক্তন অগ্নিবীৰসকল হৈছে প্ৰশিক্ষিত কৰ্মচাৰী আৰু চি.এ.পি.এফ.-ত যোগদান কৰাৰ পিছত, তেওঁলোকে সংশ্লিষ্ট বাহিনীত প্ৰশিক্ষণ ল'ব। এইটোৱে তেওঁলোকক অৰ্পণ কৰা দায়িত্ববোৰ চম্ভালিবলৈ আৰু প্ৰস্তুত কৰিব। সেয়েহে, প্ৰাক্তন অগ্নিবীৰসকলক পৰ্যাপ্ত প্ৰশিক্ষণ দিয়া হ'ব আৰু চি.এ.পি.এফ. কৰ্মচাৰীসকলক দিয়া কামবোৰ চম্ভালিবলৈ সজ্জিত কৰা হ'ব।
গৃহ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰী নিত্যানন্দ ৰায়ে লোকসভাত এটা প্ৰশ্নৰ লিখিত উত্তৰত এইদৰে সদৰি কৰে।

Ministry of Home Affairs
EMPLOYMENT TO RETIRED AGNIVEERS
06 AUG 2024 4:32PM by PIB Delhi
Details of force-wise sanctioned strength and present strength in respect of Central Armed Police forces (CAPFs) and Assam Rifleman (AR) as on 01.07.2024 are as under;
Forces
Sanctioned Strength
Present Strength
Assam Rifles (AR)
65,536
62,575
Border Security Force (BSF)
2,65,808
2,55,663
Central Industrial Security Force (CISF)
1,86,924
1,51,925
Central Reserve Police Force (CRPF)
3,30,851
2,98,033
Indo Tibetan Border Police (ITBP)
98,858
90,000
Sashastra Seema Bal (SSB)
97,774
91,922
Total
10,45,751
9,50,118
Filling up of vacancies is a continuous process. The Ministry has been taking and will continue to take earnest steps to fill up the vacancies through UPSC, SSC and the forces concerned. It may be mentioned that 67,345 persons between April, 2023 to February, 2024 have been recruited. Further, 64,091 vacancies have been notified and are at different stages of recruitment.
Moreover, the Government has taken inter alia the following further steps to fill up the vacancies expeditiously in CAPFs &AR :-
1. Yearly recruitment for the post of Constable (General Duty) for which a Memorandum of Understanding (MoU) has been signed with Staff Selection Commission (SSC).
2. For coordinating recruitment to General Duty posts, a Nodal Force each for recruitment in the rank of Constable (General Duty), Sub-
Inspector (GD) and Assistant Commandant (General Duty) has been nominated on long term basis.
1. Directions issued to all Central Armed Police Forces and Assam Rifles to undertake recruitment against vacant posts in Non-General Duty cadres in a time-bound manner.
(iv) Timely conducting meetings of Departmental Promotion Committee (DPC) for filling up of promotional vacancies.
1. Time taken in the Medical Examination has been reduced to expedite the recruitment.
1. Cut off marks for short listing of candidates for Constable/GD has been lowered in order to get sufficient candidates (especially in categories where shortfalls have been observed).
A decision has been taken to reserve 10% of vacancies for ex-Agniveers in the recruitment to the post of Constable (General Duty) /Rifleman in the Central Armed Police Forces and Assam Rifles including CISF & BSF. Further, a provision has been made for relaxation in upper age limit and exemption from the Physical Efficiency Test.
Necessary amendments have since been made in the recruitment rules of Constable (General Duty)/Rifleman (General Duty) of all forces. Ex-Agniveers are trained personnel and after joining CAPFs, they will undergo training in respective forces. This will further prepare them to handle responsibilities assigned. Thus, Ex-Agniveers would be adequately trained and equipped to handle the tasks given to CAPF personnel.
This was stated by the Minister of State for Home Affairs, Shri Nityanand Rai
in a written reply to a question in the Lok Sabha.