Ministry of Home Affairs
RECRUITMENT OF WOMEN IN POLICE
06 AUG 2024 4:33PM by PIB Delhi
“Police” is a State subject falling in List-II (State List) of the Seventh Schedule of the Constitution of India. It is primarily the responsibility of the State Governments/Union Territory (UT) Administrations to recruit more women police personnel including improvement of gender balance. The Centre also issues advisories to the States/UTs for increasing number of women in the police forces. The Ministry of Home Affairs has issued advisories dated 22.04.2013, 21.05.2014, 12.05.2015, 21.06.2019, 22.06.2021, 13.04.2022, 27.04.2023 and 05.12.2023 to all the State Governments/UT Administrations to increase the representation of women police to 33% of the total strength. All the State Governments/UTs Administrations have been requested to create additional posts of women Constables/Sub-Inspectors by converting the vacant posts of Constables/Sub-Inspectors. The aim is that each police station should have at least 3 women Sub-Inspectors and 10 women police Constables, so that a women help desk is manned round the clock.
States have also been advised to strengthen welfare measures for women police personnel and ensure their safety and a conducive work environment such as provision of housing, medical and rest room facilities for women police personnel in Police Stations to attract women to join the Police Force.
Further, under the scheme of “Assistance to States & UTs for Modernization of Police” [erstwhile scheme of Modernisation of State Police Forces(MPF)], central assistance is also provided to all the State Governments for construction of separate toilet facilities for male and female, crèche etc.
“Police” being a State subject, the details of recruitment of women police personnel in the States/UTs is not maintained centrally. As per data on Police Organisations compiled by Bureau of Police Research & Development (BPR&D), the details of actual strength of women police personnel in the police forces of each State/UT during the last three years is at Annexure.
States/UTs wise details of actual strength of women police personnel in the police forces (Civil + District Armed Reserve + Armed + IRB) during the last three years
Sl.
No.
States/UTs
As on 01.01.2021
As on 01.01.2022
As on 01.01.2023
(1)
(2)
(3)
(4)
(5)
1.
Andhra Pradesh
3812
19299
18913
2.
Arunachal Pradesh
1038
1290
1345
3.
Assam
5070
4191
4894
4.
Bihar
14447
19790
24295
5.
Chhattisgarh
4225
4576
4903
6.
Goa
861
835
842
7.
Gujarat
14718
14681
14775
8.
Haryana
4713
4829
5506
9.
Himachal Pradesh
2361
2404
2593
10.
Jharkhand
4200
3880
4611
11.
Karnataka
7750
8240
9081
12.
Kerala
4013
4142
4472
13.
Madhya Pradesh
5927
7656
7452
14.
Maharashtra
28802
30432
32172
15.
Manipur
2636
1962
1957
16.
Meghalaya
849
826
818
17.
Mizoram
557
540
602
18.
Nagaland
2953
2599
2588
19.
Odisha
5847
5909
6108
20.
Punjab
7005
7117
8167
21.
Rajasthan
8834
9996
10361
22.
Sikkim
462
531
470
23.
Tamil Nadu
23006
22547
25334
24.
Telangana
4742
5349
5351
25.
Tripura
1165
1164
1306
26.
Uttar Pradesh
29435
33425
33319
27.
Uttarakhand
2586
2602
2609
28.
West Bengal
9627
9558
9603
29.
Andaman and Nicobar Islands
539
548
543
30.
Chandigarh
1319
1275
1327
31.
Dadra and Nagar Haveli and Daman and Diu
104
104
104
32.
Delhi
10138
10228
11930
33.
Jammu and Kashmir
2691
2598
4370
34.
Ladakh
308
695
777
35.
Lakshadweep
28
27
26
36.
Puducherry
258
258
268
All India
2,17,026
2,46,103
2,63,762
Source:BPR&D
This was stated by the Minister of State for Home Affairs, Shri Nityanand Rai
in a written reply to a question in the Lok Sabha.

য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়
পুলিসতা নুপীশিং থবক হাপ্পা
06 AUG 2024 4:33PM by PIB Imphal
ভারত সংবিধানগী তরেৎশুবা সেদুলগী লিস্ত-II(স্তেৎ লিস্ত) গী মনুংদা “পুলিস” অসি রাজ্যগী সবজেক্ত অমনি। নুপীশিং য়াম্না শরুক য়াবা হেনগৎহন্নবা নুপী পুলিস মশিং হেন্না থবক হাপ্পা অসি রাজ্য সরকারশিং অমসুং য়ু.তি লৈঙাকশিংগী মরুওইবা থৌদাংনি। পুলিস ফোর্সশিংদা নুপীশিং মশিং য়াম্না থবক হাপ্নবা কেন্দ্র সরকারনশু রাজ্যশিং/য়ু.তিশিংদা পাউতাক পীখ্রে।
অপুনবা মশিংগী 33% ফাওবা নুপী পুলিসশিং ওইহন্নবা রাজ্যশিং/য়ু.তিশিংদা হোম এফেয়ার্স মিনিস্ত্রিনা 22.04.2013, 21.05.2014, 12.05.2015, 21.06.2019, 22.06.2021, 13.04.2022, 27.04.2023 অমসুং 05.12.2023 দা পাউতাকশিং পীখ্রে। কন্সতেবলশিং/সব-ইন্সপেক্তরশিংগী অহাংবা ফমশিং নুপী কন্সতেবলশিং/সব-ইন্সপেক্তরশিংগী অহেনবা ফমশিং ওইনা ওন্থোক্নবা রাজ্যশিং/য়ু.তিশিংদা হায়জখ্রে। মসিনা পুলিস স্তেসন অমদা য়ামদ্রবদা নুপী সব-ইন্সপেক্তর অহুম অমসুং নুপী কন্সতেবল তারা লৈহন্নবা পান্দম থম্লি অমসুং মসিনা নুমিৎ চুপ্পা অমা নুপীশিংগী হেল্প দেক্স অমা লৈবা ঙমহনগনি।
মখা তানা, “পুলিস মতমগা চুন্না শেমগৎনবা রাজ্যশিং/য়ু.তিশিংদা মতেং পীবা” স্কিমগী মখাদা নুপা অমসুং নুপীগী তোখাইবা তোইলেতশিং অমসুং ক্রেচশিং শানবা কেন্দ্রনা রাজ্য সরকারশিংদা মতেং পাংখ্রে।
নুপীশিং পুলিস ফোর্সতা চংলকপা পুক্নিং থৌগৎনবা পুলিস স্তেসনশিংদা নুপী পুলিস স্তেসনশিংদা লৈফম, মেদিকেল অমসুং পোথাফমশিং মতিক চানা লৈহন্নবা অমসুং নুপী পুলিসশিংগী য়াইফ-থৌরাংশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা রাজ্যশিংদা পাউতাক পীখ্রে।
“পুলিস” অসি রাজ্যগী সবজেক্ত অমা ওইবনা, রাজ্যশিং/য়ু.তিশিংদা নুপী পুলিস থবক হাপ্পগী অকুপ্পা মরোলশিং কেন্দ্র সরকারনা থমদে। ব্যুরো ওফ পুলিস রিছার্স এন্দ দিবলপমেন্তনা খোমজিনবা দেতাগী মতুংইন্না, হৌখিবা চহি অহুমদা রাজ্য/য়ু.তি অমমমগী পুলিস ফোর্সশিংদা লৈরিবা নুপী পুলিস পর্সোনেলশিংগী মশিং এন্নেক্সরদা পীরি।
হৌখিবা চহি অহুমদা পুলিস ফোর্সশিং (সিবিল + দিস্ত্রিক আর্মদ রিজার্ব + আর্মদ + আই.আর.বি) দা থবক তৌরিবা চপ চাবা নুপী পুলিস পর্সোনেলশিংগী রাজ্য/য়ু.তিশিংগী অকুপ্পা মরোলশিং
সেরিএল নম্বর
রাজ্য/য়ু.তি
01.01.2021 ফাওবদা
01.01.2022 ফাওবদা
01.01.2023 ফাওবদা
(1)
(2)
(3)
(4)
(5)
1.
অন্ধ্র প্রদেস
3812
19299
18913
2.
অরুনাচল প্রদেস
1038
1290
1345
3.
অসাম
5070
4191
4894
4.
বিহার
14447
19790
24295
5.
ছতিসগর
4225
4576
4903
6.
গৱা
861
835
842
7.
গুজরাত
14718
14681
14775
8.
হরিয়ানা
4713
4829
5506
9.
হিমাচল প্রদেস
2361
2404
2593
10.
ঝারখন্দ
4200
3880
4611
11.
কর্নাতকা
7750
8240
9081
12.
কেরলা
4013
4142
4472
13.
মধ্য প্রদেস
5927
7656
7452
14.
মহারাস্ত্রা
28802
30432
32172
15.
মনিপুর
2636
1962
1957
16.
মেঘালয়
849
826
818
17.
মিজোরম
557
540
602
18.
নাগালেন্দ
2953
2599
2588
19.
ওরিসা
5847
5909
6108
20.
পঞ্জাব
7005
7117
8167
21.
রাজস্থান
8834
9996
10361
22.
সিক্কিম
462
531
470
23.
তামিলনাদু
23006
22547
25334
24.
তেলঙ্গানা
4742
5349
5351
25.
ত্রিপুরা
1165
1164
1306
26.
উত্তর প্রদেস
29435
33425
33319
27.
উত্তরখন্দ
2586
2602
2609
28.
নোংচুপ বেঙ্গল
9627
9558
9603
29.
অন্দমান অমসুং নিকোবর ইথৎশিং
539
548
543
30.
চান্দিগর
1319
1275
1327
31.
দাদ্রা নাগর হাভেলি অমসুং দমন অমসুং দিয়ু
104
104
104
32.
দিল্লি
10138
10228
11930
33.
জম্মু অমসুং কাস্মির
2691
2598
4370
34.
লাদাখ
308
695
777
35.
লাক্ষদ্বিপ
28
27
26
36.
পুদুচেরি
258
258
268
ভারত পুম্নমক
2,17,026
2,46,103
2,63,762
পাউ ফংফম: বি.প.আর এন্দ দি
ৱাফম অসি ঙসি লোক সভাদা অইবা ওইনা পীখিবা পাউখুম অমদা হোম এফেয়ার্সকী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী নিত্যান্দ রাইনা ফোঙদোকখিবনি।