Ministry of Law and Justice
Union Government has been implementing a Centrally Sponsored Scheme for Development of Infrastructure Facilities in District and Subordinate Courts
EXPENDITURE ON JUDICIAL INFRASTRUCTURE
01 AUG 2024 4:40PM by PIB Delhi
The Union Government has been implementing a Centrally Sponsored Scheme (CSS) for Development of Infrastructure Facilities in District and Subordinate Courts by providing financial assistance to State/UT Governments in the prescribed fund sharing pattern. The Government has approved the continuance of this CSS for a further period of 5 years from 01.04.2021 to 31.03.2026, at an outlay of Rs.9000 Crore, including Central share of Rs.5307 Crore.
Since 2021-22 till date, the Central Government has released Rs. 2986.80 crore under this Scheme to States/UTs, of which, a sum of Rs. 267.64 crore has been released to Maharashtra. The State-wise expenditure of funds since 2021-22 is at Annexure-I.
Since inception of the scheme in 1993-94, 23,074 number of court halls and 20,889 number of residential units have been constructed in the District and Subordinate Courts, against the working strength of 20,371 Judicial Officers as on date. In case of State of Maharashtra, 3,683 court halls and 3,597 residential units have been constructed under the scheme as on date. The state-wise availability of Court Halls and Residential Units along with court halls and residential units under construction are at Annexure-II.
The scheme aims at progressively improving the physical infrastructure of the Subordinate Courts as also meeting the housing needs for judicial officers of District and Subordinate Courts in the country, with a view to facilitate improved justice delivery. Till 2021, there were only two components covered under the scheme i.e. construction of Court Halls and Residential Units for Judicial Officers. However, while giving extension to the scheme in 2021, three additional components were added to the scheme, which are (i) construction of lawyers’ halls, (ii) toilet complexes and (iii) digital computer rooms for the convenience of lawyers and litigants.
ANNEXURE-I
Sl. No.
Name of State
Funds sanctioned / allocated (since 2021-22 to as on date) (Rs. in crore).
Funds utilized (since 2021-22 to as on date) (Rs. in crore).
1
Andhra Pradesh
72.32
47.92
2
Bihar
106.44
85.74
3
Chhattisgarh
83.87
79.39
4
Goa
33.25
29.73
5
Gujarat
101.84
74.08
6
Haryana
20.10
9.85
7
Himachal Pradesh
11.62
5.69
8
Jharkhand
63.32
56.26
9
Karnataka
242.18
232.17
10
Kerala
72.89
55.30
11
Madhya Pradesh
320.40
284.74
12
Maharashtra
267.64
267.64
13
Odisha
96.05
78.03
14
Punjab
47.42
39.02
15
Rajasthan
222.75
194.13
16
Tamil Nadu
169.51
134.70
17
Telangana
26.61
16.21
18
Uttar Pradesh
396.08
318.88
19
Uttrakhand
109.89
101.63
20
West Bengal
40.22
21.27
Total(A)
2,504.40
2,132.38
1
Arunachal Pradesh
36.47
16.02
2
Assam
105.41
91.71
3
Manipur
14.56
12.67
4
Meghalaya
120.53
112.76
5
Mizoram
18.36
18.36
6
Nagaland
17.66
14.96
7
Sikkim
4.96
1.88
8
Tripura
40.48
24.83
Total(B)
358.43
293.19
1
Andaman & Nicobar Islands
0.95
0.95
2
Chandigarh
0.00
0.00
3
Dadra & NH
0.00
0.00
4
Daman & Diu
0.00
0.00
5
Lakshadweep
0.00
0.00
6
Ladakh
2.40
2.40
Total(C)
3.35
3.35
1
Delhi
46.50
29.84
2
Puducherry
9.55
3.01
3
Jammu & Kashmir
64.60
43.78
Total(D)
120.65
76.63
Grand Total(A+B+C+D)
2,986.83
2,505.55
STATEMENT SHOWING FUNDS SANCTIONED/ALLOCATED AND UTILIZED AS ON DATE
ANNEXURE-II
STATE-WISE STATEMENT OF AVAILABILITY OF JUDICIAL INFRASTRUCTURE AS ON DATE
Sl. No.
States &Uts
Total Court Halls
Total Court Halls Under Construction*
Total Residential Units
Total Residential Units Under Construction*
1
Andaman and Nicobar
15
0
11
0
2
Andhra Pradesh
648
90
600
13
3
Arunachal Pradesh
34
5
32
2
4
Assam
421
72
385
19
5
Bihar
1541
184
1202
308
6
Chandigarh
29
1
29
0
7
Chhattisgarh
495
58
453
837
8
D & N Haveli
3
0
3
0
9
Daman & Diu
5
3
5
0
10
Delhi
699
0
348
70
11
Goa
47
32
20
0
12
Gujarat
1509
97
1360
65
13
Haryana
575
75
558
65
14
Himachal Pradesh
178
10
155
7
15
Jammu and Kashmir
202
46
138
8
16
Jharkhand
650
12
583
0
17
Karnataka
1230
166
1185
47
18
Kerala
571
67
555
30
19
Ladakh
11
0
4
0
20
Lakshadweep
3
0
3
0
21
Madhya Pradesh
1602
392
1769
154
22
Maharashtra
3683
531
3597
144
23
Manipur
42
8
16
6
24
Meghalaya
70
25
69
90
25
Mizoram
47
32
38
8
26
Nagaland
30
4
39
0
27
Odisha
836
156
736
97
28
Puducherry
34
0
27
0
29
Punjab
610
21
624
33
30
Rajasthan
1385
350
1175
157
31
Sikkim
20
6
15
1
32
Tamil Nadu
1242
40
1363
7
33
Telangana
549
21
472
5
34
Tripura
83
27
80
33
35
Uttar Pradesh
2835
329
2555
258
36
Uttarakhand
253
66
212
3
37
West Bengal
887
96
473
26
TOTAL
23074
3022
20889
2493
* As per Nyaya Vikas Portal
This information was given by the MINISTER OF STATE (INDEPENDENT CHARGE) OF THE MINISTRY OF LAW AND JUSTICE; AND MINISTER OF STATE IN THE MINISTRY OF PARLIAMENTARY AFFAIRS, SHRI ARJUN RAM MEGHWAL in a written reply in the Rajya Sabha today.

লো অমসুং জস্তিস মন্ত্রালয়
কেন্দ্র সরকারনা জিলা অমসুং সবওর্দিনেত কোর্তশিংদা ইনফ্রাস্ত্রকচর ফগৎনবগীদমক সেন্ত্রেলনা স্পোন্সর তৌবা স্কিম চলাইরি
জুদিসিএল ইনফ্রাস্ত্রকচরদা চৎখিবা চাদিং
01 AUG 2024 4:40PM by PIB Imphal
কেন্দ্র সরকারনা জিলা অমসুং সবওর্দিনেত কোর্তশিংদা ইনফ্রাস্ত্রকচর ফগৎনবগীদমক সেন্ত্রেলনা স্পোন্সর তৌবা স্কিমশিং রাজ্য/য়ু.তী. সরকারশিংদা ফন্দ শেয়রিং পেতর্নদা শেলগী তেংবাং পীদুনা চলাইরি। লৈঙাক অসিনা সি.এস.এস. অসিবু ০১.০৪.২০২১ দগী ৩১.০৩.২০২৬ ফাওবা কেন্দ্রগী শেয়র ওইনা লুপা করোর ৫৩০৭ য়াওনা লুপা করোর ৯০০০গী আউৎলেদা অয়াবা পীখি।
২০২১-২২ দগী হৌজিক ফাওবদা, কেন্দ্র সরকারনা স্কিম অসিগী মখাদা রাজ্য/য়ু.তি. সরকারশিংদা লুপা করোর ২৯৮৬.৮০ কাইথখি, মসিগী মনুংদা লুপা করোর ২৬৭.৬৪ না মহারাস্ত্রদা কাইথখি। ২০২১-২২ দগী রাজ্যগী ওইবা ফন্দ চাদিং তৌখিবগী অকুপ্পা মরোলশিং এনেক্সর ১ দা পীরি।
স্কিম অসিনা ১৯৯৩-৯৪দগী হেক হৌদোক্লকপদগী জিলা অমসুং সবওর্দিনেত কোর্শিংদা কোর্ত হোল মশীং ২৩,০৭৪ অমসুং রেসিদেন্সিএল য়ূনিত ৮০,৯ শাখ্রে, মসিদা জুদিসিএল ওফিসর ২০,৩৭১গী স্ত্রেন্থ লৈরি। মহারাস্ত্র রাজ্যগী ওইনা হৌজিক ফাওবদা স্কিম অসিগী মখাদা, কর্ত হোল ৩৬৮৩ অমসুং রেসিদেন্সিএল য়ুনিত ৩৫৯৭ শাখ্রে। রাজ্য-রাজ্যগী ওইবা কোর্ত হোল অমসুং রেজিদেন্সিএল য়ুনিতশিং লৈবগী অমসুং শেমৎলিবা কোর্ত হোল অমসুং রেজিদেন্সিএল য়ুনিতকী মরোল এনেক্সর ২দা পীরি।
স্কিম অসিনা সবওর্দিনেত কোর্তশিংগী ফিজিকেল ইনফ্রাস্ত্রকচর ফগৎনবা হোৎনরি অমসুং লৈবাক অসিদা লোইরিবা জিলা অমসুং সবওর্দিনেত কোর্তশিংগী জুদিসিএল ওফিসরশিংগী লৈফম পীদুনা ৱায়েল ফংহন্নবা হোৎনরি। ২০২১ ফাওবদা, স্কিম অসিগী মখাদা কম্পোনেন্ত অনিখক্তমক চল্লম্মি, মখোয়শিং অদুদি কোর্ত হোল শাগৎপা অমসুং জুদিসিএল ওফিসরশিংগী রেজিদেন্সিএল য়ুনিত শাগৎপা। অদুমওইনমক, ২০২১ দা স্কিম অসিদা এক্সতেন্সন পীবদগী, অহেনবা কম্পোনেন্ত অহুম স্কিম অসিদা হাপচিনখি, (১) লোয়রশিংগী হোল শেমগৎপা, (২) তোইলেত কমপ্লেক্স অমসুং (৩) লোয়র অমসুং লিতিগেন্তশিংগী নুংঙাইনবা দিজিতেল কম্প্যুতর রুমশিংনি।
এনেক্সর ১
সিরিএল নম্বর
রাজ্যগী মমিং
সেঙ্কসন/এলোকেত তৌখ্রবা ফন্দ (২০২১-২২ দগী হৌজিক ফাওবদা) (লুপা করোরদা)
ফন্দ শীজিন্নখিবা (২০২১-২২ দগী হৌজিক ফাওবদা) (লুপা করোরদা)
১
অন্ধ্র প্রদেশ
৭২.৩২
৪৭.৯২
২
বিহার
১০৬.৪৪
৮৫.৭৪
৩
ছতিশগর
৮৩.৮৭
৭৯.৩৯
৪
গোৱা
৩৩.২৫
২৯.৭৩
৫
গুজরাত
১০১.৮৪
৭৪.০৮
৬
হরিয়ানা
২০.১০
৯.৮৫
৭
হিমাচল প্রদেশ
১১.৬২
৫.৬৯
৮
ঝার্খন্দ
৬৩.৩২
৫৬.২৬
৯
কর্নাতাকা
২৪২.১৮
২৩২.১৭
১০
কেরলা
৭২.৮৯
৫৫.৩০
১১
মধ্য প্রদেশ
৩২০.৪০
২৮৪.৭৪
১২
মহারাস্ত্রা
২৬৭.৬৪
২৬৭.৬৪
১৩
ওদিশা
৯৬.০৫
৭৮.০৩
১৪
পঞ্জাব
৪৭.৪২
৩৯.০২
১৫
রাজস্থান
২২২.৭৫
১৯৪.১৩
১৬
তমিল নাদু
১৬৯.৫১
১৩৪.৭০
১৭
তেলঙ্গানা
২৬.৬১
১৬.২১
১৮
উত্তর প্রদেশ
৩৯৬.০৮
৩১৮.৮৮
১৯
উত্তরাখন্দ
১০৯.৮৯
১০১.৬৩
২০
নোংচুপ বেঙ্গাল
৪০.২২
২১.২৭
অপুনবা(A)
২,৫০৪.৪০
২,১৩২.৩৮
১
অরুনাচল প্রদেশ
৩৬.৪৭
১৬.০২
২
অসম
১০৫.৪১
৯১.৭১
৩
মনিপুর
১৪.৫৬
১২.৬৭
৪
মেঘালয়
১২০.৫৩
১১২.৭৬
৫
মিজোরম
১৮.৩৬
১৮.৩৬
৬
নাগালেন্দ
১৭.৬৬
১৪.৯৬
৭
সিক্কিম
৪.৯৬
১.৮৮
৮
ত্রিপুরা
৪০.৪৮
২৪.৮৩
অপুনবা(B)
৩৫৮.৪৩
২৯৩.১৯
১
অন্দামান অমসুং নিকোবার আইলেন্দ
০.৯৫
০.৯৫
২
চান্দিগর
০.০০
০.০০
৩
দাদ্রা অমসুং NH
০.০০
০.০০
৪
দামন অমসুং দিয়ু
০.০০
০.০০
৫
লক্সদ্বীপ
০.০০
০.০০
৬
লাদাখ
২.৪০
২.৪০
অপুনবা(C)
৩.৩৫
৩.৩৫
১
দিল্লী
৪৬.৫০
২৯.৮৪
২
পুদুচেরী
৯.৫৫
৩.০১
৩
জম্মু অমসুং কাশ্মির
৬৪.৬০
৪৩.৭৮
অপুনবা(D)
১২০.৬৫
৭৬.৬৩
অপুনবা(A+B+C+D)
২,৯৮৬.৮৩
২,৫০৫.৫৫
হৌজিক ফাওবদা সেঙ্কসন/এলোকেত তৌখ্রবা ফন্দ অমসুং শীজিন্নবগী মরোল উৎলিবা স্তেত্মেন্ত
এনেক্সর-২
রাজ্য-রাজ্যগী ওইবা হৌজিক ফাওবদা জুদিসিএল ইনফ্রাস্ত্রকচর লৈবগী মরোল
সিরিএল নম্বর
রাজ্য &য়ু.তি.
অপুনবা কোর্ত হোল
শেমগৎলিবা অপুনবা কোর্ত হোল *
অপুনবা রেজিদেন্সিএল য়ুনিত
অপুনবা শেমগৎলিবা রেজিদেন্সিএল য়ুনিত*
১
অন্দামান অমসুং নিকোবার
১৫
০
১১
০
২
অন্ধ্র প্রদেশ
৬৪৮
৯০
৬০০
১৩
৩
অরুনাচল প্রদেশ
৩৪
৫
৩২
২
৪
অসম
৪২১
৭২
৩৮৫
১৯
৫
বিহার
১৫৪১
১৮৪
১২০২
৩০৮
৬
চান্দিগর
২৯
১
২৯
০
৭
ছতিশগর
৪৯৫
৫৮
৪৫৩
৮৩৭
৮
D & N হাভেলি
৩
০
৩
০
৯
দামন অমসুং দিয়ু
৫
৩
৫
০
১০
দিল্লী
৬৯৯
০
৩৪৮
৭০
১১
গোৱা
৪৭
৩২
২০
০
১২
গুজরাত
১৫০৯
৯৭
১৩৬০
৬৫
১৩
হরিয়ানা
৫৭৫
৭৫
৫৫৮
৬৫
১৪
হিমাচল প্রদেশ
১৭৮
১০
১৫৫
৭
১৫
জম্মু অমসুং কাশ্মির
২০২
৪৬
১৩৮
৮
১৬
ঝার্খন্দ
৬৫০
১২
৫৮৩
০
১৭
কর্নাতাকা
১২৩০
১৬৬
১১৮৫
৪৭
১৮
কেরলা
৫৭১
৬৭
৫৫৫
৩০
১৯
লাদাখ
১১
০
৪
০
২০
লক্সদ্বীপ
৩
০
৩
০
২১
মধ্য প্রদেশ
১৬০২
৩৯২
১৭৬৯
১৫৪
২২
মহারাস্ত্রা
৩৬৮৩
৫৩১
৩৫৯৭
১৪৪
২৩
মনিপুর
৪২
৮
১৬
৬
২৪
মেঘালয়
৭০
২৫
৬৯
৯০
২৫
মিজোরম
৪৭
৩২
৩৮
৮
২৬
নাগালেন্দ
৩০
৪
৩৯
০
২৭
ওদিশা
৮৩৬
১৫৬
৭৩৬
৯৭
২৮
পুদুচেরী
৩৪
০
২৭
০
২৯
পঞ্জাব
৬১০
২১
৬২৪
৩৩
৩০
রাজস্থান
১৩৮৫
৩৫০
১১৭৫
১৫৭
৩১
সিক্কিম
২০
৬
১৫
১
৩২
তমিল নাদু
১২৪২
৪০
১৩৬৩
৭
৩৩
তেলঙ্গানা
৫৪৯
২১
৪৭২
৫
৩৪
ত্রিপুরা
৮৩
২৭
৮০
৩৩
৩৫
উত্তর প্রদেশ
২৮৩৫
৩২৯
২৫৫৫
২৫৮
৩৬
উত্তরাখন্দ
২৫৩
৬৬
২১২
৩
৩৭
নোংচুপ বেঙ্গাল
৮৮৭
৯৬
৪৭৩
২৬
অপুনবা
২৩০৭৪
৩০২২
২০৮৮৯
২৪৯৩
* ন্যায় বিকাস পোর্তেলগী মতুং ইন্না
ঈপাউ অসি লো অমসুং জস্তিস মন্ত্রালয়গী রাজ্যগী মন্ত্রী (ইন্দিপেন্দেন্ত চার্জ); অমসুং পার্লিয়ামেন্তরী এফিয়র্স মন্ত্রালয়গী রাজ্যগী মন্ত্রী, শ্রী অর্জুন রাম মেঘৱালনা লোক সভাদা ঙসি অইবা পাউখুম ওইনা পীখিবনি।