Ministry of Housing & Urban Affairs
PROJECTS FOR BASIC INFRASTRUCTURE FACILITIES IN SMALL AND MEDIUM CITIES
01 AUG 2024 1:17PM by PIB Delhi
As per the provisions of Article 243W of the Constitution, in conjunction with the Seventh and Twelfth Schedules, matters relating to urban development fall within the purview of States/Urban Local Bodies. However, Ministry of Housing and Urban Affairs (MoHUA) provides programmatic support to the States/Union Territories (UTs) in their urban development agenda through its flagship Missions/Programmes. The Urban Infrastructure Development Scheme for Small and Medium Towns (UIDSSMT), a component of Jawaharlal Nehru National Urban Renewal Mission (JnNURM) came to an end on 31 March, 2014. However, all those projects of UIDSSMT in which 50% or more of the Central Assistance had been released and physical progress was 50% or more as on 31 March, 2014 or were sanctioned during transition phase of the Mission, were approved for funding under AMRUT upto 31st March, 2017.
This period has also come to an end and all the projects have been handed over to the respective States, on closure of the Scheme.
Apart from this, the Ministry assists the States/Union Territories through its other Missions viz. Atal Mission for Rejuvenation and Urban Transformation 2.0 (AMRUT 2.0), Smart Cities Mission (SCM) and Swachh Bharat Mission-Urban 2.0 (SBM-U 2.0). The central assistance is sanctioned to States/Union Territories and not to the cities. The schemes are implemented by the States/UTs in accordance with the Mission/Scheme guidelines.
Under the SCM, 100 cities have been selected, of which 66 cities have population less than 10 lakhs. This includes 12 cities having less than 1 lakh population, 33 cities having population between 1-5 lakhs and 21 cities with population between 5-10 lakh (as per census 2011). An amount of ₹29,693 crores of Central assistance has been released to these 66 cities. These cities have undertaken a total of 5,162 projects amounting to ₹91,143 crore. Of these projects 4,548 projects amounting to ₹76,735 crore (84% of total projects) have been completed.
Details of central assistance allocated and released to States/Union Territories under AMRUT 2.0 and SBM-U 2.0 are at Annexure I & II respectively.
This information was given by the Minister of State for Housing & Urban Affairs, Shri Tokhan Sahu, in a written reply in the Lok Sabha today.
*****
ANNEXURE - I
ANNEXURE REGARDING ‘PROJECTS FOR BASIC INFRASTRUCTURE FACILITIES IN SMALL AND MEDIUM CITIES’
OVERALL FUNDS ALLOCATED & RELEASED TO STATES/UNION TERRITORIES (UTs) UNDER AMRUT 2.0
(₹ in crore)
Sl. No.
State / UT
Committed Central Assistance
Total Released (Overall)
1
ANDAMAN AND NICOBAR
36
Nil
2
ANDHRA PRADESH
2948
674.59
3
ARUNACHAL PRADESH
226
34.48
4
ASSAM
775
75.62
5
BIHAR
2628
429.53
6
CHANDIGARH
170
53.87
7
CHHATTISGARH
1303
166.49
8
DADRA AND NAGAR HAVELI AND DAMAN AND DIU
30
Nil
9
DELHI
2885
212.31
10
GOA
85
17.26
11
GUJARAT
4512
936.12
12
HARYANA
1496
153.35
13
HIMACHAL PRADESH
256
60.1
14
JAMMU AND KASHMIR
867
166.9
15
JHARKHAND
1183
114.54
16
KARNATAKA
4628
718.57
17
KERALA
1374
177.29
18
LADAKH
128
11.7
19
LAKSHADWEEP
2
Nil
20
MADHYA PRADESH
4065
379.91
21
MAHARASHTRA
9310
2,056.80
22
MANIPUR
170
20.72
23
MEGHALAYA
111
67.48
24
MIZORAM
143
31.39
25
NAGALAND
176
40.28
26
ODISHA
1373
367.69
27
PUDUCHERRY
150
31
28
PUNJAB
1836
354.9
29
RAJASTHAN
3552
349.7
30
SIKKIM
40
4.98
31
TAMIL NADU
4942
966.23
32
TELANGANA
2789
170.37
33
TRIPURA
157
69.51
34
UTTAR PRADESH
8161
1,420.27
35
UTTARAKHAND
585
53.14
36
WEST BENGAL
3658
564.37
Total
66,750.00
10,951.47
ANNEXURE - II
ANNEXURE REGARDING ‘PROJECTS FOR BASIC INFRASTRUCTURE FACILITIES IN SMALL AND MEDIUM CITIES’
DETAILS OF STATE/UT -WISE FUNDS ALLOCATED AND RELEASED UNDER SWACHH BHARAT MISSION – URBAN 2.0 (SBM-U 2.0)
(₹ in crores)
State/UT
SBM –U 2.0 (2021-2026)
Funds allocated
Funds Released
A&N Islands
8.60
1.95
Andhra Pradesh
1413.30
298.68
Arunachal Pradesh
129.00
28.73
Assam
503.50
82.02
Bihar
1204.80
209.47
Chandigarh
45.20
23.75
Chhattisgarh
727.30
209.67
Dadra & Nagar Haveli
and Daman & Diu
31.20
0.18
Delhi
1192.60
415.05
Goa
77.80
7.72
Gujarat
1918.90
248.21
Haryana
645.70
13.46
Himachal Pradesh
156.70
33.09
Jammu & Kashmir
429.90
97.46
Jharkhand
519.00
52.42
Karnataka
2245.30
326.68
Kerala
875.10
55.33
Ladakh
62.70
2.66
Madhya Pradesh
2200.20
119.60
Maharashtra
3758.50
791.81
Manipur
96.20
14.79
Meghalaya
67.30
16.79
Mizoram
82.50
14.84
Nagaland
158.88
40.17
Odisha
821.40
285.17
Puducherry
83.21
22.74
Punjab
1054.20
216.49
Rajasthan
1765.80
252.08
Sikkim
19.40
4.03
Tamil Nadu
3296.70
656.15
Telangana
1067.30
393.78
Tripura
85.30
15.34
Uttar Pradesh
4073.80
350.38
Uttarakhand
343.40
32.68
West Bengal
1449.30
217.65

হাউশিং অমসুং অর্বান পোবর্তী এল্লিবেসন মন্ত্রালয়
অপীকপা অমসুং ময়াই ওইরপ চাউবা সহরশিংদা তঙাই ফদবা ইনফ্রাস্ত্রকচর ফেসিলিতীশিংগী প্রোজেক্তশিং
01 AUG 2024 1:17PM by PIB Imphal
তরেৎশুবা অমসুং তরানিথোইশুবা সেদ্যুলশিংগা মরী লৈননা সম্বিধানগী আর্তিকল 243Wগী প্রোভিজনশিংগী মতুং ইন্না অর্বান দিবেলপমেন্তগা মরী লৈনবা হীরমশিং অসি রাজ্যশিং/অর্বান লোকেল বোদীশিংগী পর্ভ্যুগী মনুং চল্লি। অদুম ওইনমক হাউসিং অমসুং অর্বান এফিয়র্স মন্ত্রালয়না রাজ্যশিং/য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিংদা মখোয়গী ফ্লেগশিপ মিসনশিং/প্রোগ্রামশিংগী খুত্থাংদা মখোয়গী অর্বান দিবেলপমেন্ত এজেন্দাদা প্রোগ্রামেক্তিব সপ্পোর্ত পীরি। অর্বান ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবেলপমেন্ত স্কিম ফোর স্মোল এন্দ মেদিয়ম তাউন্স (UIDSSMT), জ্বাহরলাল নেহরু নেস্নেল অর্বান রিন্যুএল মিসন (JnNURM)গী কম্পোনেন্ত অমা ওইরিবা অসি মার্চ 31, 2014দা লোইশিনখি। অদুম ওইনমক মার্চ 31, 2014 ফাওবদা কেন্দ্রগী তেংবাং 50%নত্ত্রগা হেনবা UIDSSMTগী প্রোজেক্ত পুম্নমক কাইথখি অমসুং ফিজিকেল প্রোগ্রেস অসি 50% ওইরি নত্ত্রগা মিসনগী ত্রাঞ্জিসন ফেস মনুংদা সেঙ্কসন তৌখিবা অসি মার্চ 31, 2017 ফাওবদা AMRUTকী মখাদা ফন্দিং তৌনবা অয়াবা পীখি।
হায়রিবা মতম অসি লোইখ্রে অমসুং স্কিম অসি লোইরবা মতুংদা প্রোজেক্ত খুদিংমক মরী লৈনবা রাজ্যশিংদা খুৎশিন্নখ্রে।
মসিগী মথক্তা মন্ত্রালয়না মাগী অতৈ মিসনশিংগী খুত্থাংদা রাজ্যশিং/য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিংদা মতেং পাংলি। মখোয় অদুদি অতল মিসন ফোর রিজুভনেসন এন্দ অর্বান ত্রান্সফোর্মেসন 2.0 (AMRUT 2.0), স্মার্ত সিতীজ মিসন (SCM) অমসুং স্বচ্ছ ভারত মিসন-অর্বান 2.0 (SBM-U 2.0) অসিনি। কেন্দ্রগী তেংবাং অসি রাজ্যশিং/য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিংদা তৌই সহরশিংদা তৌদে। স্কিমশিং অসি মিসন/স্কিম গাইদলাইনশিংগী মতুং ইন্না রাজ্যশিং/UTশিংনা ইমপ্লিমেন্ত তৌখি।
SCMগী মখাদা সহর 100 খনগৎখি, মসিগী মনুংদা সহর 66দি মীশিং লাখ 11দগী তানা লৈ। মসিদা মীশিং লাখ 1দগী তাবা সহর 12, মীশিং লাখ 1-5গী মনুংদা লৈবা সহর 33 অমসুং মীশিং লাখ 5-10গী মনুংদা লৈবা সহর 21 (সেন্সস 2011গী মতুং ইন্না) ওইরি। সহর 66দা কেন্দ্রগী তেংবাং ওইনা লুপা করোর 29,693গী শেনফম অমা কাইথখি। সহরশিং অসিনা লুপা করোর 91,143গী শেনফম ওইবা পুন্না প্রোজেক্ত 5,162 পাইখৎখি। মসিগী মনুংদা লুপা করোর 76,735 (অপুনবা প্রোজেক্তকী 84%)গী শেনফম ওইবা প্রোজেক্ত 4,548 লোইশিনখ্রে।
AMRUT 2.0 অমসুং SBM-U 2.0গী মখাদা রাজ্যশিং/য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিংদাপীখিবা কেন্দ্রগী তেংবাংশিং অমসুং রিলিজকী অকুপ্পা ৱারোল এনেক্সর I & IIদা মথং-শিৎনা পীরি।
ই-পাউ অসি ঙসি লোক সভাদা অইবা পাউখুম অমদা হাউসিং অমসুং অর্বান এফিয়র্সকী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী তোখান সাহুনা পীখিবনি।
*****
এনেক্সর - I
‘অপীকপা অমসুং ময়াই ওইরপ চাউবা সহরশিংদা তঙাই ফদবা ইনফ্রাস্ত্রকচর ফেসিলিতীশিংগী প্রোজেক্তশিং’গী মতাংদা এনেক্সর
AMRUT 2.0গী মখাদা রাজ্যশিং/UTশিংদা এলোকেৎ অমসুং রিলিজ তৌখিবা অপুনবা ফন্দশিং
(লুপা করোরদা)
সিরিএল মশিং
রাজ্য / UT
পীখিবা কেন্দ্রগী তেংবাং
অপুনবা রিলিজ
1
অন্দমান অমসুং নিকোবর ঈথৎশিং
36
Nil
2
অন্ধ্র প্রদেশ
2948
674.59
3
অরুনাচল প্রদেশ
226
34.48
4
অসাম
775
75.62
5
বিহার
2628
429.53
6
চান্দিগর
170
53.87
7
ছত্তিগর
1303
166.49
8
দাদরা অমসুং নগর হভেলি অমদি দামন দিয়ু
30
Nil
9
দিল্লী
2885
212.31
10
গোৱা
85
17.26
11
গুজরাত
4512
936.12
12
হরিয়ানা
1496
153.35
13
হিমাচল প্রদেশ
256
60.1
14
জম্মু অমসুং কাশ্মির
867
166.9
15
ঝারখন্দ
1183
114.54
16
কর্নাতকা
4628
718.57
17
কেরলা
1374
177.29
18
লদাখ
128
11.7
19
লক্ষদ্বীপ
2
Nil
20
মধ্য প্রদেশ
4065
379.91
21
মহারাস্ত্র
9310
2,056.80
22
মনিপুর
170
20.72
23
মেঘালয়
111
67.48
24
মিজোরাম
143
31.39
25
নাগালেন্দ
176
40.28
26
ওরিশা
1373
367.69
27
পুদুচেরী
150
31
28
পঞ্জাব
1836
354.9
29
রাজস্থান
3552
349.7
30
সিক্কিম
40
4.98
31
তমিল নাদু
4942
966.23
32
তেলঙ্গানা
2789
170.37
33
ত্রিপুরা
157
69.51
34
উত্তর প্রদেশ
8161
1,420.27
35
উত্তরাখন্দ
585
53.14
36
ৱেস্ত বেঙ্গল
3658
564.37
অপুনবা
66,750.00
10,951.47
এনেক্সর - II
‘অপীকপা অমসুং ময়াই ওইরপ চাউবা সহরশিংদা তঙাই ফদবা ইনফ্রাস্ত্রকচর ফেসিলিতীশিংগী প্রোজেক্তশিং’গী মতাংদা এনেক্সর
স্বচ্ছ ভারত মিসন -অর্বান 2.0 (SBM-U 2.0)
গী মখাদা রাজ্যশিং/UTশিংদা এলোকেৎ অমসুং রিলিজ তৌখিবা অপুনবা ফন্দশিং
(লুপা করোরদা)
রাজ্য/UT
SBM –U 2.0 (2021-2026)
এলোকেৎ তৌখিবা ফন্দশিং
রিলিজ তৌখিবা ফন্দশিং
অন্দমান অমসুং নিকোবর ঈথৎশিং
8.60
1.95
অন্ধ্র প্রদেশ
1413.30
298.68
অরুনাচল প্রদেশ
129.00
28.73
অসাম
503.50
82.02
বিহার
1204.80
209.47
চান্দিগর
45.20
23.75
ছত্তিগর
727.30
209.67
দাদরা অমসুং নগর হভেলি অমদি দামন দিয়ু
দিল্লী
31.20
0.18
গোৱা
1192.60
415.05
গুজরাত
77.80
7.72
হরিয়ানা
1918.90
248.21
হিমাচল প্রদেশ
645.70
13.46
জম্মু অমসুং কাশ্মির
156.70
33.09
ঝারখন্দ
429.90
97.46
কর্নাতকা
519.00
52.42
কেরলা
2245.30
326.68
লদাখ
875.10
55.33
লক্ষদ্বীপ
62.70
2.66
মধ্য প্রদেশ
2200.20
119.60
মহারাস্ত্র
3758.50
791.81
মনিপুর
96.20
14.79
মেঘালয়
67.30
16.79
মিজোরাম
82.50
14.84
নাগালেন্দ
158.88
40.17
ওরিশা
821.40
285.17
পুদুচেরী
83.21
22.74
পঞ্জাব
1054.20
216.49
রাজস্থান
1765.80
252.08
সিক্কিম
19.40
4.03
তমিল নাদু
3296.70
656.15
তেলঙ্গানা
1067.30
393.78
ত্রিপুরা
85.30
15.34
উত্তর প্রদেশ
4073.80
350.38
উত্তরাখন্দ
343.40
32.68
ৱেস্ত বেঙ্গল
1449.30
217.65