হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
মেদিকেল কলেজশিং অমসুং এম.বি.বি.এস সিতশিং হেনগৎনবা থবকশিং পায়খৎলে
2014গী মমাঙদা মেদিকেল কলেজ 387 লৈরম্বদগী 88% হেনগৎতুনা হৌজিক কলেজ 731 লৈরে
2014গী মমাঙদা এম.বি.বি.এস সিত 51,348 লৈরম্বদগী 118% হেনগৎতুনা হৌজিক সিত 1,12,112 লৈরে
2014গী মমাঙদা পি.জি সিত 31,185 লৈরম্বদগী 113% হেনগৎতুনা হৌজিক পি.জি সিত 72,627 য়ৌরে
30 JUL 2024 4:18PM by PIB Imphal
সরকারনা মেদিকেল কলেজ মশিং হেনগৎহনবগা লোয়ননা এম.বি.বি.এস সিত মশিং হেনগৎলে। 2014গী মমাঙদা মেদিকেল কলেজ 387 লৈরম্বদগী 88% হেনগৎতুনা হৌজিক কলেজ 731 লৈরে। মখা তানা, 2014গী মমাঙদা এম.বি.বি.এস সিত 51,348 লৈরম্বদগী 118% হেনগৎতুনা হৌজিক সিত 1,12,112 লৈরে। 2014গী মমাঙদা পি.জি সিত 31,185 লৈরম্বদগী 113% হেনগৎতুনা হৌজিক পি.জি সিত 72,627 য়ৌরে।
হৌখিবা চহি অহুমদা লনাই অমসুং সরকারগী মেদিকেল কলেজশিংদা লৈরিবা এম.বি.বি.এস অমসুং পি.জি সিতশিং( এন বি ই এম এস য়াওদনা) মখাদা পীরি:
সেসন
সরকারগী মেদিকেল কলেজশিং
লনাই মেদিকেল কলেজশিং
য়ু.জি সিতশিং
পি.জি সিতশিং
য়ু.জি সিতশিং
পি.জি সিতশিং
2021-22
48212
28260
43915
17858
2022-23
51912
30211
44365
19362
2023-24
56300
33416
52640
21418
সিত মশিং হেনগৎনবা অমসুং সরকারগী মেদিকেল কলেজশিংদা মগুন লৈনবা মেদিকেল ইজুকেসন পীনবা সরকারনা পায়খৎলিবা থবকশিংগী মনুংদা য়াওরিবদি :
1. দিস্ত্রিক/রিফরেল হোস্পিতাল শেমগৎতুনা অনৌবা মেদিকেল কলেজ লিংখৎনবা সেন্ত্রেল্লি স্পোন্সর স্কিমগী মখাদা অনৌবা মেদিকেল কলেজ 157 অয়াবা পীরে অমসুং মসিগী মনুংদা কলেজ 109 থবক হৌখ্রে।
2. এম.বি.বি.এস অমসুং পি.জি সিত মশিং হেনগৎহন্নবা হৌজিক লৈরিবা রাজ্য সরকার/কেন্দ্র সরকারগী মেদিকেল কলেজশিং কেন্দ্রগী শেন্থং পীদুনা, কলেজ 83 দা এম.বি.বি.এস সিত 4,977 হেনগৎনবা লুপা করোর 5,972.20 গী শেনফম অমা অয়াবা পীরে অমসুং কলেজ 65 দা অনিশুবা তাঙ্কক্তা পি.জি সিত 4,000 হেনগৎনবা লুপা করোর 4,478.25 কাইথোকপদা অয়াবা পীরে।
3. প্রধান মন্ত্রী শ্বাস্থ্যা সুরক্ষা য়োজনাগী মনুংদা সুপর স্পিসিএলিতি ব্লোকশিং শাদুনা সরকারগী মেদিকেল কলেজশিং ফগৎহন্নবা কম্পোনেন্তগী মখাদা অপুনবা প্রোজেক 75 অয়াবা পীবগী মনুংদা প্রোজেক 66 অয়াবা পীরে।
4. সেন্ত্রেল সেক্তর স্কিমগী মখাদা অনৌবা এ.আই.আই.এম.এস 22 লিংখৎনবা অয়াবা পীরে অমসুং হায়রিবা ইন্সতিতুৎশিং অসিগী মনুংদা 19 দা অন্দরগ্রেজুয়েত কোর্সশিং তম্বা হৌরে।
5. ওজা ৱাৎলিবশিং মেনখৎপা ঙম্নবা থবক হাপ্পা মতমদা দি.এন.বি ক্বালিফিকেসন শকখঙলে।
6. মেদিকেল কলেজশিংদা ওজা/দিন/প্রিন্সিপাল/দিরেক্তরগী ফমশিং হাপ্পা/শাংদোকপা/অমুক হন্না থবক পুহনবগী মতম চহি ৭০ ফাওবা শাংদোক্লে।
ৱাফম অসি ঙসি রাজ্য সভাদা অইবা ওইনা পীখিবা পাউখুম অমদা হেল্থ অমসুং ফেমিলি ৱেলফিয়ারগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রীমতি অনুপ্রিয়া সিংহ পতেলনা ফোঙদোকখিবনি।

Ministry of Health and Family Welfare
Steps taken to Increase Medical Colleges and MBBS Seats
88% Increase in Medical Colleges from 387 before 2014 to 731 today
Number of MBBS seats increased by 118% from 51,348 before 2014 to 1,12,112 today
PG seats increased by 113% from 31,185 before 2014 to 72,627 as of now
30 JUL 2024 4:18PM by PIB Delhi
The Government has increased number of medical colleges and subsequently increased MBBS seats. There is an increase of 88% in medical colleges from 387 before 2014 to 731 as of now. Further, there is an increase of 118% in MBBS seats from 51,348 before 2014 to 1,12,112 as of now. There is also an increase of 133% in PG seats from 31,185 before 2014 to 72,627 as of now.
The details of MBBS and PG seats (excluding NBEMS seats) available in Private and Government Medical Colleges during the last three years are as under:
Session
Government Medical Colleges
Private Medical Colleges
UG Seats
PG Seats
UG Seats
PG Seats
2021-22
48212
28260
43915
17858
2022-23
51912
30211
44365
19362
2023-24
56300
33416
52640
21418
Some of the measures/steps taken by the Government to increase the number of seats and to improve the quality of education in Government Medical Colleges include: -
1. Centrally Sponsored Scheme (CSS) for establishment of new medical colleges by upgrading district/ referral hospital under which 157 new medical colleges have been approved, out of which 109 are already functional.
2. CSS for strengthening/ upgradation of existing State Government/ Central Government medical colleges to increase the number of MBBS (UG) and PG seats, under which support has been provided for increase of 4,977 MBBS seats in 83 colleges with an approved cost of Rs. 5,972.20 Cr, 4,058 PG seats in phase-I in 72 colleges with an approved cost of Rs. 1,498.43 cr and 4,000 PG seats in phase-II in 65 colleges with an approved cost of Rs. 4,478.25 Cr.
3. Under “Upgradation of Government medical colleges by construction of Super Specialty Blocks” component of Pradhan Mantri Swasthya Suraksha Yojana (PMSSY), a total of 75 projects have been approved, of which 66 projects are complete.
4. Under the Central Sector Scheme for setting up of new AIIMS, 22 AIIMS have been approved. Undergraduate courses have started in 19 of these.
5. DNB qualification has been recognized for appointment as teaching faculty to take care of shortage of faculty.
6. Enhancement of age limit for appointment/ extension/ re-employment against posts of teachers/dean/principal/ director in medical colleges up to 70 years.
The Union Minister of State for Health and Family Welfare, Smt. Anupriya Singh Patel stated this in a written reply in the Rajya Sabha today.