Ministry of Skill Development and Entrepreneurship
Government initiatives to promote startups across the country
ROLE OF STARTUPS IN ECONOMIC DEVELOPMENT
29 JUL 2024 1:57PM by PIB Delhi
The Government of India has taken various initiatives to promote startups across the country. The details of the various initiatives taken by Ministries/Departments of the Government to promote startups are as under:
1. Department for Promotion of Industry and Internal Trade (DPIIT) under Ministry of Commerce and Industry
The Government with intent to build a strong ecosystem for nurturing innovation and encouraging investments launched the Startup India initiative on 16th January 2016. As per eligibility conditions prescribed under G.S.R. notification 127 (E) dated 19th February2019, entities are recognized as ‘startups’ under the Startup India initiative by the DPIIT. DPIIT has recognized 1,40,803 entities as startups as on 30th June 2024. The State/Union Territory (UT)-wise details of number of DPIIT recognized startups are placed as Annexure-I. For attaining specific objectives, various programs are implemented by the Government under the Startup India initiative. All the steps undertaken by the Government under the initiative are inclusive and are implemented across age-groups, States/Union Territories (UTs), cities, towns, and rural areas. The details of such Government initiatives are placed as Annexure-II. Sustained efforts by the Government under the Startup India initiative have led to an increase in the number of recognised startups to 1,40,803 as on 30th June 2024. The recognized startups have reported to have created over 15.5 lakh direct jobs. There are recognized startups from every State and UT of the country.
1. Ministry of Micro, Small & Medium Enterprises (MSME):
Ministry of MSME, through Khadi and Village Industries Commission (KVIC), is implementing Prime Minister’s Employment Generation Programme (PMEGP) for assisting entrepreneurs in setting up of new enterprises in the non-farm sector. It aims to provide employment opportunities to traditional artisans/ rural and urban unemployed youth at their doorstep.
PMEGP being a Central Sector Scheme assists General Category beneficiaries with Margin Money (MM) subsidy of 25% of the project cost in rural areas and 15% in urban areas. For beneficiaries belonging to Special Categories such as Scheduled Castes, Scheduled Tribes, OBCs, Minorities, Women, Ex-servicemen, Physically Handicapped, Transgenders, beneficiaries belonging to Northeastern Region, Hill and Border areas, and Aspirational Districts, the Margin Money subsidy is 35% in rural areas and 25% in urban areas. The maximum cost of project is Rs. 50 lakhs in the manufacturing sector and Rs. 20 lakhs in the service sector.
Also, own contribution of beneficiaries under Special Category including women is 05% and 10% for General Category beneficiaries.
Since 2018-19, existing PMEGP/REGP/MUDRA enterprises are also supported based on past good performances with 2nd loan for upgradation and expansion. Under 2nd Loan, maximum project cost admissible for Margin Money (MM) subsidy under Manufacturing sector is Rs. 1.00 crore and for Service sector is Rs. 25 Lakhs. Eligible subsidy on 2nd loan for all categories is 15% of project cost (20% for NER & Hill States).
Since inception i.e., FY 2008-09, more than 9.69 lakh micro enterprises have been assisted with Margin Money subsidy of more than Rs 25,500 Crore providing employment to an estimated ~79 lakh persons. Approximately, 50% of the units are set up by SC/ST/Women and 80% of the units are set up in rural area. During the next 2 years FY (2024-25 to 2025-26), Ministry has a target to set-up 1.6 lakh new enterprises with employment generation potential for 12.8 lakh persons.
PMEGP Performance during the last 5 years in terms of no of Units assisted, Margin money subsidy disbursed and estimated employment generated is as per Annexure III.
1. Ministry of Rural Development (MoRD)
Ministry of Rural Development is implementing its flagship schemeDeendayal Antyodaya Yojana-National Rural Livelihood Mission (DAY-NRLM). DAY-NRLM aims to reduce poverty by enabling poor households to access gainful self-employment and skilled wage employment opportunities resulting in sustainable and diversified livelihood options for the poor.
The Startup Village Entrepreneurship Program (SVEP) is a sub component of DAY-NRLM. SVEP aims to support entrepreneurs in rural areas to set up local enterprises. The number of enterprises supported under the Start-up Village Entrepreneurship Programme (SVEP) are as per Annexure IV.
It is expected that the supported enterprises of 3,02,825 under Start-up Village Entrepreneurship Programme have created an approximate employment of 6,26,848.
1. Department of Science and Technology (DST)
Department Science and Technology (DST), implements an umbrella program NIDHI (National Initiative for Developing and Harnessing Innovations) launched in 2016, which has various components to support innovation and entrepreneurship in academic setups. NIDHI facilitates setting up of incubation centers throughout the country, which provide handholding support to youth to become budding entrepreneurs and innovators. NIDHI support is also extended for proof of concept (PoC), prototyping, capacity building and early-stage seed fund which help in launching of new startups. This support leads to the development of indigenous technologies, which not only provide tech-based solutions/services for the benefit of the society but also lead to the economic development and employment generation in the country.
1. Ministry of Agriculture and Farmers’ Welfare
The details on the number of startups operating in the country at present, State/UT-wise in agriculture and allied sectors supported under “Innovation and Agri-Entrepreneurship Development” under Rashtriya Krishi Vikas Yojana (RKVY) is as per Annexure V.
The Government of India is committed to promote agri-startups by providing financial and technical support to agri-startups in agriculture and allied sectors. Ministry of Agriculture and Farmers' Welfare (MoA and FW) is implementing “Innovation and Agri-Entrepreneurship Development” programme under Rashtriya Krishi Vikas Yojana (RKVY) from 2018-19 with an objective to promote innovation and agri-entrepreneurship by providing financial and technical support for nurturing startups ecosystem in the country. So far, 5 Knowledge Partners (KPs) and 24 RKVY Agribusiness Incubators (R-ABIs) have been appointed for training and incubation of agri-startups and implementation of this programme. Under the programme, the financial support upto Rs. 5.00 lakh is provided at the idea/pre seed stage and up to Rs. 25 lakh at the seed stage to entrepreneurs/ startups in the field of agriculture and allied sector to launch their products, services, business platforms, etc. into the market and facilitate them to scale up their products and operations. Start-ups are trained and incubated by these Knowledge Partners (KPs) and RKVY Agribusiness Incubators (R-ABIs) appointed under the programme.
The agri-startups supported under the programme is providing employment generation directly or indirectly and contributing towards economic development in the country.
1. Ministry of Electronics and Information Technology (MeitY)
Start-ups, Innovation and Intellectual Property Rights (IPR) Division under the Ministry of Electronics and Information Technology (MeitY) has undertaken various initiatives and measures to promote a technology-led startups and innovation ecosystem in the country. This proactive approach builds from established best practices designed to strengthen and encourage the overall tech startup development infrastructure by overcoming persistent bottlenecks to work ground-up seamlessly. Some of the major initiatives are:
1. Technology Incubation and Development of Entrepreneurs (TIDE) 2.0 Scheme: TIDE 2.0 Scheme was initiated in the year 2019 to promote tech entrepreneurship through financial and technical support to incubators engaged in supporting Information and Communication Technology (ICT) startups using emerging technologies such as IoT (Internet-of-Things), AI, Block-chain, Robotics etc. The scheme aims to provide comprehensive support to tech-startups in seven thematic areas of national concern by leveraging emerging technologies. The supported thematic areas are Healthcare, Education, Agriculture, Financial Inclusion (including digital payments), Infrastructure and Transportation and Environment and Clean Tech. The Scheme is being implemented through 51 incubators through a three-tiered structure with an overarching objective to promote incubation activities at Institutes of higher learning and premier R&D organizations. The scheme is envisaged to provide incubation support to approximately 2000 tech start-ups over a period of five years. Under this scheme total of 1235 startups have been supported, State/UT wise details of the startups are given at Annexure VI. Further, total of 8556 employment have been generated though these startups under the TIDE 2.0 scheme.
2. GENESIS (Gen-Next Support for Innovative Startups): MeitY has approved an overarching ‘Gen-Next Support for Innovative Startups (GENESIS)’ Scheme with a budgetary outlay of Rs. 490 Crore for a duration of 5 years to accelerate and enhance the fast-rising tech startup ecosystem. The Scheme aims to boost the startup ecosystem in Tier-II & Tier-III cities and upcoming towns in the country with emphasis on collaborative engagement among startups, government and corporates. GENESIS envisages further scaling up and sustaining the tech ecosystem especially to discover, support, grow and make successful startups. The scheme aims to directly support 1500+ startups from Tier-II and Tier-III cities.
ANNEXURE I
The State/UT-wise number of DPIIT recognised startups are as under:
S. No.
State/UT
Number of DPIIT recognised startups
1.
Andaman and Nicobar Islands
59
1.
Andhra Pradesh
2,252
1.
Arunachal Pradesh
38
1.
Assam
1,318
1.
Bihar
2,786
1.
Chandigarh
489
1.
Chhattisgarh
1,517
1.
Dadra and Nagar Haveli and Daman and Diu
53
1.
Delhi
14,734
1.
Goa
520
1.
Gujarat
11,436
1.
Haryana
7,385
1.
Himachal Pradesh
484
1.
Jammu and Kashmir
855
1.
Jharkhand
1,305
1.
Karnataka
15,019
1.
Kerala
5,782
1.
Ladakh
16
1.
Lakshadweep
3
1.
Madhya Pradesh
4,500
1.
Maharashtra
25,044
1.
Manipur
151
1.
Meghalaya
52
1.
Mizoram
32
1.
Nagaland
66
1.
Odisha
2,484
1.
Puducherry
152
1.
Punjab
1,539
1.
Rajasthan
4,960
1.
Sikkim
11
1.
Tamil Nadu
9,238
1.
Telangana
7,336
1.
Tripura
123
1.
Uttar Pradesh
13,299
1.
Uttarakhand
1,138
1.
West Bengal
4,627
Total
1,40,803
Annexure II
The details of various programs undertaken by the Government to promote startups across the country are as under:
1. Startup India Action Plan: An Action Plan for Startup India was unveiled on 16th January 2016. The Action Plan comprises of 19 action items spanning across areas such as “Simplification and handholding”, “Funding support and incentives” and “Industry-academia partnership and incubation”. The Action Plan laid the foundation of Government support, schemes and incentives envisaged to create a vibrant startup ecosystem in the country.
2. Startup India: The Way Ahead: Startup India: The Way Ahead at 5 years celebration of Startup India was unveiled on 16th January 2021 which includes actionable plans for promotion of ease of doing business for startups, greater role of technology in executing various reforms, building capacities of stakeholders and enabling a digital Aatmanirbhar Bharat.
3. Startup India Seed Fund Scheme (SISFS): Easy availability of capital is essential for entrepreneurs at the early stages of growth of an enterprise. The capital required at this stage often presents a make-or-break situation for startups with good business ideas. The Scheme aims to provide financial assistance to startups for proof of concept, prototype development, product trials, market entry and commercialization. Rs. 945 crore has been sanctioned under the SISFS Scheme for period of 4 years starting from 2021-22.
4. Fund of Funds for Startups (FFS) Scheme: The Government has established FFS with corpus of Rs. 10,000 crore, to meet the funding needs of startups. DPIIT is the monitoring agency and Small Industries Development Bank of India (SIDBI) is the operating agency for FFS. The total corpus of Rs. 10,000 crore is envisaged to be provided over the 14th and 15th Finance Commission cycles based on progress of the scheme and availability of funds. It has not only made capital available for startups at early stage, seed stage and growth stage but also played a catalytic role in terms of facilitating raising of domestic capital, reducing dependence on foreign capital and encouraging home grown and new venture capital funds.
5. Credit Guarantee Scheme for Startups (CGSS): The Government has established the Credit Guarantee Scheme for Startups for providing credit guarantees to loans extended to DPIIT recognized startups by Scheduled Commercial Banks, Non-Banking Financial Companies (NBFCs) and Venture Debt Funds (VDFs) under SEBI registered Alternative Investment Funds. CGSS is aimed at providing credit guarantee up to a specified limit against loans extended by Member Institutions (MIs) to finance eligible borrowers viz. DPIIT recognised startups.
6. Regulatory Reforms: Over 55 regulatory reforms have been undertaken by the Government since 2016 to enhance ease of doing business, ease of raising capital and reduce compliance burden for the startup ecosystem.
7. Ease of Procurement: To enable ease of procurement, Central Ministries/ Departments are directed to relax conditions of prior turnover and prior experience in public procurement for all DPIIT recognised startups subject to meeting quality and technical specifications. Further, Government e-Marketplace (GeM) also facilitates and promotes procurement of products and services by the Government from startups.
8. Self-Certification under Labour and Environmental laws: Startups are allowed to self-certify their compliance under 9 Labour and 3 Environment laws for a period of 3 to 5 years from the date of incorporation.
9. Income Tax Exemption for 3 years: Startups incorporated on or after 1st April 2016 can apply for income tax exemption. The recognized startups that are granted an Inter-Ministerial Board Certificate are exempted from income-tax for a period of 3 consecutive years out of 10 years since incorporation.
10. Faster Exit for Startups: The Government has notified Startups as ‘fast track firms’ enabling them to wind up operations within 90 days vis-a-vis 180 days for other companies.
11. Exemption for the Purpose Of Clause (VII)(b) of Sub-section (2) of Section 56 of the Act (2019): A DPIIT recognized startup is eligible for exemption from the provisions of section 56(2)(viib) of the Income Tax Act.
12. Support for Intellectual Property Protection: Startups are eligible for fast-tracked patent application examination and disposal. The Government launched Start-ups Intellectual Property Protection (SIPP) which facilitates the startups to file applications for patents, designs and trademarks through registered facilitators in appropriate IP offices by paying only the statutory fees. Facilitators under this Scheme are responsible for providing general advisory on different IPRs, and information on protecting and promoting IPRs in other countries. The Government bears the entire fees of the facilitators for any number of patents, trademark or designs, and startups only bear the cost of the statutory fees payable. Startups are provided with an 80% rebate in filing of patents and 50% rebate in filling of trademark vis-a-vis other companies.
13. Startup India Hub: The Government launched a Startup India Online Hub on 19th June 2017 which is one of its kind online platform for all stakeholders of the entrepreneurial ecosystem in India to discover, connect and engage with each other. The Online Hub hosts Startups, Investors, Funds, Mentors, Academic Institutions, Incubators, Accelerators, Corporates, Government Bodies and more.
14. International Market Access to Indian Startups: One of the key objectives under the Startup India initiative is to help connect Indian startup ecosystem to global startup ecosystems through various engagement models. This has been done though international Government to Government partnerships, participation in international forums and hosting of global events. Startup India has launched bridges with around 20 countries that provides a soft-landing platform for startups from the partner nations and aid in promoting cross collaboration.
15. Startup India Showcase: Startup India Showcase is an online discovery platform for the most promising startups of the country chosen through various programs for startups exhibited in a form of virtual profiles. The startups showcased on the platform have distinctly emerged as the best in their fields. These innovations span across various cutting-edge sectors such as Fintech, EnterpriseTech, Social Impact, HealthTech, EdTech, among others. These startups are solving critical problems and have shown exceptional innovation in their respective sectors. Ecosystem stakeholders have nurtured and supported these startups, thereby validating their presence on this platform.
16. National Startup Advisory Council: The Government in January 2020 notified constitution of the National Startup Advisory Council to advise the Government on measures needed to build a strong ecosystem for nurturing innovation and startups in the country to drive sustainable economic growth and generate large scale employment opportunities. Besides the ex-officio members, the council has a number of non-official members, representing various stakeholders from the startup ecosystem.
17. National Startup Awards (NSA): National Startup Awards is an initiative to recognize and reward outstanding startups and ecosystem enablers that are building innovative products or solutions and scalable enterprises, with high potential of employment generation or wealth creation, demonstrating measurable social impact. Handholding support is provided to all the finalists across various tracks viz. Investor Connect, Mentorship, Corporate Connect, Government Connect, International Market Access, Regulatory Support, Startup Champions on Doordarshan and Startup India Showcase, etc.
18. States’ Startup Ranking Framework (SRF): States’ Startup Ranking Framework is a unique initiative to harness strength of competitive federalism and create a flourishing startup ecosystem in the country. The major objectives of the ranking exercise are facilitating states to identify, learn and replace good practices, highlighting the policy intervention by states for promoting startup ecosystem and fostering competitiveness among states.
19. Startup Champions on Doordarshan: Startup Champions program on Doordarshan is a one-hour weekly program covering stories of award winning/ nationally recognised startups. It is telecasted in both Hindi and English across Doordarshan network channels.
20. Startup India Innovation Week: The Government organises Startup India Innovation week around the National Startup Day i.e., 16th January, with the primary goal was to bring together the country's key startups, entrepreneurs, investors, incubators, funding entities, banks, policymakers, and other national/international stakeholders to celebrate entrepreneurship and promote innovation.
21. ASCEND: Under ASCEND (Accelerating Startup Caliber & Entrepreneurial Drive), sensitization workshops on startups and entrepreneurship were conducted for all eight North Eastern States with the objective to capacitate and augment knowledge on key aspects of entrepreneurship and continue efforts towards creating a robust startup ecosystem in these States.
22. The Startup India Investor Connect Portal has been co-developed under the Startup India Initiative with SIDBI, serving as an intermediary platform that links startups and investors in order to help entrepreneurs from various industries, functions, stages, regions, and backgrounds in mobilizing capital. The portal has been built with the aim to enable in particular; early-stage startups located anywhere in the country to showcase themselves to leading investors/ venture capital funds.
23. National Mentorship Portal (MAARG): In order to facilitate accessibility to mentorship for startups in every part of the country, the Mentorship, Advisory, Assistance, Resilience, and Growth (MAARG) program has been developed and launched under the Startup India Initiative.
Annexure III
PMEGP Performance during the last 5 years in terms of no of Units assisted, Margin money subsidy disbursed and estimated employment generated are as under:
Year
No. of Units Assisted
MM Subsidy
(Rs. Crore)
Estimated Employment Generated
FY19-20
66,653
1,950.82
5,33,224
FY20-21
74,415
2,188.80
5,95,320
FY21-22
1,03,219
2,977.66
8,25,752
FY22-23
85,167
2,722.17
6,81,336
FY23-24
89,118
3,093.88
7,12,944
ANNEXURE IV
The No. of enterprises supported under the Start-up Village Entrepreneurship Programme (SVEP) (State-wise cumulative till June 2024) are as under:
S. No.
State/UT
Total Enterprises
Supported (cumulative)
1.
Andhra Pradesh
27,631
2.
Arunachal Pradesh
505
3.
Assam
4,840
4.
Bihar
25,994
5.
Chhattisgarh
20,197
6.
Goa
1,398
7.
Gujarat
5,940
8.
Haryana
9,773
9.
Himachal Pradesh
376
10.
Jammu & Kashmir (UT)
3,476
11.
Jharkhand
25,636
12.
Karnataka
1,754
13.
Kerala
32,309
14.
Madhya Pradesh
27,607
15.
Maharashtra
7,146
16.
Manipur
1,695
17.
Meghalaya
954
18.
Mizoram
1,308
19.
Nagaland
4,118
20.
Odisha
15,043
21.
Punjab
3,007
22.
Rajasthan
11,011
23.
Sikkim
371
24.
Tamil Nadu
4,834
25.
Telangana
17,188
26.
Tripura
682
27.
Uttar Pradesh
28,014
28.
Uttarakhand
3,106
29.
West Bengal
16,912
30.
A&N
0
31.
Puducherry
0
Total
3,02,825
ANNEXURE V
The details on the number of startups operating in the country at present, State/UT-wise in agriculture and allied sectors supported under “Innovation and Agri-Entrepreneurship Development” under Rashtriya Krishi Vikas Yojana are as under:
S No.
States and UTs
Total number of startups
1.
Andhra Pradesh
61
2.
Arunachal Pradesh
13
3.
Assam
49
4.
Bihar
48
5.
Chhattisgarh
79
6.
Goa
2
7.
Gujarat
47
8.
Haryana
84
9.
Himachal Pradesh
33
10.
Jammu & Kashmir
24
11.
Jharkhand
7
12.
Karnataka
211
13.
Kerala
97
14.
Madhya Pradesh
68
15.
Maharashtra
226
16.
Manipur
22
17.
Meghalaya
2
18.
Mizoram
25
19.
Nagaland
2
20.
Odisha
61
21.
Punjab
52
22.
Rajasthan
66
23.
Tamil Nadu
137
24.
Telangana
98
25.
Tripura
13
26.
Uttar Pradesh
86
27.
Uttarakhand
32
28.
West Bengal
17
29.
Delhi NCR
41
30.
Andman and Nicobar
1
31.
Chandigarh
3
32.
Pondicherry
1
Total
1708
ANNEXURE VI
State/ UT-wise details of number of startups supported under TIDE 2.0 scheme are as under:
S. No.
Name of the State/UT
Numbers of Start-ups Supported Under TIDE 2.0 Scheme
1.
Andhra Pradesh
79
2.
Assam
8
3.
Bihar
19
4.
Chhattisgarh
10
5.
Gujarat
104
6.
Haryana
11
7.
Himachal Pradesh
18
8.
Karnataka
127
9.
Jammu and Kashmir
4
10.
Kerala
39
11.
Madhya Pradesh
17
12.
Maharashtra
78
13.
NCT-Delhi
53
14.
Odisha
40
15.
Punjab
65
16.
Rajasthan
88
17.
Tamil Nadu
157
18.
Telangana
142
19.
Uttar Pradesh
112
20.
Uttarakhand
25
21.
West Bengal
39
Total
1235
This information was given by the Minister of State (Independent Charge), Ministry of Skill Development and Entrepreneurship (MSDE), Shri Jayant Chaudhary in a written reply in the Lok Sabha today.

স্কিল দিবেলপমেন্ত অমসুং ইন্ত্রপ্রিনরশিপ মন্ত্রালয়
লৈবাক শিন-থুংনা স্তার্তঅপশিং প্রোমোত তৌনবা সরকারগী অনৌবা থৌরাংশিং
শেন্মিৎলোন চাউখৎহনবদা স্তার্তঅপশিংগী থৌদাং
29 JUL 2024 1:57PM by PIB Imphal
লৈবাক শিন-থুংনা স্তার্তঅপশিং প্রোমোত তৌনবা সরকারনা অনৌবা থৌরাং কয়া অমা লৌখৎলকখ্রে। স্তার্তঅপশিং প্রোমোত তৌনবা সরকারগী মন্ত্রালয়শিং/দিপার্তমেন্তশিংনা লৌখৎলিবা অনৌবা থৌরাংশিং অদুগী অকুপ্পা মরোলশিং অদু মখাদা পীরি:
1. কমর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী মন্ত্রালয়গী মখাদা লৈবা দিপার্তমেন্ত ফোর প্রোমোশন ওফ ইন্দস্ত্রী এন্দ ইন্তর্নেল ত্রেদ (DPIIT)
সরকারনা ইনোভেশনবু য়োকখৎনবা অমসুং ইনভেস্তমেন্তশিং থৌগৎনবগীদমক্তা য়াম্নালিংবা ইকোসিস্তেম অমা শেমগৎনবগীদমক্তা 2016গী জনুৱারী 16তা স্তার্তঅপ ইন্দিয়া ইনিসিয়েতিব হৌদোকখি। G.S.R. নোতিফিকেশন 127 (E) দেতেদ ফেব্রৱারী 19, 2019, গী মখাদা পল্লিবা এলিজিবিলিতী কন্দিশনশিং অদুগী মতুং ইন্না এন্তাইতীশিংবু DPIIT স্তার্তঅপ ইন্দিয়া ইনিসিয়েতিবকী মখাদা ‘স্তার্তঅপশিং’ হায়না মশক খঙবী। DPIITনা 2024গী জুন 30 এন্তাইতী 1,40,803বু সআর্তঅপশিংনি হায়না রিকোগ্নাইজ তৌখি। রাজ্য/ য়ুনিয়ন তেরিতোরীগী মতুং ইন্না DPIITনা রিকোগ্নাইজ তৌরবা স্তার্তঅপশিংগী অকুপ্পা মরোলশিং অদু এনেক্সচর-Iদা য়াওরি। মসিগী অনৌবা থৌরাং অসিগী মখাদা সরকারনা লৌখৎলিবা খোংথাং খুদিংমক ইনক্লুসিব ওই অমসুং চহি কাংলুপশিং, রাজ্য/য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিং, সিতীশিং, তাউনশিং অমসুং খুঙ্গংগী লমশিংদা ইমপ্লিমেন্ত তৌখ্রে। সরকারগী অসিগুম্বা অনৌবা থৌরাংশিংগী অকুপ্পা মরোলশিং অদুবু এনেক্সচর-IIদা য়াওরি। স্তার্তঅপ ইন্দিয়া ইনিসিয়েতিবকী মখাদা সরকারনা লেপ্তনা পাইখৎলকখিবা থবকশিং অদুনা মরম ওইরগা 2024গী জুন 30 ফাওবদা রেকোগ্নাইজ তৌরবা স্তার্তঅপশিংগী মশিং অদু 1,40,803দা হেনগৎলকখ্রে। রিকোগ্নাইজ তৌরবা স্তার্তঅপশিং অদুনা দাইরেক্ত জোব লাখ 15.5গী মথক্তা লৈহনখ্রে। লৈবাক অসিগী রাজ্য/য়ু.তি খুদিংদগী রিকোগ্নাইজ তৌরবা স্তার্তঅপশিং লোইনা লৈরে।
1. মাইক্রো, স্মোল অমসুং মীদিয়ম এন্তরপ্রাইজকী মন্ত্রালয় (MSME):
MSMEগী মন্ত্রালয়না খাদি অমসুং ভিলেজ ইন্দস্ত্রীজ কমিসন (KVIC)গী খুত্থাংদা নন-ফার্ম সেক্তরদা অনৌবা এন্তরপ্রাইজশিং লিংখৎনবা এন্ত্রপ্রেনরশিংদা মতেং পাংনবগীদমক্তা প্রাইম মিনিস্তরস এমপ্লোইমেন্ত জেনরেশন প্রোগ্রাম ইমপ্লিমেন্ত তৌরি। মসিনা ত্রেদিস্নেল আর্তিসানশিং/রুরল অমসুং অর্বানগী থবক ফংদবা নহাশিংবু মখোয়গী থোংগান্দা থবক তৌনবগী খুদোংচাবশিং পীনবগী পান্দম্নি।
PMEGP অসি সেন্ত্রেল সেক্তর স্কীম অমা ওইবনা জেনরেল কেতেগোরীগী বেনিফিসরিশিংদা রুরলগী মফমশিংদা প্রোজেক্ত কোস্ত অদুগী 25% মার্জিন মনী (MM) সবসিদীগী মতেং অমসুং অর্বান এরিয়াশিংদনা 15% পী। স্পেসিয়েল কেতেগোরীশিং খুদম ওইনা সেদ্যুল কাস্তশিং, সেদ্যুল ত্রাইবশিং, OBCশিং, মাইনোরিতীশিং, নুপীশিং, এক্স-সর্বিসমেন, ফিজিকেল এন্দিকেপ, ত্রান্সজেন্দরশিং, নোর্থ ইস্তর্ন রিজন, হিল অমসুং বোর্দর এরিয়াশিংদগী বেনিফিসরীশিং অমসুং এসপিরেস্নেল দিস্ত্রিক্তশিংগী মনুং চন্না লৈবা বেনিফিসরীশিংগীদমক্তা মার্জিন মনী সবসিদী অসি খুঙ্গংগী লমশিংদা 35% অমসুং স্রগী লমশিংদা 25% পী। মেন্যুফেকচরিং সেক্তরদা প্রোজেক্তকী খ্বাইদগী য়াম্বা শেল অসি লুপা লাখ 50নি অমসুং সর্বিস সেক্তরদনা লুপা লাখ 20নি।
লোইননানুপীশিং য়াওনা স্পেসিয়েল কেতেগোরীগী ঞকাদা বেনিফিসরীশিংগী মশাগী কন্ত্রিব্যুশন অসি 05% অমসুং জেনরেল কেতেগোরী বেনিফিসরীশিংগীদমক্তনা 10% নি।
2018-19দগী লৈরিবা PMEGP/REGP/MUDRA এন্তরপ্রাইজশিং অসিশু হৌখিবা পার্ফোর্মেন্সতা য়ুমফম ওইরগা অনিশুবা লোনগীদমক্তা অপগ্রেদেশন অমসুং এক্সপান্সনগীদমক্তা মতেং পাংই। অনিশুবা লোনগী মখাদা মেনুফেকচরিং সেক্রতগী মখঅদা মারজিন মনী সবসিদিগীদমক্তা প্রোজেক্তকী অচংবা শেলদা অয়াবা পীরিবা শেনফম অদু লুপা করোর 1.00 অমসুং সর্বিস সেক্তরগীদমক্তা লুপা লাখ 25নি। কেতেগোরী পুম্নমক্কী অনিশুবা লোনগী সবসিদী অসি প্রোজেক্ত কোস্ত অদুগী 15% নি (NER অমসুং হিল স্তেতশিংগী 20%)
মসি হেক হৌদোরকপদগী হায়বদি FY 2008-09দগী মাইক্রো এন্তরপ্রাইজ লাখ 9.69 হেনবদা লুপা করোর 25,500 হেনবা মার্জিন মনী সবসিদিগা লোইননা মীওই লাখ 79 রোমদা থবক পীদুনা মতেং পাংখি। চাউরাক্না য়ুনিৎ 50%দি SC/ST/নুপীনা লিংখৎপনি অমসুং য়ুনিৎকী 80%দি খুঙ্গংগী মফমশিংদা লিংখৎখি। লাক্কদবা চহি 2, FY (2024-25 to 2025-26), মন্ত্রালয়না মী লাখ 12.8 থবক পীবা ঙম্বগী মতিক লৈবা অনৌবা এন্তরপ্রাইজ লাখ 1.6 তার্গেত তৌরি।
হৌখিবা চহি 5 অসিদা মতেং পাংখিবা য়ুনিৎশিং, মার্জিন মনী থাদোকখিবা অমসুং থবক ফংহনখিবগী চাউরাকপা মশিংগী মতাংদা PMEGPগী পার্ফোর্মেন্স অদু এনেক্সচর IIIগী মতুং ইন্না ওই।
1. রুরল দেবেলপমেন্তকী মন্ত্রালয় (MoRD)
রুরল দেবেলপমেন্তকী মন্ত্রালয়না মখোয়গী ফ্লেগশিপ স্কীম দীনদয়াল অন্ত্যোদায়া য়োজনা-নেস্নেল রুরল লাইবলিহুদ মিসন (DAY-NRLM) অসি ইমপ্লিমেন্ত তৌরগনি। DAY-NRLMনা লাইরবশিংদা তুংকোইনগী ওইবা অমসুং তোঙান-তোঙানবা হিংননবগী লম্বিশিং পীদুনা তোংগদভা সেল্ফ-এমপ্লোইমেন্ত অমসুং স্কিলদ ৱেজ এমপ্লোইমেন্তকী খুদোংচবশিং ফংহন্নবা লাইরবা ইমুংশিংদা মখোয়গী লাইর-অনং হন্থহন্নবা পান্দম থম্লি।
স্তার্তঅপ ভিলেজ এন্ত্রপ্রেনরশিপ প্রোগ্রাম (SVEP) অসি DAY-NRLMগী শরুক অমনি। SVEPনা খুঙ্গংগী লমশিংদা লৈরিবা এন্ত্রপ্রেনরশিংবু লোকল এন্তরপ্রাইজশিং লিংখৎনবা সপোর্ত তৌবগী পান্দম থম্লি। স্তার্তঅপ ভিলেজ এন্ত্রপ্রেনরশিপ প্রোগ্রাম (SVEP) মখাদা সপোর্ত তৌখিবা এন্তরপ্রাইজশিংগী মশিং অদু এনেক্সচর IVগী মতুং ইন্না ওই।
স্তার্তঅপ ভিলেজ এন্ত্রপ্রেনরশিপ প্রোগ্রামগী মখাদা মতেং পাংখিবা এন্তরপ্রাইজ 3,02,825না চাউরাক্না থবক 6,26,848 পীখি হায়না পারি।
1. দিপার্তমেন্ত ওফ সাইন্স অমসুং তেকনোলোজী (DST)
দিপার্তমেন্ত ওফ সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী (DST)না 2016দা হৌদোকখিবা অম্ব্রেলা প্রোগ্রাম NIDHI (নেস্নেল ইনিসিয়েতিব ফোর দেবেলপমেন্ত এন্দ হার্নেসিং ইনোভেশন্স) ইমপ্লিমেন্ত তৌরি, মসিনা একাদেমিক সেতঅপতশিংদা ইনোভেশন অমসুং এন্ত্রপ্রেনরশিপ সপোর্ত তৌনবা মচাক কয়া অমা য়াওরি। NIDHIগী মতেং অসি (PoC), প্রোতোতাইপিং, কেপাসিতী বিল্দিং অমসুং অনৌবা স্তসর্তঅপশিং হৌদোকপদা মতেং পাংবা অহানবা হৌরকপগী সীদ ফন্দশু পীরি। মসিনা মরম ওইরগা লমদম অসিগী মশাগী ওইবা তেক্নোলোজীশিং পুথোকপা ঙমহল্লি, মসিনা খুনাইগীদমক্তা তেকতা য়ুমফম ওইবা সোল্যুশনশিং/সর্বিসশিং পীবতা নত্তনা লৈবাক অসিগী শেন্মিৎলোন চাউখৎহনবদা অমসুং থবক ফংহনবদা মতেং পাংগনি।
1. লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিং য়াইফ-থৌরাংগী মন্ত্রালয়
হৌজিক-হৌজিক লৈবাক অসিদা ওপরেত তৌরিবা স্তার্তঅপশিংগী মশিংগী অকুপ্পা মরোলশিং, রাজ্য/য়ু.তি.গী মতুং ইন্না রাস্ত্রিয়া কৃশি ৱিকাস য়োজনা (RKVY)গী মখাদা “ইনোভেশন এন্দ এগ্রি-এন্ত্রপ্রেনরশিপ দেবেলপমেন্ত”কী মখাদা সপোর্ত তৌখিবা লৌউ-শিংউ অমসুং মরি লৈনবা সেক্তরশিং অদু এনক্সচর Vকী মতুং ইন্না ওই।
ভারত সরকারনা এগ্রি-স্তার্তঅপশিংদা শেলগী অমসুং তেক্নিকেলগী ওইবা মতেং পীদুনা এগ্রি-স্তার্তঅপশিং প্রোমোত তৌনবা হোৎনরি। লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিং য়াইফ-থৌরাংগী মন্ত্রালয় (MoA and FW)না লৈবাক অসিদা স্তার্তঅপশিংগী ইকোসিস্তেম অমা শেমগৎনবগীদমক্তা শেল অমসুং তেক্নিকেলগী ওইবা মতেং পীদুনা ইনোভেশন অমসুং এগ্রি-এন্ত্রপ্রেনরশিপ য়োকখৎনবগি পান্দমগা লোইননা রাস্ত্রিয়া কৃশি ৱিকাস য়োজনা (RKVY)গী মখাদা “ইনোভেশন এন্দ এগ্রি-এন্ত্রপ্রেনরশিপ দেবেলপমেন্ত” প্রোগ্রাম অসি 2018-19দগী ইমপ্লিমেন্ত তৌদুনা লাক্লি। হৌজিক ফাওবদা নোলেজ পার্তনর (KPশিং) অমসুং 24 RKVY এগ্রিবিজনেস ইনক্যুবেতর (R-ABI)বু এগ্রি-স্তার্তঅপশিং অমসুং মসিগী প্রোগ্রাম অসি ইমপ্লিমেন্ত তৌনবগী ত্রেনিং অমসুং ইনক্যুবেশনগীদমক্তা খনখ্রে। মসিগী মখাদা এগ্রিকলচর অমসুং মরি লৈনবা সেক্তর এন্ত্রপ্রেনরশিং/স্তার্তঅপশিংদা মখোয়গী প্রোদক্তশিং, সর্বিসশিং, বিজনেস প্লেতফোর্মশিং অসিনচিংবশিং লোঞ্চ তৌনবা লুপা লাখ 5.00 আইদিয়া/প্রিসীদ স্তেজতা অমসুং লুপা লাখ ২৫ সীদ স্তেজতা পিরগনি। স্তার্তঅপশিং অদু প্রোগ্রাম অসিগী মখাদা খনখিবা নোলেজ পার্তনর (KPশিং) অমসুং 24 RKVY এগ্রিবিজনেস ইনক্যুবেতর (R-ABI)শিং অসিদা ত্রেন অমসুং ইনক্যুবেত তৌগনি।
1. ইলেক্ত্রোনিক্স অমসুং ইনফোর্মেশন তেক্নোলোজী মন্ত্রালয় (MeitY)
ইলেক্ত্রোনিক্স অমসুং ইনফোর্মেশন তেক্নোলোজী মন্ত্রালয় (MeitY)গী মখাদা লৈবা স্তার্তঅপশিংগী ইনোভেশন অমসুং ইন্তেলেকচুৱল প্রোপর্তী রাইতস (IPR)না লৈবাক অসিদা তেক্নোলোজীগা মরি লৈনবা স্তার্তঅপশিং অমসুং ইনোভেশন ইকোসিস্তেম য়োকখৎনবা অনৌবা থৌরাং অমসুং পাম্বৈ কয়া অমা লৌখি। মসিগী খোংথাং অসিনা য়াম্না কোম্না থবক তৌবা য়ানবা অথিংবা অপনবা লৈরম্বশিং অদুবু মাইথিবা পীদুনা তেক স্তার্তঅপ দেবেলপমেন্ত ইনফ্রাস্ত্রকচরবু হেন্না কনখৎহন্নবা অমসুং পুক্নিং থৌগৎনবা শেমখিবা খ্বাইদগী হেন্না ফবা প্রক্তিস অমনি। মরু ওইবা অনৌবা থৌরাংশিং অদুদি:
1. তেক্নোলোজী ইনক্যুবেশন এন্দ দেবেলপমেন্ত ওফ এন্ত্রপ্রেনরস (TIDE) 2.0 স্কীম: TIDE 2.0 স্কীম অসি নৌনা থোরক্লিবআ তেক্নোলোজীশিং খুদম ওইনা IoT (ইন্তর্নেত-োফ-থিংস), AI, ব্লোক চেন, রোবোতিক্সনচিংবা শিজিন্নরিবা ইনফোর্মেশন এন্দ কম্যুনিকেশন তেক্নোলোজী (ICT) সতার্তঅপশিংদা মতেং পাংলিবা ইনক্যুবেতরশিংদাশেল অমসুং তেক্নিকেল সপোর্ত পীদুনা তেক এন্ত্রপ্রেনরশিপ প্রোমোত তৌনবা 2019দা হৌদোকখিবনি। স্কীম অসি হায়র লর্নিং ইনস্তইত্যুতশিং অমসুং অরিংবা R&D ওর্গনাইজেশনশিংদা ইনক্যুবেশন এক্তিবিতীশিং প্রোমোত তৌনবগী পান্দমগা লোইননা তিয়র অহুম থোক্না খাইদোকপা স্ত্রকচরগী খুত্থাংদা ইনক্যুবেতর 51গী খুত্থাংদা থবক পাইখৎলিস্কীম অসিনা চহি মঙাগী মতমদা তেক স্তার্তঅপ 2000 রোমদা ইনক্যুবেশন পীরগনি হায়না থাজৈ। মসিগী স্কীম অসিগী মখাদা পুন্না স্তার্তঅপ 1235 মতেং পাংখি, রাজ্য/য়ু.তি.গী মতুং ইন্না স্তার্তঅপশিংগীঅকুপ্পা মরোলশিং অদু এনেক্সচর VI পীরি। মখাতানা TIDE 2.0 স্কীমগী মখাদা মসিগী স্তার্তঅপশিং অসিগী খুত্থাংদা 8556 থবক ফংহনখ্রে।
2. GENESIS (ইনোভেতিব স্তার্তঅপশিংগীদমক্তা জেন-নেক্স সপোর্ত): MeitYনা তেক স্তার্তঅপশিংগী ইকোসিস্তেম য়াংশিন্নবা অমসুং ফগৎহন্নবা চহি 5গীদমক্তা লুপা করোর 490গী বজেত খাইদোক্তুনা ‘ইনোভেতিব স্তার্তঅপশিংগীদমক্তা জেন-নেক্স সপোর্ত (GENESIS)’ স্কীম অসিবু অয়াবা পীখ্রে। স্কীম অসিনা লৈবাক স্তার্তঅপশিং, সরকার অমসুং কোর্পোরেতশিংগী মরক্তা খুৎশম্নদুনা থবক তৌমীন্নবগী মতাংদা মরু ওইবা থমদুনা লৈবাক অসিগী তিয়র-II & তিয়র-III সিতীশিংদা অমসুং হৌগৎলক্লিবা তাউনশিংদা স্তার্তঅপ ইকোসিস্তেম হেনগৎহন্নবা পান্দম থম্লি। GENESISনা তেক ইকোসিস্তেমবু হেন্না চাউথোকহনবা অমসুং অনৌবা পুথোকপা, মতেং পাংবা, চাউখৎহনবা অমসুং মাইপাকপা স্তার্তঅপশিং শেম্নবা মঙলান অমা শাগৎলি। স্কীম অসিনা তিয়র-II & তিয়র-III সিতীশিংদগী স্তার্তঅপ 1500+ সপোর্ত তৌনবা পান্দম থম্লি।
এনেক্সচর I
রাজ্য/য়ু.তি.গী মতুং ইন্না DPIITনা মশক খঙলবা স্তার্তঅপশিংগী মশিং অদু মখাদা পীরি:
সেরিয়ল নম্বর
রাজ্য/য়ু.তি.
DPIITনা মশক খঙলবা স্তার্তঅপশিংগী মশিং
1.
অন্দমান অমসুং নিকোবার
59
1.
অন্ধ্র প্রদেশ
2,252
1.
অরুনাচল প্রদেশ
38
1.
অসাম
1,318
1.
বিহার
2,786
1.
চন্দিগর
489
1.
ছত্তিসগর
1,517
1.
দাদ্রা অমসুং নাগর হবেলি অমসুং দামন অমসুং দ্যু
53
1.
দিল্লী
14,734
1.
গোৱা
520
1.
গুজরাত
11,436
1.
হরিয়ানা
7,385
1.
হিমাচল প্রদেশ
484
1.
জম্মু অমসুং কাশ্মির
855
1.
ঝারখন্দ
1,305
1.
কর্নাতকা
15,019
1.
কেরলা
5,782
1.
লাদাখ
16
1.
লক্সাদ্বীপ
3
1.
মধ্য প্রদেশ
4,500
1.
মহারাস্ত্র
25,044
1.
মনিপুর
151
1.
মেঘালয়া
52
1.
মিজোরাম
32
1.
নাগালেন্দ
66
1.
ওরিশা
2,484
1.
পুদুচেরী
152
1.
পঞ্জাব
1,539
1.
রাজস্থান
4,960
1.
সিক্কিম
11
1.
তামিল নাদু
9,238
1.
তেলঙ্গনা
7,336
1.
ত্রিপুরা
123
1.
উত্তর প্রদেশ
13,299
1.
‌উত্তরাখন্দ
1,138
1.
ৱেস্ত বেঙ্গল
4,627
অপুনবা
1,40,803
এনেক্সচর II
লৈবাক শিনথুংনা স্তার্তঅপশিং প্রোমোত তৌনবা সরকারনা লৌখিৎলিবা থৌরমশিংগী অকুপ্পা মরোলশিং অদু মখাদা পীরি:
1. সস্তার্তঅপ ইন্দিয়া এক্সন প্লান: 2016গী জনুৱারী ১৬ দা স্তার্তঅপ ইন্দিয়াগী এক্সন প্লান অমা হৌদোকখি। এক্সন প্লান অদুদা এক্সন আইতেম ১৯ য়াওখি খুদম ওইনা “সিমপ্লিফিকেশন অমসুং হেন্দহোল্দিং”, “ফন্দিং সপোর্ত অমসুং এন্সেন্তিবশিং” অমসুং “ইন্দস্ত্রী-একাদেমিয়া পার্তনরশীপ অমসুং ইনক্যুবেশন” হায়বনচিংবা হিরমশিং অসিদা ওইখি। এক্সন প্লান অদুনা লৈবাক অসিদা য়াম্না লিংবা স্তার্তঅপ ইকোসিস্তেম অমা শেম্নবা সরকারগী সপোর্ত, স্কীমশিং অমসুং ইন্সেন্তিবশিংগী ফাউন্দেশন শেমখি।
2. স্তার্তঅপ ইন্দিয়া: দ ৱে এহেদ: স্তার্তঅপ ইন্দিয়া: দ ৱে এহেদ অসি ২০২১গী জনুৱারী ১৬তা স্তার্তঅপ ইন্দিয়াগী চহি ৫শুবা সেলেব্রেশনদা হৌদোকখি মসিদা স্তার্তঅপশিংগী ইজ ওফ দুয়িং বিজনেসকী প্রোমোশনগীদমক্তা এক্সন প্লানশিং য়াওরি, রিফোর্ম কয়া অমগী থবক-থৌরমশিং পাইখৎপাদা তেক্নোলোজীগী থৌদাংশিং, স্তেকহোল্দরশিংগী কেপাসিতীশিং শেমগৎপা, দিজিতেল আত্মানির্ভর ভারত ওইহনবা।
3. স্তার্তঅপ ইন্দিয়া সেএদ ফন্দ স্কীম (SISFS): এন্তরপ্রাইজ অমনা হৌগৎলকপগী তাঙ্কক্তা কেপিতল কোম্না ফংহনবা হায়বসি এন্ত্রপ্রেনরশিংগীদমক্তা য়াম্না তঙাইফদবনি। তাঙ্কক অসিদা মথৌ তাবা কেপিতল অদুনা অনম্বা মতমদা অফবা বিজনেস আইদিয়াশিংগী সস্তার্তঅপশিং শেম্বা নত্রগা কাইবা হায়বদু মখা পোল্লি। স্কীম অসিনা প্রুফ ওফ কন্সেপ্ত, প্রোতোতাইপ দেবেলপমেন্ত, প্রোদক্ত ত্রায়েলশিং, মার্কেত এন্ত্রী অমসুং কমর্সিয়েলাইজেশনগীদমক্তা স্তার্তঅপশিংদা শেলগী মতেং পীনবা পান্দম থম্লি। SISFS স্কীম অসিগী মখাদা চহি ২০১২-২২দগী হৌরগা চহি ৪গী লুপা করোর ৯৪৫ সেঙ্কশন তৌখ্রে।
4. ফন্দ ওফ ফন্দ ফোর স্তার্তঅপস (FFS) স্কীম: সরকার স্তার্তঅপশিংগী ফন্দিংগী মথৌ তাবশিং অদুবু পীনবা লুপা করোর ১০,০০০গী কোর্পসগা লোইননা FFS লিংখৎখি। DPIITনা মোনিতরিং এজেন্সী ওই অমসুং স্মোল ইন্দস্ত্রীজ দেবেলপমেন্ত বেঙ্ক ওফ ইন্দিয়া (SIDBI)না FFSগী ওপরেতিং এজেন্সী ওই। লুপা করোর ১০,০০০গী অপুনবা শেনফম অসি স্কীমগী খুমাং চাউশিনবা অমসুং ফন্দশিং লৈবগী মতুং ইন্না ১৪শুবা অমসুং ১৫শুবা ফাইনান্স কমিসন সাইকলশিংদা পীরগনি। মসিনা স্তার্তঅপশিং অরলী স্তেগ, সীদ স্তেজ অমসুং গ্রোথ স্তেজতা কেপিতল লৈহনবদা নত্তনা দোমেস্তিক কেপিতল ৱাংখৎহনদুনা ফোরেন কেপিতল হন্থহল্লি অমসুং ইশাগী লমদম অসিগী ওইবা অমসুং অনৌবা ভেঞ্চর কেপিতল ফন্দশিংবু থৌগৎলি।
5. স্তার্তঅপশিংগীদমক্তা ক্রেদিৎ গেরেন্তী স্কীম (CGSS): সরকারনা SEBI রেজিস্তর তৌরবা অলতর্নেতিব ইনভেস্তমেন্ত ফন্দশিংগী মখাদা DPIITনা মশক খঙলবা স্তার্তঅপশিংদা সেদ্যুলদ কমর্সিয়েল বেঙ্কশিং, নন-বেঙ্কিং ফাইনান্সিয়েল কমপনীশিং (NBFCশিং) অমসুং ভেঞ্চর দেপ্ত ফন্দশিং (VDFশিং)না পীবা লোনশিংদা ক্রেদিৎ গেরেন্তশিং পীনবগীদমক্তা অমসুং স্তার্তঅপশিংগীদমক্তা ক্রেদিৎ গেরেন্তী স্কীম অসি হৌদোকখিবনি। CGSS অসি ফাইনান্স এলিজিবল বোরোৱর্স খুদম ওইনা DPIITনা মশক খঙলবা স্তার্তঅপশিংদা মেম্বর ইনস্তিত্যশনশিং (MIশিং)দা পীখিবা লোনশিংদা অকক্নবা লিমিৎ ফাওবা ক্রেদিৎ গেরেন্তী পীনবগী পান্দম থম্লি।
6. রেগুলেতরী রিফোর্মশিং: স্তার্তঅপ ইকোসিস্তেমগীদমক্তা ইজ ওফ দুয়িং বিজনেস, ইজ ওফ রেজিং কেপিতল অমসুং কমপ্লায়েন্স বর্দন হন্থনবা সরকারনা ২০১৬দগী রেগুলেতরী রিফোর্ম ৫৫ লৌখৎখি।
7. ইজ ওফ প্রোক্যোরমেন্ত: ইজ ওফ প্রোক্যোরমেন্ত য়াহন্নবা, কেন্দ্রগী মন্ত্রালয়শিং/দিপার্তমেন্তশিংদা DPIITনা মশক খঙলবা স্তার্তঅপশিংদা মখোয়গী ক্বালিতী অমসুং তেক্নিকেল স্পেসিফিকেশনশিং অদু মতিক চাবগি মতুং ইন্না পব্লিক প্রোক্যোরমেন্ত প্রায়র তর্নোভর অমসুং প্রয়র এক্সপরিয়েন্সগী কন্দিশনশিং রিলেক্স তৌনবা খঙহনখ্রে। মখাতানা গোবর্নেমেন্ত ই-মার্কেতপ্লেস (GeM)না স্তার্তঅপশিংদগী সরকারনা প্রোদক্তশিং সর্বিসশিংপ্রোক্যোরমেন্ত তৌবশু ফেসিলিতেত অমসুং প্রোমোত তৌই।
8. লেবর অমসুং এনভাইরনমেন্তেল লোশিংগী মখাদা সেল্স-সর্তিফিকেশন: স্তার্তঅপশিংনা ইনকোর্পোরেশন তৌখিবা নুমিৎ অদুদগী চহি ৩ দগীনা ৫ ফাওবা লেবর লো ৯ অমসুং এনভাইরনমেন্ত লো ৩গী মখাদা মখোয়গী কমপ্লায়েন্স অদু সেল্ফ-সর্তিফাই তৌবগি অয়াবা পীরি।
9. চহি 3গী ইনকম তেক্স একজেমপশন : ২০১৬ গী এপ্রিল ১ নত্রগা মতুংদা ইনকোর্পোরেত তৌখিবা স্তার্তঅপশিংনা ইনকম তেক্স একজেম্পশনগীদমক্তা এপ্লাই তৌবা য়াগনি। ইন্তর-মিনিস্তরিয়েল বোর্দ সর্তিফিকেত পীরবা মশক খঙলবা স্তার্তঅপশিং অদুবু ইনকোর্পোরেশন তৌরবামতুং চহি ১০গী মনুংদা থংন-থংননা চহি ৩ ইনকম তেক্স থিদ্রবশু য়াগনি।
10. স্তার্তঅপসিংগীদমক্তা ফাস্তর একজিত: সরকারনা স্তার্তঅপশিংবু ‘ফাস্ত ত্রেক ফর্মশিং’ ওইনা লাউথোকখ্রে, মসিনা মখোয়দা নুমিৎ ৯০গী মনুংদা মখোয়গী ওপরেশনীশং অদু লোইশিন্নবা অদুগা অতোপ্পা কমপনীশিংগীনা নুমিৎ ১৮০দা লোইশিনবা ঙমহল্লে।
11. এক্ত (2019) অদুগী সেক্সন ৫৬গী সব-সেক্সন (২)গী ক্লোজ (VII)(b)গী মরমগীদমক্তা একজেমশন তৌবা : DPIITনা মশক খঙলবা স্তার্তঅপনা ইনকম তেক্স এক্তকী সেক্সন 56(2)(viib)গী ও্রোবিজনশিংদগী একজেমশনগীদমক্তা এলিজিবল ওই।
12. ইন্তেলেকচুৱল প্রোপর্তী প্রোতেক্সনগীদমক্তা সপোর্ত: স্তার্তঅপশিংনা ফাস-ত্রেক পেতেন্ত এপ্লিকেশন একজামিনেশন অমসুং দিসপোজলগীদমক্তা এলিজিবল ওই। সরকারনা স্তার্তঅপস ইন্তেলেকচুৱল প্রোপর্তী প্রোতেক্সন (SIPP) হৌদোকখ্রে, মসিনা স্তার্তঅপশিংদা স্তেতুতরী ফীশিং খক্তমক থিদুনা মতিক চাবা IP ওফিসশিংদা রেজিস্তর তৌরবা ফেসিলিতেতরশিংগী খুত্থাংদা পেতেন্তশিং, দিজাইনশিং অমসুং ত্রেদমার্কশিংগীদমক্তা এপ্লিকেশন ফাইল তৌবদা মতেং পাংই। স্কীম অসিগী মখাদা লৈরিবা ফেসিলিতেতরশিংনা তোঙান-তোঙানবা IPRশিংগী মতাংদা জেনরেল এদভাইজরী, অমসুং অতোপ্পা লৈবাকশিংদা IPRশিং প্রোমোত তৌনবা অমসুং প্রোতেক্ত তোনবা ওনফোর্মেশনশিং পী। সরকারনা পেতেন্ত, ত্রেদমার্ক নত্রগা দিজাইনশিং পুম্নমক্কী ফেসিলিতেতরশিংগী ফী পুম্নমক পী অমসুং স্তার্অপশিংনা পীগদবা স্তেতুতরী ফীশিং খক্তমক পী। স্তার্তঅপশিংদা পেতেন্ত ফাইল তৌবদা ৮০% রিবেত পী অমসুং অতোপ্পা কমপনীশিংগা মরি লৈননা ত্রেদমার্ক ফাইলিং তৌবদা ৫০% রিবেত পী।
13. স্তার্তঅপ ইন্দিয়া হব: সরকারনা ২০১৭গী জুন ১৯দা স্তার্তঅপ ইন্দিয়া ওনলাইন হব হৌদোকখি, মসি ভারতকী এন্ত্রপ্রেনরশিংগী ওইবা ইকোসিস্তেমগী স্তেকহোল্দরশিংগীদমক্তা অমগা অমগা দিসকোবর তৌনবা , কনেক্ত তৌনবা অমসুং এনগেজ তৌনবা অদুগুম্বা মখলগী অমত্তা ঙাইরবা প্লেতফোর্ম অমনি। ওনলাইন হব অদুনা স্তার্অপশিং, ইনভেস্তরশিং, ফন্দশিং, মেন্তরশিং, একাদেমিক ইনস্তিতভুশনশিং, ইনক্যুবেতরশিং, এসেলরেতরশিং, কোর্পোরেতশিং, সরকারগী বোদিশিং অমসুং অতোপ্পা কয়া অমবু হোস্ত তৌই।
14. ভারতকী স্তার্তঅপশিংদা ইন্তর্নেস্নেল মার্কেতকী এক্সেস: স্তার্তঅপ ইন্দিয়াগী অনৌবা থোরাং অসিগী য়াম্না মরু ওইবা পান্দমশিং অদুগি মনুংদা এনগেজমেন্ত মোদেল কয়া অমগী খুত্থাংদা গ্লোবল স্তার্তঅপ ইকোসিস্তেমগা ভারতকী স্তার্তঅপ ইকোসিস্তেমগা কনেক্ত তৌবনি। স্তার্তঅপ ইন্দিয়ানা পার্তনর ওইরিবা লৈবাকশিংদগী স্তার্তঅপশিংগীদমক্তা সোফ-লেন্দিং প্লেতফোর্মশিংপীরিবা অমসুং ক্রোস কোলাবোরেশন প্রোমোত তৌবদ আমতেং পাংলিবা লৈবাক ২০ লোমগা মরি থম্লি।
15. স্তার্তঅপ ইন্দিয়া শোকেস: স্তার্তঅপ ইন্দিয়া শোকেস অসি ভর্চুৱল প্রোফাইলগী খুত্থাংদা উৎখিবা স্তার্তঅপশিংগীদমক্তা থৌরম কয়া অমগী খুত্থাংদা খনগৎলবা লৈবাক অসিগী খ্বাইদগী প্রোমিসিং ওইবা স্তার্তঅপশিংগীদমক্তা ওনলাইন দিসকোবরী প্লেতফোর্ম অমনি। মখোয়গী ইনোভেশনশিং অদু খ্বাইদগী অনৌবা সেক্তরশিং অতোপ্পা কয়া অমগী মনুংদা খুদম ওইনা ফিনতেক, এন্তরপ্রাইজ তেক, সোসিয়েল ইমপেক্ত, হেল্থতেক, এদতেক হায়রিবশিং অসিনি। মসিগী সতার্তঅপশিংনা মরু ওইবা প্রোব্লেমশিং সোল্ব তৌরি অমসুং মখোয়গী মশাগী সেক্তরশিংদা থোইদো-হেন্দোকপা ইনোভেশন উৎলি।
16. নেস্নেল স্তার্তঅপ এদভাইজরী কাউন্সিল : সরকারনা ২০২০গী জনুৱারীদা সস্তেনেবল ইকোনোমিক গ্রোধ অমসুং পাক শন্না থবক্কী খুদোংচাবা লৈন্নবা লৈবাক অসিদা ইনোভেশন অমসুং স্তার্তঅপসিং শিংগীদমক্তা য়াম্না লিংবা ইকোসিস্তেম অমা শেম্নবা তঙাইফদবা পাম্বৈশিংগী মতাংদা সরকারদা নেস্নেল এদভাইজরি কাউন্সিল শেম্নবা খঙহনখ্রে। এক্স-ওফিসিয়ো মেম্বরশিং নত্তনা কাউন্সিল অসিদা স্তারতঅপ ইকোসিস্তেমদগী স্তেকহোল্দরশিংগী মহুৎ শিন্দুনা নন- ওফিসিয়েল মেম্বরশিং কয়া অমশু য়াওরি।
17. নেস্নেল স্তার্তঅপ এৱার্দস (NSA): নেস্নেল স্তার্তঅপ এৱার্দস অসি এমপ্লোইমেন্ত জেনরেত তৌবা ঙম্বানত্রগা ৱেল্থ ক্রিয়েশন ঙম্বা, সোসিয়েল ইমপেক্ত লৈহনবা ঙম্বগীমতিক লৈবা ইনোভেতিব প্রোদক্তশিং নতত্রগা সোল্যুশনশিং অমসুং স্কেলেবল এন্তরপ্রাইজশিং শেমগ৭লিবা ময়ামদগী থোইদোকপা স্তার্তঅপশিং অমসুং ইকোসিস্তেম শেম্লিবশিংবু মশক খঙবীনবা অমসুং মনা পীনবা অনৌবা থৌরাংনি। তোঙান-তোঙানবা ত্রেকশিংগী ফাইনেলিস্ত খুদিংমক্তা হেন্দহোল্দিং সপোর্ত খুদম ওইনা ইনভেস্তর কনেক্ত, মেন্তরশিপ, কোর্পোরেত কনেক্ত, গোবর্নেমেন্ত কনেক্ত, ইন্তর্নস্নেল মার্কেত এক্সেস, রেগুলেতরি সপোর্ত, দুর্দর্শনদা স্তার্তঅপ চেম্পিয়ন্স অমসুং স্তার্তঅপ ইন্দিয়া শো অসিনচিংবশিংদা খুত্থাংদা পীরি।
18. স্তেতস স্তার্তঅপ রেঙ্কিং ফ্রেমৱার্ক (SRF): স্তেতস স্তার্তঅপ রেঙ্কিং ফ্রেমৱার্ক অসি লেবাক অসিদা কমপিতিতিব ফেদরেলিজমগী শক্তি শিজিন্ননবা অমসুং চাউখৎপা স্তার্তাপ ইকোসিস্তেম অমা শেম্নবা তোপ-তোপ্পা অনৌবা থোরাং অমনি। রেঙ্কিং এক্সরসাইজ অসিগী মরু ওইবা পান্দমদি রাজ্যশিংদা মরক্তা স্তার্ত ইকোসিস্তেম প্রোমোত তৌনবা অমসুং কমপিতিতিব ওইবগী ৱাখল্লোন ফাওহন্নবগীদমক্তা রাজভশিংনা পাইখৎলিবা থৌশিল-থৌরাংশিং অদুবু উৎলদুনা রাজ্যশিংদা অফবা প্রক্তিসশিং খঙদোক্নবা, তমশিন্নবা অমসুং মহুৎ শিনবদা মতেং পাংনবনি।
19. দুর্দর্শনগী স্তার্তঅপ চেম্পিয়নশিং: দুর্দর্শনগী স্তার্তঅপ চেম্পিয়নশিং অসি এৱার্দ ফংখ্রবা/লৈবাক্না মশক খঙনরবা স্তার্তঅপশিংগী ৱারিশিং উৎপা চয়োল অমদা পুং অমগী প্রোগ্রাম উৎপা অদুগুম্বা প্রোগ্রাম অমনি। মসি দুর্দরশনগী নেতৱার্ক চেনেলশিংদা হিন্দি অমসুং ইংলিশ অনিমক্তা তেিকেস্ত তৌই।
20. স্তার্তঅপ ইন্দিয়া ইনোভেশন ৱীক: সরকারনা নেস্নেল স্তার্তঅপ দে আয়বদি জনুৱারী ১৬ ময়াদা স্তার্তঅপ ইন্দিয়া ইনোভেশন ৱীক পাংথোকই, মসিগী মরু ওইবা পান্দমদি লৈবাক অসিগী মরুওইবা আ্তার্তঅপশিং, এন্ত্রপ্রেনরশিং, ইনভেস্তরশিং, ইনক্যুবেতরশিং, ফন্দিং এন্তাইতীশিং, নেঙ্কশিং, পোলিসীমেকরশিং অমসুং অতো্প্পা নেস্নেল/ ইন্তর্নেস্নেল স্তেকহোল্দরশিং বু অমত্তা ওইনা পুন্দুনা এন্ত্রপ্রেনরশিপ্পু সেলেব্রেত তৌনবা অমসুং ইনোভেশনবু প্রোমোত তৌনবা হৌদোকখিবনি।
21. ASCEND (এসেলরেতিং স্তার্তঅপ কেলিবর অমসুং এন্ত্রপ্রেন্যুরিবল দ্রাইব)কী মখাদা নোর্থ ইস্তকী রাজ্য নিপালদা এন্ত্রপ্রেনরশিপকী মরু ওইবা মচংশিংগী মতাংদা হেন্না মতিক লৈহন্নবা অমসুং খঙহন্নবা অমসুং হায়রিবা রাজ্যশিং অসিদা অচোবা স্তার্তঅপ ইকোসীস্তেম অমা শেম্নবগী মাইকেদা লেপ্তনা হোৎননবা, স্তার্তঅপশিং অমসুং এন্ত্রপ্রেনরশিপকী মতাংদা সেন্সিতাইজেশন ৱার্কশোপশিং পাংথোকখি।
22. স্তার্তঅপ ইন্দিয়া ইনভেস্তর কনেক্ত পোর্তল অমা SIDBIখুৎশম্নদুনা স্তার্তঅপ ইন্দিয়া ইনিসিয়েতিবকী মখাদা কো-দেবেলপ তৌখ্রে, মসিনা ইন্দস্ত্রিশিং, ফংশনশিং, স্তেজশিং, রিজনশিং, অমসুং বেকগ্রাউন্দশিংদগী এন্ত্রপ্রেনরশিংদা কেপিতল মোবিলাইজ তৌবদা মতেং পাংনবা স্তার্তঅপশিং অমসুং ইনভেস্তরশিংবি লিঙ্ক তৌবা অদুগুম্বা ইন্তরমেদিয়রি প্লেতফোর্ম অমা ওইনা মথৌ তৌই। পোর্তল অসি মরু ওইনা লেবাক অসিগী মফম অমদা লৈরিবা হৌগৎলকপদা ঙাইরিবা স্তার্তঅপশিংবু অচৌবা ইনভেস্তরশিং/ভেঞ্চর কেপিতল ফন্দশিংদা মশাবু উৎথোকচনবগী পান্দমদা শেমখিবা পোর্তলনি।
23. নেসনেল মেন্তরশিপ পোর্তল (MAARG): লৈবাক অসিগী মফম খুদিংমক্তা স্তার্তঅপশিংগীদমক্তা মেন্তরশিপকী খুদোংচাবা ফংহন্নবা, মেন্তরশিপ, এদভাইজরি, এসিস্তেন্স, রেজিলিয়েন্স অমসুং গ্রোথ (MAARG) প্রোগ্রাম অসি স্তার্তঅপ ইন্দিয়া ইনিসিয়েতিবকী মখাদা দেবেলপ তৌখিবনি অমসুং লোঞ্চ তোখিবনি।
এনেক্সচর III
মতেং পাংখিবা য়ুনিৎশিং, মার্জিন মনী সবসিদী থাদোকখিবা অমসুং থবক ফংহনখিবগী চাউরাকপা মশিংগী অদুগী নতাংদা হৌখিবা চহি 5গী মনুংদা PMEGPগী পার্ফোর্মেন্স অদু মখাদা পীরি:
চহি
মতেং পাংখিবা য়ুনিৎশিংগী মশিং
MM সবসিদী
(লুপা Croreদা)
থবক ফংহনখিবগী চাউরাকপা মশিং
FY19-20
66,653
1,950.82
5,33,224
FY20-21
74,415
2,188.80
5,95,320
FY21-22
1,03,219
2,977.66
8,25,752
FY22-23
85,167
2,722.17
6,81,336
FY23-24
89,118
3,093.88
7,12,944
স্তার্তঅপ ভিলেজ এন্ত্রপ্রেনরশিপ প্রোগ্রাম (SVEP)গী মখাদা সপোর্ত তৌখিবা এন্তরপ্রাইজশিংগী মশিং (রাজ্যগী মতুং ইন্না 2024গী জুন ফাওবদা হেনগৎলকখিবশিং) অদু মখাদা পীরি:
সেরিয়ল নম্বর
রাজ্য/য়ু.তি.
সপোর্ত তৌখিবা এন্তরপ্রাইজশিংগী অপুনবা মশিং (হেনগৎলক্লিবা)
1.
অন্ধ্র প্রদেশ
27,631
2.
অরুনাচল প্রদেশ
505
3.
অসাম
4,840
4.
বিহার
25,994
5.
ছত্তিসগর
20,197
6.
গোৱা
1,398
7.
গুজরাত
5,940
8.
হরিয়ানা
9,773
9.
হিমাচল প্রদেশ
376
10.
জম্মু অমসুং কাশ্মির (U.T)
3,476
11.
ঝারখন্দ
25,636
12.
কর্নাতকা
1,754
13.
কেরলা
32,309
14.
মধ্য প্রদেশ
27,607
15.
মহারাস্ত্র
7,146
16.
মনিপুর
1,695
17.
মেঘালয়া
954
18.
মিজোরাম
1,308
19.
নাগালেন্দ
4,118
20.
ওরিশা
15,043
21.
পঞ্জাব
3,007
22.
রাজস্থান
11,011
23.
সিক্কিম
371
24.
তামিল নাদু
4,834
25.
তেলঙ্গনা
17,188
26.
ত্রিপুরা
682
27.
উত্তর প্রদেশ
28,014
28.
‌উত্তরাখন্দ
3,106
29.
ৱেস্ত বেঙ্গল
16,912
30.
অন্দমান অমসুং নিকোবার
0
31.
পুদুচেরী
0
অপুনবা
3,02,825
এনেক্সচর V
হৌজিক-হৌজিক্কী ওইনা লৈবাক অসিদা ওপরেত তৌরিবা স্তার্তঅপশিংগী মশিংগী মতাংদা অকুপ্পা মরোলশিং, রাজ্য/য়ু.তি.গী মতুং ইন্না রাস্ত্রিয়া কৃশি ৱিকাস য়োজনাগী মখাদা “ইনোভেশন অমসুং এগ্রি-এন্ত্রপ্রেনরশিপ দেবেলপমেন্ত”কী মখাদা সপোর্ত তৌখিবা এগ্রিকলচর অমসুং এলাইদ সক্তরশিং অদু মখাদা পীরি:
সেরিয়ল নম্বর
রাজ্য অমসুং য়ু.তি.শিং
স্তার্তঅপশিংগী অপুনবা মশিং
1.
অন্ধ্র প্রদেশ
61
2.
অরুনাচল প্রদেশ
13
3.
অসাম
49
4.
বিহার
48
5.
ছত্তিসগর
79
6.
গোৱা
2
7.
গুজরাত
47
8.
হরিয়ানা
84
9.
হিমাচল প্রদেশ
33
10.
জম্মু অমসুং কাশ্মির
24
11.
ঝারখন্দ
7
12.
কর্নাতকা
211
13.
কেরলা
97
14.
মধ্য প্রদেশ
68
15.
মহারাস্ত্র
226
16.
মনিপুর
22
17.
মেঘালয়া
2
18.
মিজোরাম
25
19.
নাগালেন্দ
2
20.
ওরিশা
61
21.
পঞ্জাব
52
22.
রাজস্থান
66
23.
তামিল নাদু
তামিল নাদু
24.
তেলঙ্গনা
তেলঙ্গনা
25.
ত্রিপুরা
ত্রিপুরা
26.
উত্তর প্রদেশ
উত্তর প্রদেশ
27.
‌উত্তরাখন্দ
‌উত্তরাখন্দ
28.
ৱেস্ত বেঙ্গল
ৱেস্ত বেঙ্গল
29.
দিল্লী NCR
41
30.
অন্দমান অমসুং নিকোবার
1
31.
চন্দিগর
3
32.
পোন্দিচরী
1
অপুনবা
1708
এনেক্সচর VI
রাজ্য/য়ু.তি.গী মতুং ইন্না TIDE 2.0 স্কীমগী মখাদা সপোর্ত তৌখিবা স্তার্তঅপশিংগী মশিংগী অকুপ্পা মরোলশিং অদু মখাদা পীরি:
সরিয়ল নম্বর
রাজ্য/য়ু.তি.গী মমিং
TIDE 2.0 স্কীমগী মখাদা সপোর্ত তৌখিবা স্তার্তঅপশিংগী মশিং
1.
অন্ধ্র প্রদেশ
79
2.
অসাম
8
3.
বিহার
19
4.
ছত্তিসগর
10
5.
গুজরাত
104
6.
হরিয়ানা
11
7.
হিমাচল প্রদেশ
18
8.
কর্নাতকা
127
9.
জম্মু অমসুং কাশ্মির
4
10.
কেরলা
39
11.
মধ্য প্রদেশ
17
12.
মহারাস্ত্র
78
13.
NCT-দিল্লী
53
14.
ওরিশা
40
15.
পঞ্জাব
65
16.
রাজস্থান
88
17.
তামিল নাদু
157
18.
তেলঙ্গনা
142
19.
উত্তর প্রদেশ
112
20.
‌উত্তরাখন্দ
25
21.
ৱেস্ত বেঙ্গল
39
অপুনবা
1235
মসিগী ই-পাউ অসি স্কিল, দেবেলপমেন্ত অমসুং এন্ত্রপ্রেনরশিপ মন্ত্রালয় (MSDE)গী রাজ্য মন্ত্রী (‌ইন্দিপেন্দেন্ত চার্জ), শ্রী জয়ন্ত চৌধারীনা ঙসি লোক সভাদা অইবা পাউখুম ওইনা পীখিবনি।