সাংস্কৃতিক মন্ত্ৰালয়
মৈদাম– ভাৰতৰ ৪৩ সংখ্যক অন্তৰ্ভুক্তি হিচাপে ইউনেস্ক’ৰ বিশ্ব ঐতিহ্য তালিকাত লিপিবদ্ধ হোৱা আহোম ৰাজবংশৰ টিলা-সমাধি ব্যৱস্থা
“ইউনেস্কো বিশ্ব ঐতিহ্যক্ষেত্ৰ হিচাপে মৈদামৰ স্বীকৃতিয়ে ভৱিষ্যত প্ৰজন্মৰ বাবে আমাৰ সাংস্কৃতিক ঐতিহ্য সংৰক্ষণৰ গুৰুত্বৰ স্মাৰক হিচাপে কাম কৰিব": শ্ৰী গজেন্দ্ৰ সিং শ্বেখাৱট
এটা দশকৰ ভিতৰতভাৰতত মুঠ ১৩টা ঐতিহ্য ক্ষেত্ৰ তালিকাভুক্ত হৈছে
বিশ্ব ঐতিহ্য সম্পত্তিৰসৰ্বাধিকসংখ্যাৰ বাবে ভাৰত বিশ্বৰষষ্ঠ স্থানত আছে
"এই গোলকীয় স্বীকৃতি হৈছে বিশ্ব মঞ্চত ভাৰতৰ ঐতিহ্যক আলোকপাত কৰাৰ নতুন ভাৰতৰ নিৰন্তৰ প্ৰয়াসৰ প্ৰমাণ": শ্ৰী শ্বেখাৱট
ইউনেস্কোৰ বিশ্ব ঐতিহ্য সন্মিলনত যোগদান কৰাৰ পিছত ভাৰতে সম্প্ৰতি প্ৰথমবাৰৰ বাবে অধিৱেশন আয়োজন কৰিছে
26 JUL 2024 3:58PM by PIB Guwahati
ভাৰতৰ বাবে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ সাংস্কৃতিক সফলতাত অসমৰ “মৈদাম– আহোম ৰাজবংশৰ টিলা-সমাধি ব্যৱস্থা”ক আনুষ্ঠানিকভাৱে ইউনেস্কোৰ বিশ্ব ঐতিহ্য তালিকাত সন্নিবিষ্ট কৰা হৈছে। আজি ২৬ জুলাই, ২০২৪ তাৰিখে নতুন দিল্লীত চলি থকা বিশ্ব ঐতিহ্য সমিতিৰ ৪৬ সংখ্যক অধিৱেশনৰ সময়ত এই ঘোষণা কৰা হয়। ফলত ইয়াক ভাৰতৰ পৰা ইয়াত অন্তৰ্ভুক্ত ৪৩ সংখ্যক সম্পত্তিত পৰিগণিত কৰে।
১৯৮৫ চনত প্ৰাকৃতিক শ্ৰেণীৰ অন্তৰ্গত কাজিৰঙা ৰাষ্ট্ৰীয় উদ্যান আৰু মানস বন্যপ্ৰাণী অভয়াৰণ্যৰ পিছত অসমৰ এইটো তৃতীয় বিশ্ব ঐতিহ্য সম্পত্তি।বিশাল স্থাপত্যৰ জৰিয়তে ৰাজকীয় বংশ উদযাপন আৰু সংৰক্ষণ কৰা চৰাইদেউৰ মৈদামসমূহইজিপ্তীয় ফাৰো পিৰামিড আৰু প্ৰাচীন চীনৰৰাজকীয় কবৰৰ সৈতে তুলনাযোগ্য।
ইউনেস্কোৰ তালিকাত এই ঐতিহ্যস্থানবোৰ অন্তৰ্ভুক্ত কৰাৰ উদ্দেশ্য হৈছে ১৯৫খন দেশত সাংস্কৃতিক, প্ৰাকৃতিক আৰু মিশ্ৰিত সম্পত্তিত পোৱা অ'ইউভি (অসামান্য সাৰ্বজনীন মূল্যবোধ)ৰ ওপৰত আধাৰিত অংশীদাৰী ঐতিহ্য সংৰক্ষণ আৰু প্ৰচাৰ কৰা। ইয়াৰ অংশস্বৰূপেভাৰত ২০২১-২৫ বৰ্ষৰ বাবে বিশ্ব ঐতিহ্য সমিতিৰ সদস্য হৈছিল আৰু ১৯৭২ চনৰ ইউনেস্কোৰ বিশ্ব ঐতিহ্য সন্মিলনত যোগদান কৰাৰ পিছত বৰ্তমান প্ৰথমবাৰৰ বাবে অধিৱেশন আয়োজন কৰি আছে। বিশ্ব ঐতিহ্য সমিতিৰ ৪৬ তম অধিৱেশন ২১ জুলাইত আৰম্ভ হৈছিল আৰু ৩১ জুলাইলৈকে নতুন দিল্লীৰ ভাৰত মণ্ডপত চলিব।
এই বাৰ্ষিক বৈঠকত ১৫০খনতকৈও অধিক ৰাষ্ট্ৰৰ প্ৰতিনিধিয়ে অংশগ্ৰহণ কৰে, যিসকলইউনেস্কোৰ বিশ্ব ঐতিহ্য চুক্তিৰ স্বাক্ষৰকাৰী আৰু নতুন স্থানৰ শিলালিপিকে ধৰি বিশ্ব ঐতিহ্যৰ সৈতে জড়িত বিষয়সমূহ পৰিচালনাৰ বাবে দায়বদ্ধ।
এই ঘোষণাৰ পিছত এখন সংবাদমেলত কেন্দ্ৰীয় সাংস্কৃতিক আৰু পৰ্যটন মন্ত্ৰী শ্ৰী গজেন্দ্ৰ সিং শ্বেখাৱটে কয় যে এই ঐতিহাসিক স্বীকৃতিয়ে অসম আৰু ভাৰতৰ সমৃদ্ধ সাংস্কৃতিক ঐতিহ্যত আলোকপাত কৰি চৰাইদেউত থকা আহোম ৰজাসকলৰ ৭০০ বছৰ পুৰণি টিলা সমাধি ব্যৱস্থাৰ প্ৰতি সমগ্ৰ বিশ্ব দৃষ্টি আকৰ্ষণ কৰে। এই সন্মানীয় স্বীকৃতিৰ দিশত মৈদামৰ যাত্ৰাৰ নেতৃত্ব দিছিল প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে, যি ২০২৩ চনত এই প্ৰাচীন গাঁথনিসমূহক ভাৰতৰ আনুষ্ঠানিক প্ৰৱেশ হিচাপে মনোনীত কৰিছিল। এই মনোনয়নে মৈদামবোৰৰ সাংস্কৃতিক আৰু ঐতিহাসিক তাৎপৰ্যক সূচায়, যাৰ ফলত এয়া প্ৰথম সাংস্কৃতিক ঐতিহ্য ক্ষেত্ৰ আৰু উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ তৃতীয়খন স্থান হিচাপে বিশ্ব ঐতিহ্য তালিকাত অন্তৰ্ভুক্ত হৈছে বুলি তেওঁ কয়।
মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে জানিবলৈ দিয়ে যে ভাৰতে যোৱা এটা দশকত সফলতাৰে ১৩ টা বিশ্ব ঐতিহ্য সম্পত্তি লিপিবদ্ধ কৰিছে আৰু এতিয়া সৰ্বাধিক সংখ্যক বিশ্ব ঐতিহ্য সম্পত্তিৰ বাবে বিশ্বৰষষ্ঠ স্থানত আছে। এই গোলকীয় স্বীকৃতি বিশ্ব মঞ্চত ভাৰতৰ ঐতিহ্যক আলোকপাত কৰাৰ নতুন ভাৰতৰ নিৰন্তৰ প্ৰচেষ্টাৰ প্ৰমাণ।
মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে লগতে উল্লেখ কৰে যে ইউনেস্কোৰ বিশ্ব ঐতিহ্য তালিকাত মৈদামবোৰৰ অন্তৰ্ভুক্তি ইয়াৰ অসামান্য সাৰ্বজনীন মূল্যৰ প্ৰমাণ। আন্তৰ্জাতিক স্মৃতিস্তম্ভ আৰু স্থান পৰিষদে (আই.চি.ও.এম.ও.এছ.) এক সাংস্কৃতিক পৰম্পৰাৰ প্ৰতি মৈদামবোৰৰ ব্যতিক্ৰমী সাক্ষ্য আৰু মানৱ ইতিহাসৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ পৰ্যায়ৰ প্ৰতিনিধিত্বৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। এই স্বীকৃতিয়ে ঐতিহাসিক সম্পদসমূহ সংৰক্ষণৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতীয় প্ৰত্নতাত্ত্বিক জৰীপ (এ এছ আই)আৰু অসম চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টাক আলোকপাত কৰে, মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয়।
শ্ৰী শেখাৱটে এই কথাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে ভাৰতত প্ৰচুৰ পৰিমাণে থকা এনে কীৰ্তিচিহ্নসমূহৰ সংৰক্ষণৰ প্ৰসাৰ কৰাটো অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। ইউনেস্কোৰ বিশ্ব ঐতিহ্য ক্ষেত্ৰ হিচাপে মৈদামবোৰৰ স্বীকৃতিয়ে ভৱিষ্যত প্ৰজন্মৰ বাবে আমাৰ সাংস্কৃতিক ঐতিহ্য সংৰক্ষণৰ গুৰুত্বৰ স্মাৰক হিচাপে কাম কৰিব। এই স্থানসমূহ ভ্ৰমণ আৰু সমৰ্থন কৰি আমি ইয়াৰ সংৰক্ষণ আৰু ভাৰতৰ চহকী আৰু বৈচিত্ৰময় ইতিহাসৰ বিস্তৃত আখ্যানত অৰিহণা যোগাইছো, তেওঁ কয়।
মৈদামৰ বিষয়ে– আহোম ৰাজবংশৰ টিলা-সমাধি ব্যৱস্থা
উত্তৰ-পূব ভাৰতৰ টাই-আহোমৰ দ্বাৰা সৃষ্টি কৰা ৰাজকীয় টিলা সমাধিস্থল মৈদামবোৰ পূব অসমৰ পাটকাই প্ৰদেশৰ পাদদেশত অৱস্থিত। এই সমাধিৰ স্তূপবোৰক টাই-আহোমসকলে পবিত্ৰ বুলি গণ্য কৰে আৰু ইয়াৰ দ্বাৰা তেওঁলোকৰ একক অন্ত্যেষ্টিক্ৰিয়াৰ প্ৰথা প্ৰতিফলিত হয়। ত্ৰয়োদশ শতিকাত টাই-আহোম লোকসকলে অসমত উপস্থিত হৈ চৰাইদেউক তেওঁলোকৰ প্ৰথম নগৰ হিচাপে প্ৰতিষ্ঠা কৰি ৰাজকীয় সমাধিস্থল হিচাপে প্ৰতিষ্ঠা কৰিছিল। ১৩ শতিকাৰ পৰা ১৯ শতিকালৈকে ৬০০ বছৰ ধৰি টাই-আহোমসকলে পাহাৰ, অৰণ্য, পানীৰ দৰে প্ৰাকৃতিক উপাদান ব্যৱহাৰ কৰি মৈদাম বা "আত্মাৰ বাবে ঘৰ" নিৰ্মাণ কৰি এক পবিত্ৰ ভূগোল সৃষ্টি কৰিছিল।
তেওঁলোকৰ ৰজাসকলক ঐশ্বৰিক বুলি বিশ্বাস কৰি টাই-আহোমসকলে ৰাজকীয় সমাধিৰ বাবে মৈদাম নিৰ্মাণৰ এক সুকীয়া অন্ত্যেষ্টিক্ৰিয়াৰ পৰম্পৰা গঢ়ি তুলিছিল। এই টিলাবোৰ প্ৰথমে কাঠেৰে আৰু পিছলৈ শিল আৰু পোৰা ইটাৰে নিৰ্মাণ কৰা হৈছিল, যিটো আহোমসকলৰ পৰম্পৰাগত নীতিগত সাহিত্য চাংৰুং ফুকনত নথিভুক্ত কৰা হৈছে। টাই-আহোম সমাজৰ শ্ৰেণীভিত্তিক গাঁথনিৰ প্ৰতিফলন ঘটাই ৰাজকীয় শেষকৃত্য অনুষ্ঠানবোৰ আনুষ্ঠানিকভাৱে অনুষ্ঠিত কৰা হৈছিল।
বিংশ শতিকাৰ আৰম্ভণিৰ ধন-সম্পত্তি আক্ৰমণকাৰীসকলৰ প্ৰত্যাহ্বান স্বত্বেও ভাৰতীয় প্ৰত্নতাত্ত্বিক জৰীপ আৰু অসম ৰাজ্যিক পুৰাতত্ব বিভাগে চৰাইদেউৰ অখণ্ডতা পুনৰুদ্ধাৰ আৰু সংৰক্ষণৰ বাবে সহযোগিতা আগবঢ়াইছে। কেন্দ্ৰীয় আৰু ৰাজ্যিক দুয়োটা নিয়মৰ পৰা সুৰক্ষা লাভ কৰি ইয়াৰ গাঁথনিগত অখণ্ডতা আৰু সাংস্কৃতিক স্বকীয়তা ৰক্ষাৰ বাবে ঠাইখনৰ ভালদৰে ৰক্ষণাবেক্ষণ কৰা হৈছে।
https://drive.google.com/file/d/1rtKMVjRWIkiUr4UbGJQfYqGY3NmcZr2Z/view?usp=drivesdk
বিশ্ব ঐতিহ্য সমিতিৰ ৪৬সংখ্যক অধিৱেশন
২০২৪ চনত বিশ্ব ঐতিহ্য সমিতিৰ ৪৬ সংখ্যক অধিবেশনত সমগ্ৰ বিশ্বৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ পৰা অহা ২৭টা মনোনয়ন পৰীক্ষা কৰা হৈছে, য’ত ১৯টা সাংস্কৃতিক, ৪টা প্ৰাকৃতিক, ২টা মিশ্ৰিত স্থানআৰু ২টা বৰ্তমানৰ সীমাৰ উল্লেখযোগ্য পৰিৱৰ্তন। ভাৰতৰ মৈদামবোৰ- আহোম ৰাজবংশৰ টিলা-সমাধি ব্যৱস্থাক এইবাৰ ভাৰতৰ পৰা সাংস্কৃতিক সম্পত্তিৰ শিতানত আনুষ্ঠানিকভাৱে প্ৰেৰণ কৰা হৈছিল।
বিশ্ব ঐতিহ্য সমিতিৰ ৪৬ সংখ্যক অধিৱেশনৰ উদ্বোধনী অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ উপৰিইউনেস্কোৰ সঞ্চালকপ্ৰধান শ্ৰীমতী আড্ৰেই আজৌলে, বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰী ড০ এছ জয়শংকৰ আৰু সাংস্কৃতিক আৰু পৰ্যটন মন্ত্ৰী শ্ৰী গজেন্দ্ৰ সিং শ্বেখাৱটউপস্থিত থাকে। এই অনুষ্ঠানত বিভিন্ন দেশৰ সাংস্কৃতিক মন্ত্ৰী,ৰাষ্ট্ৰদূত আৰু বিভিন্ন ৰাজ্যিক চৰকাৰৰ সাংস্কৃতিক মন্ত্ৰীসকলেও অংশগ্ৰহণ কৰে।

Ministry of Culture
Moidams – The Mound-Burial System of Ahom Dynasty Inscribed in the UNESCO World Heritage List as India’s 43rd Entry
“Moidams’ recognition as a UNESCO World Heritage Site serves as a reminder of the importance of conserving our Cultural Heritage for future generations”: Shri Gajendra Singh Shekhawat
A total of 13 Heritage Sites have been listed in India within a Decade
India stands at the 6th position globally for the most number of World Heritage Properties
“This Global Recognition is a testimony to New India’s relentless pursuit of highlighting Bharat’s Heritage on the World Forum”: Shri Shekhawat
India is currently hosting its first ever session since joining UNESCO’s World Heritage Convention
26 JUL 2024 3:58PM by PIB Delhi
In an important cultural achievement for India “Moidams – the Mound-Burial System of the Ahom Dynasty” from Assam has been officially inscribed on the UNESCO World Heritage List. The announcement was made today, on 26th July, 2024, during the ongoing 46th session of the World Heritage Committee at New Delhi. This makes it the 43rd property from India to be included here.
This is the third World Heritage Property from Assam, following Kaziranga National Park and Manas Wildlife Sanctuary, both inscribed under the Natural category in 1985. The Moidams of Choraideo, which celebrate and preserve royal lineage through colossal architecture, are comparable to the pyramids of Egyptian pharaohs and royal graves in ancient China.
The purpose of including these heritage sites in UNESCO’s list is to preserve and promote shared heritage based on OUVs (Outstanding Universal Values) found in cultural, natural as well as mixed properties across 195 countries. On its part, India became a member of the World Heritage Committee from 2021-25 and is currently hosting its first ever session since joining UNESCO’s World Heritage Convention of 1972. The 46th session of the World Heritage Committee started on July 21st and will last until July 31st at Bharat Mandapam in New Delhi.
This annual meeting is attended by over 150 State Parties, all signatories to the UNESCO World Heritage Convention and is responsible for managing matters related to World Heritage, including the inscription of new sites.
Speaking at a press briefing after the announcement, the Union Minister of Culture and Tourism, Shri Gajendra Singh Shekhawat said that this historic recognition brings global attention to the unique 700-year-old mound burial system of the Ahom Kings at Charaideo, highlighting the rich cultural heritage of Assam and Bharat. The journey of Moidams towards this prestigious recognition was spearheaded by the Prime Minister Shri Narendra Modi, who nominated these ancient structures as India’s official entry in 2023. This nomination underscores the cultural and historical significance of the Moidams, making them the first cultural heritage site and the third overall site from the North East to be inscribed on the World Heritage list, he added.
The Minister informed that India has successfully inscribed 13 World Heritage Properties in the last one decade, and now standing at the 6th position globally for the most number of World Heritage Properties. This global recognition is a testimony to New India’s relentless pursuit of highlighting Bharat’s heritage on the world forum.
The Minister highlighted that inclusion of Moidams in the UNESCO World Heritage List is a testament to their outstanding universal value. The International Council on Monuments and Sites (ICOMOS) highlighted the Moidams' exceptional testimony to a cultural tradition and their representation of significant stages in human history. This recognition underscores the efforts of the Archaeological Survey of India (ASI) and the Assam government in preserving these historic treasures, said the Minister.
Shri Shekhawat emphasized that it is crucial to promote the preservation of such monuments, which are abundant in India. The Moidams’ recognition as a UNESCO World Heritage Site serves as a reminder of the importance of conserving our cultural heritage for future generations. By visiting and supporting these sites, we contribute to their preservation and the broader narrative of India’s rich and diverse history, he stated.
About Moidams – The Mound-Burial System of the Ahom Dynasty
Moidams, a royal mound burial site created by the Tai-Ahom in northeastern India, is situated in the foothills of the Patkai Ranges in eastern Assam. These burial mounds areconsidered sacred by the Tai-Ahom and reflect their unique funerary practices. The Tai-Ahom people arrived in Assam in the 13th century, establishing Charaideo as their first city and the site of the royal necropolis. For 600 years, from the 13th to the 19th century CE, the Tai-Ahom constructed moidams, or "home-for-spirit," using natural elements like hills, forests, and water to create a sacred geography.
Believing their monarchs to be divine, the Tai-Ahom developed a distinct funerary tradition of constructing moidams for royal burials. These mounds were initially built with wood and later with stone and burnt bricks, as documented in the Changrung Phukan, the Ahoms' traditional canonical literature. Royal cremation rituals were conducted ceremoniously, reflecting the hierarchical structure of Tai-Ahom society.
The Archaeological Survey of India and the Assam State Department of Archaeology have collaborated to restore and preserve the integrity of Choraideo, despite challenges from early 20th-century treasure hunters. With protection from both central and state regulations, the site is well-maintained to preserve its structural integrity and cultural uniqueness.
https://drive.google.com/file/d/1rtKMVjRWIkiUr4UbGJQfYqGY3NmcZr2Z/view?usp=drivesdk
The 46th Session of the World Heritage Committee
The 46th session of the World Heritage Committee in 2024 is currently examining 27 nominations from around the world, including 19 Cultural, 4 Natural, 2 Mixed sites, and 2 Significant modifications to existing boundaries. India’s Moidams – The Mound-Burial System of the Ahom Dynasty was the official entry from India this year under the category of Cultural Property.
The inaugural ceremony of the 46th Session of the World Heritage Committee was graced by the Prime Minister Shri Narendra Modi, in the august presence of Ms. Audrey Azoulay, Director-General of UNESCO, Dr. S. Jaishankar, Minister for External Affairs and Shri Gajendra Singh Shekhawat, Minister of Culture and Tourism. The event was attended by Culture Ministers, Ambassadors from various countries and Cultural Ministers from various state governments.