Ministry of Culture
PROMOTION AND PRESERVING OF ART AND CULTURE
22 JUL 2024 1:50PM by PIB Delhi
The Ministry of Culture administers various Central Sector Schemes under which financial assistance is provided to eligible cultural organizations / individuals working for promotion and preservation of art and culture across the country including Palghar district of Maharashtra and tribal areas of the country. The brief of these scheme is given at Annexure – I.
The year-wise details of funds released to various cultural organizations / individuals under various schemes in the state of Maharashtra including Palghar district during the last five years are given at Annexure - II.
This information was given by the Minister of Culture and Tourism, Shri Gajendra Singh Shekhawat in a written reply in the Lok Sabha today.
****
Beena Yadav
Annexure– I
Annexure referred to in reply of part (a) and (b) of the Lok Sabha Unstarred Question No. 166 for 22.07.2024
1. FINANCIAL ASSISTANCE FOR PROMOTION OF GURU-SHISHYA PARAMPARA (REPERTORY GRANT)
The objective of this scheme is to provide financial support for all genres of performing arts activities like dramatic groups, theatre groups, music ensembles, children theatre etc. and imparting training of artists by their respective Guru on regular basis in line with Guru–Shishya Parampara. As per the scheme, support is provided to 1 Guru and maximum 18 Shishyas in the field of theatre and 1 Guru and maximum 10 Shishyas in the field of music & dance. The Amount of Assistance for Guru is Rs.15000/- p.m. and for the Shishya, the same is Rs.2000-10000/-p.m depending upon the age of artist.
1. FINANCIAL ASSISTANCE FOR PROMOTION OF ART AND CULTURE: This scheme has following sub-components :
2. Financial Assistance to Cultural organizations with National Presence
To promote and support cultural organisations with national presence involved in promotion of art and culture throughout the country, this grant is given to such organisations that have a properly constituted managing body, registered in India; having a pan-India character with national presence in its operation; adequate working strength; and have spent 1 crore or more during 3 of the last 5 years on cultural activities. The quantum of grant under this scheme is Rs.1 crore which can be increased to Rs. 5 crore in exceptional cases.
1. Cultural Function & Production Grant (CFPG)
The objective of this scheme component is to provide financial support to NGOs/ Societies/ Trusts/ Universities etc. for Seminars, Conference, Research, Workshops, Festivals, Exhibitions, Symposia, Production of Dance, Drama-Theatre, Music etc. The maximum grants provided under CFPG is Rs.5 Lakh for an organization which can be increased to Rs. 20.00 lakhs in exceptional cases
1. Financial Assistance for the Preservation & Development of Cultural Heritage of the Himalayas
The objective of this scheme component is to promote and preserve the cultural heritage of the Himalayas through research, training and dissemination through audio visual programmes. The financial support is provided to the organizations in the States falling under the Himalayan Region i.e. Jammu & Kashmir, Himachal Pradesh, Uttarakhand, Sikkim and Arunachal Pradesh. The quantum of funding is Rs. 10.00 lakhs per year for an organization which can be increased to Rs. 30.00 lakhs in exceptional cases.
1. Financial Assistance for the Preservation & Development of Buddhist/Tibetan Organization
Under this scheme component financial assistance is provided to the voluntary Buddhist/Tibetan organizations including Monasteries engaged in the propagation and scientific development of Buddhist/Tibetan Cultural and tradition and research in related fields. The quantum of funding under scheme component is Rs. 30.00 lakhs per year for an organization which can be increased to 1.00 crore in exceptional cases
1. Financial Assistance for Building Grants including Studio Theatres
The objective of this scheme component is to provide financial support to NGO, Trust, Societies, Govt. Sponsored bodies, University, College etc. for creation of Cultural infrastructure (i.e. studio theatre, auditorium, rehearsal hall, classroom etc.) and provision of facilities like electrical, air conditioning, acoustics, light and sound systems etc. Under this scheme component, the maximum amount of grant is up to Rs.50 Lakh in metro cities and up to Rs.25 Lakh in non- metro cities.
1. Financial Assistance for Allied Cultural Activities
The objective of this scheme component is to provide financial assistance to all eligible organizations for creation of assets for enhancing the audio-visual spectacle for allied cultural activities to give firsthand experience of live performances on regular basis and during festivals in open/closed areas/spaces. Maximum assistance under the scheme component, including applicable duties & taxes and also Operation & Maintenance (O&M) costing for five years, will be as under:- (i) Audio: Rs.1.00 crore; (ii) Audio+Video: Rs. 1.50 crore.
• vii. Domestic Festivals and Fairs
The objective of this scheme is to provide assistance for holding the ‘Rashtriya Sanskriti Mahotsavs’ organized by Ministry of Culture.
3. FINANCIAL ASSISTANCE FOR CONSTRUCTION OF TAGORE CULTURAL COMPLEXES (TCC)
The aim of the scheme component is to provide financial support to NGO, Trust, Societies, Govt. Sponsored bodies, State / UT Govt. University, Central/State Govt. agencies/bodies, Municipal Corporations, reputed not-for-profit organizations etc. for creation of new Large Cultural Spaces such as Auditorium with facilities and infrastructure for stage performances (dance, drama and music), exhibitions, seminars, literary activities, green rooms, etc. The Scheme component also provides support for restoration, renovation, extension, alteration, up-gradation, modernization of existing cultural facilities (Rabindra Bhawans, Rangshalas) etc. Under this scheme component, the financial assistance for any project will normally be up to a maximum of Rs. 15.00 crore. Central financial assistance would be 90% of the total approved project cost and remaining 10% of the total approved project cost will be borne by the recipient State Govt./NGO or concerned organization for NER Projects and except NER, there is 60:40 ratio for central assistant and state share (matching share).
4. SCHEME OF SCHOLARSHIP AND FELLOWSHIP FOR PROMOTION OF ART AND CULTURE: The scheme consists of following three components:
1. Scheme for the Award of Fellowship to Outstanding Persons in the field of Culture
Upto 400 fellowships (200 Junior and 200 Senior) are awarded in a batch year to outstanding persons in the age group of 25 to 40 years (Jr.) and above 40 years (Sr.) in different cultural fields @ of Rs. 10,000/- p.m. and 20,000/-p.m. for the period of 2 years for cultural research. The Fellowship is released in four equal six monthly installments.
1. Scheme for Scholarships to Young Artistes in Different Cultural Fields
Upto 400 Scholarships are awarded in a batch year. Under this scheme financial assistance is given to young artistes of outstanding promise in the age group of 18-25 years for advanced training within India in the field of Indian Classical Music, Indian Classical Dance, Theatre, Mime, Visual art, Folk, Traditional and Indigenous Arts and Light Classical Music etc. @ Rs. 5,000/- p.m. for 2 years. The Scholarship is released in four equal six monthly installments.
1. Tagore National Fellowship for Cultural Research
The purpose of the Scheme Component is to invigorate and revitalize the various institutions under the Ministry of Culture (MoC) and other identified cultural institutions in the country, by encouraging scholars/ academicians to affiliate themselves with these institutions to work on projects of mutual interest. Upto 15 Fellowships (Rs.80,000/- p.m. + Contingency Allowance) and 25 Scholarships (Rs.50,000/- p.m. + Contingency Allowance) for a maximum period of 2 Years. The Fellowship is released in four equal six monthly installments.
1. FINANCIAL ASSISTANCE FOR VETERAN ARTISTS
The objective of this Scheme is to provide financial assistance of Rs.6.000/- p.m. to the old artistes and scholars aged 60 years above having annual income not exceeding Rs.72,000/- who have contributed significantly in their specialized fields of arts, letters etc. In the event of death of the beneficiary, the financial assistance is transferred to his/her spouse.
1. SEVA BHOJ YOJANA
Under the Scheme of ‘Seva Bhoj Yojna’ Central Goods and Services Tax (CGST) and Central Government’s share of Integrated Goods and Services Tax (IGST) paid on purchase of specific raw food items by Charitable/Religious Institutions for distributing free food to public shall be reimbursed as Financial Assistance by the Government of India. Free ‘prasad’ or free food or free ‘langar’ / ‘bhandara’ (community kitchen) offered by charitable/religious institutions like Gurudwara, Temples, Dharmik Ashram, Mosques, Dargah, Church, Math, Monasteries etc. are covered under Seva Bhoj Yojana.
Annexure - II
Annexure referred to in reply of part (c) of the Lok Sabha Unstarred Question No. 166 for 22.07.2024
Details of the funds released under various Schemes during the last five years in the state of Maharashtra
Sl. No.
Name of Scheme
Financial Year
2019-20
(Rs. in lakhs)
Financial Year
2020-21
(Rs. in lakhs)
Financial Year
2021-22
(Rs. in lakhs)
Financial Year
2022-23
(Rs. in lakhs)
Financial Year
2023-24
(Rs. in lakhs)
1.
Financial Assistance for Promotion of Guru-Shishya Parampara (Repertory Grant)
197.76
156.04
237.36
900.72
625.70
1.
Financial Assistance to Cultural Organization with National Presence (including R.K. Mission)
5.81
-
-
-
15.00
1.
Cultural Function & Production Grant (CFPG)
38.97
56.27
63.63
104.12
24.64
1.
Financial Assistance for the Development of Buddhist/Tibetan Culture & Art
-
20
15
38.25
26
1.
Building Grant including Studio Theatre
-
8.8
5.4
-
8.00
1.
Allied Cultural Activities
35.48
-
-
-
-
1.
Scheme for the Award of Fellowship to Outstanding Persons in the Field of Culture
59.40
66.00
121.80
118.80
84.00
1.
Scheme for Scholarships to Young Artistes in Different Cultural Fields
33.30
39.00
39.60
12.00
38.10
1.
Tagore National Fellowship for Cultural Research
17.13
3.60
30.10
-
33.60
1.
Financial Assistance for Veteran Artists
85.86
106.61
190.49
273.49
795.97

কল্চর মন্ত্রালয়
আর্ত অমসুং কলচর থাক ৱাংহনবা অমসুং য়োকখৎপা
22 JUL 2024 1:50PM by PIB Imphal
কলচর মন্ত্রালয়না সেন্ত্রেল সেক্তর স্কিম কয়া চলাইরি, মসিগী মখাদা মহারাস্ত্রগী পলঘর জিলা অমসুং লৈবাক অসিগী ত্রাইবেল মফমশিং য়াওনা লৈবাক অসিগী কাচিন কোয়া শীনবা থুংনা আর্ত অমসুং কলচর য়োখৎনবা অমসুং থাক ৱাংখৎহন্নবা হোৎনরিবা মতীক চাবা কলচরেল ওর্গানাইজেসন/লন্নাই মীওইশিংদা শেলগী তেংবাং কয়া পীরি। স্কিম অসিগী শম্লপ্পা মরোলশিং এনেক্সর-১দা পীরি।
হৌখিবা চহি মঙা অসিদা পলঘর জিলা য়াওনা মহারাস্ত্রদা তোঙান-তোঙানবা স্কিমশিংগী মখাদা তোঙান-তোঙানবা কলচরেল ওর্গানাইজেসনশিংদা কাইথখিবা ফন্দশিংগী চহি-চহিগী ওইবা অকুপ্পা মরোলশিং এনেক্সর-২দা পীরি।
পাউদম অসি কলচর অমসুং তুরিজম মন্ত্রী শ্রী গজেন্দ্র সিংহ শেখৱতনা লোক সভাদা ঙসি অইবা পাউখুম ওইনা পীখিবনি।
বীনা য়াদব
এনেক্সর-১
এনেক্সর অসি লোক সভাগী স্তার তৌদবা ২২.০৭.২০২৪গী ৱাহং মশীং ১৬৬কী পারর (এ) অমসুং (বি)গী পাউখুম্নি।
1. গুরু সিশ্য পরম্পরা (রেপর্তোরী গ্রান্ত)কী শেলগী তেংবাং
থৌশিল অসিগী পান্দম অসি দ্রামাতিক গ্রুপ, থিএতর গ্রুপ, ম্যুজিক এন্সেম্বল, অঙাংগী থিএতরশিং অসিনচিংবা থবকশিং পায়খৎলিবা পার্ফোরমিং আর্তকী জোনরা খুদিংমক অমসুং মরী লৈনবা গুরুশিংনা চাং নাইনা গুরু-সিশ্য পরম্পরাগা চুননা আর্তিস্তশিংদা ত্রেনিং পীরিবশিংদা পীবা শেলগী তেংবাং পীবনি। স্কিম অসিগী মতুং ইন্না, তেংবাং অসি থিএতরগী লমদা গুরু অমা অমসুং সিশ্য ১৮ অমসুং জগোই অমসুং ঈশৈগী লমদা গুরু অমা অমসুং সিশ্য ১০দা তেংবাং পীরি। গুরুগী তেংবাং পীরিবা শেনফম অসি থাদা লুপা ১৫০০০/- নি অমসুং সিশ্যগীনা আর্তিস্ত অদুগী চহিগী মতুং ইন্না লুপা ২০০০-১০০০০ ফাওবনি।
1. আর্ত অমসুং কলচর য়োখৎপগী শেলগী তেংবাং: স্কিম অসিদা মখাগী সব-কম্পোনেন্তশিং অসি লৈরিঃ
1. জাতিগী থাক্তা থবক তৌরিবা কলচরেল ওর্গানাইজেসনশিংগী শেলগী তেংবাং
লৈবাক শীনবা থুংবদা আর্ত অমসুং কলচর য়োখৎনবা হোৎনবদা জাতিগী থাক্তা শরুক য়ারিবা কলচরেল ওর্গানাইজেসনশিংবু য়োখৎনবা অমসুং মতেং পাংনবগীদমক, শেন্থং অসি ভারত্তা রেজিস্তর তৌবা, মেনেজিং বোদী নীংথিনা লৈবা; থবকশিংদা ভারত শীনবা থুংবদা মথৌ তৌবা; ৱার্কিং স্ত্রেন্থ মতীক চানা লৈবা; অমসুং হৌখিবা চহি মঙা অসিগী অহুমদা লুপা করোর ১ নৎত্রগা মসিদগী হেন্না নাৎকী ওইবা থবকশিংদা চাদিং তৌখিবা অদুগুম্বা ওর্গানাইজেসনশিং অসিদা পীরি। স্কিম অসিগী মখাদা পীরিবা শেন্থংগী চাউবগী চাং অসি লুপা করোর ১ নি, মসি অখন্নবা মতাংদা করোর ৫ ফাওবা হেনগৎপা য়াই।
1. কলচরেল ফংসন অমসুং প্রদক্সন গ্রান্ত (সি.এফ.পি.জি.)
থৌশিল অসিগী পান্দম অসিনা এন.জি.ও./সোসাইতী/ত্রস্ত/য়ুনিভর্সিতী অসিনচিংবশিংদা সেমিনার, কনফরেন্স, রিসর্চ, ৱার্কশোপ, ফেস্তিভেল, এগজিবিসন, সিপোজিয়া, জগোই পুথোকপা, দ্রামা-থিএতর, ম্যুজিক অসিনচিংবশিংগীদমক শেলগী তেংবাং পীবনি। সি.এফ.পি.জি.গী মখাদা পীবা য়াবা খ্বাইদগী য়াম্বা শেনফম অসি ওর্গানাইজেসন অমগী ওইনা লুপা লাখ ৫নি, মসিসু অখন্নবা মতাংদা লুপা লাখ ২০ ফাওবা হেনগৎপা য়াই।
1. হিমালয়গী কলচরেল হেরিতেজ চাউখৎনবা অমসুং য়োখৎনবগীদমক শেলগী তেংবাং
থৌশিল অসিগী পান্দমনা হিমালয়গী নাৎকী হেরিতেজশিংবু রিসর্চ, ত্রেনিং অমসুং ওদিও ভিজ্বেল প্রোগ্রামশিংগী খুত্থাংদা মীয়াম খঙহন্নবা হোৎনবনি। হিমালয় লমদমগী মখাদা লৈবা রাজ্যশিং হায়বদি জম্মু অমসুং কাশ্মির, হিমাচল প্রদেশ উত্তরাখন্দ, সিক্কিম অমসুং অরুনাচল প্রদেশতা লৈবা ওর্গানাইজেসনশিংদা শেলগী তেংবাং পীরি। শেন্থং অসিগী চাংদি ওর্গানাইজেসন অমদা চহি অমদা লুপা লাখ ১০নি, মসি অখন্নবা মতাংদা লাখ ৩০ ফাওবদা হেনগৎপা য়াই।
1. বুদ্ধিস্ত/তিবেতান ওর্গানাইজেসন য়োখৎনবা অমসুং চাউখৎহন্নবা শেলগী তেংবাং
থৌশিল অসিগী মখাদা বুদ্ধিস্ত/তিবেতান কলচরেল অমসুং চৎনবীশিং য়োখৎনবা অমসুং মসিগা মান্নবা হীরমশিং য়োখৎনবা হোৎনরিবা মোনাস্তরী য়াওনা ভোলুন্তরী বুদ্ধিস্ত/তিবেতান ওর্গানাইজেসনশিংদা শেলগী তেংবাং পীরি। থৌশিল অসিগী শেন্থং অসিগী চাংদি ওর্গানাইজেসন অমদা চহি অমদা লুপা লাখ ৩০নি, মসি অখন্নবা মতাংদা করোর ১ ফাওবদা হেনগৎপা য়াই।
1. স্তদিও থিএতরশিং য়াওনা বিল্দিং গ্রান্তশিংগী শেলগী তেংবাং
থৌশিল অসিগী কম্পোনেন্ত অসিগী পান্দমদি এন.জি.ও., ত্রস্ত, সোসাইতী, লৈঙাক্না স্পোন্সর তৌবা বোদীশিং, য়ুনিভর্সিতী, কোলেজ অসিনচিংবশিংদা কলচরেল ইনফ্রাস্ত্রকচর (হায়বদি স্তদিও থিএতর, ওদিতোরিয়ম, রিহর্সেল হোল, ক্লাসরুম অসিনচিংবশিং) অমসুং ইলেক্ত্রিকেল, এয়র কন্দিসনিং, একোস্তিক, লাইত অমসুং সাউন্দ সিস্তেম অসিনচিংবশিংগীদমক শেলগী তেংবাং পীবনি। থৌশিল অসিগী মখাদা লৈরিবা শেনফম অসিনা মেত্রো সিতীশিংদা লুপা লাখ ৫০ অমসুং মেত্রো নত্তবা মফমশিংদনা লুপা লাখ ২৫ নি।
1. এলাইদ কলচরেল এক্তিবিতীশিংগী শেলগী তেংবাং
স্কিম অসিগী মচাক অসিনা অহাংবা/মনুংদা লৈবা মফম/স্পেসশিংদাদ পাঙথোকপা কুমহৈগী মনুংদা নৎত্রগা চাং নাইনা লাইব পার্ফোরমেন্স পীরিবা নাৎকী এলাইদ এক্তিবিতীশিংদা ওদিও ভিজ্বেল স্পেক্তেকলশিং পীরিবা মরী লৈনবা ওর্গানাইজেসনশিংদা শেলগী তেংবাং পীরি। থৌশিল অসিগী মখাদা খ্বাইদগী য়াম্না পীবা শেন্থং অসি পানবা য়াবা দ্যুতী অমসুং তেক্স অমসুং ওপরেসন অমসুং মেন্তেনেন্স (ও&এম) য়াওনা চহিগী মঙাগী অচঙবা শেলশিং অসি মখাদা পীরিঃ (১) ওদিওঃ লুপা করোর ১, (২) ওদিও+ভিদিওঃ লুপা করোর ১.৫০নি।
1. দোমেস্তিক ফেস্তিভেল অমসুং ফেয়র
থৌশিল অসিগী পান্দমদি কলচর মন্ত্রালয়না পাঙথোকপা 'রাস্ত্রিয়া সন্সকৃতী মহোৎসব' পাঙথোকপদা শেলগী তেংবাং পীবনি।
1. তেগোর কলচরেল কমপ্লেক্স (তি.সি.সি.) শেমগৎপগী শেলগী তেংবাং
থৌশিল অসিগী পান্দমদি এন.জি.ও., ত্রস্ত, সোসাইতী, লৈঙাক্না স্পোন্সর্দ তৌবা বোদীশিং, রাজ্য/য়ু.তি. লৈঙাক্কী য়ুনিভর্সিতী, সেন্ত্রেল/রাজ্য লৈঙাক্কী এজেন্সী/বোদীশিং, ম্যুনিসিপাল কোর্পোরেসন, মমিং লৈরবা নোত-ফোর-প্রোফিত ওর্গানাইজেসন অসিনচিংবশিংদা অনৌবা অচৌবা কলচরেল স্পেসশিং হায়বদি স্তেজ পার্ফোরমেন্স (জগোই, দ্রামা, অমসুং ম্যুজিক), এগজিবিসন, সেমিনার, লিতরেরী এক্তিবিতী, গ্রীন রুম অসিনচিংবশিং পাঙথোকপা য়াবা ওদিতোরিয়ম শানবগী শেন্থং পীবনি। থৌশিল অসিনা হৌজিক লৈরিবা কলচরেল ফেসিলিতীশিং (রবিন্দ্র ভাবন, রঙ্গশলা) অসিনচিংবশিং নৌনা শেমগৎনবা, পাকথোক চাউথোক্নবা, শেমদোক্নবা, নৌথোকহন্নবা হোৎনবদা অতেং পীবনি। থৌশিল অসিগী মখাদা প্রোজেক্ত অমহেক্তগী শেলগী শেন্থং অসিয়াম্লবদা লুপা করোর ১৫.০০ ওইরি। কেন্দ্রগী শেলগী শেন্থং অসি অপুনবা অয়াবা পীরবা প্রোজেক্তকী শেনফমগী ৯০% নি অমসুং লেমহৌরিবা অপুনবা প্রোজেক্তকী শেনফমগী ১০%না ফংগদৌরিবা রাজ সরকার/এন.জি.ও. নৎত্রগা মরী লৈনবা এন.ই.আর. প্রোজেক্ত অমসুং এন.ই.আর. খক্তগী ওর্গানাইজেসনশিংনা পুগনি, মসিদা সেন্ত্রেল এসিস্তেন্স অমসুং স্তেত শেয়র (মেৎচিং শেয়র)গী ৬০:৪০ লৈ।
1. আর্ত অমসুং কলচর য়োকখৎনবা স্কোলারশিপ অমসুং ফেলোশিপকী থৌশিলঃ থৌশিল অসিদা মখাগী মচাক অহুম অসি য়াওরিঃ
1. কলচরগী লমদা মকোক থোংবা মীওইশিংদা ফেলোশিপ পীবগী থৌশিল
ফেলোশিপ ৪০০ ফাওবা (জুনিয়র ২০০ অমসুং সেনিয়র ২০০) বু কলচরেলগী লমদা থাদা লুপা ১০০০০ অমসুং থাদা লুপা ২০০০০ কলচরেল রিসর্চকীদমক চহি ২গী মতমগী ওইনা চহি ২৫ দগীনা চহি ৪০ (জুনিয়র) অমসুং চহি ৪০গী মথক (সেনিয়র) ফাওবগী মরক্তা লৈবা কাংলুপকী মকোক থোংবা মীওইশিংদা পীরি। ফেলোশিপ অসি চপ মান্নবা মওংদা থা তরুক্কী ইন্সতোলমেন্ত ওইনা থাদোক্লি।
1. তোঙান তোঙানবা কলচরেলগী লমদা লৈবা নহা ওইরিবা আর্তিস্তশিংদা স্কোলারশিপ পীবগী থৌশিল
বেৎচ য়র অমদা স্কোলারশিপ ৪০০ ফাওবা পীরি। থৌশিল অসিগী মখাদা, ভারতকী মনুংদা ইন্দিয়ন ক্লাসিকেল ম্যুজিক, ইন্দিয়ন ক্লাসিকেল দান্স, থিএতর, মাইম, ভিজ্বেল আর্ত, ফোল্ক, ত্রেদিসনেল, অমসুং ইন্দিজিনস আর্ত অমসুং লাইত ক্লাসিকেল ম্যুজিক অসিনচিংবশিংদা এদভান্স ত্রেনিং পীনবগীদমক চহি কাংলুপ ১৮-২৫ ফাওবদা লৈবা নহা ওইরিবা আর্তিস্তশিংদা শেলগী তেংবাং ওইনা চহি অনিগী থাদা লুপা ৫,০০০/- পীরি। স্কোলারশিপ অসি চপ মান্নবা মওংদা থা তরুক্কী ইন্সতোলমেন্ততা পীরি।
1. কলচরেল রিসর্চকীদমক তেগোর নেসনেল ফেলোশিপ
থৌশিল অসিগী পান্দমদি কলচর মন্ত্রালয়গী মখাদা লৈবা তোঙান-তোঙানবা ইন্সতিত্যুসনশিং অমসুং অতৈ খঙদোক্লবা লৈবাক অসিদা লৈবা কলচরেল ইন্সতিত্যুসনশিংবু স্কোলার/একাদেমিসিয়নশিংদা মান্নবা অপাম্বশিংদা প্রোজেক্ত ওইনা হায়রিবা ইন্সতিত্যুসনশিং অসিগা চৎমিন্নদুনা নৌনা শক্তি পীবা অমসুং পাঙ্গল হেনগৎহনবনি। ফেলোশিপ ১৫ (থাগী লুপা ৮০,০০০/-+কন্তিঞ্জেন্সী এলাৱেন্স) অমসুং স্কোলারশিপ (থাগী লুপা ৫০,০০০/- + কন্তিঞ্জেন্সী এলাৱেন্স) চহি অনি ফাওবা পীবা। ফেলোশিপ অসি চপ মান্নবা মওংদা থা তরুক্কী ইন্সতোলমেন্ততা পীরি।
1. ভেতরান আর্তিস্তশিংগী শেলগী তেংবাং
থৌশিল অসিগী পান্দমদি চহি ৬০ অমসুং মথক্তা লৈবা অমসুং চহিগী ইঙ্কম লুপা ৭২,০০০/_ দগী হেন্দবা আর্তস, লেত্তর অসিনচিংবগী হীরমশিংদা মতীক চানা শরুক তম্লম্বা ভেতরান আর্তিস্তশিংদা খ্বাইদগী য়াম্লবদা থাগী লুপা ৬,০০০/-কী শেলগী তেংবাং পীবনি। খুদোংচাবা অসিবু ফংলম্বা আর্তিস্তশিংনা লৈখিদবা য়াওরকপা মতমদা শেলগী তেংবাং অসি মখোয়গী মপুরোইবা/লোইনবীশিংদা ত্রান্সফর তৌগনি।
1. সেবা ভোজ য়োজনা
'সেবা ভোজ য়োজনা' থৌশিলগী মখাদা অখন্নবা রো ওইবা চীঞ্জাক্কী পোৎলমশিং চেরিতেবল/রেলিজিয়স ইন্সতিত্যুতশিংনা মীয়ামদা লেম্না য়েন্থোক্নবগী লৈবা মতমদা লৈবা সেন্ত্রেল গুদস অমসুং সর্ভিস তেক্স (সি.জি.এস.তি.) অমসুং কেন্দ্র সরকারগী ইন্তিগ্রেতেদ গুদস অমসুং সর্ভিস তেক্স (আই.জি.এস.তি.) অসি ফাইনান্সিএল এসিস্তেন্স ওইনা ভারত সরকারনা হন্দোক্লি। 'প্রসাদ' লেম্না নৎত্রগা লেম্না চানবা নৎত্রগা লেম্না 'লঙ্গর'/'ভান্দর' (কম্ম্যুনিতী কিৎচন) ওইনা চেরিতেবল/রেলিজিয়স ইন্সতিত্যুসনশিং হায়বদি গুরুদ্বারা, লাইশঙশিং, ধর্মিক আশ্রম, মোস্ক, দর্গা, চর্চ, মেথ, মোনাস্তরীশিং অসিনচিংবশিংদা পীরিবসি সেভা ভোজ য়োজনাগী মখাদা কোল্লি।
এনেক্সর -২
এনেক্সর অসি লোক সভাগী স্তার তৌদবা ২২.০৭.২০২৪গী ৱাহং মশীং ১৬৬কী পারর (সি)গী পাউখুম্নি।
মহারাস্ত্র রাজ্যদা হৌখিবা চহি মঙাদা তোঙান-তোঙানবা থৌশিলশিংগী মখাদা কাইথখিবা শেন্থংশিংগী অকুপ্পা মরোল
সিরিএল নম্বর
থৌশিলগী মমিং
শেনবা চহি
2019-20
(লুপা লাখতা)
শেনবা চহি
2020-21
(লুপা লাখতা)
শেনবা চহি
2021-22
(লুপা লাখতা)
শেনবা চহি
2022-23
(লুপা লাখতা)
শেনবা চহি
2023-24
(লুপা লাখতা)
1.
গুরু সিশ্য পরম্পরা (রেপর্তোরী গ্রান্ত) ফগৎনবগী শেলগী তেংবাং
১৯৭.৭৬
১৫৬.০৪
২৩৭.৩৬
৯০.৭২
৬২৫.৭০
1.
জাতিগী থাক্তা শরুক য়ারিবা কলচরেল ওর্গানাইজেসনশিংবু মতেং পাংনবগীদমক (আর.কে মিসন য়াওনা)
৫.৮১
-
-
-
১৫.০০
1.
কলচরেল ফংসন অমসুং প্রদক্সন গ্রান্ত (সি.এফ.পি.জি.)
৩৮.৯৭
৫৬.২৭
৬৩.৬৩
১০৪.১২
২৪.৬৪
1.
বুদ্ধিস্ত/তিবেতান কলচর অমসুং আর্ত য়োখৎনবা শেলগী তেংবাং
-
২০
১৫
৩৮.২৫
২৬
1.
স্তদিও থিএতরশিং য়াওনা বিল্দিং গ্রান্তশিং
-
৮.৮
৫.৪
-
৮.০০
1.
এলাইদ কলচরেল এক্তিবিতী
৩৫.৪৮
-
-
-
-
1.
কলচরগী লমদা মকোক থোংবা মীওইশিংদা ফেলোশিপ পীবগী থৌশিল
৫৯.৪০
৬৬.০০
১২১.৮০
১১৮.৮০
৮৪.০০
1.
তোঙান তোঙানবা কলচরেলগী লমদা লৈবা নহা ওইরিবা আর্তিস্তশিংদা স্কোলারশিপ পীবগী থৌশিল
৩৩.৩০
৩৯.০০
৩৯.৬০
১২.০০
৩৮.১০
1.
কলচরেল রিসর্চকীদমক তেগোর নেসনেল ফেলোশিপ
১৭.১৩
৩.৬০
৩০.১০
-
৩৩.৬০
1.
ভেতরান আর্তিস্তশিংগী শেলগী তেংবাং
৮৫.৮৬
১০৬.৬১
১৯০.৪৯
২৭৩.৪৯
৭৯৫.৯৭