ভারত সরকারগী প্রিন্সিপাল সাইন্তিফিক এদভাইজরগী লোইশঙ
ভারত সরকারগী প্রিন্সিপাল সাইন্তিফিক এদভাইজরনা নেত জিরোগী পান্দম ফংনবা ভারতকী ই-মোবিলিতী আর&দি রোদমেপ ফোংখ্রে
16 JUL 2024 4:04PM by PIB Imphal
ঙসি (জুলাই ১৬, ২০২৪) নৈ দিল্লীদা এনেক্স তৌদুনা লৈরিবা বিগ্যান ভাবন্দা ভারত সরকারদা প্রিন্সিপাল সাইন্তিফিক এদভাইজর ওইরিবা প্রোফেসর অজয় কুমার সুদনা "ভারতকী ই-মোবিলিতী আর&দি রোদমে" রিপোর্ত ফোংখ্রে। আর&দি রোদমেপ অসি মালেমগী ওতোমোতিব সেক্তর হোরাইজোন ওইনা কুপ্না য়েংশিল্লবা মতুং অমসুং খ্বাইদগী নৌবা তুংগী তেক্নোলোজীগী তঙাইফদবশিং খঙদোক্লবা মতুংদা শেমখিবনি। মসিনা রিসর্চ প্রোজেক্তশিংবু মরুওইবা হীরম মরিদা কাংলুপ শেম্লিঃ এনর্জী স্তোরেজ সেল, ই ভি এগ্রেগেত, মচাক মথুম অমসুং রিসাইক্লিং, চার্জিং অমসুং রিফ্যুলিং, অমসুং মথংগী চহি মঙাদা আত্মনির্ভর ওইদুনা মালেমগী লুচিংবা ওইনবা ময়েক শেংবা লম্বী অমা পীরি।
(ভারতকী ই মোবিলিতী আর&দি রোদমেপ ফোংবা)
হায়ব্রিদ মোদতা পাঙথোকখিবা হৌনবী মতুং ইন্না ফোংবগী থৌরম অদুদা লৈঙাক্কী ওফিসিএলশিং, কন্সলতেতিব গ্রুপ ওন ই-মোবিলিতী (সি.জি.ই.এম.)গী মেম্বরশিং, ইন্দস্ত্রী অমসুং থিঙ্ক তেঙ্ককী মীহুৎশিং, অমসুং প্রেস অমসুং মীদিয়াগী মীহুৎশিংনা শরুক য়াখি।
দা. পর্ভিন্দর মাইনি, সাইন্তিফিক সেক্রেতরী, ভারত সরকারদা প্রিন্সিপাল সাইন্তিফিক এদভাইজর ওইনা লৈরিবা লোইশঙ, দা. রেজি মথাই, দিরেক্তর জেনরেল, ওতোমোতিব রিসর্চ এসোসিএসন ওব ইন্দিয়া (অরাই), পুনে, দা. কে বলাসুব্রমনিয়ন, দিরেক্তর, নোন ফেরস মতিরিএল তেক্নোলোজী দিবেলপমেন্ত সেন্তর (এন.এফ.তি.দি.সি.), হায়দেরবাদ অমসুং অতৈ কয়া অমসু থৌরম অদুদা শরুক য়াখি।
(ভারতকী ই-মোবিলিতী আর&দি রোদমেপ রিপোর্ত ফোংবগী থৌরম চত্থবা)
মহাক্কী হৌদোক ৱারোল পীরদুনা প্রোফেসর সুদনা ফোংদোকখি মদুদি ভারতনা ২০৩০ ফাওবদা ইমিসন ইন্তেন্সিতী ৪৫% ফাওবা হন্থহন্নবা অমসুং ২০৪৭ ফাওবদা এনর্জী ইন্দিপেন্দেন্স অমসুং ২০৭০ ফাওবদা নেত-জিরো ফংনবা পান্দম থম্লি। মঙলান অসিগী চাউরবা শরুক্তা ইলেক্ত্রিক্কী গারী, লমদম অসিগী ওইবা এনর্জী স্তোরেজ সিস্তেম পুথোকপা অমসুং চার্জিং ইনফ্রাস্ত্রকচরশিংদা রিন্যুএবল এনর্জী পুথোকপা চঙগনি। মহাক্না হায়খি মদুদি হৌজিক্কী ওইনা ই মোবিলিতী ভেল্যু চেন অসি ইম্পোর্ততা কা হেন্না তাংলি। প্রোফেসর সুদনা ই-মোবিলিতী ভেল্যু চেন্দা ইম্পোর্ততা তাংবা হন্থবা অমসুং ওতোমোতিব সেক্তরদা লমদম অসিগী ওইবা আর&দিগী শক্তি হেনগৎহনবা চঙলিবসিগী মতাংদা ফোংদোকখি।
দা. প্রিতী বঞ্জল, এদভাইজর, পি.এস.এ. ওফিসনা ওতোমোতিব সেক্তরদা মপাঙ্গল লৈবা আর&দি ইকোসিস্তেম অমা শেম্নবা হোৎনবদা ওফিস অসি লৌরিবা চাউরবা থৌদাংগী মতাংদা শম্লকপ্না থমখি। মহাক্না ফোংদোকখি মদুদি পি.এস.এ.গী ওফিস অসিনা ওগস্ত ২০২২দা ফোসিল ফ্যুলদা য়ুম্ফম ওইবা ত্রান্সপোর্তেসন সেক্তর অসিবু ইলেক্ত্রিক মোবিলিতীদা ওন্থোক্নবগী পাম্বৈ পুথোক্নবা তেক্নিকেল রোদমেপ, স্তদি, লৈঙাক, একাদেমিয়া, অমসুং ইন্দস্ত্রীশিংগী অখঙ অহৈগী পেনেল অমা ওইরিবা 'কন্সলতেতিব গ্রুপ ওন ইমোবিলিতী (সি.জি.ই.এম.) অমা শেমখি। রোদমেপ দোক্যুমেন্ত অসি সি.জি.ই.এম.গী মপুং ওইবা লমজিং মখাদা অরাইনা শেমখিবনি।
প্রোফেসর কাথিক অথমনথন, পি.এস.এ. ফেলো অমসুং প্রেক্তিস, আই.আই.তি. মদ্রাসকী প্রোফেসর অসিনা ভারতকী ই-মোবিলিতী আর&দি রোদমেপকী চাউরাকপা ৱারোল থমখি। মহাক্না দি.এস.তি. ৱাইত পেপরনা মতৌ করম্না হৌজিক লৈরিবা ইম্পোর্ত-দিপেন্দেন্ত সিচুএসন্দগী মায় পাক্না লাপথোক্নবা তৌগদবা থবকশিং পায়খৎখিবগে অমসুং রোদমেপ অসিনা তেক্নোলোজী তুংদা লাক্কদবা অসিগুম্বা ফিভম কোক্কদগে হায়বদু তাকই। প্রোফেসর অথমানথন্না হায়খি মদুদি রিসর্চ প্রোজেক্ত অসি তেক্নোলোজী দিপ্লোইমেন্ত অমসুং মার্কেত লিদরশিপ অনিনা মরুওইবা পান্দম অমা ওইনা খঙদোকখি। রিসর্চ প্রোজেক্তকী প্রাইওরিতী অসি মখোয়না নেসনেল এনর্জী ইন্দিপেন্দেন্স ফংনবা, অপীবা মতমগী মনুংদা চলাইবা য়ানবা, মার্কেত পায়নবা অমসুং হৌজিক লৈরিবা ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং রিসোর্সশিংগী শক্তি শক্তি শীজিন্ননবা হোৎনবদা পীরিবা শাফুগী মতাংদা য়ুম্ফম ওইদুনা শেমখিবনি।
প্রেজেন্তেসন অসি পীরবা মতুংদা চীয়র অসিনা প্রেস অমসুং মীদিয়াগী মীহুৎশিংদগী ৱাহং অমসুং পাউখুমগী সেসন হৌদোকখি। মদুদা ই-মোবিলিতী আর&দি রোদমেপনা তুংগী ইন্দিপেন্দেন্স অমসুং ইরোমদোম কোননবগী লম্বী অমা য়াৎখি, মসিদা ভারতপু মালেমগী ভেল্যু অমসুং সপ্লাই চেন্দা লাক্কদবা চহি মঙাদগীনা তরেৎ ফাওবদা লুচিংবা অমা ওইবা য়াবগী ক্রিতিকেল রিসর্চ ইনিসিএতিব অমা পুথোকখি। হায়রিবা রোদমেপ অসিনা হৌজিক রিসর্চ অমসুং দিবেলপমেন্ত ফ্রেমৱার্ক্তা লৈরিবা অহাংবা অসি মেনশিন্নবা পান্দম থম্লি। খঙদোক্লবা প্রোজেক্তশিংনা মালেমদা মায় পাকপা পুরক্কদবা লৈরবসু হীরম খরদি ভারতনা হৌগদবা লৈরিবা মফম খরদা মালেমনা শীংথানবা লৈরে। হায়রিবা প্রোজেক্তশিং অসি লৈবাক অসিনা খুদোংচাবা লৈগদবা তুংগী ইন্নোভেসন্দা চঙশিন্নবা মতীক চাবা য়ুম্ফম অমা লেপকদৌরি।
মহাক্কী লোইশিল্লকপগী ৱারোলদা, প্রোফেসর সুদনা হায়খি মদুদি ভারতকী ওতোমোবাইল সেক্তর অসিনা লৈবাক অসিগী জি.দি.পি.দা খ্বাইদগী চাউবা মফম কল্লিবা অমা ওইরি অমসুং মসিগী খোংজেল য়াঙনা চঙশিল্লক্লিবা লম্বেল অসি য়েংলগা, তুংদসু অসুম্না লৈগনি হায়না পারি। মহাক্না খুমাং চাউশিনবগী থবক অসি লৈবাক অসিগী নেত জিরোগী মঙলানগা তুনা চৎহনগদবনি অমসুং আর&দিগী চৎনবী অমা শেমগৎনবা অমসুং ওতোমোতিব সেক্তরদা ইন্নোভেসন্না পুরকপা চাউখৎপা আকহন্নবা হোৎনবগী তঙাইফদবা লৈ হায়খি।
(ই-মোবিলিতী আর&দি রোদমেপ ফোর ইন্দিয়া রিপোর্ত ফোংবগী গ্রুপ পিকচর)
মপুং ফাবা ই-মোবিলিতী আর&দি রোদমেপ রিপোর্ত অসি মফম অসিদগী ফংবীগনিঃ
https://psa.gov.in/CMS/web/sites/default/files/psa_custom_files/Printing%20Updated%20eMobility%20R%26D%20Roadmap%20document_11072024.pdf

Office of Principal Scientific Advisor to GoI
Principal Scientific Adviser to GoI launches report on e-mobility R&D roadmap for India to achieve net-zero targets
16 JUL 2024 4:04PM by PIB Delhi
The “e-mobility R&D Roadmap for India” report was launched by Professor Ajay Kumar Sood, Principal Scientific Adviser to the Government of India today (July 16, 2024) at Vigyan Bhawan Annexe in New Delhi. The R&D roadmap has been prepared after detailed horizon scanning of the global automotive sector and identifying future cutting-edge technological requirements. It categorizes research projects into four important areas: Energy Storage Cells, EV Aggregates, Materials and Recycling, Charging and Refueling, and provides clear pathways to attain global leadership by being Atmanirbhar in the next five years.
(Launch of e-mobility R&D Roadmap for India)
The official launch event, held in hybrid mode, was attended by government officials, members of the Consultative Group on e-Mobility (CGeM), representatives from industry and think tanks, and members of the press and media.
Dr. Parvinder Maini, Scientific Secretary, Office of the Principal Scientific Adviser to the Government of India, Dr. Reji Mathai, Director General, Automotive Research Association of India (ARAI), Pune, Dr. K. Balasubramanian, Director, Non-Ferrous Materials Technology Development Centre (NFTDC), Hyderabad among others participated in the event.
(E-Mobility R&D Roadmap for India Report Launch underway)
In his opening address, Prof. Sood highlighted that India aims to achieve a 45% reduction in emission intensity by 2030 and energy independence by 2047 to reach net-zero commitment by 2070. A significant part of this vision will require the wider adoption of electric vehicles, manufacturing of indigenous energy storage systems, and generation of renewable energy to feed charging infrastructures. He said that presently the e-mobility value chain heavily depends on imports. Prof. Sood emphasized on reducing our dependence on imports within the e-mobility value chain and the requirement of strengthening domestic R&D capabilities in the automotive sector.
Dr. Preeti Banzal, Adviser, Office of PSA presented a brief overview of the Office’s significant efforts toward creating a strong R&D ecosystem in the automotive sector. She informed that the Office of PSA, in August 2022, had constituted a 'Consultative Group on eMobility (CGeM)', which is a panel of experts from government, academia, and industries to devise technical roadmaps, studies, documents for accelerating migration of prevalent fossil fuel-based transportation sector towards electric mobility in India. The roadmap document has been prepared by ARAI under the overall guidance of CGeM.
Prof. Karthick Athmanathan, PSA Fellow and Professor of Practice, IIT Madras, presented a summary of the e-mobility R&D roadmap for India. He explained how the DST White Paper has successfully addressed the actions needed to get out of the current import-dependent situation and how this roadmap helps avoid a similar situation arising in the future as technologies are developed over time. Prof. Athmanathan indicated that the research projects have been identified by the experts on both Technology deployment and Market leadership as the primary objective. Priority for research projects was assigned based on their potential impact on achieving national energy independence, the feasibility of implementation within the set timelines, market dominance, and their ability to leverage existing infrastructure and resources.
After the presentations, the Chair opened the sessions for questions and answers from members of the press and media. It emerged that the e-mobility R&D roadmap charts a course towards future independence and self-sufficiency, outlining critical research initiatives that will position India as a leader in the global value and supply chains within the next five to seven years. This roadmap aims to fill critical gaps in the current research and development framework. While many identified projects are yet to achieve global success, some areas already demonstrate significant international accomplishments where India is yet to commence preparations. These projects are included to establish a strong foundation for the country to pursue future innovations in those areas when opportunities arise.
In his concluding remarks, Prof. Sood said that the automobile sector in India is one of the largest contributors to the country's GDP and, considering its fast growth trajectory, it will continue to do so in the future. He emphasized that this progress should be aligned with the Net-Zero vision of the country and there is an impending need to foster a culture of R&D and innovation-driven growth in the automotive sector.
(Group Picture of E-Mobility R&D Roadmap for India Report Launch)
The full e-mobility R&D roadmap report can be accessed here:
https://psa.gov.in/CMS/web/sites/default/files/psa_custom_files/Printing%20Updated%20eMobility%20R%26D%20Roadmap%20document_11072024.pdf