কল্চর মন্ত্রালয়
কলচর মন্ত্রালয়না ৪৬শুবা ৱার্ল্দ হেরিতেজ কমিতী মীফমগীদমক প্রোজেক্ত পি.এ.আর.আই. হৌখ্রে
প্রোজেক্ত পি.এ.আর.আই.না জাতিগী দাইনামিক কলচরেল ফেব্রিক্তা কন্ত্রিব্যুত তৌরিবা দাইলোগ, রিফ্লেক্সন, অমসুং ইন্সপিরেসন স্তিমুলেত তৌবদা মীৎয়েং থম্লি
হন্দক পাংথোক্কদৌরিবা থৌরমগীদমক লৈবাক পুম্বদগী ভিজুয়েল আর্তিস্ত ১৫০ হেনবনা জাতিগী কোনুংদা লৈরিবা পব্লিক স্পেসশিং ফজহন্নবগীদমক তোঙান তোঙানবা সাইতশিংদা থবক তৌরি
06 JUL 2024 6:50PM by PIB Imphal
ভারত শাংলবা মতমদগী আর্তিস্তিক এক্সপ্রেসনগী বাইব্রেন্ত সেন্তর অমা ওইরি, মসিগী পব্লিক আর্তকী ইনাক খুল্লবা পুৱারীগা লোয়ননা লৈবাক অসিগী কলচরেল অমসুং স্পিরিচুয়েল দাইবর্সিতী রিফ্লেক্ত তৌরি। অরিবা নুং কক্তুনা শেম্বা মন্দিরশিং অমসুং ইন্ত্রিকেত ফ্রেসকেইদগী গ্রান্দ পব্লিক স্কল্পচরশিং অমসুং বাইব্রেন্ত স্ত্রিৎ আর্ত ফাওবা, ভারতকী লেন্দস্কেপ মতম পুম্নমক্তা আর্তিস্তিক অঙকপশিংনা লৈতেংলি। পুৱারী ওইনা, আর্ত অসি নুমিৎ খুদিংগী পুন্সী, ধর্মগী ওইবা প্রেক্তিসশিং, অমসুং সেসিয়েল কস্তমশিংগা লোয়ননা মনুং হুৎনা শম্নরি, মদু জগোই, ইশৈ, থিয়েতর অমসুং ভিজুয়েল আর্ত অসিনচিংবা তোঙান তোঙানবা মোদালিতীশিংগী থোংদা ময়েক শেংনা উৎলি।
প্রোজেক্ত পি.এ.আর.আই. (পব্লিক আর্ত ওফ ইন্দিয়া), ভারত সরকারগী কলচর মন্ত্রালয়গী অনৌবা খোংথাং অমনি, মসি ললিত কলা একাদেমী অমসুং নেস্নেল গেলরী ওফ মোদর্ন আর্তনা একজিক্যুত তৌদুনা অনৌবা থীমশিং অমসুং তেক্নিকশিং য়াওহন্দুনা চহি লিশিং কয়াগী আর্তিস্তিক হেরিতেজ (লোক কলা/লোক সংস্কৃতি)দগী ইন্সপিরেসন লৌরিবা পব্লিক আর্তপু মাংদা পুরক্নবা পান্দম থম্লি।
প্রোজেক্ত পি.এ.আর.আই.গী মখাদা অহানবা থবক দিল্লীদা পাংথোক্লি। মসি ২০২৪গী জুলাই ২১-৩১গী মরক্তা ভারতকী নই দিল্লীদা পাংথোক্কদৌরিবা ৱার্ল্দ হেরিতেজ কমিতীগী ৪৬শুবা মীফমগা ইরোইননা পাংথোক্লি।
পব্লিক স্পেসশিংদা কলাগী রিপ্রজেন্তেসন অসি তঙায় ফদনা মরুওই, মদুনা লৈবাক্কী ইনাক খুল্লবা অমসুং দাইবর্স কলচরেল হেরিতেজ উৎলি। প্রোজেক্ত পি.এ.আর.আই.না জাতিগী দাইনামিক কলচরেল ফেব্রিক্তা কন্ত্রিব্যুত তৌরিবা দাইলোগ, রিফ্লেক্সন, অমসুং ইন্সপিরেসন স্তিমুলেত তৌবদা মীৎয়েং থম্লি।
প্রোজেক্ত অসিগী শেমশারিবা তোঙান তোঙানবা ৱাল পেন্তিংশিং, মুরেলশিং, স্পল্পচরশিং অমসুং ইন্সতোলেসনশিং শেমগৎনবা লৈবাক পুম্বদগী ভিজুয়েল আর্তিস্ত ১৫০ হেনবনা অমত্তা ওইনা লাক্লি। ক্রিয়েতিব কেনভাস মনুং চল্লি অদুবু ফর পেন্তিং (রাজস্থান), থাংকা পেন্তিং (সিক্কিম/লদাখ), মিনিয়েচর পেন্তিং (হিমাচল প্রদেশ), গোন্দ আর্ত (মধ্য প্রদেশ), তাঞ্জোর পেন্তিং (তমিল নাদু), কলামকরি (আন্ধ্র প্রদেশ), অলপোনা আর্ত (ৱেস্ত বেঙ্গল), চেরিয়ল পেন্তিং (তেলঙ্গনা), পিছৱাই পেন্তিং (রাজস্থান), লাঞ্জিয়া সৌরা (ওরিশা), পত্তাচিত্র (ৱেস্ত বেঙ্গল), বানি থানি পেন্তিং (রাজস্থান), ৱার্লি (মহারাস্ত্র), পিথোরা আর্ত (গুজরাত), আইপন (উত্তরাখন্দ), কেরলা মুরালস (কেরলা), অলপনা আর্ত (ত্রিপুরা) অমসুং অতোপ্পা কয়া স্তাইলশিংদা য়েক্লিবা ইন্সপায়র ওইবা আর্তৱার্কশিংদা অকক্নবা লৈতে।
প্রোজেক্ত পি.এ.আর.আই.গীদমক শেম শারিবা প্রপোজ থৌরিবা স্কল্পচরশিংদা পাকচাউবা ৱাখল্লোনশিং য়াওরি, মদুদা মহৌশাদা ইকায়খুম্নবা, নাত্যশাস্ত্রদা ইন্সপায়র ওইবা ৱাখল্লোনশিং, গান্ধি জী, ভারতকী শান্নপোতশিং, হোস্পিতালিতী, অরিবা পুক্নিং লৌশিং, নাদ নত্রগা প্রিমেবল সৌন, পুন্সীগী হার্মোনী, কলপাতারু- লাইওইরবা উ অসিনচিংবা য়াওরি।
প্রপোজ তৌরিবা ৪৬শুবা ৱার্ল্দ হেরিতেজ কমিতী মীফমগা ইরোইননা আর্তৱার্ক অমসুং স্কল্পচর খরা বিম্বেতকা অমসুং প্রপোজ তৌবা আর্তৱার্কশিংদা অখন্নবা মফম ফংলবা ভারতকী নেচরেল ৱার্ল্দ হেরিতেজ সাইত ৭ অসিনচিংবা ৱার্ল্দ হেরিতেজ সাইতশিংদগী ইন্সপিরেসন লৌরি।
নুপী এক্তিবিতীশিং প্রোজেক্ত পি.এ.আর.আই.গী ইন্তিগ্রেল পার্ত অমা ওইরি অমসুং মশিং য়াম্না মখোয়না শরুক য়াবা অসি ভারতকী নারী শক্তিদা খুদম অমনি। থৌরম অসি লেংলক্তুনা শরুক য়াবিয়ু। প্রোজেক্ত পি.এ.আর.আই.গী ক্রিয়েসন অমগা লোয়ননা অদোমগী সেলফী ক্লিক তৌবিয়ু অমদি #ProjectPARI গা লোয়ননা সোসিয়েল মেদিয়াদা অদোমগী পিকচর শেয়র তৌবিয়ু।
আর্তৱার্কতা অহেনবা অকুপ্পা ৱারোল https://lalitkala.gov.in/pariproject দা অথুবদা ফংবীরগনি।

Ministry of Culture
Ministry of Culture initiates Project PARI for the 46th World Heritage Committee Meeting
Project PARI aims at stimulating dialogue, reflection, and inspiration, contributing to the dynamic cultural fabric of the nation.
Over 150 visual artists from all over the country working on various sites in the national capital for beautification of public spaces for the upcoming event.
06 JUL 2024 6:50PM by PIB Delhi
India has long been a vibrant centre of artistic expression, with its rich history of public art reflecting the country's cultural and spiritual diversity. From ancient rock-cut temples and intricate frescoes to grand public sculptures and vibrant street art, Bharat's landscapes have always been adorned with artistic marvels. Historically, art has been deeply intertwined with daily life, religious practices, and social customs, manifesting through various modalities such as dance, music, theatre, and visual arts.
Project PARI (Public Art of India), an initiative by the Ministry of Culture, Government of India, being executed by Lalit Kala Akademi and National Gallery of Modern Art seeks to bring forth public art that draws inspiration from millennia of artistic heritage (lok kala/lok sanskriti) while incorporating modern themes and techniques. These expressions underscore the intrinsic value that art holds in Indian society, serving as a testament to the nation's enduring commitment to creativity and artistic expression.
The first intervention under Project PARI is taking place in Delhi. It coincides with the 46th session of the World Heritage Committee scheduled to be held in New Delhi, India between 21-31 July 2024.
The representation of art in public spaces is particularly significant, reflecting the nation's rich and diverse cultural heritage. The democratization of art through public installations transforms urban landscapes into accessible galleries, where art transcends the confines of traditional venues such as museums and galleries. By integrating art into streets, parks, and transit hubs, these initiatives ensure that artistic experiences are available to one and all. This inclusive approach fosters a shared cultural identity and enhances social cohesion, inviting citizens to engage with art in their daily lives. Project PARI aims at stimulating dialogue, reflection, and inspiration, contributing to the dynamic cultural fabric of the nation.
More than 150 visual artists from all over the country have come together to create the various wall paintings, murals, sculptures and installations being prepared under this project. The creative canvas includes but is not limited to artwork inspired by and /or drawn in styles of Phad paintings (Rajasthan), Thangka painting (Sikkim/Ladakh), miniature painting (Himachal Pradesh), Gond art (Madhya Pradesh), Tanjore paintings (Tamil Nadu), Kalamkari (Andhra Pradesh), Alpona art (West Bengal), Cheriyal painting (Telangana), Pichhwai Painting (Rajasthan), Lanjia Saura (Odisha), Pattachitra (West Bengal), Bani Thani Painting (Rajasthan), Warli (Maharashtra), Pithora Art (Gujarat), Aipan (Uttarakhand), Kerala Murals (Kerala), Alpana art (Tripura) and more.
The proposed sculptures being created for Project PARI include wide ranging ideas that include but are not limited to paying tributes to nature, ideas inspired by the Natyashastra, Gandhi ji, toys of India, hospitality, ancient knowledge, Naad or Primeval Soun, Harmony of life, Kalpataru – the divine tree etc.
In sync with the proposed 46th World Heritage Committee Meeting some of the artworks and sculptures draw inspiration from World Heritage Sites such as Bimbetka and the 7 natural World Heritage Sites in India find a special place in the proposed artworks.
Women artists have been an integral part of Project PARI and their participation in large numbers is a testimony of Bharat’s NARI SHAKTI. Come and join the celebrations. Click your selfie with a Project PARI creation and share your pictures on social media with #ProjectPARI.
More details on artworks will be available soon on https://lalitkala.gov.in/pariproject