Ministry of Health and Family Welfare
Union Health Minister Shri J P Nadda chairs high level meeting to review Dengue Situation and Preparedness status of public health systems for Prevention, Containment and Management in view of onset of Monsoon and rise in Dengue cases
Urges officials to primarily focus on high burden states and regions where outbreaks are frequently reported and to proactively work with States to bring tangible results on dengue prevention
Stresses on Inter-ministerial convergence meeting involving MoHUA, MoRD, Education Ministry and Municipal Corporations and local self govt. for dengue prevention and control
Directs officials to create a 24/7 Central Helpline number for dengue prevention and awareness; States advised to operationalise help line number for similar support
Hospitals to ensure dedicated dengue wards fully equipped with trained manpower, drugs and other logistics
10 JUL 2024 4:16PM by PIB Delhi
Union Minister of Health and Family Welfare, Shri Jagat Prakash Nadda chaired a high-level meeting to review the dengue situation across the country and preparedness of public health system for prevention, containment and management of dengue in view of the onset of monsoon and the rise in dengue cases globally, here today.
The Union Health Minister was briefed on the nationwide dengue situation and preparedness of the Ministry. It was informed that the Dengue Case Fatality Rate has reduced from 3.3 % (1996) to 0.1 % in 2024 as a result of focused, timely and collaborative activities. Underlining the challenge posed by the onset of monsoon and the threat of increasing number of dengue cases during the rainy season, Shri Nadda emphasized the importance of being prepared against dengue. He directed the officials to gear up and strengthen prevention, containment and management measures against dengue.
Shri J P Nadda urged officials to primarily focus on high burden states and regions where outbreaks are frequently reported. He urged officials to proactively work with States to bring tangible results on dengue prevention. He particularly stressed on inter-ministerial convergence meeting involving Ministry of Housing and Urban Affairs (MoHUA), Ministry of Rural Development (MoRD), Education Ministry and Municipal Corporations and local self govt. for sensitization on their roles and responsibilities for dengue prevention and control.
He stated that the Centre has been proactively communicating with the states on timely action for prevention and control of dengue activities. Various inter-sectoral meetings have been conducted to sensitize the stakeholders and ministries on their role and responsibilities on prevention and control of dengue. He informed that these activities will be further strengthen incoming years. “Union government has been over the period of time providing technical and budgetary support as a result of which the”.
Highlighting the importance of communication and awareness enhancement activities, the Health Minister stated that in order to sensitise communities regarding the ades mosquito which generally bites in the daytime, awareness campaign among school going children and others to wear clothes that keep the body fully covered, and keeping various water containers, pots etc., free of stagnant water will be taken up at a massive scale. A nationwide IEC campaign for awareness through TV, radio, social media etc., platforms will be taken up across the country.
The Union Health Minister directed for the officials to create a 24/7 central helpline number for dengue prevention and awareness, and support for queries on the symptoms, treatment protocols and help during emergency situation. States were also advised to operationalize similar Helpline numbers.
Shri Nadda has directed AIIMS and all central Govt hospitals to have dedicated dengue wards are fully equipped with trained manpower, drugs and other logistics. They have also been instructed to create a referral system to optimally utilize their clinical facilities.
Dr. Atul Goel, Director General of Health Services (DGHS) highlighted the need for sensitizing municipal bodies in states for preventing dengue outbreaks. He also suggested on improving coolers and tanks in buildings to make them immune from mosquito breeding.
The following measures have been taken for prevention, control and management of dengue across the country:
• The Government of India have issued 14 advisories in 2024 for sensitization of States on preparedness for prevention and control of Dengue and Chikungunya. Various high-level meetings have been held to provide technical guidance to States from time to time.
• For free diagnosis and disease surveillance, Sentinel Surveillance Hospitals increased from 110 in 2007 to 848 in 2024.
• National Dengue Day is observed on 16th May across the Country to initiate pre-monsoon preventive activities.
• Updated National guidelines of case management were released by the Union Health Minister on 10th August, 2023.
• Master trainers from medical colleges and district hospitals were trained in four National level trainings on updated guidelines for improving clinical management and avert deaths due to Dengue.
• Central teams are also deputed to States on regular basis for review of disease situation, actions taken by States and to provide technical guidance for containment of disease. Adequate diagnostic kits both for Dengue and Chikungunya have also been provided to the states.
Shri Apurva Chandra, Union Health Secretary; Smt. Aradhana Patnaik, Addl. Secretary, Health Ministry; Smt. L S Changsan, Addl. Secretary, Health Ministry; Dr Atul Goel, DGHS, Smt. Vandana Jain, Joint Secretary, Health Ministry; Prof. M Srinivas, Director, AIIMS New Delhi; Dr. Sarita Beri, Director, Lady Hardinge Medical College; Dr. Vandana Talwar, Medical Superintendent, Safdarjung Hospital; Dr. Ajay Shukla, Medical Superintendent, Ram Manohar Lohia Hospital; Dr Tanu Jain, Director, NCVBDC, Health Ministry and other senior officials of the Union Health Ministry were present in the meeting.

হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রী শ্রী জে পি নাদানা মোন্সুন লাকপা অমসুং দেঙ্গী কেস হেনগৎলকপগা লোইননা দেঙ্গীগী ফিভম অমসুং পব্লিক হেল্থ সিস্তেম্না ঙাকথোকপা, লাকশিনবা অমসুং য়েংশিনবগী থবক লৌখৎলিবশিং য়েংশিন্নবা অৱাংবা থাক্কী মীফম অমা কৌখ্রে
ওফিসিএলশিংদা হায় বর্দন স্তেতশিং অমসুং তোইনা থোক্কনবা মফমশিংদনা হেন্না মরুওইবা মীৎয়েং চঙনবা অমসুং রাজ্যশিংগা লোইননা দেঙ্গী ঙাকথোকপা ঙম্নবা খুৎশম্নদুনা পায়খৎনবা তকশিনখ্রে
এম.ও.ঐচ.য়ু.এ., এম.ও.আর .দি., এজুকেসন মন্ত্রালয় অমসুং ম্যুনিসিপাল কোর্পোরেসনশিং অমসুং লৈঙাক্কী লোকেল স্তাফশিং য়াওবা মন্ত্রালয়শিংগী অপুনবা মীফম অমা দেঙ্গী ঙাকথোক্নবা অমসুং লাকশিন্নবগীদমক তঙাইফদবা ফোংদোকখ্রে
ওফিসিএলশিংদা দেঙ্গী ঙাকথোক্নবা অমসুং মীয়াম ভাপ তাহন্নবা ২৪/৭ সেন্ত্রেল হেল্পলাইন নম্বর অমা শেম্নবা পাউতাক পীখি; রাজ্যশিংদা অসিগুম্বা মতেংগীদমক মথৌ তৌবা হেল্পলাইন হাংনবা পাউতাক পীখি
হোস্পিতালশিংদা ত্রেন তৌরবা মেনপাৱর, হিদাক লাংথক অমসুং অতৈ পুথোক পুশিন য়াওনা অখন্নবা দেঙ্গী ৱার্দশিং থমগদবনি
10 JUL 2024 4:16PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রী শ্রী জগত প্রকাশ নাদানা লৈবাক শীন থুংবদা দেঙ্গী কেস হেনগৎলকপা অমসুং মোন্সুন লাকপগা লোইননা দেঙ্গীগী ফিভম অমসুং পব্লিক হেল্থ সিস্তেম্না ঙাকথোকপা, লাকশিনবা অমসুং য়েংশিনবগী থবক লৌখৎলিবশিং য়েংশিন্নবা অৱাংবা থাক্কী মীফম অমা ঙসি কৌখ্রে।
কেন্দ্রগী মন্ত্রীগী মফমদা লৈবাক শীনবা থুংবদা লৈরিবা দেঙ্গীগী ফিভম অমসুং মন্ত্রালয় অসিনা লৌখৎলিবশিংগী মতাংদা খঙহনখি। মসিমসু তমখি মদুদি দেঙ্গী কেস ফেতালিতী রেত অসি ২০২৪দা মতম চানা য়েংশিলহৌবা অমসুং পুন্না হোৎনমিন্নখিবগা লোইননা ৩.৩% (১৯৯৬) তগী ০.১% দা হন্থরে হায়না তমখি। মোন্সুন লাকপনা থোকহল্লিবা খুদোংচাদবশিং অমসুং নোংজু থাদা দেঙ্গী কেস মশীং হেনগৎলকপা য়াবগী অকিবা লৈবশিং পল্লদুনা শ্রী নাদানা দেঙ্গীগী মাইয়োক্তা শেম শাদুনা লৈবগী মরুওইবশিংগী মতাংদা ফোংদোকখি। মহাক্না ওফিসিএলশিংদা দেঙ্গীদগী কন্নবা ঙাকথোক্নবা, লাকশিন্নবা অমসুং য়েংশিন্নবগী থবকশিং কনখৎনবা খঙহনখি।
শ্রী জে পি নাদানা ওফিসিএলশিংদা হায় বর্দন স্তেতশিং অমসুং তোইনা থোক্কনবা মফমশিংদনা হেন্না মরুওইবা মীৎয়েং চঙনবা অমসুং রাজ্যশিংগা লোইননা দেঙ্গী ঙাকথোকপা ঙম্নবা খুৎশম্নদুনা পায়খৎনবা তকশিনখি। মহাক্না হাউসিং অমসুং অর্বান এফিয়র্স মন্ত্রালয় (এম.ও.ঐচ.য়ু.এ.), রুরেল দিবেলপমেন্ত মন্ত্রালয় (এম.ও.আর.দি.), এজুকেসন মন্ত্রালয় অমসুং ম্যুনিসিপাল কোর্পোরেসনশিং অমসুং লৈঙাক্কী লোকেল স্তাফশিং য়াওবা মন্ত্রালয়শিংগী অপুনবা মীফম অমা দেঙ্গী ঙাকথোক্নবা অমসুং লাকশিন্নবগীদমক মখোয়না লৌগদবা থৌদাংশিং খঙহন্নবগীদমক পাঙথোকপগী তঙাইফদবা ফোংদোকখি।
মহাক্না ফোংদোকখি মদুদি কেন্দ্র সরকারনা রাজ্যশিংগা মতম চানা দেঙ্গী লাকশিন্নবগী থবকশিং পায়খৎনবা হোৎনরি। তোঙান-তোঙানবা ইন্তর-সেক্তোরেল ওইবা মীফমশিং স্তেকহোল্দরশিং অমসুং মন্ত্রালয়শিংদা দেঙ্গী ঙাকথোক্নবা অমসুং লাকশিন্নবগীদমক মখোয়গী থৌদাংশিং খঙনবা পাঙথোকখি। মহাক্না ফোংদোকখি মদুদি হায়রিবা থবকশিং অসিনা লাক্কদবা চহিশিংদা হেন্না মপাঙ্গল কলহনলগনি। "কেন্দ্র সরকারনা তেক্নিকেল সপোর্ত অমসুং বজেতকী মতেং পাংলি।"
কম্ম্যুনিকেসন অমসুং মীয়াম ভাপ তাহন্নবগী মরুওইবশিং পল্লদুনা হকশেল মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মীয়ামদা নুংথিলগী মতমদা চীক্লিবা এদিস কাঙ মখলগী মতাংদা ভাপ তাহন্নবগীদমক স্কুল চৎলিবা অঙাংশিংদা ভাপ তাহন্নবা কেম্পেন পাঙথোক্নবা অমসুং হকচাং পুম্না কুপ্পা য়াবা ফিরোলশিং শেৎ চানবা অমসুং তোঙান-তোঙানবা ঈশিং থম্ফম চফুনচিংবা অসিনচিংবা শীজিন্নদবা ঈশিং থমদনাব চাউনা থবক লৌখৎলি। তিভি, রেদিও, সোসিএল মীদিয়া অসিনচিংবা ফম্বাকশিংদা মীয়াম ভাপ তাহন্নবা আই.ই.সি. কেম্পেন লৈবাক শীনবা থুংনা লৈবাক শীনবা থুংনা লৌখৎলি।
কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রীনা ওফিসিএলশিংবু দেঙ্গী ঙাকথোক্নবা অমসুং মীয়াম ভাপ তাহন্নবা অমসুং লাইওং লাকপদা হংনবা, লাইয়েংনবা ২৪/৭ সেন্ত্রেল হেল্পলাইন নম্বর অমা শেম্নবা পাউতাক পীখি। রাজ্যশিংদা অসিগুম্বা মতেংগীদমক মথৌ তৌবা হেল্পলাইন হাংনবা পাউতাক পীখি।
শ্রী নাদানা এ.আই.আই.এম.এস. অমসুং কেন্দ্র সরকারগী অনা লাইয়েংশঙ খুদিংদা ত্রেন তৌরবা মেনপাৱর, হিদাক লাংথক অমসুং অতৈ পুথোক পুশিন য়াওনা অখন্নবা দেঙ্গী ৱার্দশিং থমনবা পাউতাক পীখি। মখোয়দা মখোয়গী ক্লিনিকেল ফেসিলিতীশিং শীজিন্ননবা রিফরেল সিস্তেম শেম্নবা পাউতাক পীখি।
দা. অতুল গোল, দিরেক্তর জেনরেল ওব হেল্থ সর্ভিস (দি.জি.ঐচ.এস.)না রাজ্যশিংগী ম্যুনিসিপাল বোদীশিংদা দেঙ্গী থোকপা থিংনবা ভাপ তাহন্নবা হোৎনবগী তঙাইফদবা ফোংদোকখি। মহাক্না কুলর অমসুং তেঙ্কশিং বিল্দিংশিংদা কাং মচা কোকপদগী ঙাকথোক্নবা ফগৎহন্নবা পাউতাক পীখি।
লৈবাক শীনবা থুংনা দেঙ্গী ঙাকথোক্নবা, লাকশিন্নবগীদমক মখাগী থৌরাংশিং অসি লৌখৎলেঃ
• ভারত সরকারনা রাজ্যশিংবু দেঙ্গী অমসুং চিকনগুন্যা ঙাকথোক্নবা অমসুং লাকশিন্নবা ২০২৪দা এদভাইজরী ১৪ পীখ্রে। তোঙান তোঙানবা অৱাংবা থাক্কী মীফমশিং রাজ্যশিংদা মতম মতমগী ওইনা তেক্নিকেল গাইদেন্স পীনবা পাঙথোক্লি।
• লেম্না লাইওং খঙনবা অমসুং লাইনা য়েংশিন্নবা, সেন্তিনেল সর্ভিলেন্স হোস্পিতালশিং ২০০৭দা ১১০ লৈরম্বদগী ৮৪৮তা হেনগৎখ্রে।
• অপদেত তৌরবা কেস মেনেজমেন্তকী নেসনেল গাইদলাইনশিং কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রীনা ওগস্ত ১০, ২০২৩দা ফোংখি।
• মেদিকেল কোলেজ অমসুং দিস্ত্রিক্ত হোস্পিতালশিংদগী মাস্তর ত্রেনরশিংসু দেঙ্গীদগী লৈতবা অমসুং ক্লিনিকেল মেনেজমেন্ত ফগৎনবগী পাউতাকশিং পীনবা জাতিগী থাক্তা পাঙথোকপা ত্রেনিং মরি পীখ্রে।
• সেন্ত্রেল তীমশিংসু লাইনাগী ফিভম, রাজ্যনা লৌখৎপা থৌরাংশিং চাং নাইনা য়েংশিন্নবা অমসুং লাইনা লাকশিন্নবা তেক্নিকেল গাইদেন্স পীনবা রাজ্যশিংদা দেপ্যুতেসন থারি। দেঙ্গী অমসুং চিকঙ্গুনিয়াগী লাইওং খঙনবা কিৎশিংসু মতীক চানা রাজ্যশিংদা থারি।
শ্রী অপুর্ব চন্দ্র, কেন্দ্রগী হকশেল সেক্রেতরী, শ্রীমতি অরাধানা পত্নাইক, এদিসনেল সেক্রেতরী, হকশেল মন্ত্রালয়; শ্রীমতি এল.এস. চংসন, এদিসনেল সেক্রেতরী, হকশেল মন্ত্রালয়, দা. অতুল গোল, দি.জি.ঐচ.এস. শ্রীমতি বন্দনা জৈন, জোইন্ত সেক্রেতরী, হকশেল মন্ত্রালয়; প্রোফেসর এম শ্রীনিভাস, দিরেক্তর, এমস নৈ দিল্লী; দা. সরিতা বেরি, দিরেক্তর, লেদী হার্দিঙ্গে মেদিকেল কোলেজ; দা. বন্দনা তালৱার, মেদিকেল সুপরিন্তেন্দেন্ত, রাম মনোহর লোহিয়া হোস্পিতাল; দা. তনু জৈন, দিরেক্তর, এন.সি.ই.বি.দি.সি., হকশেল মন্ত্রালয় অমসুং অতৈ কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রালয়গী মকোক থোংবা ওফিসিএলশিংসু মীফম অদুদা শরুক য়াখি।