কোওপরেসন মন্ত্রালয়
102শুবা মালেমগী কোওপরেতিবস নুমিৎকী থৌরমদা কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রী শ্রী অমিত শাহনা গুজরাতকী গান্ধীনগরদা ‘সহকার সে সমৃদ্ধি’ প্রোগ্রামদা ৱা ঙাংখ্রে
হৌজিক্কী মতমদা কোওপরেসনগী মথৌ তাবা অদু খঙলদুনা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা 2021দা নুমিৎ অসিদা ইন্দিপেন্দেন্ত কোওপরেসন মন্ত্রালয় অমা লিংখৎখি
কোওপরেসনগী শাফুশিংনা মথংগী চহি 125 অসিদা খুঙ্গং অমসুং য়ুমথোং খুদিংমক্তা য়ৌহন্নবা মথংগী চহি মঙাদা কোওপরেসনগী য়াম্না মপাঙ্গল কনবা য়ুম্ফম অমা থোনগনি
কোওপরেসন মন্ত্রালয়না মখোয়গী ভাইএবিলিতী হেনগৎহন্নবা PACS মলতিপর্পস শেমখি, ঙসি PACS 65,000গী মনুংদা 48,000দা অনৌবা এক্তিবিতীশিং হাপচিন্দুনা মপাঙ্গল কনখৎহনখ্রে
‘কোওপরেসন অমং কোওপরেতিব’, হায়বদি কোওপরেতিবশিং মায়পাকহন্নবা কোওপরেতিব পুম্নমক্কী চুংশিন্নবা পান্দম অসি প্রমোৎ তৌগদবনি
2029দা মালেমগী কোওপরেতিবশিংগী নুমিৎ পালন তৌবা মতমদা লৈবাক্কী পঞ্চায়ৎ পুম্নমক্না মখোয়গী মশাগী PACS লৈরগনি
মালেমগী খ্বাইদগী অনৌবা তেক্নোলোজীশিং শীজিন্নদুনা কন্না তেস্ত তৌরবা মতুংদা ‘ভারত’ ব্রান্দ স্তাম্প অসি নমখি
মোদী সরকারনা নেনো-য়ুরিয়া অমসুং নেনো-DAP হোংহনখি
ঙসি অসি দা. শ্যাম প্রসাদ মুখর্জীগী মপোক কুমওন্নি, ঙসি বেঙ্গোল অমসুং কাশ্মিরা ভারতকী শরুক অমা ওইবগী মরম অসি দা. শ্যাম প্রসাদ মুখর্জীনি
দা. মুখর্জীনা
06 JUL 2024 5:01PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রী শ্রী অমিত শাহনা ঙসি গুজরাতকী গান্ধীনগরদা 102শুবা মালেমগী কোওপরেতিবশিংগী নুমিৎ পালন তৌনবা পাঙথোকপা ‘সহকার সে সমৃদ্ধি’ (কোওপরেসনগী খুত্থাংদা চাউখৎপা) প্রোগ্রামদা ৱা ঙাংখ্রে। থৌরম অদুদা গুজরাতকী মুখ্য মন্ত্রী শ্রী ভুপেন্দ্র পতেল, অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রালয়গী সেক্রেতরী য়াওনা অতৈ দিগনিতরীশিংনা শরুক য়াখি।
মহাক্কী ৱারোলদা শ্রী অমিৎ শাহনা হায়খি মদুদি ঙসি অসি বেঙ্গোল অমসুং কাশ্মীর অসি ভারতকী অপুনবা শরুক অমা ওইহন্নবগীদমক ঐখোয়না শ্যাম প্রসাদ মুখর্জীগী মফমদা থাগৎপা ফোঙদোকচরি। মহাক্না হায়খি মদুদি দা. মুখর্জীনা লৈবাক অমদা লেজিস্লেসন অনি, মকোক অনি অমসুং ফিরাল অনি লৈবগী মায়োক্তা ইহৌ হৌখিবা অমসুং মসিগীদমক লান্থেংনদুনা মহাক্কী পুন্সি কৎখি। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা কাশ্মীরদা আইন অনি (বিধান), মকোক অনি (প্রধান) অমসুং ফোরাল অনি (নিশান) লৈবগী মতম লোইখ্রে অমসুং চাউথোকচবা পোকপগা লোয়ননা মচু অহুমগী ফিরাল ৱাংনা পায়রি। মহাক্না হায়খি মদুদি ঙসি অসি বাবু জগজীবন রামজীগী মপোক কুমওনসুনি। মহাক্না লৈবাক অসিগী দলিতশিংগীদমক চাউখৎ থৌরাংগী প্রোগ্রাম কয়া হৌদোকখি অমসুং মাংলোমদা চংশিনখি। মহাক্না খুন্নাইগী নুংশি চান্নবগী য়ুম্ফম থোনখি অমসুং ধর্মগী ওইবা অহোংবা পুরকপগী মায়োক্তা লান্থেংনখি।
কোওপরেসন সেক্তরগা মরী লৈনবা মীওইশিং অমসুং শিন্মীশিংগীদমক ঙসি অসি য়াম্না মরু ওইবা নুমিৎ অমনি হায়না কেন্দ্রগী কোওপরেসন মন্ত্রীনা হায়খি। মহাক্না হায়খি মদুদি ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ইন্দিপেন্দেন্ত মিনিস্ত্রী ওফ কোওপরেসন অমা লিংখৎখ্রে। তোঙানবা কোওপরেসন মিনিস্ত্রী অমগী দিমান্দদা মমাংগী সরকারশিংনা করিগুম্বা অমত্তা মীৎয়েং চংখিদে হায়না মহাক্না হায়খি। মহাক্না হায়খি মদুদি গুজরাতকী লমদমদগী লাকপা শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা, প্রধান মন্ত্রী ওইরবা মতুংদা, ঙসিগী মতম অসিদা কোওপরেসনগী তঙাইফদবা অদু খঙলদুনা মশাগী ওইবা কোওপরেসন মন্ত্রালয় অমা লিংখৎখি।
শ্রী অমিত শাহনা হায়খি ঙসি গুজরাত সরকারনা য়াম্না মরুওইবা ৱারেপ অমা লৌখ্রে অমসুং নেনো-য়ুরিয়া অমসুং নেনো- DAPদা চাদা 50গী সবসিদী অমা লাউথোকখ্রে। মহাক্না গুজরাত সরকারগী ৱারেপ অদুগীদমক থাগৎপা ফোঙদোকখি অমসুং লৌমীশিংনা নেনো-য়ুরিয়া অমখক্তং চাইবগী মথৌ তাই হায়না ফোঙদোকখি অমসুং মহৈ-মরোংশিং চাউখৎলকপা মতমদা মতুং তারকপদা লমশিংদা য়ুরিয়া হাপচিনবগী মথৌ তাদে হায়খি। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি লমদম অসিদা নেনো-য়ুরিয়া অমসুং নেনো- DAP চাইবনা পোত্থোক হেনগৎহনগনি অমসুং লৈহাও মাংহল্লোই। মহাক্না হায়খি মদুদি মোদী সরকারনা মখোয়বু মমল হন্থহল্লে অমসুং লৌমীশিংনা মখোয়বু শিজিন্নগদবনি। মহাক্না হায়খি মদুদি ভারত সরকারনা নেস্নেল কোওপরেতিব ওর্গানিক লিমিতেদ (NCOL ) লিংখৎখ্রে। মসিগী পান্দমদি ওর্গানিক প্রদক্তশিং প্রমোৎ তৌবা অমসুং ওর্গানিক ফার্মিং তৌরিবা লৌমীশিংদা মখোয়গী পোত্থোকশিংগী অচুম্বা মমল ফংহনবনি। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি ঙসি NCOL না ভারত ওর্গানিক আত্তা হৌদোকখ্রে। শ্রী শাহনা হায়খি অমুলনা দিল্লীদা ওর্গানিক প্রদক্তশিংগী দুকান অমসু হৌদোক্লে। মহাক্না হায়খি মদুদি ভারত ওর্গানিক অমসুং অমুল অনিমক থাজবা য়াবা অমসুং 100% ওর্গানিক ব্রান্দশিংনি। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি মালেমগী খ্বাইদগী অনৌবা তেক্নোলোজী শীজিন্নদুনা ওর্গানিক প্রদক্তশিং চাংয়েং তৌরবা মতুংদা ভারত ব্রান্দ স্তাম্প অসি নমখি।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি কোওপরেসন অসি ভারত্তা অনৌবা ৱাখল্লোন অমা নত্তে অমসুং ঐখোয়গী অরিবা ইপা-ইপুশিংনা চহি 125গী মমাংগী ৱাখল্লোন অসিবু লৌশিনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি সরদার পতেল, মহাত্মা গান্ধী, গাদগিলজী, বৈকুন্থভাই মেহতা অমসুং ত্রিবুবন্দাস পতেলগুম্বা শক্নাইরবা মীওই কয়ানা মসি হৌদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ৱাখল্লোন অসি তপ্না তপ্না হন্থরকপা মতম অমা লাকখি। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি প্রধান মন্ত্রী মোদীনা কোওপরেসনগী মরুওইবা খঙদুনা অনৌবা অমসুং নীংতম্বা কোওপরেসন মন্ত্রালয় অমা লিংখৎখি। মহাক্না হায়খি ঙসি ঐখোয়না মরুওইবা তাঙ্কক অমদা লৈরে অমসুং চহি 125গী কোওপরেতিব মুভমেন্তনা লৈবাক অসিগী তোঙান তোঙানবা মফমশিংদা অচৌবা থৌদাং লৌরি। মহাক্না হায়খি মদুদি কোওপরেতিব সেক্তরনা লৌউ-শিংউগী লোন য়েন্থোকপদা চাদা 20, ফর্তিলাইজর য়েন্থোকপদা চাদা 35 অমসুং পোত্থোক পুথোকপদা চাদা 21, সুগর পুথোকপদা চাদা 31, গমগী পোত্থোক পুথোকপদা চাদা 13 অমসুং ফৌগী পোত্থোক পুথোকপদা চাদা 20 শরুক তম্মি। মহাক্না হায়খি কোওপরেতিব সেক্তরনা খুঙ্গংগী অমসুং লৌউ-শিংউগী শেন্মিৎলোনদা য়াম্না মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌরি। মহাক্না হায়খি মদুদি ঐখোয়না মথংগী চহি 5 দা কোওপরেসনগী মপাঙ্গল কনবা ফাউন্দেসন অমা থমগদবনি মদুদি কোওপরেসন অসিনা মথংগী চহি 125দা খুঙ্গং অমসুং য়ুমথোং খুদিংমক্তা য়ৌহনবা ঙমগনি।
শ্রী অমিত শাহনা হায়খি মদুদি কোওপরেতিবশিংগী খুত্থাংদা মোদী সরকারনা অনৌবা স্কিম অনি পুথোক্লে। মহাক্না হায়খি মদুদি সরকারনা ইথানোল প্রমোৎ তৌনবা অমসুং মহৈ-মরোং পুথোক্লিবা লৌমীশিংগী য়াইফনবা মরু ওইবা খোংথাং কয়া লৌখৎলি। মহাক্না হায়খি মদুদি সরকারগী অচৌবা কোওপরেতিব ইন্সতিত্যুসন অনি অসিনা লৌমীশিংনা পুথোকপা গেহু অদু ওনলাইনদা মিনিমম সপোর্ত প্রাইস (MSP) দা য়োল্লগনি অমসুং মদুদগী ইথানোল শেমগনি। মহাক্না হায়খি মদুদি মসিনা লৌমীশিংবু চাউখৎহনবতা নত্তনা পেত্রোলগী ইমপোর্ত হন্থহন্দুনা লৈবাক অসিগী ফোরেন এক্সচেঞ্জ রিজর্ব হেনগৎহনবদা মতেং পাংগনি। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি চপ মান্ননা, হৌজিক নেস্নেল এগ্রিকলচরেল কোওপরেতিব মার্কেতিং ফেদরেসন ওফ ইন্দিয়া (NAFED) অমসুং কঞ্জ্যুমর কোওপরেতিব ইন্সতিত্যুসনশিংসু মখল মরিগী পোল্সশিং MSP দা চাদা 100দা ফংহনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ঐখোয়না কোওপরেতিব ইন্সতিত্যুসনশিংগী মরক্তা কোওপরেসন হেনগৎহনগদবনি। কোওপরেতিব সেক্তরগী ইকনোমিক ত্রাঞ্জেক্সন পুম্নমক কোওপরেতিব সেক্তরগী মনুংদগী ঐখোয়না পাঙথোক্লবদি কোওপরেতিব সেক্তরগী মপান্দগী লুপা অমা ফাওবা পুরকপগী তঙাইফদবা লৈরোই হায়না মহাক্না হায়খি। কোওপরেসন মন্ত্রীনা নেস্নেল বেঙ্ক ফোর এগ্রিকলচর অমসুং রুরেল দিবেলপমেন্ত (NABARD) অমসুং লৈবাক শিনবা থুংনা লৈরিবা স্তেত কোওপরেতিব বেঙ্ক পুম্নমক্তা হায়খি মদুদি প্রাইমরী এগ্রিকলচর ক্রেদিৎ সোসাইতী (PACS) অমসুং অতোপ্পা কোওপরেতিব ইন্সতিত্যুসন খুদিংমক্না দিস্ত্রিক্ত কোওপরেতিব বেঙ্ক নৎত্রগা স্তেত কোওপরেতিব বেঙ্কতা মখোয়গী একাউন্ত হাংদোক্কদবনি। মসিনা কোওপরেতিব সেক্তরবু মপাঙ্গল কনখৎহনবতা নত্তনা কেপিতেল অমসুং থাজবসু হেনগৎহল্লগনি।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লৈবাক অসিগী কোওপরেতিব সেক্তরদা 'সহকার সে সমৃদ্ধি'গী স্লোগান পীখ্রে। মহাক্না হায়খি মদুদি হৌখিবা চহি 10দা প্রধান মন্ত্রী মোদীনা মীওই করোর 30বু লায়রবগী মরক্তা লৈহন্দুনা মখোয়গী নুমিৎ খুদিংগী মথৌ তাবশিংগী পোৎলুমশিংদগী কোকহনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি প্রধান মন্ত্রী মোদীনা লৈবাক অসিগী লায়রবা মীওই করোর কয়াদা য়ুম, মৈ, তোইলেৎ, থক্নবা ঈশিং, লেম্না চেং হৱাই কিলোগ্রাম 5 অমসুং গ্যাস সিলিন্দরগুম্বা খুদোংচাবশিং ফংহল্লে। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি হৌজিক্তি লায়রবা মীওই করোর কয়া অসিনা লৈবাক অসিগী চাউখৎ থৌরাংদা শরুক য়াবা পাম্মি অদুবু মখোয়গী মফমদা কেপিতেল লৈতে। মহাক্না হায়খি লৈবাক অসি চাউখৎহনবদা মতেং পাংনবা অমসুং কেপিতেল য়াওদনা মশাবু চাউখৎহনবগী অমত্তা ঙাইরবা পাম্বৈদি কোওপরেসননি। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা পীরকপা 'সহকর সে সমৃদ্ধি'গী মন্ত্র অসিগী তুংদা লৈরিবা অমত্তা ঙাইরবা পান্দমদি নীংতম্বা ফংলবা চহি 75গী মতুংদসু শোত্থনা লৈরিবা মীওই করোর 30গী পুন্সিদা থাজবা, নুংঙাইবা অমসুং চাউখৎপা পুরকপা অসিনি।
কেন্দ্রগী কোওপরেসন মন্ত্রালয়না কোওপরেতিব সেক্তরগীদমক মরুওইবা খোঙথাং কয়া লৌখৎলি হায়না শ্রী অমিত শাহনা হায়খি। মহাক্না হায়খি মদুদি সরকারনা লৈবাক অসিদা রাজ্য নত্ত্রগা জিলা অমত্তদা মপাঙ্গল লৈরবা দিস্ত্রিক্ত কোওপরেতিব বেঙ্ক অমসুং মপাঙ্গল লৈরবা দিস্ত্রিক্ত মিল্ক প্রদ্যুসর য়ুনিয়ন লৈতবা লৈহন্দনবা পান্দম থম্লি। মহাক্না হায়খি মদুদি মসি পাংথোক্তুনা ঐখোয়না কোওপরেতিব সেক্তর পাকথোক চাউথোকহল্লগনি অমসুং খুঙ্গংগী অমসুং লায়রবা মীওই খুদিংমক চাউখৎহল্লগনি। মসিগীদমক্তা ঐখোয়না কোওপরেতিব পঞ্চায়ৎ অমগী ৱাখল্লোন থম্লে হায়না শ্রী শাহনা ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খি ঙসিসু লৈবাক অসিদা কোওপরেতিব ইন্সতিত্যুসন অমত্তা লৈতবা পঞ্চায়ৎ লাখ 2 লৈরি। মহাক্না হায়খি মদুদি ঐখোয়না পান্দম থম্লি মদুদি লাক্কদৌরিবা চহi 5দা ঐখোয়না হায়রিবা পঞ্চায়ৎ লাখ অনি অসিদা মল্তি-পরপজ PACS শেম্নবা ঐখোয়না থবক পায়খৎকনি। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি সরকারনা PACS গীদমক মোদেল বাইলোশিংসু শেমখ্রে অমসুং PACS অসি রাজ্যগী সবজেক্ত অমা ওইরবসু, কাশ্মীরদগী কন্যাকুমারী অমসুং অসামদগী দ্বারকা ফাওবগী রাজ্য খুদিংমক্না মোদেল বাই-লোশিং অসি অয়াবা পীখ্রে। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি সরকারনা PACSবু মল্তি-পর্পস ওইহন্নবা হোৎনরি অমসুং ঙসিদি লৈবাক অসিদা লৈরিবা ফঙ্কসনেল PACS 65,000 গী মনুংদা 48,000 না মখোয় মশাদা অনৌবা থবক থৌরমশিং হাপচিন্দুনা চৎনবা য়াবা ওইহন্নবা খোঙথাং লৌখৎলি।
কেন্দ্রগী কোওপরেসন মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি কেন্দ্র সরকারনা মল্তি-স্তেৎ কোওপরেতিব ইন্সতিত্যুসন অহুম - ওর্গানিক কম্মিতী, এক্সপোর্ত কম্মিতী অমসুং সিদ কম্মিতী শেমখ্রে। মসিগী খুত্থাংদা লৌমীশিংগী পুন্সি মহিং হেনগৎহন্নবা লম্বী য়াৎলি। সরকারনা অথুবা মতমদা নেস্নেল কোওপরেতিব পোলিসী অমা পুরক্লগনি হায়না মহাক্না হায়খি। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি লৈবাক অসিদা অনৌবা ফার্মর প্রোদ্যুসর ওর্গনাইজেসন (FPO) 1100 শেমখ্রে। PACS লাখ 1 হেনবনা অনৌবা বাইলোশিং অসি য়াখ্রে। হৌজিক নেস্নেল কোওপরেতিব দিবেলপমেন্ত কোরপোরেসন (NCDC) দা লুপা করোর 2000গী বোন্দ ইসু তৌবগা লোয়ননা, ইন্সতিত্যুসন অসিনা কোওপরেতিব ইন্সতিত্যুসন কয়াগী য়াইফনবা থবক তৌবা ঙম্লগনি। মসিগা লোয়ননা অর্বান কোওপরেতিব বেঙ্কশিংনা অনৌবা ব্রাঞ্চশিং হাংবগী পান্দম থম্লে। কোওপরেতিব বেঙ্কশিংনা পীবা পর্সনেল হাউসিং লোনগী লিমিৎ অসি শরুক অনি হেনগৎহনখ্রে। ইনকম তেক্সকী কান্নবা অমসুং শেল লৌথোকপগী লিমিৎ অনিমক হেনগৎহনখ্রে। প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা আইন অমা শেমদুনা সুগর কোওপরেতিব মিলশিংগী লুপা করোর 15000গী ইনকম তেক্স লৌথোকপগী থবক পায়খৎলে। IT লাইএবিলিতী অসি চহি কয়াদগী লেপ্পা লৈরি।
শ্রী অমিৎ শাহনা লৈবাক শিনবা থুংনা কোওপরেতিব সেক্তরগী শিন্মীশিংদা ৱাকৎখ্রে অমসুং কোওপরেতিবশিং অসি লৈবাক অসিগী শেন্মিৎলোনগী মপাঙ্গল কনবা য়ুম্বী অমা ওইহন্নবা হায়খ্রে। মহাক্না হায়খি কোওপরেতিবশিংবু মপাঙ্গল কনবা য়ুম্বী অমা ওইহনবতা নত্তনা ঐখোয়না সেক্তর অসিগী খুত্থাংদা লৈবাক অসিগী লায়রবা মীওই করোর কয়াগী পুন্সিদা খুদোংচাবশিং, নুংঙাই-য়াইফবা অমসুং মশা-মউ ফনা লৈহন্নবা থবক পায়খৎকদবনি। শ্রী শাহনা থাজবা থমখি মদুদি 2029দা মালেমগী কোওপরেতিবশিংগী নুমিৎ পাঙথোক্কদৌরিবা নুমিত্তা, লৈবাক অসিদা PACS লৈতবা পঞ্চায়ৎ অমত্তা লৈরোই। প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী মঙলান অদু মঙফাওনহন্নবা অমসুং লায়রবশিংগী শেবা তৌনবা কোওপরেতিবশিংবু মাংলোমদা পুখৎনবা ঐখোয় পুম্নমক্না পুন্না হোৎনমিন্নবা মথৌ তাই হায়না মহাক্না হায়খি।

Ministry of Cooperation
On the occasion of 102nd International Day of Cooperatives, Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah addresses 'Sahkar se Samriddhi' program in Gandhinagar, Gujarat
Understanding the need for cooperation in present times, Prime Minister Shri Narendra Modi established an independent Ministry of Cooperation on this day in 2021
In the next five years a strong foundation of cooperation will be laid so that cooperation impacts every village and household for the next 125 years
Ministry of Cooperation made PACS multipurpose in order to improve their viability, today 48,000 out of 65,000 PACS have strengthened by adding new activities to its fold
‘Cooperation amongst Cooperative’, meaning a collaborative goal of all cooperatives to make cooperatives succeed, should be promoted
When International Day of Cooperatives will be celebrated in 2029, all Panchayats of the country will have their own PACS
‘Bharat’ brand stamp is put out after rigorous testing using the world’s most modern technologies
Modi government has made Nano-Urea and Nano-DAP cheaper
Today is the birth anniversary of Dr. Shyama Prasad Mukherjee, if Bengal and Kashmir are a part of India today, the only reason for this is Dr. Shyama Prasad Mukherjee
Dr. Mukherjee led the movement that two legislations, two heads at the top and two flags will not work in one country
Under the leadership of Prime Minister Modi, the duality of having two legislations, two heads at the top and two flags ended in Kashmir and the tricolor is flying there high with great pride
06 JUL 2024 5:01PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah addressed the 'Sahkar se Samriddhi' (Prosperity through Cooperation) program organized on the occasion of 102nd International Day of Cooperatives in Gandhinagar, Gujarat today. Many dignitaries including Gujarat Chief Minister Shri Bhupendra Patel, and Secretary, Ministry of Cooperation were present on the occasion.
In his address, Shri Amit Shah said that today is the birth anniversary of Dr. Shyama Prasad Mukherjee and we owe to him for making Bengal and Kashmir integral parts of India today. He said that it was Dr. Mukherjee who led the movement against having two legislations, two heads at the top and two flags in one country and sacrificed his life fighting for this cause. Shri Shah said that today under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi the duality of having two legislations (Vidhan), two heads at the top (Pradhan) and two flags (Nishaan) has ended in Kashmir and the tricolour is flying there high with great pride. He said that today is also the death anniversary of Babu Jagjivan Ram ji, who initiated and took forward many development programs for the Dalits of the country and laid the foundation of social harmony and opposed religious conversion.
The Union Minister of Cooperation said that today is a very important day in many ways for all the people and workers associated with the cooperative sector. He said that on this day, Prime Minister Shri Narendra Modi had established an independent Ministry of Cooperation. He said that previous governments never paid heed to the demand of a separate Cooperation Ministry. He said that Shri Narendra Modi, who comes from the land of Gujarat, after becoming the Prime Minister, established an independent Ministry of Cooperation by understanding the need for cooperation in today's time.
Shri Amit Shah said that today the Government of Gujarat has taken a very important decision and announced a subsidy of 50 percent on Nano-Urea and Nano-DAP. He thanked the Gujarat government for the decision and said that farmers need to spray Nano-Urea only once and that there is no need to add Urea to the fields later during the crop’s growth. Shri Shah said that spraying Nano-Urea and Nano-DAP in the field is sufficient for increased production and will also save the soil. He said that the Modi government has made them cheaper and farmers should use them. He said that the Government of India has established National Cooperative Organic Limited (NCOL) to promote organic products and ensure fair price for their produce to farmers practising organic farming. Shri Shah said that today Bharat Organic Atta has also been launched by NCOL. Shri Shah said that Amul has also launched a shop of Organic products in Delhi. He said that both Bharat Organic and Amul are reliable and 100 percent organic brands. Shri Shah said that the Bharat brand stamp is put on organic products only after testing them using the world's most modern technology.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that cooperation is not a new idea in India and our forefathers had adopted this 125 years old idea. He said that many great personalities like Sardar Patel, Mahatma Gandhi, Gadgil ji, Vaikunthbhai Mehta and Tribhuvandas Patel started it. He said that a time came when this idea started weakening gradually. Shri Shah said that Prime Minister Modi established a new and independent Ministry of Cooperation recognizing the relevance of cooperation. He said that today we are at an important juncture and the 125 years old cooperative movement is making a big contribution in various areas of the country. He said that the cooperative sector is contributing 20 percent in the distribution of agricultural loans, 35 percent in the distribution of fertilizers and 21 percent in production, 31 percent in sugar production, 13 percent in the purchase of wheat and 20 percent in the purchase of paddy. He said that the cooperative sector is making a very important contribution in the rural and agricultural economy. He said that we have to lay such a strong foundation of cooperation in the next 5 years so that cooperation can reach every village and household for the next 125 years.
Shri Amit Shah said that the Modi government has come up with two new schemes through cooperatives. He said that the government has taken important steps to promote Ethanol and for the prosperity of the farmers producing Maize. He said that the government have made arrangements that two big cooperative institutions of the government will buy Maize produced by the farmers online at the minimum support price (MSP) and Ethanol will be made from it. He said that this will not only make the farmers prosperous but will also help in increasing the country's foreign exchange reserves by reducing the import of Petrol. Shri Shah said that similarly, now National Agricultural Cooperative Marketing Federation of India (NAFED) and Consumer cooperative institutions will also procure 4 types of Pulses at 100 per cent MSP. He said that we should promote ‘Cooperation among Cooperative’ institutions. He said that if we do all the economic transactions of the cooperative sector within the cooperative sector itself, then we will not need to bring a single penny from outside the cooperative sector. The Minister of Cooperation urged National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) and all the State Cooperative Banks across the country that every Primary Agriculture Credit Society (PACS) and other cooperative institutions should open their account in the District Cooperative Bank or State Cooperative Bank, which will not only strengthen the cooperative sector but will also increase capital and confidence.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that Prime Minister Shri Narendra Modi has given the slogan of 'Sahkar se Samriddhi' to the cooperative sector of the country. He said that in the last 10 years, Prime Minister Modi emancipated 30 crore people from poverty and freed them of their worries of daily needs. He said that PM Modi has provided facilities like house, electricity, toilet, drinking water, 5 kg free food grains and gas cylinder to crores of poor people of the country. Shri Shah said that now these crores of poor people want to contribute to the development of the country but they do not have capital. He said that the only way to contribute to the development of the country and to develop oneself without capital is cooperation. Shri Shah said that the only objective behind the mantra of 'Sahkar se Samriddhi' given by Prime Minister Shri Narendra Modi is to bring confidence, happiness and prosperity in the lives of these 30-crore people who are backward even after 75 years of independence.
Shri Amit Shah said that the Union Ministry of Cooperation has taken many important steps for the cooperative sector. He said that the government has set a target that there should not be any state or district in the country where there is not a viable district cooperative bank and a viable district milk producer union. He said that only by doing this we will be able to expand the cooperative sector and make every rural and poor person prosperous. Shri Shah said that for this we have envisioned a Cooperative Panchayat. He said that even today there are 2 lakh panchayats in the country where there is not a single cooperative institution. He said that we have set a target that in the next 5 years we will work to create multipurpose PACS in these two lakh panchayats. Shri Shah said that the government has also made model bylaws for PACS and despite PACS being a state subject, every state from Kashmir to Kanyakumari and Assam to Dwarka has accepted these model bylaws. Shri Shah said that the Government has also worked towards making PACS multi-purpose and today, out of 65,000 functional PACS in the country, 48,000 have taken initiatives towards becoming viable by adding some new activity to themselves.
Union Minister of Cooperation said that the central government has also formed three multi-state cooperative institutions - Organic Committee, Export Committee and Seed Committee - through which the path has been paved to enrich the lives of farmers. He said that the government will soon bring a National Cooperative Policy. Shri Shah said that 1100 new Farmer Producer Organisations (FPOs) have been formed in the country, more than 1 lakh PACS have accepted the new bylaws and now with the issuance of bonds worth Rs 2000 crore to National Cooperative Development Corporation (NCDC), this institution will be able to work for the welfare of more cooperative institutions. Along with this, the urban cooperative banks have got the target of opening new branches, the limit of personal housing loan given by cooperative banks has been doubled, both the income tax benefits and the limit of cash withdrawal have been increased and Prime Minister Shri Narendra Modi, by enacting a law, has done the work of cancelling the income tax liability of Rs 15000 crore of sugar cooperative mills. The IT liability was pending for many years.
Shri Amit Shah called upon the workers of the cooperative sector across the country and asked them to make cooperatives a strong pillar of the country's economy. He said that we not only have to make cooperatives a strong pillar but also work to instil facilities, prosperity and self-confidence in the lives of crores of poor people of the country through this sector. Shri Shah expressed confidence that on the day when International Day of Cooperatives will be celebrated in 2029, there will not be a single Panchayat in the country where there will not be a PACS. He said that we all have to come together to make Prime Minister Shri Narendra Modi's dream come true and take cooperatives forward to serve the poor.