Prime Minister's Office
English rendering of PM’s interaction with Indian contingent for Paris Olympics 2024
05 JUL 2024 5:06PM by PIB Delhi
Anchor: Respected Prime Minister, Hon’ble Ministers, Dr. P.T. Usha. Today, all the athletes participating in the Paris Olympics have come to interact with you. They are expecting guidance from you, Sir. Approximately, 98 people are connected online, Sir, because their training is ongoing abroad, and in other centres in the country. In the coming days, all of you will be leaving for Paris. I request Sir to please guide and encourage everyone. Thank you, Sir!
Prime Minister: Welcome to all of you! And welcome to those connected online as well. Friends, I won't take much of your time today because you are in the mood to leave and win. And I am in the mood to welcome you back after your victory. I always try to meet with the stars of our country's sports world, learn new things, understand their efforts, and make any necessary changes in the system from the government's side to support them. I aim for direct interaction to get first-hand information.
Sports have a nature similar to that of students. When a student goes to take an exam, he reassures the entire household not to worry as he will get a good rank. Once he comes out of the exam hall, he knows how he fared, whether he performed better or not. If he does not fare well, then as soon as he comes out of the exam hall, he starts giving excuses like the fan was too loud, the window was open and he could not concentrate, the teacher kept looking at him etc. etc. You must have seen such students who always have so many excuses and blame circumstances. Such people never progress in their life, becoming masters of making excuses and can’t make progress.
But I have seen many players and I also know some players who never blame circumstances. They always say, "That technique was new for me," or "I didn't anticipate the approach of my opponent. That could also have been a good approach.”
What I want to say friends is that we are going to play, aiming for our best performance. However, the Olympics are also a great platform for learning. There are some who play their game and inform everyone on telephone how their day was, while there are others who watch every game. They observe how our country is playing and how different countries are playing and try to absorb and understand new techniques. They then share these insights with their coaches how a particular player did a great job at the last moment. He asks his coach about that technique and sometimes reviews the videos of that match multiple times to learn new moves.
For those with a learning mindset, there are many opportunities to learn. For those who want to live in complaints, there is no shortage of complaints either. Even athletes from the most affluent countries with the best facilities might complain. But athletes from countries like ours, facing many difficulties and inconveniences, keep their hearts and minds focused on their mission for the country and the national flag, setting aside all hardships.
Therefore, friends, I firmly believe that this time as well, you will make Bharat proud in the field of sports. Who are those going to the Olympics for the first time? It seems there are more girls. There are more wrestlers too?
What are the first-timers thinking? I would like to hear what you are thinking. Anyone can share. Yes, please. You want to say something, right? Yes, please.
Player: I am very happy; I am going to the Olympics for the first time.
Prime Minister: Please introduce yourself.
Player: I am Ramita Jindal, and I am going to the Olympics in air rifle shooting for the first time. So, I am very excited because going to the Olympics has been my dream since I started sports. So, I am very excited and motivated to do something good for the country there.
Prime Minister: Where have you been training?
Ramita Jindal: I am from Haryana, but I train in Chennai.
Prime Minister: Is anyone else in your family associated with sports, or are you the first?
Ramita Jindal: No, I am the first.
Prime Minister: Otherwise, in Haryana, you find an athlete in every household. Sit down. Who else wants to share their experience of going for the first time? The girls can share a lot. Yes, give the mike to her. Let her speak.
Player: Sir, my name is Ritika (Sajdeh), and I am from Rohtak, Haryana. I am very happy; I am going for the first time. I am very excited to show my performance. The whole country will be watching me, and everyone is praying for me, and I will give my 100 per cent.
Prime Minister: Well done! Please go ahead, you seem hesitant, but your body language suggests you want to speak.
Player: My name is Antim Panghal. I wrestle in the 53 kg category. I am 19 years old, and I will be competing in the Olympics. I am very happy because so far in wrestling, only one medal has come from a girl, and that too a Bronze. I want to bring back an even better medal.
Prime Minister: Good! Who among you is under 18 years old? Anyone who is under 18? Yes, tell us about yourself.
Player: Hi, I am Dhinidhi Desinghu. I am 14 years old. I am from Kerala but generally represent Karnataka. I am really excited to go to the Olympics this year as part of Team India. It’s a great honour and privilege to be part of such an amazing team. I know this is just the start of my journey, and I have a long way to go and for all of us here. I hope we all make the country proud and come back with great achievements and lifelong goals.
Prime Minister: Wish you all the best.
Dhinidhi Desinghu: Thank you, Sir!
Prime Minister: Who among you has been to the Olympics more than three times? More than three times! Let's hear from them. Yes, go ahead. People from Jharkhand have special permission to speak freely.
Player: Namaste, Sir. My name is Deepika Kumari. I represent archery, and this is my fourth Olympics. I am very excited and have a lot of experience. I want to use that experience and represent with the same enthusiasm and confidence, giving my 200 per cent. Thank you, Sir.
Prime Minister: What message do you have for the new athletes going for the first time? The athletes who are going for the first time!
Deepika Kumari: Sir, I would say that excitement is very high, but I would tell them not to get lost in the glamour. They should focus on themselves as much as possible, enjoy the experience, but with full focus and self-confidence. I would say not to chase medals but to perform well. If they perform well then the medals will follow.
Prime Minister: You have been to the Olympics three times. The first time you went, you must have learned something and practiced it afterward. The second time, you learned something else. Can you share what new things you adopted that increased your confidence and made you feel you could contribute to the country? Or did you stick to the same routine practices? I have seen that many people, like myself, who are used to doing yoga, tend to start the same way each time. Sometimes I consciously try new things, I drop two yoga poses and try two new ones. Everyone gets into a habit and keeps doing it the same way. And he thinks he has done it. What is your situation?
Deepika Kumari: Sir, we continue with the good habits, and if we lose a match, we learn from it and practice not to repeat the same mistakes during our practice sessions. We keep on repeating to avoid mistakes so that good habits become part of our routine and try to continue those.
Prime Minister: Sometimes bad habits also become part of our routine.
Deepika Kumari: Sir, it happens. Often, bad habits do creep in. But we talk to ourselves and remind ourselves how to convert those into good habits.
Prime Minister: Okay! Who else has been to the Olympics three times?
Player: Namaste, Sir. I am Poovamma M R from athletics. In 2008, when I went to the Olympics, I was 18 years old and was a reserve, Sir. In 2016, we crashed out of (the 4x400m relay quartets). In 2020, we did not make it to the finals. This time, we want to create a national record and make it to the finals.
Prime Minister: This shows confidence. Thank you. Wish you all the best. Those connected online, if you want to share your experience, it will be good for all the athletes. Who wants to share? Raise your hand and start.
Player: Namaste, Sir.
Prime Minister: Namaste.
Player: I am P.V. Sindhu. Sir, this will be my third Olympics. In the first Olympics in 2016, I brought home a silver medal. In 2020 Tokyo, I brought home a bronze medal. This time, I hope to change the colour and come back with a gold medal. Obviously, I am going with a lot of experience, but it will not be easy. I will try my best and hope for another medal, Sir.
Prime Minister: What would you like to say to the new athletes?
P.V. Sindhu: Firstly, I would like to wish them all the very best. Many people think that the Olympics bring a lot of pressure and excitement, especially for those experiencing it for the first time. But I just want to say that it is like any other tournament. We just need to focus and believe in ourselves that we can do it. Everyone is working hard, so I wish them to give their 100 per cent. Don't think of it as a different tournament or that it will be hard. It is like any other tournament. Just focus on performing well and give your 100 per cent. Thank you, Sir.
Prime Minister: Is there anyone else who would like to speak?
Player: Namaste, Sir. I am Priyanka Goswami.
Prime Minister: Namaste. Where is your Lord Krishna idol?
Priyanka Goswami: Sir, he is with me here in Switzerland.
Prime Minister: Are you taking Lord Krishna idol to the Olympics again?
Priyanka Goswami: Yes Sir, this will be his second Olympics as well. Firstly, congratulations Sir on becoming Prime Minister for the third time. It’s a pleasure for us athletes to talk to you again. Sir, this is my second Olympics, and I have been training in Australia for three months under government support and currently I am training in Switzerland under the TOPS scheme. We are receiving a lot of support from the government, training abroad. I hope all the players will give their best at the Olympics and bring back as many medals as possible.
Prime Minister: You used to complain that no one watches your sport. During practice abroad, did you have spectators?
Priyanka Goswami: Yes, Sir. Abroad, this sport is given as much importance as other sports. Back home, it was a bit less, but since you have been encouraging people to watch all sports and speak about every athlete, now more people in our country are also watching this sport. This gives us motivation as well as support to perform well, knowing that people are watching our events. I have to do better this time.
Prime Minister: Well, many congratulations to you. Who else would like to speak?
Player: Namaste, Sir. I am Nikhat Zareen, and I am representing India in boxing in the 50 kg category at the Olympics. This is my first Olympics, and I am very excited. At the same time, I am keeping myself focused. The entire country has expectations from me, and I want to meet those expectations and return by making my country proud.
Prime Minister: Best wishes to you. Neeraj was saying something.
Neeraj Chopra: Namaste, Sir!
Prime Minister: Namaste, brother.
Neeraj Chopra: How are you, Sir?
Prime Minister: I am the same. Your churma has not arrived yet.
Neeraj Chopra: Sir, I will bring churma this time. Last time it was with sugar from Delhi. This time it will be with desi ghee from Haryana.
Prime Minister: I have to eat that one. I want to eat churma made by your mother.
Neeraj Chopra: Sure, Sir.
Prime Minister: Please go ahead.
Neeraj Chopra: Sir, we are currently in Germany, and the training is going very well. I have participated in fewer competitions this time because I was having a recurring injury. But now it’s much better. Recently, I competed in Finland, and it went well. We have one month left for the Olympics, and the training is going great. We are trying to be fully fit for Paris and give our 100 per cent for our country because this opportunity comes once in four years. I would like to tell all the athletes that they should dig deep within themselves to find what will help them give their best. My first Olympics was in Tokyo, and it was a great result, winning gold for the country. I believe it was because I played fearlessly and had a lot of belief in myself due to excellent training. I would tell all the athletes to play the same way, without fear, because those competing are also human. Sometimes we think that Europeans or athletes from the US or other countries are stronger, but if we recognize our hard work and we are away so far away from our homes, anything is possible.
Prime Minister: You've given some excellent tips to everyone. I thank you and wish you good health. No new injuries in the next month, brother.
Neeraj Chopra: Absolutely, Sir. That’s what we are trying for.
Prime Minister: See friends, there are a few important things that have come out of our discussion. Listening to experienced people has its own significance. As mentioned earlier, don't get lost in the glamour and distractions of the event there. That's very true. Otherwise, it can affect our focus. Secondly, God has given us a certain stature, and often, the athletes from other countries may appear taller or bigger. But remember, this is not a game of physical size. It’s a game of skill and talent. Do not be intimidated by the physical appearance of the competitors. You should have confidence in your own talent. No matter how imposing the opponent looks, believe in your own abilities. Skill and talent are what bring results. You might have noticed that many people know a lot but still falter during examinations. This often happens because their focus is divided. They are more worried about the outcome, like what their family will say if they don’t do well. What will the family members say if I don’t get good scores? He remains under pressure thinking about marks. You should not worry about such things. Just play your best. Whether you win a medal or not, don’t let that pressure get to you. Your attitude should be to give your 100% without any compromise.
Another important aspect is the importance of sleep. Your coaches and physiologists must have emphasized this. In sports, as much as practice and consistency are important, so is getting proper sleep. Sometimes, the night before a match, you may find it hard to sleep due to excitement. Lack of sleep can harm your performance more than anything else. You might think, what kind of Prime Minister is this who is telling us to sleep well? But I insist that good sleep is crucial for athletes, and for everyone, really. Modern medical science also emphasizes the importance of sleep quality and duration. So, no matter how excited you are, make sure to get proper sleep. You all work very hard, so naturally, you fall into a deep sleep because of physical exhaustion. But there’s a difference between sleep induced by physical tiredness and sleep that is free from worries. Therefore, I urge you not to compromise on sleep. That’s also why we send you early to acclimatize, avoid the problem of jet lag so you can feel comfortable and adjust to the time difference before competing. That’s why the government provides you this facility. This time too, we have made new efforts to ensure your comfort. But I can’t say for sure whether everything will be comfortable or not, but we have made sincere efforts. We are also engaging the Indian community there to support you. They may not be able to be very close due to certain disciplines, but they will be there to care for and support you. They take full care of the players whose events are over. The government tries to ensure that you are comfortable, face no inconvenience and can perform well.
I extend my best wishes to all of you. I look forward to seeing you again when the games will be over on August 11. Some of you will depart early. But I will try my best so that you can join the Independence Day celebrations on August 15th at the Red Fort. The entire country will watch you who have gone to play in the Olympics. It's a proud moment to participate in the Olympics, and it adds more pride if you bring home a medal. Those who came through Khelo India, how many of you are there? Quite a few, I see. Tell us about your sport and your experience.
Player: Sir, my name is Arjun. I came through the Khelo India initiative and I play badminton. The initiative has been a great support for young athletes like me, providing resources and training facilities.
Prime Minister: That's wonderful, Arjun. Your journey from Khelo India to the Olympics is inspiring. Keep up the hard work and make the nation proud.
Player: Hello Sir, I am Sift, and I am into shooting. Khelo India has helped me a lot. Because after training in Delhi and joining that scheme, the results I have achieved are due to Khelo India.
Prime Minister: Good, it’s a great start.
Sift: Yes Sir.
Prime Minister: And you?
Player: Namaste Sir, my name is Manu Bhaker. I will represent India in shooting at the next Olympics. In 2018, during the first edition of the Khelo India School Games, I won a gold medal with a national record. From there, I joined the core group of TOPS (Target Olympic Podium Scheme). Since then, my goal has been to earn the Indian jersey and play for India. Khelo India provided a platform that guided many people. I see many athletes from Khelo India in my team now, playing with me and even juniors who have come from Khelo India. It was a big step to be supported by TOPS since 2018, and I am very grateful for their support. They solve small problems faced by athletes, which has played a major role in my journey. Thanks to Khelo India and TOPS, I am here today. Thank you, Sir.
Prime Minister: Great, best wishes to you. Is there anyone else who wants to say something? Please share.
Player: Namaskar, Sir! I am Harmanpreet Singh from the hockey team. Last time, we won the Bronze Medal at the Olympics after 41 years. It was a proud moment for us because of hockey's rich history. We are making a strong effort this time, and should I talk about facilities.
Prime Minister: Everyone is watching your team.
Harmanpreet Singh: Regarding facilities, we stay at the Bungalow SAI, where we receive some of the best facilities. You mentioned recovery and sleep, and we get excellent food and recovery resources there. We are working very hard this time, and our team is strong. We hope to perform even better and win a medal for the country, Sir.
Prime Minister: Perhaps hockey is the sport under the most pressure in our country because everyone believes it’s our game, and how come we lagged behind in this sport. Hockey players face the most pressure because every child believes this is our game, and we can’t lose. In other sports, people might say our athletes tried, but in hockey, there is no compromise. Therefore, you have to work even harder. My best wishes are with you, and I am confident you will succeed.
Harmanpreet Singh: Thank you, Sir.
Prime Minister: I would say this is an opportunity to do something for the country. You have reached this position through your hard work. Now, it’s time to give back to the country by giving your best on the field. Those who give their best in the field bring glory to the country. I am confident that our team will break all past records this time. Bharat aims to host the Olympics in 2036. This creates a big environment for us and we are making efforts in that direction, and preparations are underway. The progress in preparations may be slow. Experts are working on what is needed in terms of infrastructure. The Olympics is being held in different cities of France this time and one of the events will be held at a faraway island. If you have an interest, observe the arrangements in France during the Olympics and note down any gaps or improvements. Any input from the players will help us immensely in preparing for 2036. Best wishes to all of you. Thank you.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପ୍ୟାରିସ୍ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ୨୦୨୪ ପାଇଁ ଭାରତୀୟ ଦଳ ସହ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବାର୍ତ୍ତାଳାପ
05 JUL 2024 5:06PM by PIB Bhubaneswar
ଉପସ୍ଥାପିକା: ମାନନୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ, ସମ୍ମାନନୀୟ ମନ୍ତ୍ରୀଗଣ ଡ. ପି.ଟି. ଉଷା ଆଜି ଆମ ପ୍ୟାରିସ୍ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସରେ ଭାଗ ନେଉଥିବା ସମସ୍ତ ଆଥଲେଟ୍ ଆପଣଙ୍କ ସହ କଥା ହେବାକୁ ଆସିଛନ୍ତି। ସାର୍ ଆମକୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିବେ ବୋଲି ଆଶା କରୁଛୁ। ପାଖାପାଖି ୯୮ଜଣ ଅନଲାଇନରେ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଥିବା ବେଳେ ସେମାନେ ବିଦେଶରେ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଚାଲିଛି । ଦେଶର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ରରେ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଚାଲିଛି। ଏବଂ ଆଗାମୀ କିଛି ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଆପଣ ସମସ୍ତେ ପ୍ୟାରିସ୍ ଅଭିମୁଖେ ଯାତ୍ରା କରିବେ । ମୁଁ ସାରଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି ଯେ ଦୟାକରି ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରନ୍ତୁ, ସେମାନଙ୍କୁ ଉତ୍ସାହିତ କରନ୍ତୁ। ଧନ୍ୟବାଦ ସାର୍!
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ:ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ ! ଏବଂ ଅନଲାଇନରେ ଯୋଗ ଦେଇଥିବା ସମସ୍ତ ସାଥୀମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ । ସାଥିମାନେ, ମୁଁ ଆଜି ଆପଣଙ୍କର ଅଧିକ ସମୟ ନେଉନାହିଁ, କାରଣ ଆଜି ଆପଣ ମାନେ ଛାଡିବା ମୁଡ୍ ରେ ରହିବେ ଏବଂ ଜିତିବାର ମୁଡରେ ରହିବେ । ଏବଂ ଜିତିବା ପରେ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରିବାମୁଡରେ ଅଛି । ସେଥିପାଇଁ କ୍ରୀଡ଼ା ଜଗତ ସହ ଜଡ଼ିତ ଆମ ଦେଶର ତାରକାମାନଙ୍କୁ ଭେଟିବା, ନୂଆ ନୂଆ କଥାଜାଣିବାଏବଂସେମାନଙ୍କ ପ୍ରୟାସକୁ ମୁଁ ବୁଝିପାରୁଛି । ଏବଂ ଏକ ସରକାର ଭାବରେ ଯଦି ଆମକୁ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ କିଛି ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବାକୁ ପଡିବ ଏବଂ କିଛି ପ୍ରୟାସ ବଢ଼ାଇବାକୁ ପଡିବ, ତେବେ ମୁଁ ଏ ଦିଗରେ କିଛି କାମ ଜାରି ରଖିବି । ମୁଁ ସମସ୍ତଙ୍କ ସହ ସିଧାସଳଖ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିଥାଏ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ମୁଁ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ସୂଚନା ମିଳିଥାଏ |
ଖେଳର ଏକ, ସ୍ଵଭାବ ଅଛି ଯାହାକୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଛାତ୍ର ପସନ୍ଦ କରନ୍ତି | ଯେତେବେଳେ ସେ ପରୀକ୍ଷା ପାଇଁ କାଗଜ ଦେବାକୁ ଯାଆନ୍ତି, ସେ ପୂରା ଘରକୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦିଅନ୍ତି ଯେ ଆପଣ ଚିନ୍ତା କରନ୍ତୁ ନାହିଁ, ମୁଁ ରାଙ୍କ ନିଶ୍ଚିତ ପାଇବାକୁ ଯାଉଛି । ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ସେ ଜାଣିବାକୁ ପାଇବେ ଯେ ପରୀକ୍ଷାରେ କ'ଣ ହେବ, ସେ କ'ଣ କରିପାରିବେ, ଏହା ଠିକ୍ ଅଛି କିମ୍ବା ଏହା ହୋଇନାହିଁ । ସେତେବେଳେ ସେ ଯିବା ମାତ୍ରେ ଆରମ୍ଭ କରିଦିଅନ୍ତି। ପଙ୍ଖାର ଶବ୍ଦ ବହୁତ ଜୋରରେ ଆସୁଥିଲା। ଝରକା ଖୋଲିଥିଲା ତେଣୁ ମଜା ଆସୁ ନ ଥିଲା, ଶିକ୍ଷୟିତ୍ରୀ ବାରମ୍ବାର ମୋ ଆଡ଼କୁ ଚାହୁଁଥିଲେ। ତେଣୁ ଆପଣ ଏଭଳି ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ଦେଖିଥିବେ, ସେମାନଙ୍କ ପାଖରେ ଅନେକ ବାହାନା ଥାଏ ଏବଂ ସେମାନେ ସବୁବେଳେ ପରିସ୍ଥିତିକୁ ଦୋଷ ଦିଅନ୍ତି । ଏବଂ ଏପରି ଲୋକମାନେ ଜୀବନରେ କେବେ ବି ପ୍ରଗତି କରିପାରୁନାହିଁ, ବାହାନା କରିବାରେ ମାଲିକ ହୁଅନ୍ତି କିନ୍ତୁ ପ୍ରଗତି କରିବାରେ ସକ୍ଷମ ହୁଅନ୍ତି ନାହିଁ |
କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଦେଖିଛି ମୁଁ ଅନେକ ଖେଳାଳିଙ୍କୁ ଜାଣେ, ସେମାନେ କେବେ ବି ପରିସ୍ଥିତିକୁ ଦୋଷ ଦିଅନ୍ତି ନାହିଁ। ସେମାନେ ସବୁବେଳେ କହୁଥିଲେ ଯେ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ମୋ ପାଇଁ ନୂଆ । ସେ ଯାହା କରୁଥିଲେ, ମୁଁ ଅନୁମାନ କରିନଥିଲି ଯେ ଏହା ମଧ୍ୟ ଏକ ଉପାୟ ହୋଇପାରେ |
ମୁଁ କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ସାଥିମାନେ, ଆମେ ଖେଳିବାକୁ ଯାଉଛୁ, ଆମେ ଆମର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବାକୁ ଯାଉଛୁ। କିନ୍ତୁ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ମଧ୍ୟ ଏକ ଉତ୍ତମ ଶିକ୍ଷଣ ସ୍ଥଳ। ଏବେ ମୁଁ ମୋ ର ନିଜର ଖେଳ ଖେଳିବି ଏବଂ ଟେଲିଫୋନ୍ ସମସ୍ତଙ୍କୁ କହିବି, ଦେଖନ୍ତୁ, ଆଜି ଏମିତି ହୋଇଛି, ଏହା ଏମିତି ହୋଇଛି; ସେଠାରେ ଅନ୍ୟମାନେ ଅଛନ୍ତି ଏବଂ ବାକିମାନେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ମ୍ୟାଚ୍ ଦେଖିବାକୁ ଯାଆନ୍ତି । ଆମ ଦେଶ କିପରି ଖେଳୁଛି, ଅନ୍ୟ ଦେଶ ଗୁଡ଼ିକ କିପରି ଖେଳୁଛନ୍ତି ଏବଂ ସେମାନେ ଜିନିଷଗୁଡ଼ିକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ ନିରୀକ୍ଷଣ କରନ୍ତି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରନ୍ତି | ଏବଂ ସେ ଆସି ତାଙ୍କ ପ୍ରଶିକ୍ଷକଙ୍କୁ କହିବେ ଯେ ଓହ ନା, ମୁଁ ଦେଖିଲି ଯେ ସେ ଗତ ଖେଳରେ ବହୁତ ଭଲ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ, ତେଣୁ ମୋତେ ମଧ୍ୟ କୁହନ୍ତୁ ସେହି କୌଶଳ କ'ଣ ଥିଲା । ବେଳେବେଳେ ସେ ସେହି ଭିଡିଓକୁ ନେଇ ଦଶ ଥର ଦେଖନ୍ତି ଯେ ସେ ଏହାକୁ କିପରି ବଦଳାଇଥିଲେ ।
ଅର୍ଥାତ୍ ଯିଏ ଶିଖିବାର ପ୍ରବୃତ୍ତି ନେଇ କାମ କରେ, ତା' ପାଇଁ ଶିଖିବାର ଅନେକ ସୁଯୋଗ ରହିଛି। ଏପରିକି ଅଭିଯୋଗରେ ବଞ୍ଚିବାକୁ ଚାହୁଁଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ସୁଯୋଗର ଅଭାବ ନାହିଁ। ଏପରିକି ପୃଥିବୀର ଧନୀ ଓ ସମୃଦ୍ଧ ଦେଶ, ଯେଉଁମାନେ ସର୍ବୋତ୍ତମ ସୁବିଧା ନେଇ ଆସିଛନ୍ତି ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ବୋଧହୁଏ ଅଭିଯୋଗ କରୁଥିବା ଦେଖିବାକୁ ମିଳିବ। ଏବଂ ଆମ ଭଳି ଦେଶର ଲୋକମାନେ ଯାଇ ଅନେକ ଅସୁବିଧାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୁଅନ୍ତି, ଅନେକ ଅସୁବିଧାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୁଅନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ସେମାନଙ୍କ ହୃଦୟରେ, ସେମାନଙ୍କ ମନରେ ରହିଥାଏ , ମୋ ଦେଶର, ମୋ ତ୍ରିରଙ୍ଗା ପତାକା । ଆଉ ସେଥିପାଇଁ ସେ କଷ୍ଟ ଓ ଅସୁବିଧାକୁ ସମ୍ପର୍ଣ୍ଣ ଦୂରେଇ ରଖନ୍ତି । ସେ ନିଜ ମିଶନକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଉଛନ୍ତି।
ଆଉ ସେଥିପାଇଁ ସାଥିମାନେ, ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ଏଥର ମଧ୍ୟ ଆପଣମାନେ କ୍ରୀଡ଼ା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ ପାଇଁ ଗୌରବ ଆଣିବେ । ଯେଉଁମାନେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଯାଉଛନ୍ତି, ଯେଉଁମାନଙ୍କୁ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସଯିବାର ପ୍ରଥମ ସୁଯୋଗ ମିଳୁଛି? କିଏ କିଏ ଝିଅ ଅଛନ୍ତି? ଝିଅଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ଅଧିକ, କୁସ୍ତିଯୋଦ୍ଧାଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ବି ଅଧିକ ।
ଆଚ୍ଛା, ଯେଉଁମାନେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଯାଉଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କ ମନରେ କ'ଣ ଚାଲିଛି? ତୁମେ କ'ଣ ଭାବୁଛ ମୁଁ ଶୁଣିବାକୁ ଚାହେଁ । ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଯେ କେହି ମୋତେ କହିପାରିବେ, ହଁ । ଆପଣ କିଛି କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି, ଯିଏ ପଛରେ ଅଛନ୍ତି । ହଁ, ମୋତେ କୁହନ୍ତୁ।
ଖେଳାଳି :ମୁଁ ବହୁତ ଭଲ ଅନୁଭବ କରୁଛି, ମୁଁ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ କୁ ଯାଉଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ:ମୋତେ ଆପଣଙ୍କ ପରିଚୟ କୁହନ୍ତୁ!
ଖେଳାଳି :ମୁଁ ରମିତା ଜିନ୍ଦଲ ଏବଂ ମୁଁ ଏୟାର ରାଇଫଲ ସୁଟିଂରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ କୁ ଯାଉଛି । ତେଣୁ ମୁଁ ଯିବାକୁ ବହୁତ ଉତ୍ସାହିତ କାରଣ ମୋର ଖେଳ ଦିଗରେ ଆରମ୍ଭରୁ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ଯିବାର ସ୍ୱପ୍ନ ଥିଲା । ତେଣୁ ଦେଶ ପାଇଁ କିଛି ଭଲ କରିବା ଏବଂ ସେଠାକୁ ଆସିବା ପାଇଁ ମୋର ବହୁତ ଉତ୍ସାହ ଏବଂ ପ୍ରେରଣା ରହିଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ :ଆପଣଙ୍କୁ କେଉଁଠାରେ ତାଲିମ ଦିଆଯାଇଛି?
ଖେଳାଳି:ମୁଁ ହରିୟାଣାର କିନ୍ତୁ ଚେନ୍ନାଇରେ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ନେଉଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ: କ୍ରୀଡ଼ା ଜଗତ ସହ ଜଡ଼ିତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ପରିବାରରେ ଆଉ କେହି ଥିଲେ ନା ଆପଣ ଏହାକୁ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି?
ଖେଳାଳି:ନା, ମୁଁ ଏହା ଆରମ୍ଭ କରିଛି?
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ :ଭଲ, ନଚେତ୍ ହରିୟାଣାରେ ଆପଣଙ୍କ ଭଳି ପ୍ରତ୍ୟେକଙ୍କ ଘରେ ଖେଳାଳି ଦେଖିବାକୁ ମିଳିବ। ବସି ପଡ଼। ଆଉ ଯେଉଁମାନେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଯାଉଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କ ବିଷୟରେ କିଏ କିଛି କହିବ ? ଝିଅମାନେ ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ କିଛି କହିପାରିବେ । ଦିଅ, ଦିଅ, ସେ କିଛି କହିବ।
ସାର୍,ମୋ ରିତିକା ଏବଂ ମୁଁ ହରିୟାଣାର ରୋହତକରୁ ଆସିଛି । ମୁଁ ବହୁତ ଖୁସି, ମୁଁ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଯାଉଛି । ମୁଁ ମୋର ପ୍ରଦର୍ଶନ ଦେଖାଇବି ବୋଲି ମଧ୍ୟ ବହୁତ ଉତ୍ସାହ ଅଛି, ସାରା ଦେଶ ମୋଉପରେ ନଜର ରଖିବ, ସମସ୍ତେ ପ୍ରାର୍ଥନା ମଧ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ମୁଁ ମୋର ଶତ ପ୍ରତିଶତ ମଧ୍ୟ ଦେବି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ: ଭଲ ଅଛି! ଏବଂ ଆପଣ ନା କୁହନ୍ତୁ, ହଁ, ଆପଣ ଟିକେ ସଙ୍କୋଚ ବୋଧ କରୁଛନ୍ତି, ଆପଣଙ୍କ ଶାରୀରିକ ଭାଷା ଆପଣଙ୍କୁ କହୁଛି।
ଖେଳାଳି:ମୋ ନାଁ ଆଣ୍ଟିମ୍ ଟାଙ୍ଗାଡା। ଏବଂ ମୁଁ ୫୩ କେଜିରେ କୁସ୍ତି କରେ | ମୋର ବୟସ ଏବେ ୧୯ ବର୍ଷ ଏବଂ ମୁଁ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ଖେଳିବାକୁ ଯାଉଛି । ମୁଁ ବହୁତ ଖୁସି ଯେ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସରେ କୁସ୍ତିରେ କେବଳ ଜଣେ ଝିଅ ପଦକ ଜିତିଛନ୍ତି ଏବଂ ତାହା ମଧ୍ୟ କାଂସ୍ୟ ପଦକ । ତେଣୁ ମୁଁ ଏହାଠାରୁ ଭଲ ପଦକ ଆଣିବାକୁ ଚାହୁଁଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ: ଭଲ କାମ ! ଆଚ୍ଛା, ଆପଣଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ କିଏ ୧୮ ବର୍ଷରୁ କମ ବୟସର ? ଯେଉଁମାନଙ୍କ ର ବୟସ ୧୮ ବର୍ଷରୁ କମ୍ । ଗୋଟିଏ, ହଁ, କେବଳ ମୋତେ କୁହନ୍ତୁ।
ଖେଳାଳି: ହାଇ, ମୁଁ ଧୀନିଧି ଦେସିଙ୍ଗୁ। ମୋର ବୟସ ୧୪ ବର୍ଷ । ମୁଁ କେରଳରୁ ଆସିଛି କିନ୍ତୁ ମୁଁ କର୍ଣ୍ଣାଟକକୁ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରୁଛୁ । ଟିମ୍ ଇଣ୍ଡିଆର ଅଂଶ ହୋଇଥିବାରୁ ଚଳିତ ବର୍ଷ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସକୁ ଯିବା କୁ ନେଇ ମୁଁ ବେଶ୍ ଉତ୍ସାହିତ। ଚଳିତ ବର୍ଷ ଏଭଳି ଏକ ଚମତ୍କାର ଟିମର ଅଂଶ ହେବା ମୋତେ ମିଳିବା ଏକ ବଡ଼ ସମ୍ମାନ ଏବଂ ସୌଭାଗ୍ୟର ବିଷୟ । ମୁଁ ଜାଣେ ଯେ ଏହା ମୋର ଯାତ୍ରାର କେବଳ ଏକ ଆରମ୍ଭ ଏବଂ ମୁଁ ଜାଣେ ଯେ ଏଠାରେ ମୋ ପାଇଁ ଏବଂ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ବହୁତ ଲମ୍ବା ରାସ୍ତା ଅଛି | ମୁଁ ଆଶା କରୁଛି ଯେ ଆମେ ସମସ୍ତେ ଦେଶକୁ ଗୌରବ ଆଣିଦେବୁ, ଏବଂ ମୁଁ ଆଶା କରୁଛି ଯେ ଆମେ ବହୁତ ବଡ ସଫଳତା ନେଇ ଫେରିବୁ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ: ଆପଣଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ।
ଖେଳାଳି- ଧନ୍ୟବାଦସାର୍ !
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ: ଆଚ୍ଛା, ଯେଉଁମାନେ ତିନି ଥରରୁ ଅଧିକ ଥର ଅଲିମ୍ପିକ୍ସକୁ ଯାଇଛନ୍ତି, ସେମାନେ କିଏ? ତିନି ଥରରୁ ଅଧିକ ଥର। କେବଳ ସେମାନଙ୍କ କଥା ଶୁଣନ୍ତୁ। ହଁ, ମୋତେ କୁହନ୍ତୁ। ତେଣୁ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡବାସୀ କିଛି ବି କହିବାକୁ ସ୍ୱାଧୀନତା ଦିଆଯାଇଛି ।
ଖେଳାଳି-ହେଲୋ ସାର୍, ମୋ ନାଁ ଦୀପିକା କୁମାରୀ। ମୁଁ ତୀରନ୍ଦାଜିର ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରୁଛି ଏବଂ ମୁଁ ବହୁତ ଖୁସି ଯେ ଏହା ମୋର ଚତୁର୍ଥ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ରେ ଯୋଗଦାନ ଏବଂ ମୁଁ ବହୁତ ଉତ୍ସାହିତ ଏବଂ ମୋପାଖରେ ବହୁତ ଅଭିଜ୍ଞତା ଅଛି ତେଣୁ ମୁଁ ସେହି ଅଭିଜ୍ଞତାକୁ ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ଚାହେଁ | ଏବଂ ସମାନ ଉତ୍ସାହ ଏବଂ ସମାନ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ସହିତ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରନ୍ତୁ ଏବଂ ମୋର 200% ଦିଅନ୍ତୁ । ଧନ୍ୟବାଦ ସାର୍।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ : ଆଚ୍ଛା, ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଏଠାକୁ ଯାଉଥିବା ନୂଆ ଖେଳାଳିଙ୍କୁ ଆପଣ କ'ଣ ବାର୍ତ୍ତା ଦେବେ? ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ସେମାନେ ଏହି ଦଳରେ ସ୍ଥାନ ପାଇଛନ୍ତି।
ଖେଳାଳି-ସାର୍, ମୁଁ କହିବି ଯେ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ବହୁତ ଉତ୍ସାହ ଅଛି କିନ୍ତୁ ମୁଁ ସେମାନଙ୍କୁ କହିବି ଯେ ସେହି ଚମକରେ ନ ଯାଆନ୍ତୁ । ଯଥାସମ୍ଭବ ନିଜ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦିଅନ୍ତୁ ଏବଂ ପୂର୍ଣ୍ଣ ଧ୍ୟାନ, ପୂର୍ଣ୍ଣ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ସହିତ ଏହାକୁ ଉପଭୋଗ କରନ୍ତୁ । ମୁଁ କହିବି ଯେ ଆପଣ ପଦକ ଜିତିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କ ପଛରେ ଦୌଡ଼ନ୍ତୁ ନାହିଁ, ସେମାନେ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବା ଉଚିତ୍, ସେମାନେ ଭଲ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବା ଉଚିତ ଯାହା ଦ୍ୱାରା ପଦକ ସେମାନଙ୍କ ପାଖକୁ ଆସିବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ: ଆପଣ ତିନି ଥର ଆସିଛନ୍ତି। ଆପଣ ସେଠାକୁ ଯେତେବେଳେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ନିଶ୍ଚୟ କିଛି ଶିଖିଥିବେ, ଆପଣ ନିଶ୍ଚୟ ଆସି ଅଭ୍ୟାସ କରିଥିବେ । ଦ୍ଵିତୀୟ ଥର ଯିବା ପରେ ଆପଣ ନିଶ୍ଚୟ ଆଉ କିଛି ଶିଖିଥିବେ। ମୁଁ ଜାଣିପାରୁଛି ଆପଣ କେଉଁ ନୂଆ ଜିନିଷ ଆପଣାଇଛନ୍ତି, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଆପଣଙ୍କ ର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ଏବଂ ଆପଣ ଅନୁଭବ କରୁଛନ୍ତି ଯେ ଆପଣ ଦେଶକୁ କିଛି ଦେବାରେ ସକ୍ଷମ ହେବେ । କିମ୍ବା ଏପରି ନୁହେଁ ଯେ ସେ ଯାହା କରୁଥିଲେ ତାହା ରୁଟିନ୍ ଜାରି ରଖିଥିଲା। କାରଣ ମୁଁ ଯାହା ଦେଖିଛି, ସେଥିରୁ ଅଧିକାଂଶ, ଯେମିତି ମୁଁ ଯୋଗ କରିବାରେ ନିଶାଗ୍ରସ୍ତ। ତେଣୁ ମୁଁ ମୋ ପାଇଁ ବୁଝିପାରୁଛି । କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଦେଖିଛି ଯେ ମୁଁ ଯିବା ମାତ୍ରେ ଯେଉଁ ଲୟ ସୃଷ୍ଟି ହୁଏ ତାହା ମୁଁ ଯେଉଁଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରେ ସେଠାରୁ ଆରମ୍ଭ ହୁଏ | ତା'ପରେ ମୁଁ ଟିକିଏ ସଚେତନ ହୋଇ ମୁଁ କହୁଛି ଯେ ନା, ଆଜି ଏହି ଦୁଇଟି ଛାଡି ଦିଅ ଅନ୍ୟ ଦୁଇଟି ନୂଆ କାମ କରିବି, ତା'ପରେ ମୋ ପାଇଁ ଟିକିଏ । ଠିକ୍ ସେହିପରି ସମସ୍ତେ ନିଜ ପୁରୁଣା ଅଭ୍ୟାସ ଭଳି ଅଭିନୟ କରିବାର ଅଭ୍ୟାସ ମଧ୍ୟ କରିଥାନ୍ତି । ଏବଂ ସେ ଭାବନ୍ତି ଯେ ମୁଁ ଏହା କରିଛି|
ଆପଣଙ୍କ ସ୍ଥିତି କ'ଣ?
ଖେଳାଳି-ସାର୍, ଆମେ ପୁରୁଣା ଭଲ ଅଭ୍ୟାସ ଜାରି ରଖିଥାଉ ଏବଂ ଯେମିତି ଆମେ ଶେଷ ଥର ପାଇଁ କୌଣସି ମ୍ୟାଚ୍ ହାରିଥାଉ, ତା'ପରେ ଆମେ ସେଥିରୁ ଶିଖିଥାଉ ଏବଂ ଆମେ ସବୁବେଳେ ଅଭ୍ୟାସକୁ ଆସି ସେହି ଭୁଲକୁ ଦୋହରାଇଥାଉ ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଆମେ ନିଜ ଅଭ୍ୟାସରେ ପ୍ରବେଶ କରିପାରିବା । ଯେଉଁ ଭଲ ଅଭ୍ୟାସରେ କମିଥାଏ ତାକୁ ଜାରି ରଖିବାକୁ ଆମେ ଚେଷ୍ଟା କରିଥାଉ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ::ବେଳେବେଳେ ଏକ ଖରାପ ଅଭ୍ୟାସ ମଧ୍ୟ ଅଭ୍ୟାସରେ ପରିଣତ ହୋଇଥାଏ, ଏହା ଶରୀରର ଏକ ଅଂଶ ପାଲଟିଯାଏ ।
ଖେଳାଳି:ସାର୍, ଏହା ହୋଇଥାଏ। ଅନେକ ସମୟରେ ଏମିତି ହୋଇଥାଏ ଯେ ଖରାପ ଅଭ୍ୟାସ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥାଏ। କିନ୍ତୁ ଆମେ ନିଜ ସହ କଥା ବାର୍ତ୍ତା କରି ଏହି ଜିନିଷଗୁଡ଼ିକୁ କିପରି ଭଲ ଜିନିଷରେ ପରିଣତ କରିପାରିବା ତାହା ନିଜକୁ ମନେ ପକାଇଥାଉ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ : ଆସ! ଆଉ କିଏ କିଏ ତିନି ଥର ଯାଇକି ଆସିଛି?
ଖେଳାଳି:ହାଇ ସାର୍, ମୁଁପୁଭାମ୍ମା ଏମ୍ ଆଥଲେଟିକ୍ସରୁ ଅଛି। ୨୦୦୮ରେ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସକୁ ଯାଇଥିଲି, ସେତେବେଳେ ମୋତେ ୧୮ ବର୍ଷ ହୋଇଥିଲା। ତେଣୁ ମୁଁ ରିଜର୍ଭରେ ଥିଲି ସାର୍, ତେଣୁ ୨୦୧୬ରେ ଆମେ ଦଳରେ ଯାଇଥିଲୁ। ତେଣୁ ୨୦୦୨ ପରେ ଆମେ ଫାଇନାଲକୁ ଆସିନଥିଲୁ, ତେଣୁ ଏଥର ଆମେ ଏକ ଜାତୀୟ ରେକର୍ଡ ସୃଷ୍ଟି କରି ଫାଇନାଲରେ ପ୍ରବେଶ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ।
ପିଏମ-ଏହା ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସକୁ ଦର୍ଶାଉଛି । ଧନ୍ୟବାଦ। ଆପଣଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା । ଯଦି ଅନ୍ ଲାଇନ୍ ରେ ଆମ ସହ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଥିବା ସମସ୍ତ ଖେଳାଳି ନିଜର ଅଭିଜ୍ଞତା ବାଣ୍ଟିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି, ତେବେ ସବୁ ଖେଳାଳିଙ୍କୁ ଏହା ପସନ୍ଦ ଆସିବ। ଯିଏ କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି, ହାତ ଉଠାଇ ଆରମ୍ଭ କରନ୍ତୁ।
ଖେଳାଳି-ନମସ୍କାର ସାର୍,
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ : ନମସ୍କାର ।
ଖେଳାଳି:ମୁଁ ପିଭି ସିନ୍ଧୁ। ସାର୍, ମୋର ଏବେ ତୃତୀୟ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ଅଛି, ମୁଁ ଯାଉଛି ସାର୍ । ତେଣୁ ୨୦୧୬ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସରେ ସେ ରୌପ୍ୟ ପଦକ ଜିତିଥିଲେ। ଏବଂ ୨୦୨୦ ଟୋକିଓରେ ବ୍ରୋଞ୍ଜ ଆଣିଥିଲି, ତେଣୁ ଏଥର ମୁଁ ଆଶା କରୁଛି ଯେ ମୁଁ ରଙ୍ଗ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବି ଏବଂ ମୁଁ ଆଶା କରୁଛି ଯେ ମୁଁ ପଦକ ସହ ଫେରିବି । ବର୍ତ୍ତମାନ ମୁଁ ବହୁତ ଅଭିଜ୍ଞତା ସହିତ ଯାଉଛି କିନ୍ତୁ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଏହା ସହଜ ହେବ ନାହିଁ କିନ୍ତୁ ମୁଁ ମୋର ସର୍ବୋତ୍ତମ ଚେଷ୍ଟା କରିବି ଏବଂ ଆଉ ଏକ ପଦକ ଆଶା କରିବି ସାର୍ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ:ଆସୁଥିବା ନୂଆ ଖେଳାଳିଙ୍କୁ ଆପଣ କ'ଣ କହିବେ?
ପ୍ରଥମତଃ, ମୁଁ କେବଳ କହୁଛି ଯେ ମୁଁ ସେମାନଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି | ଅନେକ ଲୋକ ଭାବନ୍ତି ଯେ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ଅଛି, କିପରି ଖେଳିବାକୁ ହେବ ଏବଂ ବହୁତ ଚାପ ଅଛି ଏବଂ କିଛି ଲୋକ ଅନୁଭବ କରନ୍ତି ଯେ ସେମାନେ ଉତ୍ସାହିତ ଯେ ଆପଣ ଏହାର ପ୍ରଥମ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ଜାଣିଛନ୍ତି ଏବଂ ଆମେ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସକୁ ଯିବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ| କିନ୍ତୁ ମୁଁ କେବଳ କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ଏହା ଅନ୍ୟ ଟୁର୍ଣ୍ଣାମେଣ୍ଟ ପରି । ଏହା କେବଳ ଯେ ଆମକୁ ଧ୍ୟାନ ଦେବାକୁ ପଡିବ ଏବଂ ଆମକୁ ନିଜ ଉପରେ ସେହି ବିଶ୍ୱାସ ରଖିବାକୁ ପଡିବ ଯେ ଆମେ ଏହା କରିପାରିବୁ ଏବଂ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ସମସ୍ତେ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରୁଛନ୍ତି ତେବେ ମୁଁ ସେମାନଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି ଯେ ସେମାନେ ସେମାନଙ୍କର ଶତ ପ୍ରତିଶତ ବଜାୟ ରଖନ୍ତୁ । ଭାବିବେ ନାହିଁ ଯେ ଏହା କିଛି ଭିନ୍ନ ଟୁର୍ଣ୍ଣାମେଣ୍ଟ ଏବଂ ଏହା କଷ୍ଟକର ହେବାକୁ ଯାଉଛି | କିନ୍ତୁ ମୁଁ କେବଳ ସେମାନଙ୍କୁ କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ଏହା ଅନ୍ୟ ଟୁର୍ଣ୍ଣାମେଣ୍ଟ ପରି । ମୁଁ ଚାହୁଁଛି ସେମାନେ ସେମାନଙ୍କର ଶତ ପ୍ରତିଶତ ଦିଅନ୍ତୁ। ଧନ୍ୟବାଦ ସାର୍।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ :ବାହାରୁ କଥା ହେବାକୁ ଆଉ କିଏ ପସନ୍ଦ କରିବ?
ଖେଳାଳି:ନମସ୍କାର, ସାର୍ ମୁଁ ପ୍ରିୟଙ୍କା ଗୋସ୍ୱାମୀ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ -ନମସ୍ତେ ଜୀ, ଆପଣଙ୍କ ସନ୍ତାନ କୃଷ୍ଣ କେଉଁଠି?
ଖେଳାଳି:ସାର୍, ମୁଁ ଏଠାରେ ସୁଇଜରଲ୍ୟାଣ୍ଡରେ ଅଛି। ତେବେ ଏଥର ମଧ୍ୟ ଆପଣ ବାଳକୃଷ୍ଣଙ୍କୁ ସାଙ୍ଗରେ ନେଉଛନ୍ତି, ନୁହେଁ କି?
ଖେଳାଳି:ହଁ ସାର୍ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ, ତାଙ୍କର ଆଉ ଏକ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ମଧ୍ୟ ଅଛି। ସର୍ବପ୍ରଥମେ ସାର୍ ଆପଣଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଯେ ଆପଣ ତୃତୀୟ ଥର ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ହୋଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଆମେ ସମସ୍ତ ଖେଳାଳିଆପଣଙ୍କ ସହ ପୁଣି ଥରେ କଥା ହେବାର ଏବଂ ଆପଣଙ୍କୁ ଭେଟିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଛୁ । ଏବଂ ସାର୍, ଯେହେତୁ ଏହା ଦ୍ୱିତୀୟ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ଏବଂ ମୁଁ ସରକାରଙ୍କ ତରଫରୁ ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆରେ ତିନି ମାସ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ନେଉଥିଲି ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ମୁଁ ସ୍ୱିଜରଲ୍ୟାଣ୍ଡରେ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ନେଉଛି | ଆମକୁ ସରକାରଙ୍କ ଠାରୁ ବହୁତ ସମର୍ଥନ ମିଳୁଛି | ଯଦି ଆପଣ ଅନ୍ୟ ଦେଶରେ ଅଭ୍ୟାସ କରୁଛନ୍ତି, ତେବେ ମୁଁ ଆଶା କରୁଛି ଯେ ସମସ୍ତ ଖେଳାଳି ଅଲିମ୍ପିକ୍ସରେ ସେମାନଙ୍କର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବେ ଏବଂ ଭଲ ଫଳାଫଳ ଦେବେ ଏବଂ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ପଦକ ଜିତିବେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ :ଆଚ୍ଛା, ଆପଣଙ୍କର ଅଭିଯୋଗ ଥିଲା ଯେ ଆପଣଙ୍କ ଖେଳ ଏମିତି, ଦେଖିବାକୁ କେହି ନାହାନ୍ତି। ତେଣୁ ମୁଁ ସେଠାରେ ଅଭ୍ୟାସ କରୁଥିଲି, ତୁମ ପାଖରେ ଦେଖିବାକୁ କେହି ଥାଆନ୍ତା ।
ଖେଳାଳି-ହଁ ସାର୍, ବିଦେଶରେ ମଧ୍ୟ ଏହି ଖେଳକୁ ସମାନ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଏ । ଅନ୍ୟ କ୍ରୀଡ଼ାରେ ଯେତିକି ଦିଆଯାଉଛି, ଆମ ନିଜ ଦେଶରେ ତାହା ଟିକିଏ କମ୍ ଥିଲା। କିନ୍ତୁ ଯେହେତୁ ଆପଣ ମଧ୍ୟ ତାଙ୍କୁ ସବୁକିଛି ଦେଖିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରୁଛନ୍ତି, ଆପଣ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଖେଳାଳିଙ୍କ ପାଇଁ କହୁଛନ୍ତି, ତେବେ ଆମ ଦେଶର ଅନେକ ଲୋକ ଖେଳ ଦେଖୁଛନ୍ତି ଏବଂ ଖେଳାଳିଙ୍କୁ ବହୁତ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମିଳୁଛି ଏବଂ ଆମକୁ ସମର୍ଥନ ମଧ୍ୟ ମିଳୁଛି ଯେ କେହି ଆମର ଇଭେଣ୍ଟ ଦେଖନ୍ତି କିମ୍ବା ହଁରେ ଏହାକୁ ଦେଖନ୍ତି, ତେବେ ଆମକୁ ଭଲ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବାକୁ ଅଧିକ ପ୍ରେରଣା ମଧ୍ୟ ଦିଅନ୍ତି ? ସେମାନେ ଆମ ଇଭେଣ୍ଟ ଦେଖିଲେ ଉତ୍ସାହ ମଧ୍ୟ ବଢିଥାଏ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ :ଆଚ୍ଛା, ଆପଣଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ, ଏବଂ ସେଠାରୁ କେହି କାହା ସହିତ କଥା ହେବାକୁ ଚାହିଁବେ?
ଖେଳାଳି-ହେଲୋ ସାର୍, ମୁଁ ନିଖାଦ ସାର୍ ଙ୍କ କଥା କହୁଛି। ମୁଁ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସରେ ବକ୍ସିଂରେ ୫୦ ବର୍ଗରେ ଭାରତର ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରିବାକୁ ଯାଉଛି। ଏବଂ ଏହା ମୋର ପ୍ରଥମ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ଏବଂ ମୁଁ ବହୁତ ଉତ୍ସାହିତ ଥିବା ବେଳେ ମୁଁ ନିଜକୁ ଫୋକସରେ ରଖିଛି । ଯେହେତୁ ସମଗ୍ର ଦେଶବାସୀଙ୍କ ମୋ ଉପରେ ଆଶା ରହିଛି, ମୁଁ ସେମାନଙ୍କ ଆଶା ପୂରଣ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଏବଂ ମୋ ଦେଶର ନାମକୁ ଉଚ୍ଚକରି ଫେରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ :ବହୁତ ବହୁତ ଅଭିନନ୍ଦନ, ନୀରଜ କିଛି କହୁଥିଲେ ।
ଖେଳାଳି: ନମସ୍କାର ସାର୍ !
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ:ନମସ୍ତେ ଭୈୟା ।
ଖେଳାଳି:ସାର୍, ଆପଣ କେମିତି ଅଛନ୍ତି?
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ:ମୁଁ ସମାନ, ଆପଣଙ୍କ ଚୁର୍ମା ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆସିନାହିଁ ।
ଖେଳାଳିମାନେଏଥର ଚୁରମା ଆଣିବେ। ଗତଥର ଦିଲ୍ଲୀରେ ଥିଲେ ଚିନି ୱାଲା ଚୁର୍ମା। ଏବେ ହରିୟାଣାର ଦେଶୀ ଘିଅ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ :ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ମା'ଙ୍କ ହାତର ଚୁର୍ମା ଖାଇବାକୁ ଚାହୁଁଛି।
ଖେଳାଳି:ନିଶ୍ଚିତ ସାର୍ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ : ହମ୍ମ, ମୋତେ କୁହ।
ଖେଳାଳି:ନିଶ୍ଚୟ ସାର୍, ବର୍ତ୍ତମାନ ଆମେ ଜର୍ମାନୀରେ ଅଛୁ ଏବଂ ଅଭ୍ୟାସ ବହୁତ ଭଲ ଚାଲିଛି। ଏଥର ମୁଁ ବହୁତ କମ୍ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଖେଳିଛି କାରଣ ମଝିରେ ମୋତେ ଆଘାତ ଲାଗିଥିଲା । କିନ୍ତୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ବହୁତ ଭଲ ଅଛି । କିଛି ଦିନ ତଳେ ଆମେ ଫିନଲ୍ୟାଣ୍ଡରେ ଏକ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଖେଳିଥିଲୁ ଏବଂ ଏହା ବହୁତ ଭଲ ଚାଲିଥିଲା ଏବଂ ଆମକୁ ଆଉ ଏକ ମାସ ବାକି ଅଛି ଏବଂ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ପାଇଁ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ବହୁତ ଭଲ । ପ୍ୟାରିସରେ ନିଜକୁ ଫିଟ୍ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଛି ଏବଂ ନିଜ ଦେଶ ପାଇଁ ଶତ ପ୍ରତିଶତ ସାର୍ ଦେବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଛନ୍ତି କାରଣ ଏହା ଚାରି ବର୍ଷରେ ଆସିଥାଏ । ମୁଁ ସମସ୍ତ ଆଥଲେଟଙ୍କୁ କହିବାକୁ ଚାହେଁ ଯେ ୪ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମେ ସୁଯୋଗ ପାଇନିଜ ଭିତରେ ପ୍ରବେଶ କରିଥାଉ ଏବଂ ଜାଣିବାକୁ ଚାହୁଁଛି କି କେଉଁ ଜିନିଷ ରେ ଆମେ ଆମର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିପାରିବା । ଯେହେତୁ ଟୋକିଓ ମୋର ପ୍ରଥମ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ଥିଲା ଏବଂ ପ୍ରଥମ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସରେ ଫଳାଫଳ ବହୁତ ଭଲ ଥିଲା, ଦେଶ ପାଇଁ ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣ ଜିତିଥିଲା ଏବଂ କାରଣ ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ମନରେ କୌଣସି ଭୟ ନଥିଲା, ନିର୍ଭୟରେ ଖେଳିଥିଲା ଏବଂ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ବହୁତ ଭଲ ହୋଇଛି ଏବଂ ମୁଁ ସେହି ଭଳି ଖେଳୁଥିବା ସମସ୍ତ ଆଥଲେଟଙ୍କୁ କହିବି, କାହାକୁ ଭୟ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ କାରଣ ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ମଣିଷ ଅଟନ୍ତି । ସେମାନେ ହେଉଛନ୍ତି। ଅନେକ ସମୟରେ ଆମେ ଅନୁଭବ କରିଥାଉ ଯେ ବୋଧହୁଏ ୟୁରୋପୀୟମାନେ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଅଟନ୍ତି କିମ୍ବା ଆମେରିକା କିମ୍ବା ଅନ୍ୟ ଦେଶର ଆଥଲେଟ୍ମାନେ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଅଟନ୍ତି । କିନ୍ତୁ ଯଦି ଆମେ ନିଜକୁ ଚିହ୍ନିପାରିବା ଯେ ହଁ ଆମେ ଏତେ ଦୂରରେ ଘର ଛାଡି ଏତେ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରୁଛୁ, ତେବେ କିଛି ବି ସମ୍ଭବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ -ଆସନ୍ତୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ ଭଲ ଟିପ୍ସ ଦିଅନ୍ତୁ, ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି ଏବଂ ଉତ୍ତମ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କାମନା କରୁଛି । ମାସେ ହେଲା ନୂଆ ଆଘାତ ଭାଇ ।
ଖେଳାଳି:ସାର୍ ଠିକ୍ ସେମିତି ଚେଷ୍ଟା କରୁଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ବନ୍ଧୁଗଣ, ଆପଣ ନିଶ୍ଚୟ ଦେଖିଥିବେ ଯେ ଦୁଇ ତିନିଟି ଜିନିଷ ବହୁତ ଭଲ ହୋଇଗଲା । ଯାହାକୁ ଆପଣ ଅଭିଜ୍ଞ ଲୋକଙ୍କଠାରୁ ଜାଣିପାରିବେ । ଏହାର ଏକ ମହତ୍ତ୍ୱ ରହିଛି। ଯେପରି ମୁଁ ତୁମକୁ କହିଥିଲି, ସେଠାରେ ଝରଣାରେ ବୁଡ଼ି ଯାଆନ୍ତୁ ନାହିଁ, ହଜିଯାଆନ୍ତୁ ନାହିଁ, ଏହା ବହୁତ ଠିକ୍ । ନଚେତ୍ ଆମ ପାଇଁ ଏହାର ପ୍ରଭାବ ଏତେ ଅଧିକ ଯେ ଆମେ ହୁଏତ ଆମ ଜିନିଷ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇପାରିବା ନାହିଁ । ଦ୍ବିତୀୟତଃ ଭଗବାନ ଆମକୁ ଗୋଟିଏ ମାନ୍ୟତା ଦେଇଛନ୍ତି, ଅନ୍ୟ ଖେଳାଳିମାନେ ଆମଠାରୁ ବଡ଼। କିନ୍ତୁ ଆମେ ନିଶ୍ଚିତ ହେବା ଉଚିତ ଯେ ଏଠାରେ ଉଚ୍ଚତାର କୌଣସି ଖେଳ ନାହିଁ । ଏହା ଏକ ଦକ୍ଷତାର ଖେଳ, ଆପଣଙ୍କ ପ୍ରତିଭାର ଖେଳ । ଅନ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ଶରୀର ଆମ ଠାରୁ ଦୁଇ ଫୁଟ ଉଚ୍ଚ, ଚିନ୍ତା କରନ୍ତୁ ନାହିଁ । ତୁମର ପ୍ରତିଭା ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ ରଖିବା ଉଚିତ ଏବଂ ତା'ପରେ ଆପଣଙ୍କ ସାମ୍ନାରେ ଶରୀର ଯେତେ ମୋଟା ହେଉ ନା କାହିଁକି, ଏହା ବହୁତ ଶକ୍ତିଶାଳୀ, ଯଦି ଏହା ରୂପରେ ମହାନ ଅଟେ, ତେବେ ଏହା ଜିତିବ ବୋଲି ବିଶ୍ୱାସ କରିବାର କୌଣସି କାରଣ ନାହିଁ | ତେଣୁ ଆମ ପାଖରେ ଥିବା ଦକ୍ଷତା, ପ୍ରତିଭା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ଉଚିତ ଏବଂ ଏହା ଆମକୁ ଫଳାଫଳ ଦେଇଥାଏ । ଆପଣ ନିଶ୍ଚୟ ଦେଖିଥିବେ ଯେ ସେମାନଙ୍କ ପାଖକୁ ଅନେକ ଲୋକ ଆସନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ପରୀକ୍ଷା ସମୟରେ ସେମାନେ ହଇରାଣ ହୋଇଯାଆନ୍ତି । ତେଣୁ ସେମାନେ ଅନୁଭବ କରନ୍ତି ଯେ ସେମାନେ ସେମାନଙ୍କ ସାଙ୍ଗମାନଙ୍କୁ ମନେ ରଖନ୍ତି ନାହିଁ ଏବଂ ତା'ପରେ ସେମାନେ ଭାବନ୍ତି ଯେ ସେମାନେ କୌଣସି ଜିନିଷ ସହିତ ସମ୍ବନ୍ଧିତ ଏବଂ ଏହାର ମୂଳ କାରଣ ହେଉଛି ପରୀକ୍ଷା ପ୍ରତି ଧ୍ୟାନ ନଦେବା | ଏହାର ମୂଳ କାରଣ ହେଉଛି ଯଦି ମୁଁ ଭଲ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବି ନାହିଁ ତେବେ ପରିବାର କ'ଣ କହିବ? ଯଦି ମୁଁ କମ୍ ମାର୍କ ରଖିବି, ତେବେ ସମାନ ଚାପରେ କ'ଣ ରହିବ? ଚିନ୍ତା କରିବା ଛାଡି ଦିଅ, ତୁମେ ଖେଳ, ଏହା ହିଁ । ପଦକ ଆସିପାରେ କି ନାହିଁ, ଏହା କ'ଣ? କେବେ ବି ଏଭଳି ଚାପ ପକାନ୍ତୁ ନାହିଁ। ହଁ, ଆପଣଙ୍କୁ ନିଜର ଶତ ପ୍ରତିଶତ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଦେବାକୁ ପଡିବ, ଏହି ମୁଡ୍ ଆପଣଙ୍କର ନିଜର ହେବା ଉଚିତ ଏବଂ ଏଥିରେ କୌଣସି ତ୍ରୁଟି ରହିବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ ।
ଦ୍ବିତୀୟତଃ, ଆପଣ ନିଶ୍ଚୟ ଜାଣିଥିବେ ଯେ ଏମାନେ ଆପଣଙ୍କ ପ୍ରଶିକ୍ଷକ, ସେମାନେ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଆପଣଙ୍କୁ ସମସ୍ତ ଶାରୀରିକ ଚିକିତ୍ସା ବିଷୟରେ ବୁଝାଉଥିବେ । କ୍ରୀଡ଼ା ଜଗତରେ ଅଭ୍ୟାସ ଯେତିକି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ, ନିରନ୍ତରତା ସେତିକି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ, ନିଦ୍ରା ମଧ୍ୟ ସେତିକି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ଆଉ ବେଳେବେଳେ ଆସନ୍ତାକାଲି ସକାଳେ ମ୍ୟାଚ୍ ହେବାକୁ ଯାଉଛି, ମୁଁ ଆଜି ରାତିରେ ଶୋଇ ପାରିବି ନାହିଁ। ଏବଂ ବୋଧହୁଏ ନିଦ ଅଭାବ ଠାରୁ ଅଧିକ କ୍ଷତି ଅନ୍ୟ କୌଣସି ଜିନିଷ ଆମକୁ ଦେଇନଥାଏ । ଏବଂ ଆପଣ ଭାବୁଥିବେ ଯେ ଏହା କେଉଁ ପ୍ରକାରର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଯିଏ ଆମକୁ ଶୋଇବାକୁ କହୁଛନ୍ତି । କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ କହିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି ଯେ କ୍ରୀଡ଼ା ଜଗତ ପାଇଁ, ଯେକୌଣସି ଜୀବନର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିନିଷ ପାଇଁ ଭଲ ନିଦ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ | ଆଉ ଆଜିକାଲି ଚିକିତ୍ସା ବିଜ୍ଞାନ ମଧ୍ୟ ନିଦ, କେତେ ସମୟ ଶୋଇବା, କେତେ ଭଲ ନିଦ୍ରା, ଏହାକୁ ବହୁତ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଉଛି ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଉଛି । ଆଉ ନୂଆ ଚିକିତ୍ସା ବିଜ୍ଞାନରେ ଏସବୁ କଥାକୁ ବହୁଳ ଭାବେ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଉଛି । ଆଉ ସେଥିପାଇଁ ଆପଣ ଙ୍କୁ ଶୋଇବା ପାଇଁ ଯେତେ ଉତ୍ସାହ ମିଳୁ ନା କାହିଁକି, ଆପଣ ଏତେ ପରିଶ୍ରମ କରନ୍ତି ଯେ ଗଭୀର ନିଦ୍ରାରେ ଯିବା କାରଣରୁ ଶୋଇବା ସ୍ୱାଭାବିକ, କିଛି ଆପଣଙ୍କ ଶରୀର ସହିତ ଏତେ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରନ୍ତି । କିନ୍ତୁ ଶରୀରର କଠିନ ନିଦ ଏକ ଜିନିଷ ଏବଂ ସମସ୍ତ ଚିନ୍ତାମୁକ୍ତ ଶୋଇବା ଏକ ଭିନ୍ନ କଥା ଏବଂ ତେଣୁ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିବି ଯେ ଶୋଇବା ଏବଂ କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବରୁ ଶୋଇବା ବିଷୟରେ ଟିକେ ବୁଝାମଣା କରନ୍ତୁ ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଆପଣ ସେଠାରେ ଜ୍ୟାକଲେଗ୍ (ଅସ୍ପଷ୍ଟ) ଇତ୍ୟାଦି ସମସ୍ୟାରୁ ଦୂରେଇ ରହିପାରିବେ, ସେଠାରେ ଟିକେ ଆରାମ ଅନୁଭବ କରିପାରିବେ ଏବଂ ଏହା ପରେ ଯଦି ଆପଣ ଖେଳ ପଡ଼ିଆକୁ ପ୍ରବେଶ କରନ୍ତି ତେବେ ଆପଣ ଆରାମରେ ରହିବା ଉଚିତ, ତେଣୁ ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥା ସରକାର କରିବା ଉଚିତ୍ । ଏହା ହୁଏ । ଏଥର ମଧ୍ୟ ଖେଳାଳିଙ୍କ ସୁବିଧା ପାଇଁ କିଛି ନୂଆ ଜିନିଷ ଚେଷ୍ଟା କରାଯାଇଛି। କିନ୍ତୁ ତଥାପି ମୁଁ କହିପାରିବି ନାହିଁ ଯେ ସେଠାରେ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ସବୁକିଛି ସୁବିଧାଜନକ ହେବ କି ନାହିଁ, କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଚେଷ୍ଟା କରିଛି । ଆଜିକାଲି ଆମେ ସେଠାରେ ଭାରତୀୟ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ । ଆମେ ସେମାନଙ୍କୁ ଟିକିଏ ସକ୍ରିୟ କରିଥାଉ, ଆମେ ସେମାନଙ୍କୁ ଏକାଠି କରିଥାଉ, ଆପଣମାନେ ମଧ୍ୟ ଆମ ଖେଳାଳିଙ୍କ ସହ ଯୋଡ଼ି ହେବା ଉଚିତ୍, କିଛି ଶୃଙ୍ଖଳା ଅଛି, ତେଣୁ ଆମେ ସେତିକି ନିକଟରେ ରହିପାରିବା ନାହିଁ କିନ୍ତୁ ତଥାପି ସେମାନେ ଯତ୍ନବାନ ଏବଂ ଚିନ୍ତା କରନ୍ତି | ଯେଉଁମାନଙ୍କ ଖେଳ ଶେଷ ହୋଇଛି ସେମାନଙ୍କୁ ନେଇ ସେମାନେ ବହୁତ ଚିନ୍ତିତ। କିନ୍ତୁ ଆମେ ଆପଣମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଉପାୟରେ ଆରାମଦାୟକ ହେବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଛୁ, କୌଣସି ଅସୁବିଧାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୁଅନ୍ତୁ ନାହିଁ ଏବଂ ଆପଣ ଭଲ ଫଳାଫଳ ସହିତ ଆସନ୍ତି | ମୁଁ ତୁମକୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି ଏବଂ ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ତୁମକୁ ଅପେକ୍ଷା କରିବି | ଅଗଷ୍ଟ ୧୧ ତାରିଖରେ ପୂରା ଖେଳ ଶେଷ ହୋଇଯିବ। ତୁମ୍ଭମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ସେମାନେ ଶୀଘ୍ର ଯିବେ ଏବଂ ଶୀଘ୍ର ଆସିବେ। କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଚେଷ୍ଟା କରିବି ଯେ ଅଗଷ୍ଟ ୧୫ ରେ ଲାଲକିଲ୍ଲାରେ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ ହେବା ପରେ ଆପଣମାନେ ମଧ୍ୟ ଏଥିରେ ଉପସ୍ଥିତ ରହିବେ । ଯାହାଫଳରେ ଯେଉଁମାନେ ଏଠାରୁ ଆମ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ଖେଳିବାକୁ ଯାଇଥିଲେ, କାରଣ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ଖେଳିବାକୁ ଯିବା ମଧ୍ୟ ଏକ ବଡ଼ କଥା ବୋଲି ଦେଶ ଦେଖିବ। ସେମାନେ କ୍ରୀଡ଼ାରେ ଯାହା କରନ୍ତି ତାହା ଏହାକୁ ବଢ଼ାଇଥାଏ, କିନ୍ତୁ ଦେଶରେ ଏତେ ସଂଖ୍ୟକ କ୍ରୀଡ଼ାବିତ୍ ରହିବା ପରେ। ଆପଣଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ କେତେ ଜଣ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆର ଖେଳାଳି ହୋଇଛନ୍ତି? ହଁ, ଏମାନେ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ଲୋକ ଅଟନ୍ତି । ତେବେ ମୋତେ କୁହନ୍ତୁ ତୁମେ କ'ଣ, କେମିତି, କେଉଁଟି ଖେଳୁଛି।
ଖେଳାଳି-ହେଲୋ ସାର୍, ମୁଁ ସିଫ୍ଟ ଏବଂ ମୁଁ ସୁଟିଂ କରୁଛି, ତେଣୁ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ମୋତେ ବହୁତ ସାହାଯ୍ୟ କରିଛି। କାରଣ ଦିଲ୍ଲୀରେ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ନେବା ପରେ ଏବଂ ସେହି ଯୋଜନାକୁ ଆସିବା ପରେ ମୋର ଫଳାଫଳ ଯାହା ହେଉ ନା କାହିଁକି, ତାହା କେବଳ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ପାଇଁ ଆସିଥିଲା ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ ଆସନ୍ତୁ ଭଲ ଆରମ୍ଭ କରିବା।
ଖେଳାଳି:ହଁ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ: ଆପଣଙ୍କର।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ: -ନମସ୍କାର ସାର୍, ମୋ ନାଁ ମନୁଭାକର। ମୁଁ ସୁଟିଂରେ ଦ୍ୱିତୀୟ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସରେ ଭାରତର ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରିବି। ୨୦୧୮ରେ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ସ୍କୁଲ ଗେମ୍ସର ପ୍ରଥମ ସଂସ୍କରଣ । ଜାତୀୟ ରେକର୍ଡ ସହ ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣ ପଦକ ଜିତିଥିଲି। ଏବଂ ସେଠାରୁ ମୁଁ ଟପ୍ସର କୋର ଗ୍ରୁପ୍ କୁ ଆସିଥିଲି ଏବଂ ସେବେଠାରୁ କେବଳ ଭାରତ ଜର୍ସି ର ଆବଶ୍ୟକତା ଥିଲା ଏବଂ ଭାରତ ପାଇଁ ଖେଳିବା ଥିଲା ଏବଂ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଏପରି ଏକ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଥିଲା, ଯାହା ଅନେକ ଲୋକଙ୍କୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ଦେଇଛି, ଏବଂ ମୁଁ ଭାବୁଛି ସେଠାରୁ ଅନେକ ଆଥଲେଟ୍ ଅଛନ୍ତି ଯେଉଁମାନଙ୍କୁ ମୁଁ ଆଜି ମୋ ଦଳରେ ଦେଖୁଛି, ସେ ମଧ୍ୟ ମୋ ସହିତ ଖେଳନ୍ତି ଏବଂ ମୋଠାରୁ କନିଷ୍ଠ ମଧ୍ୟ ଅଟନ୍ତି । ଯେଉଁମାନେ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆରୁ ଆସିଛନ୍ତି, ଏବଂ ଏହାର ଅନ୍ୟତମ ବଡ଼ ପଦକ୍ଷେପ ହେଉଛି ଟପ୍ସ, ଯାହାକୁ ମୁଁ ୨୦୧୮ ରୁ ସେମାନଙ୍କର ସମର୍ଥନ ପାଇଛି, ଏବଂ ମୁଁ ବହୁତ କୃତଜ୍ଞ ଯେ ସେମାନଙ୍କ ସମର୍ଥନ ଯୋଗୁଁ ସେମାନେ ଜଣେ ଖେଳାଳିଙ୍କ ଛୋଟ ଛୋଟ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ କରିଛନ୍ତି, ତେଣୁ ମୁଁ ଭାବୁଛି ଏହା ମୋ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛି, ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଏବଂ ଟପ୍ସ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି । ହଁ ସାର୍, ମୁଁ ଆଜି ଯେଉଁ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ଏଠାରେ ଅଛି ସେମାନଙ୍କୁ ସେମାନେ ବହୁତ ସମର୍ଥନ କରିଛନ୍ତି । ଧନ୍ୟବାଦ ସାର୍।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ: ଠିକ୍ ଅଛି, ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି । ଆଉ କିଛି ଲୋକ ଅଛନ୍ତି ଯେଉଁମାନେ କିଛି କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି । ମୁଁ ତୁମକୁ ନିଜ ଅନୁଯାୟୀ କିଛି କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ହଁ ।
ଖେଳାଳି-ନମସ୍କାର ସାର୍ ! ମୁଁ ହକି ଦଳର ହରମନପ୍ରୀତ ସିଂହ। ତେଣୁ ସାର୍, ଶେଷ ଥର ପାଇଁ ଆମେ ୪୧ ବର୍ଷ ପରେ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସରେ ବ୍ରୋଞ୍ଜ ପଦକ ଜିତିଥିଲୁ। ତେଣୁ ଏହା ଦେଖିବା ଆମ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗର୍ବିତ ମୁହୂର୍ତ୍ତ ଥିଲା । ଏବଂ ହକିର ଇତିହାସ ବଡ ହୋଇଥିବାରୁ ଏବଂ ଏଥର ପ୍ରୟାସ ବହୁତ ଭଲ ଚାଲିଛି ଏବଂ ମୁଁ ସୁବିଧା ଗୁଡିକ ବିଷୟରେ କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି | ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ:ଆପଣଙ୍କ ଗ୍ରୁପ୍ ଉପରେ ସମସ୍ତଙ୍କ ନଜର ରହିଛି।
ଖେଳାଳି-ଯଦି ଆମେ ବଙ୍ଗଳା ସାଇରେ ରହୁଛୁ, ତେବେ ଆମକୁ ସର୍ବୋତ୍ତମ ସୁବିଧା ମିଳୁଛି। ଯେମିତି ଆପଣ ଆରୋଗ୍ୟ ବିଷୟରେ କହିଥିଲେ, ଆପଣ ନିଦ ବିଷୟରେ କହିଲେ, ସେଠାରେ ଆମର ଆରୋଗ୍ୟ ଅଛି, ଖାଦ୍ୟଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ସବୁକିଛି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଆମେ ବହୁତ ଭଲ ହୋଇଯାଉଛୁ ସାର୍ । ଏବଂ ଏଥର ମଧ୍ୟ ଆମେ ଆମର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁଛୁ ଏବଂ ଦଳ ବହୁତ ଶକ୍ତିଶାଳୀ । ତେଣୁ ଆଶା କରୁଛୁ ସାର୍ ଏଥର ଭଲ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରି ଦେଶ ପାଇଁ ପଦକ ଆଣିବେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ ବୋଧହୁଏ ଗୋଟିଏ କ୍ରୀଡ଼ା ଉପରେ ଦେଶର ଚାପ ହକି ଉପରେ ରହିଛି। କାରଣ ଦେଶର ସମସ୍ତ ଲୋକ ବିଶ୍ୱାସ କରନ୍ତି ଯେ ଏହା ଆମ ଖେଳ, ଆମେ କିପରି ପଛରେ ରହିଲୁ । ହକି ଖେଳାଳିଙ୍କ ଉପରେ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ଚାପ ରହିଛି, କାରଣ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପିଲା ବିଶ୍ୱାସ କରନ୍ତି ଯେ ଏହା ଆମ ଖେଳ, ଆମେ କିପରି ହାରିପାରିବା? ବାକି ମାନେ କହନ୍ତି: ହଁ ଭାଇ, ଆମ ଲୋକମାନେ ଚେଷ୍ଟା କରିଛନ୍ତି, ସେମାନେ ଚେଷ୍ଟା କରିଛନ୍ତି, ସେମାନେ ଏହାକୁ ବାହାର କରୁଛନ୍ତି। ସେମାନେ ହକି କୁ ନେଇ ଆପୋଷ ବୁଝାମଣା କରନ୍ତି ନାହିଁ ତେଣୁ ସେମାନଙ୍କୁ ଅଧିକ ପରିଶ୍ରମ କରିବାକୁ ପଡିଥାଏ । କିନ୍ତୁ ମୁଁ ତୁମକୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି, ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ତୁମେ ଏହାକୁ ଆଣିବ |
ଖେଳାଳି-ଧନ୍ୟବାଦ ସାର୍।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ : ଚାଲନ୍ତୁ ସ ସାର୍ ! ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ କହିବାକୁ ଚାହେଁ ଯେ ଏହା ଦେଶ ପାଇଁ କିଛି କରିବାର ସୁଯୋଗ ଅଛି । ତୁମେ ତୁମର ତପସ୍ୟା ଦ୍ୱାରା ଏହି ସ୍ଥାନରେ ପହଞ୍ଚିଛ । ଏବେ ଦେଶକୁ କିଛି ଦେବାର ସୁଯୋଗ ରହିଛି। ଆଉ ଦେଶକୁ ଦେବାକୁ ହେଲେ ଖେଳ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିଜର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଯିଏ କ୍ରୀଡ଼ା କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିଜର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଥାଏ, ସେ ଦେଶ ପାଇଁ ଗୌରବ ଆଣିଥାଏ। ଏବଂ ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ଆମର ସମସ୍ତ ସହଯୋଗୀ ଏଥର ସମସ୍ତ ପୁରୁଣା ରେକର୍ଡ ଭାଙ୍ଗିବେ । ଏଥର ଆମ ଦେଶରେ ୨୦୩୬ରେ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ଆୟୋଜନ କରିବାକୁ ଭାରତର ପ୍ରୟାସ ରହିଛି। ଏହା ମଧ୍ୟ ଏକ ବଡ଼ ବାତାବରଣ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି ଯେ ଆମେ ଆମ ଦିଗରେ ପ୍ରୟାସ କରୁଛୁ ଏବଂ ଏହା ସମ୍ଭବ ଯେ ଆବଶ୍ୟକ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଏବଂ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଇଁ ବହୁତ କାମ ଚାଲିଛି | ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ ଯାହା ବି ଅଛନ୍ତି, ସେମାନେ ତାହା ଉପରେ କାମ କରୁଛନ୍ତି। ଯଦି ଆପଣମାନେ ମଧ୍ୟ ଖେଳ ପରେ, ଖେଳ ପୂର୍ବରୁ ନ କହିବେ, ତେବେ ମୁଁ କହିବି ନାହିଁ, ସେଠାରେ କ'ଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅଛି? ଏଥର ଫ୍ରାନ୍ସର ବିଭିନ୍ନ ସହରରେ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ଆୟୋଜନ କରାଯାଉଥିବା ବେଳେ ଦୂରରେ ଥିବା ଏକ ଦ୍ୱୀପରେ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ଆୟୋଜନ କରାଯାଉଛି। ତେଣୁ ସେଠାରେ ଏକ ଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ବାତାବରଣ ସୃଷ୍ଟି ହେବ। କିନ୍ତୁ ତଥାପି, ଯଦି ଆପଣ ସେଠାକାର ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଆଗ୍ରହୀ ଅଟନ୍ତି, ତେବେ ସେଗୁଡ଼ିକୁ ନିରୀକ୍ଷଣ କରନ୍ତୁ ଏବଂ ନୋଟ୍ କରନ୍ତୁ, କାରଣ ଆମେ 2036 ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତି କରିବା ସମୟରେ ଖେଳାଳିମାନଙ୍କଠାରୁ ମିଳିଥିବା ଇନପୁଟ୍ ବହୁତ ଉପଯୋଗୀ ହେବ । ଯଦି ଆପଣ ଏଭଳି ଜିନିଷ ଦେଖିବେ ତେବେ ୨୦୩୬ ପାଇଁ ଆମକୁ ଯାହା କରିବାକୁ ପଡିବ ସେଥିରେ ଏହା ଆମପାଇଁ ବହୁତ ସହାୟକ ହେବ । ତେଣୁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମୋର ଶୁଭେଚ୍ଛା । ଧନ୍ୟବାଦ।