Prime Minister's Office
English rendering of PM’s interaction with Indian contingent for Paris Olympics 2024
05 JUL 2024 5:06PM by PIB Delhi
Anchor: Respected Prime Minister, Hon’ble Ministers, Dr. P.T. Usha. Today, all the athletes participating in the Paris Olympics have come to interact with you. They are expecting guidance from you, Sir. Approximately, 98 people are connected online, Sir, because their training is ongoing abroad, and in other centres in the country. In the coming days, all of you will be leaving for Paris. I request Sir to please guide and encourage everyone. Thank you, Sir!
Prime Minister: Welcome to all of you! And welcome to those connected online as well. Friends, I won't take much of your time today because you are in the mood to leave and win. And I am in the mood to welcome you back after your victory. I always try to meet with the stars of our country's sports world, learn new things, understand their efforts, and make any necessary changes in the system from the government's side to support them. I aim for direct interaction to get first-hand information.
Sports have a nature similar to that of students. When a student goes to take an exam, he reassures the entire household not to worry as he will get a good rank. Once he comes out of the exam hall, he knows how he fared, whether he performed better or not. If he does not fare well, then as soon as he comes out of the exam hall, he starts giving excuses like the fan was too loud, the window was open and he could not concentrate, the teacher kept looking at him etc. etc. You must have seen such students who always have so many excuses and blame circumstances. Such people never progress in their life, becoming masters of making excuses and can’t make progress.
But I have seen many players and I also know some players who never blame circumstances. They always say, "That technique was new for me," or "I didn't anticipate the approach of my opponent. That could also have been a good approach.”
What I want to say friends is that we are going to play, aiming for our best performance. However, the Olympics are also a great platform for learning. There are some who play their game and inform everyone on telephone how their day was, while there are others who watch every game. They observe how our country is playing and how different countries are playing and try to absorb and understand new techniques. They then share these insights with their coaches how a particular player did a great job at the last moment. He asks his coach about that technique and sometimes reviews the videos of that match multiple times to learn new moves.
For those with a learning mindset, there are many opportunities to learn. For those who want to live in complaints, there is no shortage of complaints either. Even athletes from the most affluent countries with the best facilities might complain. But athletes from countries like ours, facing many difficulties and inconveniences, keep their hearts and minds focused on their mission for the country and the national flag, setting aside all hardships.
Therefore, friends, I firmly believe that this time as well, you will make Bharat proud in the field of sports. Who are those going to the Olympics for the first time? It seems there are more girls. There are more wrestlers too?
What are the first-timers thinking? I would like to hear what you are thinking. Anyone can share. Yes, please. You want to say something, right? Yes, please.
Player: I am very happy; I am going to the Olympics for the first time.
Prime Minister: Please introduce yourself.
Player: I am Ramita Jindal, and I am going to the Olympics in air rifle shooting for the first time. So, I am very excited because going to the Olympics has been my dream since I started sports. So, I am very excited and motivated to do something good for the country there.
Prime Minister: Where have you been training?
Ramita Jindal: I am from Haryana, but I train in Chennai.
Prime Minister: Is anyone else in your family associated with sports, or are you the first?
Ramita Jindal: No, I am the first.
Prime Minister: Otherwise, in Haryana, you find an athlete in every household. Sit down. Who else wants to share their experience of going for the first time? The girls can share a lot. Yes, give the mike to her. Let her speak.
Player: Sir, my name is Ritika (Sajdeh), and I am from Rohtak, Haryana. I am very happy; I am going for the first time. I am very excited to show my performance. The whole country will be watching me, and everyone is praying for me, and I will give my 100 per cent.
Prime Minister: Well done! Please go ahead, you seem hesitant, but your body language suggests you want to speak.
Player: My name is Antim Panghal. I wrestle in the 53 kg category. I am 19 years old, and I will be competing in the Olympics. I am very happy because so far in wrestling, only one medal has come from a girl, and that too a Bronze. I want to bring back an even better medal.
Prime Minister: Good! Who among you is under 18 years old? Anyone who is under 18? Yes, tell us about yourself.
Player: Hi, I am Dhinidhi Desinghu. I am 14 years old. I am from Kerala but generally represent Karnataka. I am really excited to go to the Olympics this year as part of Team India. It’s a great honour and privilege to be part of such an amazing team. I know this is just the start of my journey, and I have a long way to go and for all of us here. I hope we all make the country proud and come back with great achievements and lifelong goals.
Prime Minister: Wish you all the best.
Dhinidhi Desinghu: Thank you, Sir!
Prime Minister: Who among you has been to the Olympics more than three times? More than three times! Let's hear from them. Yes, go ahead. People from Jharkhand have special permission to speak freely.
Player: Namaste, Sir. My name is Deepika Kumari. I represent archery, and this is my fourth Olympics. I am very excited and have a lot of experience. I want to use that experience and represent with the same enthusiasm and confidence, giving my 200 per cent. Thank you, Sir.
Prime Minister: What message do you have for the new athletes going for the first time? The athletes who are going for the first time!
Deepika Kumari: Sir, I would say that excitement is very high, but I would tell them not to get lost in the glamour. They should focus on themselves as much as possible, enjoy the experience, but with full focus and self-confidence. I would say not to chase medals but to perform well. If they perform well then the medals will follow.
Prime Minister: You have been to the Olympics three times. The first time you went, you must have learned something and practiced it afterward. The second time, you learned something else. Can you share what new things you adopted that increased your confidence and made you feel you could contribute to the country? Or did you stick to the same routine practices? I have seen that many people, like myself, who are used to doing yoga, tend to start the same way each time. Sometimes I consciously try new things, I drop two yoga poses and try two new ones. Everyone gets into a habit and keeps doing it the same way. And he thinks he has done it. What is your situation?
Deepika Kumari: Sir, we continue with the good habits, and if we lose a match, we learn from it and practice not to repeat the same mistakes during our practice sessions. We keep on repeating to avoid mistakes so that good habits become part of our routine and try to continue those.
Prime Minister: Sometimes bad habits also become part of our routine.
Deepika Kumari: Sir, it happens. Often, bad habits do creep in. But we talk to ourselves and remind ourselves how to convert those into good habits.
Prime Minister: Okay! Who else has been to the Olympics three times?
Player: Namaste, Sir. I am Poovamma M R from athletics. In 2008, when I went to the Olympics, I was 18 years old and was a reserve, Sir. In 2016, we crashed out of (the 4x400m relay quartets). In 2020, we did not make it to the finals. This time, we want to create a national record and make it to the finals.
Prime Minister: This shows confidence. Thank you. Wish you all the best. Those connected online, if you want to share your experience, it will be good for all the athletes. Who wants to share? Raise your hand and start.
Player: Namaste, Sir.
Prime Minister: Namaste.
Player: I am P.V. Sindhu. Sir, this will be my third Olympics. In the first Olympics in 2016, I brought home a silver medal. In 2020 Tokyo, I brought home a bronze medal. This time, I hope to change the colour and come back with a gold medal. Obviously, I am going with a lot of experience, but it will not be easy. I will try my best and hope for another medal, Sir.
Prime Minister: What would you like to say to the new athletes?
P.V. Sindhu: Firstly, I would like to wish them all the very best. Many people think that the Olympics bring a lot of pressure and excitement, especially for those experiencing it for the first time. But I just want to say that it is like any other tournament. We just need to focus and believe in ourselves that we can do it. Everyone is working hard, so I wish them to give their 100 per cent. Don't think of it as a different tournament or that it will be hard. It is like any other tournament. Just focus on performing well and give your 100 per cent. Thank you, Sir.
Prime Minister: Is there anyone else who would like to speak?
Player: Namaste, Sir. I am Priyanka Goswami.
Prime Minister: Namaste. Where is your Lord Krishna idol?
Priyanka Goswami: Sir, he is with me here in Switzerland.
Prime Minister: Are you taking Lord Krishna idol to the Olympics again?
Priyanka Goswami: Yes Sir, this will be his second Olympics as well. Firstly, congratulations Sir on becoming Prime Minister for the third time. It’s a pleasure for us athletes to talk to you again. Sir, this is my second Olympics, and I have been training in Australia for three months under government support and currently I am training in Switzerland under the TOPS scheme. We are receiving a lot of support from the government, training abroad. I hope all the players will give their best at the Olympics and bring back as many medals as possible.
Prime Minister: You used to complain that no one watches your sport. During practice abroad, did you have spectators?
Priyanka Goswami: Yes, Sir. Abroad, this sport is given as much importance as other sports. Back home, it was a bit less, but since you have been encouraging people to watch all sports and speak about every athlete, now more people in our country are also watching this sport. This gives us motivation as well as support to perform well, knowing that people are watching our events. I have to do better this time.
Prime Minister: Well, many congratulations to you. Who else would like to speak?
Player: Namaste, Sir. I am Nikhat Zareen, and I am representing India in boxing in the 50 kg category at the Olympics. This is my first Olympics, and I am very excited. At the same time, I am keeping myself focused. The entire country has expectations from me, and I want to meet those expectations and return by making my country proud.
Prime Minister: Best wishes to you. Neeraj was saying something.
Neeraj Chopra: Namaste, Sir!
Prime Minister: Namaste, brother.
Neeraj Chopra: How are you, Sir?
Prime Minister: I am the same. Your churma has not arrived yet.
Neeraj Chopra: Sir, I will bring churma this time. Last time it was with sugar from Delhi. This time it will be with desi ghee from Haryana.
Prime Minister: I have to eat that one. I want to eat churma made by your mother.
Neeraj Chopra: Sure, Sir.
Prime Minister: Please go ahead.
Neeraj Chopra: Sir, we are currently in Germany, and the training is going very well. I have participated in fewer competitions this time because I was having a recurring injury. But now it’s much better. Recently, I competed in Finland, and it went well. We have one month left for the Olympics, and the training is going great. We are trying to be fully fit for Paris and give our 100 per cent for our country because this opportunity comes once in four years. I would like to tell all the athletes that they should dig deep within themselves to find what will help them give their best. My first Olympics was in Tokyo, and it was a great result, winning gold for the country. I believe it was because I played fearlessly and had a lot of belief in myself due to excellent training. I would tell all the athletes to play the same way, without fear, because those competing are also human. Sometimes we think that Europeans or athletes from the US or other countries are stronger, but if we recognize our hard work and we are away so far away from our homes, anything is possible.
Prime Minister: You've given some excellent tips to everyone. I thank you and wish you good health. No new injuries in the next month, brother.
Neeraj Chopra: Absolutely, Sir. That’s what we are trying for.
Prime Minister: See friends, there are a few important things that have come out of our discussion. Listening to experienced people has its own significance. As mentioned earlier, don't get lost in the glamour and distractions of the event there. That's very true. Otherwise, it can affect our focus. Secondly, God has given us a certain stature, and often, the athletes from other countries may appear taller or bigger. But remember, this is not a game of physical size. It’s a game of skill and talent. Do not be intimidated by the physical appearance of the competitors. You should have confidence in your own talent. No matter how imposing the opponent looks, believe in your own abilities. Skill and talent are what bring results. You might have noticed that many people know a lot but still falter during examinations. This often happens because their focus is divided. They are more worried about the outcome, like what their family will say if they don’t do well. What will the family members say if I don’t get good scores? He remains under pressure thinking about marks. You should not worry about such things. Just play your best. Whether you win a medal or not, don’t let that pressure get to you. Your attitude should be to give your 100% without any compromise.
Another important aspect is the importance of sleep. Your coaches and physiologists must have emphasized this. In sports, as much as practice and consistency are important, so is getting proper sleep. Sometimes, the night before a match, you may find it hard to sleep due to excitement. Lack of sleep can harm your performance more than anything else. You might think, what kind of Prime Minister is this who is telling us to sleep well? But I insist that good sleep is crucial for athletes, and for everyone, really. Modern medical science also emphasizes the importance of sleep quality and duration. So, no matter how excited you are, make sure to get proper sleep. You all work very hard, so naturally, you fall into a deep sleep because of physical exhaustion. But there’s a difference between sleep induced by physical tiredness and sleep that is free from worries. Therefore, I urge you not to compromise on sleep. That’s also why we send you early to acclimatize, avoid the problem of jet lag so you can feel comfortable and adjust to the time difference before competing. That’s why the government provides you this facility. This time too, we have made new efforts to ensure your comfort. But I can’t say for sure whether everything will be comfortable or not, but we have made sincere efforts. We are also engaging the Indian community there to support you. They may not be able to be very close due to certain disciplines, but they will be there to care for and support you. They take full care of the players whose events are over. The government tries to ensure that you are comfortable, face no inconvenience and can perform well.
I extend my best wishes to all of you. I look forward to seeing you again when the games will be over on August 11. Some of you will depart early. But I will try my best so that you can join the Independence Day celebrations on August 15th at the Red Fort. The entire country will watch you who have gone to play in the Olympics. It's a proud moment to participate in the Olympics, and it adds more pride if you bring home a medal. Those who came through Khelo India, how many of you are there? Quite a few, I see. Tell us about your sport and your experience.
Player: Sir, my name is Arjun. I came through the Khelo India initiative and I play badminton. The initiative has been a great support for young athletes like me, providing resources and training facilities.
Prime Minister: That's wonderful, Arjun. Your journey from Khelo India to the Olympics is inspiring. Keep up the hard work and make the nation proud.
Player: Hello Sir, I am Sift, and I am into shooting. Khelo India has helped me a lot. Because after training in Delhi and joining that scheme, the results I have achieved are due to Khelo India.
Prime Minister: Good, it’s a great start.
Sift: Yes Sir.
Prime Minister: And you?
Player: Namaste Sir, my name is Manu Bhaker. I will represent India in shooting at the next Olympics. In 2018, during the first edition of the Khelo India School Games, I won a gold medal with a national record. From there, I joined the core group of TOPS (Target Olympic Podium Scheme). Since then, my goal has been to earn the Indian jersey and play for India. Khelo India provided a platform that guided many people. I see many athletes from Khelo India in my team now, playing with me and even juniors who have come from Khelo India. It was a big step to be supported by TOPS since 2018, and I am very grateful for their support. They solve small problems faced by athletes, which has played a major role in my journey. Thanks to Khelo India and TOPS, I am here today. Thank you, Sir.
Prime Minister: Great, best wishes to you. Is there anyone else who wants to say something? Please share.
Player: Namaskar, Sir! I am Harmanpreet Singh from the hockey team. Last time, we won the Bronze Medal at the Olympics after 41 years. It was a proud moment for us because of hockey's rich history. We are making a strong effort this time, and should I talk about facilities.
Prime Minister: Everyone is watching your team.
Harmanpreet Singh: Regarding facilities, we stay at the Bungalow SAI, where we receive some of the best facilities. You mentioned recovery and sleep, and we get excellent food and recovery resources there. We are working very hard this time, and our team is strong. We hope to perform even better and win a medal for the country, Sir.
Prime Minister: Perhaps hockey is the sport under the most pressure in our country because everyone believes it’s our game, and how come we lagged behind in this sport. Hockey players face the most pressure because every child believes this is our game, and we can’t lose. In other sports, people might say our athletes tried, but in hockey, there is no compromise. Therefore, you have to work even harder. My best wishes are with you, and I am confident you will succeed.
Harmanpreet Singh: Thank you, Sir.
Prime Minister: I would say this is an opportunity to do something for the country. You have reached this position through your hard work. Now, it’s time to give back to the country by giving your best on the field. Those who give their best in the field bring glory to the country. I am confident that our team will break all past records this time. Bharat aims to host the Olympics in 2036. This creates a big environment for us and we are making efforts in that direction, and preparations are underway. The progress in preparations may be slow. Experts are working on what is needed in terms of infrastructure. The Olympics is being held in different cities of France this time and one of the events will be held at a faraway island. If you have an interest, observe the arrangements in France during the Olympics and note down any gaps or improvements. Any input from the players will help us immensely in preparing for 2036. Best wishes to all of you. Thank you.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
পেৰিছ অলিম্পিক ২০২৪ত অংশ ল’বলগীয়া ভাৰতীয় দলটোৰ সৈতে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ বাৰ্তালাপৰ লিখিত পাঠ
05 JUL 2024 5:06PM by PIB Guwahati
এংকৰঃ অতি সন্মানীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী, সন্মানীয় মন্ত্ৰীসকল, ড° পি.টি. উষা। পেৰিছ অলিম্পিকত অংশগ্ৰহণ কৰিবলৈ সাজু হোৱা আমাৰ সকলো খেলুৱৈ আজি আপোনালোকৰ লগত কথা পাতিবলৈ আহিছে।প্ৰধানমন্ত্ৰী মহোদয়ৰ পৰা আমি মাৰ্গদৰ্শন আশা কৰিছো। প্ৰায় ৯৮ জন খেলুৱৈয়ে অনলাইনত আমাৰ সৈতে সংযুক্ত হৈছে, কাৰণ তেওঁলোকৰ প্ৰশিক্ষণ বিদেশত অথবা দেশৰ অন্যান্য কেন্দ্ৰত চলি আছে। আৰু অনাগত কেইদিনমানৰ ভিতৰত আপোনালোক সকলোৱে পেৰিছলৈ ৰাওনা হ’ব। ছাৰক অনুৰোধ জনালোঁ যে সকলোকে গাইড কৰক আৰু উৎসাহিত কৰক। ধন্যবাদ ছাৰ!
প্ৰধানমন্ত্ৰী- আপোনালোক সকলোকে স্বাগতম! আৰু যিসকল বন্ধু অনলাইনত সংযোগ আছে তেওঁলোককো আদৰণি জনোৱা হৈছে। বন্ধুসকল, আজি মই আপোনালোকৰ বেছি সময় নলওঁ, কাৰণ আজি আপোনালোকৰ মুডত থাকিব যাবলৈ আৰু জিকাৰ মুডত থাকিব।
আৰু আপুনি জয়ী হোৱাৰ পিছত উভতি আহিলে আপোনালোকক আদৰণি জনোৱাৰ মুডত আছো। আৰু সেইবাবেই মই সদায় ক্ৰীড়া জগতৰ সৈতে জড়িত আমাৰ দেশৰ তাৰকাসকলক লগ পাই থাকিবলৈ চেষ্টা কৰোঁ, নতুন নতুন কথা জানি থাকিবলৈ আৰু তেওঁলোকৰ প্ৰচেষ্টাক বুজিবলৈ চেষ্টা কৰোঁ।
আৰু চৰকাৰ হিচাপে যদি আমি ব্যৱস্থাটোত কিছু পৰিৱৰ্তন আনিব বিচাৰো আৰু কিছু প্ৰচেষ্টা বৃদ্ধি কৰিব বিচাৰো, তেন্তে মই এই দিশত কিছু কাম কৰি থকা উচিত। মই সকলোৰে সৈতে পোনপটীয়াকৈ মত বিনিময় কৰিবলৈ চেষ্টা কৰো, যাতে প্ৰথমবাৰৰ বাবে তথ্য উপলব্ধ হয়।
ক্ৰীড়াৰ এটা স্বভাৱ আছে যিটো প্ৰতিজন ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ বাবে একেধৰণৰ। পৰীক্ষাৰ কাগজখন দিবলৈ গ’লে যেন গোটেই ঘৰখনকে আশ্বস্ত কৰে যে চিন্তা নকৰিবা, মই ৰেংক পাম৷ আৰু পৰীক্ষাত গম পালে কি হ’ব, কি কৰিব পাৰিব, ভাল পাছ কৰিলে নে নাই।
গতিকে যোৱাৰ লগে লগে আৰম্ভ কৰে। ফেনখনে বহুত হুলস্থুল কৰি আছিল। খিৰিকীখন খোলা থাকিলে মজা নাছিল, চাৰে বাৰে বাৰে মোৰ ফালে চাই থাকিল। গতিকে এনেকুৱা ছাত্ৰ-ছাত্ৰীক আপুনি নিশ্চয় দেখিছে, তেওঁলোকৰ বহুত অজুহাত থাকে আৰু তেওঁলোকে সদায় পৰিস্থিতিৰ ওপৰত দোষ দিয়ে। আৰু এনে মানুহ জীৱনত কেতিয়াও অগ্ৰগতি নাপায়, অজুহাত দেখুৱাবলৈ মাষ্টৰ হৈ পৰে কিন্তু আগবাঢ়িবলৈ অক্ষম হয়।
কিন্তু মই লক্ষ্য কৰিছোঁ যে মোৰ চিনাকি বহু খেলুৱৈয়ে, তেওঁলোকে কেতিয়াও পৰিস্থিতিক দোষ নিদিয়ে। সেই কৌশলটো মোৰ বাবে নতুন বুলি তেওঁ সদায় কৈ থকা দেখা যাব। মই কেতিয়াও অনুমান কৰা নাছিলো যে তেওঁ যি কৰি আছে সেয়াও এটা পদ্ধতি হ’ব পাৰে।
মই যিটো ক’ব বিচাৰিছো সেয়া হ’ল বন্ধু, আমি খেলিম, আমি আমাৰ শ্ৰেষ্ঠ প্ৰদৰ্শনৰ বাবে যাম। কিন্তু অলিম্পিক শিক্ষণৰ বাবেও এক বিশাল ক্ষেত্ৰ।
এতিয়া প্ৰথমে মোৰ খেল খেলি সকলোকে টেলিফোনযোগে কৈ থাকিব লাগে যে আজি এনেকুৱাই আছিল, তেনেকুৱাই আছিল; আন কিছুমানে প্ৰতিখন খেল চাবলৈ যায়। আমাৰ দেশখনে কেনে খেলি আছে, আন দেশবোৰে কেনেকৈ খেলি আছে, আৰু তেওঁ বস্তুবোৰ সম্পূৰ্ণৰূপে নিৰীক্ষণ কৰে, সেইবোৰ গ্ৰহণ কৰিবলৈ চেষ্টা কৰে।
আৰু তেওঁ আহি নিজৰ প্ৰশিক্ষককো ক’ব, অ’ নাই, দেখিলোঁ, শেষৰ আন্দোলনত তেওঁ এটা ডাঙৰ কৃতিত্ব কৰিছিল, গতিকে সেই কৌশলটো কি আছিল সেইটোও কওক। কেতিয়াবা সেই ভিডিঅ’টো লৈ দহবাৰ দেখে যে কেনেকৈ তেওঁ সেই ভিডিঅ’টো ওলোটা কৰিছিল।
অৰ্থাৎ শিক্ষণৰ মনোভাৱেৰে কাম কৰাজনে শিকিবলৈ বহু সুযোগ পায়। অভিযোগত জীয়াই থাকিব বিচৰাজনৰ বাবেও সুযোগৰ অভাৱ নহয়। আনকি বিশ্বৰ ধনী দেশবোৰ, উত্তম সা-সুবিধা লৈ অহা মানুহবোৰকো হয়তো অভিযোগ কৰা দেখা যাব। আৰু আমাৰ দৰে দেশৰ মানুহ যেতিয়া যায়, তেতিয়া বহু অসুবিধা, বহু অসুবিধা, কিন্তু তেওঁলোকৰ অন্তৰত, তেওঁলোকৰ মনত, মোৰ দেশত মোৰ ত্ৰিৰংগ পতাকা ৰৈ যায়।আৰু সেয়েহে তেওঁ অসুবিধা আৰু অসুবিধাবোৰ সম্পূৰ্ণৰূপে একাষৰীয়া কৰি ৰাখে। তেওঁ নিজৰ মিছন আৰম্ভ কৰে।
আৰু সেইবাবেই বন্ধুসকল, মোৰ সম্পূৰ্ণ বিশ্বাস আছে যে এইবাৰো আপোনালোকে খেলপথাৰত ভাৰতলৈ গৌৰৱ কঢ়িয়াই আনিব।প্ৰথমবাৰৰ বাবে অলিম্পিকলৈ যোৱাৰ সুযোগ পোৱা কোন কোন আছে বাৰু ? কন্যাৰ সংখ্যা বেছি নহয় জানো, মল্লযুঁজাৰুৰ সংখ্যাও বেছি নহয় জানো?
বাৰু, প্ৰথমবাৰৰ বাবে অলিম্পিকত অংশ ল’বলৈ সাজু হোৱাসকলৰ মনত কি চলি আছে? শুনিব বিচাৰিম, আপোনালোকে কি ভাবিছে? আপোনালোকৰ কোনোবাই যদি মোক কয়, তেন্তে হয় বুলি কওক।
আপুনি কিবা এটা ক’ব বিচাৰে নহয়নে? হয় কোৱা।
খেলুৱৈঃ মোৰ বৰ ভাল লাগিছে, প্ৰথমবাৰৰ বাবে অলিম্পিকলৈ যাম।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ অনুগ্ৰহ কৰি নিজৰ পৰিচয় দিয়ক!
খেলুৱৈঃ মই ৰমিতা জিন্দল আৰু প্ৰথমবাৰৰ বাবে এয়াৰ ৰাইফল শ্বুটিঙত অলিম্পিকলৈ যাম। গতিকে মই যাবলৈ অতিশয় উৎসাহিত কাৰণ মই ক্ৰীড়া আৰম্ভ কৰাৰ পৰাই আৰম্ভণিৰে পৰা অলিম্পিকলৈ যোৱাটো মোৰ সপোন আছিল। গতিকে, মোৰ বহুত উত্তেজনা আৰু লগতে বহুত প্ৰেৰণা আছে তালৈ আহি দেশৰ বাবে ভাল কিবা এটা কৰিবলৈ।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ আপুনি ক’ৰ পৰা প্ৰশিক্ষণ লৈছে?
খেলুৱৈঃ মই হাৰিয়ানাৰ কিন্তু চেন্নাইত প্ৰশিক্ষণ লওঁ।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ পৰিয়ালটোৰ আন কোনোবা ক্ৰীড়া জগতৰ লগত জড়িত আছিল নে আপুনি আৰম্ভ কৰিছিল?
খেলুৱৈ – নাই, মইয়েই আৰম্ভ কৰিছিলো।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – ঠিক আছে, সাধাৰণতে হাৰিয়ানাৰ প্ৰতিটো ঘৰতে এজন খেলুৱৈ পোৱা যাব। বহকচোন। প্ৰথম বাৰৰ বাবে কোনে গৈ আছে আৰু কোনে কব? ছোৱালীয়ে বহু কথা ক’ব পাৰে। দিয়া, দিয়া, তাই কিবা এটা ক’ব।
খেলুৱৈ - ছাৰ মোৰ নাম ঋতিকা আৰু মই হাৰিয়ানাৰ, ৰোহটক। মই বৰ সুখী, প্ৰথমবাৰৰ বাবে যাম। মোৰ অভিনয় দেখুৱাম, সমগ্ৰ দেশৰ চকু মোৰ ওপৰত থাকিব, সকলোৱে মোৰ বাবে প্ৰাৰ্থনা কৰিছে আৰু মইও মোৰ ১০০% দিম।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ ভাল লাগিল! আৰু, কওক নহয়, হয়, আপুনি দ্বিধাবোধ কৰিছে, ক’ব লাগিব, আপোনাৰ শৰীৰৰ ভাষাই কৈছে।
খেলুৱৈ: মোৰ নাম লাষ্ট টাংগাডা। আৰু মই ৫৩ কেজিত মল্লযুঁজ খেলো। মোৰ বয়স এতিয়া ১৯ বছৰ আৰু মই অলিম্পিক খেলিবলৈ ওলাইছো। মই অতি সুখী যে বৰ্তমান অলিম্পিকত মল্লযুঁজত এগৰাকী ছোৱালীয়ে মাত্ৰ এটা পদকহে লাভ কৰিছে আৰু সেয়াও ব্ৰঞ্জৰ পদক। গতিকে ইয়াতকৈ ভাল পদক আনিব বিচাৰো।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ ভাল লাগিল! বাৰু, আপোনালোকৰ মাজৰ কোন ১৮ বছৰৰ তলৰ? যাৰ বয়স ১৮ বছৰতকৈ কম।
খেলুৱৈঃ মহাশয়, মই ধীনিধি দেশিংহু। মোৰ বয়স ১৪ বছৰ। মই কেৰালাৰ যদিও খেলপথাৰত কৰ্ণাটকক প্ৰতিনিধিত্ব কৰো। ভাৰতীয় দলৰ অংশ হিচাপে এইবাৰ অলিম্পিকলৈ যাবলৈ পাই মই সঁচাকৈয়ে উৎসাহিত হৈছো।
এই বছৰ ইমান এটা শক্তিশালী দলৰ অংশ হ’বলৈ পোৱাটো মোৰ বাবে এক বৃহৎ সন্মান আৰু ডাঙৰ সৌভাগ্যৰ কথা৷ মই জানো যে মোৰ যাত্ৰাৰ আৰম্ভণি মাত্ৰ আৰু মই জানো যে মোৰ আৰু ইয়াত থকা আমাৰ সকলোৰে বাবে বহু দূৰ বাকী আছে। আশা কৰো আমি সকলোৱে দেশক গৌৰৱান্বিত কৰিম আৰু আশা কৰো যে আমি মহান কৃতিত্ব আৰু জীৱনকালৰ লক্ষ্য লৈ ঘূৰি আহিম।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ আন্তৰিক শুভেচ্ছা জনালোঁ।
খেলুৱৈঃ ধন্যবাদ ছাৰ!
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ বাৰু, তিনিবাৰতকৈ অধিক অলিম্পিকলৈ যোৱা সেইসকল লোক কোন? তিনিবাৰতকৈও অধিক। মাত্ৰ তেওঁলোকৰ কথা শুনি লওঁ। হয় কোৱা। গতিকে ঝাৰখণ্ডৰ এইসকল লোকে যিকোনো কথা কোৱাৰ স্বাধীনতা আছে।
খেলুৱৈঃ নমস্কাৰ ছাৰ, মোৰ নাম দীপিকা কুমাৰী। মই ধনুৰ্বিদক প্ৰতিনিধিত্ব কৰো আৰু মই অতি সুখী যে এইটো মোৰ চতুৰ্থ অলিম্পিক আৰু মই অতিশয় উৎসাহিত আৰু মোৰ বহুত অভিজ্ঞতা আছে, গতিকে মই সেই অভিজ্ঞতা ব্যৱহাৰ কৰিব বিচাৰিম।
আৰু মইও একে উৎসাহ আৰু আত্মবিশ্বাসেৰে প্ৰতিনিধিত্ব কৰি মোৰ ২০০ শতাংশ দিব লাগে। ধন্যবাদ ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ বাৰু, প্ৰথমবাৰৰ বাবে ইয়ালৈ যোৱা নতুন খেলুৱৈসকলক কি বাৰ্তা দিব? কোনে প্ৰথম বাৰৰ বাবে এই দললৈ গৈ আছে।
খেলুৱৈ- ছাৰ, মই ক’ম যে নিশ্চিতভাৱে উত্তেজনা বহুত বেছি কিন্তু মই তেওঁলোকক ক’ম যে সেই গ্লেৰটোৱে তেওঁলোকক বোৱাই নিদিব। যিমান পাৰি নিজৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়ক আৰু উপভোগ কৰক, কিন্তু সম্পূৰ্ণ মনোনিৱেশ কৰি, সম্পূৰ্ণ আত্মবিশ্বাসেৰে। মই ক’ম যে যদি আপুনি পদক লাভ কৰিব বিচাৰে তেন্তে তাৰ পিছে পিছে দৌৰিব নালাগে, তেওঁলোকে প্ৰদৰ্শন কৰিব লাগে, ভাল প্ৰদৰ্শন কৰিব লাগে যাতে পদক তেওঁলোকৰ ওচৰলৈ আহে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ আপুনি তিনিবাৰ আহিছিল। প্ৰথমবাৰ যোৱাৰ সময়ত নিশ্চয় ইয়াৰ পৰা কিবা এটা শিকিছিল, নিশ্চয় আহি অনুশীলন কৰিছিল। দ্বিতীয়বাৰ গ’ল, নিশ্চয় আন কিবা এটা শিকিলে। মই জানো কি নতুন বস্তু আপুনি গ্ৰহণ কৰিছে যাৰ ফলত আপোনাৰ আত্মবিশ্বাস বাঢ়িছে আৰু আপুনি অনুভৱ কৰিছে যে আপুনি দেশক কিবা এটা দিব পাৰিব। বা তাই যে একেটা ৰুটিনৰ অভ্যাস কৰি থাকিল এনে নহয়। কাৰণ বেছিভাগেই মই দেখিছো, যিদৰে আছো, যোগাসন কৰাত অভ্যস্ত হৈছো ইত্যাদি। গতিকে মোৰ বাবে বুজি পাওঁ। কিন্তু মই লক্ষ্য কৰিছোঁ যে এটা ছন্দ গঠন হোৱাৰ লগে লগে মই আৰম্ভ কৰা ঠাইৰ পৰাই আৰম্ভ হয়।তেতিয়া মই অলপ সচেতন হৈ কওঁ, নাই, আজি এই দুজনক এৰি, দুটা নতুন কাম কৰক, তাৰ পিছত মোৰ বাবে অলপ। পুৰণি অভ্যাসৰ দৰেই অভিনয় কৰি থকাটো সকলোৰে অভ্যাস হৈ পৰে। আৰু তেওঁ ভাবে মই কৰিলোঁ। আপোনাৰ ষ্টেটাছ কি।
খেলুৱৈঃ ছাৰ, আমি সেই পুৰণি ভাল অভ্যাসটো অব্যাহত ৰাখোঁ আৰু যোৱাবাৰৰ দৰে যদি আমি যিকোনো মেচত পৰাস্ত হওঁ তেন্তে আমি তাৰ পৰা শিকি লওঁ আৰু আমি সেই ভুলটো আমি কাৰ্যক্ষেত্ৰত নকৰো, আমি সদায় পুনৰাবৃত্তি কৰো যাতে ই আমাৰ অভ্যাস হৈ পৰে Came down। আমি যি ভাল অভ্যাস গঢ়ি তোলোঁ, সেই অভ্যাস অব্যাহত ৰাখিবলৈ চেষ্টা কৰোঁ।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ কেতিয়াবা বেয়া অভ্যাস এটাও অভ্যাসত পৰিণত হয়, শৰীৰৰ অংগ হৈ পৰে।
খেলুৱৈঃ ছাৰ, এনেকুৱাই হয়। বহু সময়ত এনেকুৱা হয় যে এটা বেয়া অভ্যাস গঢ় লৈ উঠে। কিন্তু আমি নিজৰ লগত কথা পাতি নিজকে সোঁৱৰাই দিওঁ যে এইবোৰ কথা আমি কেনেকৈ ভাল বস্তুলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিব লাগিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ ঠিক আছে। এইবাৰ মই তিনিবাৰ অলিম্পিক খেলি অহা কোন কোন আছে জানিব বিচাৰো?
খেলুৱৈঃ নমস্কাৰ ছাৰ, মই এম আৰ পুভাম্মা। মই এথলেটিকছ খেলো। ২০০৮ চনত অলিম্পিকলৈ যোৱাৰ সময়ত মোৰ বয়স আছিল ১৮ বছৰ। গতিকে মই ৰিজাৰ্ভত আছিলো ছাৰ। ২০১৬ চনত আমি দলত ওলাই আহিলোঁ। গতিকে ২০০২ চনৰ পিছত আমি ফাইনেললৈ অহা নাছিলো, গতিকে এইবাৰ আমি ৰাষ্ট্ৰীয় অভিলেখ সৃষ্টি কৰি ফাইনেললৈ আহিব বিচাৰিছো।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – ইয়াৰ দ্বাৰা আত্মবিশ্বাসৰ পৰিচয় পোৱা যায়। ধন্যবাদ। আপোনাক শুভকামনা জনাইছো। বাহিৰত থকা আৰু আমাৰ সৈতে অনলাইন সংযোগ থকাসকলেও যদি নিজৰ কিছু অভিজ্ঞতা শ্বেয়াৰ কৰিব বিচাৰে তেন্তে সকলো খেলুৱৈয়ে ইয়াৰ শলাগ ল’ব। কোনে ক’ব বিচাৰে, হাত দাঙি আৰম্ভ কৰক।
খেলুৱৈঃ নমস্কাৰ ছাৰ,
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ নমস্কাৰ।
খেলুৱৈঃ মই পি ভি সিন্ধু। ছাৰ, এইবাৰ মই তৃতীয়টো অলিম্পিক খেলিবলৈ গৈ আছো। ২০১৬ চনত প্ৰথম অলিম্পিকত মই দেশলৈ ৰূপৰ পদক আনিছিলো। আৰু ২০২০ চনত টকিঅ’ত ব্ৰঞ্জৰ পদক পাইছিলো, গতিকে এইবাৰ আশা কৰিছো পদকৰ ৰং সলনি কৰিব পাৰিম আৰু আশা কৰিছো পদক লৈ উভতি আহিম। স্পষ্টভাৱে মই বহুত অভিজ্ঞতা লৈ যাম কিন্তু নিশ্চিতভাৱে ইয়াৰ সহজ নহ'ব কিন্তু মই মোৰ সাধ্য অনুসৰি চেষ্টা কৰিম আৰু আন এটা পদকৰ আশা কৰিম ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ আহি থকা এই নতুন খেলুৱৈসকলক কি ক’ব।
খেলুৱৈঃ প্ৰথমতে মই মাত্ৰ কওঁ যে মই তেওঁলোকৰ সকলোকে শুভেচ্ছা জনাইছো। বহুতে ভাবে যে ই অলিম্পিক, কেনেকৈ খেলিব আৰু ইয়াত বহুত হেঁচা আছে আৰু কিছুমানে ভাবে যে ইয়াৰ প্ৰথম অলিম্পিক আপুনি জানে আৰু আমি অলিম্পিকলৈ যাব বিচাৰো বুলি উত্তেজনা আছে। কিন্তু মই মাত্ৰ ক’ব বিচাৰিছো যে ই আন যিকোনো প্ৰতিযোগিতাৰ দৰেই। মাত্ৰ আমি মনোনিৱেশ কৰিব লাগিব আৰু আমাৰ নিজৰ ওপৰত সেই বিশ্বাস থাকিব লাগিব যে আমি কৰিব পাৰো আৰু নিশ্চিতভাৱে সকলোৱে কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰি আছে গতিকে মই তেওঁলোকক কামনা কৰিছো যে তেওঁলোকে নিজৰ ১০০ শতাংশ ৰাখক।নাভাবিব যে ই কোনোবা বেলেগ টুৰ্ণামেণ্ট আৰু ই কঠিন হ’ব। কিন্তু মই মাত্ৰ তেওঁলোকক ক’ব বিচাৰিছো যে ই আন যিকোনো প্ৰতিযোগিতাৰ দৰেই। মই বিচাৰো তেওঁলোকে নিজৰ ১০০ শতাংশ দিব। ধন্যবাদ ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ আৰু কোন, বাহিৰৰ পৰা কথা পাতিব বিচৰা কোনোবা আছেনে।
খেলুৱৈঃ নমস্কাৰ ছাৰ, মই প্ৰিয়ংকা গোস্বামী।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ নমস্কাৰ জী, আপোনাৰ বালকৃষ্ণ ক’ত।
খেলুৱৈঃ ছাৰ, মোৰ ইয়াতেই ছুইজাৰলেণ্ডত আছে। গতিকে এইবাৰো আপুনি বালকৃষ্ণ লৈছে নহয়নে?
খেলুৱৈঃ হয় ছাৰ, অলিম্পিক, এইটোও তেওঁলোকৰ দ্বিতীয় অলিম্পিক। প্ৰথমে ছাৰ, আপোনাক অভিনন্দন জনাইছো যে আপুনি তৃতীয়বাৰৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী হোৱাৰ লগতে আমি সকলো খেলুৱৈয়ে আপোনাক পুনৰ কথা পতাৰ আৰু লগ পোৱাৰ সুযোগ পাইছো।আৰু ছাৰ, যিহেতু এইটো দ্বিতীয় অলিম্পিক আৰু মই চৰকাৰৰ হৈ তিনিমাহ ধৰি অষ্ট্ৰেলিয়াত প্ৰশিক্ষণ লৈ আছিলো আৰু এতিয়া মই টপছৰ হৈ চুইজাৰলেণ্ডত প্ৰশিক্ষণ লৈছো, গতিকে আমি চৰকাৰৰ পৰা বহুত সমৰ্থন পাইছো।যদি আপুনি আন এখন দেশলৈ গৈ অনুশীলন কৰি আছে, তেন্তে মই আশা কৰিছো যে সকলো খেলুৱৈয়ে অলিম্পিকত নিজৰ শ্ৰেষ্ঠখিনি দিব আৰু ভাল ফলাফল দিব আৰু যিমান পাৰি পদক লাভ কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ বাৰু, আপোনাৰ এটা অভিযোগ আছিল যে আপোনাৰ খেলখন এনেকুৱা যে চাবলৈ কোনো নাই। গতিকে আপুনি তাত অনুশীলন কৰি আছিল, আপোনাক চোৱাচিতা কৰিবলৈ কোনোবা আছিল।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ বাৰু, আপোনাৰ এটা অভিযোগ আছিল যে আপোনাৰ খেলখন এনেকুৱা যে চাবলৈ কোনো নাই। গতিকে আপুনি তাত অনুশীলন কৰি আছিল, আপোনাক চোৱাচিতা কৰিবলৈ কোনোবা আছিল।
খেলুৱৈ: হয় ছাৰ, এই খেলখনক বহিঃৰাজ্যতো সমানে গুৰুত্ব দিয়া হয়। আন খেলত যিমান দিয়া হয়, আমাৰ নিজ নিজ দেশত অলপ কম আছিল।
কিন্তু যিহেতু আপুনিও তেওঁক উৎসাহিত কৰি আছে যে সকলোৱে চাব লাগে, আপুনি প্ৰতিজন খেলুৱৈৰ হৈ কথা কয়, তেন্তে আমাৰ দেশত এতিয়া বহুতে খেল চাই আছে আৰু খেলুৱৈসকলে বহুত উৎসাহ পাইছে আৰু আমিও সমৰ্থন পাওঁ যে কোনেও যদি আমাৰ কোনোবাই দেখা নাপায় ইভেণ্ট আৰু বহি চাই থাকিলে আমিও ভাল কাম কৰিবলৈ অধিক প্ৰেৰণা পাওঁ।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ বাৰু, আপোনাক বহুত অভিনন্দন, তাতৰ পৰা আৰু কোনে কথা পাতিব বিচাৰিব?
খেলুৱৈ – ছাৰ, নমস্কাৰ ছাৰ, মই নিখাদ ছাৰ। মই বক্সিংত ৫০ শাখাত অলিম্পিকত ভাৰতক প্ৰতিনিধিত্ব কৰিবলৈ ওলাইছো। আৰু এইখন মোৰ প্ৰথম অলিম্পিক আৰু মই নিজকে মনোনিৱেশ কৰি ৰাখিছো একে সময়তে মই অতিশয় উৎসাহিত।
কাৰণ সমগ্ৰ দেশবাসীৰ মোৰ পৰা আশা আছে, মই তেওঁলোকৰ আশা পূৰণ কৰি মোৰ দেশৰ নাম উত্থাপন কৰি উভতি আহিব বিচাৰো।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – বহুত বহুত অভিনন্দন, নীৰজে কিবা এটা কৈ আছিল।
খেলুৱৈ – নমস্কাৰ ছাৰ!
প্ৰধানমন্ত্ৰী – নমস্কাৰ মোৰ ভাতৃ।
খেলুৱৈঃ কেনে আছে ছাৰ?
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ মই একেই, আপোনাৰ খূৰ্মা এতিয়াও আহি পোৱা নাই।
খেলুৱৈঃ ছাৰ এইবাৰ আমি খূৰ্মা লৈ আহিম। যোৱাবাৰ দিল্লীত চীনা খূৰ্মা আছিল। এতিয়া হাৰিয়ানাৰ দেশী ঘিউ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী : সেইটোৱেই হ’ল ভাই তোমাৰ মায়ে বনোৱা খূৰ্মা খাবলৈ মন যায়।
খেলুৱৈ: নিশ্চয় ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ হয়, কওকচোন।
খেলুৱৈ: একেবাৰে ছাৰ, এতিয়া আমি জাৰ্মানীত আছো আৰু প্ৰশিক্ষণ বহুত ভালেই চলি আছে। এইবাৰ মই প্ৰতিযোগিতা খুব কম খেলিছো কাৰণ মাজে মাজে আঘাত পাইছো। কিন্তু এতিয়া বহুত ভাল পাইছো।
মাত্ৰ কেইদিনমানৰ আগতে আমি ফিনলেণ্ডত এখন প্ৰতিযোগিতা খেলিছিলো আৰু সেয়া বহুত ভাল আছিল, আৰু আমাৰ হাতত এতিয়াও অলিম্পিকৰ বাবে এমাহ বাকী আছে আৰু প্ৰশিক্ষণ বহুত ভালদৰে চলি আছে। আমি নিজকে সম্পূৰ্ণ ফিট কৰি ৰাখিবলৈ চেষ্টা কৰিছো আৰু পেৰিছলৈ গৈ আমাৰ দেশৰ বাবে ১০০% ছাৰ দিছো কাৰণ চাৰি বছৰৰ পিছত আহে।
মই সকলো খেলুৱৈকে ক’ব বিচাৰিছো যে তেওঁলোকে চাৰি বছৰৰ ভিতৰত এটা সুযোগ পায় আৰু নিজৰ ভিতৰলৈ সোমাই গৈ বিচাৰি উলিয়ায় যে সেইটোৱেই সেই বস্তু নেকি যাৰ সহায়ত আমি আমাৰ শ্ৰেষ্ঠখিনি দিব পাৰো।
কাৰণ টকিঅ’ মোৰ প্ৰথম অলিম্পিক আছিল আৰু প্ৰথম অলিম্পিকত ফলাফল বহুত ভাল আছিল, মই দেশৰ বাবে সোণৰ পদক লাভ কৰিছিলো আৰু তাৰ কাৰণটো হ’ল মোৰ বিশ্বাস মোৰ মনত কোনো ভয় নাছিল, নিৰ্ভয়ে খেলিছিলো আৰু ইয়াৰ ওপৰত বহুত বিশ্বাস আছিল মই নিজেই যে প্ৰশিক্ষণটো বহুত ভাল আছিল আৰু মই সকলো খেলুৱৈক একেদৰেই খেলিবলৈ ক'ম, কাকো ভয় কৰাৰ প্ৰয়োজন নাই কাৰণ তেওঁলোকো মানুহ।
বহু সময়ত আমি ভাবো যে হয়তো ইউৰোপীয়সকল শক্তিশালী বা আমেৰিকা বা আন দেশৰ খেলুৱৈসকল শক্তিশালী। কিন্তু যদি আমি নিজকে চিনি পাওঁ যে হয়, আমি ইমান কষ্ট কৰিছো আৰু ঘৰৰ পৰা ইমান দূৰত আছো, তেন্তে সকলো সম্ভৱ।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ আপুনি সকলোকে বহুত ভাল টিপছ দিছে, আপোনাক ধন্যবাদ জনাইছো আৰু আপোনাৰ সুস্বাস্থ্য কামনা কৰিছো। এমাহত নতুনকৈ কোনো আঘাত হ'ব নালাগে ভাই।
খেলুৱৈঃ ছাৰে ঠিক সেইটোৱেই কৰিবলৈ চেষ্টা কৰিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ চাওক বন্ধুসকল, আপুনি নিশ্চয় দেখিছে যে দুটা বা তিনিটা কথা বহুত ভাল হৈ গ’ল। অভিজ্ঞ মানুহৰ পৰা শিকিবলৈ পায়। ইয়াৰ এটা গুৰুত্ব আছে। মই আপোনালোকক কোৱাৰ দৰে যে আড়ম্বৰত ডুব নাযাব আৰু তাত দেখুৱাব নালাগে, হেৰাই নাযাব, এইটো বৰ সঁচা ছাৰ।
নহ’লে আমাৰ ওপৰত ইয়াৰ প্ৰভাৱ ইমানেই যে আমি হয়তো আমাৰ কামত মনোনিৱেশ কৰিব নোৱাৰিম। দ্বিতীয়তে ভগৱানে আমাক উচ্চতা দিছে, আন খেলুৱৈ আমাতকৈ ওখ।
কিন্তু আমি নিশ্চিত হওঁ যে ইয়াত উচ্চতাৰ কোনো খেল নাই। ইয়াত দক্ষতাৰ খেল, আপোনাৰ প্ৰতিভাৰ খেল। সন্মুখৰ মানুহজনৰ শৰীৰটো আমাতকৈ দুফুট ওখ, বহল, চিন্তা নকৰিবা। আপোনাৰ প্ৰতিভাৰ ওপৰত আস্থা থাকিব লাগে আৰু শৰীৰটো যিমানেই ডাঠ নহওক কিয়, যিমানেই শক্তিশালী নহওক কিয়, যিমানেই আচৰিত যেন নালাগিলেও ই জয়ী হ’ব বুলি বিশ্বাস কৰাৰ কোনো কাৰণ নাই।
গতিকে আমি আমাৰ হাতত থকা দক্ষতা, আমাৰ যি প্ৰতিভা আছে তাত গুৰুত্ব দিবলৈ চেষ্টা কৰোঁ আৰু সেইটোৱেই আমাক ফলাফল দিয়ে। আপুনি নিশ্চয় দেখিছে যে বহুতে বহুত কথা জানে, কিন্তু পৰীক্ষাৰ সময়ত ভুল হৈ যায়। গতিকে তেওঁলোকে ভাবে যে তেওঁৰ মনত নাই, তাৰ পিছত তেওঁলোকে ভাবে যে কিবা এটা সম্পৰ্ক আছে আৰু ইয়াৰ মূল কাৰণ হ’ল তেওঁ পৰীক্ষাত কম মনোনিৱেশ কৰা।
ইয়াৰ মূল কাৰণটো হ’ল মই যদি ভাল কাম নকৰো তেন্তে মোৰ পৰিয়ালে কি ক’ব? কম নম্বৰ পালে কি হ’ব, মই একে হেঁচাত থাকিম। বন্ধু-বান্ধৱীক চিন্তা কৰা বন্ধ কৰক, খেলা-ধূলা কৰক। হেৰা, মেডেল আহিব পাৰে বা নাহিবও পাৰে, গতিকে কি? এই হেঁচা কেতিয়াও নাৰাখিব। হয়, আপুনি আপোনাৰ ১০০% শ্ৰেষ্ঠখিনি দিব লাগিব, এই স্বভাৱটো আপোনাৰ হ’ব লাগে আৰু ইয়াত কোনো অভাৱ থাকিব নালাগে।
দ্বিতীয়তে, আপুনি সচেতন হ’ব লাগিব যে এইসকল আপোনাৰ প্ৰশিক্ষক, তেওঁলোকে আপোনাক তেওঁলোকে দিয়া সকলো শাৰীৰিক চিকিৎসাৰ বিষয়ে বুজাই আছে। ক্ৰীড়া জগতত টোপনিৰ দৰেই অনুশীলন আৰু ধাৰাবাহিকতাও গুৰুত্বপূৰ্ণ। আৰু কেতিয়াবা আজি ৰাতি টোপনি নাহে কাৰণ মেচখন কাইলৈ ​​ৰাতিপুৱা হ’ব।
আৰু হয়তো টোপনিৰ অভাৱে আমাৰ সকলোতকৈ বেছি ক্ষতি কৰে। আৰু আপুনি আচৰিত হ’ব যে আমাক শুবলৈ কোৱা এইজন কেনেকুৱা প্ৰধানমন্ত্ৰী। কিন্তু মই আপোনালোকক অনুৰোধ কৰিম যে মোক কওক যে ভাল টোপনি ক্ৰীড়া জগতখনৰ বাবে আৰু যিকোনো জীৱনৰ সকলো কামৰ বাবে অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ।
আৰু আজিকালি চিকিৎসা বিজ্ঞানেও টোপনিৰ ওপৰত বহুত গুৰুত্ব দিছে, আপোনাৰ টোপনি কিমান দীঘল, আপোনাৰ টোপনি কিমান শব্দ, ইয়াক অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ বুলি গণ্য কৰা হয়।
আৰু এইবোৰ কথা নতুন চিকিৎসা বিজ্ঞানত বহুলভাৱে গ্ৰহণ কৰা হৈছে। আৰু সেইবাবেই আপুনি যিমানেই উত্তেজনা নাথাকক কিয়, আপুনি টোপনি নিশ্চিত কৰে, যদিও আপুনি ইমান কষ্ট কৰে যে আপোনাৰ শৰীৰৰ ওপৰত ইমান কষ্ট কৰাৰ বাবে গভীৰ টোপনি যোৱাৰ বাবে আপোনাৰ বাবে টোপনি অহাটো অতি স্বাভাৱিক।
কিন্তু শৰীৰৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰমৰ পিছত শুই থকাটো এটা কথা আৰু সকলো চিন্তাৰ পৰা মুক্ত হৈ শুই থকাটো বেলেগ কথা আৰু সেয়েহে মই আপোনালোকক আহ্বান জনাম যে টোপনিৰ সন্দৰ্ভত অলপ আপোচ কৰি কেইদিনমান আগতেই পঠাওক যাতে আপুনি অলপ জেকলেগ অনুভৱ কৰে (অস্পষ্ট) তাত সমস্যা আদি পৰিহাৰ কৰক, তাত অলপ আৰাম অনুভৱ কৰক আৰু তাৰ পিছত খেলপথাৰত প্ৰৱেশ কৰিলে আৰাম অনুভৱ কৰিব, সেয়েহে চৰকাৰে এই ব্যৱস্থা কৰে।
এইবাৰো খেলুৱৈসকলৰ সুবিধাৰ্থে কিছু নতুন কাম কৰাৰ প্ৰয়াস কৰা হৈছে। কিন্তু তথাপিও মই ক’ব নোৱাৰো যে তাত সকলোৰে বাবে সকলো সুবিধা হ’ব বা নহ’ব, কিন্তু চেষ্টা কৰিছো। আজিকালি আমি তাত থকা ভাৰতীয় সম্প্ৰদায়।
আহকচোন তেওঁলোকক অলপ সক্ৰিয় কৰোঁ, তেওঁলোকক সংগঠিত কৰোঁ, আমাৰ খেলুৱৈসকলৰ সৈতে অলপ সংযোগ স্থাপন কৰোঁ, কিছু অনুশাসন আছে গতিকে আমি তেওঁলোকৰ ইমান ওচৰত থাকিব নোৱাৰো কিন্তু তথাপিও তেওঁলোকে যত্ন লয় আৰু চিন্তা কৰে। যাৰ খেল সম্পূৰ্ণ হয় তাৰ বাবে আমি বহুত চিন্তা কৰো। কিন্তু আমি আপোনাৰ বাবে আৰামদায়ক কৰি তুলিবলৈ চেষ্টা কৰোঁ, কোনো অসুবিধা নহয় আৰু আপুনি ভাল ফলাফল আনে।
আন্তৰিক শুভেচ্ছা জনাইছোঁ আৰু এবাৰ আপোনালোকৰ বাবে অপেক্ষা কৰিম। ১১ আগষ্টত যেতিয়া আপুনি ভ্ৰমণ কৰিব তেতিয়া সমগ্ৰ খেলখন সম্পূৰ্ণ হ’ব। আপোনালোকৰ মাজৰ যিসকলে সোনকালে যাব আৰু সোনকালে আহিব, এইটোৱেই আদেশ। কিন্তু মই চেষ্টা কৰিম যে ১৫ আগষ্টত লালকিল্লাত এবাৰ কাৰ্যসূচীৰ আয়োজন হ’লে আপোনালোক মানুহো তাত উপস্থিত থাকিব লাগে।
যাতে দেশে চাব যে আমাৰ ভাইহঁত ইয়াৰ পৰা অলিম্পিক খেলিবলৈ গৈছিল, কাৰণ অলিম্পিক খেলিবলৈ যোৱাটোও এটা ডাঙৰ কথা। তেওঁলোকে খেলখনলৈ যি আনে তাৰ মূল্য বৃদ্ধি কৰে, কিন্তু দেশত ক্ৰীড়া জগতৰ ইমানবোৰ মানুহ থকাৰ পিছত। খেলো ইণ্ডিয়াৰ পৰা ওলাই আহি আপোনালোকৰ মাজৰ কিমানজন খেলুৱৈ হৈ পৰিছে? বাৰু, সেইটোও বহুত মানুহৰ। গতিকে অনুগ্ৰহ কৰি কওক আপুনি কি, কেনেকুৱা, আৰু কোনটো খেল খেলিছে।
খেলুৱৈ – হেল্ল’ ছাৰ, মই ছিফ্ট আৰু মই শ্বুটিং কৰো, গতিকে খেলো ইণ্ডিয়াই মোক বহুত সহায় কৰিছে। কাৰণ দিল্লীত প্ৰশিক্ষণ লৈ সেই আঁচনিৰ অধীনত অহাৰ পিছত যি ফলাফল পালোঁ, সেয়া খেলো ইণ্ডিয়াৰ বাবেই।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ বাৰু, এইটো এটা ভাল আৰম্ভণি।
খেলুৱৈ: হয় ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – আপোনাৰ।
খেলুৱৈ – নমস্কাৰ ছাৰ, মোৰ নাম মনুভকৰ। শ্বুটিঙত মোৰ দ্বিতীয় অলিম্পিকত ভাৰতক প্ৰতিনিধিত্ব কৰিম। ২০১৮ চনত প্ৰথম সংযোজন হৈছিল খেলো ইণ্ডিয়া স্কুল গেমছ। সেইখিনিতে মই ৰাষ্ট্ৰীয় অভিলেখৰে স্বৰ্ণ পদক লাভ কৰিলোঁ।আৰু তাৰ পৰাই মই TOPS ৰ মূল গ্ৰুপত সোমালোঁ আৰু তেতিয়াৰ পৰাই একমাত্ৰ চিন্তা আছিল যে মই ভাৰতৰ জাৰ্চি বিচাৰো আৰু ভাৰতৰ হৈ খেলিব বিচাৰো আৰু খেলো ইণ্ডিয়া এনেকুৱা এটা মঞ্চ আছিল যে ই বহু লোকক পথ প্ৰদৰ্শন কৰিছে আৰু মই ভাবো তাৰ পৰা বহু খেলুৱৈ আছে যাক মই আজি মোৰ দলত দেখিছোঁ, যিসকলো মোৰ লগত খেলে আৰু মোৰ তুলনাত জুনিয়ৰও।
যিটো খেলো ইণ্ডিয়াৰ পৰা আহিছে, আৰু ইয়াৰ এটা ডাঙৰ পদক্ষেপ হৈছে TOPS, যিটো মই ২০১৮ চনৰ পৰা তেওঁলোকৰ সমৰ্থন লাভ কৰিছো, আৰু মই অতিশয় কৃতজ্ঞ যে তেওঁলোকৰ সমৰ্থনৰ বাবে এজন খেলুৱৈয়ে সন্মুখীন হোৱা সৰু সৰু সমস্যাবোৰ সমাধান হয়।
বহু পৰিমাণে ইয়াৰ সমৰ্থনৰ বাবেই আজি মই ইয়াত উপস্থিত হৈছো। হয় ধন্যবাদ ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – আহকচোন, আপোনাক বহুত শুভেচ্ছা। আৰু আন কিছুমানো আছে যিয়ে কিবা এটা ক’ব বিচাৰে। আপোনাৰ মতামত অনুসৰি কিবা এটা কব বিচাৰিছে। হয়।
খেলুৱৈ – নমস্কাৰ ছাৰ! মই হকী দলৰ পৰা হৰমনপ্ৰীত সিং। গতিকে ছাৰ, আমি শেষবাৰৰ বাবে অলিম্পিকত ব্ৰঞ্জৰ পদক লাভ কৰিছিলো ৪১ বছৰৰ পাছত। গতিকে সেইটো দেখাটো আমাৰ বাবে আছিল এক অতি গৌৰৱৰ মুহূৰ্ত। আৰু কাৰণ হকীৰ ইতিহাস মহান হৈ আহিছে আৰু এইবাৰ প্ৰচেষ্টাবোৰ অতি ভালদৰে চলি আছে আৰু সুবিধাবোৰৰ কথা কওঁ।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ আপোনাৰ গ্ৰুপৰ সকলোৱে চাই আছে।
খেলুৱৈ : ছাৰ, আমি যদি বাংলো SAI ত থাকো তেন্তে আমি এটা উত্তম সুবিধা পাইছো। যেনেকৈ আপুনি আৰোগ্যৰ কথা কৈছিল, আপুনি টোপনিৰ কথা কৈছিল, আমি আমাৰ আৰোগ্যৰ বাবে খাদ্যৰ পৰা আৰম্ভ কৰি সকলোলৈকে বহুত ভাল বস্তু পাইছো। আৰু এইবাৰো আমি কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰিছো আৰু আমাৰ দলটো অতি শক্তিশালী। গতিকে আশা কৰোঁ ছাৰে এইবাৰ ভাল কাম কৰি দেশৰ বাবে পদক লৈ আহিব ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী – যিকোনো এটা খেলৰ ওপৰত হয়তো দেশখনেই আটাইতকৈ বেছি হেঁচা, তাৰ পিছত হকীৰ ওপৰত। কাৰণ দেশৰ সকলোৱে বিশ্বাস কৰে যে এয়া আমাৰ খেল, আমি কেনেকৈ পিছ পৰি ৰৈ গ’লোঁ৷ সৰ্বোচ্চ চাপ হকী খেলুৱৈৰ ওপৰত, কাৰণ দেশৰ প্ৰতিটো শিশুৱে বিশ্বাস কৰে যে এয়া আমাৰ খেল, আমি কেনেকৈ হাৰিম?
বাকীবোৰত কয় হয় আহক, আমাৰ মানুহে চেষ্টা কৰিছে, চেষ্টা কৰিছে, আমি উলিয়াই আনিছো। হকীৰ ক্ষেত্ৰত তেওঁলোকে আপোচ নকৰে আৰু সেয়েহে তেওঁলোকে অধিক কষ্ট কৰিবলগীয়া হয়। কিন্তু আপোনাক শুভেচ্ছা জনাইছো, নিশ্চয় লৈ আহিব, মোৰ সম্পূৰ্ণ বিশ্বাস আছে।
খেলুৱৈঃ ধন্যবাদ ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী : যাওঁ ছাৰ! মই আপোনালোকক জনাব বিচাৰিছো যে এইখন দেশৰ বাবে কিবা এটা কৰাৰ সুযোগ। আপুনি আপোনাৰ তপস্যাৰ দ্বাৰা এই স্থানত উপনীত হৈছে। এতিয়া আপোনাৰ দেশক কিবা এটা দিয়াৰ সুযোগ। আৰু দেশক দিবলৈ হ’লে খেলপথাৰত নিজৰ শ্ৰেষ্ঠখিনি দিব লাগিব।
খেলপথাৰত যিজনে নিজৰ শ্ৰেষ্ঠখিনি দিয়ে তেওঁ দেশলৈ গৌৰৱ কঢ়িয়াই আনে। আৰু আমাৰ সকলো বন্ধুৱে এইবাৰ সকলো পুৰণি অভিলেখ ভংগ কৰিব বুলি মই নিশ্চিত। এইবাৰ ভাৰতৰ প্ৰচেষ্টা ২০৩৬ চনত আমাৰ দেশত অলিম্পিক আয়োজন কৰা।
ইয়াৰ উপৰিও ই এক বৃহৎ পৰিৱেশৰ সৃষ্টি কৰে যে আমি আমাৰ দিশত প্ৰচেষ্টা চলাইছো আৰু হয়তো আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় প্ৰস্তুতিৰ বাবে বহু কাম চলি আছে।
সকলো বিশেষজ্ঞ মানুহে ইয়াৰ ওপৰত কাম কৰি আছে। যদি আপোনালোকেও, খেলৰ পিছত বা খেলৰ আগতে, মই নকওঁ, তাত কি ব্যৱস্থা আছে? এইবাৰ ফ্ৰান্সৰ বিভিন্ন চহৰত অলিম্পিক অনুষ্ঠিত হৈ আছে আৰু ইয়াৰে এটা সম্পূৰ্ণৰূপে অতি দূৰৈৰ দ্বীপত অনুষ্ঠিত হৈছে। গতিকে তাত বেলেগ ধৰণৰ পৰিৱেশ হ’ব।কিন্তু তথাপিও যদি আপুনি তাত থকা ব্যৱস্থাবোৰৰ প্ৰতি আগ্ৰহী, তেন্তে সেইবোৰ পৰ্যবেক্ষণ কৰক, সেইবোৰ লিখি থওক, কাৰণ খেলুৱৈসকলৰ পৰা আমি যি ইনপুট পাম সেয়া ২০৩৬ চনৰ বাবে প্ৰস্তুতি চলোৱাৰ সময়ত অতি উপযোগী হ’ব।আপুনি যদি এনেবোৰ কথা পৰ্যবেক্ষণ কৰে, তেন্তে ২০৩৬ চনৰ বাবে আমি কি কৰিব লাগিব তাত আমি বহুত সুবিধা লাভ কৰিম।গতিকে, আপোনালোক সকলোকে শুভেচ্ছা জনাইছো। ধন্যবাদ।