ବିଜ୍ଞାନ ଓ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ନୂତନ କମ୍ପାକ୍ଟ ୟୁଟିଲିଟି ଟ୍ରାକ୍ଟର - ନାମମାତ୍ର ଏବଂ କ୍ଷୁଦ୍ର କୃଷକମାନଙ୍କସାମାଜିକ-ଅର୍ଥନୈତିକ ଉନ୍ନତିରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିପାରିବ
28 JUN 2024 11:28AM by PIB Bhubaneswar
କ୍ଷୁଦ୍ର ଏବଂ ନାମମାତ୍ର କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ନୂତନ ବିକଶିତ କମ୍ପ୍ୟାକ୍ଟ, ସୁଲଭ ଏବଂ ସହଜରେ ଚାଲିପାରୁଥିବା ଉପଯୋଗୀ ଟ୍ରାକ୍ଟର ଛୋଟ ଏବଂ କୃଷକ ମାନଙ୍କର କମ ମୂଲ୍ୟରେ କୃଷି ଉତ୍ପାଦକତା ବୃଦ୍ଧି କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିପାରିବ | କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଯୋଗାଣ ପାଇଁ ଟ୍ରାକ୍ଟରର ବ୍ୟାପକ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ଏକ ଏମଏସଏମଇ ଏକ ଉତ୍ପାଦନ କାରଖାନା ସ୍ଥାପନ କରିବାକୁ ଯୋଜନା କରିଛି ।
ଭାରତରେ ନାମମାତ୍ର ଓ କ୍ଷୁଦ୍ର କୃଷକଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ୮୦% ରୁ ଅଧିକ । ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅଧିକାଂଶ ଏବେ ବି ବଳଦ ଚାଷ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରୁଛନ୍ତି ଯେଉଁଥିରେ ପରିଚାଳନା ଖର୍ଚ୍ଚ, ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ ଖର୍ଚ୍ଚ ଏବଂ କମ୍ ଲାଭ ହେବା ସହ ଆହ୍ଵାନ ସୃଷ୍ଟି କରିଥାଏ । ଯଦିଓ ବଳଦ ହଳ ବଦଳରେ ପାୱାର ଟିଲର ମାନେ କାମ କରୁଛନ୍ତି, ତଥାପି ଏହାକୁ ଚଳାଇବା କଷ୍ଟକର ହୋଇପଡିଛି । ଅପରପକ୍ଷରେ ଟ୍ରାକ୍ଟର କ୍ଷୁଦ୍ର ଚାଷୀଙ୍କ ପାଇଁ ଅନୁପଯୁକ୍ତ ଏବଂ ଅଧିକାଂଶ କ୍ଷୁଦ୍ର ଚାଷୀଙ୍କ ପାଇଁ ମହଙ୍ଗା ରହିଛି ।
ଏହି ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା କରିବା ପାଇଁ ସିଏସଆଇଆର- କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଯାନ୍ତ୍ରିକ ମେକାନିକାଲ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ ଅନୁସନ୍ଧାନ ସଂସ୍ଥାନ (ସିଏସଆଇଆର- ସିଏମଇଆରଆଇ) ଡିଏସ୍ ଟିର ଏସଇଇ ର ସହାୟତାରେ ନାମମାତ୍ର ଏବଂ କ୍ଷୁଦ୍ର କୃଷକଙ୍କ ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ କମ୍ ହର୍ସପାୱାର ରେଞ୍ଜର ଏକ କମ୍ପେକ୍ଟ, ସୁଲଭ ଏବଂ ସହଜରେ ଚାଲୁଥିବା ଟ୍ରାକ୍ଟର ବିକଶିତ କରିଛି ।
ସେମାନେ ଅନେକ ବିଦ୍ୟମାନ ଏସଏଚଜିମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ଟେକ୍ନୋଲୋଜିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଛନ୍ତିଏବଂ ବିଶେଷ କରି ଏହି ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ପାଇଁ ନୂତନ ଏସଏଚଜି ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଇଥିଲା । ସିଏସଆଇଆର- ସିଏମଇଆରଆଇ ଏହାକୁ ବୃହତ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ସ୍ଥାନୀୟ କମ୍ପାନୀମାନଙ୍କୁ ଲାଇସେନ୍ସ ଦେବା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋଚନା କରୁଛି, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଏହାର ଲାଭ ସ୍ଥାନୀୟ କୃଷକଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚିପାରିବ ।
ଏହି ଟ୍ରାକ୍ଟରକୁ ୯ ଏଚପି ଡିଜେଲ ଇଞ୍ଜିନ ସହିତ ୮ଟି ଫରୱାର୍ଡ ଏବଂ ୨ଟି ରିଭର୍ସ ସ୍ପିଡ, ପିଟିଓ ସହିତ ୬ଟି ଏସପିଲାଇନ @୫୪୦ ଆରପିଏମ ସହିତ ବିକଶିତ କରାଯାଇଛି । ଏହି ଟ୍ରାକ୍ଟରର ମୋଟ ଓଜନ ପ୍ରାୟ ୪୫୦ କେଜି ହୋଇଥିବା ବେଳେ ଏହାର ଆଗ ଓ ପଛ ଚକର ଆକାର ଯଥାକ୍ରମେ: ୪.୫-୧୦ ଓ ୬-୧୬ ରହିଛି। ଚକବେସ୍, ଗ୍ରାଉଣ୍ଡ କ୍ଲିୟରାନ୍ସ ଏବଂ ଟର୍ନିଂ ବ୍ୟାସାର୍ଦ୍ଧ ଯଥାକ୍ରମେ ୧୨୦୦ ମିଲିମିଟର, ୨୫୫ ମିଲିମିଟର ଏବଂ ୧.୭୫ ମିଟର ରହିଛି ।
ଏହା ଚାଷକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ, ବଳଦଗାଡି ର ଆବଶ୍ୟକତା ତୁଳନାରେ ଏହାକୁ କିଛି ଘଣ୍ଟାରେ ଶେଷ କରାଯାଇପାରିବ ଏବଂ କୃଷକମାନଙ୍କର ପୁଞ୍ଜି ଏବଂ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ ଖର୍ଚ୍ଚ ମଧ୍ୟ ହ୍ରାସ କରିପାରିବ ।
ତେଣୁ ସୁଲଭ କମ୍ପାକ୍ଟ ଟ୍ରାକ୍ଟର କ୍ଷୁଦ୍ର ଓ ନାମମାତ୍ର ଚାଷୀଙ୍କ ପାଇଁ ବଳଦ ଚାଳିତ ହଳର ସ୍ଥାନ ନେଇପାରିବ।
ନିକଟବର୍ତ୍ତୀ ଗ୍ରାମରେ ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ଉତ୍ପାଦନକାରୀଙ୍କୁ ଏହି ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରାଯାଇଥିଲା। ରାଞ୍ଚିସ୍ଥିତ ଏକ ଏମ୍ ଏସ୍ ଏମ୍ ଇ ଟ୍ରାକ୍ଟରର ବ୍ୟାପକ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ସ୍ଥାପନ କରି ଏହାକୁ ଉତ୍ପାଦନ କରିବାକୁ ଆଗ୍ରହ ପ୍ରକାଶ କରିଛି। ବିକଶିତ ଟ୍ରାକ୍ଟରକୁ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ବିଭିନ୍ନ ଟେଣ୍ଡର ଜରିଆରେ ରିହାତି ଦରରେ ଚାଷୀଙ୍କୁ ଯୋଗାଇବାକୁ ଯୋଜନା କରିଛନ୍ତି।

Ministry of Science & Technology
New Compact Utility Tractor – can help in socio-economic upliftment of marginal and small farmers
28 JUN 2024 11:28AM by PIB Delhi
A newly developed compact, affordable and easily maneuverable tractor catering for small and marginal farmers could help them increase agricultural productivity while keeping the cost low. An MSME has planned to set up a manufacturing plant for mass production of tractors for supply to farmers.
Marginal and small farmers comprise over 80% of cultivators in India. A large population of them still depend on bullock driven farming in which operational costs, maintenance costs and poor returns pose a challenge. Though power tillers are replacing bullock driven plough, they are cumbersome to operate. Tractors on the other hand are unsuitable for small farmers and unaffordable for most small farmers.
In order to address these challenges, CSIR-Central Mechanical Engineering Research Institute (CSIR- CMERI) has developed a compact, affordable and easily maneuverable tractor of low horsepower range to meet the requirement of the marginal and small farmers, with support from the SEED Division of DST.
They have promoted the technology among several existing SHG’s, and efforts were made to create new SHG's particularly for this technology. CSIR- CMERI is also discussing licensing it to local companies for large scale manufacturing, so that the benefits can reach the local farmers.
The tractor has been developed with a 9 hp diesel engine with 8 forward and 2 reverse speeds, PTO with 6 splines @540 rpm. The total weight of the tractor is around 450kg, having front and rear wheel sizes of 4.5-10 and 6-16 respectively. The wheelbase, ground clearance, and turning radius are 1200 mm, 255mm, and 1.75m respectively.
It can help speed up farming, finishing it in a few hours in comparison to several days that the bullock cart needs and also reduces capital and maintenance cost of farmers.
Hence, the affordable compact tractor could replace the bullock driven plough for small and marginal farmers.
The technology was demonstrated in nearby villages and to various manufacturers. A Ranchi based MSME has shown interest in manufacturing it by setting up a plant for mass production of the tractor. They plan to supply the developed tractor to farmers through different state government tenders at subsidized rates.