লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী শিবরাজ সিংহ চৌহান্না ভারতকী লৌমীশিংগী ভোইস হেনগৎহন্নবা কৃশি কথা ব্লোগসাইৎকা লোয়ননা এগ্রিকলচর ইনফ্রাস্ত্রকচরগী মখাদা ইন্তরেস্ত সবভেন্সন ক্লেমশিংগী বেঙ্ক সেত্তলমেন্তশিং খোঙজেল য়াংশিনহন্নবগীদমক ৱেব পোর্তেল লোঞ্চ তৌখ্রে
মোদী সরকারনা তোঙান-তোঙানবা থৌশিলশিং পায়খৎতুনা লৌমীশিংগী ইনকম হেনগৎহন্নবা লেপ্পী: শ্রী শিবরাজ সিংহ চৌহান
ঙসি ফাওবদা এগ্রিকলচর ইনফ্রাস্ত্রকচর ফন্দগী মখাদা প্রোজেক্ত 67,871গীদমক হান্ননা লুপা করোর 43,000 সেঙ্কসন তৌখিবগা লোয়ননা লুপা করোর 72,000 রোমগী ইনভেস্তমেন্তশিং মোবিলাইজ তৌখ্রে: শ্রী চৌহান
থৌশিল অসিগী পান্দমনা এৱের্নেস পীবা, লৌশিং একচেঞ্জ তৌবা, চুংশিন্নবা অমসুং লৌমীশিংদা শক্তি পীবদা মতেং ওইরগনি
28 JUN 2024 4:47PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ-থৌরাং অমসুং খুঙ্গং চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রী শ্রী শিবরাজ সিংহ চৌহান্না এগ্রিকলচর ইনফ্রাস্ত্রকচর ফন্দ (AIF) গী মখাদা পীশিনখিবা বেঙ্কশিংগী ইন্তরেস্ত সবভেন্সন ক্লেমশিংগী সেত্তলমেন্ত প্রোসেস ওতোমেৎ অমসুং খোঙজেল য়াংশিনহন্নবা দিপার্তমেন্ত ওফ এগ্রিকলচর এন্দ ফার্মর্স ৱেল্ফিয়র (DA&FW) অমসুং NABARD না পুন্না শেমখিবা ৱেব পোর্তেল অমা লোঞ্চ তৌখ্রে। লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ-থৌরাংগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী ভাগীরথ চৌধরী, NABARD কী চেয়রমেন, DA&FW অমসুং বেঙ্কশিংগী সেনিয়র ওফিসরশিংসু শরুক য়াখি।
থৌরম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী শিবরাজ সিংহ চৌহান্না হায়খি মদুদি মোদী সরকারনা লৌমীশিংগী শেন্থোক হেনগৎহন্নবা তোঙান তোঙানবা খোঙথাং কয়া পায়খৎলি। মহাক্না হায়খি মদুদি ‌এগ্রিকলচর ইনফ্রাস্ত্রকচর ফন্দ অসি প্রধান মন্ত্রী মোদীনা লুপা করোর লাখ 1গী শেনফমগা লোয়ননা মহৈ-মরোংশিংগী স্তোরেজ কেপাসিতী হেনগৎহন্নবা অমসুং লৌমীশিংগী মাংবা হন্থহন্নবা হৌদোকখি। মহাক্না হায়খি ক্রেদিৎ ক্লেমশিংগী নৌনা হৌদোকখিবা ওতোমেসন অসিনা মেন্যুএল সেত্তলমেন্ত তৌবদা থা কয়া চংলমখিবা অদু ক্লেমশিং মতম চানা নোংমগী মনুংদা সেতলমেন্ত তৌবা ঙমহনগনি। মহাক্না হায়খি মদুদি খোঙথাং অসিনা ত্রান্সপরেন্সীসু লৈহল্লগনি অমসুং করপ মেথদশিং চেক তৌহল্লগনি। শ্রী চৌহান্না হায়খি মদুদি লৌমীশিংগী এক্সপরিয়েন্স শিয়র তৌনবা অনৌবা পোর্তেল অসিনা লৌমীশিংগী কম্ম্যুনিতীদা অমনা অমগী এক্সপরিয়েন্সশিংদগী কান্নবা ফংহনগনি। মহাক্না হায়খি মদুদি মশা-মশানা চাংয়েং তৌরিবা লৌমী কয়া অমা লৈরি অমসুং মখোয়গী মাইপাকপগী ৱারীশিং অদু অতোপ্পশিংনা মতৌ তমনবগীদমক পুখৎকদবনি। কেন্দ্রগী মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ঙসি ফাওবদা এগ্রিকলচর ইনফ্রাস্ত্রকচর ফন্দগী মখাদা প্রোজেক্ত 67,871গীদমক লুপা করোর 43,000গী অয়াবা পীদুনা লুপা করোর 72,000গী ইনভেস্তমেন্ত মোবিলাইজ তৌখ্রে। মসিগী মথক্তা, বেঙ্কশিংনা ইন্তরেস্ত সবভেন্সনগী ক্লেমশিং অসি হেন্না থুনা সেত্তল তৌগনি হায়না মাংজৌননা লৌবা য়াই।
শ্রী শিবরাজ সিংহ চৌহান্না হায়খি মদুদি ওতোমেতেদ সিস্তেম অসিনা পোর্তেলগী খুত্থাংদা ইলিজিবল ওইবা ইন্তরেস্ত সবভেন্সনগী চপ চাবা কেলকুলেসন তৌবদা মতেং পাংগনি। মসিনা মেন্যুএল প্রোসেসিংদা মীওইবগী অশোয়বা লৈহন্দবা ঙমগনি অমসুং ক্লেমশিং অসি খোঙজেল য়াংনা সেত্তল তৌবদা মতেং পাংগনি। পোর্তেল অসি বেঙ্কশিং, DA&FWগী সেন্ত্রেল প্রোজেক্ত মেনেজমেন্ত য়ুনিৎ (CPMU) অমসুং NABARDনা শীজিন্নগনি। ইন্তরেস্ত সবভেন্সন ক্লেম অমসুং ক্রেদিৎ গেরেন্তী ফি ক্লেম প্রোসেসিং ওতোমেসন তৌবনা সরকারদা অচুম্বা ইন্তরেস্ত সবভেন্সন পীবদা মতেং পাংগনি। মসিনা তর্ন-অরাউন্তকী মতম হন্থহল্লগনি। মসিনা লৌমীশিং অমসুং লৌউ-শিংউগী ওন্তপ্রিনোশিংদা শেলগী মতেং পাংগনি অমসুং লৈবাক অসিদা লৌউ-শিংউগী চাউখৎ থৌরাংগীদমক অসিগুম্বা প্রোজেক্ত কয়া পায়খৎনবা পুক্নিং থৌগৎকনি।
কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী শিবরাজ সিংহ চৌহান্না লৈবাক শিনবা থুংনা লৈরিবা লৌমীশিংগী এক্সপরিয়েন্স, ইনসাইৎ অমসুং মাই পাকপগী ৱারীশিংবু মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা হোৎনরিবা ভারতকী লৌমীশিংগী ভোইস উৎনবা দিজিতেল প্লেৎফোর্ম অমা ওইনা থবক তৌনবা পান্দম থম্লিবা ব্লোগসাইত, কৃশি কথাসু হৌদোকখ্রে।
শ্রী শিবরাজ সিংহ চৌহান্না হায়খি মদুদি ভারতকী লৌউ-শিংউগী পাক চাউবা অমসুং দাইভর্স লেন্দস্কেপ অসিদা লৌমীশিংগী ভোইস অমসুং ৱারীশিং অসি অয়াম্বা মতমদা উবা ফংদে। মহৈ-মরোং খুদিংমক্কী, লম খুদিংমক্কী, অমসুং লৌরোক মতুংদা, রেসিলিয়েন্স, অৱাবা, শীংনবশিং অমসুং মাইপাকপগী ৱারী অমা লৈ। "কৃশি কথা"না ভারতকী লৌউ-শিংউগী কম্ম্যুনিতীগী ৱারোলশিং শন্দোক্না তাকপা অমসুং অচৌবা স্তোরী তেল্লিং স্পেস অমা পীনবা পান্দম থম্লি।
কেন্দ্রগী মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি কৃশি কথা হৌদোকপা অসি ঐখোয়গী লৌমীশিংগী ভোইস খঙহন্নবা অমসুং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা মরুওইবা খোঙথাং অমনি। মখোয়গী রেসিলিয়েন্স অমসুং ইন্নোভেসনগী ৱারীশিং অসি ঐখোয়গী লৌউ-শিংউগী সেক্তরগী য়ুম্ফমনি হায়না মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি অমসুং মসিগী প্লেৎফোর্ম অসিনা অতোপ্পশিংদা ইথিল পীরগনি হায়না থাজবা ফোদোকখি। থৌরাং অসিগী পান্দমশিং অসিনা লৌমীশিংদা এৱের্নেস হনগৎহনবা, লৌশিং ‌একচেঞ্জ তৌবদা মতেং পাংগনি, চুংশিন্নবা হেনগৎহল্লগনি অমসুং লৌমীশিংবু মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি।
লৌমীশিংনা লৌউ-শিংউগী অনৌবা পাম্বৈশিং মতৌ করম্না শীজিন্নবগে অমসুং মখোয়গী লৌউ-শিংউগী থবকশিংদা মতেং পাংনবা সরকারগী তোঙান তোঙানবা স্কিমশিংদগী কান্নবা করম্না ফংবগে হায়বদু কৃশি কথাদা শন্দোক্না তাক্লি। মসিনা ভারতকী লৌমীশিংগী ৱারীশিং উৎনবা অমসুং লৌউ-শিংউগী শিনফম অসিদা চাউথোকচবা পোকহন্নবা অমসুং লৌমীশিংগী মরক্তা রেসিলিয়েন্স হেনগৎহন্নবা পান্দম থম্লি। শম্না হায়রবদা, মসিনা ভারতকী লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংবু থাগৎনবা প্লেৎফোর্ম অমা পীরি।
এগ্রিকলচর ইনফ্রাস্ত্রকচর ফন্দ স্কিম অসি 2020দা হৌদোকখিবনি। মসিগী পান্দমদি মাং-তাকপা হন্থহন্নবা লৌরোক মতুংগী মেনেজমেন্ত ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপা, লৌমীশিংদা হেন্না ফবা ভেল্যু ফংহনবা, এগ্রিকলচরদা ইন্নোভেসন পুরকপা অমসুং এগ্রিকলচর ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপদা ইনভেস্তমেন্ত লাকহনবা অদুগা বেঙ্ক অমসুং ফাইনান্সিএল ইন্সতিত্যুসনশিংগী খুত্থাংদা 2025-26 ফাওবদা লুপা করোর লাখ 1গী ফন্দিং পীগনি। স্কিম অসিনা বেঙ্কশিংনা পীবা লুপা করোর 2 ফাওবগী লোনশিংগী বেনিফিসরীশিংদা চহি 7গী মেক্সিমম ওইবা মতমগীদমক 3%গী ওইবা শেন্দোই হন্থহন্নবা অমসুং বেঙ্কশিংনা শেল থাদবা ক্রেদিৎ গেরেন্তী ফীগী শেনফম হন্দোক্নবা থৌরাং তৌরি।

Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Union Minister Shri Shivraj Singh Chouhan launches web portal for faster bank settlements of interest subvention claims under Agriculture Infrastructure along with Krishi Katha blogsite to amplify the voice of Indian farmers
Modi government is committed to increase farmer’s income taking various measures: Shri Shivraj Singh Chouhan
Investments worth ₹72,000 crore have been mobilised with ₹43,000 crore already sanctioned for 67,871 projects under Agriculture Infrastructure Fund till today: Shri Chouhan
Objectives behind this initiative will be helpful in raising awareness, facilitating exchange of knowledge, fostering collaboration and empowering farmers
28 JUN 2024 4:47PM by PIB Delhi
Union Minister for Agriculture and Farmers’ Welfare and Rural Development Minister Shri Shivraj Singh Chouhan launched a web portal developed jointly by the Department of Agriculture and Farmers’ Welfare (DA&FW) and NABARD to automate and speed up the process of settlement of interest subvention claims of banks submitted under the Agriculture Infrastructure Fund (AIF). Minister of State for Agriculture and Farmers’ Welfare Shri Bhagirath Choudhary, Chairman, NABARD, senior officers of DA&FW and banks were also present.
Addressing on the occasion, Union Minister Shri Shivraj Singh Chouhan said that Modi government is committed to increase farmer’s income taking various measures. He said Agriculture Infrastructure Fund was launched by PM Modi with 1 lakh crore funding in a bid to increase storage capacity for crops and reduce losses for farmers. He said the newly launched automation of credit claims will ensure timely settlement of claims within a day, which otherwise took months for manual settlement. He said the move will also ensure transparency and check corrupt methods. Shri Chauhan said the new portal on sharing of farmers experience will enable the farming community to gain from each other’s experiences. He said there are several farmers who are self-experimenting and their successful stories should be brought forward for others to emulate. Union Minister said that the investments worth 72,000 crore have been mobilised with 43,000 crore already sanctioned for 67,871 projects under Agriculture Infrastructure Fund till today. Additionally, banks can anticipate quicker settlement of interest subvention claims.
Shri Shivraj Singh Chouhan informed that the automated system would help in calculating accurate eligible interest subvention through the portal avoiding the possible human error in manual processing and also help in faster settlement of the claims. The portal shall be used by banks, Central Project Management Unit (CPMU) of DA&FW and NABARD. The automation of the interest subvention claim and credit guarantee fee claim processing will help the government in releasing accurate interest subvention, reduce the turn-around time and in turn help the farmers and agri entrepreneurs financially and encourage them to take up more such projects for development of agriculture in the country.
Union Minister Shri Shivraj Singh Chouhan also launched Krishi Katha, a blogsite meant to serve as a digital platform to showcase the voice of the Indian farmers, dedicated to amplifying the experiences, insights and success stories of farmers across the country.
Shri Shivraj Singh Chouhan said that the voices and stories of farmers often remain uncovered in the vast and diverse landscape of Indian agriculture. Behind every crop, every field, and every harvest, lies a narrative of resilience, struggles, challenges and triumphs. "Krishi Katha" aims to provide a comprehensive and immersive storytelling space where the narratives of India's agricultural community can be shared and celebrated.
Union Minister highlighted that the launch of Krishi Katha is a significant move towards acknowledging and amplifying the voice of our farmers. He emphasized that their stories of resilience and innovation are the cornerstone of our agricultural sector and expressed confidence that this platform will serve as a wellspring of inspiration for others. The objectives behind this initiative will be helpful in raising awareness, facilitating exchange of knowledge, fostering collaboration and empowering farmers.
Farmer voices highlighted on Krishi Katha show us how farmers have used innovative farming methods and benefited from different schemes of government to aid in their farming practices along with stories of the transformative power of community-driven farming. It aims to inspire and showcase the stories of the Indian farmer and foster a sense of pride in the farming profession and promote resilience among farmers. In short it provides a platform to celebrate farming and farmers of Bharat.
The Agriculture Infrastructure Fund scheme was launched in 2020, with the objective of development of post-harvest management infrastructure for reducing losses, realisation of better value to farmers, innovation in agriculture and attracting investments for creation of Agriculture infrastructure with a total outlay of 1 lakh crore funding through the banks and financial institutions upto 2025-26. The scheme provides for 3% interest subvention to beneficiaries of the scheme for the loans given by banks upto 2 crore for a maximum period of 7 years, besides reimbursement of credit guarantee fee paid by banks.