প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
অষ্টাদশ লোকসভাৰ আৰম্ভণিতে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰদান কৰা বক্তব্যৰ পাঠ
24 JUN 2024 11:44AM by PIB Guwahati
বন্ধুসকল,
সংসদীয় গণতন্ত্ৰত আজিৰ দিনটো হৈছে এক গৌৰৱৰ দিন। স্বাধীনতাৰ পিছত এই প্ৰথমবাৰৰ বাবে আমাৰ নতুন সংসদ ভৱনত এই শপতগ্ৰহণ কাৰ্যসূচী অনুষ্ঠিত হৈছে। এই পৰ্যন্ত এই প্ৰক্ৰিয়াটো পুৰণি সদনতে চলি আছিল। আজিৰ এই গুৰুত্বপূৰ্ণ দিনটোত মই সকলো নৱ নিৰ্বাচিত সাংসদক হৃদয়েৰে স্বাগত জনাইছোঁ, সকলোকে অভিনন্দন জনাইছোঁ আৰু সকলোকে বহুত বহুত শুভেচ্ছা জনাইছোঁ।
ভাৰতৰ সৰ্বসাধাৰণ মানুহৰ সংকল্প পূৰণৰ বাবেই সংসদৰ এই সংগঠন হৈছে। নতুন উৎসাহ, উদ্যমেৰে, নতুন গতি আৰু নতুন উচ্চতা প্ৰাপ্ত কৰাৰ এয়া হৈছে এক অতিকে গুৰুত্বপূৰ্ণ সুযোগ। এই সকলোবোৰ সপোন, এই সকলোবোৰ সংকল্পৰ সৈতে ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত ভাৰতক বিকশিত কৰি এক মহান ভাৰত গঢ়াৰ লক্ষ্যৰে আজিৰ পৰা অষ্টাদশ সংখ্যক লোকসভাৰ অধিৱেশন আৰম্ভ হ'ব। বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ নিৰ্বাচন এক দৰ্শনীয় আৰু গৌৰৱময় ধৰণে অনুষ্ঠিত হোৱাটো প্ৰতিগৰাকী ভাৰতীয়ৰ বাবে গৌৰৱৰ বিষয়। এয়া ১৪০ কোটি দেশবাসীৰ বাবেই গৌৰৱৰ বিষয়। ৬৫ কোটিতকৈয়ো অধিক ভোটাদাতাই ভোটদান প্ৰক্ৰিয়াত অংশগ্ৰহণ কৰিছিল। এইবাৰৰ নিৰ্বাচন অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ হৈছে, কিয়নো স্বাধীনতাৰ পিছত দ্বিতীয়বাৰৰ বাবে দেশৰ জনসাধাৰণে একেৰাহে তৃতীয়বাৰৰ বাবে একেখন চৰকাৰক সেৱা আগবঢ়োৱাৰ সুযোগ দিছে। আৰু এই সুযোগ ৬০ বছৰৰ পিছত আহিছে, ই আক্ষৰিক অৰ্থতে এক গৌৰৱান্বিত হ’ব পৰা ঘটনা।
বন্ধুসকল,
যেতিয়া দেশৰ জনসাধাৰণে তৃতীয়টো কাৰ্যকালৰ বাবেও চৰকাৰ এখনক পছন্দ কৰে, অৰ্থাৎ, তেওঁলোকে এই চৰকাৰৰ উদ্দেশ্য, এই চৰকাৰৰ নীতিসমূহত মোহৰ মাৰিছে। জনসাধাৰণৰ প্ৰতি এইখন চৰকাৰৰ সমৰ্পণৰ মনোভাৱত মোহৰ মৰা হৈছে আৰু ইয়াৰ বাবে মই দেশবাসীৰ প্ৰতি আন্তৰিক কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিছোঁ। যোৱা ১০টা বছৰত আমি নিৰন্তৰভাৱে প্ৰতিষ্ঠা কৰিবলৈ চেষ্টা কৰি অহা পৰম্পৰাটো, কিয়নো আমি বিশ্বাস কৰোঁ যে চৰকাৰ চলাবলৈ সংখ্যাগৰিষ্ঠতাৰ প্ৰয়োজন হয়, পিছে, দেশখন চলাবলৈ সহমত নিতান্তই গুৰুত্বপূৰ্ণ। আৰু সেয়েহে ১৪০ কোটি দেশবাসীৰ আশা-আকাংক্ষা পূৰণ কৰি সকলোকে লগত লৈ ভাৰত মাতৃৰ সেৱা কৰাটো আমাৰ নিৰন্তৰ প্ৰয়াস হ'ব।
আমি সকলোকে লগত লৈ আগবাঢ়িব বিচাৰো, সংবিধানৰ মৰ্যাদা অক্ষুন্ন ৰাখি সিদ্ধান্তসমূহক ত্বৰান্বিত কৰিব বিচাৰো। অষ্টাদশ লোকসভাত, এইটো আমাৰ বাবে সুখৰ বিষয় যে ভালে সংখ্যক যুৱ সাংসদ আহিছে। আৰু যেতিয়া আমি ১৮ অংকৰ কথা কওঁ, যিসকলে ভাৰতৰ পৰম্পৰা জানে, যিসকল ভাৰতৰ সাংস্কৃতিক ঐতিহ্যৰ সৈতে পৰিচিত, তেওঁলোকে জানে যে আমাৰ দেশত ১৮ অংকৰ যথেষ্ট সত্বিক মূল্য আছে। গীতাৰো ১৮ টা অধ্যায় আছে – আমি তাৰ পৰা কৰ্ম, কৰ্তব্য আৰু কৰুণাৰ বাৰ্তা পাওঁ। আমাৰ দেশত ১৮ খন পুৰাণ আৰু উপ-পুৰাণ আছে। ১৮ৰ মূলাংক হৈছে ৯ আৰু ৯ য়ে পূৰ্ণতাৰ নিশ্চয়তা প্ৰদান কৰে। ৯ হৈছে পূৰ্ণতাৰ প্ৰতীক সংখ্যা। ১৮ বছৰ বয়সত আমি ভোটদানৰ অধিকাৰ পাওঁ। অষ্টাদশ লোকসভা ভাৰতৰ অমৃত কালৰ, এই লোকসভাৰ গঠন, সেয়াও হৈছে এক ভাল সংকেতেই।
বন্ধুসকল,
আজি আমি ২৪ জুনত মিলিত হৈছো। কাইলৈ ২৫ জুন, যিসকল এই দেশৰ সংবিধানৰ মৰ্যাদাৰ প্ৰতি সমৰ্পিত, ভাৰতৰ গণতান্ত্ৰিক পৰম্পৰাৰ প্ৰতি আনুগত্য ৰখা সকলৰ বাবে ২৫ জুন এক পাহৰিব নোৱাৰা দিন। কাইলৈ ২৫ জুনত, ভাৰতৰ গণতন্ত্ৰৰ ওপৰত যি কলংক লাগিছিল, তাৰ ৫০ বছৰ সম্পূৰ্ণ হ’ব। ভাৰতৰ নতুন প্ৰজন্মই এইটো কথা কেতিয়াও পাহৰিব নোৱাৰে যে ভাৰতৰ সংবিধান সম্পূৰ্ণৰূপে অস্বীকাৰ কৰা হৈছিল। সংবিধানৰ মৰ্যাদা ধূলিস্যাত্ কৰি দিয়া হৈছিল, দেশখন কাৰাগাৰলৈ পৰিৱৰ্তিত কৰা হৈছিল, গণতন্ত্ৰক সম্পূৰ্ণৰূপে দমন কৰা হৈছিল। জৰুৰীকালীন অৱস্থাৰ এই ৫০টা বছৰ, এইটো সংকল্পৰ আছিল যে আমি আমাৰ সংবিধানক গৌৰৱেৰে সুৰক্ষিত ৰাখি ভাৰতৰ গণতন্ত্ৰ আৰু গণতান্ত্ৰিক পৰম্পৰাৰ সুৰক্ষা নিশ্চিত কৰি দেশবাসীয়ে সংকল্প গ্ৰহণ কৰিব যে ভাৰতত আৰু কোনেও পুনৰ এনে সাহস নকৰিব, যিটো ৫০ বছৰৰ আগতে কৰা হৈছিল আৰু লিখিত হৈছিল গণতন্ত্ৰৰ ক’লা ইতিহাস। আমি এক জীৱন্ত গণতন্ত্ৰৰ সংকল্প গ্ৰহণ কৰিম, ভাৰতৰ সংবিধানে নিৰ্ধাৰিত কৰা নিৰ্দেশনা অনুসৰি সাধাৰণ মানুহৰ সপোন পূৰণ কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি গ্ৰহণ কৰিম।
বন্ধুসকল,
দেশৰ জনসাধাৰণে আমাক তৃতীয়বাৰৰ বাবে সুযোগ দিছে, এয়া নিতান্তই এক মহান বিজয়, এক অতিকে বিশাল বিজয়। আৰু এনে প্ৰেক্ষাপটত আমাৰ দায়িত্বও তিনিগুণে বৃদ্ধি পাইছে। আৰু সেয়েহে আজি মই দেশবাসীক আশ্বাস দিছো যে আপোনালোকে আমাক তৃতীয়বাৰৰ বাবে যি সুযোগ দিছে, দুবাৰকৈ চৰকাৰ চলোৱাৰ অভিজ্ঞতা আমাৰ আছে। মই আজি দেশবাসীক আশ্বাস দিছো যে আমাৰ তৃতীয়টো কাৰ্যকালত আমি আগৰ তুলনাত তিনিগুণে অধিক পৰিশ্ৰম কৰিম। আমি সাফল্যবোৰকো তিনিগুণ কৰিম। আৰু এই সংকল্পৰে আমি এই নতুন দায়িত্ব গ্ৰহণ কৰি আগবাঢ়িব খুজিছো।
সকলো মাননীয় সাংসদৰ পৰা দেশখনে বহুত আশা কৰে। মই সকলো সাংসদক এই সুযোগটো ৰাজহুৱা স্বাৰ্থ, ৰাজহুৱা সেৱাৰ বাবে ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ আৰু ৰাজহুৱা স্বাৰ্থত সম্ভৱপৰ সকলো পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিবলৈ অনুৰোধ জনাইছো। দেশৰ মানুহে বিৰোধীৰ পৰা ভাল পদক্ষেপ আশা কৰে। এতিয়ালৈকে যি হতাশা লাভ কৰিছে, সম্ভৱ এই অষ্টাদশ লোকসভাত বিৰোধীয়ে দেশৰ সাধাৰণ নাগৰিকসকলৰ বাবে বিৰোধী হিচাপে ভূমিকা পালন কৰিব, গণতন্ত্ৰৰ মৰ্যাদা বজাই ৰাখিব বুলি আশা কৰিছো। মই আশা কৰোঁ বিৰোধীয়ে তেওঁলোকৰ আশা পূৰণ কৰিব।
বন্ধুসকল,
সাধাৰণ মানুহে সদনত বিতৰ্ক আৰু কৰ্মতত্পৰতাৰ প্ৰদৰ্শন হোৱাটো আশা কৰে। কেৱল কাঁজিয়া কৰা, নাটকৰ অভিনয় কৰা আৰু অযথা হুলস্থূলীয়া পৰিৱেশৰ সৃষ্টি কৰাটো জনসাধাৰণে কেতিয়াও কামনা নকৰে। মানুহে সাৰগৰ্ভতা বিচাৰে, শ্লোগান নিবিচাৰে। দেশক এক ভাল বিৰোধী, দায়িত্বশীল বিৰোধীৰ প্ৰয়োজন আৰু মই নিশ্চিত যে এই অষ্টাদশ লোকসভালৈ বিজয়ী হৈ অহা আমাৰ সাংসদসকলে সাধাৰণ মানুহৰ সেই প্ৰত্যাশাসমূহ পূৰণ কৰিবলৈ চেষ্টা কৰিব।
বন্ধুসকল,
উন্নত ভাৰতৰ সংকল্প পূৰণ কৰাটো আমাৰ সকলোৰে দায়িত্ব, আমি একেলগে সেই দায়িত্ব পালন কৰিম আৰু আমি জনসাধাৰণৰ বিশ্বাস শক্তিশালী কৰিম। ২৫ কোটি নাগৰিকক দৰিদ্ৰতাৰ পৰা উলিয়াই অনা কথাটোৱে এক নতুন আত্মবিশ্বাস প্ৰদান কৰিছে যে আমি অচিৰেই ভাৰতক দৰিদ্ৰতাৰ পৰা মুক্ত কৰাত সফলতা অৰ্জন কৰিব পাৰিম আৰু ই মানৱ জাতিৰ বাবে প্ৰকৃতাৰ্থতেই এক সেৱা হ'ব। আমাৰ দেশৰ জনসাধাৰণে, ১৪০ কোটি নাগৰিকে কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰাৰ ক্ষেত্ৰত কেতিয়াই ত্ৰুটি নাৰাখে। আমি তেওঁলোকক যিমান পাৰি সিমান সুযোগ প্ৰদান কৰা উচিত। এই দৃষ্টিভংগী, আৰু আমাৰ এই সদনখন সংকল্প গৃহত পৰিণত হ'ব। আমাৰ অষ্টদশ লোকসভা সংকল্পৰে ভৰি আছে যাতে সৰ্বসাধাৰণ মানুহৰ সপোনবোৰ বাস্তৱায়িত কৰিব পৰা যায়।
বন্ধুসকল,
আকৌ এবাৰ মই নতুন সাংসদসকলক বিশেষভাৱে অভিনন্দন জনাইছোঁ, মই সকলো সাংসদক অভিনন্দন জনাইছোঁ আৰু বহুতো আশা বুকুত বান্ধি, আহকচোন আমি সকলোৱে একেলগে দেশৰ জনসাধাৰণে দিয়া নতুন দায়িত্ব পালন কৰোঁ, ইয়াক নিষ্ঠাৰে পূৰণৰ ব্যৱস্থা কৰোঁ, বহুত বহুত ধন্যবাদ বন্ধুসকল।

Prime Minister's Office
English rendering of PM's statement at the start of the 18th Lok Sabha
24 JUN 2024 11:44AM by PIB Delhi
Friends,
Today is a proud day for parliamentary democracy, a day of glory. For the first time since independence, this swearing-in ceremony is taking place in our new Parliament. Until now, this process used to take place in the old House. On this significant day, I warmly welcome all the newly elected MPs, congratulate everyone, and extend my best wishes to all!
This formation of Parliament aims to fulfil the aspirations of the ordinary citizens of Bharat. It is an extremely important opportunity to achieve new momentum and new heights with renewed zeal and enthusiasm. With the goal, dreams and resolutions of building a 'Sreshtha' (great) and 'Viksit' (developed) Bharat by 2047, the session of the 18th Lok Sabha begins today. It is a matter of immense pride for every Indian that the world's largest election was conducted in a grand and glorious manner. This is a source of pride for 140 crore countrymen. More than 65 crore voters participated in the election. This election is also very significant because, for the second time since independence, the people of the country have given a government the opportunity to serve for a third consecutive term. This opportunity, coming after 60 years, is a very proud event in itself.
Friends,
When the people of the country choose a government for a third term, it signifies their acceptance of its intentions and policies. They have affirmed their trust in its dedication to the people, and I express my heartfelt gratitude to my fellow citizens for the same. Over the past 10 years, we have continuously strived to establish a tradition because we believe that while a majority is necessary to run a government, consensus is crucial to govern a country. Therefore, our constant endeavour will be to serve Maa Bharati with everyone's consent, taking everyone along, and fulfilling the hopes and aspirations of 140 crore countrymen.
We aim to take everyone along and expedite decisions within the framework of the Constitution. In the 18th Lok Sabha, we are pleased to see a significant number of young MPs. For those familiar with Indian traditions and cultural heritage, the number 18 holds great significance. The Bhagavad Gita comprises 18 chapters, imparting messages of karma, duty, and compassion. There are also 18 Puranas and Upa-Puranas in our tradition. The root of 18 is 9, a number symbolizing perfection. We gain the right to vote at the age of 18. The 18th Lok Sabha coincides with Bharat's 'Amrit Kaal', making its formation an auspicious sign.
Friends,
Today, we are meeting on the 24th of June. Tomorrow is the 25th of June. For those dedicated to upholding the dignity of our Constitution and who believe in Bharat's democratic traditions, the 25th of June is an unforgettable day. Tomorrow marks 50 years since a dark chapter was written into India's democracy. The new generation of Bharat must never forget how the Constitution was completely disregarded, torn apart, and the country was turned into a prison, with democracy utterly suppressed. These 50 years since the Emergency remind us to protect our Constitution and democracy with pride. The countrymen must resolve that such a travesty will never be allowed to happen again. We commit ourselves to ensuring a vibrant democracy and fulfilling the common man's dreams as outlined by the Indian Constitution.
Friends,
The people of the country have given us a chance for the third time, which is a remarkable and significant victory. With this, our responsibility increases threefold. I assure the countrymen today that with the experience of running the government twice, we will work three times harder in our third term. We will achieve three times the results, moving forward with this new mission.
Honourable members, the nation has great expectations from all of us. I urge all MPs to use this opportunity for public welfare and service, taking every possible step in the public interest. The people also expect constructive contributions from the opposition. Despite the disappointment so far, I hope that in the 18th Lok Sabha, the opposition will play its role effectively and uphold the dignity of our democracy. I trust the opposition will live up to these expectations.
Friends,
In the House, the common man expects debate and diligence. People do not expect tantrums, drama, and disturbance. They seek substance, not slogans. The country needs a good and responsible opposition, and I am confident that the MPs elected to the 18th Lok Sabha will strive to meet these expectations of the common man.
Friends,
It is our collective responsibility to achieve our resolve for a 'Viksit Bharat' (developed India). We will fulfil this responsibility together, further strengthening the trust of the people. The emergence of 25 crore citizens from poverty instils a new confidence that we can succeed in eradicating poverty in Bharat very soon, which will be a great service to humanity. The people of our country, 140 crore citizens, spare no effort in working hard. We must provide them with maximum opportunities. This is our sole vision, and this House of ours will become a House of Resolutions. Our 18th Lok Sabha should be filled with resolutions that bring the dreams of the common man to fruition.
Friends,
I once again extend my heartfelt congratulations to the newly elected MPs. With high expectations, let us all come together to fulfil the new responsibility entrusted to us by the people of this country with dedication and excellence. Thank you very much, friends.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s statement. Original statement was delivered in Hindi.