Prime Minister's Office
English rendering of PM's statement at the start of the 18th Lok Sabha
24 JUN 2024 11:44AM by PIB Delhi
Friends,
Today is a proud day for parliamentary democracy, a day of glory. For the first time since independence, this swearing-in ceremony is taking place in our new Parliament. Until now, this process used to take place in the old House. On this significant day, I warmly welcome all the newly elected MPs, congratulate everyone, and extend my best wishes to all!
This formation of Parliament aims to fulfil the aspirations of the ordinary citizens of Bharat. It is an extremely important opportunity to achieve new momentum and new heights with renewed zeal and enthusiasm. With the goal, dreams and resolutions of building a 'Sreshtha' (great) and 'Viksit' (developed) Bharat by 2047, the session of the 18th Lok Sabha begins today. It is a matter of immense pride for every Indian that the world's largest election was conducted in a grand and glorious manner. This is a source of pride for 140 crore countrymen. More than 65 crore voters participated in the election. This election is also very significant because, for the second time since independence, the people of the country have given a government the opportunity to serve for a third consecutive term. This opportunity, coming after 60 years, is a very proud event in itself.
Friends,
When the people of the country choose a government for a third term, it signifies their acceptance of its intentions and policies. They have affirmed their trust in its dedication to the people, and I express my heartfelt gratitude to my fellow citizens for the same. Over the past 10 years, we have continuously strived to establish a tradition because we believe that while a majority is necessary to run a government, consensus is crucial to govern a country. Therefore, our constant endeavour will be to serve Maa Bharati with everyone's consent, taking everyone along, and fulfilling the hopes and aspirations of 140 crore countrymen.
We aim to take everyone along and expedite decisions within the framework of the Constitution. In the 18th Lok Sabha, we are pleased to see a significant number of young MPs. For those familiar with Indian traditions and cultural heritage, the number 18 holds great significance. The Bhagavad Gita comprises 18 chapters, imparting messages of karma, duty, and compassion. There are also 18 Puranas and Upa-Puranas in our tradition. The root of 18 is 9, a number symbolizing perfection. We gain the right to vote at the age of 18. The 18th Lok Sabha coincides with Bharat's 'Amrit Kaal', making its formation an auspicious sign.
Friends,
Today, we are meeting on the 24th of June. Tomorrow is the 25th of June. For those dedicated to upholding the dignity of our Constitution and who believe in Bharat's democratic traditions, the 25th of June is an unforgettable day. Tomorrow marks 50 years since a dark chapter was written into India's democracy. The new generation of Bharat must never forget how the Constitution was completely disregarded, torn apart, and the country was turned into a prison, with democracy utterly suppressed. These 50 years since the Emergency remind us to protect our Constitution and democracy with pride. The countrymen must resolve that such a travesty will never be allowed to happen again. We commit ourselves to ensuring a vibrant democracy and fulfilling the common man's dreams as outlined by the Indian Constitution.
Friends,
The people of the country have given us a chance for the third time, which is a remarkable and significant victory. With this, our responsibility increases threefold. I assure the countrymen today that with the experience of running the government twice, we will work three times harder in our third term. We will achieve three times the results, moving forward with this new mission.
Honourable members, the nation has great expectations from all of us. I urge all MPs to use this opportunity for public welfare and service, taking every possible step in the public interest. The people also expect constructive contributions from the opposition. Despite the disappointment so far, I hope that in the 18th Lok Sabha, the opposition will play its role effectively and uphold the dignity of our democracy. I trust the opposition will live up to these expectations.
Friends,
In the House, the common man expects debate and diligence. People do not expect tantrums, drama, and disturbance. They seek substance, not slogans. The country needs a good and responsible opposition, and I am confident that the MPs elected to the 18th Lok Sabha will strive to meet these expectations of the common man.
Friends,
It is our collective responsibility to achieve our resolve for a 'Viksit Bharat' (developed India). We will fulfil this responsibility together, further strengthening the trust of the people. The emergence of 25 crore citizens from poverty instils a new confidence that we can succeed in eradicating poverty in Bharat very soon, which will be a great service to humanity. The people of our country, 140 crore citizens, spare no effort in working hard. We must provide them with maximum opportunities. This is our sole vision, and this House of ours will become a House of Resolutions. Our 18th Lok Sabha should be filled with resolutions that bring the dreams of the common man to fruition.
Friends,
I once again extend my heartfelt congratulations to the newly elected MPs. With high expectations, let us all come together to fulfil the new responsibility entrusted to us by the people of this country with dedication and excellence. Thank you very much, friends.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s statement. Original statement was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
18শুবা লোক সভা হৌবদা থমখিবা পি.এম.গী ৱারোল
24 JUN 2024 11:44AM by PIB Imphal
মরুপশিং,
ঙসি অসি পার্লিয়ামেন্তরী দেমোক্রেসীগীদমক চাউথোকচনীংঙাই ওইবা নুমিৎনি, নুংঙাইবা নুমিৎনি। নীংতম্বা ফংলবা মতুংদগী অহানবা ওইনা, ইকায় খুম্নবগী থৌরম অসি ঐখোয়গী অনৌবা পার্লিয়ামেন্ত অসিদা পাংথোক্লি। হৌজিক ফাওবদা, হায়রিবা থৌওং অসি হান্নগী হাউসতা পাংথোক্তুনা লাকখি। য়াম্না মরু ওইবা নুমিৎ অসিদা, ঐহাক্না নৌনা খল্লবা এম.পি. পুম্নমকপু তরাম্না ওকচরি, ময়াম পুম্নমকপু নুংঙাইবা ফোংদোকচরি অমসুং ময়াম পুম্নমক্তা য়াইফ-পাউজেল পীজরি!
পার্লিয়ামেন্ত অসি শেমখিবগী পান্দমদি ভারতকী মীচম প্রজাগী অপাম্বশিং অদু মপুং ফাহন্নবনি। অনৌবা থৌনা অমসুং পুক্নিং থৌগৎপগা লোয়ননা অনৌবা খোঙজেল অমসুং অনৌবা পনখৈশিং ফংনবগী য়াম্না মরু ওইবা খুদোংচাবা অমনি। 2047 ফাওবগী মনুংদা 'শ্রেস্থ' (অথোইবা) অমসুং 'ভিকসিৎ' (দিবলপমেন্ত) ভারত অমা শেমগৎনবা পান্দম, মঙলান অমসুং ৱারেপশিংগা লোয়ননা, 18শুবা লোক সভাগী মীফম ঙসিদগী হৌরে। মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা মীখল অসি শিংথানীংঙাই ওইবা মওংদা পাংথোকখিবা অসি ভারত মচা খুদিংমক্কী চাউথোকচনীংঙাইনি। মসি লৈবাক অসিগী মীওই করোর 140গীদমক্তা চাউথোকচনীংঙাইনি। মীখল অসিদা ভোতর করোর 65 হেন্না শরুক য়াখি। মসিগী মীখল অসি য়াম্না মরু ওই মরমদি, নীংতম্বা ফংলবা মতুংদগী অনিশুবা ওইনা, লৈবাক অসিগী মীয়াম্না সরকার অমদা থংন-থংননা অহুমশুবা তর্মগীদমক থবক তৌবগী খুদোংচাবা পীখ্রে। চহি 60গী মতুংদা লাক্লিবা খুদোংচাবা অসিমক য়াম্না চাউথোকচনীংঙাই ওইবা থৌরম অমনি।
মরুপশিং,
লৈবাক অমগী মীয়াম্না সরকার অমবু অহুমশুবা তর্মগীদমক খল্লকপা মতমদা, মসিনা মখোয়গী ৱাখল্লোন অমসুং পোলিসীশিংবু মখোয়না য়াই উৎলি। মখোয়না মীয়ামদা কত্থোকপদা মখোয়গী থাজবা অদু ফোঙদোকখ্রে, অমসুং মসিগীদমক্তা ঐহাক্না ঐহাক্কী প্রজা মীয়ামদা থাগৎপা ফোংদোকচরি। হৌখিবা চহি 10 অসিদা, ঐখোয়না চৎনবী অমা শেমগৎনবা লেপ্পা লৈতনা হোৎনখি মরমদি ঐখোয়না থাজৈ মদুদি সরকার অমা চলাইবদা মেজোরিতী অমা মথৌ তাই, লৈবাক অমা লৈঙাকপদা কন্সেন্সস অসি য়াম্না মরু ওই। মরম অদুনা, মীপুম খুদিংমক্কী অয়াবগা লোয়ননা, মীপুম খুদিংমকপু পুদুনা, ভারত মচা করোর 140গী আশা অমসুং অপাম্বশিং মপুং ফাহনবা, মা ভারতীগী শেবা তৌনবা ঐখোয়গী লেপ্পা লৈতনা হোৎনগনি।
ঐখোয়না মীপুম খুদিংমকপু শরুক য়াহন্নবা অমসুং সম্বিধানগী ফ্রেমৱার্ককী মনুংদা ৱারেপশিং অথুবা মতমদা লৌনবা পান্দম থম্লি। 18শুবা লোক সভাদা, নহা ওইরিবা এম.পি.শিংগী মশীং য়াম্না লৈবদা ঐখোয়না নুংঙাইবা ফাওই। ভারতকী চৎনবী অমসুং কলচরেল হেরিতেজ খঙবা মীওইশিংগীদমক্তদি, নম্বর 18 অসি য়াম্না মরু ওই। ভাগবত গীতাদা কর্ম, থৌদাং অমসুং নুংশিবা উৎপগী পাউজেল পীবা, চে-চাং 18 য়াওরি। ঐখোয়গী চৎনবীদা পুরান 18 অমসুং উপা-পুরানশিংসু লৈ। 18গী রুত অসি 9নি, মশীং অসিনা মপুং ফাবা মশক তাকই। ঐখোয়না চহি 18 শুরকপদা ভোৎ থাদনবগী হক ফংই। 18শুবা লোক সভা অসি ভারতকী 'অমৃত কাল'গা চপ মান্নৈ।
মরুপশিং,
ঙসি, ঐখোয়না জুন 24দা উনরি। হয়েং জুনগী তাং ২৫নি। ঐখোয়গী সম্বিধানগী মগুন ঙাকপদা থাজবা থম্লিবা অমসুং ভারতকী দেমোক্রেসীগী চৎনবীদা থাজবা থম্লিবা মীওইশিংগীদমক জুন 25 অসি কাউঙমদ্রবা নুমিৎ অমনি। ভারতকী দেমোক্রেসীদা অঙকপা চেপ্তর অমা ইখিবা অদুগী নুমিৎ অসিমক্তদা চহি 50 মপুং ফারগনি। ভারতকী অনৌবা মীরোল অসিনা সম্বিধান অসি করম্না থওইখিদে, করম্না কায়হনখি, অমসুং লৈবাক অসি করম্না জেলদা ওন্থোকখিবা, অমসুং দিমোক্রেসী অসি করম্না মপুং ফানা নমথখি হায়বদু কৈদৌঙৈদসু কাউরোইবনি। ইমর্জেন্সীদগী হৌখিবা চহি 50 অসিনা ঐখোয়গী সম্বিধান অমসুং দেমোক্রেসীবু চাউথোকচবগা লোয়ননা ঙাকশেন্নবা নিংশিংহল্লি। অসিগুম্বা থৌদোক অসি অমুক হন্না থোকহন্দনবা লৈবাক মীয়াম্না ৱারেপ লৌগদবনি। ভারতকী সম্বিধান্না তাক্লিবা মতুং ইন্না ঐখোয়না অচৌবা দেমোক্রেসী অমা অমসুং মীচম প্রজাগী মঙলানশিং মপুং ফাহন্নবগীদমক ঐখোয় ইশানা ইশাবু কত্থোক্লি।
মরুপশিং,
লৈবাক অসিগী মীয়াম্না ঐখোয়দা অহুমশুবা ওইনা খুদোংচাবা পীখ্রে। মসি য়াম্না শিংথানীংঙাই ওইবা অমসুং মরু ওইবা মাইপাকপা অমনি। মসিগা লোয়ননা ঐখোয়গী থৌদাং অসি শরুক অহুম হেনগৎলক্লি। ঙসি ঐহাক্না লৈবাক মীয়ামদা থাজবা পীজরি মদুদি সরকার অসি অনিরক পাল্লকপগী এক্সপরিয়েন্স লৈদুনা, ঐখোয়না অহুমশুবা তর্মদা অহুম্লক হেন্না কন্না থবক তৌরগনি। অনৌবা মিসন অসিগা লোয়ননা মাংলোমদা চংশিল্লগা ঐখোয়না ফলশিং শরুক অহুম হেনগৎনা ফংহনগনি।
ইকাই খুম্নরবা মেম্বরশিং, লৈবাক অসিনা ঐখোয় পুম্নমক্তগী চাউনা আশা তৌরি। ঐহাক্না এম.পি. পুম্নমকপু মীয়ামগী য়াইফনবা অমসুং শেবা তৌনবা, মীয়ামগী কান্ননবগীদমক খোঙথাং খুদিংমক লৌখৎনবা হায়জরি। মীয়াম্না ওপোজিসনদগীসু কন্সত্রক্তিব কন্ত্রিব্যুসনশিং পাম্মি। হৌজিক ফাওবগী ওইরিবা নুংঙাইতবা অসি লৈজরবসু, ঐহাক্না আশা তৌরি মদুদি 18শুবা লোক সভাদা ওপোজিসন অসিনা মসিগী থৌদাং অসি মপুং ফানা লৌগনি অমসুং ঐখোয়গী দেমোক্রেসীগী মগুন অদু কনখৎকনি। ঐহাক্না থাজৈ মদুদি ওপোজিসন অসিনা অপাম্বশিং অসি মপুং ফাহনগনি।
মরুপশিং,
হাউস অসিদা, মীচম প্রজাশিংনা দিবেৎ অমসুং দেলিজেন্স ওইবা পাম্মি। মীশিংনা শাওবা, দ্রামা, অমসুং অপনবা পীবা থৌদোকশিং থোক্তনবা আশা তৌই। মখোয়না স্লোগানশিং নত্তনা সবস্তেন্সশিং থিরি। লৈবাক অসিদা অফবা অমসুং থৌদাং য়াবা ওপোজিসন অমা মথৌ তাই। অমসুং ঐহাক্না থাজবা থম্লি মদুদি 18শুবা লোক সভাদা মীখলদা শরুক য়াখিবা এম.পি.শিংনা মীচম প্রজাগী অপাম্বশিং অসি থুংহনগনি।
মরুপশিং,
'ভিকসিৎ ভারত' (চাউখৎপা ভারত) অমগীদমক ঐখোয়গী ৱারেপ অসি থুংহনবা অসি ঐখোয়গী অপুনবা থৌদাংনি। ঐখোয়না মসিগী থৌদাং অসি পুন্না লৌদুনা মীয়ামগী থাজবা হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি। মীওই করোর 25 বু লায়রবদগী থোরকপা ঙম্বা অসিনা ভারত্তা অথুবা মতমদা লায়রবদগী কোকহনবদা ঐখোয়না মাইপাকপা ঙমগনি হায়বা অনৌবা থাজবা অমা পোকহল্লি। মসিনা মীওইবা খুন্নাইগীদমক অচৌবা থৌদাং অমা ওইগনি। ঐখোয়গী লৈবাক অসিগী মীয়াম, লৈবাক অসিগী প্রজা করোর 140না চোকথবা নাইদনা হোৎনরি। ঐখোয়না মখোয়দা খ্বাইদগী য়াম্বা খুদোংচাবশিং পীগদবনি। মসি ঐখোয়গী অমত্তা ঙাইরবা পান্দমনি, অমসুং ঐখোয়গী হাউস অসি রিজোলুসনশিংগী হাউস অমা ওইগনি। ঐখোয়গী 18শুবা লোক সভা অসি মীপুম খুদিংমক্কী মঙলানশিং মপুং ফাহন্নবগী ৱারেপশিংগা লোয়ননা মপুং ফাহন্নগদবনি।
মরুপশিং,
ঐহাক্না অমুক্কা হন্না নৌনা খনগৎলবা এম.পি.শিংদা থম্মোয় শেংনা নুংঙাইবা ফোংদোকচরি। অৱাংবা থাজবশিংগা লোয়ননা, লৈবাক অসিগী মীয়াম্না ঐখোয়দা থাজবা পীরিবা অনৌবা থৌদাং অসি কত্থোকপগা লোয়ননা অমসুং মগুন লৈনা পাংথোক্নবা ঐখোয় পুম্নমক পুন্না হোৎনমিন্নসি। মরুপশিং, হন্না-হন্না থাগৎচরি।