সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
ঐখোয়গী স্পেকত্রম অমসুং ঐখোয়গী মীওই কাংলুপ অসি মালেমগী অতৈশিংদগী তোখায়বা মরম্না, ভারতকী খুদোংচাদবশিংগী ভারতকী পাম্বৈশিং লৈগনি অমসুং ভারতকী অনৌবা থবকশিংগী ভারতকী দেতা লৈগনি হায়না য়ুনিয়ন মিনিস্তর দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খ্রে
মমাংঙৈদগী লৈরক্লবা লৌশিং অসি ঐখোয়গী অখন্নবা লন্নি, অরিবা অমসুং অনৌবা মালেম অনিমক্কী খ্বাইদগী ফবশিং লৌশিন্নবা সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজি দিপার্তমেন্তনা ‘ত্রেদিসনেল নোলেজ দিজিতেল লাইব্রেরি’ থবক হৌরে
মালেমগী থাকশিং য়ৌবা ঙম্বগা লোয়ননা লৈবাক অসিগী মশাগী থাক কয়া ভারতনা শেমগৎলে
দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি সাইন্সকী মহৈরোয়শিং ওইনা খুদমগা লোয়ননা ৱা ঙাংনবা ঐখোয়না তম্বীরে অমসুং ভারতকী ওইবা থবকশিংদা ঐখোয়না থম্লিবা থাজবা অসি শুপ্নগী ঐখোয়গী লৈবাক্কী চাউথোকচবা খক নত্তে , মসি সাইন্তিফিক রিছার্সতা য়ুম্ফম ওইবনি
23 JUN 2024 3:36PM by PIB Imphal
এম.আই.তি-এ.দি.তি য়ুনিভর্সিতিদা পাংথোকপা ৬শুবা নেসনেল কনভেন্সন ওফ বিগ্যান ভারতি(ভিভা) দা ৱা ঙাংবদা য়ুনিয়ন মিনিস্তর দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি ঐখোয়গী স্পেকত্রম অমসুং ঐখোয়গী মীওই কাংলুপ অসি মালেমগী অতৈশিংদগী তোখায়বা মরম্না, ভারতকী খুদোংচাদবশিংগী ভারতকী পাম্বৈশিং লৈগনি অমসুং ভারতকী অনৌবা থবকশিংগী ভারতকী দেতা লৈগনি।
থৌরম অদুদা ৱা ঙাংবদা সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজিগী রাজ্য মন্ত্রী(মনিংতম্বা), আর্থ সাইন্সেসকী রাজ্য মন্ত্রী(মনিংতম্বা), পি.এম.ও, এতোমিক ইনর্জি, স্পেস, পর্সোনেল, পব্লিক গ্রিভান্সেস অমসুং পেন্সন্সকী রাজ্য মন্ত্রী দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি মহাক্না মতম কয়াগী মমাঙদগী হৌজিক ফাওবা ভিভাগী কনভেন্সন শরুক য়াদুনা লাক্লি। মসি শ্বাদেসি ৱাখল্লোনগা লোয়না শ্বাদেসি সাইন্সকী অকনবা ইহৌ অমনি অমসুং ভারতকী থৌনাগা লোয়ননা সাইন্তিফিক তেম্পর লৈহন্নবা হোৎনবনি।
য়ুনিয়ন মিনিস্তরনা হায়খি ১৯৮০গী মতমদগী বিগ্যান ভারতিগী খোঙচৎ হৌরকখি অমসুং সাইন্ততা থাজবা থম্বশিং খোঙচৎ অসিদা শরুক য়ারকখি। ২০০৭ দা ভিভা নেহরু এৱার্দ ফংখি অমসুং মনা অদু মতম অদুগী প্রধান মন্ত্রী দোক্তর মনমোহন সিংহনা পীখি অমসুং মসি রাজনিতিগী ৱাফমশিংদগী তোখাইনা থমদুনা মসিনা সাইন্সকী লমদা থবক তৌবগী খুদম অমনি।
দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহ, মশামক শক্নাইরবা দাইবেতোলোজিস্ত অমা ওইনা, ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা সেন্ত্রেল ওবেসিতি, ভাইসসেরেল ওবেসিতি হেনগৎলক্লিবা অমসুং মসিনা থম্মোয়গী লায়না, হায়পর তেন্সনগুম্বা লায়নশিং লাক্নবগী অচৌবা মরম অমা ওইরিবা অসি পনখি। মহাক্না হায়খি ভারতগী মীওইশিং অসি তোঙাল্লি, ঐখোয়গী দি.এন.এ অসি মালেমগী অতৈদগী তোঙাল্লি, মরম অদুনা লায়র খরদি ভারত্তা হেন্না থেংনৈ। পুম্নমক অসি থেংননবা ঐখোয়না অপুনবা অমসুং অচুম্বা থৌরাং অমা দরকার ওই অমসুং ঐখোয়গী মমাংঙৈগী লৌশিং অমসুং অনৌবা মেদিসিন পুনশিনবা দরকার ওই।
মহাক্না হায়খি মমাংঙৈদগী লৈরক্লবা লৌশিং অসি ঐখোয়গী অখন্নবা লন্নি। অরিবা অমসুং অনৌবা মালেম অনিমক্কী খ্বাইদগী ফবশিং লৌশিন্নবা সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজি দিপার্তমেন্তনা ‘ত্রেদিসনেল নোলেজ দিজিতেল লাইব্রেরি’ থবক হৌরে। মীয়াম্না নোংপোকলোমগী মেদিসিনদা অরানবা ৱাখল লৈরম্বা অদু কোবিদ মনুংদা মখোয়গী ৱাখল্লোন হোংলে। চাউখৎলবা লৈবাকশিংগী মীওইশিং কোবিদ লাইচৎ মনুংদা মঙোন্দা অয়ুর্বেদিক লায়য়েংগী মতাংদা হংলকখি।
দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি হৌখিবা চহি ১০ অসিদা লৈবাক অসি সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজিগী লমদা য়াম্না চাউখৎলে। ২০১৪ দগী প্রধান মন্ত্রী মোদীগী মখাদা, ঐখোয় মতেং মতিক চানা ফংখি অমসুং অফবা পাউতাকশিং মতম পুম্নমক্তা তরাম্না ওকখি। চাউখৎলবা লৈবাকশিংনা ভারতনা মাঙজিল থাবা লৈবাক অমা ওইরকপদা অয়াবা পীরে।
Photo
য়ুনিয়ন মিনিস্তরনা হায়খি মালেমগী থাকশিং য়ৌবা ঙম্বগা লোয়ননা লৈবাক অসিগী মশাগী থাক কয়া ভারতনা শেমগৎলে। লৈবাক অসিদা ২০১৪দা স্তার্দঅপ ৩৫০ লৈরম্বদগী ২০২৪ দা স্তার্দঅপ লাখ ১.৫ রোম লৈরে। হৌজিক ভারত মালেমগী স্তার্দঅপশিংগী লমদা অহুমশুবদা লৈরে। গ্লোবেল ইন্নোবেসন ইন্দেক্সতা ২০১৪ দা ৮১শুবা পোজিসন্দা লৈরম্বদগী হৌজিক ৪০শুবা মফমদা লৈরে। সাইন্সতা পি.ঐচ.দি মশিং খ্বাইদগী য়াম্না পুথোকপদা ঐখোয় অহুমশুবদা লৈরি।
ভারতকী ইনাকখুল্লবা সমুদ্রগী লন-থুমশিং অমসুং কিমি ৭৫০০ শাংবা সমুদ্র খোঙবালগী মতাংদা য়ুনিয়ন মিনিস্তরনা হায়খি দিপ সি মিসন্না ভারতনা ব্লু ইকোনোমিদা খ্বাইদগী চাউবা মতেং পাংগনি হায়বগী থাজবা থম্লি অমসুং মসিদা ঙাগী পোৎথোকশিং খ্বাইদগী য়াম্না মপান্দা থাদোকপা ঙমহনগনি। ভারতকী স্পেস সেক্তরদা লনাই কাংবুশিং শরুক য়াবা য়াহল্লে। ২০২২দা ঐখোয়গী স্পেস স্তার্দঅপ অমা খক লৈরমখি অমসুং হৌজিক ২০২৪দা ঐখোয়গী স্তার্দঅপ ২০০ লৈরে।
এরোমা মিসনগীদমক দোক্তর সেখর মান্দে থাগৎপা ফোঙদোক্লদুনা মহাক্না হায়খি গ্রেজুয়েত ফাওবা লোইদ্রিবা এগ্রিপ্রেনিউয়রশিংনা এরোমা মিসন্দা লুপা লাখ কয়া তানবা ঙম্লে। পুম্নমক অসি প্রধান মন্ত্রী মোদীগী লমজিং মখাদা ওইথোকপনি অমসুং ভারত্তা সাইন্তিফিক ওইবা থবকশিংগী লমদা অৱাৎপা অমতা লৈতে।
দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি সাইন্সকী মহৈরোয়শিং ওইনা খুদমগা লোয়ননা ৱা ঙাংনবা ঐখোয়না তম্বীরে অমসুং ভারতকী ওইবা থবকশিংদা ঐখোয়না থম্লিবা থাজবা অসি শুপ্নগী ঐখোয়গী লৈবাক্কী চাউথোকচবা খক নত্তে , মসি সাইন্তিফিক রিছার্সতা য়ুম্ফম ওইবনি। অপুনবা থবকশিংগা লোয়ননা পব্লিক-প্রাইভেত সেক্তরশিংগা পুনশিনগদবনি অমসুং নাত অমসুং শেন-থুমগী থবকশিংদা মতেং পাংগদবনি। সাইন্স চাউখৎহনবদা বিগ্যান ভারতিনা মখা তানা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি।
থৌরম অদুদা দি.আর.দি.ওগী হান্নগী চিয়ারমেন দোক্তর সাথিস রেদ্দি; হান্নগী প্রসিদেন্ত দোক্তর বিজয় ভাতকর; ভিভাগী প্রসিদেন্ত দোক্তর সেখর মান্দে, অধ্যক্ষ রামাকৃষ্ণ মথ পুনেগী শ্বামী শ্রীকান্তনন্দা, এম.আই.তি পুনেগী প্রসিদেন্ত প্রোফেসার বিশ্বানাথ শরুক য়াখি।

Ministry of Science & Technology
“Indian Solutions for Indian problems and Indian data for Indian Innovations as our spectrum, and even our human phenotype, is different from the rest of the world,” says Union Minister Dr. Jitendra Singh
Traditional knowledge is our exclusive asset, Science and technology department has started ‘Traditional Knowledge Digital library’ to achieve best of both worlds: Dr. Singh
India established its own standards despite meeting the International standards
“Being students of Science we are taught to speak with evidence and our belief in Indianness is not just out of national pride but it is based on sound scientific research,” says Dr. Jitendra Singh
23 JUN 2024 3:36PM by PIB Delhi
“Indian Solutions for Indian problems and Indian data for Indian Innovations as our spectrum, and even our human phenotype, is different from the rest of the world,” says Dr. Jitendra Singh while addressing the 6th National Convention of Vigyan Bharati (ViBha) at MIT-ADT University, here.
Speaking on the occasion, Union Minister of State (Independent Charge) for Science and Technology, Minister of State (Independent Charge) for Earth Sciences, MoS PMO, Department of Atomic Energy, Department of Space, Personnel, Public Grievances and Pensions, Dr. Jitendra Singh recalled his association with the convention and shared that he has attended all the conventions of VIBHA till date. He described it as a seminal movement for Swadeshi Sciences with Swadeshi Spirit, trying to make the optimum combination of Scientific Temper with Indian Temper.
The Union Minister for Science and technology traced the journey of Vigyan Bharati (VIBHA) beginning in 1980’s and mentioned that those who are committed to Science got along. He also recalled that in 2007 VIBHA won ‘Nehru Award’ which was handed over by the then Prime Minister Dr Manmohan Singh and is a testimony of its contribution in the field of science, rising above any political affiliations..
Dr. Jitendra Singh, himself a renowned Diabetologist, observed that in our country there is high prevalence of central obesity,visceral obesity which is known to be a risk factor for metabolic diseases such as heart disease, hyper-tension, which signifies that we should have a separate data on health. He said that Indian Phenotype is different, our DNA differs from the rest of the world hence some diseases prevail more in India. To counter these we need an integrated and holistic approach and a combination of our traditional knowledge and modern medicine.
Traditional knowledge is our exclusive asset. The Science and technology department has started ‘Traditional Knowledge Digital library’ to achieve the best of both worlds. He also mentioned that people having prejudice against oriental medicine changed their opinion during covid times. He shared that people from so-called advanced countries used to reach out to him for any Ayurvedic remedy or cure during Pandemic.
Highlighting the progress in Science & technology in the last decade , Dr. Jitendra Singh said, “Under Prime Minister Modi since 2014, we have received ample support, and any positive suggestion kept forward was always welcomed.” The so called developed nations have accepted that India has become a frontline nation, he added.
“India established its own standards despite meeting the International standards,” said Dr. Jitendra Singh while tracing India’s scientific revolution from 350 startups in 2014 to nearly 1.5 lakh in 2024. He said, the world has recognised that India now stands 3rd in global startups. Highlighting innovation and R&D activities he shared that India clinched from 81st position in 2014 to 40th position in Global Innovation Index. Going he stated that we stand at number three in the highest number of PhDs in science.
Speaking on India’s rich marine resources and 7,500 km long coastline, the Union Minister for Earth Sciences expressed his confidence that the deep sea mission will make India biggest contributors to the blue economy and biggest exporters of fisheries. Highlighting the success of India’s new Space policy which opened the Space sector for private players, Dr. Jitendra Singh said, “we had only one startup in 2022 and now we have around 200 startups in 2024.”
He also congratulated Dr.Shekhar Mande for Aroma Mission and shared that ‘Agriprenuers’ in Aroma Mission are earning lakhs who are not even graduates. Giving credit to the leadership of PM Modi, he said India never had dearth of scientific acumen, it lacked an enabling milieu which now is possible because of current dispensation.
Sharing wisdom with young scientific community Dr.Jitendra Singh said “Being students of Science we are taught to speak with evidence and our belief in Indianness is not just out of national pride but it is based on sound scientific research,” He motivated them to integrate Public–Private sectors with collective effort, supplementing the cultural as well as capital resources.
Union Minister Dr Jitendra Singh said that Vigyan Bharati (VIBHA) continues to play a pivotal role in the development of Science. Dr. Satheesh Reddy, Former Chairman of DRDO ; Dr. Vijay Bhatkar, Former President ; Dr. Shekhar Mande, President VIBHA; Swami Srikantananda Maharaj, Adhyaksha Ramakrishna Math Pune; Prof.Vishwanath Karad, President MIT, Pune were also present for the convention.