Ministry of Information & Broadcasting
Shining a Spotlight on Accessibility
18th Mumbai International Film Festival Celebrates Inclusivity with Film Screenings for Persons with Disabilities
20 JUN 2024 4:49PM by PIB Mumbai
Mumbai, 20 June 2024
At the 18th Mumbai International Film Festival (MIFF) 2024, a dedicated initiative titled "Divyangjan Films" was featured to extend the joy of cinema to diverse segments of society. This special package was curated to ensure that persons with disabilities could also partake in and enjoy films at MIFF 2024. Students of Victoria Memorial School for the Blind, Tardeo and Sanskar Dham Vidyalaya Mumbai attended the special screening.
‘Divyangjan Films’ package had special screenings where films with Indian Sign Language and closed captions were showcased. This was to cater to audience with hearing disabilities. Also, there were films with audio description for the visually challenged. There was also a film with live dance using the Indian Sign language. Here are a few glimpses of the initiative:
Screening of ‘Divyangjan Films’ at JB Hall, NFDC-FD Premises during MIFF 2024
Left Photo- Blind fold bands distributed to MIFF delegates who have expressed interest to experience the film screening with audio description (for visually challenged students) with blind folds on them.
Right Photo - A MIFF delegate wearing a blindfold during the screening
Ms. Priya Sundaram of India Signing Hands interpreting the speech of Director and Classical Dancer Methil Devika, in Indian Sign Language
Ms. Priya Sundaram of India Signing Hands interpreting the speech of Brij Kothari, Faculty of IIT DELHI, and Senior Vice President of Toons Media, Abraham Uthup, in Indian Sign Language
Ms. Priya Sundaram of India Signing Hands interpreting the citations and announcements for the students with hearing disabilities during the screening of films for Divyangjan
Festival Director, MIFF, Prithul Kumar felicitates Founder and CEO, India Signing Hands
Festival Director, MIFF, Prithul Kumar felicitates Director of 'Cross Over' and Classical Dancer Methil Devika
Festival Director, MIFF, Prithul Kumar felicitates Brij Kothari, Faculty of IIT DELHI, and Senior Vice President of Toons Media, Abraham Uthup
Movie stills of films that uses Indian Sign Language for the Deaf and Hard-of-Hearing community
Students Clapping in Indian Sign Language
Director of 'Cross Over' and Classical Dancer Methil Devika during the screeing of her film – Cross Over
Detailed Press Release here: https://pib.gov.in/PressReleaseIframePage.aspx?PRID=2024702

তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়
অভিগম্যতাৰ সহজতাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ
১৮ সংখ্যক মুম্বাই আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় চলচ্চিত্ৰ মহোৎসৱত বিশেষভাৱে সক্ষম ব্যক্তিৰ বাবে চলচ্চিত্ৰ প্ৰদৰ্শনৰ জৰিয়তে অন্তৰ্ভুক্তিৰ উদযাপন
20 JUN 2024 4:49PM by PIB Guwahati
১৮ সংখ্যক মুম্বাই আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় চলচ্চিত্ৰ মহোৎসৱ (এমআইএফএফ) ২০২৪-ত, সমাজৰ বিভিন্ন শ্ৰেণীলৈ চিনেমাৰ আনন্দ কঢ়িয়াই আনিবলৈ "দিব্যাংগজন ফিল্মছ" নামৰ এক সমৰ্পিত পদক্ষেপ আৰম্ভ কৰা হৈছিল। এই বিশেষ পেকেজটো এইটো নিশ্চিত কৰিবলৈ প্ৰস্তুত কৰা হৈছিল যাতে বিশেষভাৱে সক্ষম সকলে এমআইএফএফ ২০২৪ ত অংশগ্ৰহণ কৰিব পাৰে আৰু চলচ্চিত্ৰ উপভোগ কৰিব পাৰে। ভিক্টোৰিয়া মেম'ৰিয়েল স্কুল ফৰ দা ব্লাইণ্ড, টাৰ্দেও আৰু সংস্কাৰ ধাম বিদ্যালয় মুম্বাইৰ শিক্ষাৰ্থীসকলে বিশেষ স্ক্ৰীণিঙত অংশগ্ৰহণ কৰে।
বিশেষভাৱে সক্ষম সকলৰ ফিল্মছ পেকেজত বিশেষ প্ৰদৰ্শন আছিল য'ত ভাৰতীয় সাংকেতিক ভাষা আৰু বন্ধ শিৰোনামৰ সৈতে চলচ্চিত্ৰ প্ৰদৰ্শিত হৈছিল। এইটো শ্ৰৱণ শক্তি হীন দৰ্শকৰ বাবে আছিল। লগতে, দৃষ্টিহীন লোকসকলৰ বাবে অডিঅ' বৰ্ণনা থকা চলচ্চিত্ৰ আছিল। ভাৰতীয় সাংকেতিক ভাষা ব্যৱহাৰ কৰি লাইভ নৃত্যৰ সৈতে এখন চলচ্চিত্ৰও আছিল। ইয়াত উদ্যোগটোৰ কিছুমান বিশেষত্ব দিয়া হৈছে:
এমআইএফএফ ২০২৪-ৰ সময়ত এনএফডিচি-এফডি চৌহদৰ জেবি হলত 'দিব্যাংগজন ফিল্মছ'ৰ প্ৰদৰ্শন
বাওঁফালে থকা ছবি – এম.আই.এফ.এফ. প্ৰতিনিধিসকলক বিতৰণ কৰা ব্লাইণ্ড ফ'ল্ড বেণ্ড, যিয়ে চকুত পটি বান্ধি অডিঅ' বিৱৰণৰ সৈতে চলচ্চিত্ৰ প্ৰদৰ্শন চাবলৈ আগ্ৰহ প্ৰকাশ কৰিছিল (দৃষ্টিহীন শিক্ষাৰ্থীসকলৰ বাবে)
সোঁফালে ছবি – স্ক্ৰীণিঙৰ সময়ত এজন এম.আই.এফ.এফ. প্ৰতিনিধিৰ চকুত পটি বান্ধি দিয়া হৈছে
ভাৰতৰ শ্ৰীমতী প্ৰিয়া সুন্দৰম, পৰিচালক আৰু শাস্ত্ৰীয় নৃত্যশিল্পী মেথিল দেৱিকাৰ ভাষণ ভাৰতীয় সাংকেতিক ভাষালৈ অনুবাদ কৰা
ভাৰতৰ শ্ৰীমতী প্ৰিয়া সুন্দৰমে আইআইটি দিল্লীৰ অনুষদ সদস্য ব্ৰজ কোঠাৰী আৰু টুনছ মিডিয়াৰ জ্যেষ্ঠ উপ-সভাপতি আব্ৰাহাম উথুপৰ ভাষণ ভাৰতীয় সাংকেতিক ভাষালৈ অনুবাদ কৰি হস্তা‌ক্ষৰ কৰিছে
ইণ্ডিয়া চাইনিং হেণ্ডছৰ শ্ৰীমতী প্ৰিয়া সুন্দৰমে বিশেষভাৱে সক্ষম সকলৰ বাবে চলচ্চিত্ৰ প্ৰদৰ্শনৰ সময়ত শ্ৰৱণ প্ৰতিবন্ধী শিক্ষাৰ্থীসকলৰ বাবে উদ্ধৃতি আৰু ঘোষণাবোৰ ব্যাখ্যা কৰে
ফেষ্টিভেল ডাইৰেক্টৰ, এমআইএফএফ, প্ৰিতুল কুমাৰে ভাৰতৰ প্ৰতিষ্ঠাপক আৰু মুখ্য কাৰ্যবাহী বিষয়াক কৰৰ্মদনেৰে সম্বৰ্ধনা জনায়
মহোৎসৱৰ সঞ্চালক, এমআইএফএফ, প্ৰীথুল কুমাৰে 'ক্ৰছ অভাৰ' পৰিচালক আৰু শাস্ত্ৰীয় নৃত্যশিল্পী মেথিল দেৱিকাক সম্বৰ্ধনা জনায়
মহোৎসৱৰ সঞ্চালক, এমআইএফএফ, প্ৰীথুল কুমাৰে আইআইটি দিল্লীৰ অনুষদৰ সদস্য ব্ৰজ কোঠাৰী আৰু টুনছ মিডিয়াৰ জ্যেষ্ঠ উপ-সভাপতি আব্ৰাহাম উথুপক সম্বৰ্ধনা জনায়
শ্ৰৱণ শক্তিহীন আৰু শ্ৰৱণ শক্তিৰ কঠিনতাৰ বাবে ভাৰতীয় সাংকেতিক ভাষা ব্যৱহাৰ কৰা চলচ্চিত্ৰৰ ছবি
ভাৰতীয় সাংকেতিক ভাষাত হাতচাপৰি দিয়া শিক্ষাৰ্থীসকল
'ক্ৰছ অভাৰ' পৰিচালক আৰু শাস্ত্ৰীয় নৃত্যশিল্পী মেথিল দেৱিকাই তেওঁৰ চলচ্চিত্ৰ - ক্ৰছ অভাৰৰ প্ৰদৰ্শনৰ সময়ত
বিতং প্ৰেছবিজ্ঞপ্তি ইয়াত চাওক: https://pib.gov.in/PressReleaseIframePage.aspx?PRID=2024702