প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না উত্তর প্রদেশকী ভরানসীদা পাংথোকপা কিসান সম্মান সম্মেলন্দা ৱা ঙাঙখ্রে
লুপা করোর লিশিং 20,000 হেনবগী পি.এম. কিসানগী 17শুবা ইন্সতোলমেন্ত য়েন্থোকখ্রে
সেল্ফ হেল্প গ্রুপকী নুপী 30,000 হেনবগী মফমদা কৃষি শখী ওইনা গ্রান্ত সর্তিফিকেত য়েন্থোকখ্রে
“কাশীগী মীয়াম্না ঐহাকপু মখোয়গী মীহুৎ ওইনা অহুম্লক শুবা ওইনা থাগৎপীদুনা ঐহাকপু থৌজানবীরি”
“মীয়াম্না খল্লবা সরকার অমনা থংন-থংননা অহুম্লক শুবা ওইনা হল্লকপা হায়বসি মালেমগী গনতন্ত্র চৎপা লৈবাকশিংদা য়াম্না তোয়না উবা নত্তে”
“21শুবা চহি চা অসিদা ভারতপু শেন্মিৎলোনগী খ্বাইদগী পাঙ্গল লৈবা শক্তি ওইহনবদা লৌউ-শিংউগী অপুনবা পথাপকী অচৌবা থৌদাং লৈরি”
“পি.এম. কিসান সম্মান নিধীনা মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা দাইরেক্ত বেনেফিৎ ত্রান্সফর স্কিম অমা ওইরক্লে”
“অচুম্বা বেনেফিশরী খুদিংদা পি.এম. কিসান সম্মান নিধীগী কান্নবা য়ৌহনবদা তেক্নোলোজী নীংথিজনা শিজিন্নখিবা অসিদা ঐহাক্না নুংঙাইবা ফাওই”
“মালেমগী চাক-চাফম তেবল খুদিংদা ভারতকী হৱাই চেংৱাই নত্ত্রগা চিঞ্জাক্কী পোত্থোক খরা শোইদনা য়াওহনবা হায়বসি ঐহাক্কী মঙলান্নি”
“ইমা অমসুং ইচে ইচল য়াওদনা লৌউবা হায়বসি ৱাখলনা লাম্বা ফংদে”
“বনস দাইরী লাক্লবা তুংদা, বনারসকী শঙ্গোম পুথোকপা মীওই কয়াগী চাগান
18 JUN 2024 6:45PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি উত্তর প্রদেশকী ভরানসীদা পাংথোকপা কিসান সম্মান সম্মেলন্দা ৱা ঙাঙখিবগা লোয়ননা লৌমী বেনেফিশরী করোর 9.26কী মফমদা লুপা করোর লিশিং 20,000 হেনবগী শেনফম্বু পি.এম. কিসান সম্মান নিধী (পি.এম.-কিসান)গী 17শুবা ইন্সতোলমেন্ত ওইনা দাইরেক্ত বেনেফিত ত্রান্সফরগী খুত্থাংদা য়েন্থোকখি। থৌরম অসিগী মনুংদা মহাক্না সেল্ফ হেল্প গ্রুপকী নুপী 30,000 হেনবগী মফমদা কৃষি শখী ওইনা গ্রান্ত সর্তিফিকেতশু য়েন্থোকখি। লৈবাক শিনবা থুংবগী লৌমীশিংনা থৌরম অসিদা তেক্নোলোজীগী খুত্থাংদা শরুক য়াখি।
প্রধান মন্ত্রীনা ঙসি তিনখিবা মীয়ামদা ৱা ঙাঙবদা মহাক্না পার্লিয়ামেন্তকী মীখলদা মায় পাক্লবা মতুংদা চৎলিবা মহাক্কী অহানবা খোঙচৎ অসিদা কাশীগী মীয়ামদা য়াইফ পাউজেল পীখি। মহাক্না মখোয়বু মহাকপু অহুমশুবা ওইনা খনবগীদমক্তা থাগৎপা ফোংদোকখি। “হৌজিক্তি ইমা গঙ্গা ফাওবনা ঐহাকপু নাওকোনবীরে হায়না লৌজরে অমসুং ঐহাকশু কাশী মচা ওল্লে”, তৌবীমল খঙলবা পি.এম. মোদীনা হায়খি।
হন্দক্তা লোইশিনখিবা 18শুবা লোক সভাগী মীখলনা পাক চাউবা, তৌবা ঙম্বগী মতিক, পুম্নমক মনুং চনবা অমসুং ভারতকী গনতন্ত্রগী মরা চেৎপগী মতৌ উৎখি অমসুং মালেমগী মাঙদা উৎখি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। মীখল অসিদা ভোতর করোর 64 হেনবনা ভোৎ থাদখি অমসুং মীয়াম্না থৱাই য়াওনা শরুক য়াখি হায়না পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা মসিগুম্বা পাক চাউবা মীখল অসি মফম অমত্তদা পাংথোকখিদ্রি হায়না পাউদমখি। ইতালীদা পাংথোকখিবা G7 সম্মিতকী মহাক্কী খোঙচৎ নীংশিংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা ভারত্তা লৈরিবা ভোতর মশিং অসি G7 লৈবাক অপুনবগী মীশিংদগী অমগা তংখায় হেল্লি অমসুং য়ুরোপিয়ন য়ুনিয়নগী মেম্বর লৈবাক অপুনবগী মীশিংদগী চাউরাক্না শরুক অনিগা মখায় হেল্লি হায়না পাউদমখি। নুপী ভোতর মশিং করোর 31না মীখল অসিদা মশিং য়াম্না শরুক য়াখিবা অসিবু পি.এম. মোদীনা পল্লদুনা মসিনা মালেমগী ওইনা লৈবাক অমগী নুপী ভোতর মশিং খ্বাইদগী য়াম্বনি হায়না ফোংদোকখি। মশিং অসি USAগী অপুনবা মীশিংগা মান্নগে তৌরে হায়না মহাক্না মখা তাখি। “ভারতকী গনতন্ত্রগী মপাঙ্গল অমসুং নীংথিবা মতৌনা মালেমগী পুক্নিং চীংশিনবতা নত্তনা শাফু অমশু পীরিবনি”, শ্রী মোদীনা হায়খি। গনতন্ত্রগী কুহ্মৈ অসিদা শরুক য়াবা অমসুং মসিবু নীংথিনা মায় পাকহনবগীদমক্তা মহাক্না কাশীগী মীয়াম্বু থাগৎখি। “ভরানসীগী মীয়াম্না পার্লিয়ামেন্তকী মীহুৎ অমখক খনবা নত্তে, মখোয়না লৈবাক্কী প্রধান মন্ত্রী অমা খল্লিবনি”, প্রধান মন্ত্রীনা তৌবীমল খঙবা উৎলদুনা হায়খি।
মীয়াম্না খন্দুনা লৈরবা সরকার অমনা অহুম্লক শুবা ওইনা হল্লকপা হায়বসিনা মীখলগী কাঙলোনশিং অসিবু “মমাংদা অমুক্তা থোকখিদ্রিবা” থৌওং অমা ওইহল্লে, প্রধান মন্ত্রীনা মসিদি মালেমগী গনতন্ত্রশিংগী মরক্তা য়াম্না তাঙনা থোকপা থৌদোক অমনি পল্লদুনা হায়খি। “মসিগুম্বা হেত-ত্রিক অসি ভারত্তা চহি 60গী মমাংদা থোকখ্রে”, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। “নহাশিংগী অপাম্বা য়াম্না ৱাংবা ভারতকুম্বা লৈবাক অমদা সরকার অমনা চহি 10 লৈঙাক্লবা মতুংদা অমুক্কা হন্না শক্তি পায়রকপা হায়বসি য়াম্না চাউবা মায় পাকপনি অমসুং থাজবা য়াম্না লৈরে হায়বগী খুদম্নি। অদুগা অদোম্না থম্লিবা থাজবা অসিনা ঐহাক্কী খ্বাইদগী চাউবা লন্নি অমসুং মসিনা লৈবাকপু অনৌবা অৱাংবা থাক্তা পুখৎপদা ঐহাক্কী পাঙ্গল ওইগনি”, মহাক্না মখা তাখি।
প্রধান মন্ত্রীনা লৌমী, নারীশক্তি, নহা অমসুং লাইরবশিংবু চাউখৎপা ভারতকী য়ুম্বীনি হায়না য়াম্না মরু ওইনা লৌরিবা অসিবু অমুক্কা হন্না পল্লদুনা সরকার শেম্লবা মতুংদা লৌখিবা খ্বাইদগী অহানবা ৱারেপ অসি লৌমী অমসুং লাইরবশিংগী মতাংদা ওইখি হায়না নীংশিংখি। পি.এম. অৱস য়োজনাগী মখাদা লৈরিবা অহেনবা ইমুং করোর 3 অমসুং পি.এম. কিসান সম্মান নিধীগী ইন্সতোলমেন্তকা মরী লৈনবা ৱারেপ অসিনা লৈবাক্কী মীওই করোর কয়াদা তেংবাংগনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা থৌরম মফমদা তিনখিবা অমসুং তেক্নোলোজীগী খুত্থাংদা থৌরম অসিদা শরুক য়াখিবা লৌমীশিংবু থাগৎখি। লৌমী করোর কয়াগী একাউন্ততা লুপা করোর 20,000 হাপখিবা অদুবুশু মহাক্না পনখি। ‘লাক্ষপতি দিদি’ করোর 3 শেম্বগী মায়কৈদা পায়খৎপা পাঙ্গল লৈরবা খোঙথাং ওইরিবা কৃষি সখীগী মতাংদশু মহাক্না পাউদমখি। খোঙথাং অসিনা নুপীশিংগী পুন্সিবু হেন্না ইকায় খুম্নবা অমসুং বেনিফিশরী নুপীশিংগী চাগা তানফম শোইদনা লৈহনগনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি।
“পি.এম. কিসান সম্মান নিধীনা মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা দাইরেক্ত বেনেফিৎ ত্রান্সফর স্কিম অমা ওইরক্লে”, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অমসুং লৌমী করোর কয়াগী একাউন্ততা হাপখিবা লুপা করোর লাক্ষ 3.25কী মনুংদগী লুপা করোর 700তি ভরানসীগী ইমুংখক্তদা হাপখিবনি হায়না মহাক্না মখা তানা হায়খি। মতিক চাবা বেনেফিশরীশিংগী মফমদা খুদোংচাবা য়ৌহনবদা তেক্নোলোজী শিজিন্নখিবগী মতৌবু প্রধান মন্ত্রীনা থাগৎখি অমসুং পি.এম. কিসান স্কিমগী মখাদা লৌমী করোর 1 হেনবনা মশাবু রেজিস্তর তৌবা য়াহনখিবা বিকশিৎ ভারত সঙ্কল্প য়াত্রাবুশু মহাক্না মায় পাকপা অসিগী মরম অমনি হায়না ফোংদোকখি। মীয়ামগী খুদোংচাবা হেনগৎহন্নবগীদমক্তা মরী লৈনবা কাঙলোন কয়া লাইথোকহনখিবনি হায়না মহাক্না মখা তাখি। “অনীংবা অমসুং অপাম্বনা মফম মতম চানবু লৈরবদি লৌমীশিংগী য়াইফ য়ুম্বালগা মরী লৈনবা থবকশিং অসি খোঙজেল য়াঙনা পায়খৎপা ঙম্বনি”, শ্রী মোদীনা মখা তাখি।
21শুবা চহি চা অসিদা ভারতপু মালেমগী খ্বাইদগী অহুমশুবা চাউবা শেন্মিৎলোন ওইহনবদা এগ্রি-ইকোসীস্তেম্না য়াগদবা থৌদাংগী মতাংদা পল্লদুনা, পি.এম. মোদীনা মালেমগী থাক্তা মিৎয়েং য়েংবা অমসুং হৱাই অমদি থাউ থোকপা মরুগী মতাংদা অথুবা মতমদা মরোমদোম লেপচবা ঙম্বগী তঙাই ফদবা লৈ হায়না মহাক্না অহেনবা মিৎয়েংশু থমখি। মরু ওইবা এগ্রি এক্সপোর্তর অমা ওইবগী তঙাই ফদবদশু মহাক্না মিৎয়েং চঙখি। লমদমসিগী মশাগী পোত্থোকশিংনা মালেমগী কৈথেলদা মফম কনবা ঙম্লে অমসুং জিলা খুদিংদা লৈরিবা ৱান দিস্ত্রিক্ত ৱান প্রদক্ত স্কিম অমসুং এক্সপোর্ত হবশিংগী খুত্থাংদা এক্সপোর্ত্তা শাফু অমশু পীরি হায়না মহাক্না পনখি। “মালেমগী চাক-চাফম তেবল খুদিংদা ভারতকী হৱাই চেংৱাই নত্ত্রগা চিঞ্জাক্কী পোত্থোক খরা শোইদনা য়াওহনবা হায়বসি ঐহাক্কী মঙলান্নি”, মহাক্না মখা তাখি অমসুং লৌউ-শিংউগী লমদা লৈগদবা জিরো দিফেক্ত-জিরো ইফেক্তকী ৱাফমদশু মহাক্না মরু ওইবা পীখি। মিল্লেত, হর্বেল পোত্থোক অমসুং নেচরেল ফার্মিংবু শৌগৎনবগীদমক্তা কিসান সমিধী কেন্দ্রশিংগী খুত্থাংদা চাউরবা নেতৱর্ক অমা শেম্লে হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
মশিং য়াম্লবা নুপীশিংনা শরুক য়ারিবা অসিবু পল্লদুনা, মখোয়না লৌউ-শিংউবদা তেংবাংলিবা অমসুং মরু ওইরিবা অসিগী মতাংদা পল্লদুনা মখোয়না তেংবাংবগী থৌওং হেনগৎহন্নবগীদমক্তা লৌউ-শিংউগী থৌওং কয়া পাকথোক চাউথোকহনবগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা পাউদমখি। দ্রোন দিদি প্রোগ্রামগুম্না, কৃষি শখী হায়বসিশু মায়কৈ অসিদা পায়খৎপা খোঙথাং অমনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা পাউদমখি। নুপীশিংনা আশাগী থৌমী অমসুং বেঙ্ক শখী ওইনা ওইনা থৌদাং য়ারিবশিং পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা মখোয়না কৃষি শখী ওইনা থবক তৌবগী মতৌ লৈবাক পুম্বনা উরগনি হায়খি। কৃষি শখী ওইনা সেল্ফ হেল্প গ্রুপ হেল্প গ্রুপশিংদা সর্তিফিকেত 30,000 হেন্না য়েন্থোকখ্রে অমসুং রাজ্য 11দা হৌজিক চত্থরিবা স্কিম অসিনা লৈবাক্কী এস.ঐচ.জি. লিশিং কয়াবু অমত্তা ওইনা শম্নহল্লগনি অমসুং লাক্ষপতি দিদি করোর 3 শেম্বদা মরু ওইবা থৌদাং লৌগনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি।
কেন্দ্র অমসুং রাজ্য সরকারনা কাশী অমদি পুর্বাঞ্চলগী লৌমীশিংগীদমক্তা খোঙফম চেৎলিবা অসিবু প্রধান মন্ত্রীনা পাউদম্লদুনা বনস দাইরী সঙ্কুল, পেরিশেবল কার্গো সেন্তর অমসুং ইন্তিগ্রেতেদ পেক্কিং হাউসকী মতাংদা পনখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, “বনস দাইরীনা বনারসকী অকোয়বদা লৈবা লৌমী অমসুং শন লোইবা মীওইশিংগী মরাইবক হোংহল্লে। ঙসিদি, দাইরী অসিনা নুমিৎ খুদিংগী শঙ্গোম লীতর লাক্ষ 3মুক খোম্লি। বনারসতা লৈবা শন লোইবা ইমুং লিশিং 14 হেনবনা দাইরী অসিদা রেজিস্তর তৌরি। হৌজিক্তি, বনস দাইরীনা মথংগী চহি অমগা মখায়দা শন লোইবা মীওই লিশিং 16 অমগা হাপচিল্লগনি। বনস দাইরী লাক্লবা তুংদা, বনারসকী শঙ্গোম পুথোকপা মীওই কয়াগী চাগানা লুপা লাক্ষ 5 ফাওবা য়ৌখি”।
ঙা য়োকপা লৌমীশিংগী চাগা হেনগৎহন্নবা সরকারনা পায়খৎখিবা থবকশিংগী মতাংদা পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা পি.এম. মতস্য সম্পদা য়োজনা অমসুং কিসান ক্রেদিত কার্দকী কান্নবশিংগী মতাংদা পনখি। ভরানসীদা ঙা য়োকপগী থবক তৌরিবা মীওইশিংদা তেংবাংনবগীদমক্তা লুপা করোর 70 চঙদুনা চন্দোলীদা শেমগৎলিবা মতমগা চুনবা ঙাগী কৈথেল শারিবা অসিগী মতাংদশু মহাক্না মখা তানা পাউদমখি।
প্রধান মন্ত্রীনা পি.এম. সুর্য়ঘর মুফ বিজলী য়োজনা অসি ভরানসীদা নীংথিনা পায়খৎলিবা অসিদা নুংঙাইবা ফোংদোকখি। স্কিম অসিদা লোকেল মীয়াম চাউরাকপা লিশিং 40না রেজিস্তর তৌরি, য়ুম 2,500না সোলর পেনেল ফংনখ্রে অমসুং য়ুম 3,000গী থবক চত্থরি হায়না মহাক্না পাউদমখি। মসিনা মৈগী বিল জিরো ওইবা অমসুং বেনেফিশরী ইমুংশিংদা অহেনবা চাগা তালহন্দুনা কান্নবা অনি পীরি।
ভরানসী অমসুং মনাক নকপা খুঙ্গংশিংগী কন্নেক্তিবিতী হেনগৎহন্নবা মমাংগী চহি 10দা পায়খৎলিবা থবক কয়াগী মতাংদা পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা ভরানসীদা লৈবা লৈবাক্কী খ্বাইদগী অহানবা রোপৱে প্রোজেক্তনা অকোনবা থাক্তা য়ৌশিল্লে, ঘাজিপুর, অজমগর অমসুং জোনপুর শহরশিং শম্নবা রিং রোদ, ফুলৱারিয়া অমসুং চৌকাঘাত ফ্লাইওভর লোইশিল্লক্লিবা, কাশী, ভরানসী অমসুং কেন্ত রেলৱে স্তেসনশিংগী অনৌবা শক্তম অমা পীরিবা, বাবতপুর এয়রপোর্তনা এয়র ত্রাফিক অমসুং কারবারদা হেন্না নুংঙাইহল্লিবা, গঙ্গা ঘাত পরিংদা পাংথোক্লিবা চাউখৎ থৌরাং, বনারস হিন্দু য়ুনিভর্সিতীদা অনৌবা খুদোংচাবা কয়া লৈহল্লক্লিবা, শহর অসিগী কুন্দ কয়া নৌনা শেমগৎলিবা অমসুং ভরানসীগী মফম কয়াদা অনৌবা পথাপ কয়া শেমগৎলিবা অসিগী মতাংদা কুপ্না পাউদমখি। কশাগী স্পোর্ত ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎলিবা অমসুং নহাশিংগী অনৌবা খুদোংচাবা কয়া পীরিবা অসিগী মতাংদশু মহাক্না পনখি।
কাশীবু লৌশিংগী কোনুং হায়না খঙনরিবা অসিগী মতাংদা পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হেরিতেজ শহর অমনা অর্বান দিভেলপমেন্তকী অনৌবা ৱারী অমা ইবা ঙম্বা শহর ওইদুনা মালেমগী মফমদা তাক্লিবা অসিগীদমক্তা অরীবা শহর অসিবু থাগৎখি। “চাউখৎ থৌরাং অমসুং হেরিতেজকী মন্ত্রা অসি কাশীগী মফম খুদিংদা উবা ফংলি। মসিগুম্বা চাউখৎ থৌরাং অসিনা কাশী খক্তদা কান্নবা পীবা নত্তে। অপুনবা পুর্বাঞ্চলগী ইমুংশিংনা মখোয়গী থবক অমসুং তঙাই ফদবশিংগীদমক্তা কাশীদা লাক্নরি অমসুং হায়রিবা থবকশিং অসিদশু মখোয়না তেংবাংলি”, প্রধান মন্ত্রী মোদীনা হায়খি। “বাবা বিশ্বানাথকী থৌজালদগী কাশীগী চাউখৎ থৌরাংগী মসিগুম্বা অনৌবা তাঙ্কক অসি লেপ্তনা মখা চত্থখিগনি”, প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী ৱারোল লোইশিনখি।
উত্তর প্রদেশকী রাজ্যপাল, শ্রীমতি আনন্দীবেন পতেল, মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী য়োগী অদিত্যনাথ, লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ থৌরাংগী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী শিবরাজ শিংহ চৌহান, লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ থৌরাংগী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী ভগীরথ চৌধরী, উত্তর প্রদেশকী উপ মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী কেশব প্রসাদ মৌর্য় অমসুং শ্রী ব্রিজেশ পত্নাইক্কা লোয়ননা উত্তর প্রদেশ সরকারগী মন্ত্রীশিংনা অতোপ্পা মীথুংলেন কয়াগা লোয়ননা ঙসিগী থৌরমদা শরুক য়াখি।
বেকগ্রাউন্দ
3শুবা তার্মগী প্রধান মন্ত্রী ওইনা ৱাশক লৌরবা মতুংদা, লৌমীশিংগী য়াইফনবা থবক পায়খৎনবা সরকারনা পীখিবা থাজবশিং থবক্তা পাংথোকপা ওইনা পি.এম কিষান নিধিগী 17শুবা ইন্সতোলমেন্ত থাদোক্নবা অয়াবা পীবা ওইনা প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী অহানবা ফাইল খুৎয়েক পীখি। থাজবা পীখিবা অদুগী মতুংইন্না, দাইরেক্ত বেনিফিত ত্রান্সফরগী খুৎথাংদা প্রধান মন্ত্রী কিষান সম্মান নিধিগী মখাদা লৌমী করোর 9.26 রোমদা লুপা করোর 20,000 হেনবগী 17শুবা ইন্সতোলমেন্ত প্রধান মন্ত্রীনা থাদোক্কনি। হৌজিক ফাওবদা পি.এম-কিষানগী মখাদা খুদোংচাবা ফংবা য়ারবা লৌমীশিংগী ইমুং করোর 11 হেনবা লুপা করোর লাখ 3.04 হেন্না ফংখ্রে।
থৌরম মনুংদা, প্রধান মন্ত্রীনা নুপীশিংগী সেল্ফ হেল্প গ্রুপ 30,000 হেনবদা কৃষি শখিশিং ওইনা শক্তাকচেশিং য়েন্থোক্কনি। খুঙ্গংগী নুপীশিং কৃষি শখিশিং ওইনা শক্তি পীদুনা কৃষি শখি কনভর্জেন্স প্রোগ্রাম(কে এস সি পি)না ভারতকী খুঙ্গং অওনবা পুরক্নবা পান্দম থম্লি। থৌরম অসিগী মখাদা নুপীশিং কৃষি শখিশিং নত্ত্রগা পেরা-এক্সতেন্সন ৱার্করশিং ওইনা ত্রেনিং পীরি অমসুং শক্তাকচেশি পীরি। মসিগী সর্তিফিকেসন কোর্স অসি “লাখপতি দিদি” থৌরমগী শরুক অমা ওইনা পাংথোকপনি।

Prime Minister's Office
PM addresses Kisan Samman Sammelan in Varanasi, Uttar Pradesh
Releases 17th instalment of PM KISAN amounting to more than Rs 20,000 crores
Grants certificates to more than 30,000 women from Self Help Groups as Krishi Sakhis
“The people of Kashi have blessed me by electing me as their representative for the third consecutive time”
“It has rarely been seen in the democratic countries of the world that an elected government returns for the third consecutive term”
“The entire agricultural system has a big role in making India the third-largest economic power in the world in the 21st century”
“PM Kisan Samman Nidhi has emerged as the world’s largest direct benefit transfer scheme”
“I am happy that technology has been used properly in PM Kisan Samman Nidhi to reach the right beneficiary”
“My dream is that there should be some food grain or food product from India on every dining table in the world”
“It is impossible to imagine farming without mothers and sisters”
“After the arrival of Banas Dairy, the income of many milk producers of Banaras has increased by up to Rs 5 lakh”
“Kashi has shown the whole world that this heritage city can also write a new chapter of urban development”
18 JUN 2024 6:45PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the Kisan Samman Sammelan in Varanasi, Uttar Pradesh today and released the 17th instalment of Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi (PM-KISAN) through Direct Benefit Transfer amounting to more than Rs 20,000 crores to around 9.26 crore beneficiary farmers. During the program, he also granted certificates to more than 30,000 women from Self Help Groups (SHGs) as Krishi Sakhis. Farmers from all over the country were linked with the event through technology.
Addressing the gathering, the Prime Minister greeted the people of Kashi on his first visit after winning the Parliamentary elections from the constituency. He thanked them for choosing him for the third consecutive time. “Now even Maa Ganga seems to have adopted me and I have turned local for Kashi”, said a grateful PM Modi.
The Prime Minister underlined that the recently concluded General Elections for the 18th Lok Sabha symbolize the vastness, capabilities, comprehensiveness and roots of India’s democracy and present it to the world. Noting that more than 64 crore people voted in these elections, the Prime Minister said that an election of such scale does not take place anywhere else, witnessing such immense participation from the citizens. Recalling his recent visit to the G7 Summit in Italy, the Prime Minister pointed out that the the number of voters in India is one and half times more than the number of voters in all G7 nations put together, and more than two and a half times that the number of voters in all the member countries of European Union. PM Modi highlighted the high participation of women voters amounting to more than 31 crores and said that it is the highest number of women voters in the world, referring to a single nation. He added that it is close to the entire population of the USA. “The power and beauty of India’s democracy not only attracts the entire world but also leaves an impact”, Shri Modi said. The Prime Minister also took the opportunity to thank the people of Varanasi for taking part in the festival of democracy and making it a grand success. “People of Varanasi have not only elected a Member of Parliament but the Prime Minister itself”, PM Modi said expressing his gratitude.
Calling the election mandate ‘unprecedented’ as it returned the elected government for the third time, the Prime Minister said that it is a rare feat among the global democracies. “This kind of hat-trick happened in India more than 60 years ago”, said the Prime Minister, “If in a country like India where youth aspirations are so high, if a government is returned to power after 10 years of reign, it is a massive victory and huge vote of trust. And this trust of yours is my biggest capital and keeps me energized for taking the country to new heights.”
The Prime Minister reiterated the importance that he accords to farmers, narishakti, youth and poor as pillars of developed India and recalled that the first decision of the government after formation was about farmers and poor families. These decisions regarding 3 crore additional households under PM Awas Yojna or instalment of PM Kisan Samman Nidhi will help cores of people, said the Prime Minister.
The Prime Minister greeted the farmers present at the venue and linked with the event through technology. And mentioned that 20,000 crore rupees got deposited in the account of the crores of farmers. He also talked about Krishi Sakhi initiative as a strong step in the direction of creating 3 crore ‘Lakhpati Didis’. The initiative will ensure the dignity and assurance of source of income for the beneficiary women, the Prime Minister said.
“PM Kisan Samman Nidhi has emerged as the world’s largest direct benefit transfer scheme”, the Prime Minister said, highlighting that more than Rs 3.25 lakh crores have been transferred into the bank accounts of crores of farmers, where Rs 700 crores have been transferred to the families in Varanasi alone. The Prime Minister lauded the use of technology in taking the benefits to the deserved beneficiaries and also credited the Viksit Bharat Sankalp Yatra which enabled more than 1 crore farmers to register themselves under PM KISAN scheme. He further added that rules and regulations have been simplified to increase accessibility. “Work related to farmer’s welfare takes place at a fast pace when intentions and beliefs are in the right place”, Shri Modi added.
Dwelling upon the role of the agri-ecosystem in making India the world’s third-largest economy in the 21st century, PM Modi stressed the need for a global outlook and urgency for self-reliance in pulses and oilseeds. He also emphasized the need to become a preeminent agri-exporter. He mentioned that local products from the region are finding a global market and export is getting a push through One District One Product Scheme and export hubs in every district. “My dream is that at least one Indian food product should be there on every dining table all over the world”, he added, stressing the Zero Defect-Zero Effect mantra in agriculture too. He also said that through Kisan Samiddhi Kendras, a huge network is being created to support millets, herbal products and natural farming.
Noting the presence of women in large numbers, the Prime Minister underlined their importance and support in agriculture and mentioned expanding the scope of agriculture to boost their contributions. The Prime Minister highlighted that the Krishi Sakhi program is a step in this direction similar to the Drone Didi program. Underlining the contribution of women as Asha workers and Bank Sakhis, the Prime Minister said that the nation will now witness their capabilities as Krishi Sakhis. PM Modi mentioned granting more than 30,000 certificates to self-help groups as Krishi Sakhis and informed that the scheme which is currently underway in 11 states will connect with thousands of SHGs around the nation and also play a crucial role in creating 3 crore Lakhpati Didis.
The Prime Minister highlighted the devotion of the center and the state government towards the farmers of Kashi and Purvanchal and mentioned Banas Dairy Sankul, Perishable cargo center and Integrated Packaging House. The Prime Minister said, “Banas Dairy has changed the fortunes of farmers and cattle rearers in and around Banaras. Today, this dairy is collecting about 3 lakh liters of milk every day. More than 14 thousand cattle-rearing families of Banaras alone are registered with this dairy. Now Banas Dairy is going to add 16 thousand more cattle rearers of Kashi in the next one and a half years. After the arrival of Banas Dairy, the income of many milk producers of Banaras has increased by up to 5 lakh rupees.”
Throwing light on the work done by the government to improve the income of fish farmers, the Prime Minister mentioned PM Matsya Sampada Yojana and the benefits of Kisan Credit Cards. He also informed about the construction of a modern fish market in Chandauli at a cost of about Rs 70 crores to assist those involved in fish farming in Varanasi.
The Prime Minister expressed happiness that PM Suryaghar Muft Bijli Yojna is thriving in Varanasi. Around 40 thousand local people have registered in the scheme and 2,500 houses have already got solar panels and work is ongoing for 3,000 houses, he informed. This is providing double benefit of zero electricity bill and additional income for the beneficiary households.
Touching upon the work done in the last 10 years towards furthering connectivity in Varanasi and nearing villages, the Prime Minister mentioned the country’s first city ropeway project in Varanasi reaching its final stages, ring road connecting the cities of Ghazipur, Azamgarh and Jaunpur, completion of flyovers in Phulwaria and Chaukaghat, a new look to the Kashi, Varanasi and Cant Railway Stations, Babatpur Airport helping ease air traffic and business, development along the Ganga Ghats, new facilities in Banaras Hindu University, renovated Kunds of the city, and new systems being developed in various places in Varanasi. The Prime Minister further added that the development of sports infrastructure in Kashi and the new stadium is creating new opportunities for the youth.
Recalling Kashi’s reputation as the capital of knowledge, the Prime Minister also praised the ancient city for becoming a city that taught the entire world about how a heritage city can script a new story of urban development. “The mantra of development as well as heritage is visible everywhere in Kashi. And this development is not only benefiting Kashi. The families from entire Purvanchal who come to Kashi for their work and needs, also get a lot of help from all these works”, said Prime Minister Modi. “With the blessings of Baba Vishwanath, this new saga of development of Kashi will continue uninterrupted”, Shri Modi concluded.
Governor of Uttar Pradesh, Smt Anandiben Patel, Chief Minister of Uttar Pradesh, Shri Yogi Adityanath, Union Minister for Agriculture and Farmers’ Welfare, Shri Shivraj Singh Chauhan, Union Minister of State for Agriculture and Farmers’ Welfare, Shri Bhagirath Choudhary, Deputy Chief Ministers of Uttar Pradesh, Shri Keshav Prasad Maurya and Shri Brajesh Pathak and Ministers from Government of Uttar Pradesh were present on occasion among other dignitaries.
Background
After being sworn in as Prime Minister for the 3rd time, PM Narendra Modi signed his first file authorizing the release of the 17th instalment of PM Kisan Nidhi reflecting the commitment of the government towards farmer welfare. In continuation of this commitment, the Prime Minister released the 17th instalment amounting to more than Rs 20,000 crores to around 9.26 crore beneficiary farmers under the Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi (PM-KISAN) through Direct Benefit Transfer. So far, more than 11 crore eligible farmer families have received benefits of more than Rs 3.04 lakh crores under PM-KISAN.
The Prime Minister also granted certificates to more than 30,000 women from Self Help Groups (SHGs) as Krishi Sakhis. Krishi Sakhi Convergence Program (KSCP) aims to transform rural India through the empowerment of rural women as Krishi Sakhi, by imparting training and certification of Krishi Sakhis as Para-extension Workers. This certification course also aligns with the objectives of the ‘Lakhpati Didi’ Program.