হ্যুমেন রিসোর্স চাউখৎ-থৌরাংগী মন্ত্রালয়
দিপার্তমেন্ত ওফ স্কুল এজুকেসন্না দিপার্তমেন্ত ওফ হায়র এজুকেসনগী মখাদা লৈরিবা নেস্নেল বুক ত্রস্তকা লোয়ননা রাস্ত্রিয় ই-পুস্তকালয়গী ইন্সতিত্যুস্নেল ফ্রেমৱার্ক অমা দিবেলপ তৌনবা MoU খুৎয়েক পীনখ্রে
03 JUN 2024 5:16PM by PIB Imphal
ভারত সরকারগী এজুকেসন মন্ত্রালয়গী দিপার্তমেন্ত ওফ স্কুল এজুকেসন্না এজুকেসন মন্ত্রালয়গী দিপার্তমেন্ত ওফ হায়র এজুকেসনগী মীৎয়েং মখাদা লৈরিবা নেস্নেল বুক ত্রস্তকা লোয়ননা ঙসি দিজিতেল লাইব্রেরী প্লেৎফোর্ম, রাস্ত্রিয় ই-পুস্তকালয়গীদমক ইন্সতিত্যুস্নেল ফ্রেমৱার্ক অমা শেম্নবা MoU অমা খুৎয়েক পীনখ্রে। দিপার্তমেন্ত ওফ হায়র এজুকেসগী সেক্রেতরী, শ্রী সঞ্জয় মুর্তী; দিপার্তমেন্ত ওফ স্কুল এজুকেসন এন্দ লাইব্রেরী (DoSE&L)গী সেক্রেতরী, শ্রী সঞ্জয় কুমার; জোইন্ত সেক্রেতরী, শ্রীমতি অর্চানা শর্ম অৱাস্তি অমসুং মন্ত্রালয়গী মকোক থোংবা ওফিসিএলশিংনা থৌরম অদুদা শরুক য়াখি।
শ্রী কে. সঞ্জয় মুর্তীনা মহাক্কী ৱারোলদা, অঙাংশিংগী পুন্সিদা নন-একাদেমিক লাইরিকশিংগী মরুওইবা অদু পনখি মরমদি মসিনা তুংদা মখোয়না তমগদবা হীরমশিং খনবদা মতেং পাংই। নেস্নেল বুক ত্রস্ততা রাস্ত্রিয় ই-পুস্তকালয়দা য়াওবা য়াবা অফবা লাইরিকশিং ইনবা একাদেমিক ইন্সতিত্যুৎশিংগী ফেকল্তী মেম্বরশিং কৌনবা মহাক্না তকশিনখি।
থৌরম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা শ্রী সঞ্জয় কুমারনা লাইরিক পাবগী হৈনবী থম্বগী মরুওইবা অদু পনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি লাইরিকশিং অসি মখোয়দা হেন্না য়ৌহন্নবগীদমক্তা, লাইরিকশিংগী জিওগ্রাফিকেল লোকেসন য়েংদনা রিদরশিংদা রাস্ত্রিয় ই-পুস্তাকালয়দা পুং কুন মরি চুপ্পা ফংহল্লগনি।
রাস্ত্রিয় ই-পুস্তকালয়না রাজ্য কয়াগীদমক লাইব্রেরী অমা লৈবগী 'লাস্ত মাইল'গী সমস্যা অসি কোকহনগনি হায়নসু মহাক্না মখা তাখি। মহাক্না কন্তেন্ত এনরিচমেন্ত কম্মিতীনা রাস্ত্রিয় ই-পুস্তকালয়গী প্লেৎফোর্মদা য়াওগদবা লাইরিকশিং অদুগী মতাংদা ৱারেপ লৌগবগী কম্মিতীগী থৌদাং অদুসু পনখি। লাক্কদৌরিবা চহি 2-3 অসিদা লোন 100 হেনবদা লাইরিক 10000 হেন্না লৈরগনি হায়না মহাক্না আশা তৌখি।
শ্রীমতী অৱাস্থিনা রাস্ত্রিয় ই-পুস্তকালয়দা নন-একাদেমিক তাইতলশিং য়াওহন্নবগী মরুওইবা অদু পনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ই-পুস্তকালয়দা ইংলিশ য়াওনা লোন 23দা লাইরিক 1000 হেন্না হাপচিনখ্রে।
অহানবা মখলগী দিজিতেল লাইব্রেরী অমা ওইরিবা রাস্ত্রিয় ই-পুস্তকালয়না অঙাংশিং অমসুং ইনখৎলক্লিবা নহাশিংদা ইংলিস নত্তনা লোন 22 হেনবদা মমিং লৈরবা পব্লিসর 40না ফোঙবা নন-একাদেমিক লাইরিক 1000 হেন্না ফংহন্দুনা ভারতকী অঙাংশিং অমসুং নহাশিংগী মরক্তা লাইরিক পাবগী হৈনবী অমা পোকহন্নবা হোৎনগনি। মসিনা জিওগ্রাফি, লোল, জোনর অমসুং লেবেল পুম্নমক্তা ক্বালিতী লৈবা লাইরিকশিং ফংহনবদা মতেং পাংনবা অমসুং লৈবাক অসিদা লৈরিবা অঙাংশিং অমসুং নহা ওইরিবশিংগীদমক দিভাইস-এগনোস্তিকেল এক্সেসিবিলিতী ফংহন্নবা পান্দম থমগনি। লাইরিকশিং অসি NEP 2020গী মতুং ইন্না চহি 3-8, 8-11, 11-14 অমসুং 14-18 গী মরক্তা লৈবা মীওইশিংগীদমক চহি কাংলুপ মরিদা খায়দোক্কনি।
রাস্ত্রিয় ই-পুস্তকালয় এপ অসি এন্দ্রোইদ অমসুং iOS দিভাইস অনিমক্তা দাউনলোদ তৌবা য়াগনি। রাস্ত্রিয় ই-পুস্তকালয়গী অতোপ্পা মশক থোকপা মগুনশিংগী মনুংদা এদভেঞ্চর অমসুং মিস্ত্রি, হ্যুমর, লিতরেচর অমসুং ফিক্সন, ক্লাসিকেল, নন-ফিক্সন অমসুং সেল্ফ-হেল্প, হিস্তরী, বাইওগ্রাফী, কোমিক্স, পিকচর বুক, সাইন্স, পোইত্রী অসিনচিংবা জোনর কয়াগী লাইরিকশিং য়াওরি। মসিগী মথক্তা, লাইরিকশিং অসিনা বসুধৈব কুতুম্বকমবু মপুং ফাহন্নবগী পান্দমগা লোয়ননা কলচরেল এৱেরনেস, পেত্রোতিজম অমসুং এম্পেথি হেনগৎহল্লগনি।
রাস্ত্রিয় ই-পুস্তকালয় প্রোজেক্ত অসি দিজিতেল দিভাইদ কোকহন্নবা অমসুং মীপুম খুদিংমক্কীদমক ইনক্লুসিব ওইবা ফিভম অমা শেমগৎপদা অচৌবা খোঙথাং অমা ওইরগনি। অসুম্না লাইরিকশিং অসি মতম অমহেক্তদা অমসুং মফম অমহেক্তদা পাবদা ফংলগনি। MoU অসি খুৎয়েক পীনদুনা, DoSEL অমসুং নেস্নেল বুক ত্রস্ত, ইন্দিয়ানা এজুকেস্নেল এনভাইর্নমেন্ত ফগৎহন্নবা পুন্না থবক তৌমিন্ননবা ৱাশক লৌগনি।
MoU অসি খুৎয়েক পীনবনা লৈবাক অসিগী নহারোলশিংদা অফবালাইরিক পাবগী হৈনবী অমা শন্দোক্নবা লৈবাক শিনবা থুংনা ক্বালিতী লৈবা নন-একাদেমিক রিদিং মেতরিএলশিং ফংহন্নবা হোৎনবদা মতেং পাংগনি।
"ভারতকী নহারোলশিংদা লাইরিক পাবগী হৈনবী লৈনহনবা" হায়বা হীরমদা পেনেল দিস্কসন অমা পাঙথোকখি, মসিদা ইন্দিয়ন পব্লিশিং ৱর্ল্দগী এক্সপর্তশিংনা এজুকেসন মন্ত্রালয়গী ওফিসিএলশিং, স্কুল প্রিন্সিপালশিং, পব্লিশরশিং, স্কোলরশিং, মীদিয়াগী মীওইশিং অমসুং অতৈ মীওইশিং য়াওনা ভাবোক্তা মখোয়গী ৱাখল্লোনশিং অদু পাউদমখি।

Ministry of Education
Department of School Education signs MoU with the National Book Trust under Department of Higher Education to develop an institutional framework for Rashtriya e-Pustakalaya
03 JUN 2024 5:16PM by PIB Delhi
The Department of School Education, Ministry of Education, Government of India, signed an MoU with the National Book Trust under the aegis of Department of Higher Education, Ministry of Education in New Delhi today to create an institutional framework for the Digital Library Platform, Rashtriya e-Pustakalaya. Secretary, Department of Higher Education, Shri K. Sanjay Murthy; Secretary, Department of School Education & Literacy (DoSE&L), Shri Sanjay Kumar; Joint Secretary, Smt. Archana Sharma Awasthi and senior officials of the Ministry were present at the event.
Shri K. Sanjay Murthy, in his address, underscored the importance of non-academic books in the lives of children as it help them in choosing their discipline of studies in future. He also urged the National Book Trust to invite faculty members of the academic institutes to write good books that can be included in the Rashtriya e-Pustakalaya.
While addressing the event, Shri Sanjay Kumar emphasized on the importance of developing the habit of reading books. He said that the Rashtriya e-Pustakalaya will be available round-the-clock, irrespective of the geographic location of the readers, making the books more accessible to them.
He also added that the problem of ‘last mile’ presence of a library for many states will be solved with Rashtriya e-Pustakalaya. He also emphasised on the role of the Content Enrichment Committee that will decide on the books to be included in the platform of Rashtriya e-Pustakalaya. In the coming 2-3 years, there will be over 10000 books in more than 100 languages, he hoped.
Smt. Awasthi highlighted the significance of the inclusion of non-academic titles in the Rashtriya e-Pustakalaya. She also informed that over 1000 books in 23 languages, including English, have already been added to the e-Pustakalaya.
A first-of-its-kind digital library, Rashtriya e-Pustakalya, will seek to instil a lifelong love of reading among Indian children and youth by offering over 1,000 non-academic books to children and adolescents published by over 40 reputed publishers in more than 22 languages besides English. It will be aimed at facilitating the availability of quality books across geographies, languages, genres, and levels and providing device-agnostic accessibility for children and adolescents in the country. The books will be categorized by four age groups, as per NEP 2020, for readers aged 3-8, 8-11, 11-14, and 14-18 years.
The Rashtriya e-Pustakalaya app will be available for download on both Android and iOS devices. Other salient features of the Rashtriya e-Pustakalaya will include the availability of books in multiple genres, such as adventure and mystery, humour, literature and fiction, classics, non-fiction and self-help, history, biographies, comics, picture books, science, poetry, etc. Further, the books will foster cultural awareness, patriotism, and empathy with an intent to realise Vasudhaiva Kutumbakam.
The Rashtriya e-Pustakalaya project will be a big step in bridging the digital divide and creating an inclusive atmosphere for everybody. The books will thus be available to read anytime and anywhere. By signing this MoU, DoSEL and the National Book Trust, India, will commit to collaborating to improve the educational environment.
The signing of the MoU will usher in a cooperative endeavour that will hold the potential to transform the availability of quality non-academic reading materials throughout the country to propagate healthy reading habits in the youth of the country.
A panel discussion was also held on the topic "Re-discovering Reading Habits in Bharatiya Youth", wherein experts from the Indian publishing world shared their insightful thoughts with the audience comprising Ministry of Education officials, school principals, publishers, scholars, members of the media, and others.